![]() |
#481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica
Wg mnie tak powinno to wyglądać, ze nauczyciel nie przynosi do szkoły swoich przekonań religijnych czy kulturowych, czyli nie ma choinki, krzyża czy menory.
Ja tez w pracy nie powinnam ze współpracownikami czy klientami rozmawiać na takie tematy, to juz nawet kwestia kultury osobistej.
![]() |
#482 |
Naczelna Nastolatka
|
Pogarda? Serio? Masz jakiś problem z nadinterpretacja. Śmieje się teraz bo myślę o pierwszakach które mnie uwielbiają. I o 5 klasie, najgorszej w szkole, która mnie lubi i szanuje. Twoje wrażenia to twoja sprawa lub ewentualnie twój problem
![]() |
#483 |
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49232650]Tematycznie trochę
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] Wyznanie swoje może zostawić za drzwiami- jeśli wpływa ono np. na brak realizacji programu nauczania. To chyba jasne.
![]() |
#484 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49232650]Tematycznie trochę
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] Normalnie o ile nie rzutowałoby to na realizację programu nauczania. Ja patrzę na to od innej strony, jako przestraszna ateistka. O ile a jestem tolerancyjna aż do bólu, uważam że każdy, o ile nie krzywdzi innego człowieka ma prawo do własnej wiary, choćby to było te całe Latające Spaghetti ![]() W piątek przyszła ze szkoły wkurzona, że pani kazała im się uczyć kolędy, zagrania jej na flażolecie i zaśpiewania przed forum klasowym, (Maja chodzi na kółko muzyczne). Spokojnie tłumaczyłam jej, że to część tradycji i żeby nie patrzyła na tę kolędę jak na pieśń o Jezusie tylko na świąteczną piosenkę, jak np. "Jingle bells". Denerwowałoby mnie wiele innych rzeczy Szaja ale nie to, o czym napisałaś. Mnie wkurza informowanie rodziców na ostatni moment o wszystkim, rzeczach potrzebnych na plastykę, wyjściach, brak informacji o sprawdzianach i testach... O patrz, przypomniałam sobie o co miałam cię zapytać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Konto usunięte
|
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] dla mnie super, ale tematyka świąteczna jest w podręcznikach, niestety i trochę psuje wyobrażenie świąt, np. pierogi, których nigdy w domu nie robiliśmy (rodzinnym domu), Mikołaj z Laponii choć w domu czekamy na Mikołaja biskupa, zdobienie pierników (ja uznaje tylko gładkie) kiermasz świąteczny - muszę kupić materiały, potem pomagać w klejeniu a na koniec zakupić niech szkoła tylko uczy przez te święta semestr kończy się już w grudniu, bo mikołajki, jasełka, spotkanie opłatkowe a po świętach 3 króli i znów się nie da wejść w rytm Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2014-12-06 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o tematy około religijne/świateczne to nie przeszkadzałoby mi to wcale.Może nawet wolałabym.Jesli dziecko chodziłoby na religię to tam temat byłby z pewnością poruszany.Reszta indywidualnie u każdego w domu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Zakorzenienie
|
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] no niestety istnieje jeszcze religia na ktorej osoba ucząca powinna o tym pogadac. szkola jest swiecka, nawet jesli wisi krzyż w klasie. patriotyzmu nie uczy najnowszy podrecznik nawet - brak wzmianki o 11 listopada! zawsze mozna zorganizowac np. spotkanie swiateczne bez udzialu pani, za jej wiedza oczywiscie, przeciez istnieje dyrekcja, trójka klasowa... ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Konto usunięte
|
Nie obraź się, ale czytam Twoje wypowiedzi w innych wątkach (przytaczać nie będę, bo to nieładnie i niezgodnie z zasadami) i chyba nigdy w życiu nie chciałabym, aby człowiek z takim podejściem do dzieci uczył moje własne dziecko. I nie, nie chodzi mi o to, że dzieci trzeba kochać. Ale wypowiadać się o dzieciach w takim tonie i to publicznie i to będąc nauczycielką - nie mieści mi się to w głowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Naczelna Nastolatka
|
Już tyle razy to tłumaczyłam, w pracy jestem w pracy, nie mam żadnego problemu z dziećmi. Poza pracą lubię mieć przestrzeń od dzieci wolną, nie lubią jak się drą w sklepie mi nad uchem, sikają w miejscach publicznych.
Natomiast jeśli chodzi ci o wątek z ratowaniem, to moje psy kocham, ich dobro przedkładam nad dobro obcych mi ludzi. A tak poza tym, to nie wiem dokładnie o co ci chodzi więc nie mam się nawet jak odnieść dokładnie do twojego postu.
![]() |
#490 |
Konto usunięte
|
Nie, nie chodzi mi o posty dotyczące konkretnie przywiązania do psa, bo to rozumiem, aczkolwiek owszem - mowa o "tych" wątkach. Chodzi mi ogólnie o wydźwięk Twoich wypowiedzi, bez konkretów, takie odniosłam wrażenie. Gdybym Cię nie "znała" z tego wątku, nawet by mi przez myśl nie przeszło, że możesz być nauczycielką. Choć być może tak doskonale umiesz rozdzielać te dwie sytuacje, pracę i poza pracą. Kończę OT.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Naczelna Nastolatka
|
Potrafię oddzielić, co więcej, gdybyś mnie znała choćby przelotem, ale osobiście, to na pewno byś nie zaszufladkowała mnie jako niegodną pracy w szkole lub pożerającą dzieci żywcem.
![]() |
#492 |
Zakorzenienie
|
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] Bylam na rozmowie z dyrektorem. Nauczycielka bardzo duzo rozmawiala na temat swojej wiary I nawet zaczynala dzieciom pokazywac rozne zabawy zwiazane z jej wiara. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem.Byłaś na rozmowie z dyrektorem, bo nie podobało ci się to, co pogrubiłam? Ale zdaje się ty nie mieszkasz w PL.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zakorzenienie
|
zgadza sie, czego nie rozumiesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ta nauczycielka bardzo duzo czasu spedzala na swojej religi, ciagle dzieciom opowiadala jakie swieto ma I jak swietowala a jak dziecko mi do domu drejdel przynioslo to poszlam do dyrektora. Po byla cisza ju corka nie opowiadala o tradycjach zydowskich itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
w programie swiat nie ma bo to szkola publiczna, przerabia sie tylko tradycje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
Sama oprowadzałam wycieczki szkolne po synagodze Nożyków i cmentarzu przy ulicy Okopowej, wprowadzałam w tajniki i zwyczaje, tłumaczyłam symbolikę macew itd. Ale jako przewodnik, nie nauczyciel ze szkoły. Szkoły po prostu chciały, to zamawiały takie wycieczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] Jeśli chodzi o tematykę religijno-świąteczną to nie widziałabym żadnego problemu ![]() Aczkolwiek jedno co mi się nie podoba w tym co piszesz - szkolna klasa to nie jest prywatne mieszkanie nauczyciela i nie może być tak, że jeden nie chce choinki bo mu wiara nie pozwala, drugi sobie posąg Buddy postawi bo mu wiara nakazuje, a trzeci każe dziewczynkom pozakładać burki bo mu wiara nie pozwala patrzeć na ich twarze ![]() Takie osobiste przekonania osoba będąca nauczycielem powinna zostawiać za drzwiami i to, w co wierzy i co praktykuje nie może mieć wpływu na to jak uczy (a przynajmniej nie powinno). Ja uważam, że przestrzeń niejako publiczna czyli najpierw szkoła, potem praca itp. to nie powinny być miejsca do manifestowania swoich przekonań religijnych i ewentualnego własnego sposobu na życie jeśli koliduje to z ogólnie przyjętymi zasadami.
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
poza tym choinka to tradycja - nie wiara.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Naczelna Nastolatka
|
ale wiecie, że u nas, w naszym kraju, nie ma czegoś takiego jak szkoła neutralna światopoglądowo?
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
![]() Jak, jako rodzice, podeszlibyście do tego?[/QUOTE] Czy to rzutowanie objawia się poprzez brak tematyki świątecznej i brak choinki? Czy ingeruje w tematy do realizacji, podważa zasady matematyczne, itp ![]() Czy przy okazji pokazuje jej święta? jelsi takie obchodzi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Konto usunięte
|
Paula, wyjaśniam - w klasach 1-3 tematyka świąteczna jest częścią edukacji wczesnoszkolnej - zadania znajdują się w ćwiczeniach, w podręcznikach i tak dalej. Pomijam, czy się to wątkowi podoba czy nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Zakorzenienie
|
Szaja mnie się nie podoba obowiązek przygotowania świątecznego kiermaszu... już nie chodzi o moje osobiste poglądy, tylko kurcze mam wrażenie, że w szkole owszem można mówić o tradycji w sensie polskiej tradycji świątecznej jako części naszej kultury itd. ale nie rozumiem tego obowiązkowego zmuszania do "radosnej świątecznej atmosfery", co będzie z uczniem innego wyznania na przykład? Też będzie robił aniołki i szopkę bo inaczej zła ocena? Strasznie mi to wszystko trąci religijną indoktrynacją.
Aż się martwię co będzie z moimi dziećmi gdy nie będą chodzić na religię...
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49280710]Paula, wyjaśniam - w klasach 1-3 tematyka świąteczna jest częścią edukacji wczesnoszkolnej - zadania znajdują się w ćwiczeniach, w podręcznikach i tak dalej. Pomijam, czy się to wątkowi podoba czy nie
![]() Wiedziała ta osoba o tym, zanim podjęła pracę? Wiedziała, więc powinna program realizować. Mnie się zdarzały przypadki, że któraś osoba z grupy nie weszła do kościoła, właśnie z uwagi na swoją religię. Ale to był turysta, ja bym sobie nie mogła pozwolić na to, żeby na przykład na wycieczce po Jordanii do meczetu nie wejść, bo byłam w pracy i taki był program. A w Izraelu miałam za pomocniczych przewodników żydowskie małżeństwo. Wiedza o religii katolickiej imponująca, bardzo fajni ludzie i super się z nimi współpracowało. Znali program i go realizowali, nie usłyszałam od nich tego, że tylko o miejscach związanych z ich religią będą opowiadać i tam ludzi prowadzać. Wchodziliśmy razem wszędzie, zgodnie z harmonogramem wycieczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49286154]Oczywiście, że wiedziała. Szczerze mówiąc, to ja się dziwię rodzicom, że przez tyle lat nikt nie zaprotestował jednak takiemu podejściu
![]() Ja bym nie protestowała, tylko podsuwała pomysły. Na przykład staropolskie obyczaje świąteczne, ciekawe tematy itd. Sophie Horodowicz-Knab napisała super książkę o świątecznych zwyczajach staropolskich kultywowanych w różnych regionach Polski (teraz już w zaniku). Żeby to była własna inwencja a nie mus. Moi niektórzy turyści do kościoła nie weszli, ale do Domu Gesslera z wystrojem świątecznym owszem. I lubili anegdoty o starych zwyczajach, dekoracjach itd. Bo to było dla nich ciekawe. Nie kojarzyli bezpośrednio z BN, tylko traktowali jak podróż. W dorosłych drzemią dzieci, próbowałabym to obudzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Hvid, co do nauczycielek - twierdzą, że ich wyznanie nie pozwala w żaden sposób uczestniczyć, także ten, tego ![]() ![]() A, jeszcze - do kiermaszu czy Jasełek nikt nie jest zmuszany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.