|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Wredny kotecek
|
Dot.: Twój zwierzak czy człowiek - kogo ratowałabyś najpierw?
Cytat:
) więc tak samo może służyć za przykład.
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo bym próbowała, nie zostawiłabym nikogo z czystym sumieniem. |
|
|
|
|
#183 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
takiego prawa głosu czy chcą z nami być czy nie, nie mają. To, że ich kochamy i staramy się stworzyć im jak najlepszą opiekę - za co one nas też kochają to inna para kaloszy. My jesteśmy tak czy inaczej ich panami czy "mamusiami" - jak kto woli, i w jednym i drugim wypadku, jesteśmy zobowiązani dbać o ich potrzeby i bezpieczeństwo. Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 |
|
|
|
|
#184 |
|
Rozeznanie
|
Odpowiadałam już w poprzednim wątku,ale powtórzę-ratowałabym MOJEGO zwierzaka,bo jest dla mnie członkiem rodziny,kimś kogo kocham a nie żywą zabawką i kimś mniej wartym niż ludzie.Jeśli mogę pomóc obcym ludziom-bardzo chętnie,ale nie kosztem tych,których kocham.
Zawsze w sytuacji kiedy można wybrać życie jedno z dwóch lub więcej jest trudno,ale nigdy nie wybrałabym poświęcenia życia istoty ,którą kocham i która mi ufa. |
|
|
|
#185 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Jestem bardzo, bardzo, bardzo, bardzo emocjonalnie związana z moimi psami. Ja, mój partner i moje zwierzęta tworzymy moją rodzinę. Wiem jak reaguję w sytuacjach, kiedy mojemu psu dzieje się krzywda, nie widzę i nie słyszę wtedy świata wokół. Jedyne co mnie interesuje to żeby pomóc mojemu psu, obok mogłoby zapewne całe stado dzieci doznawać krzywd. Nie zauważyłabym tego raczej, moja uwaga byłaby skupiona na moim członku rodziny.
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Pozostaje mieć tylko nadzieję, że niektórzy tylko tak piszą, że uratowaliby zwierzątko, a człowiekowi pozwoliliby zginąć, a w rzeczywistości jednak uratowaliby człowieka.
Nie wierzę, że normalny, zdrowy psychicznie człowiek jest obojętny na ludzkie cierpienie. |
|
|
|
#187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
Siostrę, wujka, babcię też zostawicie dla obcego? Każdy ma swoje zdanie i należy je szanować a nie oceniać. A tu widać aby pojechać....
|
|
#188 |
|
Naczelna Nastolatka
|
jestem zdrowa psychicznie. Powtórzę, że mój pies jest istotą z którą jestem emocjonalnie związana, bardzo mocno. Nie potrafisz tego zrozumieć golgie to trudno, ale daruj sobie wstawki o zaburzeniach psychicznych.
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
W domu zostawiłam trzy psy. Są dla mnie jak rodzina, są ode mnie i mojej rodziny zależne i ufają nam - nie wyobrażam sobie postawić życie obcego człowieka nad nimi, z racji tego tylko że jest człowiekiem. Spojrzenia psiaków, które zostawiłam na pastwę losu nie zapomniałabym do końca życia. Obcy człowiek jest obcy, moje zwierzaki to bliscy. Więc to je ratowałabym pierwsze i miałabym ogromne obiekcje, gdyby ktoś postanowił mnie za to wsadzić.
P.S Nie poświęciłabym psa nawet dla znajomych, rodzina i przyjaciele - inna sprawa. Miałabym dylemat, a i tak później ogromne wyrzuty sumienia. |
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Przez was śniły mi się dzisiaj pożary przez całą noc.
![]() Uderzenie pioruna w dom, wybuch (taki,że szyby wylatywały) i momentalne zajęcie się domu ogniem. I niestety ani psa by się nie dało uratować, ani człowieka...
|
#191 |
|
Konto usunięte
|
Ratowałabym człowieka.
|
|
|
|
#192 |
|
Bang Bang Bang
|
Nie rozumiem dlaczego osoby, które obstają za "ludzką" opcją muszą przy okazji atakować i obrażać drugą stronę? Sugerowanie jakichś problemów psychicznych, nieszanowania życia ludzkiego... Jakoś nie widzę, aby z naszej strony padały słowa typu: zostawiłabyś na pewną śmierć zwierzaka, który ci ufa, a zamiast niemu, wolałabyś pomóc kompletnie obcej osobie, ojej, chyba coś z tobą nie tak, dla ciebie zwierzę to tylko rzecz.
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Ratowałabym najpierw moje koty pózniej obce dzieci. No sorry, kocham moje koty nawet ponad swoje własne życie, wiec dla mnie wybór jest mega prosty. Generalnie mam mniej współczucia do ludzi niż do zwierząt
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#195 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Nie trzeba mieć sytuacji zagrożenia życia żeby się spotkać z obojętnością na ludzkie cierpienie. Codziennie na ulicy, wszędzie znieczulica. Ludzie są strasznymi stworzeniami i nigdy nie poświęciłabym swojego życia dla ratowania obcej osoby, nawet przy pominięciu własnego zwierzęcia. ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- A ile jest przypadków, że to zwierze uratowało człowieka. Ludzie wykorzystują psy, niejednokrotnie narażając ich zdrowie i życie żeby odszukały kogoś w gruzach, mnóstwo psów zginęło w czasie niebezpiecznych akcji policyjnych no ale przecież to tylko pies....
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2014-12-06 o 10:27 |
|
|
|
|
#197 |
|
Wredny kotecek
|
Zapomniałabym.... eksperymenty na zwierzętach - to takie ludzkie i kochane
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
widać jestem inna bo ratowałabym człowieka... i trochę mi jest dziwnie po przeczytaniu paru wypowiedzi na wątku, że ktoś wolałby ratować swojego chomika zamiast mojego dziecka...
miałam kiedys do wyboru, ratować tylko siebie, ratować siebie i swoją córkę, ratować siebie i swoją córkę oraz obcą dla nas dziewczynkę w wieku mojej córki. I jakoś przez myśl mi nawet nie przeszło nie przeszło zostawić którąkolwiek z nich, chociaż mogłyśmy żadna nie zdążyć uciec w takiej trójcy. Domyślam się tylko, że gdyby był tam mój pies czy kot, to najpierw i tak ratowałabym dziewczyny a później jeśli byłaby jeszcze szansa psa i kota. |
|
|
|
#199 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() No i wybacz ale kim jest dla mnie twoje dziecko, że miałabym brać je w takiej chwili pod uwagę jako pierwsze do ratowania?
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ty piszesz o swoim dziecku, a my o cudzym dziecku. Dla nas to są cudze dzieci, obojętne emocjonalnie. Natomiast mój pies nie jest mi obojętny emocjonalnie.
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#202 |
|
Konto usunięte
|
Uratowałabym moją ukochaną Sarę.
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście że zrozumiałam, po czym wnosisz że nie? może nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi? jest dokładnie tak jak napisałam, ratujesz swojego chomika a nie moje dziecko - co w tym nie zrozumiałego? nigdzie nie napisałam, że moje dziecko jest kimkolwiek dla Ciebie. Napisałam tylko to, że jest moim dzieckiem, a Ty ratujesz swojego chomika. tak zakonna dokładnie o tym pisze. Płonie dom i widzę Ciebie, która uratowała swojego chomika pozostawiając w domu moje dziecko. Rozumiem, że nie miałybyście nic do mnie, gdyby to ja zostawiła w takim domu Wasze dziecko, żeby uratować swojego chomika. |
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Człowiek to człowiek, a zwierze to nadal zwierze, choćbyście nie wiem co pisały i mówiły. I dla mnie to chore żeby najpierw rzucić sie na pomoc psu, a nie człowiekowi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
|
|
|
#205 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Nie. |
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Definitywnie ratowałabym mojego kota. Dla mnie to żaden dylemat.
Ratuję to co dla mnie bliskie. W odroznieniu od niektorych widze wizazanek nie mam zludzen, ze moi sąsiedzi ratowaliby wlasne laptopy, obrazy i antyki a nie moją dupe. W czasie zagrozenia zycia kazdy instynktownie ratuje SIEBIE.Od ratowania innych są specjalne sluzby - pogotowie, straz pozarna. W ogole kosmos, w czasie np tornada, huraganow czy pozarów, gdy jedni probuja sie ratowac inni ludzie jeszcze okradaja czy oszukuja, takie zycie, taka natura ludzka, a tu jedna panienka z druga panienka sa smiertelnie oburzone bo WIADOMO ze czlowieka, malo tego, oczekuja ze ktos ratowalby jeszcze je bezinteresownie ponad wlasna rodzina (bo moj kot jest czlonkiem mojej rodziny) Siakaś nowa utopia?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
#207 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Nie mam chomika, nie sądzę żebym z chomikiem się związała emocjonalnie. Ja mam psa, od 6 lat. Karmię go, uczę, jeżdżę na wakacje, wożę do lekarza, tulę, całuję i kocham, bez niego wyjeżdżam maksymalnie na 2 dni, na dłużej się rozstaliśmy jak musiałam mieć zabieg.
Więc jest dla mnie ważniejszy niż cudze dziecko. Tak trudno to pojąć?
|
#208 |
|
Wredny kotecek
|
Ale nie rozumiem jakie to ma znaczenie, że człowiek to CZŁOWIEK? Nie kocham obcych ludzi, wiszą mi i powiewają.
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale co z tego? Co wnoszą do dyskusji nasze poglądy na temat 'choroby'? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

) więc tak samo może służyć za przykład.