|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Hej laski
Szybko napiszę co u nas i biorę się za cwiczenia, potem prysznic i obiad póki mąż nie wróci z pracki. Młoda już w miarę do ogarnięcia, w ciągu dnia sobie leży w kołysce (ma tam karuzele z jakimiś lampkami, światełkami, melodyjkami) czasem na huśtawce, czasem sobie lezy na tapczanie i gapi się w tv trochę, a troche w sufit, także w ciągu dnia już na ręce jej nie bierzemy. Niestety śpi do 12-13 a potem jest problem z usypianiem. Wczoraj nie tak źle bo padła o 2 w nocy, ale dzień wcześniej 4....ja też przestawiona bo śpię do południa. Dzisiaj wstałam po 10 i mała wybudzam, niech nie śpi tyle z rana. Jak macie jakiś pomysł jak ją przestawić to poproszę.? Widziałam, że dyskusja o spaniu razem, przyznam się, że prezspała z nami 1 noc jakoś na początku po wyjściu ze szpitala, a tak śpi sama. Problemów brzuszkowych nie mamy wcale, cyca już nie chce zbyt ciągnąć, cośtam ciamka po 5-10 min, czasem 15 ale więcej nie dajemy rady. Spija to rzadkie, potem jej się nie chce pracować i dostaje mm. Ja odciągam, raz dziennie dostaje butle z moim mlekiem i tak pojedziemy póki się da i tyle. My chrzcimy na wiosnę dopiero, póki co nie mieliśmy jakoś chęci tego załatwiać, poza tym będziemy dojeżdżać do kościoła, to też problem. Proszę o kciuki na szczepienie, bo idizemy w środę. Też zamierzam z nią na spacery wychodzić, ale daję spokój do tego szczepienia, a potem zobaczymy jaka będzie reakcja i będe próbowałą dalej wychodzić chociaż na chwile, mimo protestów. Moja waga i figura to niestety dramat, jakieś 8 na plusie, niestety jem za dużo węglowodanów i nie karmię cycem żeby waga sama leciała. Za vto się pochwalę, że wcozraj byliśmy z mężem na basenie i saunie (jaki relaks |
|
|
|
#842 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Cytat:
![]() U mnie na fb ju rozpowszechniłam- każda mama powinna się uśmiechnąć
Synek moje szczęście cudowne Sebastian, Adam 12.08.2010 3440 54cm Hanna, Eliza księżniczka ur 2.11 3370 53cm Edytowane przez dariuska89 Czas edycji: 2014-12-01 o 15:09 |
|
|
|
|
#843 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny za miłe słowa Nawet w najśmielszych snach nie mylałam, że mi tak łatwo kp pójdzie Ale żeby nie było tak kolorowo, chyba czeka nas wizyta u chirurga, bo nadal mamy kikut na pępku! Lekarz daje mu jeszcze 2 tyg, bo jest czyściutki, ale jak nie odpadnie, to do chirurga trzeba będzie iść Najgorzej, że ten kikut jest tak gruby, że cały chowa się w pępku i nie ma dostępu powietrza. Ja go czyszcze kilka razy dziennie i odginam, żeby wysychał, ale i tak większość czasu jest schowany |
|||
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
My dzis nawet pospalismy z tz
o polnocy fakt mala usnela ale potem jedzonko o 3,5,7 i pospalismy do 9.Dzis spi na raty . Po godz, pol To mój spioszek.
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
A jakie? Może warto zainwestować w kurs wiązania u doradcy? To nie jest droga impreza np u nas jednorazowo 50 zł od pary, jedna osoba taniej. My pójdziemy wiosną na kurs wiązania na plecach, wiazania z przodu ćwiczyłam długo na lalce.
|
#846 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie nie ma takich kursów w mieście. Nigdy też tutaj nie widziałam nikogo z chustą. Mam nadzieję, że nam nosidełko wystarczy
|
|
|
|
|
#847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#848 |
|
Zakorzenienie
|
A masz miekkie nosidlo typu tula czy manduca czy zwykle sztywne typu baby bjorn? Bo jak zwykłe to musisz wiedzieć, ze takie nosidla robią zdecydowanie większą krzywdę maluchom niż źle zawiazana chusta. W nosidlach typu "wisiadło" cały ciężar dziecka spoczywa na jego kroczu a nie na nosidle co jest fatalne dla kręgosłupa. W dodatku luźno zwisajace nóżki w nienaturalnej pozycji fatalnie wpływają na stawy biodrowe. Pomijam już fakt, że dziecko nie jest sztywno przywiazane do opiekuna i ramiączka nosidla błyskawicznie wybijają się w ramiona i jest ciężko i niewygodnie.
|
#849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nosidełka jeszcze nie mam, ale w planach jest tula.
|
|
|
|
|
#850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przepraszam za wykład ale jestem przewrazliwiona na tym punkcie ja sobie zamówiłam ergo baby
|
|
#851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nowa śliczna ta Twoja córeczka. Tymek bardzo niespokojny po tym szczepieniu. Musieliśmy dac czopka. Mam nadzieję, że noc będzie normalna.. Edytowane przez mortisha84 Czas edycji: 2014-12-01 o 20:22 |
|
|
|
|
#852 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale piękna
|
|
|
#853 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór. Synuś nie wiele dał mi dziś napisać. Bardzo potrzebuje bliskość maminego cyca w ciągu dnia...
Teraz po pół godzinie płaczu przy cycu a to kupa a to baki a to coś,zasnął mi na nogach. Tak slodko spi ze az mi sie nie chce go ruszac bo pewnie obudze. Nowa sliczna ta Twoja niunia Ide do klubu ponarzekać. .
|
#854 | |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczor
Ja na razie krotko i na temat. Purblanka czy Ty kapiesz Olinka sama, jak Tz nie ma?? Dariuska tez to robisz?? Ja nir wyobrazam sobie kapac takiego maluszka sama, jak ![]() Widzialam temat chust, wiec: Chusty do noszenia- mam na mysli takie "profi". One kosztuja od 200-700zl. Ale wiem,.ze trzeba je umiec wiazac. Ale skad sie tego nauczyc? Mojej siostry znajoma organizuje kursy... sa tez chusty np od 0 do 6 mies, powyzej i zalezne od kg i rodzaje materialu... Czytalam tez o szkodliwosci chust, jak sie nie umie idealnie wiazac. Oglupialam... mysle, zeby W OGOLE jej nie kupowac mimo, ze chcialam ![]() Jak to jest?? Kurs ich wiaznia wskazany, obowiazkowy??? Dziewczyny po porodzie sn (nie wiem, czy roznica od cc) po jakim czasie przestalyscie calkiem krwawic?? Kurde chyba tyle... Czytalam.Was w wiekszosci, troszke do nadrobienia... Purblanka jeszcze jedno. Czy Twoj syn zjada cale 60ml z mm? Jak.zje i nadal glodny to dorabiasz mm? Czy najpierw cyc potem 60ml mm i najedzony?? Czy tez Was bola tak barki od kp, noszenia itd.?? Mnie strasznie... okropne jest tez dla mnie kp w lozku ![]() Zaczne cwiczyc niedlugo te partie... Emily od 13 do teraz oczywiscie jeszcze nie spala. ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
Bez kursu nie da sie?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Chcialam jeszcze napisac poki moge o kp. Otoz wydaje mi sie, ze wiecej poswiecam na to czasu. Chyba dostaje mniej mm i np mm o 23 100ml, mala spi do 7 bez pobudki na jedzenie, o 7 kp, o 9 mm i spi do 13. Laktatorem recznym w 10min sciagnelam dzis 50ml. Chyba co dzien to wiecej. Ale z jednej piersi 45 ml z drugiej tylko 5 no i mleko sika wrecz, wyleci te 50ml i wiecej ni dy ry dy no ale jakby bylo co troche wiecej... no i elektryczny bede miec, moze lepiej bedzie.Dzis z bratowa rozmawialam, niestety byla jedna z tych ktorej wmowili, ze jej mleko jest bezwartosciowe i dzis starala i mi to wytlumaczyc, bo jej pediatra tak powiedzial. Masakra. Nie chcialo mi sie juz tlumaczyc ani klocic. Ze niby jak mleko takie przezroczyste to bezwartosciowe, a takie zawsze na poczatku po 2 mies kp z mm stwierdzila, ze bez sensu, maly wisial tylko na cycu i tak plakal, wiec zaczela dawac samo mm po 2 mies.Mam nadzieje, ze u nas tak nie bedzie... ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Hehe jednak nie wyszlo krotko ![]() Mala chyba przy cycu powoli usypia... Dobranoc
|
|
#855 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam znad cyca
![]() Everod samego poczatku sama..musialam sie nauczyc bo jak inaczej. Mama mi czasem pomaga ale ja go trzymam a ona mu myje stopki ale to tez z takiej tesknoty do niego bo cały dzien w pracy pozniej obiad to chociaz wieczorem chce przy nim coa zrobić. Ake trzymać jej nie dam chociaz wiem ze mu krzywdy nie zrobi ale to moj rytuał ktory chce przy nim wykonywać. Co do mm to ja bym mu wcale nie musiała dawac...Robie to tylko po to zeby mi dłużej pospal jak np mam cos do zrobienia,większe wyjscie albo jak wychodze z domu to mama mu daje bobja nie ściągam. .Zjada 60 ale zazwyczaj jest po cycu po prostu. A Ty dostawiaj jak najczęściej. Ja sama po sobie widze ze to zwieksza ilość. I daj znać jak po elektrycznym. Ja nadal nie moge sie skusic...bo mam tak samo,leci ladnie recznym widze ze duzo a nagle jakby sie kończyło i nie leci wcale a mi brak cierpliwosci..
Mój największy Sukces. Oli- 23.10.14 Edytowane przez PurBlanka Czas edycji: 2014-12-02 o 03:34 |
|
|
|
#856 |
|
Rozeznanie
|
Pur - szacun za samodzielne kąpanie
Ever - a może spróbuj odciągać z pomocą Emily? Ja robię tak, że jak lecimstrumieniem to doję, doję, doję, jak przestanie, to jakoś inaczej rękę układam, żeby inną część piersi ściskać, jak nadal nie leci, to daję Małemu, żeby trochę zassał - wtedy zawsze znów idzie strumień. Fakt, trochę to trwa, ale wczoraj tak 125 uzbierałam. Może spróbuj ręcznie odciągać ![]() Tak, mnie też bolą barki. Chyba od karmienia na leżąco na boku, bo starałam się tę rękę od strony piersi poprowadzić nad Małym. Teraz mu daję ramię pod głowę i jest lepiej. Na youtube jest pełno filmików o chustowaniu. Rety, dobrze, że wiedsz o zaletach kp i nie dasz się przegadać bratowej. mojej teściowej teź ktoś zrobił krzywdę i wmówił, że ma słaby pokarm, bo dziecko płacze i karmiła krowim i sztucznym. Przykre i tyle.Pytanie - mojemu nie spodobało się trzy razy w wypożyczonej chuście. Czy to definitywne? Czy może jednak kupię i z czasem polubi? Niesamowicie mi się to podoba. Pur - słuchaj siebie, jak potrzebujesz spania z dzieckiem i jest dla Ciebie naturalne, bezpieczne, dobre to śpij. ![]() U mnie - stan podgorączkowy był jednonocny tylko myślę, że od brzuszka i naoinania się. Od dwóch dni daję espumisan i od dwóch dni nie na wieczornego odrykiwania. Byłam przeciwniczką takich środków, bo dziecko się musi nauczyc trawić, ale teraz jest super.Jeszcze o wadze było - u mnie 63 kg, 3 do zrzucenia (idealnie byłoby 5). Mam 173 cm. Chociaż teraz mam lepsze proporcje, bo wcześniej cycków brak Nie dietuje i nie ćwiczę, bo jestem leniem.Podnoszenie głowy - no mój podnosi, opiera się na rękach. On byl w ogóle od początku silny, prawie od razu troche głowę trzymał - nie leżał płasko, tylko coś kombinował. Teraz nue trzymam w zasadzie główki, tylko asekuruję, żeby za bardzo nią nie machnął. Kilka razy przewrócił się z brzucha na plecy, może przypadek. Edytowane przez gargantuiczna Czas edycji: 2014-12-02 o 05:16 |
|
|
|
#857 |
|
Zadomowienie
|
Wow Purblanka, jestem w szoku..sama kapiesz. Nie moge sobie wyobrazic jak :O masz jakis lezaczek do wanny?
![]() To z kp masz super i swojego mleczka duzo. Tez miAlam tak z laktatorami, ze jak nie leci, moge ponad pol h meczyc i jak koniec.to koniec. Gargantuiczna niestety tak sie u mnie raczej nie da. Z laktatora jak zacznie sikac, tryskac to dopiero po chwili odciagania, a pozniej kilka takich razy ze tryska i np. wczoraj 50ml i koniec, dalej sie nie da. A bez laktatora by tak ladnie nie polecialo. Ale tez nakladke laktatora przestawiam w inne miejsca i wtedy leci dluzej. Ale moze kiedys i sprobuje Twojej metody, marzenie aby tak lecialo jak Tobie ![]() Boje sie,.ze takie chustowanie z YouTube nie wystarczy, ale najpierw obejrze te filmy jak znajde czas. Aby nie zrobic krzywdy eh... Emily podnosi glowke sumie od urodzenia. Teraz calkiem dlugo ja trzyma. Musze tylko pamietac aby na ten brzuch ja klasc. Po jakiejs chwili marudzi, potem.zaczyna plakac, ale to za zwyczaj glodna jest. Spiewacie codziennie cos swoim maluszkom? ![]() Espumisan tez mamy w szafce w razie czego.
3.11.2014 Emily 52cm, 3,3kg Edytowane przez ever_92 Czas edycji: 2014-12-02 o 08:10 |
|
|
|
#858 |
|
Wtajemniczenie
|
Everniee..bez lezaczkow i gabek. Mam tylko tetre zeby sie nie slizgal...Mam mala wprawe bylam kiedys niania...co prawda nie takiego malego dziecka ale samo obycie z dziecmi mialam moze stad taka odwaga czy jak to nazwe...
Ja nie wien czy mam az tyle mleka w cycach...czy olinek sie najada...Chcialabym czasem sciagac zeby moc nie dawac mm. Moze bede probowac na nowo. Wiem tylko ze moj syn ma szybka przemiane materii...Pomimo ze glownie kp to kup mam po kilka na dzien.. Jakie macie plany na dzis? Ja o 11 jade do pediatry pogadac o tych szczepieniach bo nie wiem ktore mam wybrac i od razu da mi recepte bo za tydzie szczepienie. ..Moze uda mi sie malego na bioderka umowic. Później wpada do mnie kumpela z 2 letnia corka a na 16 20 na uczelnie bo jakies zaliczenie mam. Babcia sie juz cieszy bo pobedzie sama z wnukiem...
|
#859 |
|
Rozeznanie
|
Pur - mój też wali kupy jak szalony. Kilka razy dziennie pełna pieluszka. Pomyśl, że jak tyle kup sadzi, to na pewno się najada, bo niby z czego by je robił?
Wczoraj się śmiałam, że mój syn to jeden wielki przewód pokarmowy
|
|
|
|
#860 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja pisałam o tym kusie, bo to jednak przełamuje ten paniczny lęk. Wbrew pozorom chustę naprawdę ciężko jest zawiązać źle i się nie zorientować Jak jest źle dociągnięta to dziecko "lata luzem" i to od razu widać. jak nóżki źle ułożone to dziecko je podkurcza, wtedy trzeba poprawić. Nikt nie każe zawiązać idealnie od razu, od pierwszego razu i iść na 5 godzin do sklepu. Naprawdę do wprawy dochodzi się migiem, bo jak jest chusta a w środku dziecko to od razu się zaczyna to "czuć"http://dziecisawazne.pl/10-najczests...eci-w-chuscie/ Cytat:
![]() http://klubkangura.com.pl/kiedy-dzie...acze-w-chuscie A jak chusty Was tak mocno przerażają to może warto pomyśleć o nosidle ergo, mei taiu czy podaegi...? łatwiejsze w obsłudze a tyle radochy z noszenia i bliskości Jeszcze napisze co u nas - wczoraj wieczorem młody był marudny jak jeszcze nigdy dotąd, płakał, wiercił się sam nie wiedział o co mu chodzi. Aż tu o 22.00 opędzlował butlę jak zwykle i poszedł spać do 2.00 Jakby mu się marudzenie znudziło. Dziś pobudka o 7.30 na salwę baków a teraz leży na kanapie , ogląda świat i gada z żyrandolem. W czwartek idziemy się szczepić ....
|
|
#861 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nasz Wiktorek też robi dużo kup, wczoraj pierwszy raz nam się zdarzyło, że kupka wyszła z pieluszki i całe body i śpioszki zafajdane namoczyłam od razu ale i tak nie wiem czy się spierze, macie jakieś porady na takie "plamy"
|
|
|
#862 |
|
Zadomowienie
|
Mnie nie przerazaja, duzo sprzecznych info w necie na ich temat.
Slyszalam o kursie tylko, wiec pomyslalam Boze to takie skomplikowane ze az kurs trzeba? Nie mam z tym doswiadczenia, ani nie widzialam tego na wlasne oczy.
|
#863 |
|
Rozeznanie
|
Ja też kąpie sama. Mąż często jest zapracowany i po prostu nie wyrabia. Przywykłam
![]() Trochę się martwię dźwiganiem tej główki u mojej. Ale to jest tak, że jak mam ją na rękach to sama już ją trzyma, ja tylko asekuruję. Jak kładę na brzuszku to się bardzo denerwuje - nie lubi. Wczoraj się uparłam i kładłam częściej i główkę podnosi coraz ładniej, więc to kwestia myślę częstszego kładzenia. My 16 idziemy na szczepienie 5w1 ale nie szczepimy ani na pneumokoki ani na rotawirusy.
|
#864 |
|
Zadomowienie
|
Gdybym byla w Pl z checia poszlabym na taki kurs chustowy. Moze w czerwcu bede
![]() O! Wlasnie znalazlam kursy online
3.11.2014 Emily 52cm, 3,3kg Edytowane przez ever_92 Czas edycji: 2014-12-02 o 09:48 |
|
|
|
#865 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasza Oleńka spała dzisiaj od 22 do 4 a potem od 4:40 do 8:40 Ale chyba nie ma powodów do panikowania skoro dobrze przybiera---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
My mamy BabyBjorn Mesh, już robiliśmy przymiarkę do niego ale jednak poczekamy aż głowę będzie trzymać bo trochę boimy się o nią. |
||
|
|
|
#866 |
|
Zadomowienie
|
http://www.pogotowiechustowe.pl/
Na samym dole ceny. Nauka online przez skype 180 zl i w tym nauka jednego wiazania... ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- To poczytam o nosidlach tez
|
#867 |
|
Zakorzenienie
|
180 to sporo... ale tez dla własnego komfortu nie majątek
![]() Ż Własnie rozmawiałam z moją babcia i mi powiedziała, że moja kuzynka jest w ciąży z czwartym dzieckiem. Szczery szacun - oni są zamożni, dobrze sytuowani, po prostu postanowili mieć DUŻĄ rodzinę Ja nie ogarniam dwójki maluchów na raz a Ania będzie miała 4 - jej najstarszy synek ma 6 lat, córeczka 4, najmłodsza roczek no i teraz kolejne w drodze... Chyba moja kuzynka została moja nowa bohaterką
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2014-12-02 o 10:03 |
|
|
|
#868 |
|
Zadomowienie
|
Abrakatabra moja spi od 24 do 7 rano bez przerwy.
Elianka fajnie ma kuzynka, pewnie z biegiem czasu ma taka wprawe, ze ogarnia wszystko. Nas tez 4 rodzenstwa, ale takie roznice pomiedzy (35lat, 29, 22, 13), ze to nie to samo co Twoja kuzynka, tez takich jak ona podziwiam.
|
#869 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mam wrażenie ze szybko to trawi skoro tyle kup mize dlatego sie nie najada
|
#870 | |||
|
Zadomowienie
|
Ever jakbyś musiała, to też byś dała rade sama kąpać
Cytat:
Cytat:
Podpatrzyłam to nosidło ergobaby, które sobie zamówiłaś i chyba zgapie U nas masakra. Łucja dostała wysokiej gorączki w nocy, izolujemy ją od Tymka,bo on po tym szczepieniu na pewno osłabiony. Zobaczymy co lekarka powie... ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.

13.12.13 

Najgorzej, że ten kikut jest tak gruby, że cały chowa się w pępku i nie ma dostępu powietrza. Ja go czyszcze kilka razy dziennie i odginam, żeby wysychał, ale i tak większość czasu jest schowany
o polnocy fakt mala usnela ale potem jedzonko o 3,5,7 i pospalismy do 9.

ja sobie zamówiłam ergo baby