|
|
#3001 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Zupa przypasowała baaardzo.
Przepis na 2 porcje dla dorosłych + 2 porcje dla dziecka 0,5 kg dynia 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu Cebulę z czosnkiem lekko zeszkliłam na oliwie, dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Całość ok 5 min. poddusić i dodać pół łyżeczki curry (najlepiej takiego bez soli), potem zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować. W wersji dla dorosłych dosolić i dopieprzyć.
|
#3002 |
|
Wtajemniczenie
|
Limonka mam nadzieję że Emilka nadrobila zaleglosci w spaniu w dzien i ty rowniez
![]() Monka ta przegroda to nie u nas tylko u elgieElgie super że się zarasta Ag zdjęcia świetne, miny mówią same za siebie ![]() Ostatnio się chwalilam że Kuba lubi odciąganie glutow, no to oczywiście się popsuło. To teraz się pozale, bo nie wiem co mu się odwidzialo, drze się jakbym go ze skóry obdzierala i rzuca tak że nawet w nos nie mogę trafić a co dopiero w dziurkę ![]() Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
|
#3003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alwa przepraszam za pomyłkę nie wiem jak ja czytała ze się pomyliłam ![]() Więc elgie to dla Ciebie są moje wyrazy radości odnośnie zarastania się przegordy w serduszku Dziś na kompie więc widziałam zdj Gusia. nie wiem które zdjęcie podoba mi się najbradziej bo wszystkie super ja do zupy z dyni dodaje jeszcze 2-3 jabłka,a tak to robię identycznie jak Ty ag9 pyyyycha
|
|
|
|
|
#3004 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Oliwier to mi banana wyrywa i go rozgniata w piąstce na miazgę![]() A dzisiaj nie mogłam spokojnie załatwić potrzeby fizjologicznej, bo próbował wdrapywać się na sedes i ciumkać deskę klozetową ![]() Aż mi głupio o tym pisać![]() A tak w ogóle to dzień dobry
|
||
|
|
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
Gucio
Odebrałam wczoraj z pracy paczkę mikołajkowa dla Ewy, Przemo za młody, wiec załapie się dopiero za rok. Cale 85zl pyszności ![]() Poza tym Przemo zastrajkowal i prawie wcale nie chciał kp w dzień, na przekor chyba, bo chciałam go zatankować i wyrwać się na zakupy. Przetrwał bez cyca i w dobrym humorze, a i ja odzylam. 2 dni temu mieliśmy niezla przygodę. Rano odpinam pajacyka, a tam Przemo po pachy w granulkach - pampers wypełniony na maksa i pękł. Nie można się bylo tego pozbyć inaczej niż tylko przez kąpiel ![]() Nasze inne sprawy zaczęły się układać, widać światełko w tunelu. A dziś po południu małż nas zabiera na występ swoich podopiecznych
|
|
|
|
#3006 | |||||||
|
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
Nosidło miałam Chicco, a teraz mamy Maxi Cosi Priori i poważnie Wam mówię że wg mnie niczym się nie różni - bo Priori rozkładam na leżąco (bo na razie na leżąco jeździmy) i jest identycznie jak w tym Chicco tyle że przodem do kierunku jazdy. Chociaż ten Chicco z kolei mnie przerażał na początku bo miałam wrażenie że właśnie jest zbyt głęboki dla noworodka - widocznie miałam słuszne wrażenie skoro Wy teraz mówicie że te foteliki się czymś różnią, a moje się nie różnią Ale kruszynka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na OLX sobie wystaw - bardziej Ci się opłaci Cytat:
![]() Mam nadzieję że po prostu nie ma czasu na kompa... Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tequiba - no wszyscy mi mówią że się zmienił. Ale pulpet i tak pozostał pulpetem ![]() A teraz mam pytanie, czy wasze dzieci też tak bardzo garną się do jedzenia? U nas jest tak, że nie mogę zjeść w spokoju, bo jak tylko zobaczy że coś jem to chce żeby mu dać nawet jesli przed chwilą skończył swoje śniadanie/obiad. Jak sobie robię śniadanie to muszę mu dać np. trochę chleba z masłem, a dzisiaj mi zeżarł chałkę. Jak nie dam to jest pisk i wycie.
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
może powinnam napisac reklamację i dostaniemy w ramach rekompensaty zapas pieluch na cały rok :P
|
|
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
|
Margo ja bym się poskarżyła na tego pampersa
![]() Ag historia Gucia na krzesełku jest boska ![]() Ja też nie mogę nic zjeść przy Oli, musimy razem i zwykle dostaje suchy chleb, bo nie zawsze to co moje nadaje się by jej dać
|
#3010 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Margo super ze humor ci sie poprawil Natomiast z pampem to smiesznie i dziwnie. Myslalam ze one wytrzynale... Moze virginia pojechala do tego szpitala w opolu czy gdzie tam to bylo i nie ma neta? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3011 |
|
Zadomowienie
|
Chciałam się Wam wyżalić bo zrobiło mi się dziś rano niesamowicie przykro
![]() Dzwoniła moja mama. Powiedziałam jej, że Hania musi być rehabilitowana, bo ma słabe mięśnie brzucha. Moja mama stwierdziła, że pewnie coś zaniedbałam... że za mało kładę Hankę na brzuch i to na pewno przez to... Wiem, że nie ma racji, a może nawet tak palnęła z rozpędu, ale i tak świeczki mi w oczach stanęły
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
Frogutka strasznie mi przykro
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Tygrysek gratuluję super fotek a to do portretu nie trzeba tylko głowy człowieka ?
|
#3013 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Współczuję kiepskiej nocki. Mam nadzieję, że to jednorazowy incydent. Emilce coś dokuczało ![]() Też zakupiliśmy Maxi Cosi Tobi, ale inauguracja może po weekendzie bo fotelik utknął na magazynie kurierskim Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale nie domaga się zbyt ostentacyjnie
|
|
#3014 |
|
Wtajemniczenie
|
Frogutka przykro mi że twoja mama tak powiedziała. To nie jest twoja wina i poza tym na rehabilitacji to raz dwa naprawią więc dobrze że to wykryto i będziecie chodzić na ćwiczenia.
Moja mama często gada takie rzeczy typu "Kuba nie chciał zupki bo mu niesmaczne robisz" (czytaj bez soli) i po części się do tego przyzwyczaiłam a po części doprowadza mnie to do szału Ag mój się na mnie patrzy w taki żebrzący sposób jak pies pod stołem ale jak mu nie daje to po chwili daje mi spokój Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
|
#3015 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Niby chcą dobrze, ale czasem tak człowiekowi dołożą![]() A przy tej okazji życzę nam wszystkim abyśmy były lepszymi matkami dla naszych Maluchów. Bardziej wyrozumiałe, z konstruktywną krytyką i mimo wszystko zawsze wspierające
|
|
#3016 | |||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko nie wyje, a bardziej się opędzić od niego nie można - wspina się i glamie, szarpie za rękaw, wyrywa jedzenie - dzikus jakiś Cytat:
Nie przejmuj się - nasi rodzice myślą że wszystkie rozumy pozjadali bo nas odchowali
|
|||
|
|
|
#3017 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A NFZ po raz kolejny mnie załamuje Mnie się wydaje, że Virginia kiedyś pisała, że 4 grudnia miała termin do szpitala w Białymstoku chyba ![]() Cytat:
Ta noc to w związku z ząbkowaniem? Duuuużo sił Ci życzę Cytat:
Mnie też się podoba to zdjęcie, szkoda tylko, że to nie ja na tym zdjęciu ![]() I dla Ciebie za sukcesy fotograficzne. Jak byś potrzebowała 9-miesięcznego modela to pamiętaj o nas ![]() Cytat:
U nas też o odglutowaniu Krzysia wie cały blok, taki wrzask jest... Cytat:
Cytat:
Ja pampersa bym nie reklamowała, ale mój tz na pewno by już reklamację pisał ![]() Cytat:
Ag, dzięki wielkie za ten przepis na zupkę buraczkową, wyszła pyszna, a Krzysio w 8 minut zjadł około 200 gram Jego rekord.Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#3018 |
|
Zadomowienie
|
No tak, czyli jest jak myslałam - moje dziecko żyje dla jedzenia
![]() elgie - cieszę się że smakowało i że z Krzysia zdrowiem lepiej. frogutka - no tak to już jest, że czasem niektórzy nie potrafią trzymać języka za zębami... Wiecie co, zaczynam się bać żłobka. Dzisiaj z Guciem byłam popołudniu u koleżanki, która ma synka o miesiąc starszego. Gabryś ją znał, chociaż ostatni raz widział ponad 3 tygodnie temu. Jak weszliśmy i ją zobaczył to dostał takiej histerii że aż się zanosił, łzy mu leciały, dobre 15 minut nie mogłam go uspokoić, mimo że zamknęłam się z nim łazience. Nie wiem co mu się stało. Raz już też wpadł w taki atak gdy przyszła do nas inna znajoma... Czy to strach jakiś przed obcymi? Sama nie wiem. Potem jak w koncu się uspokoił to już uśmiechał się, bawił się z tamtym chłopcem, zaczepiali się wzajemnie i było względnie ok. Był trochę speszony i nie zachowywał się jak w domu, ale ładnie się bawił. Nie wiem co tu robić, czym to może być spowodowane...
|
#3019 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3020 |
|
Wtajemniczenie
|
Ag myślę że to może być lęk przed obcymi. Kuba też tak czasem reaguje i trudno go uspokoić. Raz była taka sytuacja że gdy już się uspokoił to dziadek wziął go na ręce (a dziadka rzadko widuje) i Kuba zaczął płakać a gdy go zabrałam żalił się jeszcze z 15 minut. Już nie płakał tylko gadał jakieś takie "bu bu bu", oczy zaszklone i usta w podkowę. Tak naprawdę to uroczo wyglądał
![]() Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
|
#3021 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Pytałyście czy ta marna noc była związana z ząbkowaniem. Myślałam, że tak, bo Emilce nic takiego nie było, tylko marudziła trochę, widać było ulgę jak czymś sobie gmerała w buzi. W czwartek wieczorem dostała prawie 38 stopni- dalej tłumaczyłam sobie, że to od zębów, tym bardziej, że po Nurofenie poczuła się jak nowo narodzona. Wczoraj był bardzo ciężki dzień. Niby nic jej nie było, ale była bardzo marudna, prawie nie schodziła z rąk. No to jak sobie to tłumaczyłam? Zęby. Gdy wieczorem dostała prawie 39 stopni zorientowałam się, że jednak raczej nie zęby. Pojechaliśmy na ostry dyżur. Diagnoza: prawdopodobnie trzydniówka, ale dla pewności mamy też zrobić badanie moczu. Właśnie TŻ pojechał do szpitala. Trzymajcie proszę kciuki, żeby to nie było nic poważnego ![]() Frogutko- doskonale Cię rozumiem. Od kiedy wczoraj wróciliśmy z IP, moja mama ciągle powtarza "A nie mówiłam, że to nie zęby? Że na pewno coś jej jest?" Fakt, mówiła. Tylko po pierwsze moja mama wysyła mnie do lekarza, gdy tylko Emi zapłacze,a po drugie czy "A nie mówiłam?" coś teraz zmieni? Jasne,że żałuję, że nie poszłam z Emilką do lekarza wcześniej, ale nie widziałam konieczności. Gorączka w czwartek nie była aż tak duża jak na niemowlaka, ładnie ustąpiła po lekach. Nie chciałam jej ciągnąć na ostry dyżur między chore dzieci, bo się bałam, że jeszcze coś gorszego złapie. W piątek nie było żadnych objawów poza marudkowaniem, u pediatry nie było miejsc... Gdy człowiek i tak żałuje, że nie zareagował szybciej, takie gadanie jest jak kopanie leżącego. Musimy to zignorować, i Ty i ja. Obie chcemy dla naszych maluchów jak najlepiej, tylko to się liczy. Ag9- Gdy tylko ktoś z nas coś je, Emilka ma słowo "Daj trochę!" wypisane na twarzy. Czasem gdy jej na czymś bardziej zależy, jest krzyk i awantura. Wydaje mi się, że lęk przed obcymi jest naturalny w tym wieku i minie naturalnie. Margo- ale historia z tym pampkiem Karalalalajna- Twoja z kibelkiem jeszcze lepsza Tygrysku- brawa za warsztaty, nasza Ty zdolna fotografko ![]() Tynka- jak się czuje Emilka? Jest szansa, że w poniedziałek zameldujesz się w pracy?
|
#3022 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
glowa do gory! a najblizsie niestety w takich sytuacjach zawodza czasem;/ ale trzeba wiedziec, ze nie wynika to z ich zlosliwosci ale z tego,ze oni tez sie martwia no i niestety niektorzy tak reaguja na stresujaca sytuacje - podsycaja ja jeszcze bardziej.dzieśmikolaj dziewczyny! z tej okazji chce zrobic pierniczki na choinke. ma ktoras prosty i dobry przepis/ z tego co pamietam, to chyba limonka robila/
|
|
#3023 |
|
Zakorzenienie
|
Frogutka przytulam
utrzyj mamie nosa i pokaz jak dobrze dziala rehabilitacja![]() Limonka ![]() Natomiast ja przyjechalamdo domu. Babcia z dziadkiem maja jelitowke a moja sis byla u nich w srode. Podobno w nocy ciagnelo ja na wymiotyba za to dzis rabo Piotrus nam strasznie zwymiotowal sniadankiem. Przyczyn moze byc kilka. Albo sie zarazil (choc jak na razie zero dalszych objawow) albo zadlawil sie skirka chleba, albo podraznil sobid gardlo dlugim wlosem bo pozniej tz podobno mu z buzi wyciangnal oby to nie jelitowka ![]() On i sis maja sie dobrze wiec mam cicha nadzieje ze to nie to Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3024 | |
|
Raczkowanie
|
Cześć!
Z tego co pamiętam to Virginia miała ten szpital na 8 grudnia. Ciewkawe co u nich, bo to dziwne, że tak długo się nie odzywa. Ag9- Emilka przygląda sie zaciekawiona, ale jakoś nie piszczy o nasze jedzenie. Ona w ogóle mogłaby żyć tylko na mleku, więc ja mam raczej odwrotny problem, ostatnio nawet kaszki nie chce. Ale liczę, że to przez chorobę. Frogutko- mama pewnie tak wypaliła, a z pewnością tak nie mysli. Więc nie martw sie i nie smuć, choć wiem, że ci przykro. Hani na pewno szybko się mięśnie wzmocnią, bo na przykładzie Emilki wiem, że ćwiczenia dużo dają. QUOTE=Limonka1987;4923120 9]Cześć dziewczyny Pytałyście czy ta marna noc była związana z ząbkowaniem. Myślałam, że tak, bo Emilce nic takiego nie było, tylko marudziła trochę, widać było ulgę jak czymś sobie gmerała w buzi. W czwartek wieczorem dostała prawie 38 stopni- dalej tłumaczyłam sobie, że to od zębów, tym bardziej, że po Nurofenie poczuła się jak nowo narodzona. Wczoraj był bardzo ciężki dzień. Niby nic jej nie było, ale była bardzo marudna, prawie nie schodziła z rąk. No to jak sobie to tłumaczyłam? Zęby. Gdy wieczorem dostała prawie 39 stopni zorientowałam się, że jednak raczej nie zęby. Pojechaliśmy na ostry dyżur. Diagnoza: prawdopodobnie trzydniówka, ale dla pewności mamy też zrobić badanie moczu. Właśnie TŻ pojechał do szpitala. Trzymajcie proszę kciuki, żeby to nie było nic poważnego ![]() Tynka- jak się czuje Emilka? Jest szansa, że w poniedziałek zameldujesz się w pracy?[/QUOTE] Dużo zdrówka dla Emilki. U nas kiepsko, gorączka trwa już 6 dni, byłam wczoraj u lekarza, nie wie skąd ta gorączka- bo ma tylko katar, a przy zębach to podobno nie ma aż 39. Skierowała nas do szpitala zrobić morfologię i crp, zeby ktoś małą jeszcze skonslutował, bo ona się waha czy dać antybiotyk, a jeszcze ze Emilka waży tylko 6,5 kg to nie chce jej dawać doustnie tylko domięśniowo. Pojechałam wiec na ostry dyżur- trwało to wszystko 4 godz i skończyło się antybiotykiem Do pracy idę, ale Emilka zostaje w domu- będą się nią opiekować teściowie i moi rodzice- tak jakoś trzeba pokombinować. jedni przyjadą po pracy, teść ma dzięki bogu 2 dni urlopu, w piątek moja mam ma urlop i zobaczymy. Straszne to, bo to ja powinnam z nią siedzieć... A miała to być tylko trzydniówka!!! Margo- Przemek wymiata z pampkami! Musiał porządnie wypić przed spaniem ![]() Mój bąbel śpi już 6 raz dziś, taka jest słaba, ze nawet na rękach usypia ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
|
|
#3025 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zdrówka dla Emilki! Strasznie mi jej żal. Mam nadzieję, że wkrótce gorączka ustąpi i będzie szybka poprawa. Ściskam Was mocno! Limonka dla Twojej Emilki też zdrówka! Oby to tylko 3-dniówka. Trzymajcie się cieplutko! I nic sobie nie zarzucaj bo ja i pewnie większość dziewczyn z forum też by zęby obwiniała. Jesteś najlepszą mama jaką Emilka mogłaby mieć i na pewno troszczysz się o nią mocno. ściskam! Ale nam się forumowe dzieciaczki pochorowały Przytulam Wszystkie Maluchy ![]() U nas Hanka właśnie zasypia, ale że to Tż ją usypia to właśnie słyszę jak się brechtają na cały dom Tż ziewa a panna Hanna się rozkręca
Żona od 23.07.2011 Edytowane przez frogutka Czas edycji: 2014-12-06 o 19:34 |
|||
|
|
|
#3026 |
|
Zakorzenienie
|
Z jaka gorączką jedzie sie na IP?
|
#3027 |
|
Raczkowanie
|
Ela87 nam lekarz mówił, że z taką, która nie spada po lekach albo trwa bardzo długo.
|
|
|
|
#3028 |
|
Zakorzenienie
|
To spoko,
Zycze zdrowka dla dzieciakow W nocy mega katar Ole meczyl, przez co spalysmy łącznie 3 godziny po 30 minut, myslalam, ze zęby, ale dzisiaj doszla gorączka z 38 zbilismy na 37 narazie, Pytalam bo Limonka jechala na ip z 39 i tak sie wlasnie zastanawialam.
|
#3029 |
|
Zadomowienie
|
Przepisy na zupę dyniową, wraz z opcjonalnym jabłkiem, na pierwszej stronie.
Tak się zastanawiam, kiedy można dziecku mleczko kokosowe podać? monka, mój TŻ też zawsze był taki "delikatny". Większość historii z jego dzieciństwa opowiadanych w rodzinie są o tym jak to kombinował jakby tu rąk nie wybrudzić. Trzymam kciuki, żeby to nie było nic brzuszkowego. karalalalajna, opowieść o kibelku bezbłędna ![]() margo, super że u was zaczyna się układać, abyś szybko do pełnej formy wróciła ag, moja to do jedzenia się nie garnie, mamy problem wręcz w drugą stronę Co do lęku przed innymi to u nas było kilka epizodów, ale ostatnio spokój. Może u was to też chwilowe. frogutka, limonka, niestety rodzice/rodzinka czasem coś takiego palną, nawet nie zdają sobie sprawy jak to potrafi zaboleć. Ja już się nauczyłam, że trzeba im mówić o tym jak to zostało odebrane bo inaczej nigdy się nie nauczą. Ela, do portretu głowa się przydaje, ale może mieć np obciętą górę :p frogutka, co do terminów to masakra, a niby dzieci do roku idą i tak przyspieszoną ścieżką elgie a tańczysz? Jeżeli się zdecyduje więcej ćwiczyć to na pewno o modelu nie zapomnę ![]() Limonka, Tynka, stefan, duuuuuużo zdrówka dla maluchów Limonka, jak wyniki ze szpitala? stefan, gdzieś limonka podawała już przepis, ja korzystałam z kwestii smaku i tez wyszło ok tynka, nie zawsze możemy same siedzieć. Dobrze ze jest ktoś kto może Ci pomoc. A z dziadkami to nawet lepiej bo rozpieszczają |
|
|
|
#3030 |
|
Zakorzenienie
|
Tygrysku na blw podaja mleko kokosowe chyba juz od poczatku rozszerzania, ja juz od 8 miesiaxa zycia Oli nie patrze na to co moze, a co nie
mleka krowiego i grzybow bym nie podala
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.

nie wiem jak ja czytała ze się pomyliłam

Oliwier to mi banana wyrywa i go rozgniata w piąstce na miazgę

nawet jesli przed chwilą skończył swoje śniadanie/obiad. Jak sobie robię śniadanie to muszę mu dać np. trochę chleba z masłem, a dzisiaj mi zeżarł chałkę. Jak nie dam to jest pisk i wycie.

a to do portretu nie trzeba tylko głowy człowieka ?