Listopadowe Mamy 2014- część I - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-07, 19:33   #721
Frau Gizela
Rozeznanie

Dot.: Listopadowe Mamy 2014- część I

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość
My też mamy jutro wizytę. Ja nie szczepie nic dodatkowego...

Mały ma cały tylek w masakrycznych wielkich krostach taki odparzony ;( zaniedbalam go bo po prostu nie miałam siły wstac aby go przebierać ;( i tak chyba dwie noce był nie przebierany ;(
Lekarka jutro ten tylek zobaczy i pępek to zawału dostanie ;/ i jak tu się tego pozbyć? Jakieś cudowne sposoby? smaruje sudocremem i bepanthenem ale może lepiej linomag kupić?

Kostka po tabletkach ładnie temperatura schodzi. Ale jak już kilka godzin bez to od razu rośnie. Cchciałabym juz te tablety odstawić...
Tym sudocremem to taką cieniutka warstwę. Dziś usłyszałam, że w Niemczech niczym nie smarują
tylko przecierają kłębkiem owczej wełny i ponoć schodzi.

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
Mala troche chrapie.... widmo kataru wisi nad nami
Jak moge walczyc? Frau Gonia co robilyscie? Woda morska?
Sterimarem normalnie, a solą fizjo to w takiej małej strzykawki. No i nebulizator idzie w ruch ciągle
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 19:48   #722
Kasia427
Wtajemniczenie

Jak Wasze dzieciaczki reagują na dźwięk odkurzacza?
Stary 2014-12-07, 19:48   #723
anuszka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Tym sudocremem to taką cieniutka warstwę. Dziś usłyszałam, że w Niemczech niczym nie smarują
tylko przecierają kłębkiem owczej wełny i ponoć schodzi.

Sterimarem normalnie, a solą fizjo to w takiej małej strzykawki. No i nebulizator idzie w ruch ciągle
Dobrze ze mówisz bo ja to mu tak grubo ladowalam ;p
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 19:51   #724
Frau Gizela
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Klara wcale ;-)

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość
Dobrze ze mówisz bo ja to mu tak grubo ladowalam ;p
Ponoć właśnie sekret działania sudocremem polega na tym jak się go nakłada. Jak za dużo to wtedy przynosi to odwrotny skutek i zamiast poprawy jest większy stan zapalny.
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 19:56   #725
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Klara wcale ;-)

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Ponoć właśnie sekret działania sudocremem polega na tym jak się go nakłada. Jak za dużo to wtedy przynosi to odwrotny skutek i zamiast poprawy jest większy stan zapalny.
Moja polozna znowu kaze nakladac grubo i pchac do rowka przy odbycie sporo kremu bo wtedy podobno splynie po tym kupa i nie bedzie miala stycznosci z pupa...
U nas sam sudokrem wcale nie pomogl dopiero tormentalum i potem na zmiane z sudokremem.
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:01   #726
Kasia427
Wtajemniczenie

Ja od początku przemywam dupkę watką nasączoną czystą i ciepłą wodą (po wytarciu kupy chusteczką nawilżaną), potem osuszam tetrą do sucha i mała leży sobie z goła pupką chwilkę, no i smaruję bepanthenem. Kupiłam sudocrem i ani razu jeszcze nie użyłam.
Odparzeń ani razu nie miała.
Stary 2014-12-07, 20:08   #727
Monian
Zakorzenienie

Ja używam Linomagu przy każdej zmianie pieluszki i póki, co u małej też czysto.
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 20:20   #728
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
bzykacie sie juz? w ogole to od kiedy mozna?

ja to mam chyba uraz psychiczny i boje sie nawet Bozene golic
Ponoć 6 tyg po porodzie a mnie gin na tej kontrolnej wizycie pytał czy mnie boli przy współżycia a ja "panie dr nie było jeszcze proby"
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:24   #729
GoniaaaS
Rozeznanie

Moja dzisiaj z pierdkami kleksiki robi... i zaczyna sie miji odparzenie, nie nadarzam zmieniac pieluszek.

Frau czym Klare nebulizujesz? Ja mam nebbud czy jakos tak

Jak sie idzie na szcsepienie to dziecko musi byc zdrowe a ile po chorobie mozna isc? Katar przeszkadza?

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-12-07 o 20:25
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:34   #730
sloneczko_1201
Zadomowienie

Dziewczyny które ogarniają szczepionki jaka jest różnica między 6w1 a 5w1. Bo w ośrodku nam mówili, że możemy zaszczepić albo 6 w 1 albo 5w1 i ich żółtaczkę. Nie ukrywam, że 5 w 1 u nas o 100 zl tańsza, ale chcę wybrać to co lepsze dla małego. Pomocy, bo młody skończył w piątek 6 tyg i w tym tyg chcemy szczepić.

Ja miałam wizytę kontrolną u gina w czwartek i też dopiero się na nią odchwaszczałam, bo się bałam tam zaglądać. Było co robić po tych 6 tyg. Wszystko ok więc można działać, ale moje dziecko daje tak popalić, że mi się maży tylko sen.

Ktoś pytał dicoflor to probiotyk a delicol to kropelki na kolki związane z nietolerancją laktozy. ana pirdki to sab, espumisan, bobotic itp.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Na kupę to mi położna poleciła rumianek. Na mojego podziałało jak nie było 3 dni to dałam i na następny dzień po pas. Dzisiaj też dostał bo 2 dni nic.

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:53   #731
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Jest ok zdarzyło mi się odkurzackolo łóżeczka jak mała spala, nie obudziła sie ja ponoć uciekała przed takimi wyjcami jak odkurzacz, młynekdo kawy itp a zzaczęło sięod tego jak sąsiedzi wierci w ścianie kolo mojego łóżeczka a ja akurat spałam...

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

My zamówiliśmy dzisiaj fotoksiazki dla dziadków ze zdjęciami Nadusi w projekcie wyszło fajnie, zobaczymy co to przyjdzie
Stary 2014-12-07, 20:54   #732
manieczka1
Zakorzenienie

Martha my mielismy taka sytuacje jak piszesz i w nocy w koncu spal z nami i bylo lepiej. No a teraz jak juz nie kp to chyba cos mu zostalo, bo wieczorem potrzebuje czulosci i bierzemy go do salonu i usypia raz, dwa i go przenosimy, sam w lozeczku nie chce. Ale noce i w ciagu dnia spi ladnie sam w lozeczku tez nie mam wyrzutow, jest malutki jeszcze, potrzebuje czulosci. Mama mowi, zebym nie przyzwyczajala, ale co tam...bede potem odzwyczajac niech ma troszke bliskosci moj skarb
My szczepic bedziemy 5w1 i pneumo. Nad rota sie zastanawiamy.
Aleksandretta my tez dzis werandowalismy
Ela nasz chrapie czesto ale to od sapki. A katar tz ostatnio mial - zakrapiac sola fizjologiczna 1-2 krople lub woda morska i ew frida, klasc chwilke na brzuszek, wietrzyc pokoj, i mascia majerankowa.pod noskiem. U nas pomoglo
Aleska ja nie pomoge, bo nie wybudzam
Happywoman trzymaj sie. Jestes wspaniala mama pamietaj o tym! Mam nadz ze wyniki beda dobre
Nasz tez juz w niektore 62 wchodzi niektorych 56 wcale nie ubralismy. Na szczescie nie kupowalam i dostalam w spadku
Kostka ja mialam kilka bul na szwach, ale sie wciagnely. Jeszcze nie wszystkie ale jest lepiej. A jak schodza szwy ze srodka? Jak to wyglada? Mi sie niektore te zewnetrzne rozpuscily, ale te ze srodka to nie wiem
Kasia ja juz tez dwa razy malego kapalam, bo maz poszedl na pilke a tak to on kapie no, ale pojdzie do pracy to znowu ja bede musiala czasami
Kasia mojego odkurzacz nie rusza
Ja tez linomag po kazdej kupie. A dzis sudokrem uzylam bo pupka czerwona troszke sie zrobila.
Sloneczko ja mam tu rozpisane przez polozna i z tego co widze to 5w1 masz bez wzwb, ale to jest na nfz akurat. I ona cos mowila, ze 5w1 to jedno uklucie wiecej niz 6w1, ale jedno mniej niz w tych na nfz. Ale jak sie myle to prosze mnie poprawic, bo tak mi nagryzmolila tu
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:00   #733
fiorella22
Zadomowienie

Cytat:
nie wiem bo wysiadl nam ostatnio. Musimy kupic

Ja jutro planuje zajrzec (lusterkiem) do Bozenki

Planujemy jechac w maju na poludnie Francji. M. bedzie mial 6m-cy. To nie za wczesnie? nie bedzie za maly? co sadzicie o tym bardziej doswiadczone mamy? zaznaczam, za mamy tam 1000 km.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Pytam juz bo chcemy rezerwacje zrobic, ale sie zastanawiamy

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:13   #734
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
Jest ok zdarzyło mi się odkurzackolo łóżeczka jak mała spala, nie obudziła sie ja ponoć uciekała przed takimi wyjcami jak odkurzacz, młynekdo kawy itp a zzaczęło sięod tego jak sąsiedzi wierci w ścianie kolo mojego łóżeczka a ja akurat spałam...

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

My zamówiliśmy dzisiaj fotoksiazki dla dziadków ze zdjęciami Nadusi w projekcie wyszło fajnie, zobaczymy co to przyjdzie
Gdzie zamawialiscie? Drogo Wam wyszla?

Fiorella pol roczny Maluch moim zdaniem juz sie nadaje na takie podroze

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:14
Stary 2014-12-07, 21:20   #735
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
nie wiem bo wysiadl nam ostatnio. Musimy kupic

Ja jutro planuje zajrzec (lusterkiem) do Bozenki

Planujemy jechac w maju na poludnie Francji. M. bedzie mial 6m-cy. To nie za wczesnie? nie bedzie za maly? co sadzicie o tym bardziej doswiadczone mamy? zaznaczam, za mamy tam 1000 km.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Pytam juz bo chcemy rezerwacje zrobic, ale sie zastanawiamy
Ja planuje Grecję samolotem w wakacje, chociaż moj maz coraz bardziej skłania sie ku Chorwacji samochodem wiec tez daleko bardzo, mysle ze bez problemu taka podróż, o ile oczywiscie nie będzie rozdarciuszkiem w samochodzie
Stary 2014-12-07, 21:29   #736
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Ja planuje Grecję samolotem w wakacje, chociaż moj maz coraz bardziej skłania sie ku Chorwacji samochodem wiec tez daleko bardzo, mysle ze bez problemu taka podróż, o ile oczywiscie nie będzie rozdarciuszkiem w samochodzie

Mojego tz siostra do RPA z polroczna corrczka leciala (jej maz stamtąd pochodzi) aby dziadkowie wnuczke poznali
Stary 2014-12-07, 21:36   #737
Kiara_kier
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Keithlyn Pokaż wiadomość
Same mamy teraz taki problem bo mała często sie pręzy aż robi sie buraczkowa ma twarzy i nie umie sie odgazować,stresuje mnie to w środe mamy pierwszą wizyte może lekarka coś zaradzi
mój robi identycznie z tym, że on tak ma przez nietolerancję laktozy i zawsze tak robi po karmieniu jak nie odciągnę tego mleka z I fazy (a nie zawsze odciągam, bo sie drze, że głodny i próbuje zjeśc wszystko w koło).
co do krocza to rozumiem Cię... ja mam tam zrąbaną ranę przez zbyt szybko wyjęte szwy i jak teraz musze sobie wciskać globulkę (nie dostałam probiotyku przy antybiotyku w szpitalu i tym sposobem sprzedali mi grzybicę), to normalnie aż mnie trzęsie.

Mój też śpi w rożki i na to taki pluszowy kocyk z biedry

Co do kąpieli, to mój się strasznie drze jak go myjemy w sumie to ja sama myję, a TŻ stoi za plecami i się gapi

Dziewczyny macie jakis sposob na to żeby maluch sie nie darł w czasie zmiany pieluchy?
Mój taka syrenę zapuszcza, że mnie wszystko od środka boli bo mi go żal, choć wiem, że przecież nie dzieje sie mu krzywda.
Na pewno nie chodzi o chusteczki (zimno), bo już ogrzewaliśmy je i tez nic to nie dało. Tu chodzi ewidentnie o pieluchę - jak tylko zaczynamy grzebać przy pieluszce to jest ryk i ryk się nie kończy dopóki nie ma na sobie nowej pieluchy pozapinanej.
Kiara_kier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:44   #738
manieczka1
Zakorzenienie

Kiara nasz tez czesto wrzeszczy przy zmianie pieluchy no chyba, ze super wyspany i najedzony jest to nie ale ja mysle ze to normalne. On ogolnie nie lubi byc przewijany, ubierany itp
A w kapieli to cichutko jest ale woda musi miec 36 stopni. Jak ma wiecej to juz mu nie pasuje
23.06.2011
01.06.2013

Edytowane przez manieczka1
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:46
Stary 2014-12-07, 21:44   #739
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kiara_kier Pokaż wiadomość

Co do kąpieli, to mój się strasznie drze jak go myjemy w sumie to ja sama myję, a TŻ stoi za plecami i się gapi

Dziewczyny macie jakis sposob na to żeby maluch sie nie darł w czasie zmiany pieluchy?
Mój taka syrenę zapuszcza, że mnie wszystko od środka boli bo mi go żal, choć wiem, że przecież nie dzieje sie mu krzywda.
Na pewno nie chodzi o chusteczki (zimno), bo już ogrzewaliśmy je i tez nic to nie dało. Tu chodzi ewidentnie o pieluchę - jak tylko zaczynamy grzebać przy pieluszce to jest ryk i ryk się nie kończy dopóki nie ma na sobie nowej pieluchy pozapinanej.
Moja tak samo az sie czasem zastanawiam czy biodra albo cos ja nie bola

Jak rozpoznac nietolerancje laktozy moja po kp tez sie prezy i puszcza baczki strasznie. Kupki maja normalny kolor i konsystencję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 21:45   #740
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość
Gdzie zamawialiscie? Drogo Wam wyszla?

Fiorella pol roczny Maluch moim zdaniem juz sie nadaje na takie podroze
W familyservicephoto miałam kupon znizkowy z warsztatów. Niby książka która kosztuje 144 po rabacie 19.99 plus wysyłka 20 zł ale ona jest taka zeszytowa

Jakby któraś była też zainteresowana wystarczy zarejestrować się na stronie i przy zamawianiajuz wwpisać kod PLMALUCH chyba jest uniwersalny. Kod ważny 30 dni od rejestracji. Ja zamowilamjedna książkę nam nie druga na meza, no tyle tylko ze wysyłkę połączyło mi dwa razy... Aha i kod jest tylko na ta fotoksiazke prestige a4 za 144,90. Na stronie widziałam ze maja tez jeszczeinne jjakieś promocje

Edytowane przez Zanet84
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:53
Stary 2014-12-07, 21:46   #741
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Kiara nasz tez czesto wrzeszczy przy zmianie pieluchy no chyba, ze super wyspany i najedzony jest to nie
A w kapieli to cichutko jest ale woda musi miec 36 stopni. Jak ma wiecej to juz mu nie pasuje
Moja z kolei musi mieć gorna granice :P i dobre podparcie pleckow i glowki inaczej sie boi
Stary 2014-12-07, 21:47   #742
manieczka1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość
Moja z kolei musi mieć gorna granice :P i dobre podparcie pleckow i glowki inaczej sie boi
Jak to te nasze dzieci trzebac wyczuc
23.06.2011
01.06.2013
Stary 2014-12-07, 21:49   #743
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Kiara nasz tez czesto wrzeszczy przy zmianie pieluchy no chyba, ze super wyspany i najedzony jest to nie ale ja mysle ze to normalne. On ogolnie nie lubi byc przewijany, ubierany itp
To Nadusia z kolei ciepłolubna przynajmniej38 stopni
Stary 2014-12-07, 21:52   #744
fiorella22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
wlasnie ciezko przewidziec

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:59   #745
Kiara_kier
Wtajemniczenie

manieczka - w dzień jak mój się drze to jeszcze to znoszę, ale jak w nocy syrenę zapuści to mi normalnie jest przykro :/
Co do tej wody to może popróbuję inną temp. zrobić...wiem że na brzuszku lubi się kąpać, ale ma jeszcze niewygojony do końca pępek i nie chcę go moczyć, także tak nie myje póki co. Z koeli w szpitalu jak go kąpali na plecach to też się darł, a panie położne niby maja na pewno pewniejszy chwyt od mojego.

Gonia - mój poza objawami które podajesz ma/miał jeszcze w kupie śluz, kupa rzadsza i w pewnym momencie zrobiła się mega śmierdząca. Jak sobie bąki popuszcza to już nie jest bordowy i nie pręży się, nie wygina, nie stęka. Dodatkowo dzieci z nietolerancją niekiedy że tak powiem "strzelają" kupą (przykładowo koleżanka w szpitalu też miała dziecko z nietolerancją i osrało ścianę jak pierdnęło a ona akurat zmieniała pieluchę, także dziecko bylo odkryte ;p).
Teraz u nas po kropelkach i probiotyku jest mała poprawa, pewnie na większą musimy jeszcze trochę poczekać. Ja całkowicie wyeliminowałam laktozę z diety, no ale jeszcze w moim mleku w I fazie wypływu jest laktoza... jak młody je z butli, to ten pokarm pocżątkowo wylewam, ale jak z piersi to niezawsze odciągnę.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

aa co do zmiany pieluchy, to my zmieniamy zawsze przed karmieniem także nie wiem jak jest wtedy, gdy jest najedzony ;p ale jak jest najedzony to już nie chcę mu tam gmerać, żeby nie ulał i żebyb w ten sposób go nie wybudzić.
Kiara_kier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 22:33   #746
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiara_kier Pokaż wiadomość
moja jak jest głodna to się awanturuje przy przewijaniu. jesli jest najedzona to moge wszystko z nia robic i jst ok. Kąpiel w domu polubiła bo w szpitalu był mega wrzask i wyrywanie się położnej. to chyba kwestia tego, ze one wkładały gwałtownie pod kran a my ją stopniowo zanurzamy.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 23:00   #747
manieczka1
Zakorzenienie

Kiara u nas jest placz, ale mysle, ze jest coraz lepiej
Moze u Was tez bedzie
A smierdzace kupy to zle? Bo moj od dwoch dni ma mega smierdzace. Ale sluzu itp nie zauwazylam. I moj na mm jest.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

Doczytalam teraz ze takie smierdzace kupki na mm sa normalne
23.06.2011
01.06.2013

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 23:11   #748
ela_86
Wtajemniczenie

Dziewczynki te kupony na allegro to tylko jeden przysługuje?
Stary 2014-12-07, 23:15   #749
magdula87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
Dziewczynki te kupony na allegro to tylko jeden przysługuje?
Nie one się pojawiają co jakiś czas, tylko trzeba kupować przez aplikację i ci jakiś czas klikać w tą zakładkę "moje kupony"
II kreseczki: 06.03.2014
mama: 27.10.2014
magdula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 23:15   #750
Monian
Zakorzenienie

A co dodajecie do wanienki do kąpieli?
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości