Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-29, 16:55   #1981
Veredise
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Ale ogarniacie, że do 100 zł może oznaczać też 20 zł?

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 16:57   #1982
201604181004
Konto usunięte

nie ogarniamy w takim razie po co pisać "drobny do 100 zł". równie dobrze można napisać "drobny upominek do 5000 zł" (bo do 20 zł też wynosi mniej niż 5000). problem w tym: po co skoro to nie ma sensu.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 17:00   #1983
Veredise
Zakorzenienie

No czyli jednak nie ogarniasz. Różnica między "do 100 zł" a "do 5000 zł" jest taka, że 3000 zł czy 4000 zł się w tym pierwszym zakresie nie mieści, a w tym drugim już tak.
Jak ci się nie podoba kupowanie dla x członków po 100 zł, bo "idzie w tysiące", to można kupić takie za 20 zł i będzie w sumie 200 zł dla wszystkich. Naprawdę, wyższa matematyka.
Nie wiem co złego jest w wyznaczeniu górnej granicy. Aha, wiem, jak wszystko, trzeba skrytykować, ot tak, dla zasady.

Stary 2014-11-29, 17:01   #1984
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
No czyli jednak nie ogarniasz. Różnica między "do 100 zł" a "do 5000 zł" jest taka, że 3000 zł czy 4000 zł się w tym pierwszym zakresie nie mieści, a w tym drugim już tak.
Jak ci się nie podoba kupowanie dla x członków po 100 zł, bo "idzie w tysiące", to można kupić takie za 20 zł i będzie w sumie 200 zł dla wszystkich. Naprawdę, wyższa matematyka.
Nie wiem co złego jest w wyznaczeniu górnej granicy. Aha, wiem, jak wszystko, trzeba skrytykować, ot tak, dla zasady.
pogrubione - umarłam

wyższa matematyka? raczej wyższa logika
Stary 2014-11-29, 17:02   #1985
a34
Zakorzenienie

Jeśli ktoś ustala granicę do 100zł, to mam wrażenie, że oczekuje prezentu bliżej 100zł niż 20zł
Stary 2014-11-29, 17:06   #1986
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ale ogarniacie, że do 100 zł może oznaczać też 20 zł?
A ogarniasz, że jak jest prezent do 100zł uznawany za drobny, to ten drobny prezent za 100zł nie jest wg naszej (tj. np. mojej definicji taki drobny) ?
Stary 2014-11-29, 17:11   #1987
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś ustala granicę do 100zł, to mam wrażenie, że oczekuje prezentu bliżej 100zł niż 20zł
Ja bym tego tak nie zinterpretowała. Np. z koleżankami robiłyśmy sobie prezenty na urodziny w LO (tak samo Mikołajki) i było powiedziane, że prezent powinien być za "około 30 zł". Wtedy się faktycznie oczekuje za 30 zł, a nie za 10 zł.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
A ogarniasz, że jak jest prezent do 100zł uznawany za drobny, to ten drobny prezent za 100zł nie jest wg naszej (tj. np. mojej definicji taki drobny) ?
No i właśnie dlatego jest "do 100 zł". Bo dla jednego "drobny" będzie oznaczać za 20 zł, dla innego za 50 zł, a dla jeszcze innego za 100 zł. Ciężko to zrozumieć po co jest tak ustalone?

Na komentarze drabineczki nawet nie odpowiadam, bo widać, że pojęcie "ironia" jest tak samo obce jak fakt, że logika jest działem matematyki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-29, 17:13   #1988
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Drobny upominek kosztuje moim zdaniem kilka/kilkanaście złotych. Małe dziecko nie potrafi zarobić ani zrozumieć sytuacji swojej rodziny, nastolatek powinien już. Granica 15 lat oczywiście jest sztuczna (jak każda inna granica), ale wydaje mi się że jest to wiek, w którym każdy jest w stanie pojąć dlaczego prezentu nie znalazł a także dorobić kilka złotych (np. Pomagając sąsiadom myć okna).
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 17:13   #1989
201604181004
Konto usunięte

Zawsze mnie dziwi ten genialny błąd, gdy wizażanka próbując być jednocześnie wyszczekana i mieć klasę, zostawiając swoje na wierzchu, mówi że nie odpowie na czyiś żałosny post, jednocześnie do niego nawiązując i robiąc dokładnie to czego deklaruje że nie ma zamiaru robić

http://data3.whicdn.com/images/48908...ogic_large.jpg

wrócimy do tematu?
Stary 2014-11-29, 17:13   #1990
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna_wawa Pokaż wiadomość
Myślę, że każde dziecko powinno znaleźć pod choinką zabawkę (16-to latkowie to nie są już dzieci wierzące w Mikołaja, więc tak do np. 10-12 roku życia). Zabawka nie powinna być wypasiona, ale ładna i zgodna z wiekiem i płcią dziecka.
Może zamiast tych wszystkich ferbich, monster high, gier lepiej podarować dzieciom książkę jakoś tylko w jednym opisie spotkałam się z takim życzeniem. Niestety
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 17:24   #1991
201604181004
Konto usunięte

ja widzialam ksiazki, nawet podreczniki szkolne.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

matka czwórki dzieci <3
młoda <3
Nikt nie chce prezentów dla siebie, chcieliby wspólnie gry rodzinny, a dla Pani Jadwigi pakiet relaksacyjny (fryzjer, wizyta w salonie masażu)

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Alicja- stoper Natalia- marynarka na studniówkę (40-42) Mateusz- samochodzik zdalnie sterowany Jan- EVO XL Lego Justyna- patelnia Marysia- biżuteria i kosmetyki Marek- krem przeciwzmarszczkowe

mój boże, ktoś mi wyjaśni fenomen chodzenia na studniówkę za kupe kasy gdy nie ma się czego do garnka włożyć? nie byłam na swojej i żyje, ale chyba trzeba było prosić o zrzutę na szlachetnej paczce
Stary 2014-11-29, 17:26   #1992
201609102148
Konto usunięte

Stwierdzam, ze tytuł wątku wprowadza w błąd. Powinno być "sens spełniania zachcianek ubogich na własne życzenie", bo do tego sie to sprowadza. Paczka nie pomaga, sorry.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 17:47   #1993
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ja bym tego tak nie zinterpretowała. Np. z koleżankami robiłyśmy sobie prezenty na urodziny w LO (tak samo Mikołajki) i było powiedziane, że prezent powinien być za "około 30 zł". Wtedy się faktycznie oczekuje za 30 zł, a nie za 10 zł.

No i właśnie dlatego jest "do 100 zł". Bo dla jednego "drobny" będzie oznaczać za 20 zł, dla innego za 50 zł, a dla jeszcze innego za 100 zł. Ciężko to zrozumieć po co jest tak ustalone?

Na komentarze drabineczki nawet nie odpowiadam, bo widać, że pojęcie "ironia" jest tak samo obce jak fakt, że logika jest działem matematyki.
Bardzo ciężko. Mialam nadzieję, ze mi to wytłumaczysz
Tak na spokojnie najlepiej instruktażem obrazkowym
Stary 2014-11-29, 17:52   #1994
201801191006
Konto usunięte

wg mnie w ogóle te upominki nie powinny się pojawić w paczkach, sorry.
upominkami to sobie można zawracać głowię jak się ma za co zakupy zrobić i za co rachunki opłacać, a nie że panna za pomocom łomu zdobywa mieszkanie, a potem marzy o diorze.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 18:32   #1995
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Może zamiast tych wszystkich ferbich, monster high, gier lepiej podarować dzieciom książkę jakoś tylko w jednym opisie spotkałam się z takim życzeniem. Niestety
bardzo dobry pomysl

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja widzialam ksiazki, nawet podreczniki szkolne.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

matka czwórki dzieci <3
młoda <3
Nikt nie chce prezentów dla siebie, chcieliby wspólnie gry rodzinny, a dla Pani Jadwigi pakiet relaksacyjny (fryzjer, wizyta w salonie masażu)

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Alicja- stoper Natalia- marynarka na studniówkę (40-42) Mateusz- samochodzik zdalnie sterowany Jan- EVO XL Lego Justyna- patelnia Marysia- biżuteria i kosmetyki Marek- krem przeciwzmarszczkowe

mój boże, ktoś mi wyjaśni fenomen chodzenia na studniówkę za kupe kasy gdy nie ma się czego do garnka włożyć? nie byłam na swojej i żyje, ale chyba trzeba było prosić o zrzutę na szlachetnej paczce
Drabina - no na plazme i studniowke przeciez jest, a na czynsz dadza darczyncy o wielkim sercu

pakiet relaksacyjny
ja (i pewnie z 90% ludzi ktorych znam) w zyciu u masazysty nie bylam...
samochodzik zdalnie sterowany...
naprawde wg mnie ubodzy ludzie o takie rzeczy nie prosza

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
upominkami to sobie można zawracać głowię jak się ma za co zakupy zrobić i za co rachunki opłacać, a nie że panna za pomocom łomu zdobywa mieszkanie, a potem marzy o diorze.
Dokładnie,
jeszcze jakby byla opcji upominkow dla dzieci to spoko- ale takich ogolnych, ze zabawki ( powiedzmy z podzialem na jakies kategorie typu lalka, klocki itp a nie ze klocek lego takiej i siakiej serii) ale prezenty dla doroslych leni to juz szczyt wszystkiego

Edytowane przez 201701300929
Czas edycji: 2014-11-29 o 18:34
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 18:51   #1996
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Może z własnych doświadczeń z patologia? Moja mama ma takich sąsiadów - mnóstwo dzieci, zero pracy. I 3-letnia dziewczynka bez problemu jest w stanie przyjść i powiedzieć "Ty (po nazwisku do mojej mamy), ty mi daj 2 złote". Jej matka kiedyś stwierdziła ze ja mam za dobrze, za dużo zarabiam i powinnam jej dzieciom dawać. Inna rzecz ze akurat wtedy byłam bezrobotna, tylko moje "aktywne szukanie pracy" trwało 2 tygodnie a nie 10 lat i nie naplodzilam wtedy dzieciaków jak szalona.
Zatkało mnie. Serio mnie zatkało. Moja sąsiadka wysyłała swoje dzieci na żebry, ale widać były mniej bezczelne bo ludzie nie odmawiali.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 19:04   #1997
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Nouvelle akurat trafilas na taka rodzine ale to tez nie jest powod, zeby miec pretensje do tego 3 letniego dziecka, przeciez ono nie do konca zdaje sobie sprawe z tego co robi, to matka jest winna takiemu zachowaniu...
3-letnie ok. Ale z wiekiem dziecko powinno nabierać pewnej ogłady, 12-latek umie już liczyć i powinien wiedzieć, że proszenie o coś co kosztuje 300 zł jest przegięciem.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 19:05   #1998
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
No też tak uważam. W ogóle dla mnie w Szp sami nie wiedzą o co im chodzi i potem takie kwiatki, że jeden chce laptopa, drugi chce sobie wyremontować dom, trzeci biedaczysko nie ma na Diora, a obok opisy rodzin w których jeden rodzic zmarł, drugi stracił pracę (no zdarza się) i prośba o żywność na święta i odrobinę słodyczy dla dzieci. Ta rozbieżność jest po protu za duża.

W ogóle widziałam gdzieś opis gdzie trzech starych byków (23+) "aktywnie szuka pracy" od pół roku i nie mogą znaleźć. Chłopy po dwudziestce. Oczywiście dalej na garnuszku u rodziców, a raczej podatników. Jak znajdę to wrzucę.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 19:24   #1999
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
3-letnie ok. Ale z wiekiem dziecko powinno nabierać pewnej ogłady, 12-latek umie już liczyć i powinien wiedzieć, że proszenie o coś co kosztuje 300 zł jest przegięciem.
powinni rodzice/wolontariusze,

12 lat to nie jest jeszcze wielka dojrzalosc u dzieci- mialam korepetycja z 12 latkiem, ktory mial telefon na abonament-niby wszystko bylo ok a pewnego miesiaca nastukal rachunku za 2 tys zl bo sobie jakies platne smsy wysylal,zeby costam kupowac w grach internetowych i matka byla troche zdziwiona..

pomijajac juz ,ze rachunkow taki nie placi, a dodajac do tego rodzine ktora zyje z jakis zasilkow to rozumiem,ze dziecko moze sobie nie zdawac sprawy - ale taki wolontariusz powinien wytlumaczyc, ze niestety akcja nie obejmuje takich drogich rzeczy i popytac co jeszcze by chcial - zwykle dzieci maja wiecej niz jedno marzenie
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-29, 19:36   #2000
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
powinni rodzice/wolontariusze,

12 lat to nie jest jeszcze wielka dojrzalosc u dzieci- mialam korepetycja z 12 latkiem, ktory mial telefon na abonament-niby wszystko bylo ok a pewnego miesiaca nastukal rachunku za 2 tys zl bo sobie jakies platne smsy wysylal,zeby costam kupowac w grach internetowych i matka byla troche zdziwiona..

pomijajac juz ,ze rachunkow taki nie placi, a dodajac do tego rodzine ktora zyje z jakis zasilkow to rozumiem,ze dziecko moze sobie nie zdawac sprawy - ale taki wolontariusz powinien wytlumaczyc, ze niestety akcja nie obejmuje takich drogich rzeczy i popytac co jeszcze by chcial - zwykle dzieci maja wiecej niz jedno marzenie
Wolontariusz to ostateczność, moim zdaniem 12-latek jeśli prosi o tableta to jest po prostu rozwydrzony, a nie nieświadomy. Znam dzieci w tym wieku i ich lista prezentów jest zupełnie inna niż tych z SzP.
Akcje z płatnymi esami to i dorosłym się zdarzają.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 19:54   #2001
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

podczytywałam was do tej pory i podczytywałam fb szlachetnej paczki. dzisiaj znalazłam kilka opinii i serce się łamie
"zapytana 4 letnia dziewczynka o czym marzy od mikołaja powiedziała " o takim dużym pudełku w którym schowane sa czekoladki pod numerkami " - Kalendarz adwentowy."
"Z relacji wolontariusza Paczki: Zapytałem maluchów: co jest waszym marzeniem, co chcielibyście dostać? Dzieciaki jednogłośnie odpowiedziały: „Latarki, bo my późno wracamy ze szkoły no i jest już ciemno".
"Jeden chłopiec powiedział tak: "Nie chcę żadnych prezentów. Są zbędne. W domu nie ma co jeść. To będzie moim marzeniem"."

i zdążają się że wolontariusze odrzucają rodziny z powodu roszczeniowych postaw- wiec wydaje mi się że to chyba wina szkoleń że rodziny z "wymaganiami" trafiają na listę
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 20:07   #2002
201604181004
Konto usunięte

Albo szkolen albo wolontariusze maja osobisty interes. Bo wybacz inaczej sobie tego nie potrafie wyjasnic
Stary 2014-11-29, 20:12   #2003
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

jak dla mnie chyba jednak wina szkoleń. wiele opinii wolontariuszy przeczytałam i większość z nich nie ma problemu odrzucić rodziny roszczeniowe. odrzucają i odwiedzają inne rodziny gdzie pomoc jest potrzebna. dla mnie to wygląda jak nagonka z banku - im więcej rodzin wprowadzisz tym lepiej dla ciebie. wiem że ciężko odrzucić kogoś ale ja gdybym miała pewność że odrzucę 10 ale 5 które tego potrzebują pomocy ja otrzymają nie zastanawiałabym się. sama mam córkę w wieku 9 lat i dla niej radość przeogromna jak dostanie saszetkę lego za 17 zł.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 20:50   #2004
201801191006
Konto usunięte

rozmowa z moim tż:
on: powiedz mi czemu na fejsie jest tylko 'lubię to', a nie ma że czegoś nie lubię. ja chcę nie lubić.
ja: a czego tak bardzo nie lubisz?
on: no tej szlachetnej paczki!!!111oneone
Stary 2014-11-29, 21:08   #2005
Wieszczka
Zadomowienie

A jak to jest z tym wyborem rodziny - np wybieram kogoś kto chce dostać dajmy na to telefon i jak ja mu chcę go kupić i wysłać a w tym czasie jeszcze np 3 inne osoby też chcą mu to dać, to co wtedy? Mam nadzieję, że mnie rozumiecie - chodzi mi o to jak to się odbywa dokładnie i żeby prezenty się nie dublowały. Bo rozumiem, że szlachetna paczka to nie jest dawanie forsy.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 21:10   #2006
20160901857
Konto usunięte

Jak wybierzesz rodzinę to ona znika z bazy i nikt inny nie może jej wybrać.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 21:10   #2007
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
A jak to jest z tym wyborem rodziny - np wybieram kogoś kto chce dostać dajmy na to telefon i jak ja mu chcę go kupić i wysłać a w tym czasie jeszcze np 3 inne osoby też chcą mu to dać, to co wtedy? Mam nadzieję, że mnie rozumiecie - chodzi mi o to jak to się odbywa dokładnie i żeby prezenty się nie dublowały. Bo rozumiem, że szlachetna paczka to nie jest dawanie forsy.
jak wybierasz rodzinę, to ona wtedy znika z bazy i tylko ty przygotowujesz dla nich paczkę.
Stary 2014-11-29, 22:15   #2008
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Maeudexu bo uwazam ze ocenianie kogos przez pryzmat jego rodzicow albo srodowiska nie jest ok... Tak jak wczesniej pisalam mysle ze na ocenianie tych dzieci przyjdzie czas jak dorosna i sie usamodzilnia i wtedy sie okaze jaka obiora droge

Jakbym miala ojca alkoholika nie chcialabym zeby ktos mowil ze jestem patoloicznym bachorem
Tu się zgadzam. Dzieciak nie jest winny, że się urodził w tej a nie w innej rodzinie.
Prawdopodobnie będzie powielać schemat rodziców, no bo niby skąd ma czerpać wzorce? Ale nie podoba mi się "metkowanie" dzieci. A ponieważ niedawno wróciłam z onkologii dziecięcej to nie podoba mi się to jeszcze bardziej. Nie trzeba obarczać dzieci błędami rodziców i postrzegać ich poprzez pryzmat błędów rodziców.

Jestem jak najdalsza od pomagania wszelkiej patologii, akcję SZP uważam za społecznie szkodliwą ale dziecko to dziecko.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 22:38   #2009
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Mijanou o to mi od poczatku chodzi ale widzisz niektorym bardzo latwo przychodzi ocenianie innych, nawet jesli ich nie znaja i na oczy nie widzieli, to ze w SZP w opisie jest napisane, ze dziecko chce jakas gre czy laptopa to znaczy ze jest rozwydzonym bachorem i osoba zerujaca na innych, powielajaca patologie swoich rodzicow
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 22:47   #2010
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Mijanou o to mi od poczatku chodzi ale widzisz niektorym bardzo latwo przychodzi ocenianie innych, nawet jesli ich nie znaja i na oczy nie widzieli, to ze w SZP w opisie jest napisane, ze dziecko chce jakas gre czy laptopa to znaczy ze jest rozwydzonym bachorem i osoba zerujaca na innych, powielajaca patologie swoich rodzicow
bo tak jest. (wg mnie)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości