|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE
Swoją drogą pytanie dziecka o cokolwiek w tym wieku nie ma sensu. Nigdy nie powie prawdy, powie to, czego się od niego oczekuje. Sprawa wiadoma od dawna, wystarczy chociażby odpowiednio zaintonować pytanie czy wcześniej dobitnie wyrazić swoje zdanie przy dziecku. Powie, co matka chce usłyszeć. I przypadkiem właśnie to powiedziało
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Life is a drink ...
|
Nie wiem dlaczego w ogóle tutaj jest rozmowa na temat komunii
bo jak Proboszcz jest normalny to dziecka nie powinien dopuścić do sakramentu i problem z głowy.
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Po pierwsze: nie wciagaj w to dziecka. Najgorsze co mozna dziecku zrobic to wciaganie go w licytacje pt. kto lepszy tatus czy konkubent mamy.
On zawsze bedzie jego ojcem i ma pelne prawo uczestniczyc w zyciu dziecka. |
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
matka z partnerem organizują komunię. Oni są organizatorami, a ojciec tak czy siak przyjedzie jako gość.
eee takie rozgrywki dorosłych i tyle. Partner moim zdaniem zasługuje na wielkiego minusa. Gra na uczuciach dziecka. |
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
To żart, mam nadzieję?
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Jak można kazać dziecku dokonywać takiego "wyboru", coś Ty sobie myślała? Co sobie myślał x, robiąc takie idiotyczne szopki, że on nie przyjdzie jak ojciec dziecka przyjedzie? On dorosły w ogóle jest, czy ma 16 lat i fochy w głowie? Nie rozumiem zupełnie jak można robić dziecku coś takiego, taką atmosferę mu tworzyć wokół tej komunii, jak można go zmuszać do takich wyborów (i nie, to nie jest tak, że on ojca nie chce na komunii - powiedziałaś mu "ten albo tamten", no to wybrał jak umiał - może gdyby był dorosły i myślał już w inny sposób, to by powiedział "nie wydurniajcie się, niech obaj przyjdą, zachowujcie się jak dorośli"). Bardzo brzydko się oboje z x zachowujecie, ogarnijcie się ![]() To nie Wasza skrzywdzona duma i ego są tu najważniejsze. |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Przyjaciółka KWC
|
Strasznie mnie denerwują takie egoistyczne postawy dorosłych z krzywdą dla dziecka. Mam taką koleżankę w pracy, która ma 5 letniego synka z pierwszego małżeństwa i niedawno wyszła znowu za mąż. Kiedyś mi powiedziała że tata chłopca "za bardzo się nim interesuje" - czyli ciągle dzwoni, chce z nim spędzać czas, interesuje się, zabiera na wakacje. A potem jej synek mówi w przedszkolu że ma 2 tatusiów, a jej za częste kontakty z byłym nie sprawiają przyjemności. Miałam ochotę dziewczynie pacnąć za takie podejście, tak samo jak teraz ktoś powinien autorką wątku porządnie potrząsnąć. To, że ojciec interesuje się swoim dzieckiem nawet po rozstaniu z matką to dobrze i tylko należy się cieszyć. Bo dziecko potrzebuje obojga rodziców i ważne, żeby uczestniczyli oboje w wydarzeniach istotnych dla dziecka.
Dla mnie sytuacja jest idiotyczna. Matka zachowuje się kompletnie egoistycznie i przerzuca odpowiedzialność za własną decyzję na dziecko, które jest zaszantażowane emocjonalnie; partner matki zachowuje się jak jakiś smarkacz a nie mężczyzna który dorósł do wychowywania dzieci; do tego jeszcze dziadkowie, którzy wtrącają swoje 3 grosze i dodają dodatkowego focha. Tak naprawdę tylko ojciec zachował się normalnie tutaj. Pogratulować dorosłym.
|
|
|
#71 |
|
Life is a drink ...
|
Nie to nie jest żart.
Proboszcz może nie dopuścić do komunii dziecka jeżeli małżeństwo (rodzice dziecka) są po rozwodzie. Nie mów, że nie wiedziałaś o tym ? Komunia to święto chrześcijańskie więc dlaczego do tego święta ma przystępować dziecko które nie jest wychowywane w rodzinie chrześcijańskiej ? Yy ? Wiem, że otworzyłam teraz puszkę pandory ale tak jest wg prawa kanonicznego
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49256332]Czy Ty masz jedno dziecko czy jednak dwojke?[/QUOTE]
Ciekawe czy nowy parter wie skąd się wziął syn autorki, ze były mąz ten tego- lepiej mu nie mówic bo sie dopiero obrazi
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To, że rodzice są po rozwodzie automatycznie czyni rodzinę nie-chrześcijańską? Czyli jaką? Pogańską? Aha... Założę się, że do takiej rodziny proboszcz po kolędzie chodzi i kopertę bierze, nie? Nie przeszkadza mu, że to nie-chrześcijańskie pieniądze? Jakaś paranoja. |
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Veredise- bo dopiero od niedawna zaczeli sie tym bardziej interesowac. |
|
|
|
|
|
#75 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
|
|
|
#76 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak są wychowywane w grzechu oraz nie są wychowywane w wierze, jak obiecywano na chrzcie, to można to tak uznać. Aczkolwiek wyciąganie takich spraw ma raczej miejsce w małych miejscowościach w kwestii ślubu kościelnego. Do komunii przystępuje jakaś setka dzieci na raz więc coś mi się nie wydaje, żeby proboszcz zwrócil uwagę. Zwłaszcza, że im zależy na kolejnym wiernym. |
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo z tego co ja wiem, nie jest prawda to co piszesz. " rozwod rodzicow z punktu widzenia prawa kanonicznego nie będzie przeszkodą dla dziecka co do przyjęcia Pierwszej Komunii. Chodzi tu bowiem o wiarę dziecka i jego przygotowanie do sakramentu. Oczywiście wpłynąć to może na jego pojmowanie tego sakramentu i z całą pewnością zlecam troskę o katechizację dziecka."
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-08 o 14:14 |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Life is a drink ...
|
Cytat:
Wiem, że ta sama sprawa dotyczy chrztu, że rodzicem chrzestnym nie może być rozwodnik. Rozwodnicy przecież nawet komunii świętej nie mogą przyjmować chociaż czytałam jak jeden ksiądz napisał, że można przyjmować komunie pod warunkiem, że po rozwodzie mieszka się samemu i w ogóle nie ma się w planach 'związać' z nikim innym. W ogóle jest to bardzo rozległy temat ale taka jest skomplikowana wiara chrześcijańska.
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Luba - wydaje mi się, że musiałby kogoś proboszcz bardzo nie lubić, żeby po coś takiego siegnąć, moja kuzynka miała duży problem bo ciocia się pożarła z proboszczem
Ale w normalnej sytuacji raczej to raczej nieprawdopodobne, żeby ktoś robił z rozwodu problem. Mimo wszystko, uważam że jednak jak się jest katolikiem to trzeba po katolicku, ojciec biologicznym który był przy chrzcie powinien być przy komunii. To nie jest lekka wiara ale jednak wiara.
|
|
|
|
|
#80 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Cóż za interpretacja. Gratluję. A podobno w szkołach mieli uczyć czytania ze zrozumieniem.
|
|
|
|
|
|
#81 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
Co wtedy zmieni, że ojciec biologiczny będzie przy Komunii, jeśli tak naprawdę po katolicku nie żyje?
|
|
|
#82 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym jak umrą i spotkają się w niebie to będą małżeństwem, X tam nie będzie. Będą rodzina tak jak brali ślub. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2014-12-08 o 14:39 |
||
|
|
|
|
#83 | |
|
Life is a drink ...
|
Cytat:
Niestety długo sobie z nim nie pogadałam...
|
|
|
#84 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
jak dla mnie takie dywagacje sa glupie. ludzie sie rozwodza , grzesza, nie oznacza to ze nie chca byc dobrymi katolikami i tak wychowywac dzieci.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Dobrze wiecie że to wszystko zależy od księdza.
Jednym dadzą nawet ślub i chrzest dziecka jednocześnie a drugiemu nie ochrzczą dziecka gdy ślubu nie ma. |
|
|
|
|
#87 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Tylko, że człowiek po rozwodzie, który decyduje się na kolejny, niesakramentalny związek zwykle przynajmniej na długie lata oddala się od kościoła. To nie jest grzech jednorazowy, ale całe życie w nieakceptowanych przez kościół warunkach. Wtedy naprawdę trudniej wychować kogoś po katolicku, bo w jednej z fundamentalnych spraw przez lata żyje się niezgodnie z zasadami własnego kościoła.
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mylisz dwie sytuacje, te dotyczace osobiscie rozwodnikow i te ktore dotycza dzieci rozwodnikow a to sa DWIE rozne sprawy. Grzechy rodzicow nie przechodza na dzieci, tak wiec calkowicie normalnym jest to, ze dziecko rozwodnikow moze przystepowac do sakramentow. I owszem, jesli ktos jest po rozwodzie a nie ma zadnego partnera i nie uprawia seksu to moze spokojnie przystepowac do komunii swietej. Wybacz, ale naprawde, z tego co piszesz widze, ze nie bardzo orientujesz sie w temacie, wiec prosze, nie wprowadzaj ludzi w blad.
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie, gdyby to była córka to nie powinien nagle wpadać tatuś i żądać odprowadzenia jej do ołtarza. Ale nie znamy sytuacji, może ojciec chce mieć kontakt z dzieckiem poza wysyłaniem przelewu co miesiąc, tak też nie można. Jeżeli facet nie jest patologiem to nie można go tak odciąć po prostu.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
wracając do wątku powtórzę zdanie innych, skoro ojciec dziecka chce być na komunii to nie powinnaś mu zabraniać, co innego gdyby nie interesował się synem, nie utrzymywał z nim kontaktów, ale z tego co piszesz to przecież je utrzymuje, spędzają razem może i tylko ferie i wakacje, ale skoro mieszka na drugim końcu Polski to ciężko byłoby spotykać się często
twój partner wiążąc się z tobą powinien zdawać sobie sprawę z tego że mały ma już ojca i będą takie sytuacje jak ta i mały będzie potrzebował jego obecności, zamiast strzelić focha niech postawi się na miejscu twojego ex, a gdyby to on miał dziecko z poprzedniego związku i okazało się że nie może być na jego komunii bo ojczymowi się to nie podoba? zresztą ty też postaw się na miejscu swojego ex, a gdyby syn mieszkał na stałe z ojcem i ty nie mogłabyś uczestniczyć w komunii bo jego macocha nie byłaby zadowolona? albo pomyślcie o dziecku i postawcie się na jego miejscu, rodzice są po rozwodzie mają nowe rodziny i okazuje się że w dniu waszej komunii nie możecie mieć obojga rodziców przy sobie bo wtedy ojczym z którym też jesteście zżyci obrazi się i nie przyjdzie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

Cóż za interpretacja. Gratluję. A podobno w szkołach mieli uczyć czytania ze zrozumieniem.