Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-28, 12:22   #1321
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
25 centyl a ciuszki juz nosimy 68. Chudzielec po ojcu.
Trzymam kciuki za mieszkanie.

Pediatra kazała mi go po jedzeniu dopajac wodą, żeby mu te kupy lepiej szły. Jak mam to sobie zorganizować by woda była zawsze pod ręką?
Ja mam zawsze butelkę z przegotowaną wodą w kuchni i z niej przelewam do butelki, w której robię mleko, czy daję małemu picie uzupełniając wrzątkiem z czajnika, żeby była odpowiednia temperatura.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 12:27   #1322
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ja mam zawsze butelkę z przegotowaną wodą w kuchni i z niej przelewam do butelki, w której robię mleko, czy daję małemu picie uzupełniając wrzątkiem z czajnika, żeby była odpowiednia temperatura.
Kranowa wodę dajesz? Ponoć ma być źródlana? Masz osobna butelkę do wody? Smoczek z takim samym przepływem jak do mleka? Mogę wodę podawać w pokojowej temp?
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 12:38   #1323
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Kranowa wodę dajesz? Ponoć ma być źródlana? Masz osobna butelkę do wody? Smoczek z takim samym przepływem jak do mleka? Mogę wodę podawać w pokojowej temp?
Ja daję przegotowana z kranu. Trzymam w takim zamknietym dzbanku. No i mamy osobną butelkę, jest jedyną zieloną butelką więc się nie pomyli A smoczek taki jak reszta, chociaż teraz jak wymienię na większy przepływ to do wody chyba jeszcze zostawię Zalecenia odnośnie tej wody tez są różne. W PL ma niny być źródlana, a tu mowią, żeby robić kranówę. Nince kranówa nie szkodzi to już nie kombinuję
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 12:45   #1324
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, kranówę, tylko przegotowaną. Podobno źle dobraną mineralną można narobić więcej krzywdy niż pożytku... Smoczki te same, co do mleka, 3+ aventu. Nie mam osobnej butelki do picia wody, ale mam dwie bAbyono, które służą mi do magazynowania wody, bo do jedzenia się nie sprawdziły. A wodę daję w tej butli, która mi się akurat ze sterylizatora wyciągnie. Ja daję cieplejszą niż pokojowa, tak jak mleko, w temp ciała.
Stary 2014-11-28, 12:55   #1325
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Tez się zapisze :-P
Ja się jedynie zapisałam do Bounty i odbieralam w bootsie gratisy, głównie z Johnsona wiec i tak się nie przydały.
ja się zapisałam jeszcze w ciąży ale jak na razie to z hippa tylko naklejki dostałam

karoseria czytałam o tym w internecie ze po 17 tyg ale maja fajna promocje na zdiecia 50 zd grtis tylko rozmiar 4*6
trzymam kciuki za spotkanie i daj znac jak poszlo
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 13:10   #1326
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Halinka może być woda w temp pokojowej Ja tak podaję herbatkę no i od jakiegoś czasu różne soczki
Kupuję specjalnie dla dzieci w takich baniakach http://babyzdroj.pl/aktualnosci/baby...-zrodlanych/5/

Kasia a ten śpiworek będzie dobry tylko do fotelików maxi cosi?? Zastanawiam się czy go nie kupić zamiast kombinezonu

Kupiłam małej kombinezon w F&F ale oddałam bo ubranie jej w niego graniczy z cudem chociaż wzięłam za duży...
Jakie Wy macie kombinezony???
zuken jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 13:16   #1327
h4linka
Zadomowienie

A skoro mam zimowe kombinezony to musze mieć jeszcze śpiworek czy to jest zamienne?
Stary 2014-11-28, 13:27   #1328
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
I po szczepionce mój dzielny chłopak wcale płakał waży 6650

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 13:32   #1329
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Halinka według mnie zamiennie Ja szukam czegoś, żeby małą można było szybko ubrać bo jest straszny krzyk przy tradycyjnym kombinezonie...

Może któraś ma jakiś z tych i może coś polecić na zimę tak, żebym małej nie musiała dodatkowo w kombinezon pakować tylko w ten śpiworek

http://allegro.pl/spiworek-maxi-cosi...838847732.html
http://allegro.pl/spiworek-do-foteli...819418213.html
http://allegro.pl/spiwor-welna-do-wo...837621931.html
http://allegro.pl/zimowy-spiworek-ot...823599500.html
http://allegro.pl/maxi-cosi-cabriofi...800178013.html
Stary 2014-11-28, 13:41   #1330
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

My mamy bardzo dobry śpiworek specjalny do naszego wózka jest super
Cieplutki

Nasze szczescie
Stary 2014-11-28, 13:44   #1331
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja do wózka mam już upatrzony ale szukam czegoś do fotelika
Stary 2014-11-28, 13:48   #1332
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja do wózka mam już upatrzony ale szukam czegoś do fotelika
Aaa
My nie potrzebujemy bo nir mamy fotelika

Nasze szczescie
Stary 2014-11-28, 13:57   #1333
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Halinka może być woda w temp pokojowej Ja tak podaję herbatkę no i od jakiegoś czasu różne soczki
Kupuję specjalnie dla dzieci w takich baniakach http://babyzdroj.pl/aktualnosci/baby...-zrodlanych/5/

Kasia a ten śpiworek będzie dobry tylko do fotelików maxi cosi?? Zastanawiam się czy go nie kupić zamiast kombinezonu

Kupiłam małej kombinezon w F&F ale oddałam bo ubranie jej w niego graniczy z cudem chociaż wzięłam za duży...
Wiesz co, nie wiem, jak z innymi fotelikami, chyba musiałabyś w sklepie sprawdzić, nie wiem, jak wygląda kwestia rozłożenia pasów itp, czy to jest identyczne we wszystkich fotelikach, czy nie...

Ja mam taki zwykły kombinezon, niebieski, nie jak to co wrzucałaś z takim "workiem" na dole, tylko po prostu jednoczęściwy z rękawiczkami. Maksymowi od początku jakoś nie przeszkadza ubieranie, więc nie ma tragedii, patrzyłam tylko, żeby miał zapięcie nie na środku,a dwa po bokach, wtedy łatwiej mi się go wyjmuje jak śpi. Mam jeszcze dwuczęściowy z hmu od teściowej, ale dla mnie jest masakryczny, bo spodnie na szelkach, kurtka oddzielnie... w życiu bym mu tego na śpiocha nie zdjęła.
Cytat:
A skoro mam zimowe kombinezony to musze mieć jeszcze śpiworek czy to jest zamienne?
Wiesz co, ja do śpiworka planuję zakładać taki cienki jesienny kombinezon na spacery w zimę. A teraz, jak nakrywam go kocem, to jednak zakładam mu ten zimowy grubszy.
Stary 2014-11-28, 14:13   #1334
Ksandi
Raczkowanie

Cytat:

Nam tesciowa (!!!) kupiła w Reserved, była przecena z 99zł na 50zł, fajny, na 74cm, wyściełany mieciutkim polarkiem w kolorze różowo czerwonym, ma 2 zamki także łatwiej dziecko wsadzić i wyciągnąć, na rączkach i nóżkach zakładki także nic nie dynda w postaci rękawiczek na sznurku. Polecam. Na razie leży i czeka na swój debiut bo za duży

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

http://allegro.pl/reserved-zima-ocie...812766767.html
o taki
Ksandi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 14:17   #1335
zVenus
Zakorzenienie

my też po szczepieniu przeżyłyśmy Iga dzielnie zniosła wszystko oprócz ubierania sie do wyjścia
no i znów mamy skier na morfo...
waga 6700
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 14:47   #1336
neska1412
Raczkowanie

Cytat:
Kurde 0,2 to żadna różnica :/ zrobił mi się z dziecka klocuch i noszenie gondoli na pierwsze piętro zaczyna być trudne.
No i ciekawe jak w spacerówce będzie się nosił po schodach.. A macie spacerówki wpinane w dwie strony? Mam wpinaną w dwie strony, to mam ją wpinać póki co przodem do siebie? Kiedy ją odwrócić przodem w przód?

Nasza ulubiona bluza z fisher price stała się bolerkiem... rękawy za krótkie i cały brzuch wystaje.

My już jezdzimy w spacerówce na płasko. Mieliśmy wózek tego starszego typu który wazył chyba 15 kg i nie wchodzil do auta. Daltego zmienilismy spacerowke Eos Camarelo. Tylko nie można zmienić kierunku w ktorym siedzi dziecko. Ale jest okienko przez które sie podgląda.
neska1412 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 14:51   #1337
h4linka
Zadomowienie

Wierzcie mi lub nie ale Tymek właśnie wciągnął prawie 20 ml wody bez żadnych problemów i marudzenia.
Stary 2014-11-28, 14:59   #1338
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
my też po szczepieniu przeżyłyśmy Iga dzielnie zniosła wszystko oprócz ubierania sie do wyjścia
no i znów mamy skier na morfo...
waga 6700

Ładna waga

Nasze szczescie
Stary 2014-11-28, 16:28   #1339
kasia_ruda
Zakorzenienie

Zuken ja mam taki jak w pierwszym linku i jest super.

Moje grzeczne dziecko wróciło od rana ani razu nie płakał

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Chciałabym się pochwalić, że mam już prawie wszystkie prezenty pod choinkę kupione, w przyszłym tygodniu czeka mnie najazd kurierów zostało mi tylko zrobienie kalendarzy ze zdjęciami Maksyma, ale tu jutro do tego usiądziemy, bo trwa to dłuższą chwilę, więc potrzebuję męża. Ufff... Zawsze w tym momencie czuję gigantyczną ulgę, że mam to z głowy. Nienawidzę tego wymyślania, kombinowania, co komu, za ile itd... Jak dobrze mieć to z bańki... Teraz tylko popakować, wrzucić pod łóżko, wyciągnąć w Wigilię i tyle

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Wierzcie mi lub nie ale Tymek właśnie wciągnął prawie 20 ml wody bez żadnych problemów i marudzenia.
PrZygotuj się na sikogeddon
Stary 2014-11-28, 16:37   #1340
h4linka
Zadomowienie

Bez kitu nie pomyślałam, że to musi też wyjść z organizmu. dużo tej wody na dobę mam dawać?
Stary 2014-11-28, 16:40   #1341
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Bez kitu nie pomyślałam, że to musi też wyjść z organizmu. dużo tej wody na dobę mam dawać?
Mi kazali trzy razy dziennie, ale żeby nie zmuszać, jak nie chce, to trudno.
Stary 2014-11-28, 18:21   #1342
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Mi kazali trzy razy dziennie, ale żeby nie zmuszać, jak nie chce, to trudno.
a w jakim celu ta woda?

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Zuken ja mam taki jak w pierwszym linku i jest super.

Moje grzeczne dziecko wróciło od rana ani razu nie płakał

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Chciałabym się pochwalić, że mam już prawie wszystkie prezenty pod choinkę kupione, w przyszłym tygodniu czeka mnie najazd kurierów zostało mi tylko zrobienie kalendarzy ze zdjęciami Maksyma, ale tu jutro do tego usiądziemy, bo trwa to dłuższą chwilę, więc potrzebuję męża. Ufff... Zawsze w tym momencie czuję gigantyczną ulgę, że mam to z głowy. Nienawidzę tego wymyślania, kombinowania, co komu, za ile itd... Jak dobrze mieć to z bańki... Teraz tylko popakować, wrzucić pod łóżko, wyciągnąć w Wigilię i tyle

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

PrZygotuj się na sikogeddon
ale Ci dobrze...a ząbki wyszly czy jeszcze nie? bo jeszcze przed samym przebiciem przez dziąsło dzidzia może płakać...
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 18:43   #1343
pati1078
Rozeznanie

po przeczytaniu takiego artykulu stwierdzam ze moje dziecko umrze z głodu
http://zielonyzagonek.pl/sloczek-fas...iony-rodzicow/

słoiczki nie dobre do ekologicznych produktów nie mam dostępu a nie może caly czas tylko na cycku być, masakra, kurde w pl to mama ogródek ma i wszystko sama uprawia a tutaj
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 19:33   #1344
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
a w jakim celu ta woda?
Bo mój synu ma zaparcia
Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
po przeczytaniu takiego artykulu stwierdzam ze moje dziecko umrze z głodu
http://zielonyzagonek.pl/sloczek-fas...iony-rodzicow/

słoiczki nie dobre do ekologicznych produktów nie mam dostępu a nie może caly czas tylko na cycku być, masakra, kurde w pl to mama ogródek ma i wszystko sama uprawia a tutaj
I tak źle i tak nie dobrze. Trzeba czytać składy i wybierać mniejsze zło. Ja pewnie będę karmić pół na pół swoim gotowaniem i sloikami.
Stary 2014-11-28, 20:08   #1345
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Pati widac ze to artykul wszechwiedzacej sfiksowanej eko mamy
Okreslenia jakie uzywa na jedzenie ze sloiczkow mowia same za siebie, ze jest przeciwko i pod takim katem jest napisany artykul, uwierz mi ze znajdziesz setki innych wychwalajacych sloiczki szczegolnie te bio
Odnioslabym sie do poszczegolnych rzeczy na podstawie moich doswiadczen i obserwacji ale mi sie nie chce i o zgrozo! Mela dzisiaj jadla ziemniaka z naszego obiadu i wiecie czym sprawilam, zeby nie bylo grudek i zebym mogla uzyskac odpowiednia konsystencje?? WODA!!! Straszny zapychacz naprawde

Juz dluzszy czas denerwuje mnie to eko parcie niektorych na wszystko...
Bo oczywiscie dziecko ma pic TYLKO wode nie zadne soczki czy herbatki ale bron boze zeby woda byla w sloiczku, przeciez to karyodne
Wkurza mnie tez hipokryzja rodzicow ktorzy jedzac w mc donaldzie sa tacy eko i maja takie eko dziecko ktore oczywiscie to uwielbia a slodyczy nienawidzi...
Szkoda, ze jak pozniej dostanie od kogos chipsa czy batonika w wieku paru lat to chowa sie za kanapa zeby go zjesc
Stary 2014-11-28, 20:16   #1346
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Wrociłam z kluczami
Rano się jeszcze okazało, że Tż zgubił swój dowód bez którego nic bysmy nie załatwili. Udało się go znaleźć w bibliotece i na ostatnią chwilę dotarlismy na miejsce. Dokumenty mięlismy dobre, ale za to w umowach były blędy... Dobrze, że je w porę zauważyliśmy, bo znowu coś by było trzeba kombinować Ostatecznie dotarliśmy na miejsce i przez pół godziny nie moglismy sobie poradzić z otworzeniem domu... No, ale jest OK Ninka pięknie wszystko zniosła i tylko przez chwilę zapłakała, a tak poza tym była aniołkiem
Stary 2014-11-28, 20:21   #1347
h4linka
Zadomowienie

A ile wasze dzieciaki piją wody objętościowo? Dzisiaj w sumie Tymek wypił 40 ml i nie wiem czy to dużo czy mało?

I chyba przez tą wodę zaczęło mu lecieć jeszcze więcej śliny...
Stary 2014-11-28, 20:25   #1348
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
a w jakim celu ta woda?

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

ale Ci dobrze...a ząbki wyszly czy jeszcze nie? bo jeszcze przed samym przebiciem przez dziąsło dzidzia może płakać...
Ja daję wodę, bo jesteśmy na mm i bez niej ciężko było z kupami u synka.

Cytat:
Pati widac ze to artykul wszechwiedzacej sfiksowanej eko mamy
Okreslenia jakie uzywa na jedzenie ze sloiczkow mowia same za siebie, ze jest przeciwko i pod takim katem jest napisany artykul, uwierz mi ze znajdziesz setki innych wychwalajacych sloiczki szczegolnie te bio
Odnioslabym sie do poszczegolnych rzeczy na podstawie moich doswiadczen i obserwacji ale mi sie nie chce i o zgrozo! Mela dzisiaj jadla ziemniaka z naszego obiadu i wiecie czym sprawilam, zeby nie bylo grudek i zebym mogla uzyskac odpowiednia konsystencje?? WODA!!! Straszny zapychacz naprawde

Juz dluzszy czas denerwuje mnie to eko parcie niektorych na wszystko...
Bo oczywiscie dziecko ma pic TYLKO wode nie zadne soczki czy herbatki ale bron boze zeby woda byla w sloiczku, przeciez to karyodne
Wkurza mnie tez hipokryzja rodzicow ktorzy jedzac w mc donaldzie sa tacy eko i maja takie eko dziecko ktore oczywiscie to uwielbia a slodyczy nienawidzi...
Szkoda, ze jak pozniej dostanie od kogos chipsa czy batonika w wieku paru lat to chowa sie za kanapa zeby go zjesc
Zuken, a tak z ciekawości, mogę zapytać, czy ten ziemniak z obiadu był z solonej wody?
Stary 2014-11-28, 20:27   #1349
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Kasia a nie wiesz może czy te dwa to takie same śpiworki?? bo różnica w cenie spora
http://allegro.pl/maxi-cosi-cabriofi...821613626.html

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Kasia nie, posoliliśmy później
Stary 2014-11-28, 20:28   #1350
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
A ile wasze dzieciaki piją wody objętościowo? Dzisiaj w sumie Tymek wypił 40 ml i nie wiem czy to dużo czy mało?

I chyba przez tą wodę zaczęło mu lecieć jeszcze więcej śliny...
Ninka nie chce pić, tak ze 20ml zazwyczaj jej wcisnę Ale kiedys tak się zgrzała, że wypiła 90ml za jednym zamachem

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Kasia a nie wiesz może czy te dwa to takie same śpiworki?? bo różnica w cenie spora
http://allegro.pl/maxi-cosi-cabriofi...821613626.html

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Kasia nie, posoliliśmy później
To potem nie da się dobrze dosolić
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości