Czy mogę być w ciąży? Prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz. X - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 16:38   #3241
kaarrr
Przyczajenie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? Prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz. X

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Każda kobieta przechodzi ciążę inaczej. Jedne mają mdłości, nadwrażliwość na zapachy, inne w ogóle nie odczuwają przykrych dolegliwości (ile za to bym dała) i dobry stan utrzymuje się do końca ciąży. Nie ma na to reguły
no ok, ale to uczucie trwającego okresu mnie dziwi, a zarazem martwi. Dosłownie czuje jakbym go miała, albo już za chwile miała mieć... mam tak juz ok tdzień
kaarrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 17:53   #3242
MeiMisaki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Victorinox Pokaż wiadomość
Kochane, wiem, że pomagacie, więc zwrócę się do Was o poradę.
Ulotka nie wyjaśniła mi do końca mojej sytuacji.

Zażywam tabletki Madinette od 10 miesięcy. Do tej pory nie pominęłam ani jednej, zażywałam regularnie. Pech chciał, że wczoraj wieczorem (poniedziałek, 1. grudnia) zapomniałam o 18. tabletce z opakowania (system 21-tabletkowy).
W niedzielę (30. listopada) kochałam się z chłopakiem, z prezerwatywą (nie pękła; istnieje też niskie prawdopodobieństwo, że przeniósł tam coś podczas zakładania- zapewniał mnie).
Zawartość prezerwatywy wsiąkła sobie w prześcieradło, ponieważ podczas wyrzucania spadła nam na łóżko, ale nie znalazła się we mnie- wyrzuciliśmy prezerwatywę, co się, wylało, to się wylało, trudno.

Było to moje ostatnie opakowanie tabletek, nie mam żadnego w zapasie- po tym opakowaniu zamierzałam je odstawić na jakieś 2 miesiące.

Ok. 20 minut temu połknęłam zaległą tabletkę, zostały jeszcze 3 w opakowaniu.

Nasuwają się tu moje pytania:
*czy słusznie określam ryzyko ciąży jako praktycznie zerowe;
*ile tabletek powinnam jeszcze przyjąć;
*czy muszę rozpoczynać kolejne opakowanie tabletek bez 7-dniowej przerwy (jak radzi wujek Google) czy mogę zakończyć je po wzięciu tych ostatnich tabletek (nie mam opakowania zapasowego, jak już wspominałam, a nie wiem, czy dostanę się do ginekologa w ciągu tych 2-3 dni...).

Bardzo proszę Was o pomoc.
Skoro była prezerwatywa, to nawet bez tabletek ryzyko byłoby praktycznie zerowe. Jeśli chodzi o tabletki, to jeśli pominęłaś 18. tak naprawdę nie powinnaś była już brać zaległej, ani żadnych dalszych, tylko zrobić od razu przerwę (albo zaprzestać antykoncepcji w ogóle na jakiś czas, w każdym razie wywołać krwawienie). Skoro tego nie zrobiłaś, lepiej by było pominąć przerwę i wziąć kolejne opakowanie, no ale wracając do pierwszego zdania - skoro była prezerwatywa, to problem tabletek chyba w ogóle nie powinien być brany pod uwagę
MeiMisaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 20:45   #3243
ania8912
Przyczajenie

Exclamation dziewczyny pomocy!

Blagam o pomoc .. Sprawa wyglada tak, ze ostatni raz z moim partnerem wspolzylismy 1.11.14 r bez zabezpieczen, ale moge zapewnic,ze wyszedl dluuugo przed bo potem zabawialismy sie w inny sposob..m niejsza. Okresu dostalam 27.11 jak zwykle.. Zawsze mam bardzo bolesne i dosyc obfite miesiaczki.. Niestety tak jak ja to lubie w drugi dzien miesiaczki lezalam okolo godzinyy w wannie.. I od tamtej pory do dnia nastepnego nie poleciala ani kropla.. W nastepny dzien sytuacja powtorzyla sie. Dodam, ze byl to normalny okres z zakrzepami itp. Wczoraj (1.12) skonczyl mi sie okres a jajniki nadal wyczuwalnie, nie jakos przerazajaco bola.. Wiekszych objawow ciazy nie mam, jedynie bol w podbrzuszu i sennosc, chociaz przy takiej pogodzie chyba wszyscy tacy sa... Sama nie wiem... Pomozcie, czy moge byc w ciazy?..
ania8912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 21:43   #3244
pannaatopowa
Zakorzenienie

Dot.: dziewczyny pomocy!

Osobiście nie sądzę. Podobno w ciąży można mieć okres, ale słyszałam wywiad z jakimś specjalistą że jest to bardziej plamienie niż okres. O tym, że tylko idioci myślą że jak "wyjmę wcześniej to nie zajdę" nie chcę mówić. Podczas silnego podniecenia z penisa wydziela się płyn ejakulacyjny, który zawiera żywe plemniki. Uprawiając seks przerywany przez rok powoduje aż 28% szans na zajście w ciąże. Podobno jest to jeszcze niezdrowe. Kiedyś oglądałam wypowiedz seksuologa, że taki stosunek może prowadzić do zaburzeń. Nie pamiętam jakich. No ale nie to jest ważne.

Ważne jest to, że nie mamy i nie możemy mieć pojęcia czy jesteś w ciąży. Jak Cię to męczy to idź do apteki po test.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 22:23   #3245
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaarrr Pokaż wiadomość
no ok, ale to uczucie trwającego okresu mnie dziwi, a zarazem martwi. Dosłownie czuje jakbym go miała, albo już za chwile miała mieć... mam tak juz ok tdzień
To normalne, nie masz się czym martwić.
Stary 2014-12-03, 07:40   #3246
kaarrr
Przyczajenie

No to chyba pozostaje mi sie cieszyc i czekac na wizyte u lekarza celu potwierdzenia wiadomości
kaarrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 10:51   #3247
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Osobiście nie sądzę. Podobno w ciąży można mieć okres, ale słyszałam wywiad z jakimś specjalistą że jest to bardziej plamienie niż okres. O tym, że tylko idioci myślą że jak "wyjmę wcześniej to nie zajdę" nie chcę mówić. Podczas silnego podniecenia z penisa wydziela się płyn ejakulacyjny, który zawiera żywe plemniki. Uprawiając seks przerywany przez rok powoduje aż 28% szans na zajście w ciąże. Podobno jest to jeszcze niezdrowe. Kiedyś oglądałam wypowiedz seksuologa, że taki stosunek może prowadzić do zaburzeń. Nie pamiętam jakich. No ale nie to jest ważne.

Ważne jest to, że nie mamy i nie możemy mieć pojęcia czy jesteś w ciąży. Jak Cię to męczy to idź do apteki po test.
Preejakulacyjny.
I nie jest chyba nigdzie potwierdzone naukowe, że w płynie preejakulacyjnym każdego faceta są plemniki zdolne do zapłodnienia.
Co nie zmienia faktu, że to ryzykowna zabawa.
Stary 2014-12-03, 11:39   #3248
pannaatopowa
Zakorzenienie

W badaniach w 2011 roku wyszło, że preejakulat może zawierać spore ilości żywych i ruchliwych plemników. Wcześniejsze badania mówiły o nielicznych, nieruchliwych plemnikach. Także myślę, że to zależy od człowieka. Jak mówię znam czworo dzieci z takich stosunków, także jest to możliwe. Poza tym facet może poczuć, się zagalopować, u wielu mężczyzn zdarza się przedwczesny wytrysk, także nawet jeśli nie ma tam plemników, to i tak jest to rosyjska ruletka a nie zabezpieczenie.

@Karolynka: właśnie, dziękuję za poprawienie.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
Stary 2014-12-03, 12:26   #3249
emi_2508
Raczkowanie

GG do emi_2508

Hej dziewczyny pisalam tu ostatnio o moich objawach i ze miesiaczka mi sie spoznia. Zrobilam bhcg wyszlo <0.100 wiec ciazy niby nie ma. Mimo to okresu brak a w sobote wieczorem zauwazylam zabarwiony na rozowo sluz i w niedziele rano tez ale nic wiecej sie nie rozkrecilo, do tego bole jajnikow dosc silne i plecow glownie krzyza az do wczoraj. dzisiaj juz mniej mnie boli. Tak sobie mysle moze mialam opozniona owulacje i dopiero cos zaczelo sie dziac. co o tym sadzicie?
emi_2508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 14:12   #3250
paula78
Zakorzenienie

Szybciej zrobilabys test niz napisałaś ten post.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 15:48   #3251
1Patty
Raczkowanie

Cytat:
W badaniach w 2011 roku wyszło, że preejakulat może zawierać spore ilości żywych i ruchliwych plemników. Wcześniejsze badania mówiły o nielicznych, nieruchliwych plemnikach. Także myślę, że to zależy od człowieka. Jak mówię znam czworo dzieci z takich stosunków, także jest to możliwe. Poza tym facet może poczuć, się zagalopować, u wielu mężczyzn zdarza się przedwczesny wytrysk, także nawet jeśli nie ma tam plemników, to i tak jest to rosyjska ruletka a nie zabezpieczenie.

@Karolynka: właśnie, dziękuję za poprawienie.
Preejakulat co prawda zawiera plemniki ale są to plemniki znacznie różniące się od tych podczas wytrysku. Nawet jeśli plemnikom z preejakulatu udało się sie dotrzeć do celu nie miałby siły na dostanie się do wewnątrz komórki jajowej, ponieważ są dysfunkcyjne.

Temat był tu wielokrotnie powtarzany.

Ciekawi skąd możesz znac dzieci z takich zapłodnień? Nie bądź zła na mnie ale plemnik chyba nie powiedział...

Metoda kalendarzykowa jest dobra jeśli zna się własne ciało i swój cykl. I przez kilka dni w cyklu nie powinno uprawiać sie seksu.

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 19:29   #3252
pffe
BAN stały

Cytat:

Nie ma czegoś takiego jak okres w ciąży. Plamienie owszem ale lepiej doczytaj definicję okresu bo udzielasz rad nie do końca wiedząc o czym.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:18   #3253
szachmat23
Raczkowanie

czy ciaza jest mozliwa???;/

hej. Od razu mowie ze jestem dziewica i nie wspolzylam tylko kilka dni temu piescilam sie z chlopakiem ( bo nie chce seksu i jestem strasznie ostrozna przy wszystkich pieszczotach) i on przypadkiem dotknal penisem pochwy z duza sila,Poczulam dziwny dyskomfort zwiazany z trafieniem na blone dziewicza.Ale nie wiem czy wszedl do srodka, moze minimalnie.wiem ze poczulam ze trafil w to miejsce. Jestem zalamana dzis bola mnie jajniki na zmiane kucie takie i bol podbrzusza co jakis czas.Jestem przerazona ze moge byc w ciazy, gdyz prawdopodobnie mialam dni płodne.Czasami tez cos wymyslalam ciaze ale nigdy nie zastanawialam sie czy we mnie wszedl. !! to straszne ze tak sie stalo teraz sie stresujeTrwalo to sekunde moze dwie i jak mu powiedzialam to sie zdziwil ze nie odczul tego.On wydaje sie byc pewny ze do niczego nie doszlo a ja odchodze od zmysłów,ze jestem w ciazy! Dodam ze czasem juz bolaly mnie jajniki ale nie tak jak dzisiaj,Pomozcie..przeczy talam ze to objaw ciazy jestem przerazona .Jesli okaze sie ze nie jestem to chyba w ogole zaprzestane czegos takiego ze strachu jestem w takiej sytuacji zyciowej ze to nie moze sie stac.Pozatym dzieci tak sie nie robi chyba(( Ludzie latami sie staraja!moze to jakas choroba byle nie ciaza!pomozcie mi bo prawie płacze a przeciez tak naprawde nic nie zrobiłam .Bede ostrozniejsza tylko niech teraz nic sie nie stanie.Jestem zla na faceta chociaz twierdzi ze on nawet nie wie ze tak zrobil ale wie jak bardzo sie boje wpady a tak wyszlo,ze sie stresuje? czy slusznie???

Edytowane przez szachmat23
Czas edycji: 2014-12-03 o 20:20
szachmat23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:28   #3254
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne
Dot.: Nie wiem co sie dzieje !! Ciąża ?? Choroba??

Czytałam na ABC zdrowie że do 4 miesiąca może w niektórych przypadkach występować skąpe krwawienie mylone z miesiączką.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:33   #3255
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: czy ciaza jest mozliwa???;/

Cytat:
Napisane przez szachmat23 Pokaż wiadomość
hej. Od razu mowie ze jestem dziewica i nie wspolzylam tylko kilka dni temu piescilam sie z chlopakiem ( bo nie chce seksu i jestem strasznie ostrozna przy wszystkich pieszczotach) i on przypadkiem dotknal penisem pochwy z duza sila,Poczulam dziwny dyskomfort zwiazany z trafieniem na blone dziewicza.Ale nie wiem czy wszedl do srodka, moze minimalnie.wiem ze poczulam ze trafil w to miejsce. Jestem zalamana dzis bola mnie jajniki na zmiane kucie takie i bol podbrzusza co jakis czas.Jestem przerazona ze moge byc w ciazy, gdyz prawdopodobnie mialam dni płodne.Czasami tez cos wymyslalam ciaze ale nigdy nie zastanawialam sie czy we mnie wszedl. !! to straszne ze tak sie stalo teraz sie stresujeTrwalo to sekunde moze dwie i jak mu powiedzialam to sie zdziwil ze nie odczul tego.On wydaje sie byc pewny ze do niczego nie doszlo a ja odchodze od zmysłów,ze jestem w ciazy! Dodam ze czasem juz bolaly mnie jajniki ale nie tak jak dzisiaj,Pomozcie..przeczy talam ze to objaw ciazy jestem przerazona .Jesli okaze sie ze nie jestem to chyba w ogole zaprzestane czegos takiego ze strachu jestem w takiej sytuacji zyciowej ze to nie moze sie stac.Pozatym dzieci tak sie nie robi chyba(( Ludzie latami sie staraja!moze to jakas choroba byle nie ciaza!pomozcie mi bo prawie płacze a przeciez tak naprawde nic nie zrobiłam .Bede ostrozniejsza tylko niech teraz nic sie nie stanie.Jestem zla na faceta chociaz twierdzi ze on nawet nie wie ze tak zrobil ale wie jak bardzo sie boje wpady a tak wyszlo,ze sie stresuje? czy slusznie???
Nie wspolzylas. Nie jestes w ciazy.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:34   #3256
201611090905
Konto usunięte

nie jesteś w ciąży.
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:37   #3257
szachmat23
Raczkowanie

a jesli wlozyl mi penisa bo nie jestem pewna???() tam byly w ejakulacie plemniki i byly dni plodne?? i to kucie jajnikow? mi tez sie wydaje to malo prawdopodobne ale czy nie mozliwe?? do okresu jeszcze conajmniej tydzien albo nawet dwa.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
Napisane przez KasiaB954 Pokaż wiadomość
nie jesteś w ciąży.
skad ta pewnosc jak zaczelam grzebac w necie to rozne byly artykuly.;/
od jakiegos czasu mam dziwne objawy i zastanawiam sie czy nie mam torbieli na jajnikach..ale teraz mysl o ciazy mnie przeraza.

Czas edycji: 2014-12-03 o 20:39
Stary 2014-12-03, 20:41   #3258
pffe
BAN stały

Dot.: Nie wiem co sie dzieje !! Ciąża ?? Choroba??

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Czytałam na ABC zdrowie że do 4 miesiąca może w niektórych przypadkach występować skąpe krwawienie mylone z miesiączką.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No ale okres to nie jest i nie jest tak obfite jak okres więc mylenie to chyba sobie wmawiają osoby, które chcą mieć ten okres
Stary 2014-12-03, 20:41   #3259
Blond_Witch
Raczkowanie

GG do Blond_Witch

Czy on w Tobie miał wytrysk? Czy tylko włożył i wyjął? Bo jeżeli tylko włożył i wyjął to nie możesz być w ciąży.
Blond_Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:53   #3260
szachmat23
Raczkowanie

wlozyl i wyjal, jak by mial wytrysk to bym wiedziala .(?).To byla kwestiasekund mial ruchy frakcyjne i zjechal za nisko..Ale podobno w sluzie sa tez plemniki , nie tylko w spermie.A pewnie byl sluz bo byl podniecony.
Moze mam chora glowe, ze tak mysle.Ale te bolace jajniki mnie przerazily..i ze to objaw ciazy w pierwszych dniach.Ale moze to zwykla owulacja, stres czy problem ginekologiczny,

Czas edycji: 2014-12-03 o 20:57
Stary 2014-12-03, 20:56   #3261
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
a jesli wlozyl mi penisa bo nie jestem pewna???.
A ty byłas tam w ogóle?

Dziewica w ciązy- no w sumie grudzień to i możesz cos powic w stajence

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:57   #3262
Blond_Witch
Raczkowanie

GG do Blond_Witch

Cytat:
wlozyl i wyjal, jak by mial wytrysk to bym wiedziala .(?).To byla kwestiasekund mial ruchy frakcyjne i zjechal za nisko..Ale podobno w sluzie sa tez plemniki , nie tylko w spermie.A pewnie byl sluz bo byl podniecony.
Pleminiki w preejakulacie mogą być, ale nie muszą. Moim zdaniem nie jesteś w ciąży, prawdopodobieństwo tego jest zerowe. A jak tak bardzo się boisz to kup test ciążowy, najtańsze kosztują nawet 6 zł, zrób i się dowiedz.
PS. Uwielbiam takie wątki, których nie byłoby, gdyby ludzie zwyczajnie uważali na lekcjach biologii w szkole
Stary 2014-12-03, 20:57   #3263
201611090905
Konto usunięte

Cytat:
a jesli wlozyl mi penisa bo nie jestem pewna???() tam byly w ejakulacie plemniki i byly dni plodne?? i to kucie jajnikow? mi tez sie wydaje to malo prawdopodobne ale czy nie mozliwe?? do okresu jeszcze conajmniej tydzien albo nawet dwa.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

skad ta pewnosc jak zaczelam grzebac w necie to rozne byly artykuly.;/
od jakiegos czasu mam dziwne objawy i zastanawiam sie czy nie mam torbieli na jajnikach..ale teraz mysl o ciazy mnie przeraza.
jak to nie wiesz czy w ciebie wszedł?
umów się na wizytę do ginekologa,który rozwieje Twoje wątpliwości, zrób test ciążowy.
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 20:59   #3264
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak okres w ciąży. Plamienie owszem ale lepiej doczytaj definicję okresu bo udzielasz rad nie do końca wiedząc o czym.
Przecież napisałam, że:
Cytat:
słyszałam wywiad z jakimś specjalistą że jest to bardziej plamienie niż okres
zacytowałaś to zdanie.

[QUOTE=MascarpOOne;4919739 3]Czytałam na ABC zdrowie że do 4 miesiąca może w niektórych przypadkach występować skąpe krwawienie mylone z miesiączką.

O to mi chodziło.

Stary 2014-12-03, 20:59   #3265
szachmat23
Raczkowanie

nie mam zerwanej błony i moze nie wszedl ale poczulam probe wiesz moze wszedl na 2 cm na przyklad,...nie wiem.To dziwne??Poczulam dyskomfort ale przy dziewicy chyba to nie jest tak latwe ??.Na ten ciazowy za wczesnie.I czy w ogole jest sens go robic??
Stary 2014-12-03, 21:01   #3266
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

błona dziewicza znajduje się przy wejściu do pochwy, a nie głębiej.

jeśli tak reagujesz na pieszczoty, proponuję zaprzestać lub nie ryzykować.
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 21:01   #3267
Blond_Witch
Raczkowanie

GG do Blond_Witch

Z Twoich chaotycznych opisów wynika, że nie masz prawda być w ciąży.
Jeżeli byś była to trzeba wypatrywać jakiejś gwiazdy i mędrców z darami
Stary 2014-12-03, 21:03   #3268
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Bosz.. ejakulat bez wytrysku, ruchy frakcyjne, nie wiesz czy mialas w sobie penisa. Masakra
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 21:12   #3269
pffe
BAN stały

[QUOTE=pannaatopowa;491980 15]Przecież napisałam, że:

zacytowałaś to zdanie.

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość

O to mi chodziło.
Ale najpierw stwierdziłaś, że podobno można mieć okres w ciąż. No dziewczyno, litości.
Stary 2014-12-03, 21:14   #3270
szachmat23
Raczkowanie

przeciez nie musi byc wytrysk zeby byla ciaza, tak to by stosunek przerywany byl forma antykoncepcji.
dziwne ale nie wiem wydawalo mi sie ze mialam ale pewna nie jestem.ale jesli juz to chwile.

Czas edycji: 2014-12-03 o 21:23
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości