Tajlandia - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-14, 21:34   #1471
Malgos_12
Zakorzenienie

Dot.: Tajlandia

czy jest sie szczepionym czy nie i tak po ugryzieniu zastrzyki trzeba przyjac, wiec w sumie na jedno wychodzi...
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 21:52   #1472
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nie wiem czemu miałabyś być jakoś szczególnie zagrożona wścieklizną akurat w Tajlandii. Poza tym, szpitali tam nie brakuje. W samym Bangkoku jest ich około sto, a w całej Tajlandii więcej niż w Polsce.
przez małpy wg lekarza medycyny podróży
Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
czy jest sie szczepionym czy nie i tak po ugryzieniu zastrzyki trzeba przyjac, wiec w sumie na jedno wychodzi...
dokładnie, tylko w przypadku bycia zaszczepionym nie trzeba od razu szukać ratunku w okolicznym szpitalu tylko można spokojnie wrócić do kraju i tam przyjąć zastrzyki. Generalnie jestem zdziwiona, bo trochę poczytałam o szczepieniach i nie trafiłam na jakieś wybitne przestrogi przed wścieklizną.
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 23:10   #1473
atsenka
Zadomowienie

Dziewczyny a czy ktoras z Was wie gdzie w Tajlandii moge znalezc hotel z ktorego na piechote (najlepiej przed hotelem/domkiem) dojde do miejsca gdzie sa rafy? Oboje z TZ uwielbiamy snorkeling i to dla nas bardzo wazne. Polozenie hotelu nie gra roli, moze byc na wyspie, moze byc na ladzie, moze byc zachod Tajlandii i moze byc wschod. Jakbyscie cos wiedzialy to dajcie prosze znac

Instagram
http://instagram.com/through_the_world_
atsenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 00:45   #1474
Malgos_12
Zakorzenienie

Koh Lipe - maleńka wysepka i mnóstwo miejsc do snorkowania

---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ----------

Astenka albo moze wycieczka na Similany?
Stary 2014-11-15, 09:06   #1475
atsenka
Zadomowienie

Cytat:
Koh Lipe - maleńka wysepka i mnóstwo miejsc do snorkowania

---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ----------

Astenka albo moze wycieczka na Similany?
Dziekuje. Poczytam o Koh Lipe. A z Koh Lipe mozna wybrac sie na 1- dniowa wycieczke na Similiany czy leza za daleko od siebie? Wtedy chyba bedziemy jusieli stacjonowac gdzies blizej.

Instagram
http://instagram.com/through_the_world_
atsenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 09:42   #1476
Malgos_12
Zakorzenienie

Koh Lipe to tzw tajskie malediwy mala urocza wysepka ale do Similanow to kawal drogi, bo lezy kolo Langkawi wiec jednodniowa wycieczka odpada zdecydowanie. Blizej byloby z Phuket ale to tez kilka godzin jazdy. Na Koh Lipe tez sie troche plynie... ale warto!
Stary 2014-11-15, 15:15   #1477
TysiaBB1989
Rozeznanie

rezerwowaliście bilety na kolej ?

znalazłam
http://www.thailandtrainticket.com/t...cket/index.asp

Edytowane przez TysiaBB1989
Czas edycji: 2014-11-15 o 15:32
TysiaBB1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 00:47   #1478
201609062117
Konto usunięte

Kupiłam bilety!!!!

odliczanie rozpoczęte: jeszcze tylko 5 tygodni
Stary 2014-12-09, 01:34   #1479
Malgos_12
Zakorzenienie

Zazdroszcze! Tam jest cuuuuuudnie. A jaki plan wycieczki?
Stary 2014-12-09, 07:57   #1480
201712071518
Konto usunięte

ja śmigam 5 stycznia na 3 tygodnie.
Docelowo Phuket.
Na pewno Krabi i kilka nurkowań tam.

a reszta pełen spontan. TŻ ma wielu kolegów i znajomych mieszkających w Tajlandii na stałe, więc będziemy wszystko ogarniac na miejscu.
Nastawiamy się głównie na relaks i dużo nurkowań.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 13:46   #1481
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Zazdroszcze! Tam jest cuuuuuudnie. A jaki plan wycieczki?
juz nie moge sie doczekac
odkad kupilam bilety to siedze i czytam wszystko, co mi w rece wpadnie aby jak najwiecej zobaczyc jak dotad udalo mi sie stworzyc cos na zasadzie planu ramowego, ktory zostanie porownany z pozostalymi towarzyszami podrozy (i zapewne wywrocony do gory nogami). Mam oczywiscie mase pytan wiec mam nadzieje ze pomozecie

17.01 lot
18.01 BKK (od 11.00. jestem na miejscu)
19.01 Ayuatthaya
20.01 Elephants World (obowiazkowo! chyba najbardziej sie ciesze na ten dzien)
21.01 BKK/Phuket (bede ok 20.00)
22.01 Phuket
23.01 Similany (nie wiem co z noclegiem: lepiej wrocic na Phuket czy koh phi phi)
24.01 Koh phi phi (Maya Beach, Bamboo Island)
25.01
26.01
27.01
28.01
29.01 Phuket (khao sok?)
30.01 BKK
31.01 powrot (na deser z 10h przerwa w Amsterdamie)

tak sie zastanawiam co najlepiej wykombinowac w czasie tych 4dni. czy jechac do Krabi+jedniowe wycieczki czy moze wrocic wczesniej na Phuket i zafundowac sobie dwu lub jedndniowy trekking? Co myslicie?
Jedynie w zasadzie czym jestem ograniczona to kupione juz bilety BKK-Phuket.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 13:56   #1482
moniczorek
Podróżniczka

Pinki myśle dzisiaj o tym Twoim planie i rekomenduje zobaczyć jedną piękną rzecz ( z Phuket nie jest tam daleko ) - Park Narodowy Khao Sok z przepieknym jeziorem, miałyśmy tam jechac ale niestety zabrakło nam jednego dnia :/ ale na pewno to nadrobie

http://khaosoklake.com/

poogladaj fotki w necie

miałyśmy nawet zarezerowany domek na drzewie i na jeziorze

edit: własnie zobaczyłm , że masz to w swoim planie więc koniecznie musisz zobaczyc

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2014-12-09 o 13:57
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 16:16   #1483
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Pinki myśle dzisiaj o tym Twoim planie i rekomenduje zobaczyć jedną piękną rzecz ( z Phuket nie jest tam daleko ) - Park Narodowy Khao Sok z przepieknym jeziorem, miałyśmy tam jechac ale niestety zabrakło nam jednego dnia :/ ale na pewno to nadrobie

http://khaosoklake.com/

poogladaj fotki w necie

miałyśmy nawet zarezerowany domek na drzewie i na jeziorze

edit: własnie zobaczyłm , że masz to w swoim planie więc koniecznie musisz zobaczyc
zgadza się - piękne miejsce i samo płynięcie tam to są niesamowite widoki.
Nie wiem ile czasu będziecie mieć na Phuket, ale można wypożyczyć większy motocykl i w jeden dzień objechać cała wyspę - polecam punkt widokowy, rezerwat Gibonów z przepięlnymi wodospadami gdzie można się kapać w słodkiej i chłodnej wodzie. no i oczywiście ''wielkiego'' Buddhę.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 12:33   #1484
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
juz nie moge sie doczekac
odkad kupilam bilety to siedze i czytam wszystko, co mi w rece wpadnie aby jak najwiecej zobaczyc jak dotad udalo mi sie stworzyc cos na zasadzie planu ramowego, ktory zostanie porownany z pozostalymi towarzyszami podrozy (i zapewne wywrocony do gory nogami). Mam oczywiscie mase pytan wiec mam nadzieje ze pomozecie

17.01 lot
19.01 Ayuatthaya
22.01 Phuket
23.01 Similany (nie wiem co z noclegiem: lepiej wrocic na Phuket czy koh phi phi)
25.01
26.01
27.01
28.01
29.01 Phuket (khao sok?)
30.01 BKK

tak sie zastanawiam co najlepiej wykombinowac w czasie tych 4dni. czy jechac do Krabi+jedniowe wycieczki czy moze wrocic wczesniej na Phuket i zafundowac sobie dwu lub jedndniowy trekking? Co myslicie?
Jedynie w zasadzie czym jestem ograniczona to kupione juz bilety BKK-Phuket.
Brawo za Elephant World! Agituję za nimi, gdzie mogę i zniechęcam do przejażdżek na słoniach. Dzień spędzony tam to dla mnie jedne z najpiekniejszych chwil w Tajlandii. Marzę o miesięcznym wolontariacie.

Jesteś pewna, że chcesz spedzić 5 dni na Phi Phi? To najpaskudniejsze miejsce w Taj, w jakim byłam.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 13:55   #1485
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
dzieki Moni! Park włączony
Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
zgadza się - piękne miejsce i samo płynięcie tam to są niesamowite widoki.
Nie wiem ile czasu będziecie mieć na Phuket, ale można wypożyczyć większy motocykl i w jeden dzień objechać cała wyspę - polecam punkt widokowy, rezerwat Gibonów z przepięlnymi wodospadami gdzie można się kapać w słodkiej i chłodnej wodzie. no i oczywiście ''wielkiego'' Buddhę.
to obowiązkowo, Phuket samo w sobie, po opiniach w necie kompletnie mnie nie interesuje, ale za pierwszym razem zobaczę bardziej komercyjną część Taj.
Cytat:
Napisane przez joannat Pokaż wiadomość
Brawo za Elephant World! Agituję za nimi, gdzie mogę i zniechęcam do przejażdżek na słoniach. Dzień spędzony tam to dla mnie jedne z najpiekniejszych chwil w Tajlandii. Marzę o miesięcznym wolontariacie.

Jesteś pewna, że chcesz spedzić 5 dni na Phi Phi? To najpaskudniejsze miejsce w Taj, w jakim byłam.
już się nie mogę doczekać schroniska nawet dzisiaj traktotałam TŻowi wszystko, co zdołałam wyczytać u wujka google i z relacji na F4F, łącznie z imionami słoni, jakim sprytem należy się wykazać aby umieścić tabletkę we wnętrzu owocu oraz o poszukiwaniu zielonych bananów

Nie, nie na phi phi zamierzam spędzić 2 dni a potem popłynąć na Krabi, no chyba że coś innego podpowiecie. I zastanawiam się jak z kwestią noclegów na wyspach. Bookować już teraz czy zdać się na los? Generalnie byłabym za drugą opcją, ale nie jestem do końca pewna czy w samym środku sezonu turystycznego to najlepszy pomysł.

Edytowane przez 201609062117
Czas edycji: 2014-12-11 o 13:56
Stary 2014-12-11, 14:02   #1486
moniczorek
Podróżniczka

Pinki jeśli będziesz w Krabi to wez może pod uwagę może wypad na Koh Lante wiele osób nam ja bardzo polecało na taki krótki pobyt

Co do noclegów to tak jak Ci pisałam na priv, spokojnie coś znajdziesz na miejscu w dużo lepszych cenach niż w necie i jeszcze możesz zweryfikować na miejscu czy Ci sie podoba czy nie.

Czas edycji: 2014-12-11 o 14:05
Stary 2014-12-11, 14:08   #1487
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Pinki jeśli będziesz w Krabi to wez może pod uwagę może wypad na Koh Lante wiele osób nam ja bardzo polecało na taki krótki pobyt
czytałam też o tej wyspie, ale nie wiem czy potem bawić się w prawie 5h powrót na Phuket czy nie lepiej zostawić sobie na kolejny raz
Stary 2014-12-11, 14:09   #1488
moniczorek
Podróżniczka

Zamiast na paskudne Phi Phi możesz wybrać się tam z noclegiem

chociaż np Bamboo Island rekomenduje w 100%, moja ulubiona

Czas edycji: 2014-12-11 o 14:13
Stary 2014-12-11, 19:40   #1489
joannat
Raczkowanie

Cytat:

Co do noclegów to tak jak Ci pisałam na priv, spokojnie coś znajdziesz na miejscu w dużo lepszych cenach niż w necie i jeszcze możesz zweryfikować na miejscu czy Ci sie podoba czy nie.
Lanta jest fajna! Spokojna, ale nie nudna i wystarczająco duża, żeby pośmigać skuterem. Puste plaże, szczególnie na Koh Lanta Noi. Kilka razy w tygodniuw różnych miejscach działa targowisko lokalne, takie bez badziewia dla turystów, za to z piekielnie pikantnym jedzeniem. Z Lanty można się też wybrać na wycieczkę po okolicznych wyspach.

Z noclegami ja mam akurat odwrotne doświadczenia. Wszystkie rezerwowaliśmy z wyprzedzeniem i okazalo się, że to dobry pomysł, bo ceny dla gości "z ulicy" były w najlepszym wypadku takie same. Ale poza sezonem na pewno da się negocjować.

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:

17.01 lot
19.01 Ayuatthaya
22.01 Phuket
25.01
26.01
27.01
28.01
29.01 Phuket (khao sok?)
30.01 BKK
Przygladam sie Twojemu planowi i dochodzę do wniosku, że chyba trochę zbyt ambitnie do niego podeszlaś Nie za duzo tych atrakcji na 14 dni? Bedziecie zajechani zamiast wypoczęci. Przemyśl go jeszcze raz.

Nie wiem, na czym Ci najbardzej zależy, ale jeśli nie jesteś pasjonatką ruin, to radziłabym zastanowić się nad Ayutthayą. Moim zdaniem lepiej przeznaczyć ten dzień na Bangkok, który jest równie męczący co fascynujący. Wat Pho zdecydowanie jest warte odwiedzenia, a przy okazji można tam odetchnąć przed wieczorem w China Town.
Kolejnego dnia do Kanchanaburi i tu mam małą radę. Kierowca z Elephant's World nie odbiera turystów z dworca, bo autobusy się spóźniają. Trzeba podać namiary na swój hotel. My chcieliśmy załatwić temat jednego dnia, bez noclegu. Rezerwując wizytę w EW podaliśmy nazwę hotelu (Baan Ma Feung GuestHouse), ktory mieści się bardzo blisko przystanku autobusowego. Z samego rana, naprawdę bardzo wcześnie, wpakowaliśmy się w BKK autobus i po dojechaniu na miejsce pobiegliśmy pod hotel. Stamtąd nas zgarnięto, a po południu odstawiono w to samo miejsce. Z noclegiem na pewno mniej stresu, ale nasz pomysł też się sprawdził.
Rozumiem, że Similany to taka jednodniowa wycieczka z Phuket? Brakuje tu gdzieś czasu na relaks, w zasadzie wciąż jesteście w podróży... Może warto zamiast na proponowanej Lantcie, ktora jednak kawałek od Phuket jest, pobyczyć się ze 3-4 dni na Koh Phayam?
1 dzień w Khao Sok zupełnie nie ma sensu. Zaplanuj tam minimum 2-3 dni albo zrezygnuj.
Stamtąd powrót do BKK przez Surat Thani i do domu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-11, 20:33   #1490
Malgos_12
Zakorzenienie

A ja może jestem dziwna, ale mi się na Phukecie (Kata beach) podobało, bardziej niż na Lancie. Więcej rzeczy było do robienia, ale też na Lancie długo nie byłam i w sumie cieszę się. Wypoczęliśmy za to na Koh Lipe.
Ja byłam za rezerwowaniem noclegów z wyprzedzeniem i cieszę się, że nie traciłam czasu objeżdżając, porównując itp - widziałam takich ludzi i zdecydowanie wolałam zamówić wcześniej i wiedzieć gdzie jadę ale rozumiem, że każdy ma swój plan i sposób na podróżowanie
Stary 2014-12-11, 20:34   #1491
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Lanta jest fajna! Spokojna, ale nie nudna i wystarczająco duża, żeby pośmigać skuterem. Puste plaże, szczególnie na Koh Lanta Noi. Kilka razy w tygodniuw różnych miejscach działa targowisko lokalne, takie bez badziewia dla turystów, za to z piekielnie pikantnym jedzeniem. Z Lanty można się też wybrać na wycieczkę po okolicznych wyspach.

Z noclegami ja mam akurat odwrotne doświadczenia. Wszystkie rezerwowaliśmy z wyprzedzeniem i okazalo się, że to dobry pomysł, bo ceny dla gości "z ulicy" były w najlepszym wypadku takie same. Ale poza sezonem na pewno da się negocjować.

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Przygladam sie Twojemu planowi i dochodzę do wniosku, że chyba trochę zbyt ambitnie do niego podeszlaś Nie za duzo tych atrakcji na 14 dni? Bedziecie zajechani zamiast wypoczęci. Przemyśl go jeszcze raz.

Nie wiem, na czym Ci najbardzej zależy, ale jeśli nie jesteś pasjonatką ruin, to radziłabym zastanowić się nad Ayutthayą. Moim zdaniem lepiej przeznaczyć ten dzień na Bangkok, który jest równie męczący co fascynujący. Wat Pho zdecydowanie jest warte odwiedzenia, a przy okazji można tam odetchnąć przed wieczorem w China Town.
Kolejnego dnia do Kanchanaburi i tu mam małą radę. Kierowca z Elephant's World nie odbiera turystów z dworca, bo autobusy się spóźniają. Trzeba podać namiary na swój hotel. My chcieliśmy załatwić temat jednego dnia, bez noclegu. Rezerwując wizytę w EW podaliśmy nazwę hotelu (Baan Ma Feung GuestHouse), ktory mieści się bardzo blisko przystanku autobusowego. Z samego rana, naprawdę bardzo wcześnie, wpakowaliśmy się w BKK autobus i po dojechaniu na miejsce pobiegliśmy pod hotel. Stamtąd nas zgarnięto, a po południu odstawiono w to samo miejsce. Z noclegiem na pewno mniej stresu, ale nasz pomysł też się sprawdził.
Rozumiem, że Similany to taka jednodniowa wycieczka z Phuket? Brakuje tu gdzieś czasu na relaks, w zasadzie wciąż jesteście w podróży... Może warto zamiast na proponowanej Lantcie, ktora jednak kawałek od Phuket jest, pobyczyć się ze 3-4 dni na Koh Phayam?
1 dzień w Khao Sok zupełnie nie ma sensu. Zaplanuj tam minimum 2-3 dni albo zrezygnuj.
Stamtąd powrót do BKK przez Surat Thani i do domu.
Ko Lante proponowałam z Krabi zamiast parszywej Ko Phi Phi ale jak nie bedzie sie tam udawać to rzeczywiście bez sensu

Khao Sok to minimum dwa dni, tu się zgodzę

Co do BKK to jeden dzien bym dodała, bo od godziny 11 za dużo nie zobaczysz Pinki ale na pewno bym nie rezygnowała z Ayutthaya mnie się tam bardzo podobało, dużo bardziej niż w BKK...moim osobistym zdaniem warto.

Ona ma przelot z Phuket do BKK wiec nie musi wracać pociągiem/autobusem z Surat Thani.
Stary 2014-12-11, 22:28   #1492
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
dziekuje tez planujemy tylko jeden dzien bez noclegu, tylko z BKK i potem powrót. Choć nie ukrywam, że im więcej czytam o EW to chętnie zostałabym tam na noc, ale może następnym razem

Khao Sok to obowiązkowo dwa dni tym sposobem każdy dzień mam wypełniony od a do z, czyli po powrocie z Taj będę tydzień odpoczywać. Zdaję sobie sprawę, że plan jest ambitny i cięzko tam mówić o odpoczynku, ale chce sie zobaczyc jak najwiecej wiec sila rzeczy pewnie beda "drobne" modyfikacje w trakcie.

Moni a jak wspominasz swoje lekcje gotowania?

jeszcze nad jednym drobiazgiem sie zastanawiam: kremy do opalania/reepelenty brac ze soba czy kupic na miejscu?

dzieki Dziewczyny za pomoc, mam nadzieje ze wroce zachwycona (choc w trakcie podrozy o zachwyt u mnie nie trudno) planujac dalsze azjatyckie wojaże.

Edytowane przez 201609062117
Czas edycji: 2014-12-11 o 22:30
Stary 2014-12-11, 23:05   #1493
joannat
Raczkowanie

Cytat:
jeszcze nad jednym drobiazgiem sie zastanawiam: kremy do opalania/reepelenty brac ze soba czy kupic na miejscu?
Repelenty są w kazdym 7/11, tańsze i skuteczniejsze niż w PL. Poza kupisz, jak będą potrzebne. Mnie w trakcie trzech pobytów nie przydały się ani razu.

Krem do opalania - na miejscu kup olej kokosowy, naturalnie, skutecznie i tanio Kremy z filtrami są powszechnie dostępne. A jesli trochę Cie przypiecze, bardzo polecam żel aloesowy, do kupienia w każdym sklepie.
Stary 2014-12-12, 06:47   #1494
moniczorek
Podróżniczka

Pinki mi się bardzo podobało i szczerze polecam...ale Tobie to już chyba tylko jakas nocna tura w plan się zmieści

Co do planu to nasz też był napiety i sporo osób mówiło, ze za ambitnie i że nie damy rady. a jednak oprócz Khao Sok ( wybrałyśmy jeden dzień odpoczynku na phi hpi ) to udało nam sie zrealizować wszystko , a takie pozytywne zmeczenie to też forma odpoczynku

My w styczniu zabieramy sie za obmyślanie nowego plany azjatyckiego

Repelenty polecam kupić na miejscu, skutecziejsze i łatwo dostępne. Najskuteczniejsze było Sketolene z cirtonelka dostępne w każdym sklepie 7/11

Czas edycji: 2014-12-12 o 06:52
Stary 2014-12-12, 07:55   #1495
ktsw
Zakorzenienie

ja sobie zawsze mówie ze w tym roku na spokojnie, a kończy sie zawsze tak samo ale co tam, leżeć plackiem bede na emeryturze
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 12:29   #1496
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
My w styczniu zabieramy sie za obmyślanie nowego plany azjatyckiego
pochwal się, które rejony Kambodza, Wietnam, Laos?
Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
ja sobie zawsze mówie ze w tym roku na spokojnie, a kończy sie zawsze tak samo ale co tam, leżeć plackiem bede na emeryturze
to samo sobie powtarzam. Acz przyznaję, że podczas ostatniej podróży, prawie zachowywałam się jak turystka i znalazłam duuuużo czasu na odpoczynek i sen, kosztem kolejnych plaż, ruin i przejechanych km
Stary 2014-12-12, 13:18   #1497
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Acz przyznaję, że podczas ostatniej podróży, prawie zachowywałam się jak turystka i znalazłam duuuużo czasu na odpoczynek i sen, kosztem kolejnych plaż, ruin i przejechanych km
Turystyka własnie kojarzy mi się z takim zaliczaniem atrakcji, w ciągłym pędzie żeby niczego nie przegapić. Niezależnie od tego, czy sie jedzie z biurem czy na własną rękę.
Podóżowanie, jak dla mnie, wiąże się właśnie ze znalezieniem chwili na wsiąknięcie w miejsce, na relaks i wczucie się w atmosferę. Zwiedzając wolniej wbrew pozorom widzi się więcej.
Stary 2014-12-12, 13:52   #1498
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Turystyka własnie kojarzy mi się z takim zaliczaniem atrakcji, w ciągłym pędzie żeby niczego nie przegapić. Niezależnie od tego, czy sie jedzie z biurem czy na własną rękę.
Podóżowanie, jak dla mnie, wiąże się właśnie ze znalezieniem chwili na wsiąknięcie w miejsce, na relaks i wczucie się w atmosferę. Zwiedzając wolniej wbrew pozorom widzi się więcej.
dużo w tym prawdy acz każdy z nas ma własne definicje.
Mnie typowa turystyka kojarzy się w dniem ściśle dopasowanym do pór posiłków w hotelu, malkontenctwem nad zbyt małą różnorodnością dań i walką o najlepszy leżak nad hotelowym basenem.

Jeszcze miesiąc i 5dni!!!
Stary 2014-12-12, 14:47   #1499
ktsw
Zakorzenienie

jasne, chciałabym pojechac na urlop paromiesięczny ale niestety, nie ma takiej opcji, wiec korzystam i przeważnie chce w tych mojch 3 tygodniach zobaczyc jak najwięcej chociaż chyba sie starzeje bo ostatnio dostrzegam zalety siedzenia dłużej w jednym miejscu (dłużej = ok 5 dni )
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 14:55   #1500
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
ostatnio dostrzegam zalety siedzenia dłużej w jednym miejscu (dłużej = ok 5 dni )
Ha, a jednak! Zaczynasz odkrywać zalety smakowania otoczenia
3 tygodnie to dla mnie nieosiągalne marzenie, najdłuższy mój wyjazd to 16 dni. Dlatego w lutym jadę 4 raz i zaplanowałam tylko krótki wypad do Chaing Mai, Khao Sok i Koh Tao. Po październikowym rajdzie po Indiach mam dość szalonego tempa. Tym razem mam osiagnąć błogostan
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości