Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-04, 13:34   #2761
k a j a
Zakorzenienie

Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :)

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
Jak mi ktoś mojego Konrada do Kondzia zdrobni to kopnę w dupę. Albo Liwię do Liwki. Sama mam traumę po zdrabnianiu mojego imienia, moi rodzice tego nigdy nie robili, ale w szkole nagminnie. Nawet na studiach jeden wykładowca zdrobnił moje imię, ale powiedziałam, że nie życzę sobie i miałam spokój.

Moja mama pracuje w podstawówce i NIGDY nie zdrabnia imion, obojętnie czy dzieciak ma na imię Stanisław czy Antoni, jest w końcu Stanisławem czy Antonim a nie Stasiem czy Antosiem i rozśmieszyło ją oburzenie jednej z nauczycielek, której czwartoklasista odpowiedział "Ja sobie nie życzę, ja nie jestem Rysiu, ja jestem Ryszard", mówi, że nauczycielka miała taką minę jak to opowiadała, że sama prawie popłakała się ze śmiechu na jej oburzenie
W przedszkolu to wypełniałam taką ankiete i było jak zwracać się do dziecka.. Ja wpisałam Blanka a te dalej..
To samo z moim bratem. On jest KUBA. To w szkole non stop nauczycielki wpisywały go JAKUB o.O

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:35   #2762
Charlotta83
Rozeznanie

[QUOTE=szuuu;49205875]Jak mi ktoś mojego Konrada do Kondzia zdrobni to kopnę w dupę. Albo Liwię do Liwki. Sama mam traumę po zdrabnianiu mojego imienia, moi rodzice tego nigdy nie robili, ale w szkole nagminnie. Nawet na studiach jeden wykładowca zdrobnił moje imię, ale powiedziałam, że nie życzę sobie i miałam spokój.

A ja mam takie imię 3-sylabowe, od którego nie ma zdrobnienia, chyba, że używają go tylko moi znajomi
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:38   #2763
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Hello Mamuśki!
Ale bym zjadła łazanki z kiszona kapustą Ale nie chce mi się tej kapusty tak długo gotować
EDIT: wysłałam męża po kapustę, nie wytrzymam, muszę zrobić
o jaaa! łazanki Muszę się wybrać do baru mlecznego w Krakowie na Królewskiej Robia tam kapitalne łazanki i jak za darmo

Cytat:
Jak mi ktoś mojego Konrada do Kondzia zdrobni to kopnę w dupę. Albo Liwię do Liwki. Sama mam traumę po zdrabnianiu mojego imienia, moi rodzice tego nigdy nie robili, ale w szkole nagminnie. Nawet na studiach jeden wykładowca zdrobnił moje imię, ale powiedziałam, że nie życzę sobie i miałam spokój.
W liceum miałam kolegę Konrada- wszyscy mówili na niego Kondzioł

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chyba mnie łapie jakieś przeziębienie. Ogólnie czuję się jak kupa!
Jak się ratować, poza ciepła herbatą z cytryną i miodem?
może jakiś syrop dla ciężarnych? Prenalen? Daleko masz do apteki? Albo możesz kogoś wysłać?
Aaa jeszcze czosnek jest dobry
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:42   #2764
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
nie trzeba , a można ale ja nie umiem robić tego typowych śląskich obiadów. noga jestem straszna z klusek, pierogów itd, więc zawsze wszystko mam kupne rolady dobrej też nie umiem zrobić, więc na takie frykasy chodzimy do mamy i teściowej , tam to jest szał

ja dziś robie kluski śląskie (kupne oczywiście) z sosem, pieczonego kuraka i jakąś surówe krczak właśnie dochodzi i tak mi pachnie w domu że zaraz sie posikam ze szczęścia

a wogóle zauważyłam że od kilku dni prawie nie mam już mdłości i wymiotów, nic mnie nie obrzydza i spetyt lepszy......nie chciałabym zapeszyć, ale może już to dziadostwo pomału mija
Ale kluski śląskie to chyba nie są trudne do zrobienia, skoro nawet moja mama- kobieta z Mazur to potrafi Takie świeże są the best

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
o jaaa! łazanki Muszę się wybrać do baru mlecznego w Krakowie na Królewskiej Robia tam kapitalne łazanki i jak za darmo

może jakiś syrop dla ciężarnych? Prenalen? Daleko masz do apteki? Albo możesz kogoś wysłać?
O właśnie, czosnek Normalnie uwielbiam, ale w ciąży mam odruch wymiotny na sam jego widok. Ale jeśli Ty nie, to zapodaj sobie. Ja lubię z twarożkiem, śmietanką i solą

Stary 2014-12-04, 13:44   #2765
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

zjadlabym takie kluski z pysznym sosem nigdy nie próbowałam robić...
a łazanki muszę teściową poprosić bo pyszne robi
mój mąż jest Jakub, jego rodzice nigdy nie powiedzieli do niego Kuba, ja natomiast "Jakub" używam tylko wtedy jak mnie wkurzy
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:44   #2766
rybkaa90
Zakorzenienie

Po czosnku niestety mam odruch wymiotny
Normalnie wypijałam jedno Teraflu i było ok, a teraz nie mamy się czym ratować.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:48   #2767
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie polecam Prenalena.
Lepiej sok z malin, syrop z cebuli, mleko z czosnkiem. Ale Prenalen to sam syrop glukozowo-fruktozowy
Princesika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:51   #2768
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Po czosnku niestety mam odruch wymiotny
Normalnie wypijałam jedno Teraflu i było ok, a teraz nie mamy się czym ratować.
Jest jeszcze wit. C 1000mg, dawka szokowa, zawsze brałam, jak mnie coś brało Ale musisz zapytać farmaceutę, czy można w ciąży. No i ten sławny syrop cebulowy, ale to dla ludzi o mocnych żołądkach, do których się teraz nie zaliczamy Spróbuj imbiru, cytryny, malin, miodu i do łóżka.

Stary 2014-12-04, 13:51   #2769
201710041131
Konto usunięte

Cytat:

My na studiach, ale tam już chyba mądrzejsze osoby chodzą
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 13:58   #2770
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Princesika Pokaż wiadomość
Lepiej sok z malin, syrop z cebuli, mleko z czosnkiem. Ale Prenalen to sam syrop glukozowo-fruktozowy
Ja nie mam doświadczenia- nigdy nie stosowałam, ale porobiło sie teraz tyle tych leków "dla ciężarnych" to możeby zapytać w aptece
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 14:13   #2771
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, chyba mnie łapie jakieś przeziębienie. Ogólnie czuję się jak kupa!
Jak się ratować, poza ciepła herbatą z cytryną i miodem?
Hm.. jak czosnek nie to może imbir?
Mleko z miodem, dużo cytrusów, cebuli dużo na kanapki np. z serem białym.
Leków nie polecam bo się nie znam.

A może coś do smarowania? Aromatol (odpowiednik Amola tylko tańszy)?

Ja mam dzisiaj barszcz czerwony i kurczaka pieczonego
Ale mamy z tż smak na kebaba cały dzień więc nie wiem czy na tym się nie skończy

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 14:25   #2772
201710041131
Konto usunięte

Ja dziś chcę schaby z piekarnika pod cebulką zrobić
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 14:28   #2773
Moschina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
Nie mam zamiaru nikogo straszyć, tylko pluję sobie w brodę, że trafiłam na takich lekarzy którzy zrobili z tej przyzierności nie wiadomo co. To jest chore. Na to wychodzi, że nie potrzebnie wydałam tyle pieniędzy na dodatkowe badania. Jestem załamana faktem, że przez lekarzy idiotów najadłam się stresów chociaż wcale nie było do tego powodu.
Przepraszam, że wprowadziłam zamęt
Spokojnie Fartuch ja się nie przestraszyłam Widzę że mieszkasz w Gdańsku w takim razie gdzie robiłaś genetyczne jeśli można wiedzieć ?
Stary 2014-12-04, 15:08   #2774
rybkaa90
Zakorzenienie

Dzwoniłam do apteki, niestety nawet nie ma mi kto podejść. Farmaceutka powiedziała, że za bardzo nie wie co może mi polecić, oczywiście wciskała mi ten Prenalen Zapytam na następnej wizycie gin co robić, jak czuje że mnie rozbiera przeziębienie.

06.09.2014
Stary 2014-12-04, 15:19   #2775
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Prenalen na pewno nie. Sok z malin, czosnek, syrop z cebuli, z czosnku i cytryny, rutinoscorbin.

A czemu syrop z cebuli dla mocnych zoladkow? Przeciez to i malym dzieciom sie daje.. My pilismy razem z 1,5 rocznym synem, smakowal mu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 15:37   #2776
Princesika
Zakorzenienie

Syrop z cebuli pycha
Princesika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 15:48   #2777
pszczoua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Prenalen na pewno nie. Sok z malin, czosnek, syrop z cebuli, z czosnku i cytryny, rutinoscorbin.

A czemu syrop z cebuli dla mocnych zoladkow? Przeciez to i malym dzieciom sie daje.. My pilismy razem z 1,5 rocznym synem, smakowal mu.
Mi lekarka zabronila rutinoscorbin bo zawiera rutyne a ta ponoc nie moze byc stosowana w ciazy...
Stary 2014-12-04, 15:48   #2778
rybkaa90
Zakorzenienie

Ja po syropie z cebuli czy zjedzeniu czosnku bez żadnych dodatków mam od razu wymioty, więc może dlatego dla mocnych żołądków. W dzieciństwie piłam i nic mi nie było, a teraz nie mogę.

06.09.2014
Stary 2014-12-04, 15:50   #2779
industria
Zakorzenienie

Cytat:
Ale kluski śląskie to chyba nie są trudne do zrobienia, skoro nawet moja mama- kobieta z Mazur to potrafi Takie świeże są the best

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

no właśnie nie są, ale ja nie znosze robić tego typu rzeczy, gnieść, kulać itd. może do tego trzeba dojrzeć

dziewczyny, ale oscillococillum na objawy przeziębieniowo- grypowe chyba jest dozwolony. mnie w aptece farmaceuta powiedział że w ciąży to można bo to jest lek homeopatyczny. w necie też znalazłam takie informacje. można jeszcze potwierdzić u lekarza, ale jest nadzieja dla chorowitek

jakies 2 tygodnie temu coś mnie zaczynało zbierać i kupiłam profilaktycznie ten lek i wode morską, ale jakoś sie w końcu nie rozchorowałam i leży na wszelki wypadek .
industria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 15:51   #2780
In_Flagranti
Raczkowanie

Cytat:
Nie potrzebnie się stresujecie... W Polsce też jest takie prawo, ze do końca I trym można przerwać ciążę. Dlatego moja gin chce jak najszybciej zobaczyć wynik genetycznego.
Hmm to dziwna ta gin, bo w PL można usunąć do 22 tygodnia, jeżeli jest wada płodu, lub zagraża to życiu matki.

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Często chociaż w przedszkolu coś wymyślą.. Np Blanka. Na dobra sprawę Blanka to Blanka.. Ja nie zdrabniam ani nic. ale w przedszkolu takie cuda wymyslają. Blanuniu, Blania, Blanusia..
O nie! Ja osobiście mam alergię na wszystkie zdrobnienia czuję się jak ułomek gdy ktoś moje imię wypowie zdrobniale... ble!!!

In_Flagranti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 15:56   #2781
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
no właśnie nie są, ale ja nie znosze robić tego typu rzeczy, gnieść, kulać itd. może do tego trzeba dojrzeć

dziewczyny, ale oscillococillum na objawy przeziębieniowo- grypowe chyba jest dozwolony. mnie w aptece farmaceuta powiedział że w ciąży to można bo to jest lek homeopatyczny. w necie też znalazłam takie informacje. można jeszcze potwierdzić u lekarza, ale jest nadzieja dla chorowitek

jakies 2 tygodnie temu coś mnie zaczynało zbierać i kupiłam profilaktycznie ten lek i wode morską, ale jakoś sie w końcu nie rozchorowałam i leży na wszelki wypadek .

O fakt, można oscillo

Cytat:
Napisane przez In_Flagranti Pokaż wiadomość
Hmm to dziwna ta gin, bo w PL można usunąć do 22 tygodnia, jeżeli jest wada płodu, lub zagraża to życiu matki.

O nie! Ja osobiście mam alergię na wszystkie zdrobnienia czuję się jak ułomek gdy ktoś moje imię wypowie zdrobniale... ble!!!
Ja tak samo.. Po to dałam córce takie imie że nie ma ofcijalnych form ani innych. To wyskakują z Blanią o.O

A ze zdrobnieniem mam to samo, jak ktos do mnie mówi Karolinko (prócz babci ) to czuje się jak ułomniak.

Lena
Stary 2014-12-04, 16:10   #2782
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moschina Pokaż wiadomość
Spokojnie Fartuch ja się nie przestraszyłam Widzę że mieszkasz w Gdańsku w takim razie gdzie robiłaś genetyczne jeśli można wiedzieć ?
Moschina, robiłam prenatalne najpierw u siebie w przychodni na Przymorzu, potem gdy stwierdzili, że przezierność jest kiepska skierowali mnie do kliniki invicta w Gdańsku Głównym w Medisonie u góry a Ty robisz badania w Gdańsku?
Stary 2014-12-04, 16:13   #2783
masija
Zakorzenienie

Ale wiecie.. niektórzy nie chcą używać pełnego imienia i wolą zdrobnić, bo wydaje im się, że tak jest...milej(?)
Rozumiecie o co mi chodzi?

No np. nie mówią do kobiety "Anno, jak przebiega Twoja ciąża?' tylko 'Ania, ....'

Też czasami sama nie wiem jak powinnam mówić więc staram się jak najmniej zdrabniać ale też nie przesadzać w drugą stronę

Co nie zmienia faktu, że niektóre zdrobnienia jakie ludzie sobie wymyślają, są tragiczne

Stary 2014-12-04, 16:19   #2784
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Ale wiecie.. niektórzy nie chcą używać pełnego imienia i wolą zdrobnić, bo wydaje im się, że tak jest...milej(?)
Rozumiecie o co mi chodzi?

No np. nie mówią do kobiety "Anno, jak przebiega Twoja ciąża?' tylko 'Ania, ....'

Też czasami sama nie wiem jak powinnam mówić więc staram się jak najmniej zdrabniać ale też nie przesadzać w drugą stronę

Co nie zmienia faktu, że niektóre zdrobnienia jakie ludzie sobie wymyślają, są tragiczne
Tzn no wiadomo, są imiona na które aż głupio mowić oficjalnie, jak własnie Anna, Elżbieta..

Lena
Stary 2014-12-04, 16:19   #2785
In_Flagranti
Raczkowanie

We wszystkim trzeba znaleźć umiar - w zdrabnianiu również

Była tutaj mowa o Konradzie. Na kuzyna wszyscy mówią "koniu"

In_Flagranti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 16:23   #2786
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Ja po syropie z cebuli czy zjedzeniu czosnku bez żadnych dodatków mam od razu wymioty, więc może dlatego dla mocnych żołądków. W dzieciństwie piłam i nic mi nie było, a teraz nie mogę.
Dokładnie o to mi chodziło, pisząc, że to syrop dla mocnych żołądków. Gdybym teraz go wypiła, to zwymiotowałabym chyba oranżadę z I Komunii
No i zrobiłam te łazanki, ale podczas gotowania kapusty i podsmażania pieczarek zrobiło mi się tak niedobrze, że pierwszy raz miałam takiego hafta miesiąca Nie wiem, jak ja coś na Wigilię naszykuję, a zobowiązałam się do ryby po grecku...

Edytowane przez Charlotta83
Czas edycji: 2014-12-04 o 16:27
Stary 2014-12-04, 16:27   #2787
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
My z Tżtem postawiliśmy na multikolor ale tylko w brokacie, uwielbiamy kolorowe choinki, za to moja mama ma albo czerwono-złotą albo fioletowo-czerwoną albo fioletowo-złotą, tak sobie wymienia... Teściowa chyba też dwukolorową ma...

Jak byłam dzieckiem to jak mama wymieniła na dwukolorową to byłam mega zawiedziona Bo podobały mi się z czasów mojego dieciństwa - kada bombka w innym kształcie - jakies Mikołaje, śnieżynki, kotki, do tego samorobne łańcuchy i pawie oczka a na to anielski włos. Mama zepsuła mi dzieciństwo
Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
ja jak byłam mała, najbardziej na choince podobały mi sie.. cukierki
Też uwielbiałam w taki sposób ustrojone choinki. Najbardziej lubiłam te cukierkowe sopelki albo laseczki -oczywiście zjadać, a nie podziwiać
A teraz w domu od wielu lat mieliśmy choinkę albo czerwono-złotą albo niebiesko-srebrną, bo innych bombek brak Może w tym roku coś dokupimy. I my zawsze mamy sztuczną choinkę, bo mamie świeża śmierdzi wieńcami pogrzebowymi Prawda jest też taka, że mamy malutki salonik i taka mała sztuczna się po prostu mieści. Ale w przyszłym roku, w nowym domu już na pewno będzie żywa, stawiam to sobie za punkt honoru!

Cytat:
Napisane przez Princesika Pokaż wiadomość
Ostatnio byłam na szkoleniu i bardzo tam kaszlałam. Jedna z dziewczyn, która niedawno wróciła z macierzyńskiego po drugim już porodzie twierdziła, że mam sobie kupić ten prenalen, bo jej zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży bardzo pomógł.

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

A co do moich mdłości to dziś jest już ok. Może wczoraj przyszedł jakiś kryzys... sama nie wiem. Dziś rano jak co dzień było ciężko, ale później pojechałam do pracy i wszystko wróciło do normy, także jak na razie obyło się bez lekarza
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 16:28   #2788
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Tzn no wiadomo, są imiona na które aż głupio mowić oficjalnie, jak własnie Anna, Elżbieta..
Cytat:
Napisane przez In_Flagranti Pokaż wiadomość
We wszystkim trzeba znaleźć umiar - w zdrabnianiu również

Była tutaj mowa o Konradzie. Na kuzyna wszyscy mówią "koniu"
Otóż to

Stary 2014-12-04, 16:29   #2789
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie o to mi chodziło, pisząc, że to syrop dla mocnych żołądków. Gdybym teraz go wypiła, to zwymiotowałabym chyba oranżadę z I Komunii
No i zrobiłam te łazanki, ale podczas gotowania kapusty i podsmażania pieczarek zrobiło mi się tak niedobrze, że pierwszy raz miałam takiego hafta miesiąca Nie wiem, jak ja coś na Wigilię naszykuję, a zobowiązałam się do ryby po grecku...
: hahaha:

Ja uwielbiam i syrop z cebuli i czosnek. Zresztą nieprzerwanie od miesiąca jem tylko to, bo wiecznie jestem przeziębiona...
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 16:35   #2790
rybkaa90
Zakorzenienie

Nienawidzę jak ludzie mówią do mnie Klaudyna albo jeszcze lepiej Klauducha!

Trochę mi lepiej, popiłam ciepłej herbaty i najadłam się mandarynek.

Dziewczyny, jak u Was jest z prezentami na święta? Wszyscy coś dostają czy tylko dzieci?
U mnie każdy dostaje jakiś drobiazg, głównie kosmetyki.
Zamówiłam mężowi pasek pod choinkę, a na Mikołajki dostanie sweter.
Dziękuję za sklepy internetowe, można wygodnie zrobić zakupy bez wychodzenia z domu!

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Choinkę mamy malutką, taką symboliczną. U rodziców jest gigantyczna, żywa, cała przystrojona na biało!

06.09.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości