![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Ateista a dzielenie się opłatkiem w pracy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Nie no, w ogóle ten wątek to śmiech na sali.
Autorze, czy ty musisz za wszelką cenę robić widowisko ze swojego ateizmu? Podnosić sobie samoocenę w tak beznadziejny sposób, wywyższać się, że ty nie jesteś jak ci wszyscy obłudnicy z twojej pracy, co to opłatek łamią? Proszę cię... Jestem pewna, że prawie nikt z twojej pracy nie jest serio wierzący. A co za tym idzie, dzielenie się opłatkiem nie ma tam wydźwięku religijnego. Gdybyś przy tej okazji zaczął gadać coś o Jezusie, zbawieniu, etc. to zostałbyś dopiero potraktowany jak kosmita. Tak więc - nie rób cyrku, normalnie się dziel kawałkiem chleba. Zwróć uwagę na fakt, że odmawiając tego obrządku, boś ateista, tylko wzbudzisz nieodpowiednią atmosferę, będziesz postrzegany jak oszołom (i słusznie, bo kto robi taki cyrk, jak nie fanatyk ateistyczny), zaczną się plotki, dziwne pytania, etc. To, że Boga nie ma, przynajmniej w wersji katolickiej, to oczywista oczywistość. Nikt już poważnie w niego nie wierzy. Stąd - jak ktoś mądrze pisał - obchodzimy gwiazdkę a nie narodzenie Jezusa Chrystusa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
no sorry bardzo, powiedziałaś swoim koleżankom w pracy, że uważasz je za fałszywe wredne żmije?
Zapewne nie. Taki nonkonformizm na siłę i na miarę u Ciebie widzę, przecież nie kazdy w pracy ma cud miód i orzeszki, tylko musi się do czegoś dostosować. Złożenie życzeń potraktujesz na zasadzie dostosowania się do firmowego obyczaju albo nie i tyle, to samo jakbyś np. zwróciła uwagę szefowi, że mlaszcze przy jedzeniu, jeden potraktuje to jako krytykę i na Ciebie wsiądzie urażony, drugi podziękuję i się poprawi. ![]() To samo tutaj, prawdopodobnie dadzą Ci spokój i Cię oleją, albo uznają, że się wielce obnosisz ze swoją niewiarą (swoją drogą jakbyś dostała premię na Mikołaja, odmówiłabyś? ![]() ![]() Po co Ci robić zamieszanie? Jak dla mnie to niepotrzebnie to przeżywasz i tyle, skoro jesteś niewierząca to kompletnie nie powinno Cię to obchodzić, przecież to nie jest chyba jakieś uciążliwe, przełamać wafla o konsystencji andruta i złożyć świąteczne życzenia..? ![]() A jesli chodzi o obłudę, to skoro musisz znosić te osoby w pracy na co dzień i być może czasem złożyć jakiejś zyczenia urodzinowe czy imieniowe to chyba na to samo wychodzi. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-11-30 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie wchodzilabym w szczegoly, po prostu bym wyjasnila, ze nie obchodze swiat i tyle.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Ja nie obchodzę wielu świąt, ale co innego odmówić brania udziału w religijnym obrzędzie, co innego odmówić złożenia życzeń. Życzenia pomyślności i zdrowia są bazowe, bezpieczne i chyba każda normalna osoba generalnie życzy tego innym. Czasami wypada po prostu takie życzenia złożyć, czy to z okazji zamążpójścia, czy też świąt, jakie dana osoba obchodzi, nawet jeżeli Ty ich nie obchodzisz.
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Tak. Byłam na przeróżnych wigilijnych spotkaniach z ludźmi przeróżnych wyznań i dla nikogo nie było problemem podzielenie się opłatkiem, to po prostu element polskiej tradycji, naprawdę życzliwej i sympatycznej. Kogoś, kto wypaliłby do mnie "że on jest ateistą i nie będzie mi niczego życzył" zaliczyłabym do turbo-buców. Rozumiem, gdyby ktoś Cię zaciągał na pasterkę itp., ale co jest nie tak z podzieleniem się opłatkiem i życzeniem komuś wszystkiego dobrego? Twoja postawa kojarzy mi się z buntem rodem z gimnazjum, nie wpadłam na to, że dorośli ludzie mogą mieć takie "problemy"
![]()
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt nie wierzy już tak na prawdę? No żebyś się nie zdziwiła ![]() Edytowane przez katmaz Czas edycji: 2014-11-30 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem problemu - jeśli jesteś ateistką to z definicji opłatek również nie powinien mieć dla Ciebie żadnego znaczenia symbolicznego, a co za tym idzie łamanie się z nim również w żaden sposób nie powinno uderzać w Twoje przekonania. Chyba, że chcesz demonstrować swój ateizm, ale nie wiem czy praca to dobre miejsce na takie rzeczy.
A fałszywych życzeń nie musisz składać, złóż szczere. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Autorko jak już nie chcesz tego opłatka - to po prostu zwykły uścisk dłoni z życzeniem "wszystkiego dobrego"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Jestem w stanie dzielić się opłatkiem w oderwaniu od religii ale najbardziej odraża mnie aspekt higieniczny - nie ma to jak wsadzanie do ust czegoś wymemłanego w czyichś rękach plus nieodłączne obściskiwanie i obcałowywanie
![]() Szkoda, że nie jestem już na diecie bezglutenowej - miałabym idealną wymówkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
A, to mnie względy higieniczne nie ograniczają. Nie mam wizji milionów zarazków. Jestem tylko w miarę higieniczna. I żyję z tym zdrowo od prawie pół wieku. Śmiejąc się z tych "zaraźliwych". Ale każdego życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem wierzaca, ale nie lubie dzielenia sie oplatkiem (ale sam oplatek lubie
![]() ![]()
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Co do higieny to trzymam zawsze oplatek na samym dole, wiec osoba lamiaca go nie zjada kawalka wynamlanego w moich rekach
![]()
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() przecież wiara to kwestia tego jaki wymiar ludzie nadają danym rzeczom czy obrzędom - skoro ktoś nie wierzy to przecież opłatek to w zasadzie ciastko i z punktu widzenia ateisty nie posiada żadnego innego "wymiaru" swojej ciasteczkowej egzystencji w sumie to stosunek autorki do opłatka sugeruje, że ona w zasadzie w swojej nie-wierze nadaje ponad materialny wymiar opłatkowi co generalnie kłóci się z ideą ateizmu jako takiego - skoro autorka jako ateistka musi unikać ciastka bo ciastko jest religijne to wychodzi na to, że ateistka wierzy w duchowny wymiar mąki ![]() ![]() jakby nie było ateistów mamy tak samo obłudnych jak katolików ![]() jak autorka jest taka autentyczna w swoich przekonaniach to chyba logicznym byłoby powiedzenie współpracownikom jaka jest jej opiniach o nich (czyli, że są zakłamaną bandą) a nie strzelać focha i obracać się na pięcie kiedy inni chcą jej złożyć życzenia (jednocześnie obawiając się konsekwencji tegoż wymownego czynu) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem co za problem....po co mówić na lewo i prawo czy wierzę czy nie. Po prostu bierzesz do ręki opłatek życzysz kolegom/koleżankom wszystkiego dobrego i tyle. To taki wielki problem? A czy wierzysz w ten opłatek czy nie to już Twoja sprawa. Nie poparzy i nie zrobi krzywdy.
Pamiętam w szkole były organizowane wigilie klasowe przed katolicką wigilią. To prawosławni też powinni protestować, bo święta obchodzą w styczniu albo problem, bo nie dzielą się opłatkiem tylko bułką ( o ile dobrze pamiętam)...W takie rzeczy się nie wnika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Biała Dama
|
Opłatek wigilijny to nie jest to samo co hostia w kościele, to takie symboliczne dzielenie się chlebem, samo w sobie oprócz życzeń jest jakimś pozdrowieniem i dobrą wolą. Jako takie nie jest obrazą ateizmu. Ale jesli nie lubisz współpracowników, to się nie zmuszaj, możesz się wykręcić właśnie tym, że nie wierzysz i nie obchodzisz świąt. Choć mniej ostetntacyjne byłoby jednak pójść i powiedzieć każdemu banalne "wesołych świąt".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie dziwne jest obchodzenie świąt w pracy i organizowanie z tego powodu jakiś spędów? Po co? Czy miejsce w którym pracuje jest zwiazane z kosciołem, wiarą czy jest świeckie i poglądowo neutralne?
Czym innym wyjsc po pracy z okazji swiat na piwo, a czym innym opłatek i moze jeszcze wspolne kolędowanie? Zdaje się, że wiara to sprawa osobista, która obchodzi sie w domu. Machnąć ręką? no mozna, tylko czy dzięki temu KK kiedys zniknie z miejsc publicznych, neutralnych? Niby duperela i nie warto drzeć szat, a jednak mozna przez taka presję czuc sie niekomfortowo i tracic czas w pracy. Pokoleniom wychowanym w kulcie wiary, gdzie trzeba chodzić i do kosciola i na religię taka postawa: "machnac reką" przychodzi łatwo bo jest w nas od zawsze i dla niektórych postawa, aby nie obchodzic świat w pracy jest fanaberią i dziwactwem bo przeciez od zawsze sie dzielimy oplatkiem czy to dla nas ma znaczenie czy nie, podobnie jak bierzemy slub koscileny bo tak wypada/trzeba/ i co babcia powie. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-12-01 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
To zwykłe składanie życzeń. Uściśniesz rękę i powiesz wszystkiego najlepszego. Tak byłoby najlepiej, ale twój wybór.
(Świąt Bożego Narodzenia też w ogóle nie obchodzisz?) Edytowane przez Hiyori Czas edycji: 2014-12-01 o 15:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie łamanie się opłatkiem to to samo co stuknięcie się kieliszkiem.
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem po co walczyć z religią, wystarczy, że będziemy sobie żyć jak żyjemy i sama zniknie bo i tak większość ma na to wszystko koncertowo wywalone, po co się silić na wojny z czymś co samo zanika i właściwie na chwilę obecną stanowi bardziej wyraz właśnie tradycji niż poglądów - walka z wiatrakiem i to rozpadającym się i to jeszcze za pomocą zniechęcania ludzi do mówienia sobie miłych rzeczy?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Skąd wiesz, że większość "ma na to wywalone"... Masz jakieś potwierdzające statystyki? W ogóle nie podoba mi się ton twojej wypowiedzi, nie jestem szczególnie wierząca, ale uważam, że jeśli ktoś oczekuje tolerancji i szacunku to sam również powinien wykazywać się taką postawą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem ateistką, a opłatkiem się dzielę
![]() Dla mnie nie ma to wymiaru religijnego, a po prostu tradycyjny. To coś jak dmuchanie świeczek na torcie urodzinowym, a później życzenia ![]() Święta obchodzimy normalnie - jest kolacja wigilijna, choinka, prezenty, tradycyjne dania etc. Po prostu traktujemy to jako tradycję, nie jako obrzęd religijny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.