Czemu sterylizacja jest nielegalna? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-06, 02:25   #181
spaghettii
Wtajemniczenie

Czemu sterylizacja jest nielegalna?

Ja slyszalam o specjalnych rejsach aborcyjnych organizowanych (legalnie) specjalnie dla kobiet z krajow gdzie aborcja jest nielegalna. Przy aborcji farmakologicznej nie trzeba lezec w szpitalu, mozna zrobic ja w domu, a w szpitalu zostawiaja na max kilka godzin. Zwolnienia tez raczej nie ma, a nawet rzadko przeprowadza sie pozniej kontrole. Nie wiem jak to wyglada w krajach jak np Slowacja..
Ja bym aborcji chirurgicznej chyba sie bala, mimo ze to tylko kilka godzin w szpitalu..

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Edytowane przez spaghettii
Czas edycji: 2014-12-06 o 02:32
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 07:25   #182
Sybil_
Zakorzenienie

Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;49228854]Cóż, rozmnażanie się społeczeństwa leży jednak w interesie państwa. Mamy tak mały przyrost naturalny, że niedługo będziemy musieli setkami tysięcy sprowadzać imigrantów, żeby u nas pracowali.

Nie uważam że sterylizacja powinna być zabroniona, ale rozumiem punkt widzenia z poczekaniem do jakiegoś tam wieku, czy przynajmniej przejściem okresu konsultacji z psychologiem. Jeśli statystyki pokazują że w wieku 20+ często zmieniają się poglądy na posiadanie dzieci, to logicznym jest, że państwo będzie chciało "przeczekać" ten okres nie pozwalając na sterylizację, w nadziei, że jednak jakieś dzieci się urodzą. [/QUOTE]

na razie to najwięcej Polskich dzieci rodzi się w UK i ogólnie za granicami kraju (moja daleka znajoma w Norwegii ma 3) A jak ktoś wpadnie i jest zdesperowany to nawet weźmie pożyczkę na aborcje i wyjedzie na Słowacje na zabieg.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 07:37   #183
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Chodzi o to, ze przed 25 rokiem zycia wiekszosc dziewczyn jest przekonana, ze nigdy nie będzie mieć dzieci. A zabieg podwiazania jest przyjmijmy nieodwracalny, bo nie ma co gdybac. Potem sie zachciewa a jest juz za pozno. Jest to pewne zagrożenie i lepiej młodym osobom zapewnic antykoncepcje a nie sterylizacje. Pare lat temu wycielabym macice od razu, zeby nie miec okresu, przekonalabym kazdego, ze jestem tego pewna, bo bylam. Teraz bym żałowala. Lepiej ogolic sie na lyso niz byc lysym.
Ale to JA bym żałowała, a nie pani premier, pan prezydent, ty czy moja mama. Ja. więc to, co robię ze swoim ciałem i jakie podejmuje decyzje dotyczące mojego zdrowia, dopóki nie krzywdzą innych to MOJA sprawa i jeśli chcę się wysterylizować, to powinnam mieć taką możliwość, najwyżej za 5 - 10 lat JA będę żałowac.

---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość

Z resztą to dla mnie tragedia w ogóle. Zazwyczaj się nie wypowiadam bo ludzie patrzą na mnie jak na wariatkę ale ciąża jest według mnie obrzydliwym stanem i sama świadomość że coś we mnie rośnie wywołuje u mnie odrazę.

Mam 21 lat, od kilku lat wiem że nie chcę i nie będę chciała mieć dzieci i sterylizacja byłaby wybawieniem bo nie wyobrażam sobie być do menopauzy na plastrach. Dochodzi czasem do chorych sytuacji kiedy słyszę że ktoś miał raka czy jakąś inną chorobę wymagającą wycięcia macicy/jajników a ja zamiast współczuć tej osobie zazdroszczę bo też bym chciała móc się nie martwić ciążą.
zapraszam na wątek "bezdzietne z wyboru" na podfrum 30+
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 08:33   #184
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale to JA bym żałowała, a nie pani premier, pan prezydent, ty czy moja mama. Ja.
Heh, piszesz jakbyś nie wiedziała, że świat jest codziennie pełen ludzi, winiących innych za swoje błędne decyzje, mających pretensje do diabli wiedzą kogo

Ja to generalnie nie rozumiem problemu, ale pewnie dlatego, że w moim otoczeniu jak komuś zależało, to pojechał za granicę i zrobił to czy tamto. Ewentualnie wyprowadził się do kraju, którego system prawny mu pasuje.

Tu jest jak z aborcją i eutanazją - wiele lat musi upłynąć, zanim społeczeństwo będzie na to gotowe. I zanim ktoś rozpisze porządnie ustawę.
Stary 2014-12-06, 09:14   #185
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Ja nie mialam wyboru, bo aborcje przeprowadzalam sama, w domu, w zachodniej Polsce.

pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow

---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Na Slowacji i w Czechach sa kliniki, ktore Polkom oferuja mozliwosc przeprowadzenia zabiegu wraz z dojazdem z osoba towarzyszaca i badaniami za kilkaset zlotych.

Przyklad? Jak sprawdzalam to sa takie ceny na Slowacji, a w Czechach z tego co wiem nie jest legalna aborcja dla osob spoza Czech.
A dojazd organizuja ale z poludniowej Polski.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Heh, piszesz jakbyś nie wiedziała, że świat jest codziennie pełen ludzi, winiących innych za swoje błędne decyzje, mających pretensje do diabli wiedzą kogo

Ja to generalnie nie rozumiem problemu, ale pewnie dlatego, że w moim otoczeniu jak komuś zależało, to pojechał za granicę i zrobił to czy tamto. Ewentualnie wyprowadził się do kraju, którego system prawny mu pasuje.

Tu jest jak z aborcją i eutanazją - wiele lat musi upłynąć, zanim społeczeństwo będzie na to gotowe. I zanim ktoś rozpisze porządnie ustawę.
Elve, tylko czemu w tak wielu sprawach musimy wyjezdzac z naszego kraju za normalnoscia? I niewazne czy chodzi o normalne zarobki, zapalenie jointa, aborcje czy sterylizacje.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 09:28   #186
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Elve, tylko czemu w tak wielu sprawach musimy wyjezdzac z naszego kraju za normalnoscia? I niewazne czy chodzi o normalne zarobki, zapalenie jointa, aborcje czy sterylizacje.
Bo wciąż jeszcze mamy prawo z czasów, kiedy rzeczy teraz normalne, normalne nie były. I wciąż jeszcze jest mnóstwo osób, żyjących według "tamtych" reguł. I wciąż jeszcze nie ma osoby, która by ruszyła "nowoczesnych" do zmian. I nie ma osoby, która by te zmiany wprowadziła z głową, tak żeby konsekwencje pozwolenia na pewne kwestie nie okazały się gorsze od zakazu. No nie poradzisz na razie, musi minąć więcej czasu.
Stary 2014-12-06, 09:34   #187
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Przyklad? Jak sprawdzalam to sa takie ceny na Slowacji, a w Czechach z tego co wiem nie jest legalna aborcja dla osob spoza Czech.
Nie moge ci podac linka z przykladem, bo i tak admin skasuje. Jesli chodzi o prawo do swiadczen zdrowotnych - ten przypadwk nie lezy w jurysdykcji nfzu, poniewaz jest to organizowane prywatnie,.nie ma wiec najmniejszwgo znaczenia, jakiej jestesmy nardodowosci. I wypoiadam sie z pelna konsekwencja, mieszkalam w Czechach pol roku, mialam okazje poznqc troche blizej zagadnienia zwiazane z opieka lekarskabw tym kraju.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 09:50   #188
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Nie moge ci podac linka z przykladem, bo i tak admin skasuje. Jesli chodzi o prawo do swiadczen zdrowotnych - ten przypadwk nie lezy w jurysdykcji nfzu, poniewaz jest to organizowane prywatnie,.nie ma wiec najmniejszwgo znaczenia, jakiej jestesmy nardodowosci. I wypoiadam sie z pelna konsekwencja, mieszkalam w Czechach pol roku, mialam okazje poznqc troche blizej zagadnienia zwiazane z opieka lekarskabw tym kraju.

Wyslij na PW jak mozesz.
Ciekawe to co piszesz, dzieki

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-06, 10:29   #189
201604181004
Konto usunięte

Elvegirl - akurat kiedys polki skrobaly sie na potege bo bylo to bardziej legalne i powszechne niz zakup bulek w piekarni
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 10:44   #190
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiem Drabineczko i z jakiegoś powodu to zostało zakazane i z jakiegoś powodu powrót tamtej legalności nie może nastąpić. Ktoś wyciągnął wnioski i zonk, nie ma.
I mam wrażenie że te zakazy to nie jest tylko kwestia "kraju katolickiego", ale też innych obserwacji i przewidywań.

Przyznam że nie wiem jakimi warunkami trzeba by było obłożyć zgodę na sterylizację - od jakiego wieku, dlaczego akurat od tego, czy prywatnie czy na nfz i dlaczego, czy badania psychologiczne przed i jeśli tak, to skąd pewność że dany orzecznik będzie wiarygodny, co z konsekwencjami prawnymi w wypadku nieudanego zabiegu...itd.

Przewiduję lata pikiet zanim temat wejdzie w życie. A jeszcze go nikt tak na dobrą sprawę głośno nie poruszył...
Stary 2014-12-06, 10:45   #191
201604181004
Konto usunięte

To nie byl nasz przodownik idol polakow lech walesa? Xd
Stary 2014-12-06, 10:47   #192
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Sam jeden?
Stary 2014-12-06, 11:00   #193
201604181004
Konto usunięte

nie no nie sam xd ale za jego kadencji chyba
Stary 2014-12-06, 11:09   #194
elvegirl
po drugiej stronie szafy

No jego, ale jako prezydenta, premierem Hanna Suchocka była w tym czasie z tego co kojarzę.

A czy sterylizacja była u nas kiedykolwiek legalnym zabiegiem?
Stary 2014-12-06, 13:13   #195
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
No jego, ale jako prezydenta, premierem Hanna Suchocka była w tym czasie z tego co kojarzę.

A czy sterylizacja była u nas kiedykolwiek legalnym zabiegiem?
Nie ma jakiejś listy zakazanych zabiegów; jak pisałam wcześniej kodeks karny przewiduje karę za pozbawienie płodności, ale należy to rozumieć jako pozbawienie bez zgody czyli siłą, tak jaki inne uszczerbki tam wymienione. Nie wiem czy wcześniejsza wersja kodeksu wspominała o pozbawieniu płodności - pewnie prawnicy z 'tamtych' czasów to wiedzą.

Poza tym, a może przede wszystkim, należy pomyśleć jaki wtedy było poziom medycyny i sytuacja polityczna. W latach 80-tych przerwanie ciąży było łatwo dostępne i legalne, jednocześnie antykoncepcja w porównaniu do obecnej prawie żadna - tabletki zawierały dużo hormonów, prezerwatywy jeśli już to tylko w aptece i pewnie znikomy wybór, wkładki były, ale ryzyko założenia wieksze bo np. diagnostyka gorsza; nie było USG w poradniach K, więc i ciąża rozpoznawana później (testy ciążowe tylko w aptekach, no i ciekawe jakie one były...), itd. Przyrost naturalny duży. Możliwości sprowadzenia czegoś z zagranicy prawie żadne, wyjazdu też...Łatwiej było ciąże usuwać niż im zapobiegać.
Podwiązanie jajowodów na pewno było możliwe przy cięciu cesarskim czy innej operacji drogą laparotomii, ale laparoskopii w PL w ogóle nie było (w latach 90-tych pierwsze zabiegi tą metoda robili chirurdzy, pewnie w wybranych, najlepszych ośrodkach). Taki zabieg ubezpłodnienia w tamtym czasie to byłaby obciążająca operacja. Co do wazektomii to nie wiem, ale podejrzewam, że nikt nie był nią zainteresowany.
Stary 2014-12-06, 14:33   #196
Minnie_Collins
Raczkowanie

Też jestem zdania, że należałoby ten temat ująć w jakieś rozsądne ramy prawne i dać ludziom swobodę wyboru.Tak myślałam sobie, jakby mogło to wyglądać od strony procedury.

Zakładam, że powodem sterylizacji są poważne problemy zdrowotne, wysokie prawdopodobieństwo utraty zdrowia lub życia w przypadku zajścia w ciążę, wysokie ryzyko choroby genetycznej lub wirusowej (mam tu na myśli np. zespół Pataua czy HIV/AIDS, a nie celiakię), dalej wiek i ustabilizowana sytuacja osobista (mam tu na myśli przypadek, w której para ma już dzieci i więcej nie chce).

Jak dla mnie tam, gdzie głównym powodem sterylizacji jest stan zdrowia osoby mającej się poddać zabiegowi to i NFZ powinien refundować. Wiem, wiem, ciężko by w naszym kraju to przeszło, w opiece zdrowia brakuje kasy na poważniejsze rzeczy, a to w zamyśle nie jest zabieg ratujący życie. Ale z drugiej strony leczenie skutków długotrwałego przyjmowania antykoncepcyjnych środków hormonalnych lub leczenie skutków trudnej ciąży (a nie daj Boże leczenie chorych dzieci) jest wieeeeelokrotnie bardziej kosztowne od zabiegu podwiązania jajowodów/nasieniowodów.
I niech się nawet na zabieg z NFZ czeka rok czy dwa, ale już to jest ileś ludzkich dramatów i dylematów mniej (a jak ktoś mocno zdecydowany czy przy kasie, to prywatnie też niech można).

Myślę jak rozwiązać problem zabezpieczenia się przed ewentualnymi problemami. Bo nie oszukujmy się, któremu lekarzowi czy szpitalowi chce się być ciąganym po sądach. Bo to, co jest niemożliwe dla medycyny dziś, za kilka lat może być pstryknięciem palcami. Niech potencjalny pacjent podpisze stos oświadczeń, że jest świadomy konsekwencji, że niektóre metody sterylizacji nie dają 100% pewności, że skutki zabiegu mogą być nieodwracalne, że postęp medycyny może w przyszłości ułatwić urodzenie zdrowego potomka itd., itd. I że jeśli mu/jej się odwidzi, to zabieg przywracania płodności organizuje sobie sam.

W przypadku osób, u których problemy zdrowotne nie są głównym powodem dodałabym jeszcze jakąś rozmowę z psychologiem. Mniejsze ryzyko, że ktoś chce się poddać sterylizacji i robi to pod wpływem przymusu, szantażu, cierpi na zaburzenia psychiczne lub zwyczajnie nie jest w 100% pewien.
No i sorry, ale większość moich koleżanek, które jeszcze jako 24-latki deklarowały, że nigdy nie będą matkami teraz co najmniej przebąkuje o tym "że w sumie to czemu nie/może kiedyś". Nie przeczę, są dziewczyny co wiedziały to od zawsze i przy tym trwają, ale wystarczy zerknąć na wątki "staraczkowe" by się przekonać, jak bezpłodność negatywnie odbija na rodzinach. Tamte dziewczyny najczęściej nie były nigdy świadome swoich problemów z płodnością, a co gdyby kiedyś z premedytacją pozbawiłyby się możliwości bycia mamą?
Skutki zdrowotne, rodzinne, społeczne byłyby ogromne i z pewnością byłyby orężem w ręku przeciwników swobodnego dostępu do legalnego ubezpłodnienia....

W ogóle im dłużej myślę o tej kwestii tym bardziej widzę, że to u nas chyba nigdy się nie ucywilizuje. Kto będzie miał takie jaja, by ten temat przepchnąć przez sejm...
Minnie_Collins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 14:48   #197
suszarka
Buc

Cytat:
Ale dlaczego? Jak nie chcę mieć dzieci a do wyboru mam trucie się hormonami do menopauzy albo sterylizację, to co mam robić?
dlatego, że nie czaję idei wykonywania nieodwracalnych zabiegów w innym celu niż medycznym. ale jak pisałam, nie jestem przeciwna, bo każdy decyduje za siebie ale po prostu tego nie czaję zapewne też dlatego, ze mam zupełnie inne podeście do ciąży niż Ty.
Stary 2014-12-06, 17:47   #198
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Czyli nie rozumiesz także operacji plastycznych? Albo prostowania zębów?
Stary 2014-12-06, 18:12   #199
suszarka
Buc

Cytat:
Czyli nie rozumiesz także operacji plastycznych? Albo prostowania zębów?
efekt operacji plastycznej można zmienić drugą operacją plastyczną.
przykładowo - powiększasz sobie cycki - zmniejszasz sobie cycki potem. jest odwracalna. jajowodów sobie raczej nie odwiążesz.

prostowanie zębów to już bardziej dla mnie pod wskazania medyczne podchodzi niż pod własną fanaberię.
Stary 2014-12-06, 18:21   #200
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

U mojej siostry był to zabieg typowo kosmetyczny (prostowanie zębów) - wg twojej teorii nie powinna tego robić, bo przecież to nie jest stricte wskazanie medyczne do operacji plastycznej też niekiedy nie ma wskazań medycznych - np. skracanie palców u stóp - skoro nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia, to po co je skracać? Takie widzimisię?
Stary 2014-12-06, 18:26   #201
suszarka
Buc

Cytat:
U mojej siostry był to zabieg typowo kosmetyczny (prostowanie zębów) - wg twojej teorii nie powinna tego robić, bo przecież to nie jest stricte wskazanie medyczne do operacji plastycznej też niekiedy nie ma wskazań medycznych - np. skracanie palców u stóp - skoro nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia, to po co je skracać? Takie widzimisię?
serio nie czaję sensu tej dyskusji. nie rozumiem sterylizacji jako formy antykoncepcji ale po raz kolejny powtórzę nie jestem jej przeciwna.

a skraca się palce u stóp?
Stary 2014-12-06, 18:26   #202
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

skraca.
I ja wolę się wysterylizować, niż łykać tabsy przez 20-30 lat
Stary 2014-12-06, 18:37   #203
suszarka
Buc

Cytat:
skraca.
I ja wolę się wysterylizować, niż łykać tabsy przez 20-30 lat
a to nie wiedziałam o tym skracaniu ale aż poczytam.

no sure, tabsy przez tyle czasu to straszny syf.
Stary 2014-12-06, 18:44   #204
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
a to nie wiedziałam o tym skracaniu ale aż poczytam.

no sure, tabsy przez tyle czasu to straszny syf.
A w sumie jest jakiś lepszy pomysł poza spiralą? Przecież nawet osoby, które chcą mieć dzieci zazwyczaj chcą mieć ich skończoną liczbę.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-06, 18:51   #205
suszarka
Buc

Cytat:
A w sumie jest jakiś lepszy pomysł poza spiralą? Przecież nawet osoby, które chcą mieć dzieci zazwyczaj chcą mieć ich skończoną liczbę.
przyznam się szczerze, że może ignorant ze mnie - dotychczas leciałam na tabsach, później na niczym, teraz jestem naturalne zabezpieczona ale za chwilę znów wkroczę na rynek antykoncepcji i pewnie przez jakiś czas będą grane tabsy a później pewnie powyższa spirala. możliwe, ze za x lat jednak zrozumie ideę sterylizacji i sama będę chciała się jej podać. to,że teraz tego nie rozumiem, nie znaczy, ze nie będę nigdy rozumieć.
Stary 2014-12-06, 18:58   #206
201604181004
Konto usunięte

a pewnie później spirala
ehe

będziesz rodzić dzieci że jesteś tego taka pewna? :P
Stary 2014-12-06, 19:00   #207
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
a pewnie później spirala
ehe

A suszarka nie jest mamą?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-06, 19:02   #208
201604181004
Konto usunięte

a jest mamą?
Stary 2014-12-06, 19:03   #209
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
a pewnie później spirala
ehe

wiesz co jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to za około 1,5 miesiąc będę.

Cytat:
A suszarka nie jest mamą?
jeszcze nie, ale w przyszłym miesiącu już tak.

a serio jest taki mega problem z załozeniem u laski bezdzietnej spirali? nie ma żadnego lekarza, który by się czegoś takiego podjął?
Stary 2014-12-06, 19:04   #210
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
wiesz co jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to za około 1,5 miesiąc będę.

jeszcze nie, ale w przyszłym miesiącu już tak.
No, bo już myślałam, że źle zrozumiałam naturalne zabezpieczenie
No to zdrowia

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości