![]() |
#2551 |
Raczkowanie
|
Dot.: Koty - część X
Mam wrażenie, że sporo osób robiących nagonkę na kupujących zwierzęta dowartościowuje się tym, że ma zwierzaka ze schronu/fundacji( ty kupiłeś i jesteś be, ja adopotwałem i jestem cacy, a nawet lepszy). Taki sposób na poprawienie sobie samopoczucia.
Nieprawdą jest, że pierwsze chwile życia nie mają wpływu na charakter kociaka- wpływ ma wszytko: począwszy od tego jak kociakami zajmuje się kocia mama. Oczywiście rasowe koty mają różne charaktery, jednak przeważnie mieści się to w jakiś określonych ramach. Pierwsze słyszę, że brytyjczyki to kanapowce ![]() Hodowle też są różne i można zaliczyć kwas(kot strachliwy, chory), nawet w tych legalnych, ale chyba nie ma co generalizować. I na koniec powtórzę- tak, rasy są po to, by cieszyć ich miłośników.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio ma jakis schiz z ciapami. Boi sie strasznie. Paca je lapkami jakby mialy ja zaatakowac. Nie wiem skad to sie wzielo? Kilka tygodni temu nagle zaczela tak robic. Musimy chowac wszystkie klapki i ciapy do szafy jak wychodzimy, bo strasznie sie boi. Domyslam sie, ze chodzi o remont na gorze. Znowu zmienia sie lokator i cos wierca czasami. A mala wszystkiego sie boi.
![]() |
#2553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, tak, wszystko jest po to, żeby cieszyć miłośników. Moje też lubią gości, głaskać się dają każdemu i są pierwsze przy drzwiach jak słychać dzwonek czy domofon. W DT lubiły inne zwierzęta, nie były agresywne czy negatywnie nastawione.
![]() |
#2554 |
Raczkowanie
|
Ja się niczym podbudowywać nie muszę. Nie wyjeżdżam z tekstami o cudzej moralności w związku z adopcją zwierzęcia bądź nabyciem go w legalnej hodowli. Zazwyczaj święte oburzenie i ocenianie innych wychodzi z ust adoptujących odnośnie kupujących. Z odwrotną sytuacją nie spotkałam się.
Skoro jednak ja jestem niemoralna, bo zwierzaka traktuję jak torebkę LV ![]()
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2014-11-28 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale tam, założę się, była to wina właścicielki. Kolejnej laluni, co kupiła sobie zwierzaczka jako ozdobę. Założę się, że nie dbała o nią odpowiednio, tzn. o psychikę kota, bo jedzonko i fryzjera miała najlepszego w mieście, w końcu musiała być śliczna i puchata ![]() Nawiasem mówiąc właścicielka kupiła tego persa, bo była zazdrosna o uwagę jaką przyciągały opowiadania jej koleżanki, która miała kotkę-dachowca (biało-burego, często uważanego za pospolitego). Więc, żeby ją przebić, kupiła sobie (a raczej ubłagała rodziców) persika i nazwała go fikuśnym zagranicznym imieniem (w przeciwieństwie do kotki koleżanki, która była po prostu Kicią) ![]() I przyznam, że przez to mam lekki uraz do persów, ale opowiadania Nimfy o Perskim na szczęście zmieniają ten obraz. Cytat:
Miał też krótki etap strachu przed pluszakami, małych się już nie boi, ale mam metrowego misia pandę, pamiątkę z dzieciństwa. Grubcio się przy nim wychował, a od jakichś dwóch lat panicznie się go boi. Misiek odsiaduje zesłanie w szafie, ale co Grubcio go zauważy, to aż się puszy, a nawet prycha (a w takim stanie widziałam go wcześniej tylko, gdy jakiś obcy kocur zabłądził na nasze podwórko, czyli zaledwie kilka razy) ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-11-28 o 23:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiadomo ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-11-28 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
Ja nie czekam az przejdzie: Feliway, snaczki z colostrum, Zylkene jest w drodze. Jak bedzie potrzeba kupie jeszcze Bacha, bo moj stracil waznosc. Poza tym zabawy, skoki i wyglupy
![]()
![]() |
#2558 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie reagował strachem na kołdrę czy poduszkę, spał ze mną jak zwykle, tylko raz na jakiś czas, jak zobaczył, że róg kołdry stoi do góry, to pacał go z przestrachem łapką ![]() I to, też nie tak, że samo przeszło, pokazywałam mu delikatnie, że nie ma się czego bać. A miśka schowałam i spokój, nie ma potrzeby go uspokajać, jest wystarczająco spokojnym kotem, czasem aż za bardzo, leniuszek mój ![]() Ale jak był mały, to była z niego kupka strachu, w życiu tak przerażonego kota nie widziałam. Przeszliśmy długą drogę ![]() A z tymi kapciami mogło być tak, że hałas ją przestraszył, jej wzrok padł na nie i skojarzyła je ze strachem. Biedna kicia, bo bycie lękliwym kotem musi być dla niej ciężkie ![]() Wygłaskaj ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-11-28 o 23:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się oburzam nazywanie mojej postawy niemoralną. Niemoralna to jest kradzież, a nie nabycie czegokolwiek legalną drogą kupna. Niezbyt kulturanie wydawać takie bezpodstawne opinie o czyimś postępowaniu. Idąc Twoim tokiem rozumowania niemoralne jest robienie sobie dzieci, kupowanie nowych ciuchów, czy jazda samochodem.
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2014-11-28 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
te trudne dokocenia to pewnie mit i przypadki 1 na milion, reszta kotow to takie przysypiajace na sofie garfieldy, ktore tylko okiem rzuca "aaaa, nowy kot w domu..." i dalej chrapia na lewym boku. Moja perska tak reaguje na wszystko. No ale, luz u niej to pewnie pomylka genetyczna, powinna mi z pazurami do oczu skakac caly dzien ![]() ---------- Dopisano o 00:42 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ---------- musisz byc zlosliwa? ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- ja pisalam, bo tymi slowami mnie uraczyla znajoma w pracy, jak powiedzialam, ze ide na wystawe kotow rasowych, popatrzec.
![]() |
#2561 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:58 ---------- Toby z 'gotowych' byl brytyjczykiem i mi sie bardzo podobal ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idąc Twoim tokiem rozumowania dzieci można sobie kupić, bo są po to, by cieszyć sobą miłośników, jak już tak wysuwasz bardzo daleko idące wnioski ![]() Cytat:
I nie ma szans, żeby jakiś inny kot tak zareagował na nowego przybysza? Tylko i wyłącznie persy, a zwłaszcza Twój pers tak reaguje? Aha. Tak ![]() ![]()
![]() |
#2563 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestes tak zajadla i zacietrzewiona w tych swoich odpowiedziach, ze wez sobie moze daruj dalsze odpowiadanie mi. Nie widze sensu rozmawiania z Toba. EOT
![]() |
#2564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo przecież nie da się zwyczajnie nie odpowiedzieć na czyjegoś denerwującego posta, trzeba pobawić się w księżniczkę "już nie mów do mnie!" ![]()
![]() |
#2565 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy obcych tez daje sobie rade. Nie jest takim mohito jak Ptys, ale nie ucieka pod kanape. Gdyby nie te ciapy byloby ok. Mam za oknem budowe z ciezkim sprzetem. Facet potrafi walic klapa od wywrotki tak, ze ja mam dosyc, co mowic kot ![]() A na gorze remont... Nie dziwie sie, ze kot jest zestresowany. Cytat:
![]()
![]() |
#2566 |
Wtajemniczenie
|
U mnie dokocenie mogłoby być tylko małym kotem. Ze względu na Misię, ona na widok obcego dorosłego kota dostaje paniki, ze strachu robi pod siebie, odwraca się od znajomych osób/stworzeń, uważa wszystkich za wrogów i syczy. Przeżyłam to raz i nigdy więcej
![]() Do kociaków podchodzi z rezerwą, ale się ich nie boi. Grubcio natomiast uwielbia wszystkie kocice, na kocury fuka, ale da się go przyzwyczaić. Natomiast jak widział, że Mała się bała, to nie obchodziło go, że to kocica i chciał ją zaatakować, żeby bronić Misię.
![]() |
#2567 |
Zakorzenienie
|
Czemu mnie to nie dziwi?
![]()
#2568 | ||
... choć nie Westwood
|
Mój kot jest raczej otwarty i na ludzi i inne zwierzęta, ale też jest zazdrośnikiem, więc trudno mi powiedzieć jak zareagowałaby na drugiego kota po jakimś czasie, jak zauważyłaby, że mu też poświęca się uwagę
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale.. wlaśnie Twoja Su potwierdza, że nie zawsze to wystarcza i, że czasem jednak geny, charakter po rodzicach bierze górę. Nikt nie mowi, że dwóch kotów danej rasy będzie identycznych. Ale jednak przez konkretnych rodziców kot ma większe szanse na dancy charakter. Nikt nie rozmnaża kota z niepożądanymi cechami, agresywnego. Oczywiście mowa o porządnej hodowli. Ja tam jestem liberalna, to każdego indywidualna decyzja, na co się zdecyduje i dlaczego. Takie ocenianie może być bardzo krzywdzące ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2014-11-29 o 10:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
Wtajemniczenie
|
![]() Niby wszystkie uwielbia, ale jak zagrożą "jego" kocicy, to gotów je wszystkie pogonić ![]()
![]() |
#2570 | |
Zakorzenienie
|
Trzeba trafić na taką, która wydaje koty na wychodzące. Niektóre koty w fundacji, która podstawowo wymaga osiatkowania też są wydawane jako wychodzące, bo kot tego wymaga. Mieszkasz w domu jednorodzinnym?
Cytat:
![]()
![]() |
#2571 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2573 |
Zakorzenienie
|
esfiro, czy moge stosowac razem enteromicro i betaglukan ?
![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2574 |
Zakorzenienie
|
Kurde po co ta gadka o hodowlach , każdy robi jak uważa i tyle
![]() Ja tam bym chętnie kupiła jakiegoś rasowca , ale obawiam się że mając dom wychodzący ktoś by mi mógł takiego wziąść pod pachę i dyla z kotem ![]() ![]() Moi rodzice mają persa i ja im tego kota kupiłam , jest typowym kanapowym kotem . Oby kotów nie brać z pseudo bo się chce mieć ładnego kotka i nie wspierać takich ludzi . A reszta indywidualna sprawa ![]() Mam koleżankę też wolo która ma 3 psy i trzy koty a a teraz jej syn ma marzenie , chce mieć pudla koniecznie białego . Pudel o którym marzy kosztuje 4,5 kafla , a ona ma dom i podwórko często w błocie ![]() ![]() ![]() Co do fundacji to jeśli widzą że nie ma chętnych na kota oddadzą do domu wychodzącego ![]() Mój kot był w schronie 2 dni ledwo a i tak go leczyłam z jakiś żyjątek , bo miał sranko przez dwa tyg ![]()
#2575 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kwestia noszenia futer jest kontrowersyjna, ale już handel ludźmi jest nielegalny, więc przykład z pupy.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2576 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zależy, niekiedy koty siedzą długo w tymczasach, bo chętni nie są poważni i nie mają ochoty respektować podstawowych fundacyjnych zasad jak osiatkowanie, niewychodzenie, sterylizacja (jeśli nie była zrobiona). Czy chcą kota do łapania myszy w szopie ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() Kontrowersyjna? W końcu są ludzie, którzy lubią futra - czemu im tego odmawiać czy komentować? To przecież nieładne.
![]() |
#2577 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Kretka kiedys nazbiera ![]() Tylko skąd ten pudel do tego biały ![]() ![]() ![]() ![]() Moja przyjaciółka np. ma maltana bo ma włos i dziecko z silną alergią na sierść . W takich sytuacjach psy rasowe też się przydają ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2578 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no, mogą być takie wsiowe koty łapiące myszy szczęśliwe - ogólnie myślę, że kot podwórkowy może być szczęśliwszy niż trzymany w domu, mimo krótszego życia i pewnych niedogodności ![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tam lubię swoje widzieć spacerujące po dachu ![]() ![]()
![]() |
#2580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.