Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-26, 10:50   #1531
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Hahahahaha xD

Wezcie ide sie zabic
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:50   #1532
lapida
Wtajemniczenie

ja nie kumam...

z tż obydwoje pracujemy, dzieci jeszcze nie mamy - jak chcieliśmy kupić telewizor, to się milion razy zastanowiliśmy, jaki i na jakie raty rozłożyć spłatę - po 50, 70? Były rozkminy, a najniższych krajowych nie zarabiamy..

Ja nie wiem, co ci ludzie mają w głowach, że kupują te plejaki, a później proszą o jedzenie. O jedzenie kufa.

Gdybym miała problem, że nie mam za co zrobić świąt, to pierwsze, co przyszloby mi do głowy, to właśnie sprzedać ten telewizor, a nie wyciagać łapę do obcych ludzi.

(i, uwaga, wychowalam się w domu wielodzietnym, mam kilkoro rodzeństwa. I jakoś nie mam w sobie postawy "Daj!", bo nikt mi tego nie wpoił. Jak panie z opieki społecznej wołały mamę wracającą z pracy, żeby wzięła zywność, która nam przysługuje, to rezygnowala z myślą o bardziej potrzebujących, mimo że bogaci nie byliśmy)

Edytowane przez lapida
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:52
lapida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:53   #1533
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
[/COLOR]Lapida. Plejka plejką ale do byle tv konsoli nie podlaczysz.
A ja nawet tv nie mam

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Wymieniasz ąę zachcianki takie jak gra na ps3 (czyli ps3 juz ma), kolczyk do pepka, konkretne markowe buty i zestawiasz je z ksiazka o papiezu. Ale wsrod tych ąę zachciankach wymienilas rowniez ksiazki. Dlaczego ksiazki fantasy sa fanaberia, sa gorsze od ksiazki o papiezu?
Moim zdaniem książka to książka i na plus, jeśli ktoś o to prosi. Teraz dzieciaki tak mało czytają, że nawet "50 twarzy Greya" chyba byłoby lepsze niż nic. Jedyne, co mi się w tej prośbie to ton. "Dwa pierwsze tomy!". Możliwe, że inne ma i to rozumiem, że chce się uniknąć powtórek, ale... Co, jak będzie tylko pierwszy to spadaj z paczką? Ładniej by było - książki z takiej i takiej serii, w nawiasie, że np. ma/czytał już tomy te i te, spodobały się i dlatego chce więcej. Może to tylko wina opisującego wolontariusza, ale właśnie o to powinien dbać.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:54   #1534
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
podeślesz na pw? chętnie poczytam
też poproszę
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:55   #1535
201604181004
Konto usunięte

Mi tam by tp nie przeszkadzalo. Ale opisy w wiekszosci sa gorzej niz zle
Stary 2014-11-26, 11:00   #1536
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:

no teraz to sie osmarkałam XD

"odzież termiczna, koszulki termiczne, kalesony termiczne, pianka 162 /L standardowa odzież niezbędna na treningi wioślarstwa"
'spodnie dresowe, bluzy z kapturem 172 szczupły styl rege"

[img]\Pani Monika (37 l.) wraz z mężem Pawłem (37 l.) i synami – Markiem (17 l.), Adrianem (13 l.), Bartusiem (4 l.), oraz córką Zuzią (7 l.) tworzą kochającą się i darzącą wzajemnym szacunkiem rodzinę.
Trudna sytuacja rodziny rozpoczęła się wraz z utratą pracy przez panią Monikę po urodzeniu najmłodszego syna. W związku z powyższym nie mogła podjąć pracy i stan materialny rodziny znacznie się pogorszył. Dodatkowe problemy pojawiły się, gdy ich najstarszy syn Marek zaczął sprawiać problemy wychowawcze w rezultacie czego został umieszczony w ośrodku. Trzypokojowe mieszkanie, w którym żyją w szóstkę wraz z synami i córką, mimo przeróbek wymaga remontu - chłopcy mieszkają razem w jednym malutkim pokoju bez okien. Rodzina posiada wyrok eksmisji z powodu zaległości w opłatach za czynsz, a dodatkowym obciążeniem dla budżetu jest spłata pożyczki, która została zaciągnięta na bieżące potrzeby i remont. Obecnie głównym źródłem utrzymania są zarobki pana Pawła i zasiłek rodzinny. Dochód na jednego członka rodziny, po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania, wynosi około 180 złotych miesięcznie.
Pomimo problemów finansowych rodzina pani Moniki nie poddaje się i walczy o poprawę swojej sytuacji. Pan Paweł pracuje, ale wciąż szuka zatrudnienia w większym wymiarze godzin, pani Monika rozpoczyna kurs kasy fiskalnej aby zdobyć dodatkowe kwalifikacje. Adrian trenuje wioślarstwo w związku z czym rodzice ponoszą dodatkowe koszty związane z jego specjalistyczną odzieżą. Rodzina jest z niego dumna, gdyż bardzo dobrze sobie radzi i zdobywa liczne trofea. Marzy o tym, aby wziąć udział w zawodach najwyższej rangi. Pani Monika podkreśla, że jest dumna ze swoich dzieci, które realizują swoje pasje. Mówi, że ma wspaniałą rodzinę w której wszyscy szanują siebie nawzajem i dzielnie walczą z przeciwnościami losu.
Najważniejszymi, wymienionymi przez panią Monikę potrzebami, jest opał na zimę i odzież dla dorastających dzieci. Rodzina byłaby również wdzięczna za żywność, na którą przeznaczana jest znaczna część domowego budżetu.[/img]

remont eksmisja i głód oraz odzież termiczna na wioślarstwo xD hell yeah
Nie wiem dlaczego sie osmarkalas, katar masz?

Dlaczego chlopak z biednej rodziny, nie moze uprawiac sportu, jesli sobie dobrze radzi i zdobywa nagrody? Lepiej by bylo gdyby poszedl sladem starszego brata? To chyba dobrze, ze chce sie wyrwac z tej biedy a jesli ma taka szanse porzez sport to tylko temu przyklasnac moim zdaniem trzeba, a nie wysmiewac.
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:00   #1537
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Mi tam by tp nie przeszkadzalo. Ale opisy w wiekszosci sa gorzej niz zle
W dodatku ktoś pisał, że wolontariuszami mogą być tylko osoby dorosłe. Jeszcze dzieciom wydarzyło by się takie opisy...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 11:00   #1538
GrumpyCat
Wredny kotecek

Niech ktoś zawoła na ten wątek nasze gwiazdki dające szczęście z poprzedniej części

"Mądrzy ludzie pomogą, tego nie zmienicie, nawet tona jadu nie pomoże"
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4651

" Cwanym wielodzietnym nie pomagamy"
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4626

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4519
(czyli te kwoty co zostają w granicach 3-4 tysi to już tylko na jedzenie, a i tak nie starcza )
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:03   #1539
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Pani Wiktoria (28 l.) i pan Dariusz (35 l.) wychowują ośmioro dzieci: Krzysztofa (10 l.), Katarzynę (9 l.), Grzegorza (8 l.), Wiktora (7 l.), Kacpra (6 l.), Kubę (4 l.), Darię (3 l.), Zuzannę (2 l.).
Przyczyną problemów materialnych jest liczebność rodziny, oraz brak stałej pracy. Pani Wiktoria w tej chwili opiekuje się dziećmi, co uniemożliwia jej podjęcie jakiejkolwiek pracy. Obowiązki domowe przy sporej gromadce dzieci wymagają bardzo wiele poświęcenia i energii. Pan Dariusz pracuje dorywczo, czasem sezonowo. Rodzina utrzymuje się z jego pensji (700 zł), zasiłku okresowego (1173 zł) oraz zasiłku rodzinnego (761 zł). Jednak po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, na osobę pozostaje 208 zł miesięcznie. Biorąc pod uwagę fakt, że większość dzieci jest w wieku szkolnym, to jest to niewielka kwota na codzienne wydatki.
Pan Dariusz pracuje na pół etatu, jednak chcąc poprawić sytuację materialną i zapewnić dzieciom dobry byt nie ustaje w poszukiwaniu lepiej płatnej posady, najlepiej na umowę o pracę. Szuka wciąż nowych ofert przeglądając ogłoszenia i chodząc na rozmowy kwalifikacyjne. Cała rodzina jest ze sobą bardzo związana.
Wśród najważniejszych potrzeb rodzina wymienia żywność, na którą czasem nie starcza pieniędzy, odzież dla dzieci oraz dużą szafę, ponieważ nie ma miejsca do przechowywania ubrań.
Laska 4 lata starsza ode mnie i 8 dzieci

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:04   #1540
20160901857
Konto usunięte

Ja tylko chciałam zaznaczyć ze drukarka potrzebuje tez tuszu i papieru...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:06   #1541
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Przyczyną problemów materialnych jest liczebność rodziny, oraz brak stałej pracy. Pani Wiktoria w tej chwili opiekuje się dziećmi, co uniemożliwia jej podjęcie jakiejkolwiek pracy. czyli wystarczyło mieć 1-2 dzieci i wszystko byłoby ok Naważyła piwa to niech pije

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Były w potrzebach i te rzeczy wymienione
Stary 2014-11-26, 11:08   #1542
201604181004
Konto usunięte

10/9/8/7/6/4/3/2 cholera pieciolatki zabraklo
Stary 2014-11-26, 11:10   #1543
coffee
and cigarettes

Cytat:
Widziałam gdzieś w prośbach "tusz do drukarki TuKonkretnyModel, papier biały".
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:15   #1544
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No, my dopiero zbieramy się do zakupu. Tzn. drukarkę dostaliśmy od znajomych, bo kupili sobie nową.
Moja siostra w podstawówce musi odrabiać lekcje na necie. Także jest potrzeby, ale jakby się uparł to dziecko może zostać po lekcjach i odrobić to w świetlicy czy bibliotece.

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Pani Maria (39 l.) wychowuje samotnie dwie córki: Joannę (13 l.) oraz Paulinę (9 l.).
Kobieta znalazła się w trudnym położeniu z chwilą gdy zmarł jej mąż (czerwiec br.). Od tego momentu sytuacja rodziny zmieniła się diametralnie, ponieważ mąż pani Marii był jedynym żywicielem rodziny. W domu istniał podział ról: mąż pracował a żona z oddaniem zajmowała się dziećmi. Obecnie poza zasiłkami oraz doraźną pomocą rodziny (łącznie 764 zł) pani Maria nie ma stałych dochodów. Jednakże planuje ona podjęcie zatrudnienia po zakończeniu toczących się obecnie spraw wyjaśniających śmierć męża. Na razie dochód na osobę w rodzinie wynosi zaledwie 75 zł.
Od momentu śmierci męża, każdy dzień jest dla pani Marii wyzwaniem. Mimo to jest ona wspaniałą matką, która dla dzieci zrobiłaby wszystko. Ukrywa swój ból ponieważ nie chce, żeby córki czuły się źle i się o nią martwiły. Pani Maria chce, aby życie toczyło się dla nich dalej, aby było dla nich dobre i aby niczego im nie brakowało. Jest zdeterminowana i intensywnie szuka pracy. Chciałaby podjąć ją po wyjaśnieniu spraw związanych z okolicznościami śmierci męża. W chwili obecnej sprawy te zajmują jej sporo czasu.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, środków czystości oraz ubrań dla dziewczynek.
Niby tu dzieci niedużo i smutna sytuacja, ale wychodzi jak "korzystny" jest taki podział ról. Tym bardziej, że dzieci już duże, więc mogła już dawno iść do jakiejś roboty.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:16   #1545
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Borze zielony, jednak ten DIOR się pojawił. Czytam, czytam, oczom nie wierzę.
Uznaję też że przez całe dzieciństwo moja rodzina jak najbardziej nadawała się do SzP - to znaczy według SzP, bo ja twierdzę że miałam całkiem normalne dzieciństwo, tylko może skromniejsze od niektórych. O wiele też bogatsze od niektórych.

Jeśli ktoś myśli, że ja w ramach pomocy wydam kasę na diory i xbox dla kogoś "w trudnej sytuacji", to się &*()&*( głęboko myli.

Brawo, więcej przesiadywania pań Ann i Kaś na fejsbuniu, więcej ich wpisów i udostępnień, może jak ludzie to zobaczą to się zorientują.

EDIT. Jednak wolę nie przeklinać.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2014-11-26 o 11:17
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:18   #1546
GrumpyCat
Wredny kotecek

Podadzą nas do sądu za bojkot szlacheckiej paczki
Stary 2014-11-26, 11:19   #1547
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Cytat:
Loloo wyslesz mi tez?
Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
też poproszę
zaraz wam podeślę, ale uprzedzam że nie studiuję socjologii ani żadnej innej pomocy socjalnej, a przedmiot na który to pisałam jest związany z teatrem
nie jest to też żadne arcydzieło, bo ograniczała mnie ilość stron, ale cieszę się że wykładowca ma podobne zdanie do mojego
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:20   #1548
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
OMG bida,ale płodzą bezmyślnie te dzieciaki.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:25   #1549
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
W dodatku ktoś pisał, że wolontariuszami mogą być tylko osoby dorosłe. Jeszcze dzieciom wydarzyło by się takie opisy...
Bo tak jest. Jeśli wolontariusz nie ma 18 lat, to dopuszcza się, że może być tylko wolontariuszem towarzyszącym. Nie jest wtedy opiekunem rodziny i nie tworzy opisów.

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Z poprzedniej paczuszki albo na raty wzięte, które i tak są potem odliczane przez wolontariusza i mieszczą się w "po odliczeniu opłat"

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Ale serio strasznie mnie jara połączenie w jednej chciejliście kaszy, makaronu i gier na xbox kinect
Nie odlicza się rat, ani kredytów od dochodu. Można w opisie o tym wspomnieć, ale się tego nie odlicza. Odlicza się czynsz, prąd, gaz, ogrzewanie i wodę. Odlicza się koszty leków i leczenia (rehabilitacji), ale tylko w wypadku przewlekłych chorób (żadnych przeziębień itp.), A przedszkole albo żłobek odlicza się tylko jeśli dzięki temu rodzic pracuje.
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 11:26   #1550
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Moim zdaniem książka to książka i na plus, jeśli ktoś o to prosi. Teraz dzieciaki tak mało czytają, że nawet "50 twarzy Greya" chyba byłoby lepsze niż nic. Jedyne, co mi się w tej prośbie to ton. "Dwa pierwsze tomy!". Możliwe, że inne ma i to rozumiem, że chce się uniknąć powtórek, ale... Co, jak będzie tylko pierwszy to spadaj z paczką? Ładniej by było - książki z takiej i takiej serii, w nawiasie, że np. ma/czytał już tomy te i te, spodobały się i dlatego chce więcej. Może to tylko wina opisującego wolontariusza, ale właśnie o to powinien dbać.
Wiesz, jak ktoś chce dwa pierwsze tomy to ciężko napisać, ze ma/czytał już te i te i mu się podoba i chce więcej Z reguły ludzie idą po kolei. Dwa pierwsze tomy można kupić za 38zł w starym wydaniu (ale nowe, nie używane). Kupiłabym. Kupiłabym i cztery z samej radości, że ktoś w ogóle chce przeczytać, że chce przeczytać coś dobrego, że nie chce biżuterii, butów Adidas Air Max, pistoletu na kulki.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:26   #1551
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

(...)

Niby tu dzieci niedużo i smutna sytuacja, ale wychodzi jak "korzystny" jest taki podział ról. Tym bardziej, że dzieci już duże, więc mogła już dawno iść do jakiejś roboty.
Smutna historia, ale mnie zastanawia co dokładnie oznacza "wyjaśnianie spraw związanych z okolicznościami śmierci męża"? Myślałam zawsze, że takimi sprawami to się policja zajmuje itd., a tu patrzcie: pani do pracy nie pójdzie, bo wyjaśnia okoliczności. Trochę to śmiesznie brzmi patrząc w jakiej czarnej d... finansowej się rodzina znalazła. Nie można pracować i "wyjaśniać"?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:27   #1552
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Bo tak jest. Jeśli wolontariusz nie ma 18 lat, to dopuszcza się, że może być tylko wolontariuszem towarzyszącym. Nie jest wtedy opiekunem rodziny i nie tworzy opisów.
To dorośli ludzie tworzą takie infantylne opisy?????
Stary 2014-11-26, 11:28   #1553
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość

Nie odlicza się rat, ani kredytów od dochodu. Można w opisie o tym wspomnieć, ale się tego nie odlicza. Odlicza się czynsz, prąd, gaz, ogrzewanie i wodę. Odlicza się koszty leków i leczenia (rehabilitacji), ale tylko w wypadku przewlekłych chorób (żadnych przeziębień itp.), A przedszkole albo żłobek odlicza się tylko jeśli dzięki temu rodzic pracuje.
A co do rachunków to mnie zaciekawiłaś?
Jak to się odlicza? N. ogrzewanie? Bierze się pod uwagę caly rok, dziei na miesiące czy jak?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 11:30   #1554
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jak to się odlicza? N. ogrzewanie? Bierze się pod uwagę caly rok, dziei na miesiące czy jak?
Mnie nie ciekawei, bo rodzina nie musi przecież przedstawiać żadnych dokumentów ani rachunków. Wszystko na gębę. A na gębę można wszystko
Stary 2014-11-26, 11:33   #1555
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

ok, można powiedziec, że dziecko ma marzenia, że chce określone buty nike, bo zobaczyło na reklamie.

Ale pierwsze dziecko chce grę na PS 3. Grę. Czyli plejaka już ma.
To kosztuje ponad tysiąc złotych. TYSIĄC ZŁOTYCH.

Dziekuję, dobranoc
Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
OMG bida,ale płodzą bezmyślnie te dzieciaki.
szczyt....
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:33   #1556
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Smutna historia, ale mnie zastanawia co dokładnie oznacza "wyjaśnianie spraw związanych z okolicznościami śmierci męża"? Myślałam zawsze, że takimi sprawami to się policja zajmuje itd., a tu patrzcie: pani do pracy nie pójdzie, bo wyjaśnia okoliczności. Trochę to śmiesznie brzmi patrząc w jakiej czarnej d... finansowej się rodzina znalazła. Nie można pracować i "wyjaśniać"?
Może chodzić w tym przypadku o inny kontekst - np. była polisa ubezpieczeniowa i ubezpieczyciel teraz robi jakieś problemy.

Aczkolwiek mam podobne zdanie.

-------
Czuje się teraz, że miałam bardzo smutne dzieciństwo - z bratem rodzice zafundowali nam tylko Pegasusa a internety dopiero kiedy byłam w liceum
Jaki jest adres do Strasburga - zaraz wyślę skargę.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2014-11-26 o 11:36
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:37   #1557
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat rozkłądający na łopatki z fb SzP:

A ja jestem dumna Ponieważ moje dzieci zrezygnowały z paczki na Mikołaja i kupiły Tablet,który w poniedziałek przekażą dzieciom z rodziny,która jest pod opieką Szlachetnej Paczki Wzruszyły mnie ogromnie A same dziewczynki mają taką świadomość ,że ktoś ucieszy się bardziej od drobnostki ,która może dla wielu nić nie znaczy ! A komuś spełnia marzenie jego życia
Stary 2014-11-26, 11:37   #1558
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Szczególne upominki:
Adam - telefon z androidem Marysia - kurtka typu softshell Sławek - zabawka samochodzik Piotr - wiertarka

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Brakujące sprzęty gospodarstwa domowego:
Komputer, ponieważ stary się popsuł. Pani Marta nie ma jak przeglądać ofert pracy w internecie i wysyłać CV. Bez komputera nie może kontaktować się ze znajomymi lub z Urzędem Pracy, co jest problematyczne. Dzieci potrzebują komputera do nauki i odrabiania prac domowych. Szafka na buty, by zyskać więcej miejsca w małym mieszkaniu. Katarzyna jest już duża potrzebuje własnego łóżka (rozkładanej sofy). Do tej pory śpi z mamą, a ma już 5 lat.

Wystarczające uzasadnienie z tym kompem?
Mała śpi z mamą, okropieństwo!
Nie wiem jak w innych miejscowościach. U mnie można z internetu w bibliotece publicznej korzystać godzinę dziennie, a jak nie ma kolejki to i dłużej.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:38   #1559
aer
O RLY?

Cytat:
Cytat rozkłądający na łopatki z fb SzP:

A ja jestem dumna Ponieważ moje dzieci zrezygnowały z paczki na Mikołaja i kupiły Tablet,który w poniedziałek przekażą dzieciom z rodziny,która jest pod opieką Szlachetnej Paczki Wzruszyły mnie ogromnie A same dziewczynki mają taką świadomość ,że ktoś ucieszy się bardziej od drobnostki ,która może dla wielu nić nie znaczy ! A komuś spełnia marzenie jego życia
Nie mam tableta - a chcem

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 11:40   #1560
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jeśli woda jest rozliczana co 2 miesiące, to rachunek dzieli się przez 2. Z ogrzewaniem jest tak, że jeśli na przykład w miesiącach letnich płaci się powiedzmy 100zł, a w sezonie grzewczym (ja zakładam, że to od października do marca) płaci się 300 zł to sumuję 100x6 + 300x6 i dzielę przez 12. Wychodzi 200 zł na miesiąc. I taką kwotę wpisuję do arkusza.
A jeśli np rodzina pali węglem albo drzewem to pytam ile węgla i drzewa kupuje na zimę i wtedy dzielę kwotę za drzewo i węgiel przez 12. Generalnie wszyscy wolontariusze powinni tak robić.

Cytat:
Mnie nie ciekawei, bo rodzina nie musi przecież przedstawiać żadnych dokumentów ani rachunków. Wszystko na gębę. A na gębę można wszystko
Większość rodzin - jeśli naprawdę potrzebują to pokazują nam rachunki, odcinki wypłat z zakładu pracy, wyciągi z konta itp. Czasem robią to bez słowa, czasem pytają, czy mają przygotować jakieś papiery. Jeśli mamy wątpliwości co do wysokości czynszu, albo opłat za gaz czy prąd, to często prosimy o rachunki.
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości