|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kłótnia z siostrą
Przyjechałam na weekend do rodzinnego domu i wszystko było ok do czasu wyrzutów mojej 17 letniej siostry, rodzice bardzo mi pomagają finansowo bo studiuję, ona dostaje kieszonkowe niczego jej nie brakuje ale nie na wszystkie swoje fanaberie nie dostaje np na kolejną imprezę itp i oczywiście twierdzi że to przez moje studia... chciałabym z nią porozmawiać ale kompletnie nie wiem jak... a wy co byście zrobiły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłótnia z siostrą
Cytat:
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam podobnie. Rodzice mi pomagają póki studiuję. Jak mój brat chodził jeszcze do szkoły, to na wiele rzeczy od nich wyciągał. Teraz pracuje, a i tak czasem mu dokładają. O wszystko potrafi mieć do mnie pretensje, ile razy słyszałam, że mi to się już nic nie należy ![]() Wiem, że to przykro, ale nie ma sensu wdawać się w dyskusje. Najlepiej olać takie teksty.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Zalezy czy faktycznie stanowisz az tak ogromne obciazenie dla budzetu rodzicow i czy faktycznie absolutnie nie masz minuty zeby dorobic bo studiujesz medycyne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A co to za różnica? Skoro rodzice wspierają ją finansowo i jest na pierwszym roku, to na razie niechaj się przystosowuje do studiów, a nie od razu łapie jakąś kelnerską czy ulotkową pracę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Powiedz, że tak niestety jest i że jak ona będzie studiować to rodzice też ją wesprą finansowo. Bardzo możliwe że bada sobie pole do manipulacji, ewentualnie jest rozżalona tym, że nie ma nowych Airmaxów (czy co tam teraz jest popularne wśród nastolatek).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dkad wiesz ze to pierwszy rok studiow?
Nie wiem co zlego w pracy kelnerki? Nie mialabym sumienia spokojnie studiowac gdybym miala mozliwosc dorobic a tego nie robila ze swiadomoscia ze jestem mega obciazeniem finansowym dla rodziny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nic nie jest złego w pracy kelnerki, tylko nie każdy student musi pracować. A gdzie Ty wyczytałaś, że jest 'mega obciążeniem dla rodziny'? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Znikad. Mowie o sobie. Gdyby realnie odczuwali to az tak ze rodzenstwo mialoby zal do mnie to bym sie nad ta kwestia zastanowila
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
nic.
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do autorki: olej siostrę, jeżeli jest na Ciebie zła tylko dlatego, że nie ma kasy na imprezy czy wszystkie ubrania, jakie się jej zamarzą. Kiedyś pewnie sama to zrozumie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Roszczeniowa siostra za parę lat dostanie zapewne taką samą pomoc, więc nie będzie w żaden sposób stratna. Edytowane przez 201607010856 Czas edycji: 2014-11-29 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jezu. Czy serio trudno wam pojac ze mam swoj honor i nie moglabym spokojnie studiowac za kase rodzicow gdybym majac swiadomosc ze moje studia odbijaja sie na calej rodzinie i mogac pracowac NIE PRACOWALA? Wisi mi co robia inni. O SObie mowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ale to nie jest wątek o Tobie. Twoja hipotetyczna sytuacja też nijak pasuje do autorki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jestes jej adwokatem? Pyta o rade to odpowiadam a rzucasz sie jakbym ci robila wyklad jak masz zyc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nic autorko sie nie da zrobic. Musi zmądrzeć, dorosnąć i tyle. 17 lat to jeszcze wiek buntowniczy. Imprezy, kasa na imprezy, fanaberie - rodzice nie dają ( chyba nie dlatego, ze nie maja, tylko podchodzą rozsądnie. W końcu ma kieszonkowe), wiec od razu zwala to na Ciebie.
Chyba trzeba to przeczekać. Dorośnie, zmądrzeje. Jeszcze trochę, pójdzie na studia i bedzie dostawać przelewy od rodziców ![]() Ja bym sie nie przejmowala tylko postukala siostre po glowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
.
|
nie rozumiem, czemu uważasz, że studia autorki odbijają się na całej rodzinie. to jak z dzieciakami z SzP - to, że coś chcą, nie znaczy, że musi to mieć. tak samo dziewczyna nie musi dostać kasy na kolejną imprezę.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak wiec siostra moze sie poczuc troche poszkodowana, jesli ona nie dostaje tego samego co autorka w jej wieku. Owszem, jak ona pojdzie na studia, to rodzice tez jej pomoga, ale pewnie rownoczesnie beda nadal pomagac starszemu dziecku i znowu to mlodsze bedzie sie moglo poczuc poszkodowane, bo ona moze dostac mniejsza pomoc niz siostra w jej wieku. Autorko, powiedz siostrze, ze ja rozumiesz, ze tez nie czujesz sie z tym wszystkim komfortowo, ale moze uda Ci sie troche dorobic i odciazyc rodzine.
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Skazana - jak zdarta plyta powtarzam ze ZASTANOWILABYM sie na ile i jak bardzo moje studia obciazaja rodzinny budzet. Jej rodzice moga razem zarabiac 3 tys a moga zarabiav 13. Nie mam krysztalowej kuli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Jest chyba różnica między pieniędzmi wydawanymi na naukę a kasą na rozrywkę. Swoją drogą, jak się studiuje i można liczyć na pomoc rodziców to trzeba z tego korzystać i zdobywać wiedze, żeby potem być rzetelnym fachowcem w swojej dziedzinie, a nie tylko czekać na "papier" że skończyło się studia. Dziwi mnie to , że dziś dużo ludzi ciągnie tyle srok za ogon. Uczy się, pracuje. A potem nic dziwnego, że dokądkolwiek się pójdzie do pomoc, czy usługę, to same niedouki. Od lekarzy po inżynierów. No ale papier mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Moj boze.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
kto jest, ten jest. To po cholerę studia komuś, kto nie ma świadomości, że jego wiedza może pomóc, lub zaszkodzić innym?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ta rozmowa nie ma sensu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Autorko, dobrze, że chcesz porozmawiać z siostrą, jednak uważam, że dopóki nie dorośnie to nie zrozumie pewnych rzeczy. czasem można próbować pokonać kogoś jego bronią...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.