|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
No dobra, to teraz konkretnie. Masz na rachunki, macie się w co ubrać, macie co jeść. Macie PS3, telewizory, komputery, zabawki. O co poprosiłaś w Szlachetnej Paczce? To chyba jest sedno sprawy.
|
|
|
|
#2132 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skomentowałaś decyzję autorki o kolejnym dziecku, więc tylko do tego się odniosłam. Jak już pisałam moim zdaniem nie powinni jej zakwalifikowac do paczki, ale nie dlatego, że ma dzieci z róznymi facetami. Popełniła błędy, raz wpadła (?), raz zaufała nie temu co trzeba. Ja tu "błędu na błędzie" nie widzę, ale cóż... nie oceniam tak surowo jak reszta wizażanek, parę błędów na koncie też mam w tym związek z wyjątkowym palantem. No zdarza się i tyle. |
|
|
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi zdarzyło się pod choinką znaleźć rajostpy czy czekoladę, ale nigdy nie miałam o to do nikogo pretensji czy przez myśl mi nie przeszło że świąt nie było. Z tego co piszesz, to stać Cię na jedzenie i codzienne wydatki, więc jak rozumiem możesz zrobić kolacją wigilijną, a dla mnie wspólna uroczysta kolacja jest wyznacznikiem świąt a nie prezenty. |
|
|
|
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
"Szlachetna Paczka dociera do osób żyjących w niezawinionej biedzie, czyli takich które z niezależnych od siebie przyczyn, znalazły się w trudnej sytuacji. Do projektu włączane są głównie osoby starsze i samotne, rodziny wielodzietne i te dotknięte chorobą lub niepełnosprawnością, samotni rodzice oraz ci, których spotkało nieszczęście. Oprócz kryterium finansowego, kluczowe znaczenie ma postawa rodziny. Paczka pomaga tym, którzy sami chcą sobie pomóc i charakteryzują się postawą proaktywną. To ludzie, którzy nie dopominają się pomoc, nie krzyczą, że coś im się należy, tylko sami próbują poprawić swój los."
|
#2135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. wpadka 2. związek z idiotą 3. przewalanie dobrej pensji na pierdoły i gadżety 4. decyzja o kolejnej ciąży kiedy sytuacja nie była pewna (to że chory to jedno, ale sedno jest takie ze nie dostał sie do żłobka, dlaczego nie pomyślała wczesniej o odkładaniu kasy np na opiekunkę czy prywatne przedszkole? przeciez swietnie zarabiala a ciąza była planowana) 5. porzucenie dobrze płatnej pracy zeby zająć się dzieckiem i studiować zaocznie (skąd w takim razie kasa na studia?) i dlaczego nie może porzucic pracy mąż, jeśli gorzej zarabia? 6. ochocze zgodzenie się na dary z Paczki i chwalenie się tym, przy jednoczesnym przyznaniu ze jej się nie należy. Ponawiam pytanie: No dobra, to teraz konkretnie. Masz na rachunki, macie się w co ubrać, macie co jeść. Macie PS3, telewizory, komputery, zabawki. O co poprosiłaś w Szlachetnej Paczce? To chyba jest sedno sprawy. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-30 o 23:24 |
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
Skazana na bluesa a Ty sie hamuj bo dzieckiem to ja nie jestem! A juz na pewno nie dla Ciebie!
Wiecie co mnie najbardziej smieszy w Waszych wypowiedziach i calej tej niecheci do jak to mowicie "dzieciorobow" ze SZP? To ze wedlug Was na pomoc zasluguja tylko starsi, samotni ludzie a zadna z Was sie nie zastanowila nad tym dlaczego sa samotni i czemu nie maja nikogo kto by im pomogl. Moze schorowana 80 latka to wlasnie w przeslosci taki dzieiorob co mial meza alkoholika i wesola gromadke ktora teraz na starosc sie od niej odwrocila bo matka zafundowala im zycie w biedzie i ojca kata ![]() Szkoda ze starszych ludzi zadna z Was nie przeswietla i nie rozlicza z bledow popelnionych przez cale zycie. To jest dopiero ignorancja
|
|
|
|
#2137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2138 |
|
Konto usunięte
|
zucken, odpowiedz proszę na moje pytanie.
|
|
|
|
#2139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2140 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#2141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2142 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Zuken,
o starszych ludziach było tu pisane wielokrotnie. Uważam, że starszym ludziom należy pomóc, choćby ze względów humanitarnych. Są za starzy, za słabi i często zbyt schorowani by podjąć jakakolwiek pracę. Znasz kogoś, kto zatrudni 75-latkę?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#2143 |
|
Konto usunięte
|
Może i było, ale fakty są takie że staruszków aż tak się w tym wątku z przeszłości nie rozlicza.
---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Zgadzam się. |
|
|
|
#2144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Być może oceniam zbyt surowo, ale te paczki w większości robią ludzie tacy jak np. ja. (sama robiłam 2 lata temu) czyli osoby o przeciętnym statusie majątkowym. I proszę o wybaczenie wszystkich, których to uraża, ale coś mnie trafia jak pomyślę że mogłabym trafić na taką rodzinę jak ta tu opisana - której stan majątkowy jest lepszy niż mój. Niedawno ktoś przytoczył słowa z facebooka - jakaś kobieta napisała że jej dzieci w tym roku wybrały kupno tableta dla dziecka ze SzP, zamiast zabawek dla siebie. Przepraszam, ale coś mi się dzieje - autentycznie, bo wychodzi na to że możliwa jest sytuacja że ten, który ma mniej, pomaga temu kto ma więcej. |
|
|
|
|
#2145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem to było bezczelne, ale nie mogłam się powstrzymać
|
|
|
|
|
#2146 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Objawiło się tym, ze w nieustabilizowanej sytuacji życiowej (dzieci, studia, praca) zrobiła sobie kolejne dziecko. Nieważne jak facet cudowny, milionerem nie jest.
|
#2147 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To ja przytoczylam ten przyklad z fejsa i jak coś takiego widzę, to mam ochotę mordować. A odpowiedzi na moje pytanie jak nie było, tak nie ma.
|
|
|
|
|
#2148 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- W miarę odchowane dzieci, studia ZAOCZNE, dobrze płatna praca, stały partner. Ja tu nieodpowiedzialności nie widzę, widzę ją w czym innym, ale juz o tym pisałam wcześniej. |
|
|
|
|
#2150 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli SzP trafia też do osób, które wyjątkowo w tym roku nie mogą sobie pozwolić na kupno tabletu pod choinkę
Wiele bym dała, żeby przeczytać opis tej rodziny.
|
#2151 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ona urodziła 3 dzieci na przestrzeni 5 lat, gdybym tak się zawiodła na jednym facecie to następny latami zdobywałby u mnie zaufanie.
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aby udzielać się charytatywnie to trzeba: a) mieć czas b) mieć pieniądze (na własne utrzymanie). Najlepiej (najczęściej) te kryteria spełniają właśnie dzieciaki z bogatych rodzin. Mają dużo czasu, a dorabiać nie muszą, skoro kasa w domu jest - mogą się poudzielać i za darmo, byleby zajęcie jakieś było. A nawet lepsze to niż praca za minimalną krajową, bo po co pracować za tyle, jak i bez pracy dostanie się od rodziców tyle samo kieszonkowego? ![]() Kiedy trzeba się samemu utrzymać, bo nikt nie da na tacy, dużo ciężej jest się zdecydować na wolontariat, kiedy w tym samym czasie można podjąć jakieś aktywności zarobkowe i mieć z poświęconego czasu coś więcej, niż satysfakcję
|
|
|
|
|
#2153 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jedno dziecko miało max. 4, drugie mogło mieć 2 jak się zdecydowali. Właśnie, zaczęła studia, miała pracę i małe dzieci, natłok obowiązków a i pieniędzy pewnie sporo na to wydawała - czym jest w takiej sytuacji decydowanie się na kolejne dziecko jeśli nie nieodpowiedzialnością? Poza tym, co to znaczy wg autorki dobrze płatna praca? Bez studiów, ciekawa jestem. Dodajmy to że jej facet zarabia tylko najniższą krajową. Nie wiem czy bym się zdecydowała na jakiekolwiek dziecko w takiej sytuacji. A oni mieli już dwójkę na utrzymaniu.
|
|
#2154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2155 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#2156 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Znam wiele osob, które były w podobnej sytuacji jak moja i też w wolontariacie ![]() Jako osoba dorosła, pracująca, z rodziną też pracowałam w wramach wolontariatu. Więc, wiele zależy od organizacji, rekrutacji itd.
|
|
|
#2157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektórzy ludzie mnożą się na potęgę, nie kalając rączek pracą. Jęczą, że od 10 lat nie mają kasy, ale w ciągu tych dziesięciu trudnych lat produkują kolejną ósemkę dzieci, co by mieć w domu tuzin. Wielodzietność jest ich sposobem na wyłudzenie zasiłków, a więc się z niej utrzymują jednocześnie żaląc się, że brakuje im na luksusy. Robią kolejne dzieci po to, by dostać kasę od państwa. Siłą rzeczy ocenisz taką postawę negatywnie, bo nie dotknęło ich żadne nieszczęście, cierpią po prostu na nieróbstwo i głupotę, a jeszcze próbują wszystkim wmówić, że są bohaterami zmagającymi się z trudnościami losu (które w istocie sami sobie zafundowali). Tacy ludzie to jak dla mnie prawie firma która produkuje towar (dzieci) i domaga się za niego kasy od państwa. Sytuacja autorki jest inna. Urodziła dwójkę dzieci w młodym wieku, wiązała się z nieodpowiednimi facetami - ale nie ciągnęła zasiłków, nie wyprodukowała gromady dzieciaków żeby się z nich potem utrzymywać, tylko pracowała i na nie, i na siebie. Miała dobrą pracę, poznała fajnego faceta i zdecydowała się na kolejne dziecko. Urodziło się chore, ale to nie jest jej wina. Choroba jest sytuacją losową. Potem sie posypało i w tym momencie autorka powinna moim zdaniem wyprzedać zbędne luskusy, by mieć kasę na ważniejsze wydatki. To, że tego nie zrobiła, jest dla mnie niezrozumiałe i dlatego nie powinna znaleźć sie na liście Szp. Ale ilość dzieci nie jest naszą sprawą, bo raczej autorka nie rodziła ich z myslą żeby jak najwięcej kasy od podatników wyciągnąć. Kiedy była w ciąży z trzecim dzieckiem było ją na nie stać. Ocenianie kogoś negatywnie dlatego, że ma wg którejś wizażanki za dużo dzieci jak na ten wiek jest dla mnie po prostu słabe, ludzie są różni i ich wybory tez są rózne. Nie wiem, jak dla mnie równie dobrze mogłybyście się czepiać że żyje z konkubentem a nie z mężem i byłby to ten sam poziom. |
|
|
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego ktoś ją zgłosił, skoro nie ma problemu z bieżącymi wydatkami
![]() Ciekawe, czy to jest w opisie "stać nas na jedzenie, nie potrzebujemy lodówki, dzieci i my mamy się w co ubrać. brakuje nam tylko tabletu."
|
#2159 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, ja mam świadomość, że można się udzielać w wolontariacie nie będąc niepracującym dzieckiem z bogatego domu ![]() Jednak moim zdaniem, jak jest się z biednego domu, to pierwszym odruchem będzie "zarobić, by pomóc rodzicom", a nie pójść na wolontariat i to jeszcze taki, jak SzP, gdzie rodzina tego wolontariusza sama by się kwalifikowała pod SzP
|
||
|
|
|
#2160 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Nadal polemizowałabym. Oczywiście, wolontariat poświęcony dzieciom chorym na nowotwory wszelakie (bo w takim biorę udział) nie jest jedynym, ale patrząc na status majątkowy wolontariuszy to raczej każdy ma tak, jak ja, czyli łączy studia i pracę. Tak więc podejrzewam, że o wyborze wolontariatu nie decyduje kluczowo stan finansów a raczej jest to kwestia świadomości i celu.
Choć z drugiej strony jestem gotowa nie polemizować z Tobą, jeśli chodzi o wolontariuszy SZP. Czytając stworzone przez nich opisy kandydatów na beneficjentów rzeczywiscie można odnieść wrażenie, że nie zetknęli się z biedą (w większości przypadków). Lub totalnie wypaczają i nadinterpretują cele tej akcji. Żeby nie szukać dalej, na przykład osoby takie, jak Kingunia ( Kingunia wybacz mi szczerość) nie powinny tą akcją zostać objęte, po prostu dlatego, że nie brakuje im środków na żywność i artykuły pierwszej potrzeby. Taką samą sytuację ma przecież połowa tego społeczeństwa (Kinguniu, ja naprawdę Ciebie nie oceniam, nie krytykuję dokonanych przez Ciebie wyborów itp, wskazuję jedynie na szacowane statystyki). Zatem i w połowie domów święta zapowiadają się raczej skromnie a prezenty raczej symbolicznie. Tak więc widać, że wolontariusze (czesć z nich, bo nie wszyscy a generalizować nie trzeba) nieraz nieco na wyrost naciągają cele i założenia akcji SZP. I być może jest tak dlatego, że nigdy tak naprawdę z biedą się nie zetknęli. Wszystko to sprawia, że ta akcja jest tak szeroko komentowana, krytykowana i dyskutowana. Nie uważam się za osobę złą, nieżyczliwą i egoistyczną w 100% ale wolontariuszy SZP powinno się przeszkolić tak szczegółowo, jak w innych wolontariatach i obostrzyć warunki ich rekrutacji. Lepiej mieć stu dobrze wyszkolonych i przygorowanych do zadania, niż dwustu bawiących się w dobroczynność bez dogłębnej znajomości zasad i celów dobroczynności. Bo przecież to wolontariusze kształtują obraz i społeczny odbior akcji, w której biorą udział.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

wiem to było bezczelne, ale nie mogłam się powstrzymać