|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 27.
Czy są jakieś świece, które rzeczywiście pachną po zapaleniu, a nie tylko w opakowaniu?
Z niższej półki cenowej, Yankee Candle jest zdecydowanie za drogie
|
|
|
|
#3092 |
|
Konto usunięte
|
Ja lubię świece z Ikei
![]() Sent from my Windows Phone using Tapatalk |
|
|
|
#3093 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja miałam pachnące z empiku, ale nie wiem czy jeszcze są. Może woski z Yankee? Nie wychodzi drogo a jeszcze zaraz dzień darmowej dostawy i można kupić w necie taniej ![]() wysłane z telefonu |
|
|
|
|
#3094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
|
|
#3095 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wosków nie używałam ale jeśli chodzi o intensywny zapach to lepsze niż świeczki będą olejki eteryczne i zapachowe. |
|
|
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
Dokonałam depilacji bikini. Nie było tak strasznie. To było pierwszy raz. Czy kolejne depilacje osłabia włosy czy zawsze odrastają sztywne?
|
|
|
|
#3097 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj wybiorę się do Tesco, jak nie znajdę to Auchana mam po drodze na uczelnię ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3099 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3100 |
|
Wtajemniczenie
|
Do dziewczyn wynajmujących mieszkania od kogoś/komuś.
Jak się zepsuje spłuczka w wc to kto ponosi koszty za naprawę? Wynajmujący czy właściciele? |
|
|
|
#3101 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie właściciel
|
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
|
|
#3104 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Liczę na to, ze bikini bedzie mniej bolesne. Choć bolało tylko tam nisko. Bo nie bardzo potrafię naciągnąć skore. A zmieniłam depilator i nogi wcale mnie nie bolały. Depilowalam tez pierwszy raz pachy i tez nie bolało. |
|
|
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3107 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas wszystko naprawiał właściciel. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Pachnie na pewno ta 'budyniowa' - wanilia coś tam i mocno pachną różane. A np. tropikalne, czy czerwone owoce, to praktycznie wcale. Ja też polecam olejki
|
||
|
|
|
#3109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak czy siak, ważniejsze są zapisy aktu wyższej rangi, tzn jeśli zapisy w umowie są niezgodne z ustawa, to nie są ważne. Może niekoniecznie tego przypadku to dotyczy gdzie właściciel sobie na szkodę działa ;-). No ale podsumowując - w sytuacji gdy w mieszkaniu coś się psuje, to właściciel ma prawo zgodnie z ustawa wymagać naprawy od wynajmujacego. A jeśli tego nie robi i sam ponosi koszty - to jego decyzja i dobra wola. |
|
|
|
|
#3110 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo wiecie mam problem. W umowie nie mam wzmianki, kto ponosi koszty za naprawy. Dzisiaj zadzwoniła do mnie dziewczyna, że w nocy zepsuła się spłuczka, wezwały hydraulika, on wziął 300zł i mam im przelać te pieniądze.
I trochę mi się to nie podoba, bo nawet mnie nie poinformowały o zepsutej spłuczce, a ja akurat mogłam tam wysłać brata, który w 2 minuty, by to naprawił, za darmo, czy nawet mogłam sama to zrobić jak jechałabym do rodziców. Nie wiem czy po raz kolejny zwracać im pieniądze tak na gębę. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-11-29 o 11:21 |
|
|
|
#3111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz się na nią powołać Art. 6b. 1. Najemca jest obowiązany utrzymywać lokal oraz pomieszczenia, do używania których jest uprawniony, we właściwym stanie technicznym i higieniczno-sanitarnym określonym odrębnymi przepisami oraz przestrzegać porządku do-mowego. Najemca jest także obowiązany dbać i chronić przed uszkodzeniem lub dewastacją części budynku przeznaczone do wspólnego użytku, jak dźwigi oso-bowe, klatki schodowe, korytarze, pomieszczenia zsypów, inne pomieszczenia gospodarcze oraz otoczenie budynku. 2. Najemcę obciąża naprawa i konserwacja: 1) podłóg, posadzek, wykładzin podłogowych oraz ściennych okładzin cera-micznych, szklanych i innych; 2) okien i drzwi; 3) wbudowanych mebli, łącznie z ich wymianą; 4) trzonów kuchennych, kuchni i grzejników wody przepływowej (gazowych, elektrycznych i węglowych), podgrzewaczy wody, wanien, brodzików, mis klozetowych, zlewozmywaków i umywalek wraz z syfonami, baterii i zawo-rów czerpalnych oraz innych urządzeń sanitarnych, w które lokal jest wypo-sażony, łącznie z ich wymianą; 5) osprzętu i zabezpieczeń instalacji elektrycznej, z wyłączeniem wymiany przewodów oraz osprzętu anteny zbiorczej; 6) pieców węglowych i akumulacyjnych, łącznie z wymianą zużytych elemen-tów; 7) etażowego centralnego ogrzewania, a w przypadku gdy nie zostało ono za-instalowane na koszt wynajmującego, także jego wymiana; 8) przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności; 9) innych elementów wyposażenia lokalu i pomieszczeń przynależnych przez: a) malowanie lub tapetowanie oraz naprawę uszkodzeń tynków ścian i su-fitów, b) malowanie drzwi i okien, wbudowanych mebli, urządzeń kuchennych, sanitarnych i grzewczych Art. 6e. 1. Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmujące-mu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienio-nych w art. 6b ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Art. 10. 1. W razie awarii wywołującej szkodę lub zagrażającej bezpośrednio powstaniem szkody lokator jest obowiązany niezwłocznie udostępnić lokal w celu jej usunię-cia. Jeżeli lokator jest nieobecny lub odmawia udostępnienia lokalu, właściciel ma prawo wejść do lokalu w obecności funkcjonariusza Policji lub straży gmin-nej (miejskiej), a gdy wymaga to pomocy straży pożarnej – także przy jej udzia-le. 2. Jeżeli otwarcie lokalu nastąpiło pod nieobecność lokatora lub pełnoletniej osoby stale z nim zamieszkującej, właściciel jest obowiązany zabezpieczyć lokal i znajdujące się w nim rzeczy do czasu przybycia lokatora; z czynności tych spo-rządza się protokół. 3. Po wcześniejszym ustaleniu terminu lokator powinien także udostępnić właści-cielowi lokal w celu dokonania: 1) okresowego, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach również doraźnego, przeglądu stanu i wyposażenia technicznego lokalu oraz ustalenia zakresu niezbędnych prac i ich wykonania; 2) zastępczego wykonania przez właściciela prac obciążających lokatora. |
|
|
|
|
#3112 |
|
Rozeznanie
|
Odn.wynajmowanych mieszkan w tym mieszkamy pol roku, okazalo sie ze mamy grzyba w kuchni, mieszkanie przed nami bylo malowane. Okap nie dziala, wentylacja taka se, jednak okno uchylam po gotowaniu zeby zbyt duzo wilgoci nie bylo, czy mozliwe zeby grzyb sie tak krotkim czasie wychodowal czy raczej wyszedl na widok?
|
#3113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim sie pomaluje trzeba jeszcze użyć jakichś środków grzybobójczych, bo sama farba nie załatwia sprawy. Czasem trzeba środki aplikować przez kilka dni, czy tam tygodni, nie pamiętam i dopiero na to malować. |
|
|
|
|
#3114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3115 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki wielkie , popsikam srodkiem i bede udawac ze nie zauwazylam
![]() Sadzac po tym jak reszta rzeczy w mieszkaniuu byla robionaa to tylko malowali.
|
#3116 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W twoim wypadku bym im nie oddawała tych 300zl. Mnie jako wynajmujacemu do glowy by nie przyszło wzywać hydraulika za trzy stówy, a potem żądać zwrotu kosztów.
Bloguję --> [recenzja] NYX The Caribbean Collection - 5 Color Eyeshadow Palette - 07 I dream of Jamaica --> [recenzja] Garnier Hydra Adapt - matujący ---- Edytowane przez linka_12 Czas edycji: 2014-11-29 o 11:42 |
||
|
|
|
#3117 | |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 27.
Ma ktos Brauna silk pile epil7? Kiedy bateria jest naładowana? Kiedy miga na zielono czy swieci sie cały czas zielono? Nie mam instrukcji. W necie szukam i same reklamy
* znalazlam ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
Powinni Cie poinformować. I Ty decydujesz jak ta naprawa sie odbędzie. W wyżej wymienionym przypadku kasy bym nie oddała. Zawsze dzwonię do właściciela i ustalamy co dalej. Macka w mojej umówię mam zapis dot normalnego użytkowania . Tak było z dywanem u mnie. Kiedy sie wprowadzałam był nowy i super puszysty, ale od chodzenia sie mocno udeptal. To nie będę za to płacić. Jak go zaplamie to jasne, ze moja wina Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2014-11-29 o 11:54 |
|
|
|
|
#3118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Boli mnie kieszeń, bo to już taka druga "naprawa" w tym miesiącu. 3 tygodnie temu było odtykanie wc, bo pomimo moich próśb o niewrzucanie ściereczek do higieny intymnej/ do zmywania łazienki/ mebli to one wrzucały i zapchał im się kibel. Oczywiście pieniądze oddałam, ale teraz już nie jestem tak skora w oddawaniu pieniędzy. Zwłaszcza, że same mogły ruszyć spłuczką i by się odblokowała. |
|
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym no błagam, 300zł za naprawę spłuczki?
|
|
|
|
#3120 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolejne pytanie: tuż przed świętami idę na urlop i po nim już nie wrócę do obecnej pracy. Co mogę kupić moim współpracownikom na pożegnanie?
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- O 2 w nocy dzwoniły po pogotowie hydrauliczne. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.