|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Opis rodziny Pani Ania (28 l.) samotnie wychowuje córkę Różę (4 l.) od kiedy to jej mąż trafił do aresztu za niespłacanie zaciągniętych przez niego kredytów.
Na co co dzień Pani Ania zajmuje się córeczką, jest osobą bezrobotną. Utrzymują się z zasiłków pomocy społecznej (627 zł) oraz dzięki pomocy babci (600 zł), która opłaca miesięczny czynsz za wynajęte mieszkanie. Jednak mimo pomocy, dochód przypadający na jednego członka rodziny jest bardzo niski i wynosi 314 zł. Pani Ania nie może starać się o alimenty, ponieważ wydłużyłoby to wyrok dla jej męża i spowodowałoby, że Różyczka dłużej wychowywałaby się bez taty, za którym bardzo tęskni. Rodzina jest w trudnej sytuacji nie tylko materialnej, jak również psychicznej. Pani Ania potrzebuje wsparcia; jedynym jakie teraz ma jest jej córeczka. Kobieta za wszelką cenę chce stworzyć dobre warunki dziecku, stara się być dla niej matką i ojcem. Mała Różyczka zapytana z czego jest dumna podkreśla: "z mamusi i tatusia, który niedługo do nas wróci". Wśród największych potrzeb Pani Ania wymienia pralkę, ponieważ stara się popsuła, a koszty naprawy są bardzo wysokie jak na ich budżet. Będzie również ogromnie wdzięczna za żywność oraz odzież dla dziecka, ponieważ często nie może pozwolić sobie na takie wydatki. Szczególne upominki: Pytając o to, co dziewczynka chciałby dostać od Świętego Mikołaja Różyczka odpowiedziała, że zabawkę Robota psa i lalkę Arielkę. Pani Anna nie prosiła o nic, najważniejsze jest dla niej by spełniły się marzenia dziecka, natomiast ucieszył by ją na pewno skromny prezent w postaci perfum. Powiedzcie mi, o co tutaj chodzi? Jak związek z ma wniosek o alimenty z wydłużeniem odsiadki. A reszta to patologia. |
|
|
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2403 |
|
Konto usunięte
|
W opisie jest błąd. Powinno być "skromny prezent w postaci perfumy"
|
|
|
|
#2404 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Patologiczne to się robi w tym wątku nazywanie niemalże wszystkich patologią, i ośmieszanie ludzi, który popełniają błędy.
|
|
|
#2405 |
|
Raczkowanie
|
Mam już chyba za wolne myślenie, bo nie rozumiem.
Kobieta samotnie wychowuje dziecko, bo jej mąż trafił do więzienia. Tak? Tak. Nie może dostać alimentów, bo to wydłuży jego odsiadkę. Tak? Tak. Ale dlaczego miałaby dostać alimenty? Są nadal małżeństwem wychowującym dziecko. To jak jedna osoba z małżeństwa idzie do więzienia to druga może się upominać od niej o alimenty na dziecko?
|
#2406 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() za niepłacenie kredytów się nie idzie do więzienia. ktoś bierze kredyt, ma kasę i spłaca, potem nie ma kasy i nie płaci więc bank sobie to zabiera poprzez jakąś egzekucję majątku czy coś, a nie że go zamykają. zamykają wtedy, gdy popełni się oszustwo - ktoś bierze kredyt z zamiarem niepłacenia go, przedkłada jakieś fałszywe oświadczenia itp. |
|
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, zaciągnie długów na potęgę, że za ich niepłacenie ląduje się w pace jest dla mnie patologią. Tak samo jak czekanie na wyjście tak odpowiedzialnego tatusia. Aż dziw, że tylko jedno dziecko mają. |
|
|
|
|
#2408 |
|
Konto usunięte
|
samo branie kredytu i niepłacenie go nie jest sprawą karną. rozumiem, że ktoś może mieć kredyt, potem straci pracę i nie ma z czego spłacać - i to jest powinięcie nogi, okej.
ale skoro jest w więzieniu to te kredyty wyłudził = patologia (tym bardziej, że mowa o kilku, a nie o jednym więc już w ogóle... ) |
|
|
|
#2409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2410 | |||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Swego czasu banki (np. Kredyt bank) tak konstruowały umowy, że przy braku spłaty można było trafić do zakładu karnego. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
Nazwanie kogoś patologią, poprzeczytaniu opisu przygotowanego przez mało sprawnego zapewne wolontariusza SzP.
|
|
|
#2411 |
|
Konto usunięte
|
Jak to możliwe, skoro brak spłaty nie jest przestępstwem? Pytam poważnie, bo pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Bank nie może zapisać w umowie takich rzecz, bo nie bank tworzy przestępstwa.
|
|
|
|
#2412 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- [/COLOR] Cytat:
|
||
|
|
|
#2413 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Później z I. sprowadziła się jej córka z facetem (ok. 50 lat) - oboje pili, urządzali awantury. Starsza pani nieraz mi się na nich żaliła, to co, nieraz wzywałam policję, bo mi jej było szkoda. Trwało to parę lat. Ona ma suczkę, oszczeniła się kiedyś. Ta pani zostawiła jednego psa, bo prosiła ją prawnuczka. Obydwie się nim opiekowałyśmy. Córka owej pani pijana spadła kiedyś w rów pod domem (osuszanie ) . Po 2-3 tyg. przyszła synowa starszej pani pytając mojej mamy, co ma robić, bo jej szwagierka (?) ma niewładną rękę i bardzo z nią źle. Moja mama powiedziała, żeby natychmiast dzwoniła po pogotowie. Ta pani zmarła po operacji ręki i innych powikłań od nadmiernego spożywania alkoholu. Przyczyniła się do tego właśnie ta pani, matka zmarłej. Jak tamta już cierpiała, to ta zamiast wezwać pogotowie, kupowała jej alkohol, bo wstydziła się przed obcymi, że córka pije. Facet tamtej pani więcej tu nie wrócił. Wcześniej wyprowadziła się za granicę jej wnuczka z 13 letnią prawnuczką. Starsza pani martwiła się, co teraz z tym psem itd. Powiedziałam, że ja się nim będę zajmować , wyprowadzać itd. (pies siedział w ogródku, później mąż tej pani uwiązał go na łańcuchu) . Minęło ileś czasu, pomagałam ja, pomagał tata. W tym samym bloku mieszka syn męża tej pani ( ta pani i córka; mąż pani miał synów z 1 małżeństwa) z żoną. Żadne z nich nigdy im nie pomogło, choćby przynieść drzewa z komórki. Nawet pasierb tej pani nie zawiózł jej do szpitala, tylko zrobił to mój tata. W wolnym czasie brałam psa tej pani na spacery. on siedział na łańcuchu, to brałam go do parku albo zostawiałam u mnie w ogródku. Pani się cieszyła, że się nim zajmuje itd. Któregoś letniego dnia usłyszałam jak mówiła do jakiejś znajomej (mieszkam nad nią), że biorę tego psa, że się nim rządzę , że on później szczeka (szczekał, jak kogoś widział zza płotu). Raz, drugi, trzeci. Wprowadziła się do niej druga prawnuczka z facetem. Nie pomagali tej pani, drzewo przynosili jej obcy ludzie itd. Co się później okazało, ta wnuczka mówiła, że ona jako babcia nigdy nie okazywała jej i jej siostrze uczuć, zawsze liczyła się tylko ta wnuczka co wyjechała za granicę. Nigdy nie dostały prezentu na urodziny, nawet życzeń itp. ( coś o tym wiem... ) Ta dziewczyna mówiła również, że ona przechodząc pod ich pokojem potrafiła napluć pod drzwi. Sikała w kuchni do wiaderka , bo nie chciało jej się iść do łazienki obok. Jak obsikała rajtuzy, to wrzucała jej za łóżko- można sobie wyobrazić, jak był smród. Pozamawiała jakieś drzwi, za które musiała płacić itp. Tej pani z rodziny nikt nie pomaga, nie chcą mieć z nią kontaktu. Mało tego... Ja z ojcem na pomagaliśmy się jej, wnuczka i prawnuczka tej pani o tym wiedziały, a wyszło tak, że w końcu odnowiły kontakt z sąsiadką z bloku i jej mężem (synem męża starszej pani, którymi się nigdy nie lubili) , a na nas się wypięli. Jak ta dziewczyna (prawnuczka, miałyśmy bardzo dobry kontakt ze sobą) przyjechała z zagranicy, to ja dowiedziałam się przypadkiem, bo spotkałam ją w Tesco. Była od 10 dni... Dobra, raz się zdarzyło, tłumaczyła się, że przyjechały pozałatwiać sprawy. Drugi, trzeci raz też był... Doszło do tego, że odwiedzała prawie wszystkich moich sąsiadów z kamienicy (5/8 rodzin) , a do mnie nigdy nie zaszła Później na FB dziwiła się, dlaczego jej nie odpisuję na wiadomości i dlaczego usunęłam ją ze znajomych...Biorę na to wszystko poprawkę, ale po tym co sama usłyszałam na swój temat... Bardzo mnie to wszystko zabolało. Więc masz trochę racji, że niektóre starsze osoby nie są takie niewinne , jakby się wydawało
|
|
#2414 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Podejrzewam, że typ siedzi właśnie za niealimentację. I jakby ona go podała o alimenty to oczywiste, że od niego by nie dostała, poszłaby do komornika, żeby dostać z FA. Jak dostaje z FA to po jakimś czasie zawiadamia się o tym Policję i mogliby mu wydłużyć albo jeszcze raz by poszedł siedzieć.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2014-12-02 o 21:25 |
|
|
|
|
#2415 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Mnie się na FB nie chce już czytać komentarzy, zresztą dyskusja tutaj też zniechęca. No i główna udzielająca się zniknęła- wg mnie to był troll
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#2416 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Bankowcem nie jestem, natomiast miałam (nieprzyjemną) okazję poznac osoby, które włąśnie zewzględu na spóniające się wpłaty musiały odsiedzieć karę pozbawienia wolności. Czyli spłata była, ale za późno.
|
|
|
#2417 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ściągnięcie długu to jest egzekucja, a nie sprawa w sądzie. |
|
|
|
|
#2418 |
|
Konto usunięte
|
Za kratki można trafić za wyłudzanie kredytów, czyli np powoływanie się na fałszywe zaświadczenia o zarobkach. Za samo niepłacenie
Zresztą, nieważne. Dla mnie to kolejny przykład na to, że zamiast religijnej indoktrynacji w szkole powinny być porządne lekcje prawa i ekonomii, co by ludzie w końcu ogarnęli, że kredyty trzeba spłacać, a jak jest jakikolwiek problem z chociażby jedną ratą to od razu się idzie do banku negocjować. Dla mnie to jest jakiś kosmos, że ktoś doprowadza do komornika, przecież zanim dojdzie do egzekucji zwykle dostaje się miliony pism z windykacji i co, pan sobie tak spokojnie czekał nie płacąc, z nadzieją, że bank zapomni? |
|
|
|
#2419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy, że ktoś zaciągnie kredyt, po czym go nie spłaca, w następnej kolejności masz wezwanie do zapłaty, potem komornika etc. Ale bywa, że komornik nie ma sobie z czego ściągnąć należności. I możesz trafić do ZK. Znam 2 takie przypadki |
|
|
|
|
#2420 |
|
Konto usunięte
|
Ponieważ to off top, zapytam na szaro - jaka jest podstawa prawna? Próbuję właśnie znaleźć i nie mogę - wszędzie widzę tylko informacje, że pozbawienie wolności grozi wtedy, kiedy z niespłaceniem długu wiążą się dodatkowe przestępstwa, np podrabianie dokumentów albo ukrywanie majątku, który mógłby podlegać egzekucji. Nigdzie nie znalazłam potwierdzenia, że za samo niepłacenie idzie się do więzienia. Chodzi mi o konkretny przepis z kk.
|
|
|
|
#2421 |
|
Konto usunięte
|
zapytałam tżta (prawnik) - mówi, że pierwsze słyszy takie cuda, że za niespłacone kredyty się idzie do więzienia.
|
|
|
|
#2422 |
|
Wredny kotecek
|
Na fb szlachetnej paczki pod ostatnim wpisem jest komentarz " Ja też potrzebuje pomocy jest mi bardzo ciężko a idą święta". Weszłam na profil tej pani, rzeczywiście bieda w domu widać, ale 6 dzieci się naliczyłam...
|
|
|
|
#2423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiem po prostu, że tak się stało. Nie było podrabiania podpisów etc. Po prostu długi były na ogromne kwoty, dłuznik nie spłacał, nie było z czego ściągnąć i skończyło się na zk. |
|
|
|
|
#2424 |
|
Konto usunięte
|
Cóż... Nie podejrzewam, by ktos się przyznał, ze odwalał maniany. Więzienia są pełne siedzących za niewinność.
|
|
|
|
#2425 |
|
Raczkowanie
|
To niemożliwe iśc siedzieć "tylko" za długi (za niepłacenie), musiałaś albo źle zrozumieć albo ktoś Ci nie powiedział wszystkiego.
|
|
|
|
#2426 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2427 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Pierwsza rzecz, której na prawie uczą to że za długi obecnie nie idzie się do więzienia. Poza przypadkiem długów wynikających z niealimentacji, ale tu też się odbywa sprawa karna, jest na to konkretny artykuł.
Albo w przypadku oszustwa, ale tu nie chodzi o niepłacenie.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2014-12-02 o 22:29 |
|
|
|
#2428 |
|
Przyczajenie
|
Przede wszystkim witam ciepło, bo jestem nowa na forum i debiutuję tym wpisem. Mam na imie Monika, ale lubie być Lubką , stad moj nick. Mam 40 lat. Poczytałam sobie Wasze wypowiedzi i... smutno mi, straszno i do niczego w ogóle. Jestem po tej drugiej stronie. Potrzebuję pomocy. Trudno mi o nią, bo nie jestem dzieckiem, nie mam dzieci, mąż nie siedzi. Tego, czego też nie mam, to odwagi do proszenia o pomoc. Próbowałam, ale zawsze wtedy zamiast niej dostawałam dobre rady- prośba o wózek- kup na allegro, ubrania- po co ci to, skoro siedzisz w domu, jedzenie - to już żebranina, środki czystości- mydło wystarczy. A tak w ogóle to nie narzekaj- masz internet, to cię stac i na leki. A że leki 500 zł miesiecznie? Idź do opieki. A że kryterium dochdowe przekroczone o 200 zł? N0o to bogata jesteś. Poszłam do opieki. Kupują mi te leki. Na razie, póki można. Mam wspaniałą panią do pomocy na 2 godziny. Dzieki temu mąż zarabia te kokosy z najniższej palmy. Pieluchy i cwniki kupuje mama emerytka. Dobra mama. Mam więc wszystko. Mam też wyższe wykształcenie, prawie skonczony doktorat i masę chorób. Mam też pecha, Nie mam marzeń. bo boję się ludzi, którzy mogą mi je odebrać. Nie mam zimowych butów, ale co tam. Ostatni raz kupiłam sobie ciuch w lumpeksie 2 lata temu. Pizamę. Śpię w starych koszulkach meza, bo ta pizama jest "wyjściowa", do szpitala. Kiedyś marzylam o szmince. Miałam kupić ją wtedy, gdy moje zeby zniszczone chorobą, wyleczę do konca. Nie mam ani jednego zeba. Słowo. Trzeba było usunac wszystkie. Zlitowała się nade mną pani dentystka. Wcisnęła mnie w darmową kolejke i za tydzień będę miała cały garnitur zebów. Nie stać mnie na szminkę. Wyglądam jak patologia- ważę 38 kilo, bez zębów, ze zmianami skórnymi. Nie jestem patologią. Mam męża,ktory pracuje tyle, by móc się mną zająć. Nie mówcie o przyjaciołach,po 10latach choroby nie ma przyjaciół. Jest strach, czy nie odetna mi pradu panowie z elektrowni. I czy znów nie usłyszę dobrych rad i pytań za plecami, czy przypadkiem to nie wina jej samej, bo widziałam ją jak piła pepsi (niezdrowa i droga, wody nie może?),okno ma czesto otwarte i jeszcze pieluchy jednorazowe jak u dziecka. No tak patologia i wyłudzacze.
|
|
|
|
#2429 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lubka40 - wielokrotnie była mowa o tym, że wyłudzacze i patologia to w większości rodziny z 10 "rumianych pociech" które z wyciągania pomocy uczyniły sobie wygodny sposób na życie i mimo trudnej sytuacji płodzące co roku kolejne dziecko (chociażby przykład pani która na fb chwaliła jak świetnie że dostała paczkę rok temu i że rodzina powiększyła się o kolejne 2 pociechy więc paczka przydałaby się znowu). A nie osoby chore, samotne czy dotknięte innymi wypadkami losowymi (śmierć żywiciela rodziny, pożary itd).
|
|
#2430 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- PS: Mogę wysłać Ci szminkę. Serio. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

wiec nie piszcie glupot.