2014-11-24, 14:20 | #1 |
Rozeznanie
|
Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cześć. Dziewczyny proszę napiszcie jak smaży się poszczególne rodzaje mięsa. Naprawdę żadne mięso mi smaczne nie wychodzi nawet piersi z kurczaka są suche jak wiór nie mówiąc o bardziej wymagającym mięsie.
Z góry dziękuje za odpowiedź
__________________
No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej "Ooo Muszu Ty geniuszu" 我爱你 M |
2014-11-24, 14:52 | #2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Dobry pomysł na wątek, sama chciałabym wiedzieć. Np. które można solić, a które nie (zawsze mi się to myli). I tak dalej.
|
2014-11-24, 15:03 | #3 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 174
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Żeby kurczak nie był suchy, nie tracił wody, to trzeba go wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, żeby się szybko pory pozamykały.
A tak na bieżąco, bo ostatnio sporo czytałam - gęś smażymy skórą do dołu, aż się wytopi cały tłuszcz (na prawdę będzie go mnóstwo), odlewamy tłuszcz, smażymy z drugiej strony na suchej patelni |
2014-11-24, 16:44 | #4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 1 391
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Tak samo pierś z kaczki - najpierw skórką do dołu aż się zrumieni i wytopi tłuszcz, potem druga strona.
Wieprzowinę można solić przed smażeniem, należy smażyć aż będzie dobrze wysmażona (nie można podawać wieprzowiny rare ani medium rare, nie może być różowa w środku). Wołowiny nie solimy, wątróbki - żadnej nie solimy i smażymy bardzo krótko na dużym ogniu (drobiowa powinna być w środku lekko surowa, czyli maks. minuta na każdą stronę). Cielęcinę solimy, ale nie dodajemy pieprzu, bo będzie smakować jak wołowina, czyli straci swoją delikatność. Jeśli smażymy steki, pierś z kaczki i właściwie każdy rodzaj mięsa w kawałku (np. pieczeń), trzeba pozwolić jej odpocząć kilka minut po zdjęciu z patelni czy wyjęciu z pieca - inaczej wszystkie soki wypłyną, zamiast pozostać w mięsie. Tyle info przychodzi mi do głowy, ale mam już trtochę zardzewiałą wiedzę, bo dawno żadnego mięsa nie jadłam |
2014-11-24, 16:53 | #5 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Ha !
Słuchajcie wczoraj przekopałam mnóstwo przepisów i napaliłam się na piersi nadziewane suszonymi pomidorami i mozarellą potem sobie wyobraziłam jak mięso jest spalone, surowe w środku a ser i pomidory wypłynęły...nie poddałam się i zrobiłam tak: nacięłam najgrubszą część piersi wsadziłam pomidory, ser, słonecznik, bazylie wrzuciła je na rozgrzaną patelnie szybko obsmażając z jednej i drugiej strony a potem do piekarnika na 8 min w tem 250 stopni i udało się nie były surowe ani wiórowate Pierwszy sukces ....ale to tylko piersi a co np. z wołowiną albo wieprzowiną ?mam ochotę bo już kurczak mi uszami wychodzi... W ogóle odkryłam coś okropnego, że ja w ogóle nie umiem gotować mając 22 lata owszem jakieś tak fit potrawy typu warzywa na patelnie...ale jak by ktoś mi kazał niedzielny obiad zrobić to nie ma mocnych mama mnie nigdy nie uczyła bo sama nie gotowała Nawet jak tam kiedyś próbowałam zrobić coś tradycyjnego typu pierogi czy schabowego to i tak nie smakuje jak u babci nie mówiąc o zupach, gulaszach itp. Dobrze, że mój Tz nie jest wymagający i zamawia obiady w pracy to mogę sobie jeść wiórowate piersi z warzywami mrożonymi. Tz się nie przyznam nie gotuję zwalając na nawał nauki na studiach, ale ja po prostu nie umiem i boję się porażki... A jak u was było na początku np. małżeństwa/ związku uczyłyście się dopiero gotować i experymentować na mężach/ tż-ach czy w dzieciństwie babcie mamy uczyły was gotować ? ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
heh mi jak nie zacznie wychodzić to też zrobię sobie przerwę z mięsem
__________________
No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej "Ooo Muszu Ty geniuszu" 我爱你 M |
|
2014-11-24, 18:43 | #6 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Za niska temp smazenia .. za dlugo smazone albo mieso miales prawie prosto z lodowki |
|
2014-11-25, 06:38 | #7 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 1 391
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Bzdura - niektórych mięs się oczywiście nie soli przed smażeniem, bo robią się twarde jak podeszwa.
|
2014-11-25, 08:08 | #8 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
|
2014-11-25, 11:37 | #9 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 218
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Nie można przed smazeniem solic. Dopiero po przesmazeniu
|
2014-11-25, 12:10 | #10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
piersc z kurczaka lepiej bylo przykryc pokrywka wtedy nie wysusza sie.
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
2014-11-25, 12:15 | #11 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 174
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
A co do gęsi to trzeba ją kłaść na zimną patelnię Skórą do dołu.
|
2014-11-25, 12:50 | #12 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
No jak widze, ze sa 2 rozne szkoly smazenia. Dziwne ja sole przed smazeniem i nigdy podeszwy suchej nie mialem (Watrobke wiem ze sie nie soli). Nie wiem czemu po posoleniu by miala sucha podeszwa sie zrobic ? chyba ze u was solenie znaczy 4 godziny przed smazeniem obsypac sola. Z tego co wiem to suche mieso wychodzi z powodu nieumiejetnosci kucharza a nie techniki przyprawiania.
|
2014-11-25, 12:52 | #13 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
|
2014-11-25, 13:05 | #14 | |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 174
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
|
|
2014-11-25, 13:16 | #15 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Ja sole krotko przed i nigdy nie mialem problemow. |
|
2014-11-25, 13:51 | #16 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Tak się dzieje jak np. robisz steki wołowe. Nalezy je posypac pieprzem ale w żadnym wypadku solą. Solisz dopiero na koniec. Podobnie jak smażysz wątróbkę. Jeżeli ją posolisz to nie otrzymasz nigdy mięciutkiej, kruchej i delikatnej watróbki. Nie ma na to pyatnie jednoznacznej odpowiedzi. Inaczej sie traktuje to samo mięso kidy się je piecze a kiedy się smazy czy gotuje. |
|
2014-11-25, 14:09 | #17 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: zaczarowana kraina
Wiadomości: 515
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
wg Ci wielcy kucharze sami sobie przeczą jeden wielki kucharz mówi solimy po usmażeniu drugi wielki kucharz mówi solimy przed usmażeniem i bądź tu mądry i zgadzam się, że na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo to też zależy od kawałka mięsa (wielkości, grubości itp.) zostaje metoda prób i błędów
__________________
Edytowane przez Malinki13 Czas edycji: 2014-11-25 o 14:11 |
|
2014-11-25, 14:56 | #18 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Ja steki solę zaraz po usmażeniu, zawsze wychodzą idealne.
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
2014-11-25, 16:42 | #19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Jak pieczesz kurę bez przykkrycia, to powinnaś też co jakiś czas polewać ja olejem - wtedy nie wysuszysz.
Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2014-11-25 o 16:43 |
2014-11-26, 06:25 | #20 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 1 391
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Chociaż nie wiem, od ok. 9 m-cy nie jem mięsa, może jakiś nowy rodzaj ultramiękkiej wołowiny a la cielęcina się pojawił. Hmm. |
|
2014-11-26, 13:01 | #21 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
|
|
2014-11-26, 13:25 | #22 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Jezeli ktoś smazy w domowych warunkach - dla siebie, używając zwykłej patelni np. teflonowej to raczej szuka sposobu na to jak zrobić to najlepiej. Je zeli masz profesjonalny sprzęt, lepszy rodzaj miesa to możesz sobie pozwolić na to by solić, bo bardzo szybko przsmazysz i nic z mięsa nie ucieknie. Jedak uwazam, ze lepiej wtedy nie doradzać komuś żeby posolił, tym bardziej jak widzisz, że osoba pisze ze nic jej nie wychodzi, zapwne dopiero SIĘ UCZY. |
|
2014-11-26, 15:13 | #23 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Dzieki za uwage moj cel jest zeby sie ta osoba nauczyla jak wykorzystac w domowych warunkach...mieso ..i sprzet ktory sie posiada i wynik koncowy. Nigdy bym sie nie odwazyl ponizac wiedze kucharska. W sumie chodzi o to, zeby smakowalo
|
2014-11-26, 22:28 | #24 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 180
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Powiedzcie mi, jak zrobić kotleciki jagnięce z kością? Na mocno rozgrzaną patelnię i jak długo? Znajomy mi mówił - na minutę. Surowe w środku. Dzisiaj zrobiłam dłużej. Według przepisu. 4 min z każdej strony. Wciąż surowe w środku! I guma. Co robię źle?
|
2014-11-27, 07:35 | #25 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Wyjmuję mięso z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, przyprawiam, odstawiam. Smażę z każdej strony po ok. 4-5 minut, a potem jeszcze wrzucam na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zawijam w folię aluminiową i odstawiam na 10 minut, dopiero potem podaję. Aha, i solę między smażeniem, a pieczeniem.
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
2014-11-27, 08:22 | #26 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Najpewniejsza metoda (nawet dla totalnego antykucharza) to pieczenie miesa w niskiej temp. Kotlety pierw trzeba wlozyc w marynate wg wlasnego smaku (oliwka+czosnek+tymianek+ sok z cytryny +cynamon+sol+pieprz )przyprawione kotlety owijasz folia spozywcza i wkladasz do naczynia zaroodpornego do lodowki najlepiej na 12 godzin (min. 2 godz). Godzine przed pieczeniem wyciagasz z lodowki. Nagrzewasz piekarnik na 80°C i wkladasz naczynie z kotletami owinietymi folia spozywcza i pieczesz ok. 1-2 godzin. (Bez obawy folia wytrzymuje 100-120°C sprawdz na opakowaniu). Po 2 godzinach wyciagasz kotlety i smazysz je na srednim ogniu na brazowo. Dobrze upieczony kotlet ma temperature rdzenia ok. 67°C Metoda 1 min. smazenia z kazdej strony idzie tez, ale musisz za to dluzej trzymac mieso w piekarniku, no i patelnia musi byc rozgrzana do granicy spalania oleju. |
|
2014-11-27, 11:30 | #27 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 206
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Tak długo kotlety jagnięce?
|
2014-11-27, 11:50 | #28 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
2014-12-02, 08:08 | #29 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Cytat:
Wątróbkę duszę, soląc pod sam koniec. ---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
Jest tyle różnych, wzajemnie wykluczających się, technik. I wiele z nich prowadzi do doskonałego efektu. Jeżeli o nieszczęsne solenie chodzi, ja żadnego mięsa nie solę przed obróbką oprócz schabu na kotlety. |
||
2014-12-02, 15:41 | #30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Jak smażyć różne rodzaję mięsa. Proszę o pomoc.
Przed obróbką absolutnie nie solę steków ani wątróbki.
W ogóle staram się nie solić przed smażeniem, tylko dopiero po. Czasami piersi z kurczaka posolę przed smażeniem, jak robię z nich kotlety. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.