|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Ale ogarniacie, że do 100 zł może oznaczać też 20 zł?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Konto usunięte
|
nie ogarniamy w takim razie po co pisać "drobny do 100 zł". równie dobrze można napisać "drobny upominek do 5000 zł" (bo do 20 zł też wynosi mniej niż 5000). problem w tym: po co skoro to nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1983 |
Zakorzenienie
|
No czyli jednak nie ogarniasz. Różnica między "do 100 zł" a "do 5000 zł" jest taka, że 3000 zł czy 4000 zł się w tym pierwszym zakresie nie mieści, a w tym drugim już tak.
Jak ci się nie podoba kupowanie dla x członków po 100 zł, bo "idzie w tysiące", to można kupić takie za 20 zł i będzie w sumie 200 zł dla wszystkich. Naprawdę, wyższa matematyka. Nie wiem co złego jest w wyznaczeniu górnej granicy. Aha, wiem, jak wszystko, trzeba skrytykować, ot tak, dla zasady. |
![]() ![]() |
![]() |
#1984 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wyższa matematyka? raczej wyższa logika ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1985 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś ustala granicę do 100zł, to mam wrażenie, że oczekuje prezentu bliżej 100zł niż 20zł
![]()
#1986 |
wańka wstańka
|
A ogarniasz, że jak jest prezent do 100zł uznawany za drobny, to ten drobny prezent za 100zł nie jest wg naszej (tj. np. mojej definicji taki drobny
![]()
#1987 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na komentarze drabineczki nawet nie odpowiadam, bo widać, że pojęcie "ironia" jest tak samo obce jak fakt, że logika jest działem matematyki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Rozeznanie
|
Drobny upominek kosztuje moim zdaniem kilka/kilkanaście złotych. Małe dziecko nie potrafi zarobić ani zrozumieć sytuacji swojej rodziny, nastolatek powinien już. Granica 15 lat oczywiście jest sztuczna (jak każda inna granica), ale wydaje mi się że jest to wiek, w którym każdy jest w stanie pojąć dlaczego prezentu nie znalazł a także dorobić kilka złotych (np. Pomagając sąsiadom myć okna).
|
![]() ![]() |
![]() |
#1989 |
Konto usunięte
|
Zawsze mnie dziwi ten genialny błąd, gdy wizażanka próbując być jednocześnie wyszczekana i mieć klasę, zostawiając swoje na wierzchu, mówi że nie odpowie na czyiś żałosny post, jednocześnie do niego nawiązując i robiąc dokładnie to czego deklaruje że nie ma zamiaru robić
![]() http://data3.whicdn.com/images/48908...ogic_large.jpg wrócimy do tematu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Konto usunięte
|
ja widzialam ksiazki, nawet podreczniki szkolne.
---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- matka czwórki dzieci <3 młoda <3 Nikt nie chce prezentów dla siebie, chcieliby wspólnie gry rodzinny, a dla Pani Jadwigi pakiet relaksacyjny (fryzjer, wizyta w salonie masażu) ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Alicja- stoper Natalia- marynarka na studniówkę (40-42) Mateusz- samochodzik zdalnie sterowany Jan- EVO XL Lego Justyna- patelnia Marysia- biżuteria i kosmetyki Marek- krem przeciwzmarszczkowe mój boże, ktoś mi wyjaśni fenomen chodzenia na studniówkę za kupe kasy gdy nie ma się czego do garnka włożyć? nie byłam na swojej i żyje, ale chyba trzeba było prosić o zrzutę na szlachetnej paczce ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1992 |
Konto usunięte
|
Stwierdzam, ze tytuł wątku wprowadza w błąd. Powinno być "sens spełniania zachcianek ubogich na własne życzenie", bo do tego sie to sprowadza. Paczka nie pomaga, sorry.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1993 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Tak na spokojnie najlepiej instruktażem obrazkowym ![]()
![]() |
#1994 |
Konto usunięte
|
wg mnie w ogóle te upominki nie powinny się pojawić w paczkach, sorry.
upominkami to sobie można zawracać głowię jak się ma za co zakupy zrobić i za co rachunki opłacać, a nie że panna za pomocom łomu zdobywa mieszkanie, a potem marzy o diorze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() pakiet relaksacyjny ![]() ja (i pewnie z 90% ludzi ktorych znam) w zyciu u masazysty nie bylam... samochodzik zdalnie sterowany... naprawde wg mnie ubodzy ludzie o takie rzeczy nie prosza ![]() Cytat:
jeszcze jakby byla opcji upominkow dla dzieci to spoko- ale takich ogolnych, ze zabawki ( powiedzmy z podzialem na jakies kategorie typu lalka, klocki itp a nie ze klocek lego takiej i siakiej serii) ale prezenty dla doroslych leni to juz szczyt wszystkiego Edytowane przez 201701300929 Czas edycji: 2014-11-29 o 18:34 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1996 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1997 |
Ekspert od Dupy Strony
|
3-letnie ok. Ale z wiekiem dziecko powinno nabierać pewnej ogłady, 12-latek umie już liczyć i powinien wiedzieć, że proszenie o coś co kosztuje 300 zł jest przegięciem.
#1998 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle widziałam gdzieś opis gdzie trzech starych byków (23+) "aktywnie szuka pracy" od pół roku i nie mogą znaleźć. Chłopy po dwudziestce. Oczywiście dalej na garnuszku u rodziców, a raczej podatników. Jak znajdę to wrzucę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
12 lat to nie jest jeszcze wielka dojrzalosc u dzieci ![]() pomijajac juz ,ze rachunkow taki nie placi, a dodajac do tego rodzine ktora zyje z jakis zasilkow to rozumiem,ze dziecko moze sobie nie zdawac sprawy - ale taki wolontariusz powinien wytlumaczyc, ze niestety akcja nie obejmuje takich drogich rzeczy i popytac co jeszcze by chcial - zwykle dzieci maja wiecej niz jedno marzenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2000 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Akcje z płatnymi esami to i dorosłym się zdarzają ![]()
![]() |
#2001 |
Wtajemniczenie
|
podczytywałam was do tej pory i podczytywałam fb szlachetnej paczki. dzisiaj znalazłam kilka opinii i serce się łamie
"zapytana 4 letnia dziewczynka o czym marzy od mikołaja powiedziała " o takim dużym pudełku w którym schowane sa czekoladki pod numerkami " - Kalendarz adwentowy." "Z relacji wolontariusza Paczki: Zapytałem maluchów: co jest waszym marzeniem, co chcielibyście dostać? Dzieciaki jednogłośnie odpowiedziały: „Latarki, bo my późno wracamy ze szkoły no i jest już ciemno". "Jeden chłopiec powiedział tak: "Nie chcę żadnych prezentów. Są zbędne. W domu nie ma co jeść. To będzie moim marzeniem"." i zdążają się że wolontariusze odrzucają rodziny z powodu roszczeniowych postaw- wiec wydaje mi się że to chyba wina szkoleń że rodziny z "wymaganiami" trafiają na listę
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2002 |
Konto usunięte
|
Albo szkolen albo wolontariusze maja osobisty interes. Bo wybacz inaczej sobie tego nie potrafie wyjasnic
|
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Wtajemniczenie
|
jak dla mnie chyba jednak wina szkoleń. wiele opinii wolontariuszy przeczytałam i większość z nich nie ma problemu odrzucić rodziny roszczeniowe. odrzucają i odwiedzają inne rodziny gdzie pomoc jest potrzebna. dla mnie to wygląda jak nagonka z banku - im więcej rodzin wprowadzisz tym lepiej dla ciebie. wiem że ciężko odrzucić kogoś ale ja gdybym miała pewność że odrzucę 10 ale 5 które tego potrzebują pomocy ja otrzymają nie zastanawiałabym się. sama mam córkę w wieku 9 lat i dla niej radość przeogromna jak dostanie saszetkę lego za 17 zł.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2004 |
Konto usunięte
|
rozmowa z moim tż:
on: powiedz mi czemu na fejsie jest tylko 'lubię to', a nie ma że czegoś nie lubię. ja chcę nie lubić. ja: a czego tak bardzo nie lubisz? ![]() on: no tej szlachetnej paczki!!!111oneone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2005 |
Zadomowienie
|
A jak to jest z tym wyborem rodziny - np wybieram kogoś kto chce dostać dajmy na to telefon i jak ja mu chcę go kupić i wysłać a w tym czasie jeszcze np 3 inne osoby też chcą mu to dać, to co wtedy? Mam nadzieję, że mnie rozumiecie - chodzi mi o to jak to się odbywa dokładnie i żeby prezenty się nie dublowały. Bo rozumiem, że szlachetna paczka to nie jest dawanie forsy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2006 |
Konto usunięte
|
Jak wybierzesz rodzinę to ona znika z bazy i nikt inny nie może jej wybrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2007 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2008 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Prawdopodobnie będzie powielać schemat rodziców, no bo niby skąd ma czerpać wzorce? Ale nie podoba mi się "metkowanie" dzieci. A ponieważ niedawno wróciłam z onkologii dziecięcej to nie podoba mi się to jeszcze bardziej. Nie trzeba obarczać dzieci błędami rodziców i postrzegać ich poprzez pryzmat błędów rodziców. Jestem jak najdalsza od pomagania wszelkiej patologii, akcję SZP uważam za społecznie szkodliwą ale dziecko to dziecko.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2009 |
Zakorzenienie
|
Mijanou o to mi od poczatku chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2010 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.