|
|
#181 |
|
Wtajemniczenie
|
Czemu sterylizacja jest nielegalna?
Ja slyszalam o specjalnych rejsach aborcyjnych organizowanych (legalnie) specjalnie dla kobiet z krajow gdzie aborcja jest nielegalna. Przy aborcji farmakologicznej nie trzeba lezec w szpitalu, mozna zrobic ja w domu, a w szpitalu zostawiaja na max kilka godzin. Zwolnienia tez raczej nie ma, a nawet rzadko przeprowadza sie pozniej kontrole. Nie wiem jak to wyglada w krajach jak np Slowacja..
Ja bym aborcji chirurgicznej chyba sie bala, mimo ze to tylko kilka godzin w szpitalu..
Edytowane przez spaghettii Czas edycji: 2014-12-06 o 02:32 |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;49228854]Cóż, rozmnażanie się społeczeństwa leży jednak w interesie państwa. Mamy tak mały przyrost naturalny, że niedługo będziemy musieli setkami tysięcy sprowadzać imigrantów, żeby u nas pracowali.
Nie uważam że sterylizacja powinna być zabroniona, ale rozumiem punkt widzenia z poczekaniem do jakiegoś tam wieku, czy przynajmniej przejściem okresu konsultacji z psychologiem. Jeśli statystyki pokazują że w wieku 20+ często zmieniają się poglądy na posiadanie dzieci, to logicznym jest, że państwo będzie chciało "przeczekać" ten okres nie pozwalając na sterylizację, w nadziei, że jednak jakieś dzieci się urodzą. [/QUOTE]na razie to najwięcej Polskich dzieci rodzi się w UK i ogólnie za granicami kraju (moja daleka znajoma w Norwegii ma 3 ) A jak ktoś wpadnie i jest zdesperowany to nawet weźmie pożyczkę na aborcje i wyjedzie na Słowacje na zabieg.
|
|
|
|
|
#183 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#184 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Ja to generalnie nie rozumiem problemu, ale pewnie dlatego, że w moim otoczeniu jak komuś zależało, to pojechał za granicę i zrobił to czy tamto. Ewentualnie wyprowadził się do kraju, którego system prawny mu pasuje. Tu jest jak z aborcją i eutanazją - wiele lat musi upłynąć, zanim społeczeństwo będzie na to gotowe. I zanim ktoś rozpisze porządnie ustawę.
|
|
|
|
#185 | ||
|
zuy mod
|
Cytat:
A dojazd organizuja ale z poludniowej Polski. ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#186 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Bo wciąż jeszcze mamy prawo z czasów, kiedy rzeczy teraz normalne, normalne nie były. I wciąż jeszcze jest mnóstwo osób, żyjących według "tamtych" reguł. I wciąż jeszcze nie ma osoby, która by ruszyła "nowoczesnych" do zmian. I nie ma osoby, która by te zmiany wprowadziła z głową, tak żeby konsekwencje pozwolenia na pewne kwestie nie okazały się gorsze od zakazu. No nie poradzisz na razie, musi minąć więcej czasu.
|
|
|
#187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Ciekawe to co piszesz, dzieki
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
Elvegirl - akurat kiedys polki skrobaly sie na potege bo bylo to bardziej legalne i powszechne niz zakup bulek w piekarni
|
|
|
|
|
#190 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Wiem Drabineczko
i z jakiegoś powodu to zostało zakazane i z jakiegoś powodu powrót tamtej legalności nie może nastąpić. Ktoś wyciągnął wnioski i zonk, nie ma.I mam wrażenie że te zakazy to nie jest tylko kwestia "kraju katolickiego", ale też innych obserwacji i przewidywań. Przyznam że nie wiem jakimi warunkami trzeba by było obłożyć zgodę na sterylizację - od jakiego wieku, dlaczego akurat od tego, czy prywatnie czy na nfz i dlaczego, czy badania psychologiczne przed i jeśli tak, to skąd pewność że dany orzecznik będzie wiarygodny, co z konsekwencjami prawnymi w wypadku nieudanego zabiegu...itd. Przewiduję lata pikiet zanim temat wejdzie w życie. A jeszcze go nikt tak na dobrą sprawę głośno nie poruszył...
|
|
|
#191 |
|
Konto usunięte
|
To nie byl nasz przodownik idol polakow lech walesa? Xd
|
|
|
|
|
#192 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Sam jeden?
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
|
nie no nie sam xd ale za jego kadencji chyba
|
|
|
|
|
#194 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No jego, ale jako prezydenta, premierem Hanna Suchocka była w tym czasie z tego co kojarzę.
A czy sterylizacja była u nas kiedykolwiek legalnym zabiegiem?
|
|
|
#195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym, a może przede wszystkim, należy pomyśleć jaki wtedy było poziom medycyny i sytuacja polityczna. W latach 80-tych przerwanie ciąży było łatwo dostępne i legalne, jednocześnie antykoncepcja w porównaniu do obecnej prawie żadna - tabletki zawierały dużo hormonów, prezerwatywy jeśli już to tylko w aptece i pewnie znikomy wybór, wkładki były, ale ryzyko założenia wieksze bo np. diagnostyka gorsza; nie było USG w poradniach K, więc i ciąża rozpoznawana później (testy ciążowe tylko w aptekach, no i ciekawe jakie one były...), itd. Przyrost naturalny duży. Możliwości sprowadzenia czegoś z zagranicy prawie żadne, wyjazdu też...Łatwiej było ciąże usuwać niż im zapobiegać. Podwiązanie jajowodów na pewno było możliwe przy cięciu cesarskim czy innej operacji drogą laparotomii, ale laparoskopii w PL w ogóle nie było (w latach 90-tych pierwsze zabiegi tą metoda robili chirurdzy, pewnie w wybranych, najlepszych ośrodkach). Taki zabieg ubezpłodnienia w tamtym czasie to byłaby obciążająca operacja. Co do wazektomii to nie wiem, ale podejrzewam, że nikt nie był nią zainteresowany.
|
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Też jestem zdania, że należałoby ten temat ująć w jakieś rozsądne ramy prawne i dać ludziom swobodę wyboru.Tak myślałam sobie, jakby mogło to wyglądać od strony procedury.
Zakładam, że powodem sterylizacji są poważne problemy zdrowotne, wysokie prawdopodobieństwo utraty zdrowia lub życia w przypadku zajścia w ciążę, wysokie ryzyko choroby genetycznej lub wirusowej (mam tu na myśli np. zespół Pataua czy HIV/AIDS, a nie celiakię), dalej wiek i ustabilizowana sytuacja osobista (mam tu na myśli przypadek, w której para ma już dzieci i więcej nie chce). Jak dla mnie tam, gdzie głównym powodem sterylizacji jest stan zdrowia osoby mającej się poddać zabiegowi to i NFZ powinien refundować. Wiem, wiem, ciężko by w naszym kraju to przeszło, w opiece zdrowia brakuje kasy na poważniejsze rzeczy, a to w zamyśle nie jest zabieg ratujący życie. Ale z drugiej strony leczenie skutków długotrwałego przyjmowania antykoncepcyjnych środków hormonalnych lub leczenie skutków trudnej ciąży (a nie daj Boże leczenie chorych dzieci) jest wieeeeelokrotnie bardziej kosztowne od zabiegu podwiązania jajowodów/nasieniowodów. I niech się nawet na zabieg z NFZ czeka rok czy dwa, ale już to jest ileś ludzkich dramatów i dylematów mniej (a jak ktoś mocno zdecydowany czy przy kasie, to prywatnie też niech można). Myślę jak rozwiązać problem zabezpieczenia się przed ewentualnymi problemami. Bo nie oszukujmy się, któremu lekarzowi czy szpitalowi chce się być ciąganym po sądach. Bo to, co jest niemożliwe dla medycyny dziś, za kilka lat może być pstryknięciem palcami. Niech potencjalny pacjent podpisze stos oświadczeń, że jest świadomy konsekwencji, że niektóre metody sterylizacji nie dają 100% pewności, że skutki zabiegu mogą być nieodwracalne, że postęp medycyny może w przyszłości ułatwić urodzenie zdrowego potomka itd., itd. I że jeśli mu/jej się odwidzi, to zabieg przywracania płodności organizuje sobie sam. W przypadku osób, u których problemy zdrowotne nie są głównym powodem dodałabym jeszcze jakąś rozmowę z psychologiem. Mniejsze ryzyko, że ktoś chce się poddać sterylizacji i robi to pod wpływem przymusu, szantażu, cierpi na zaburzenia psychiczne lub zwyczajnie nie jest w 100% pewien. No i sorry, ale większość moich koleżanek, które jeszcze jako 24-latki deklarowały, że nigdy nie będą matkami teraz co najmniej przebąkuje o tym "że w sumie to czemu nie/może kiedyś". Nie przeczę, są dziewczyny co wiedziały to od zawsze i przy tym trwają, ale wystarczy zerknąć na wątki "staraczkowe" by się przekonać, jak bezpłodność negatywnie odbija na rodzinach. Tamte dziewczyny najczęściej nie były nigdy świadome swoich problemów z płodnością, a co gdyby kiedyś z premedytacją pozbawiłyby się możliwości bycia mamą? Skutki zdrowotne, rodzinne, społeczne byłyby ogromne i z pewnością byłyby orężem w ręku przeciwników swobodnego dostępu do legalnego ubezpłodnienia.... W ogóle im dłużej myślę o tej kwestii tym bardziej widzę, że to u nas chyba nigdy się nie ucywilizuje. Kto będzie miał takie jaja, by ten temat przepchnąć przez sejm... |
|
|
|
|
#197 |
|
Buc
|
dlatego, że nie czaję idei wykonywania nieodwracalnych zabiegów w innym celu niż medycznym. ale jak pisałam, nie jestem przeciwna, bo każdy decyduje za siebie ale po prostu tego nie czaję zapewne też dlatego, ze mam zupełnie inne podeście do ciąży niż Ty.
|
|
#198 |
|
Konto usunięte
|
Czyli nie rozumiesz także operacji plastycznych? Albo prostowania zębów?
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Buc
|
Cytat:
przykładowo - powiększasz sobie cycki - zmniejszasz sobie cycki potem. jest odwracalna. jajowodów sobie raczej nie odwiążesz. prostowanie zębów to już bardziej dla mnie pod wskazania medyczne podchodzi niż pod własną fanaberię.
|
|
|
#200 |
|
Konto usunięte
|
U mojej siostry był to zabieg typowo kosmetyczny (prostowanie zębów) - wg twojej teorii nie powinna tego robić, bo przecież to nie jest stricte wskazanie medyczne
do operacji plastycznej też niekiedy nie ma wskazań medycznych - np. skracanie palców u stóp - skoro nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia, to po co je skracać? Takie widzimisię?
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Buc
|
Cytat:
a skraca się palce u stóp?
|
|
|
#202 |
|
Konto usunięte
|
skraca.
I ja wolę się wysterylizować, niż łykać tabsy przez 20-30 lat |
|
|
|
|
#203 | |
|
Buc
|
Cytat:
![]() no sure, tabsy przez tyle czasu to straszny syf.
|
|
|
#204 |
|
zuy mod
|
A w sumie jest jakiś lepszy pomysł poza spiralą? Przecież nawet osoby, które chcą mieć dzieci zazwyczaj chcą mieć ich skończoną liczbę.
|
|
|
#205 |
|
Buc
|
przyznam się szczerze, że może ignorant ze mnie - dotychczas leciałam na tabsach, później na niczym, teraz jestem naturalne zabezpieczona ale za chwilę znów wkroczę na rynek antykoncepcji i pewnie przez jakiś czas będą grane tabsy a później pewnie powyższa spirala. możliwe, ze za x lat jednak zrozumie ideę sterylizacji i sama będę chciała się jej podać. to,że teraz tego nie rozumiem, nie znaczy, ze nie będę nigdy rozumieć.
|
|
#206 |
|
Konto usunięte
|
a pewnie później spirala
ehe będziesz rodzić dzieci że jesteś tego taka pewna? :P |
|
|
|
|
#207 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#208 |
|
Konto usunięte
|
a jest mamą?
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Buc
|
Cytat:
![]() jeszcze nie, ale w przyszłym miesiącu już tak. ![]() a serio jest taki mega problem z załozeniem u laski bezdzietnej spirali? nie ma żadnego lekarza, który by się czegoś takiego podjął?
|
|
|
#210 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
![]() No to zdrowia
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.

[/QUOTE]
) A jak ktoś wpadnie i jest zdesperowany to nawet weźmie pożyczkę na aborcje i wyjedzie na Słowacje na zabieg.