Nasze książkowe grzechy - cz. IV - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-05, 16:05   #361
mabi27
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. IV

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
To już jest dość stare wydanie, na pewno znajdziesz książkę w bibliotece. Korzystasz? Czy w ogóle nie?
U mnie juz nawet jest nowa Link
U mnie Link nowej jeszcze nie ma (ale będzie), ale widzę, że jest np. Miniaturzystka, o której tu sporo piszecie i w ogóle moja biblioteka jest naprawdę na bieżąco, niektóre książki kupowane od razu po premierze, super.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-05, 16:34   #362
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
U mnie Link nowej jeszcze nie ma (ale będzie), ale widzę, że jest np. Miniaturzystka, o której tu sporo piszecie i w ogóle moja biblioteka jest naprawdę na bieżąco, niektóre książki kupowane od razu po premierze, super.
Ja mam na bieżąco nowości, dlatego teraz w ogóle nie kupuję książek

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-05, 17:04   #363
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
To już jest dość stare wydanie, na pewno znajdziesz książkę w bibliotece. Korzystasz? Czy w ogóle nie?
U mnie juz nawet jest nowa Link
Ostatnio nie korzystam. Na osiedlu, na którym obecnie mieszkam nie ma biblioteki, na stare osiedle (gdzie w dzieciństwie byłam zapisana do biblio) mam za daleko - drugi koniec miasta i w zasadzie nie mam po co tam jeździć, bo ani rodzina ani znajomi już tam nie mieszkają.
I jakoś tak się dotychczas nie zapisałam do innej, choć z pewnością mój portfel byłby wdzięcznygdybym się gdzieś zapisała. Raczej kupuję książki lub pożyczam od rodziny, znajomych. Poza tym u mnie to nie ma tak dobrze zaopatrzonych bibliotek, żeby takie świeżynki jak np. Miniaturzystka znaleźć.

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-05, 17:29   #364
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
Ostatnio nie korzystam. Na osiedlu, na którym obecnie mieszkam nie ma biblioteki, na stare osiedle (gdzie w dzieciństwie byłam zapisana do biblio) mam za daleko - drugi koniec miasta i w zasadzie nie mam po co tam jeździć, bo ani rodzina ani znajomi już tam nie mieszkają.
I jakoś tak się dotychczas nie zapisałam do innej, choć z pewnością mój portfel byłby wdzięcznygdybym się gdzieś zapisała. Raczej kupuję książki lub pożyczam od rodziny, znajomych. Poza tym u mnie to nie ma tak dobrze zaopatrzonych bibliotek, żeby takie świeżynki jak np. Miniaturzystka znaleźć.
Ja jestem zapisana do dwóch bibliotek, a korzystam z trzech
Jedna, która jest najbardziej zaopatrzona to dla mnie normalnie jak całoroczny św. Mikołaj

Stary 2014-12-05, 17:47   #365
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jestem zapisana do dwóch bibliotek, a korzystam z trzech
Jedna, która jest najbardziej zaopatrzona to dla mnie normalnie jak całoroczny św. Mikołaj
Ja jestem zapisana do jednej a korzystam z trzech wymieniamy się książkami, a w tej mojej nasza bibliotekarka zawsze prosi, by przepisywać książki na tego, komu się pożycza, bo im wtedy statystyki rosną
Stary 2014-12-05, 18:08   #366
PinkVanille
Zakorzenienie

^ Tylko pozazdrościć wam takich bibliotek. Porozglądam się u mnie jak to wygląda (lokalizacja + zawartość tytułów) i może zapiszę się wreszcie (po latach przerwy) do biblioteki, bo faktycznie przydałoby się.

Edytowane przez PinkVanille
Czas edycji: 2014-12-05 o 18:09
Stary 2014-12-05, 19:39   #367
patgozolek
Zadomowienie

Może ktoś jest z Warszawy lub okolic i powie gdzie takie fajne biblioteki ? Ja mieszkam pod, ale w moich nowości nie ma

Affection, acceptance and unconditional love. We all want it. We all look for it. But, when we find it, it’s flat out terrifying.

Nie ma większego oszusta niż ten, kto oszukuje sam siebie.
patgozolek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-05, 20:23   #368
markac28
Raczkowanie

U mnie jest chyba z 10 w mieście i jak kupię kartę raz na rok 7czy8zł to mogę korzystać ze wszystkich. Ale mam dwie ulubione i jak dla mnie wystarczy. I tak więcej książek nie dam rady przeczytać. A teraz jeszcze przez was 😄 kupiłam zamiast wypożyczyć.
markac28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-05, 20:57   #369
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Najlepiej znaleźć bibliotekę, która pracuje na systemie Aleph, wtedy można sobie bez problemu zamawiać książki w domu, u mnie odbiór jest do 7 dni.
http://www.aleph.pl/produkty/aleph/

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-12-05 o 20:58
Stary 2014-12-06, 07:19   #370
mabi27
Wtajemniczenie

W mojej też to działa, ale nie wiem, czy tak się akurat nazywa, nazwa nieistotna, grunt, że jest możliwość szukania książek w domu i zamawiania, widać też, które są wypożyczone, termin zwrotu. Książki, które chcę przeczytać, a są wypożyczone, dodaję do schowka, u Ciebie Magnolia, też masz taką opcję?
Jest możliwość szukania przez internet, ale i tak lubię po prostu iść do biblioteki i tam sobie buszować po półkach
Stary 2014-12-06, 12:09   #371
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

A ja nie lubię bibliotek. Wolę kupować własne książki, niż potem się martwić o terminy, o ew. zniszczenie itp. Zresztą po prostu kupowanie i posiadanie książek sprawia mi przyjemność

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-12-06 o 12:10
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-06, 12:12   #372
NibyNic
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4923291 5]A ja nie lubię bibliotek. Wolę kupować własne książki, niż potem się martwić o terminy, o ew. zniszczenie itp. Zresztą po prostu kupowanie i posiadanie książek sprawia mi przyjemność [/QUOTE]
o właśnie tak jest i w moim przypadku

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-06, 14:15   #373
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
o właśnie tak jest i w moim przypadku
też tak mam
trudno chyba byłoby mi przeczytać książkę "w terminie", często po zakupie niektóre muszą sporo czasu czekać na swoją kolej
zresztą nie dałabym rady przeczytać rocznie więcej niż 30-40 książek, a na tyle mogę sobie jeszcze pozwolić (oczywiście korzystając z oferowanych zniżek i promocji)
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-06, 14:57   #374
markac28
Raczkowanie

Termin teraz nie jest przeszkodą mało ludzi czyta i nie ma problemu zadzwonić po 30 dniach i przedłużyć termin można przedłużać bez ograniczeń. Nie ma kolejek oczekujących jak kiedyś. Jak mam jakąś dobrą książkę puszczam w obieg- mama, siostra i mamy przeczytane. Jak one mają coś z innej biblioteki tak samo robią książki można przerzucić spokojnie z kartoteki na kartoteke i wszyscy są zadowoleni.
Stary 2014-12-06, 16:02   #375
mabi27
Wtajemniczenie

Ale korzystanie z bibliotek nie wyklucza przecież tego, ze książki się kupuje ja akurat książki do przeczytania na raz (np. kryminały) wypożyczam, pożyczam od znajomych, czasem mi ktoś w prezencie da, a w domu zresztą już i tak miejsca na nic nie mam, ot, uroki małego mieszkania w bloku i wieloletniego gromadzenia książek
Kupuję głównie te książki, które muszę mieć koniecznie te, które zrobiły na mnie duże wrażenie, które wiem, że będę czytac ponownie, no i klasykę, jak zobaczę ładne wydanie.
Stary 2014-12-06, 19:06   #376
markac28
Raczkowanie

Cytat:
Ale korzystanie z bibliotek nie wyklucza przecież tego, ze książki się kupuje ja akurat książki do przeczytania na raz (np. kryminały) wypożyczam, pożyczam od znajomych, czasem mi ktoś w prezencie da, a w domu zresztą już i tak miejsca na nic nie mam, ot, uroki małego mieszkania w bloku i wieloletniego gromadzenia książek
Kupuję głównie te książki, które muszę mieć koniecznie te, które zrobiły na mnie duże wrażenie, które wiem, że będę czytac ponownie, no i klasykę, jak zobaczę ładne wydanie.
Ja też dzięki Wam😄 zaczęłam kupować ostatnio książki kupiłam 5 i znów kupon na allegro kusi
Stary 2014-12-06, 20:26   #377
NibyNic
Zakorzenienie

No oczywiście, że nie wyklucza - ja z bibliotek korzystałam póki nie skończyłam studiów, wcześniej bardzo rzadko kupowałam jakąś książkę bo nie było mnie na to stać i chyba po prostu teraz sobie to odbijam
u mnie na osiedlu też nie ma biblioteki więc muszę sporo czasu poświęcić na dotarcie do jakiejś ale czasami korzystam właśnie kiedy coś chcę przeczytać ale nie za bardzo wiem co chciałabym mieć w swoim zbiorze

słuchajcie - czytam Bellagrand P. Simons i wiecie co, dopiero jak doszłam do rozdziału Bellagrand to się zorientowałam, że tytuł to nie Belgrad
cały czas myślałam że na okładce jest napisane Belgrad

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-06, 21:15   #378
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
słuchajcie - czytam Bellagrand P. Simons i wiecie co, dopiero jak doszłam do rozdziału Bellagrand to się zorientowałam, że tytuł to nie Belgrad
cały czas myślałam że na okładce jest napisane Belgrad
Cały czas tak pisałaś Myślałam, ze tak ci pasuje...

No i jak ci się podoba?

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez markac28 Pokaż wiadomość
Termin teraz nie jest przeszkodą mało ludzi czyta i nie ma problemu zadzwonić po 30 dniach i przedłużyć termin można przedłużać bez ograniczeń. Nie ma kolejek oczekujących jak kiedyś. Jak mam jakąś dobrą książkę puszczam w obieg- mama, siostra i mamy przeczytane. Jak one mają coś z innej biblioteki tak samo robią książki można przerzucić spokojnie z kartoteki na kartoteke i wszyscy są zadowoleni.
Pewnie, ze termin nie jest żadną przeszkodą, w Aleph też mozna w domu przedłużać książki, wyjątkiem są bardzo poczytne nowości, kiedy jest kolejka

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
W mojej też to działa, ale nie wiem, czy tak się akurat nazywa, nazwa nieistotna, grunt, że jest możliwość szukania książek w domu i zamawiania, widać też, które są wypożyczone, termin zwrotu. Książki, które chcę przeczytać, a są wypożyczone, dodaję do schowka, u Ciebie Magnolia, też masz taką opcję?
Jest możliwość szukania przez internet, ale i tak lubię po prostu iść do biblioteki i tam sobie buszować po półkach
no właśnie nie mam schowka, tzn jest epółka, ale książki sa na niej tylko jak jestem zalogowana, później przepadają... ale korzystam z LC i tam sobie zapisuję co w pierwszej kolejności chcę zmówić

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
też tak mam
trudno chyba byłoby mi przeczytać książkę "w terminie", często po zakupie niektóre muszą sporo czasu czekać na swoją kolej
zresztą nie dałabym rady przeczytać rocznie więcej niż 30-40 książek, a na tyle mogę sobie jeszcze pozwolić (oczywiście korzystając z oferowanych zniżek i promocji)
no ja juz przeczytałam w tym roku 96 książek, jakbym miała wszystkie kupić to poszłabym z torbami

Stary 2014-12-06, 21:53   #379
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
no ja juz przeczytałam w tym roku 96 książek, jakbym miała wszystkie kupić to poszłabym z torbami
zazdroszczę wyniku
musiałabym iść na kurs szybkiego czytania albo zwolnić się z pracy (ewentualnie odłączyć internet)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 21:57   #380
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
zazdroszczę wyniku
musiałabym iść na kurs szybkiego czytania albo zwolnić się z pracy (ewentualnie odłączyć internet)
popołudniami robie sobie kawkę, biore książkę i mam plan czytać... i często nawet nie otworzę książki bo wgapiam sie w laptopa /wizaż, sklepy internetowe, FB.../ pożeracz czasu totalny!

Stary 2014-12-07, 09:51   #381
PinkVanille
Zakorzenienie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP0344a.jpg (124,1 KB, 72 załadowań)

Stary 2014-12-07, 09:52   #382
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:

gratuluję wyniku . Za nami dopiero 1 tydzień grudnia więc pewnie do końca roku będzie 100
U mnie skromnie, połowa twojego wyniku (obecnie czytam 49).

Cytat:
popołudniami robie sobie kawkę, biore książkę i mam plan czytać... i często nawet nie otworzę książki bo wgapiam sie w laptopa /wizaż, sklepy internetowe, FB.../ pożeracz czasu totalny!
Mam podobnie

Stary 2014-12-07, 09:54   #383
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Mam nadzieję, że spodoba Ci się bardziej niż mnie.

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 10:12   #384
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że spodoba Ci się bardziej niż mnie.
Oj. Czyli jednak troszkę rozczarowanie?
Ja pewnie wezmę się za Miniaturzystkę dopiero w Nowym Roku.

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Lukardis przeczytałam twoją opinię o Miniaturzystce na LC i trochę mnie zniechęciłaś. Oczekuje ciekawej historii z rodzinną tajemnicą, a teraz obawiam się rozczarowania.
Przyznam, że liczyłam od Mikołaja na Paryż, ale dostałam Miniaturzystkę. Sporo osób chwali, ciekawe czy mi się spodoba.

Stary 2014-12-07, 10:24   #385
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Oj. Czyli jednak troszkę rozczarowanie?
Ja pewnie wezmę się za Miniaturzystkę dopiero w Nowym Roku.

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Lukardis przeczytałam twoją opinię o Miniaturzystce na LC i trochę mnie zniechęciłaś. Oczekuje ciekawej historii z rodzinną tajemnicą, a teraz obawiam się rozczarowania.
Przyznam, że liczyłam od Mikołaja na Paryż, ale dostałam Miniaturzystkę. Sporo osób chwali, ciekawe czy mi się spodoba.
Mnie po prostu ta historia nie wciągnęła. Chyba oczekiwania były zbyt wysokie, ale to tylko moje odczucia, oby Tobie się spodobała

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Stary 2014-12-07, 11:13   #386
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
okładka śliczna, kusicie tą książką!

Cytat:
gratuluję wyniku . Za nami dopiero 1 tydzień grudnia więc pewnie do końca roku będzie 100
U mnie skromnie, połowa twojego wyniku (obecnie czytam 49).

Mam podobnie
mam taki plan... 101

Stary 2014-12-07, 12:48   #387
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 13:07   #388
Lukardis
Zaczytanie

Chcę, chcę, chcę

Ale cena z , wychodzi 50zł za sztukę.. może zejdą trochę z ceny. Za ~350 bym capnęła, ale chwilowo na co innego odkładam fundusze.

http://www.matras.pl/sapkowski-wiedz...y_220_wiedzmin

Stary 2014-12-07, 13:09   #389
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
myślę, że spokojnie kupiłam w tym roku koło tylu książek
biorąc pod uwagę, że średnio kupuję/dostaję z 8-10 miesięcznie...

ile przeczytałam - nie wiem; na początku roku sobie notowałam, a potem o tym zapomniałam

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
podoba mi się okładka
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 13:12   #390
Lukardis
Zaczytanie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4924509 8]myślę, że spokojnie kupiłam w tym roku koło tylu książek
biorąc pod uwagę, że średnio kupuję/dostaję z 8-10 miesięcznie...

ile przeczytałam - nie wiem; na początku roku sobie notowałam, a potem o tym zapomniałam

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

podoba mi się okładka [/QUOTE]

Ja też
Zdarzały się promocje na Znaku albo na ŚK i jak widzę książki po 5-10 zł to czasami zbyt długo nie myślę

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości