|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
BAN stały
|
![]()
To świetnie. W takim razie już mam rozwiązanie. Nikomu nie pomagam. I napiszę im jeszcze maila co myślę o takim zachowaniu. Ubranka zostawię sobie na pamiątkę. Mieszkam na Wilanowie w Warszawie, w miasteczku wilanów. Tutaj nie ma biednych rodzin, nie mam komu zaproponować pomocy, osobiście nie znam takich osób. Sama pracowałam kiedyś w fundacjach i wiem jacy to oszuści. Myślałam że jednak ta akcja to prawda.
---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Te opisy niektórych rodzin rzeczywiście podejrzane, ale nawet mi to nie rzuciło się tak w oczy. Myślałam że akcja jest szczera. Myślałam tak ale jak zadzwoniłam do fundacji to się wszystkiego dowiedziałam. Nie mam pojęcia o co chodzi z tą paczką. Jak jest ,, ochrona danych osobowych'' to przecież skąd mam wiedzieć czy ta rodzina w ogóle istnieje i czy ona dostała paczkę? Cyrk na kółkach może mi ktoś coś więcej powiedzieć o tej akcji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2582 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Ale cala akcja SZP polega tez na tym, zeby ludzie sie "skrzykiwali" do pomocy. Jednej osob y nie stac na to, zeby zrobic paczke, dlatego pare osob sie sklada na to. W pracy, znajomi itd. To jest tak pomyslane, zeby ci ofiarodawcy tez jakby cos z tego mieli, nowe doswiadczenie we wspolpracy z innymi ludzmi. Ale o tym tez powinien Ci powiedziec ktos, z kims rozmawialas. Cytat:
![]() Zreszta gdyby tej osobie zalezalo tak bardzo na tym, zeby paczka byla zrobiona, to namawialby Malgorzate do tego, zeby zrobila paczke ze znajomymi. Raczej olal sprawe, ja tu nie widze dazenia do tego, miec wyniki. Malgorzyto, jesli nie masz co zrobic z ubrankami to oddaj je do Domu Samotnej Matki.
![]() |
#2583 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzwoniłaś do siedziby fundacji w Krakowie? Jeśli tak, to trzeba było zadzwonić do lidera rejonu, z którego jest ta rodzina. Lider przekazałby Ci kontakt do wolontariusza, który się nią opiekuje, albo sam by się skontaktował z rodziną. Nie jest tak, że musisz zaspokoić absolutnie wszystkie potrzeby. Owszem, te trzy najważniejsze, które wymienione są w opisie powinny się w paczce znaleźć, ale to tak naprawdę kwestia indywidualna i najlepiej jest się skontaktować z liderem danego rejonu, albo wolontariuszem, który się daną rodziną opiekuje. Napisz mi na priv z kim rozmawiałaś. ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Nie jest tak, że wszystkie rodziny dostaną paczkę. To zależy od tego, czy darczyńca się znajdzie. Jak spotykamy się z rodzinami, to zawsze je informujemy, że to, że zostaną włączone do projektu nie jest równoznaczne z tym, że paczkę dostaną. Bo wszystko zależy od tego, czy darczyńca się znajdzie. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2584 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
I tak jak już ktoś wcześniej pisał, Szlachetna Paczka to też doświadczenie dla Darczyńców, którzy mogą większą grupą współpracować, żeby komuś pomóc. I zazwyczaj nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się spotkali z rodziną, której pomagają. ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2585 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, gdzie wy na fb znajdujecie te Nikolki i Brajanki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2586 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanawia mnie tylko, dlaczego matka (albo FA) nie płaci alimentów na te dzieci. A tak w ogóle, to smutna historia. Mam nadzieje, że paczka do nich dotrze. Aż przykro się czyta, że w pierwszej kolejności proszą o kisiel, Inkę, plastelinę i inne pomoce szkolne, szczoteczki do zębów. Owszem są i szczególne upominki - kosmetyki do golenia, suszarka, karabin na kulki, pomadka. Ale czy to są luksusowe życzenia? Zwłaszcza mając w pomięci laptopy, tablety, smartfony, Diory...
![]() |
#2587 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
Zauwazyłam że ukryli ocenę projektu (te gwiazdki) hehehe |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2588 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2589 |
Zakorzenienie
|
87malgorzata, a może zadzwoń do osoby bezpośrednio odpowiedzialnej za tę rodzinę/rejon? chyba przy opisie jest taka informacja. Chociaż rozumiem, że się zraziłaś do całej akcji.
#2590 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2591 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2592 |
BAN stały
|
![]()
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za podjęcie tematu. Część Z was jednak nie ma racji. Ktoś napisał żebym się skontaktowała z opiekunem tej rodziny, ale UWAGA nie pozwolono mi na taki kontakt. Pan przez telefon powiedział mi że nie da mi do opiekuna telefonu ponieważ jest UWAGA ,, ochrona danych osobowych'' To jest kpina! Po prostu oni mają z tego jakiś zysk i uważam że nie zależy im na pomocy tylko na formalnościach, oni się z tego rozliczają jakoś na pewno. Nie jest prawdą że można się skontaktować z kimś z regionu z opiekunem. Ja pytałam o kontakt z nim i powiedziano mi że mogę mieć z nim kontakt jak już,, wybiorę rodzinę i zrobię paczkę'' Więc nie macie racji że jest możliwość kontaktu z kimś kto się rodziną opiekuje. Moja rozmowa z fundacją, z tym panem trwała dobre kilka minut, bo ja cały czas usilnie tłumaczyłam mu, że chce pomóc temu dziecku które ma się narodzić. Tłumaczyłam że mam dużo nowych rzeczy, dużo z wójcika, nowe kurtki kombinezony nowe rzeczy. On powiedział że ładnie z mojej strony że chce pomagać ale ,, albo robię całą paczkę albo trzeba zrezygnować bo u nas pomoc polega na zrobieniu całej paczki.'' Szok! Ja bym wszystko im mogła kupić SAMA bo mam pieniądze, ale niestety ŁÓŻKA DLA DOROSŁYCH bo takie było też zyczenie nie kupię! Bo nie mogę. Ale resztę mogę kupić. Pan wspominał o tym że mogę zrobić paczkę ,, nawet po 30 osób robi'' ale ja nie mam z kim jej zrobić. Mogę sama pomóc, co by się stało jakby ta osoba dostała od kogoś innego paczkę i ode mnie też? Dlaczego ja nie mogę mieć prawa do kontaktu z tymi osobami? Przecież ja prosiłam tylko o PRZEKAZANIE MOJEGO NUMERU TEJ PANI. Pan nie che przekazać zasłania się ochroną danych osobowych!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Bez obrazy ale wydaje mi się że tutaj piszą osoby które mają z tą fundacją coś wspólnego żeby nie było jakichś złych komentarzy na jej temat. Niestety fakt jest faktem że prawda jest taka jak napisałam powyżej, nie mam interesu żeby kłamać, nie jest to fundacja nastawiona na pomoc tylko na kase, oni się z tego rozliczają, Pan mnie namawiał oczywiście na wpłacenie na ich konto pieniędzy bo jak powiedział,, pracuje'' u nich ,, sztab ludzi'' więc jak wspomniał ,, muszą się z czegoś utrzymywać żeby pomagać. '' hahaha śmiech na sali ,,pomagać'' ? To czemu nie ma jak pomóc? Sorry ale to że nie mam jak kupić łóżka to mam spadać na drzewo i moja pomoc jest niepotrzebna? ŚMIECH NA SALI !!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2593 |
Przyczajenie
|
Małgorzata, ja wcale nie ukrywam, że jestem związana ze stowarzyszeniem Wiosna, bo jestem wolontariuszem w Szlachetnej Paczce. I wiem, że jest możliwość kontaktu z wolontariuszami PRZED wybraniem rodziny. Więc osoba, z którą rozmawiałaś wprowadziła Cię w błąd. Nie wiem też czy kontaktowałaś się bezpośrednio z liderem rejonu, z którego była ta rodzina czy też z kimś w centrali w Krakowie. Ja nie spotkałam się z tym, żeby lider odmówił przekazania kontaktu do wolontariusza. Gdybyś chciała przekazać te ubrania potrzebującej rodzinie, to proszę Cię o kontakt na priv.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie ejstem z niczym zwiazana ![]() Obok danych o rodzinie sa chyba dane o wolontariuszu, ktory sie ta rodzina opiekuje? Dlaczego z nim sie nie skontaktowalas?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-04 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2595 | |
Flawless
|
Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Ja niestety spotkałam sie z podobną sytuacja. Chciałam zebrać paczkę dla starszej pani, ale ktoś mnie ubiegł w wyborze. Bardzo zależało mi ba tym, zeby jednak tę konkretna kobietę wesprzeć dodatkową paczką. Zadzwoniłam do liderki z prośba o nr telefonu do dziewczyny która sie opiekują tą panią i rownież spotkałam sie z odmową. Szukałam dziewczyny na fejsie, ale nie udało mi sie jej znaleźć. Oczywiście namawiano mnie, żebym zajęła sie innymi rodzinami, ale mnie inne opisy nie przekonywały. Rozmowa skończyła sie stwierdzeniem, ze ta pani juz ma darczyńcę i koniec, także taka sytuacja to nie jedyny przypadek. Małgorzata, a nie możesz oddać tych ubrań do domu dziecka? W Warszawie jest wiele takich miejsc ktore potrzebują np właśnie ubrań dla dzieci. Nie musisz ich wyrzucać od razu....
I think the breakdown is when a woman doesn't know what she is and she settle for less. Check out your worth because you're worth more than that." Edytowane przez Phoce Czas edycji: 2014-12-04 o 14:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można za to do domu samotnej matki, tam potrzebne jest wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2597 | |
Flawless
|
Cytat:
A okej, no ale w głównej mierze chodziło mi o to, ze mozna zrobić z nimi wiele rzeczy skoro chce sie pomoc, niekoniecznie od razu wyrzucać w akcie..,buntu?
![]() ![]() |
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2599 |
BAN stały
|
![]()
Luba
Nie pozwolono mi na kontakt z opiekunem rodziny. To jest fakt. Moje zdanie jest takie że ta akcja nie jest szczera i nie poradzę nic na to, bo wyraźnie usłyszałam że kontaktu do opiekuna nie dostanę bo jest ochrona danych osobowych co jest śmieszne. Mojego numeru też nie chciał wziąć bo nie przekaże. Albo robię całą paczkę albo wcale nie robię. Na koniec usłyszałam że każda rodzina dostanie pomoc. Czyli tym bardziej ten pan dał mi do zrozumienia że moja pomoc nie jest potrzebna. Powiedział że jeszcze się nie zdarzyło żeby jakaś rodzina nie otrzymała pomocy odkąd fundacja działa, więc ja nie jestem potrzebna. Tak masz rację histeryzuje bo nie lubię kłamstw. Prawda jest taka jak ja piszę proszę nie koloryzować bo dzwoniłam do fundacji przed chwilą jeszcze raz i powiedziano mi mniej więcej to samo. Telefonu do opiekuna wziąć się nie da. Wiadomo że musicie robić PR że to niby taka słuszna akcja ale to nieprawda i takie jest moje zdanie poparte tym że odmówiono mi przyjęcia mojej pomocy. Tak masz rację - histeryzuje ponieważ nie lubię takich biurokracji w miejscach gdzie to nie jest potrzebne. To fundacja a nie biuro czy urząd. Bez problemu powinni mnie skontaktować z kimś kto pomocy chce a nie mnie zbyć. Nie życzę sobie takich fundacji w Polsce jeśli ma to tak działać. Bo ludzie wpłacają pieniądze wiesz? I ludzie jak wpłacają, wspierają fundację to liczą, że fundacja będzie działać bez takich zagrań. Powiedzcie ludziom że tak fundacja działa i wtedy na pewno połowa spojrzy na to inaczej i nie wpłaci nic więcej na taką,, pomoc'' ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- No macie rację.Wyrzucać się nie powinno. Ale... Bo przecież skoro nikomu są niepotrzebne to komu mam to dawać? Dzwoniłam do domu samotnej matki i tam mi powiedziano że nie mają teraz takiej pani która ma tak małe dziecko ale chociaż wzięli ode mnie kontakt. Mam prawo krytykować tą fundację. To z czym się spotkałam. To nie jest mój ,, bunt'' To jest po prostu chamstwo fundacji i dobrze wiecie o tym. Mam prawo chcieć pomóc temu komu ja uważam. Chciałam przez szlachetną i co się okazało? Ze mam spadać na drzewo bo nie kupię łóżka |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2600 |
Konto usunięte
|
87malgorzata, a tak z czystej ciekawości (nie odbierz tego jako złośliwość) czemu nie kupisz tego łóżka?
bo pisałaś, że na paczkę cię stać. chyba, że coś przeoczyłam to sorki. |
![]() ![]() |
![]() |
#2601 |
Zakorzenienie
|
Pisała, że ją stać na paczkę ale nie na kupno łóżka dla dorosłej osoby. Jednak to o wiele większy wydatek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2602 |
BAN stały
|
Stać mnie na wszystko ale nie będę komuś kupować łóżka. Mam prawo nie chcieć kupić? To powinno być jasne że ktoś może pomóc ale nie trzeba zaeaz wszystkiego kupować tak mi się wydaję. Mam ochotę pomóc dzieciom przede wszystkim. Jak bym chciała to bym kupiła łózko ale nie kupię. Mam prawo nie chcieć kupić jednej rzeczy. Moją intencją jest pomóc przede wszystkim dzieciom. Co do ubranek to macie rację wyrzucać nie muszę. Mogę sprzedać. Mam kombinezony z wójcika za które płaciłam po 300 zł nowe. Sprzedam w takim razie nie będę wyrzucać tak drogich rzeczy na które mam jeszcze paragony, na allegro na pewno będą chętni. Nikomu nie będę pomagać na siłę jak ktoś nie chce. Dobre i za 30 złotych sprzedać na allegro niż dawać coś komuś kto nie chce.
---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Uważam że ta fundacja to wstyd. Jakaś osoba tutaj też napisała że odmówiono jej kontaktu z jakąś rodziną i co? I też kłamie? Przecież moja irytacja ma jeden sens. Ludzie wpłacają na tą fundacje pieniądze i mają nadzieję że ona pomaga a nie zniechęca. Fundacja utrzymuje się z wpłat! Czy to tak trudno zrozumieć ? To jest oszukiwanie ludzi i jakbym wpłaciła wcześniej na ich konto to dziś bym się czuła oszukana! Biurokracja fundacja! rozliczacie się z paczek i macie z tego jakieś korzyści a inna pomoc wam nie potrzebna bo już z niej nie macie żadnych korzyści. Poza tym biedniejsi ludzie raczej chcą dostać niż gardzić czyż nie? Co to za wybrzydzanie? Mało że bym dała rzeczy o wartości kilku tysięcy? Mam nowy wózek ciuchy buciki ubranka jedzenie suche nową pościel kołdre dokupiłabym prezenty to mało jeszcze? Sam wózek kosztował mnie 2000 złotych i jest nieużywany stoi bo dostałam inny w prezencie. Olewam sprzedaje chyba że odezwą się z tego domu samotnej mamy. Szkoda że przez takich idiotów nie można dotrzeć do rodzin które rzeczywiście potrzebują pomocy ![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- ,, żebym'' ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Loloo nie gniewam się jestem zła po prostu że takie mamy fundacje że pomóc się nie da ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Swoją drogą jak ktoś pisze że chce zastawę stołową,, tylko białą'' to się zastanawiam czy to nie przesada. A jak kupię czarną albo szarą to będzie źle? W niektórych ogłoszeniach są nawet życzenie płaskie telewizory. Ok to są ich marzenia ale sorry każdy kupuje co może, jak kupę niepłaski to wyrzucą tak? Tacy biedni ludzie a nie chcą pomocy bez łóżka. To ta fundacja to lipa |
![]() ![]() |
![]() |
#2603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Z jednej strony rozumiem stowarzyszenie, które wychodzi z zasady, że najlepiej, żeby paczka była całościowa. Bo zwiększa to szansę na to, że osoba potrzebująca dostanie wszystko, czego jej potrzeba. Wybierając taką rodzinę i spełniając kilka potrzeb możesz ją "blokować" dla kogoś innego. 2. Skoro w potrzebach były rzeczy dziecięce, to może udałoby Ci się znaleźć inną rodzinę, która prosi tylko i wyłącznie o rzeczy dla dziecka. Jeśli chcesz je ofiarować komuś, to są też inne organizacje - chociażby związane z dobroczynnością przy parafii. Większość z nich ma grupy charytatywne, wiele z nich zgłasza rodziny do SzP - oni mogą udzielić Ci informacji i pomóc w przekazaniu rzeczy. 3. Aż takiej ochrony danych osobowych nie rozumiem - prosisz tylko o kontakt do wolontariusza opiekującego się rodziną. Wg mnie nie jest to duży problem i tu rozumiem oburzenie ![]() PS. Łóżko to nie zbytek w stylu płaskiego telewizora, gadżetu albo wymyślnego wzoru zastawy stołowej, więc wydaje mi się, że nie należy się oburzać na taką potrzebę rodziny...
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2014-12-04 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2604 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() Wyluzuj trochę i olej sprawę, bo się przesadnie spinasz. ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- To znajdź sobie inną fundację, są przeciez takie zajmujące się pomocą tylko dzieciom, bo aż się nie chce czytać tych twoich wypocin, w kółko o tym samym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2605 |
BAN stały
|
To nie czytaj moich ,, wypocin,,Może ktoś kto będzie chciał ,, pomóc'' fundacji przeczyta i dowie się jakie są zasady tej pomocy. Nie będę się spierać każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Ja mam zdanie takie że fundacja bierze wpłaty od ludzi i działa nieszczerze nie niesie pomocy. Ja chciałam pomóc dodatkowo rodzinie nie muszę jej wybierać w systemie. To nie urząd. Nie chciałam jej blokować dlatego chciałam się skontaktować z opiekunem ale takiej możliwości nie ma. Łóżka nie kupię bo taka jest moja wola i moje pieniądze. Pytałam o jakieś dzieci którym można by pomóc. Pan z fundacji powiedział mi że nie ma takiej możliwości. Przestańcie mnie obrażać bo to bez sensu. Piszę swoje zdanie a jak się komuś nie podoba to niech się nie odnosi do mojej opinii. Mam prawo się irytować i pisać ,, wypociny'' bo nie podoba mi się że ludzie wpłacają na fundację która pomagać nie chce. Co by się stało jakby tej kobiecie przekazali do mnie numer? Nic. To by się stało że bym jej dała prezent. To biuro a nie fundacja. Nie podoba mi się takie podejście bo to jest oszukiwanie ludzi którzy wpłacają na fundację i zrażanie darczyńców. Mnie się to nie podoba. Dlaczego nie chcą kontaktu mojego z osobami w potrzebie? A może tych osób nie ma? Ja już bym się spodziewała wszystkiego. Wiem że wam nie na rękę moje ,, wypociny '' ale dzięki nim może inni sobie tak jak ja zadzwonią do fundacji i dowiedzą się jak pomoc wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2606 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakbyś jeszcze nie zauważyła to jest wątek KRYTYCZNY - a Ty się spinasz jak guma w gaciach ![]() Wątek istnieje czwarty rok i uwierz nie napisałaś nic odkrywczego ani nowego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2607 |
Wredny kotecek
|
Tak wiem.... 3ci raz napisałaś dokładnie to samo -.-
No i nie wiem co to znaczy, że twoje posty są nam "nie na rękę", może jeszcze nie zauważyłaś, ale ten wątek jest od zbijania się ze szlacheckiej sraczki :P |
![]() ![]() |
![]() |
#2608 |
BAN stały
|
Stupid masz rację
![]() Już się uspakajam. A jakie Wy macie zdanie na temat fundacji? ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Macie racje sorry |
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2610 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I jeszcze nie wiem czy się w tej kwestii ze mną zgodzicie, ale czasem zbyt duża pomoc może zrobić więcej złego niż dobrego. A jeśli ktoś wybierze rodzinę z systemu i przygotuje dla niej paczkę, a potem ktoś inny będzie chciał pomóc "dodatkowo" to niekoniecznie będzie to dobre rozwiązanie. Zgadzam się w 100% z tym, że Szlachetna Paczka nie jest idealna. Ale nie jest też tak straszna jak można to wywnioskować po przeczytaniu tego wątku. Część z Was sama się z resztą zaangażowała w pomoc w ramach tego projektu. A jak czytam, że "może tych osób nie ma" to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.