|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2611 |
BAN stały
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Fundacja nie fundacja ale kase na konto chcą
|
![]() ![]() |
![]() |
#2612 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Wyluzuj. ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Przeczytaj wątek to się dowiesz, chociaż kilka stron wstecz.
![]() |
#2613 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2614 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Różnica jest tylko taka, że jak nie masz dzieci odpowiadasz tylko za siebie. Nie pracujesz, to nie masz kasy i nie jesz. A z dzieckiem jest ta różnica, że nie masz pracy, to nie jesz, ale jesteś też odpowiedzialna za dziecko, które głodować musi, bo samo na siebie nie zapracuje. Cytat:
edit: doczytałam, ze jednak wolisz sprzedać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2615 |
BAN stały
|
Kod rodziny: PDL-850-041362
Opis rodziny Pani Katarzyna (58 l.) i pan Henryk (61 l.) to samotne małżeństwo. Są oni w trudnej sytuacji odkąd oboje zaczęli chorować. Pani Katarzyna cierpi na RZS (reumatoidalne zapalenie stawów). Natomiast, pan Henryk około 2 lata temu przeszedł zawał, do tego ma chorą nogę. Pani Katarzyna oraz mąż żyją z zasiłku stałego z MOPSu (1120 zł) oraz z zasiłków celowych (80 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania oraz wydatków na leki, dochód na jednego członka rodziny wynosi 271 zł miesięcznie. Zarówno pani Katarzyna, jak i jej mąż, pan Henryk, bardzo chcieliby podjąć pracę, ale z powodu chorób nie są w stanie tego zrobić. W tej trudnej sytuacji, starają się sobie radzić. Cieszą się, że mają siebie nawzajem i mogą się wspierać. Wierzą, że uda im się przetrwać te trudne chwile. Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i odzieży. Pani Katarzynie bardzo przydałaby się pralka, ponieważ stara się popsuła i nie ma ona jak robić prania. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Brakujące sprzęty gospodarstwa domowego: szafa 2-drzwiowa (2,5m x 1,4m),pralka. Szczególne upominki: Portfel męski, torebka damska (czarna). ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- To ile oni ten czynsz płacą jak oni bez dzieci i im tylko tyle zostaje? Ala szafe chcą tylko co tam będą trzymać jak kasy nie mają? |
![]() ![]() |
![]() |
#2616 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Normalny człowiek nawet na jedno się nie decyduje, jeżeli go nie stać (pomijam wypadki losowe kiedy ktoś ma warunki ale je traci w wyniku np. pożaru) ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2617 |
BAN stały
|
Dla mnie ta akcja jest śmieszna i nic na to nie poradzę
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Mocno naciągana i bez sensu zorganizowana. A gdzie dzieci tych ludzi że są ,, samotni'' ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- A przepraszam nawet chyba nie wiadomo czy mają dzieci czy nie nie napisane |
![]() ![]() |
![]() |
#2618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie przyszlo Ci do glowy, ze nie mieli dzieci? Jest taka mozliwosc
![]() |
#2619 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisane że samotni, pytanie "gdzie dzieci" jest nie na miejscu - zakładasz że każdy je ma? Poza tym tego czynszu czepiasz się bez sensu bo napisane wyraźnie że po odjęciu opłat I WYDATKÓW NA LEKI zostaje im tyle i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2620 |
Przyczajenie
|
Koszty utrzymania mieszkania to nie tylko czynsz, ale też rachunki za prąd, gaz, wodę, ogrzewanie. Poza tym dochodzą do tego koszty leków. A 652zł na czynsz, rachunki i leki to wcale nie jest tak dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2621 |
BAN stały
|
Cała akcja mi się nie podoba ubrania sprzedam na allegro. Nigdy nikomu nie pomogę w niczym bo znam takich co niby biedni ale papierosy palą a do pracy nie ma komu. Akcja śmieszna nie będę wątku czytać mam lepsze rzeczy do roboty niż wertowanie jakichś głupot. Sama się wypowiedziałam że nie rozumiem dlaczego nie mogę się skontaktować z jakąś rodziną.
Znam matki które musiały wyżyć za 1200 zł z dwójką dzieci. Smieszą mnie takie wpisy dwóch samotnych osób, gorzej ludzie mają z małymi dziećmi bez środków do życia. Swoją drogą są ogłoszenia o ,, tablety dla dziewczynek'' albo ,, portfel skórzany'' I ok mnie to nie razi. Mnie razi że ja dzwonię bo chce pomóc jakiejś matce z dzieckiem a mówią mi NIE POTRZEBA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2622 |
Zadomowienie
|
Przykre że poza medialnymi akcjami nie widzisz osób, którym warto pomóc - zapewniam że są i w Twojej okolicy. Ale z drugiej strony - po co ten bulwers. Ani Cię nikt do pomocy nie zmusza, ani nic...
Śmiejemy sie tu z organizacji Paczki i z niektórych opisów roszczeniowych rodzin, a Ty wpadasz i kipisz złością, wykrzykujesz hasła o tym że nikomu, nigdy, nie daj Boże - NIE POMOŻESZ I JUŻ. Twoje prawo, nie musisz. |
![]() ![]() |
![]() |
#2623 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2624 |
BAN stały
|
Tak nie pomogę bo już nie raz sie spotkałam z takim zakłamaniem. Moja sprawa co ja piszę i uważam że każdy na swój los pracuje sam. Są ludzie którzy się nagle znajdują w trudnej sytuacji ale są nieroby którym się nie chciało nic robić całe życie. Każdy sam decyduje komu pomóc, co to znaczy ,, kipisz złością'' ? Bo uważam że ta akcja to ściema? Tak uważam. Do opieki dzwoniłam i łaskę robią więc do widzenia. Przez takie debilne podejście biurokratyczne normalni ludzie nie otrzymują pomocy. Widocznie w Polsce nie ma biednych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2625 |
Konto usunięte
|
Ale zrozum kobieto, że chyba* wszyscy tutaj się z tobą zgadzają.
*żeby nie było, że wypowiadam się za wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2626 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2627 |
BAN stały
|
Specjalnie nie chcą kontaktować ludzi z darczyńcami na pewno się jakoś z tego rozliczają. To że mnie tak potraktowano to nie żadna pomyłka tylko celowe działanie, tak jak pan z fundacji powiedział że to ich ,, praca'' więc on jak pracę to traktuje a nie jako chęć pomocy.
Ile rzeczy ja już w życiu wywaliłam dobrych bo nikt nie chciał wziąć bo wszędzie w każdej ,, fundacji'' ,, nie potrzebują'' ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- A nie pomogę bo jak sama dobrze przeczytasz to dowiesz się z jakiej przyczyny = nie mam komu ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie chciano podać mojego numeru tej kobiecie której chciałam zrobić prezent ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2628 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2629 |
BAN stały
|
Może macie rację że za bardzo się złoszczę. Ale nie rozumiem jednej rzeczy. W telewizji w kółko gadanie jak to mało ludzi pomaga, że trzeba dawać rzeczy innym bo ludzie wyrzucają i nie pomagają. Jak chcesz pomóc - nie ma komu. Jak to jest ?To mnie wkurza, co innego mówią a co innego jest. Tylko kase na konto wpłacać najlepiej a już nowych ubranek dla dzieciny nie chcą
![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Ggoha Ale chciałam pomóc komuś;. Po co te fundacje są? Skoro nikt mnie nie chce skontaktować z osobą która potrzebuje pomocy? Jak nikt nie potrzebuje to po co fundacje |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2630 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2631 |
BAN stały
|
W domu samotnej matki powiedzieli mi że teraz nie mają osoby z tak małym dzieckiem. Nie musisz mnie obrażać, nie ,, szmaty'' Moje dziecko w szmatach nie chodzi
---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Ja do Ciebie pisze grzecznie. Poza tym sama mnie nie czytasz. Chciałam zrobić CAŁĄ paczkę tej rodzinie tylko bez łóżka kumasz ?Ubranka po corce bym dała tylko te nowe lub prawie nowe nie ,, szmaty'' i dokupiłabym jeszcze inne rzeczy stać mnie |
![]() ![]() |
![]() |
#2632 |
Zadomowienie
|
No i co z tego? Już szósty czy 7 raz piszesz nie na temat - dostrzeż w końcu że bez sensu przekonujesz wszystkich jaka to Paczka jest do dupy, bo niemal WSZYSCY TU O TYM WIEDZĄ.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzmy ubrania, chemię domową, żywność, drobne AGD. Ale nie mam np. na zbyciu łóżka, lodowki, czy pralki, nie mówiąc o 3 tonach węgla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też nie miałyśmy lodówki, pralki, krzeseł i wózka inwalidzkiego na zbyciu, ale zrobiłyśmy paczkę w prawie 30 osób i się udało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2636 |
BAN stały
|
To lepiej dać paczkę za kilka tysięcy praktycznie ale bez łóżka czy lepiej nie dać nic? A czemu mam ,, wybierac'' rodzinę? To biuro? Czy urząd? Nie moge zadzwonić do fundacji i powiedzieć chce tej rodzinie tez pomóc czemu nie mogę?
Oświecicie mnie na temat ,, paczki'' bo tylko na mnie gadacie ale nikt mi nie powie co mu się w tej akcji podoba lub nie podoba |
![]() ![]() |
![]() |
#2637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do paczki - no właśnie - zrobiłyście w 30 osób paczkę, a są osoby, które same dałyby radę zrobić prawie całą paczkę, ale przez to, że nie mają jednego elementu, ich pomoc zostaje w ogóle niewykorzystana, a to akurat jest bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2638 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2639 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2640 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Nie podoba ci się SzP to nie bierz w niej udziału. Chcesz oddać ubrania po dziecku , to poszukaj innej opcji niż SzP. Opcji masz mnóstwo. Ty nie chcesz czytać wątku- twój wybór. Btw serio pralas te ubrania ręcznie i nigdy w pralce, czy coś źle przeczytałam ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:29.