|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |
and cigarettes
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Konto usunięte
|
Ten wątek jest idealny na każdy poranek, bo skutecznie potrafi podnieść ciśnienie
![]() Jak czytam opisy rodzin, to bez wyrzutów sumienia twierdzę że niektórym to się w tyłkach przewraca. To ja też chcę paczkę, bardzo bardzo hoj... tzn szlachetną ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Ale z własnej woli! Doceń! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1174 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bata na tych urzędników trzeba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no mam już wałek, miałam nadzieję, ze to będzie jasne, że go leję i staniemy się patolami i z palcem w nosie zostaniemy włączeni do projektu. Niestety, codziennie rano wstajemy do pracy, płacimy wszystkie rachunki terminowo, kredyty spłacane na bieżąco. I dupa ![]() a tak bardzo chciałam dostać automat do kawy ![]() ![]() w tym momencie lekko opuszczam wzrok, bowiem wstydzę się swoich potrzeb. Mój narzeczony (jest dumny z tego, że nie musiał brać kredytu na pierścionek, jak również nie kupił go na raty) gani mnie wzrokiem. "Przecież widzieliśmy też za 2999zł. Nie musisz mieć od razu za trzy tysiące".
Za wolność naszą i Waszą! 11.11.2013 Edytowane przez lapida Czas edycji: 2014-11-24 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1177 |
Zadomowienie
|
Pani Magda (25 lat) i Pan Jacek (58 lat) wychowują czworo dzieci: Kubę (7 lat), Olę (3 lata), Jarka (2 lata) oraz Anię (1 miesiąc).
Pani Magda i Pan Jacek są w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Sześcioosobowa rodzina utrzymuje się z zasiłków (w sumie 1450 zł) oraz niewielkiej renty Pana Jacka (600 zł). Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania i rachunków zostaje jedyne 200 zł na jednego członka rodziny. Czasem nie wystarcza nawet na podstawowe potrzeby. Pani Magda jest osobą bardzo zaradną. Stara się zapewnić swoim dzieciom jak najlepsze warunki, mimo braku pieniędzy. W mieszkaniu jest niezwykle czysto i przyjemnie - co na tak małym metrażu (ok 30 mkw.) i przy czwórce małych urwisów, jest niezwykle trudne. Pan Jacek cały czas szuka pracy. Przegląda ogłoszenia, chodzi do Urzędu Pracy, podejmuje każdą dorywczą pracę. W sytuacjach, gdy pieniądze się kończą, zbiera złom i sprzedaje - wtedy jest chociaż na chleb. (...) Może w takim razie zaradna pani Magda zostawi dzieci z facetem nierobem i sama pójdzie do pracy? Ale nie, po co, radzi sobie inaczej - ogrzewa mieszkanie poprzez regularne zwiększanie liczby osób na metrze kwadratowym. Wśród potrzeb tej rodziny możemy znaleźć różową sukienkę dla Oli- małej modnisi ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Pani Dorota (45 l.) wraz z mężem Tadeuszem (51 l.) są rodzicami szóstki dzieci: Ewy (22 l.), Anny (20 l.), Agaty (18 l.) Tomasza (15 l.), Jakuba (13 l.) i Milenki (12 l.). Przyczyną trudnej sytuacji rodziny są choroby i niepełnosprawność jej członków. U Ewy, Ani, Tomka, Jakuba i Milenki zdiagnozowano upośledzenie umysłowe. Dodatkowo Ewa cierpi na padaczkę i stopień jej upośledzenia jest znaczniejszy niż u pozostałej czwórki rodzeństwa. Obydwaj chłopcy mają ADHD. No sterylizować takich!! Rok po roku płodzą kolejne chore i niedorozwinięte dzieci nie widza problemu. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-24 o 17:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przecież nie będę tego pisac, każdy, kto będzie mi pakował ten ekspres, to chyba dołoży zastawę i sztućce z Gerlacha, no helołłłł a jak przyjdą tylko łyżeczki, bez łyżek i noży, to się poskarżę na głownym fb! niech sobie nie myślą! A, i skoro jesteśmy przy porcelanie, to chyba oczywiste jest, że zapas kawy na conajmniej dziesięć lat dostanę ![]()
![]() |
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1180 |
Wtajemniczenie
|
#1181 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć kilka lat temu była potrzebująca pani, która chciała, aby darczyńca zafundował jej pobyt w sanatorium, aby mogla zapoznać jakiegoś miłego pana, z którym by się zaprzyjaźniła. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale inne potrzeby - wygląda na to, jakby to rodzice wybierali sobie wyposażenie mieszkania. Cytat:
Wytłumaczenie z ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#1182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Konto usunięte
|
Tak sobie teraz myślę, na pytanie dlaczego w przeważającej części opisów są takie bzdety jak ta wspaniała atmosfera pelna ciepła etc, i ze odpowiedzią na to było, że ma to na celu ujednolicenie, żeby rodziny miały równe szanse, to czy nie można by ujednolicic w ten sposob, że żaden nie ma tych galopujacych, szczesliwych jednorozcow?
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-11-24 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1186 | |||||
Konto usunięte
|
A ja się dzisiaj dowiedziałam, że u mnie to mój dział będzie odpowiedzialny za wybór rodziny. Super, już ja dopilnuję, żebyśmy nie wybrali żadnych 30-letnich rumianych buziów i ich matek, które aktywnie poszukują pracy, jednak niestety wciąż bezskutecznie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wracając jeszcze do tej akcji Wiosna Prawników - chciałam się zgłosić, ale widzę, że aplikant nie może. Moim zdaniem to błąd - myślę, że o wiele więcej byłoby chętnych wśród osób takich jak ja, niż wśród adwokatów i radców. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1187 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
25 km. Wyrwało mnie z butów. Toż to dogodna odległość dla większości ludzi, którzy nie mieszkają w dużych miastach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1189 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-11-24 o 19:22 |
||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 | ||||||
Zakorzenienie
|
Czytam te opisy i niemal w każdym widzę sielankę pt. jacy to rodzice nie są dumni z dzieci, jak to dzieci się super nie uczą albo są grzeczne i uprzejme, tudzież pięknie malują. Ja nie wiem kto pisze te opisy, ale naprawdę wypadaloby się zastanowić, że darczyńców nie interesuje czy Oliwka lat 11 ładnie maluje, tylko dlaczego jej matka nie pracuje...
Niektóre opisy to aż same się proszą, żeby nie pomagać. Tak jak tutaj wyżej było: 25 lat, mlody zdrowy chłop i stać go tylko na pracę w lesie? 19latka która się super uczyła w podstawówce,a teraz super sobie radzi na studiach, podczas gdy w domu nie ma co do gara włożyć? Albo studiowanie 2 kierunków, w tym stomatologia. No błagam... Nie mówiąc o tym, że w rodzinie, gdzie najmłodsze dzieci mają np. rok i 2 lata, trudna sytuacja panuje od 4 lat. Więc po co te dzieci jeszcze, no po co... Rzuciło mi się w oczy np.: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tutaj duuuży plus dla Mateusza, który mimo nauki w LO zarabia 1300zł ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1191 | |
Konto usunięte
|
Dzisiaj ucięłam sobie pogawędkę z kolegą ze studiów. Wyglądała mniej więcej tak:
Ja: Pomoc powinna iść do ludzi skrzywdzonych przez sytuacje losowe, a nie do wszelkiej maści nierobów z gromadką dzieciaków rok po roku. On: Ta gromadka dzieciaków będzie kiedyś pracowac na twoją emeryturę. Ja: Nie sądzę, patologia jest dziedziczna. On: Niektórzy ludzi nie radzą sobie w życiu, nie mogą znaleźć pracy - czy to oznacza, że mają być bezdzietni? Dlaczego bogacze mogą mieć tyle dzieci ile chcą, a biedni żadnego? Ja: Bo ich na to stać? On: To jest niesprawiedliwe. I takie inicjatywy jak SzP mają własnie wyrównywać szanse. No szczerze, to mnie wtedy zatkało. Nie będę się rozwodzić nad bezsensownością jego argumentów, bo jestem zdania że w życiu trzeba działać a nie czynić rozważania niczym Platon i użalać się, że inni mieli więcej szczęścia. No ludzie. Ale jedna rzecz mnie zastanawia. Są ludzie niezaradni. Tak zwyczajnie niezaradni, których trzeba prowadzić za rączkę i paluszkiem pokazać, co zrobić a czego nie. W ten schemat wpisuje się nawet mój kuzyn, który pracuje i po 12h na dobę, ale zawsze z tatusiem. Powiedziałabym, że jest pracowity ale niezaradny. Myślę, że takich ludzi też jest wielu, więc czy państwo nie powinno ich właśnie "prowadzić za rączkę" i opiekować się, ale nie na zasadzie - wypłaty zasiłku czy czego tam. Tylko pomocy (prawdziwej, a nie na odwal się) w odnalezieniu się na rynku pracy czy wręcz upchaniu na jakimś stanowisku, na którym wiadomo, że sobie delikwent poradzi. Wiem, że to nie na polskie realia, ale tak sobie gdybam... czy to by nie było lepsze niż hodowanie pasożytów i dzieciorobów w jednym? Wiem, że nieroby od pracy będą się migać jak tylko - ale wtedy będą musiały żywić się powietrzem, bo kasy żadnej niet. ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
Twój post przez ten fragment zabrzmiał co najmniej dziwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też nie ma co generalizować bo może facet ma jakąś skomplikowaną sytuację i nie może wyjechać, a jeżeli to jest region, w którym nie ma produkcji, mało się buduje itp. a on nie ma wykształcenia no to rzeczywiście może nie znalazł nic innego. Nie wiem o którym przypadku piszesz i co to za praca w lesie - jak jest drwalem albo pracuje w tartaku to spoko, jak kradnie drewno i nazywa to pracą to już gorzej. Z dziewczyną podobnie - pewnie szuka tylko prostych prac, sprzedawcy, kelnerki - i jest na przegranej pozycji w stosunku do studentek, za które nie płaci się składek. Sama kiedyś byłam w takiej sytuacji. Dziecioróbstwo będę tępić zawsze i wszędzie, ale te przykłady, które podałaś bez odniesienia do konkretnej sytuacji nie są dla mnie jakoś niesamowicie dziwne. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-24 o 19:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to co wkleiłaś: Cytat:
![]()
![]() |
#1194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Napisane że stanowią "łączoną" rodzinę, więc może to nie tylko jej dzieci, może tego faceta ale z innych związków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, nie zwróciłam uwagi na słowo "łączona", więc może tak być
#1196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co do dojazdów itp. - ja dojeżdżam codziennie do pracy ponad 30km. Mój kumpel dojeżdża 70. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Może dziewczyna widzi sens w ciągnięciu dwóch kierunków? Chociaż dla mnie to też dziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1198 |
Zadomowienie
|
No ja też dojeżdżałam kiedyś 40, ale to jest nadal blisko, zwłaszcza jeżeli jest czym dojeżdzać. Mogę sobie jednak wyobrazić że dziewczyna z jakiejś popegeerowskiej wsi gdzie do większego miasta jest 50 km a pks jeździ raz dziennie nie ma większych perspektyw na pracę - mówię oczywiście o sytuacji, kiedy z jakichś względów nie może się przeprowadzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwłaszcza, że nie wiem, co to za kierunek, który by się uzupełniał ze stomatologią, zeby miało to sens? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Zakorzenienie
|
na jedną osobę niby przypada 420zł, ale laska studiująca pewnie też dostaje stypendium socjalne.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.