jedzenie w pracy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-27, 23:37   #31
ajah
wańka wstańka

Dot.: jedzenie w pracy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To za granica nawet jak pracujesz w sklepie typu tesco to jesz gdy chcesz?;p
Czemu akurat w Tesco ?

W wielu miejscach pracy w UK masz prawo do 15minut płatnej przerwy do lunchu; póniej jest czas na lunch (przerwa bezpłatna minimum 20minut), równeiż prysługuje 15 minutowa przerwa płatna po południu.

W Tesco nigdy nie pracowałam, ale możliwe, że jadą tym schematem.
Stary 2014-11-27, 23:38   #32
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Kodeks mówi o min. 15 min. przerwy, dodatkowo mówi zdaje się o tym, że pracownik, który pracuje przy komputerze min. 4 h. ma 5 min. przerwy po każdej godzinie. Co daje zwykle 8X5 min. przerwy. Jeśli ktoś pracuje w biurze, to na 90% pracuje przy komputerze, więc nie wiem, dlaczego tych 40 min. ma nie wykorzystać, jak mu się podoba.

Nie rozumiem też argumentów "większość ludzi cośtam". Świetnie, większość ludzi na świecie ma gorzej, niż np. bezrobotny w Polsce, więc trzeba się cieszyć. Większość ludzi nie ma dostępu do pitnej wody, więc powinnam dziękować, że ja mam i nie rościć sobie prawa do czegokolwiek więcej. Co z tego, że większość ludzi ma sytuację do kitu? To znaczy, że jak mam trochę lepiej, to mam siedzieć cicho? Wydaje mi się, że chyba powinniśmy ciągnąć do góry a nie pałować tych, co odważą się cokolwiek powiedzieć na swoją pracę w myśl "bo inni mają gorzej".
to niech autorka ciągnie do góry - zgłosi to do PIPu, pogada z kierownikiem, zmieni pracę, cokolwiek. Bo od jojczenia na forum internetowym jak jej źle i niezdrowo, jak to przerwy są takie krótkie, jak to zasady bhp nie są zachowane itd. wiele się raczej nie zmieni
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:41   #33
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
to niech autorka ciągnie do góry - zgłosi to do PIPu, pogada z kierownikiem, zmieni pracę, cokolwiek. Bo od jojczenia na forum internetowym jak jej źle i niezdrowo, jak to przerwy są takie krótkie, jak to zasady bhp nie są zachowane itd. wiele się raczej nie zmieni
No, niech zgłosi do PiPu że w pracy przestrzega się Kodeksu Pracy.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:42   #34
201604181004
Konto usunięte

Bo nie wiem wymyslilam sobie sklepy;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:43   #35
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Kodeks mówi o min. 15 min. przerwy, dodatkowo mówi zdaje się o tym, że pracownik, który pracuje przy komputerze min. 4 h. ma 5 min. przerwy po każdej godzinie. Co daje zwykle 8X5 min. przerwy. Jeśli ktoś pracuje w biurze, to na 90% pracuje przy komputerze, więc nie wiem, dlaczego tych 40 min. ma nie wykorzystać, jak mu się podoba.
Ten przepis mówi o tym że masz mieć przerwę od pracy przy komputerze, a nie od pracy w ogóle. Czyli masz się w tym czasie zająć nie wiem, wypełnianiem papierów, kserowaniem, podpisywaniem listów, czytaniem ofert, nie wiem co tam robisz w pracy, a nie mieć 40 minut przerwy.
Stary 2014-11-27, 23:43   #36
ewanka1989
Zakorzenienie

Cytat:

Tych 5minutowych przerw w pracy (jeśli pracujesz przed komputerem) nie można łączyć. One mają pozwolić odpocząć oczom od komputera, a nie wydłużyć Twoją przerwę, więc wtedy powinno robić się coś innego, niezwiązanego z pracą na komputerze. I to akurat wynika z przepisów bhp.

Edytowane przez ewanka1989
Czas edycji: 2014-11-27 o 23:44
ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:46   #37
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
No, niech zgłosi do PiPu że w pracy przestrzega się Kodeksu Pracy.
Jeśli pracodawca przestrzega Kodeksu Pracy, to znaczy, że wszystko jest w najlepszym porządku i nie można czuć się niezadowolonym? W takim razie nikt nie powinien narzekać na zarobki, jeśli zarabia minimalną krajową, bo przecież KP mówi o tym, że przy pełnym etacie pracodawca nie może płacić mniej, niż minimum.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 23:47   #38
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli pracodawca przestrzega Kodeksu Pracy, to znaczy, że wszystko jest w najlepszym porządku i nie można czuć się niezadowolonym? W takim razie nikt nie powinien narzekać na zarobki, jeśli zarabia minimalną krajową, bo przecież KP mówi o tym, że przy pełnym etacie pracodawca nie może płacić mniej, niż minimum.
Narzekać może, kto mu zabroni. Ale do PiPu ani Sądu Pracy się to nie kwalifikuje. Taką podpisał umowę (zgodną z obowiązującym prawem), taką dostaje pensję i tyle.
Stary 2014-11-27, 23:49   #39
ulotnamelodia
Rozeznanie

To chyba nie mam najgorzej biorąc pod uwagę, że przychodzę do pracy kiedy chcę, na herbatkę, czy kawkę wychodzę kiedy chcę, a i na obiadek czas się znajdzie

O ja niedobra, taka ponad prawem.
ulotnamelodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:52   #40
201604181004
Konto usunięte

No chyba nie masz najgorzej
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:52   #41
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ulotnamelodia Pokaż wiadomość
To chyba nie mam najgorzej biorąc pod uwagę, że przychodzę do pracy kiedy chcę, na herbatkę, czy kawkę wychodzę kiedy chcę, a i na obiadek czas się znajdzie

Nie ma w tym nic ponad prawem. Jeżeli Twój pracodawca wyraża zgodę na taki system pracy to dobrze. Nic niezgodnego z prawem tam nie ma. Prawo zwykle reguluje MINIMALNE warunki, które musi zapewnić pracodawca, jeżeli chce zapewnić więcej - super.
Stary 2014-11-27, 23:52   #42
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Ten przepis mówi o tym że masz mieć przerwę od pracy przy komputerze, a nie od pracy w ogóle. Czyli masz się w tym czasie zająć nie wiem, wypełnianiem papierów, kserowaniem, podpisywaniem listów, czytaniem ofert, nie wiem co tam robisz w pracy, a nie mieć 40 minut przerwy.
Masz rację, dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu. Co prawda w moim wypadku to raczej absurdalne, bo czasem poza rozmową z kimś nie mam nic innego do roboty prócz pracy na kompie, ale nie powiem, żeby przepisy prawa pracy dobrze pasowały do mojej formy pracy, więc niezbyt się tym przejmuję

Kobiety

Stary 2014-11-27, 23:54   #43
a34
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba pracujesz w dziekanacie na wydziale, gdzie studiuje moja koleżanka
Stary 2014-11-27, 23:54   #44
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Masz rację, dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu. Co prawda w moim wypadku to raczej absurdalne, bo czasem poza rozmową z kimś nie mam nic innego do roboty prócz pracy na kompie, ale nie powiem, żeby przepisy prawa pracy dobrze pasowały do mojej formy pracy, więc niezbyt się tym przejmuję
Jeżeli przepisujesz np. coś z kartki do kompa to już kwalifikuje się to do traktowania tego jako przerwy - bo nie patrzysz w komputer cały czas, tylko patrzysz jeszcze na papiery. Chyba musisz czasami się gdzieś podpisać albo skorzystać z papierowego źródła informacji.
Stary 2014-11-27, 23:55   #45
201605161428
Konto usunięte

Cytat:

Coś czuje, że taka fucha to tylko pani z dziekanatu
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 23:56   #46
ulotnamelodia
Rozeznanie

Pudło, prywatna firma
Stary 2014-11-27, 23:58   #47
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Coś czuje, że taka fucha to tylko pani z dziekanatu
Raz byłam w dziekanacie w jakiejś totalnie błahej sprawie, wlazłam, zaczęłam przedstawiać problem i usłyszałam krótkie: "jem". Więc tak, to może być to.

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ----------

Cytat:
Pudło, prywatna firma
Twoja?
Stary 2014-11-27, 23:59   #48
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Narzekać może, kto mu zabroni. Ale do PiPu ani Sądu Pracy się to nie kwalifikuje. Taką podpisał umowę (zgodną z obowiązującym prawem), taką dostaje pensję i tyle.
Ależ wyłącznie o to mi chodzi, że dziewczyna chce ponarzekać i niech ponarzeka, być może z czasem nieformalnie zmienią się te zasady, bo mnóstwo zależy od tego, kto zarządza a nie co jest w KP. W jednej firmie można trafić na szefostwo, które podchodzi do pracowników z zaufaniem, na luzie, ma gdzieś kto co i gdzie je i takie, które patrzy z zegarkiem, czy wszyscy o wyznaczonej 13:30 poszli na obiad i wrócili dokładnie o 13:45, no bo minimum to minimum, jak zwróci za wcześnie też źle.

Kobiety

Stary 2014-11-28, 00:01   #49
ulotnamelodia
Rozeznanie

Cytat:
Raz byłam w dziekanacie w jakiejś totalnie błahej sprawie, wlazłam, zaczęłam przedstawiać problem i usłyszałam krótkie: "jem". Więc tak, to może być to.

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ----------

Twoja?
Niestety nie ale uprzedzając pytanie całkiem spora 400+

ps. Pań z dziekanatu też nie lubię

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-28, 00:02   #50
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Praca, ktora niedawno rzucilam: sieciowka, przerwa wpisana w grafik i tylko wtedy mozna zjesc i nikogo nie obchodzi, ze to przerwa po 2h przyjscia do pracy, czy po 7.
Obecna praca: mam godzinna przerwe na lunch, ale jak sobie skubie przy biurku kanapke czy pije herbate, to nikomu to nie szkodzi.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 00:03   #51
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Ależ wyłącznie o to mi chodzi, że dziewczyna chce ponarzekać i niech ponarzeka, być może z czasem nieformalnie zmienią się te zasady, bo mnóstwo zależy od tego, kto zarządza a nie co jest w KP. W jednej firmie można trafić na szefostwo, które podchodzi do pracowników z zaufaniem, na luzie, ma gdzieś kto co i gdzie je i takie, które patrzy z zegarkiem, czy wszyscy o wyznaczonej 13:30 poszli na obiad i wrócili dokładnie o 13:45, no bo minimum to minimum, jak zwróci za wcześnie też źle.
No to niech narzeka, ale po co jak nie ma realnego pomysłu na zmianę sytuacji? Ja się nie dziwię tym pracodawcom, którzy nie chcą płacić za kawki, herbatki 10 razy dziennie, obiadek, prywatne rozmowy telefoniczne, facebooka itp. Ale sa firmy w których można pracować w ten sposób - I SUPER, jeżeli pracodawcy to nie przeszkadza.
Ale nie wyobrażam sobie walczyć o np. 4 przerwy w pracy - BO TAK. Jeżeli to prywatna firma to szef ma obowiązek przestrzegać kodeksu pracy i tyle. To co ponad tym - to już jego dobra wola. Spoko gdyby każdy szef był wyrozumiały i zgadzał się na rozmaite udogodnienia, ale nie oszukujmy się - tak nie ma i nigdy nie będzie.

Edytowane przez GgochaA
Czas edycji: 2014-11-28 o 00:04
Stary 2014-11-28, 00:04   #52
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Niestety nie ale uprzedzając pytanie całkiem spora 400+

ps. Pań z dziekanatu też nie lubię
Brzmi, jak pierwsza korpo w której pracowałam. W ciągu pół roku pracy miałam może pracy na 2-3 m-ce. Nawet chciałam coś robić, ale sezon się skończył i dosłownie nie było nic do roboty, więc i 2-gie śniadania i kawy i herbaty i obiady trwały pół dnia w całej firmie

Kobiety

Stary 2014-11-28, 00:07   #53
ulotnamelodia
Rozeznanie

Cytat:
Brzmi, jak pierwsza korpo w której pracowałam. W ciągu pół roku pracy miałam może pracy na 2-3 m-ce. Nawet chciałam coś robić, ale sezon się skończył i dosłownie nie było nic do roboty, więc i 2-gie śniadania i kawy i herbaty i obiady trwały pół dnia w całej firmie

Niestety znowu pudło. Mi się w pracy nie nudzi, wolę po prostu zjeść jak mam taką potrzebę i zostać ewentualnie chwilę po pracy, dziwne?
Stary 2014-11-28, 00:08   #54
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Masakra. Nie wyobrazam sobie czegos takiego. Nie mieszkam w Pl i wedlug tutejszego prawa, na 8godzin pracy przysluguj min 30minut BEZPLATNEJ PRZERWY.
Ja w Anglii w sieciowce mialam tak: praca dluzsza niz 4h, przysluguje mi 20 minut platnej przerwy. Praca dluzsza niz 8h, przysluguje mi 1h bezplatnej przerwy (akurat tego nie lubiłam, bo tym sposobem siedziałam w pracy 9-10h, zamiast 8). Obecnie pracuję w recepcji i mam bezpłatną godzinę lunchu, a jak idę siku czy tam zrobić herbatę, to nikt mi nie liczy tego jako przerwy itp. Jak pracowałam w Polsce na infolinii, to każde wyjście na siku było liczone do przerwy, nie znosiłam tego.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 00:13   #55
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Ja się nie dziwię tym pracodawcom, którzy nie chcą płacić za kawki, herbatki 10 razy dziennie, obiadek, prywatne rozmowy telefoniczne, facebooka itp.
A ja się właśnie dziwię, bo praca powinna być miejscem, do którego chce się przychodzić i w którym traktowanym jest się przyjaźnie. Nie wierzę, że pracownik w zamordystycznych warunkach będzie pracował tak, jak w luźnej przyjemnej atmosferze. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której np. dla kogokolwiek jest problemem, że idę zrobić sobie herbatę, bo klimatyzacja dziwacznie działa i jest zwyczajnie zimno albo gdy czekając, aż przemielą mi się dane sprawdzam swoją pocztę czy fejsa. Rozumiem, gdy wynika to z zasad bezpieczeństwa (np. banki), ale gdy pracodawca daje jasno do zrozumienia, że mam robić tak, jak on chce "bo tak", mimo że nijak nie obniża to jakości mojej pracy a wręcz przeciwnie, to nie ma co oczekiwać, że będę świetnym zmotywowanym pracownikiem.

Kobiety

Stary 2014-11-28, 00:15   #56
ulotnamelodia
Rozeznanie

Cytat:
A ja się właśnie dziwię, bo praca powinna być miejscem, do którego chce się przychodzić i w którym traktowanym jest się przyjaźnie. Nie wierzę, że pracownik w zamordystycznych warunkach będzie pracował tak, jak w luźnej przyjemnej atmosferze. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której np. dla kogokolwiek jest problemem, że idę zrobić sobie herbatę, bo klimatyzacja dziwacznie działa i jest zwyczajnie zimno albo gdy czekając, aż przemielą mi się dane sprawdzam swoją pocztę czy fejsa. Rozumiem, gdy wynika to z zasad bezpieczeństwa (np. banki), ale gdy pracodawca daje jasno do zrozumienia, że mam robić tak, jak on chce "bo tak", mimo że nijak nie obniża to jakości mojej pracy a wręcz przeciwnie, to nie ma co oczekiwać, że będę świetnym zmotywowanym pracownikiem.
Z takimi poglądami to na pewno z dziekanatu!
Stary 2014-11-28, 00:16   #57
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Niestety znowu pudło. Mi się w pracy nie nudzi, wolę po prostu zjeść jak mam taką potrzebę i zostać ewentualnie chwilę po pracy, dziwne?
Mnie to naprawdę nie dziwi i w żadnym wypadku to nie miało zabrzmieć pejoratywnie Sama pracuję zdecydowanie zadaniowo, mam po prostu deadline'y i jak jednego dnia zrobię mniej, to innego więcej, żeby tylko oddać przyzwoity projekt w określonym czasie. Też przychodzę i jem o której chcę, więc naprawdę mnie to nie zaskakuje

Kobiety

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-28, 00:16   #58
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Ja się jednak nie dziwię, bo pracowałam w różnych miejscach i często okazywało się że tam gdzie można korzystać z kompa w celach prywatnych - robi się to pół dnia a później zostaje po godzinach bo się nie wyrobiło z robotą = strata dla pracodawcy.
Atmosfera atmosferą ale praca, która zmienia się w wieczne ploteczki, kawki i telefony to żaden biznes dla pracodawcy
Stary 2014-11-28, 00:23   #59
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Z takimi poglądami to na pewno z dziekanatu!
Ostatnio miałam za dużo kontaktów z dziekanatami i "pracownikami naukowymi" i stwierdziłam, że gdybym ja tak luźno podchodziła do terminów, to raczej bym długo nie popracowała w żadnej prywatnej firmie... :/

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Cytat:
Ja się jednak nie dziwię, bo pracowałam w różnych miejscach i często okazywało się że tam gdzie można korzystać z kompa w celach prywatnych - robi się to pół dnia a później zostaje po godzinach bo się nie wyrobiło z robotą = strata dla pracodawcy.
Atmosfera atmosferą ale praca, która zmienia się w wieczne ploteczki, kawki i telefony to żaden biznes dla pracodawcy
Ok. racja, te warunki wymagają jednak poważnego pracownika
Aczkolwiek mega się dziwię, że ktoś woli siedzieć po godzinach, bo się nie wyrobił z pracą w czasie, bo telefony i kawka, niż iść do domu, ale może ja dziwna jestem

Kobiety

Stary 2014-11-28, 00:31   #60
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:

Ok. racja, te warunki wymagają jednak poważnego pracownika
Aczkolwiek mega się dziwię, że ktoś woli siedzieć po godzinach, bo się nie wyrobił z pracą w czasie, bo telefony i kawka, niż iść do domu, ale może ja dziwna jestem
Ale czemu się dziwisz? Znam aż za dobrze firmę, w której to tak wygląda - z tą różnicą że to państwówka, bo żaden "prywaciarz" nie zgodziłby się na coś takiego. Ale chodzi mi o schemat: pół dnia plotki, kawa, czekoladka, obgadywanie wszystkiego co się rusza, pudelek, facebook. A później nadgodziny, nadgodziny, nadgodziny - no przecież nie za darmo. Lepiej się pracuje za więcej kasy niż za mniej, nie? Nadgodziny są lepiej płatne niż zwykły czas pracy. I tak się to kręci.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości