Zawroty g³owy- od czego zacz±æ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-12-06, 14:23   #1
vouvray
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Zawroty g³owy- od czego zacz±æ?

Cze¶æ dziewczyny,
ostatnio (2-3 tygodnie) bardzo nasili³y mi siê zawroty g³owy i staje siê to coraz bardziej niezno¶ne. Nie wiem, czym to mo¿e byæ spowodowane.
Ostatnio mia³am bardzo du¿o stresów i ma³o jad³am, ale przez ostatni tydzieñ od¿ywiam siê wzorowo, ograniczy³am kawê, pijê melisê, a zawroty dalej s±. Najdziwniejsze jest to, ¿e one nie wystêpuj±, jak jestem w pracy tylko jak wracam do domu, czyli od popo³udnia. Dzisiaj jest sobota, siedzê w domu od rana, a zawroty mam od rana, dziwne. Dodam, ¿e mam zaburzenia hormonalne, ponoæ je mam od zawsze, ale dopiero teraz o tym siê dowiedzia³am i jestem w trakcie diagnozy. Czy to mo¿e mieæ wp³yw na moje zawroty?

Czy wystarczy, ¿e pójdê do lekarza rodzinnego? Czy pokieruje mnie dalej? Czy która¶ z was tak mia³a?

Pozdrawiam,
v.
vouvray jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 14:49   #2
Gosiurek
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 797
Dot.: Zawroty g³owy- od czego zacz±æ?

W jaki sposób na forum mo¿na postawiæ diagnozê?
Id¼ do lekarza rodzinnego. Je¶li bêdzie mia³ w±tpliwo¶ci co do rozpoznania lub leczenia to skieruje Ciê do neurologa lub laryngologa
Gosiurek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:12   #3
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Poka¿ wiadomo¶æ
W jaki sposób na forum mo¿na postawiæ diagnozê?
Id¼ do lekarza rodzinnego. Je¶li bêdzie mia³ w±tpliwo¶ci co do rozpoznania lub leczenia to skieruje Ciê do neurologa lub laryngologa
Wska¿ mi proszê zdanie, w którym poprosi³am o diagnozê.

Pytam o wasze do¶wiadczenia, bo nie jestem przekonana, czy jest sens i¶æ do rodzinnego, czy lepiej od razu uderzyæ np. do endokrynologa.
Czy lekarz ogólny jest w stanie stwierdziæ na podstawie wyników morfologii, która jest w porz±dku, jakie jest ¼ród³o problemów? Tzn. czy to s± sprawy neurologiczne, hormonalne, czy laryngologiczne?
Stary 2014-12-06, 15:15   #4
ajah
wañka wstañka

Wiadomo¶ci: 12 467

Cytat:
Napisane przez vouvray Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny,
ostatnio (2-3 tygodnie) bardzo nasili³y mi siê zawroty g³owy i staje siê to coraz bardziej niezno¶ne. Nie wiem, czym to mo¿e byæ spowodowane.
Ostatnio mia³am bardzo du¿o stresów i ma³o jad³am, ale przez ostatni tydzieñ od¿ywiam siê wzorowo, ograniczy³am kawê, pijê melisê, a zawroty dalej s±. Najdziwniejsze jest to, ¿e one nie wystêpuj±, jak jestem w pracy tylko jak wracam do domu, czyli od popo³udnia. Dzisiaj jest sobota, siedzê w domu od rana, a zawroty mam od rana, dziwne. Dodam, ¿e mam zaburzenia hormonalne, ponoæ je mam od zawsze, ale dopiero teraz o tym siê dowiedzia³am i jestem w trakcie diagnozy. Czy to mo¿e mieæ wp³yw na moje zawroty?

Czy wystarczy, ¿e pójdê do lekarza rodzinnego? Czy pokieruje mnie dalej? Czy która¶ z was tak mia³a?

Pozdrawiam,
v.
Mialam takie objawy przy niedoborze magnezu.
Stary 2014-12-06, 15:18   #5
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ajah Poka¿ wiadomo¶æ
Mialam takie objawy przy niedoborze magnezu.
Magnez mia³am w dolnej granicy miesi±c temu, a teraz nie robi³am magnezu. Zrobiê w poniedzia³ek i pójdê z tym do ogólnego.
Stary 2014-12-06, 15:18   #6
ondatrazibethicus
znaczy pi¿mak

Wiadomo¶ci: 599

Mia³am takie same objawy przy BRAKU P£YNÓW (pij wodê!) i bardzo niskim ci¶nieniu. Id¼ do rodzinnego.

b.
ondatrazibethicus jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:19   #7
201605300922
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Od lekarza rodzinnego. To nie musi byæ endokrynologiczne, a neurologiczne chocia¿by, lekarz powinien to oceniæ, a nie Wiza¿anki.
201605300922 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:24   #8
vouvray
Zadomowienie

Ok, przekona³y¶cie mnie, zacznê od rodzinnego. Od razu pójdê z wynikami morfologii, ¿ebym nie musia³a dwa razy wychodziæ z pracy.
Oprócz podstawowej morfologii, CRP, ¿elaza, magnezu warto jeszcze co¶ zrobiæ, ¿eby lekarz ogólny mia³ dobry ogl±d na wyniki?
Stary 2014-12-06, 15:29   #9
Gosiurek
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 797

Twoje pytania np. czy kto¶ mia³ takie objawy, sugeruj± ¿e chcesz wiedzieæ co Ci jest na podstawie schorzeñ innych osób a to nie têdy droga.
Lekarz po zebraniu wywiadu i zbadaniu bêdzie móg³ oceniæ jakie pod³o¿e maj± te zawroty i dopasowaæ odpowiednie leczenie. Je¶li bêdzie mia³ w±tpliwo¶ci przekieruje dalej. Proste
Gosiurek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:38   #10
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Poka¿ wiadomo¶æ
Twoje pytania np. czy kto¶ mia³ takie objawy, sugeruj± ¿e chcesz wiedzieæ co Ci jest na podstawie schorzeñ innych osób a to nie têdy droga.
Lekarz po zebraniu wywiadu i zbadaniu bêdzie móg³ oceniæ jakie pod³o¿e maj± te zawroty i dopasowaæ odpowiednie leczenie. Je¶li bêdzie mia³ w±tpliwo¶ci przekieruje dalej. Proste
W trzech miejscach zapyta³am od czego zacz±æ wycieczkê po lekarzach, nawet w tytule to zawar³am, wiêc to jednoznacznie sugeruje, ¿e NIE CHCE siê diagnozowaæ przez wiza¿, tylko chce i¶æ fizycznie do lekarza. Bez przesady, chce jak najszybciej mieæ to z g³owy po prostu, a mia³am w±tpliwo¶ci, czy przystanek pod tytu³em ''lekarz ogólny'' jest konieczny, ale rozwia³y¶cie je. Dziêkuje za odpowiedzi, przekona³y¶cie mnie, ¿eby zacz±æ od rodzinnego.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2014-12-06 o 15:40
Stary 2014-12-06, 15:57   #11
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Kuwa. Moze zacznij od wizyty u lekarza rodzinnego a nie pisania na forum?!

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Zeby zalatwic cos dalej to i tak musisz miec zaliczona wizyte u rodzinnego.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:05   #12
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
Kuwa. Moze zacznij od wizyty u lekarza rodzinnego a nie pisania na forum?!
Po co ta nieuprzejmo¶æ? Ja siê ludzi nie czepiam, ¿e zak³adaj± bezsensowne w±tki, tylko staram siê pomóc, jak maj± w±tpliwo¶ci. Teraz jest weekend to i tak nic nie zrobiê. Akurat nie wiedzia³am, czy mo¿na pomin±æ rodzinnego. W ogóle to sory, ¿e zak³adam ¶rednio jeden w±tek rocznie, bo widzê, ¿e niektórzy maj± z tym problem, ¿e ¶mia³am w ogóle o co¶ zapytaæ
Jeszcze raz dziêkuje za rady, dowiedzia³am siê, co chcia³am, ale dalsza dyskusja chyba nie ma sensu.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2014-12-06 o 16:07
Stary 2014-12-06, 16:12   #13
skazana_na_bluesa
.

Jak moge skomentowac inaczej glupote? Logika chyba podpowiada, ze od leczenia jest lekarz. I tak, jestem sfrustrowana lezeniem w szpitalu.

Stary 2014-12-06, 16:16   #14
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Jak moge skomentowac inaczej glupote? Logika chyba podpowiada, ze od leczenia jest lekarz. I tak, jestem sfrustrowana lezeniem w szpitalu.
Lol, sto razy powtarzam, ¿e chce i¶æ do lekarza jak najszybciej, ale nie wiedzia³am do jakiego, omg ile razy mam siê powtarzaæ. Czytajcie ze zrozumieniem. Diagnozowa³am siê ju¿ przez internet w wieku nastu lat i my¶la³am, ¿e umre na zawa³, bo mi wysz³o hiv, ci±¿a przez niepokalanie poczêcie i rak za jednym razem.
Du¿o zdrowia dla Ciebie
Stary 2014-12-06, 16:20   #15
skazana_na_bluesa
.

Wszystko zaczyna sie od lekarza rodzinnego i tyle. Wydawalo mi sie to logiczne. Bez skierowania od niego nie ma skierowan na badania czy do specjalisty.

Stary 2014-12-06, 16:25   #16
Heban_i_mleko
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Cytat:
Wszystko zaczyna sie od lekarza rodzinnego i tyle. Wydawalo mi sie to logiczne. Bez skierowania od niego nie ma skierowan na badania czy do specjalisty.
No chyba, ¿e idziesz prywatnie, wtedy pomijasz rodzinnego i idziesz od razu do wybranego specjalisty.
Autorko ja zlekcewa¿y³am zawroty g³owy i teraz mam za swoje. Id¼ jak najszybciej do lekarza i wyja¶nij sprawê.

Edytowane przez Heban_i_mleko
Czas edycji: 2014-12-06 o 16:26
Heban_i_mleko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 16:26   #17
skazana_na_bluesa
.

Ta, tylko mozesz miec milion powodow, skad zawroty glowy. Od ktorego specjalisty wolalabys zaczac? -_-

Stary 2014-12-06, 16:34   #18
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 650

Ja z zawrotami g³owy trafi³am w koñcu do ginekologa...po tabletkach odrazu poczu³am siê lepiej, ale po 1,5 miesi±ca na wadze przyby³o + 15kg przy wizycie kontrolnej powiedzia³am o tym, lekarz tylko stwierdzi³, ¿e przy hormonach trzeba uwa¿aæ no szkoda,¿e wcze¶niej mi tego nie powiedzia³ .
Stary 2014-12-06, 16:46   #19
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja z zawrotami g³owy trafi³am w koñcu do ginekologa...po tabletkach odrazu poczu³am siê lepiej, ale po 1,5 miesi±ca na wadze przyby³o + 15kg przy wizycie kontrolnej powiedzia³am o tym, lekarz tylko stwierdzi³, ¿e przy hormonach trzeba uwa¿aæ no szkoda,¿e wcze¶niej mi tego nie powiedzia³ .
15 kg w miesi±c? Szok. Mo¿e mia³a¶ ¼le dobrane tabletki? Jakie bra³a¶? Te¿ mia³am epizod z tabletkami, ale po moich nie mia³am ¿adnych objawów, zreszt± du¿o osób je chwali.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 18:51   #20
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 650

Cytat:
Napisane przez vouvray Poka¿ wiadomo¶æ
15 kg w miesi±c? Szok. Mo¿e mia³a¶ ¼le dobrane tabletki? Jakie bra³a¶? Te¿ mia³am epizod z tabletkami, ale po moich nie mia³am ¿adnych objawów, zreszt± du¿o osób je chwali.
Wiesz, to by³o pare ³adnych lat temu i ju¿ nie pamiêtam. Nie by³y to antykoncepcyjnie, jakie¶ inne. Zreszt± potem na uregulowanie okresu dosta³am anty 'ya¶minelle' i w 3 mies dosz³o jeszcze 5kg.
Tak¿e, mo¿e banalnie to zabrzmi, ale trzeba pytaæ zawsze d-o-k-³-a-d-n-i-e lekarza co daje, jakie skutki itp
Stary 2014-12-06, 19:41   #21
201610310857
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 15 803

Koniecznie do lekarza. U mnie zawroty sie nasili zwlaszcza gdy rano sie schylam, szybko wstaje. Ze pracuje w sluzbie zdrowia to mam mozliwosc monitorowania mojego cisnienia. Okazalo sie ze czasem jest duzo za niskie i stad tez zawroty glowy.
201610310857 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-07, 13:17   #22
Ryska88
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 734

Z mojego do¶wiadczenia:
1. Laryngolog- sprawdzi b³êdnik
2. Okulista- badanie dna oka
3. Neurolog - badanie ogólne neurologiczne
4. Ci¶nienie têtnicze

Magnezu nie zbadasz dok³adnie w badaniu krwi. Choæ z do¶wiadczenia wiem, ¿e zawroty g³owy rzadko okazuj± siê niedoborem magnezu.

Je¿eli wszyscy ci specjali¶ci powiedz±, ¿e wszystko ok, to istnieje du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e to stres.

Lekarz rodzinny powinien daæ równie¿ skierowanie na zbadanie tarczycy.

Edytowane przez Ryska88
Czas edycji: 2014-12-07 o 13:22
Ryska88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-07, 15:28   #23
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

spisz wszystkie objawy z ostatnich tygodni jakie przyjd± Ci do g³owy
(czy chudniesz/tyjesz/ jest Ci ciep³o/zimno/ wypadaj± w³osy/ bol± ramiona i barki/ bal± stawy/ masz ³aknienie/ nie masz go/ chce Ci siê piæ/ ile pijesz/ jeste¶ senna czy nerwowa ....) I z t± list± id¼ do lekarza ogólnego.

Co prawda rodzinny mnie nie zdiagnozowa³ bo wynikach badañ jakie zrobi³am nic nie by³o ale zasugerowa³ w jakim kierunku mam siê diagnozowaæ. I jaki p³atne badania dorobiæ.

Nie chcia³ daæ mi skierowania do endokrynologa. A okaza³o siê ¿e mam problemy z tarczyc±.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-07, 16:02   #24
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 839

Okulista, neurolog, regulanie piæ- mimo zimna, magnez- nie zaszkodzi.

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-07, 16:41   #25
martynka89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 790

Ja mialam zawroty glowy od chorych zatok. Generalnie czulam sie dobrze, jedynie krecilo mi sie w glowie, pozniej doszedl szum w uchu i okazalo sie ze z zatok poszlo na ucho i blednik mi zaczal szalec.
martynka89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-07, 21:55   #26
Judyta~
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 386

Mo¿esz i¶æ do lekarza rodzinnego, a je¶li jeste¶ bardzo zaniepokojona - od razu do neurologa, ale prywatnie, bo niestety na NFZ s± bardzo d³ugie terminy oczekiwania. Moja szwagierka mia³a zawroty i zaliczy³a - neurologa (zleci³ rezonans magnetyczny, badanie Dopplera, prze¶wietlenie odcinka szyjnego krêgos³upa - bo jaki¶ kr±g móg³by uciskaæ na nerwy), okulistê, laryngologa (badanie b³êdnika). Akurat u niej wszystko powychodzi³o ok, a zawroty dalej by³y.
Okaza³o siê, ¿e szwagierka ma rozpoczynaj±c± siê nerwicê i tak zareagowa³a na stres. po rozpoczêciu terapii u psychologa zawroty minê³y.

I powiem Ci, ¿e u Ciebie te¿ mo¿e byæ stres, bo zawroty spowodowane chorob± nie wystêpuj± np. "tylko w domu". Mo¿liwe, ¿e w pracy musisz skupiæ na czym¶ innym uwagê i dlatego wtedy ich nie ma. Szwagierka mia³a to samo - nigdy nie mia³a zawrotów np. jak jecha³a samochodem. We¼ taka ewentualno¶æ pod uwagê, choæ wydaje siê to nieprawdopodobne. Niestety psychika p³ata figle.
Na pewno do³±cz suplementacjê dobrym magnezem (np. chelatowanym).

Edytowane przez Judyta~
Czas edycji: 2014-12-07 o 22:00
Judyta~ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-08, 17:29   #27
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

Autorko, zrób sobie jeszcze badanie EKG. Od serca mo¿na mieæ zawroty g³owy.

Chocia¿ dziwi mnie, kiedy one wystêpuj±. Wywietrz ca³e mieszkanie/dom, ale tak bardzo dobrze, d³ugo, mo¿e nawet przeci±g zrób. Mo¿e ci siê co¶ ulatnia, tlenek wêgla albo gaz. Jakie masz ogrzewanie, na czym gotujesz?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-10, 17:35   #28
elamem
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 571

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;49262759]Autorko, zrób sobie jeszcze badanie EKG. Od serca mo¿na mieæ zawroty g³owy.

Chocia¿ dziwi mnie, kiedy one wystêpuj±. Wywietrz ca³e mieszkanie/dom, ale tak bardzo dobrze, d³ugo, mo¿e nawet przeci±g zrób. Mo¿e ci siê co¶ ulatnia, tlenek wêgla albo gaz. Jakie masz ogrzewanie, na czym gotujesz?[/QUOTE]

Dok³adnie to samo pomy¶la³am. Id¼ do lekarza. Ale dok³adnie te¿ przyjrzyj siê mieszkaniu! Czy nie masz grzyba, ple¶ni, czy dobrze wierzysz, czy masz aktualn± kontrolê kominiarsk± i sprawne piecyki. Tak jak napisa³a dziewczyna wy¿ej.
Skazana na blusa ma jakie¶ dziwne problemy ¿e jej w±tek przeszkadza. Do tego pisze nieprawdê. Nie do ka¿dego specjalisty potrzeba skierowania (choæby do ginekologa). Tutaj rzeczywi¶cie najlepszy bêdzie jednak rodzinny.
elamem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-10, 18:16   #29
vouvray
Zadomowienie

Dziewczyny wyja¶ni³o siê. Przyczyna by³a naprawdê b³aha....
Ostatnio mam straszny nawa³ pracy, wszystkie terminy w pracy i szkole nachodz± siê na siebie, wiêc teraz mam naprawdê gor±cy okres i przez wiêkszo¶æ dnia tracê w ogóle poczucie czasu. Dopiero jak wracam do domu to zaczynam normalnie funkcjonowaæ (mam taki charakter pracy, ¿e nie mogê jej zabraæ do domu). Okaza³o siê, ¿e w tym ca³ym nat³oku obowi±zków zapomina³am w ogóle o piciu wystarczaj±cej ilo¶ci p³ynów. Rano kawa w ma³ej fili¿ance, po po³udniu kawa, plus jakie¶ owoce i w sumie to by by³o na tyle. Po prostu mia³am bardzo du¿o problemów ostatnio i przesta³am dbaæ o swoje zdrowie. Straszna g³upota, ale teraz pilnuje siê, ¿eby mieæ zawsze wodê przy sobie i jak tylko uzupe³ni³am p³yny to zawroty minê³y tego samego dnia.

Reszta badañ w normie, lekarz nic nie stwierdzi³, wiêc odpuszczam dalsze wycieczki po lekarzach. Powiem wam, ¿e mi bardzo ul¿y³o, bo mam teraz inne dosyæ powa¿ne problemy zdrowotne i ba³am siê, ¿e te zawroty s± konsekwencj± tamtych schorzeñ.
Na pocz±tku ¿a³owa³am, ¿e za³o¿y³am w±tek z tak± 'g³upot±', ale teraz siê cieszê, bo to tutaj na forum przeczyta³am o tej wodzie i sobie dopiero wtedy przeanalizowa³am, jak± ilo¶æ p³ynów przyjmowa³am w ostatnich dniach. Dziêkuje wam wszystkim za rady i za ciep³e s³owa. Serdecznie pozdrawiam
Stary 2014-12-10, 19:24   #30
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

Fajnie ¿e da³a¶ znaæ jak siê sprawa skoñczy³a. ¯yczê du¿o zdrówka.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:24:33

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:42.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.