![]() |
#1471 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tajlandia
czy jest sie szczepionym czy nie i tak po ugryzieniu zastrzyki trzeba przyjac, wiec w sumie na jedno wychodzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1472 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dokładnie, tylko w przypadku bycia zaszczepionym nie trzeba od razu szukać ratunku w okolicznym szpitalu tylko można spokojnie wrócić do kraju i tam przyjąć zastrzyki. Generalnie jestem zdziwiona, bo trochę poczytałam o szczepieniach i nie trafiłam na jakieś wybitne przestrogi przed wścieklizną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1473 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a czy ktoras z Was wie gdzie w Tajlandii moge znalezc hotel z ktorego na piechote (najlepiej przed hotelem/domkiem) dojde do miejsca gdzie sa rafy? Oboje z TZ uwielbiamy snorkeling i to dla nas bardzo wazne. Polozenie hotelu nie gra roli, moze byc na wyspie, moze byc na ladzie, moze byc zachod Tajlandii i moze byc wschod. Jakbyscie cos wiedzialy to dajcie prosze znac
![]()
![]() |
#1474 |
Zakorzenienie
|
Koh Lipe - maleńka wysepka i mnóstwo miejsc do snorkowania
---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ---------- Astenka albo moze wycieczka na Similany? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1475 |
Zadomowienie
|
Dziekuje. Poczytam o Koh Lipe. A z Koh Lipe mozna wybrac sie na 1- dniowa wycieczke na Similiany czy leza za daleko od siebie? Wtedy chyba bedziemy jusieli stacjonowac gdzies blizej.
![]() |
#1476 |
Zakorzenienie
|
Koh Lipe to tzw tajskie malediwy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1477 |
Rozeznanie
|
rezerwowaliście bilety na kolej ?
znalazłam http://www.thailandtrainticket.com/t...cket/index.asp ![]() Edytowane przez TysiaBB1989 Czas edycji: 2014-11-15 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1478 |
Konto usunięte
|
Kupiłam bilety!!!!
![]() ![]() odliczanie rozpoczęte: jeszcze tylko 5 tygodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1479 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszcze! Tam jest cuuuuuudnie. A jaki plan wycieczki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1480 |
Konto usunięte
|
ja śmigam 5 stycznia na 3 tygodnie.
Docelowo Phuket. Na pewno Krabi i kilka nurkowań tam. a reszta pełen spontan. TŻ ma wielu kolegów i znajomych mieszkających w Tajlandii na stałe, więc będziemy wszystko ogarniac na miejscu. Nastawiamy się głównie na relaks i dużo nurkowań. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1481 |
Konto usunięte
|
juz nie moge sie doczekac
![]() odkad kupilam bilety to siedze i czytam wszystko, co mi w rece wpadnie aby jak najwiecej zobaczyc ![]() 17.01 lot 18.01 BKK (od 11.00. jestem na miejscu) 19.01 Ayuatthaya 20.01 Elephants World (obowiazkowo! chyba najbardziej sie ciesze na ten dzien ![]() 21.01 BKK/Phuket (bede ok 20.00) 22.01 Phuket 23.01 Similany (nie wiem co z noclegiem: lepiej wrocic na Phuket czy koh phi phi) 24.01 Koh phi phi (Maya Beach, Bamboo Island) 25.01 26.01 27.01 28.01 29.01 Phuket (khao sok?) 30.01 BKK 31.01 powrot (na deser z 10h przerwa w Amsterdamie ![]() tak sie zastanawiam co najlepiej wykombinowac w czasie tych 4dni. czy jechac do Krabi+jedniowe wycieczki czy moze wrocic wczesniej na Phuket i zafundowac sobie dwu lub jedndniowy trekking? Co myslicie? Jedynie w zasadzie czym jestem ograniczona to kupione juz bilety BKK-Phuket. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1482 |
Podróżniczka
|
Pinki myśle dzisiaj o tym Twoim planie i rekomenduje zobaczyć jedną piękną rzecz ( z Phuket nie jest tam daleko ) - Park Narodowy Khao Sok z przepieknym jeziorem, miałyśmy tam jechac ale niestety zabrakło nam jednego dnia :/ ale na pewno to nadrobie
http://khaosoklake.com/ poogladaj fotki w necie miałyśmy nawet zarezerowany domek na drzewie i na jeziorze ![]() edit: własnie zobaczyłm , że masz to w swoim planie więc koniecznie musisz zobaczyc ![]() Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2014-12-09 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem ile czasu będziecie mieć na Phuket, ale można wypożyczyć większy motocykl i w jeden dzień objechać cała wyspę - polecam punkt widokowy, rezerwat Gibonów z przepięlnymi wodospadami gdzie można się kapać w słodkiej i chłodnej wodzie. no i oczywiście ''wielkiego'' Buddhę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteś pewna, że chcesz spedzić 5 dni na Phi Phi? To najpaskudniejsze miejsce w Taj, w jakim byłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nie, nie na phi phi zamierzam spędzić 2 dni a potem popłynąć na Krabi, no chyba że coś innego podpowiecie. I zastanawiam się jak z kwestią noclegów na wyspach. Bookować już teraz czy zdać się na los? Generalnie byłabym za drugą opcją, ale nie jestem do końca pewna czy w samym środku sezonu turystycznego to najlepszy pomysł. Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2014-12-11 o 13:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1486 |
Podróżniczka
|
Pinki jeśli będziesz w Krabi to wez może pod uwagę może wypad na Koh Lante wiele osób nam ja bardzo polecało na taki krótki pobyt
![]() Co do noclegów to tak jak Ci pisałam na priv, spokojnie coś znajdziesz na miejscu ![]() Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2014-12-11 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1488 |
Podróżniczka
|
Zamiast na paskudne Phi Phi możesz wybrać się tam
![]() chociaż np Bamboo Island rekomenduje w 100%, moja ulubiona ![]() Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2014-12-11 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1489 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z noclegami ja mam akurat odwrotne doświadczenia. Wszystkie rezerwowaliśmy z wyprzedzeniem i okazalo się, że to dobry pomysł, bo ceny dla gości "z ulicy" były w najlepszym wypadku takie same. Ale poza sezonem na pewno da się negocjować. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
![]() Nie wiem, na czym Ci najbardzej zależy, ale jeśli nie jesteś pasjonatką ruin, to radziłabym zastanowić się nad Ayutthayą. Moim zdaniem lepiej przeznaczyć ten dzień na Bangkok, który jest równie męczący co fascynujący. Wat Pho zdecydowanie jest warte odwiedzenia, a przy okazji można tam odetchnąć przed wieczorem w China Town. Kolejnego dnia do Kanchanaburi i tu mam małą radę. Kierowca z Elephant's World nie odbiera turystów z dworca, bo autobusy się spóźniają. Trzeba podać namiary na swój hotel. My chcieliśmy załatwić temat jednego dnia, bez noclegu. Rezerwując wizytę w EW podaliśmy nazwę hotelu (Baan Ma Feung GuestHouse), ktory mieści się bardzo blisko przystanku autobusowego. Z samego rana, naprawdę bardzo wcześnie, wpakowaliśmy się w BKK autobus i po dojechaniu na miejsce pobiegliśmy pod hotel. Stamtąd nas zgarnięto, a po południu odstawiono w to samo miejsce. Z noclegiem na pewno mniej stresu, ale nasz pomysł też się sprawdził. Rozumiem, że Similany to taka jednodniowa wycieczka z Phuket? Brakuje tu gdzieś czasu na relaks, w zasadzie wciąż jesteście w podróży... Może warto zamiast na proponowanej Lantcie, ktora jednak kawałek od Phuket jest, pobyczyć się ze 3-4 dni na Koh Phayam? 1 dzień w Khao Sok zupełnie nie ma sensu. Zaplanuj tam minimum 2-3 dni albo zrezygnuj. Stamtąd powrót do BKK przez Surat Thani i do domu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1490 |
Zakorzenienie
|
A ja może jestem dziwna, ale mi się na Phukecie (Kata beach) podobało, bardziej niż na Lancie. Więcej rzeczy było do robienia, ale też na Lancie długo nie byłam i w sumie cieszę się. Wypoczęliśmy za to na Koh Lipe.
Ja byłam za rezerwowaniem noclegów z wyprzedzeniem i cieszę się, że nie traciłam czasu objeżdżając, porównując itp - widziałam takich ludzi i zdecydowanie wolałam zamówić wcześniej i wiedzieć gdzie jadę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() Khao Sok to minimum dwa dni, tu się zgodzę ![]() Co do BKK to jeden dzien bym dodała, bo od godziny 11 za dużo nie zobaczysz Pinki ![]() ![]() Ona ma przelot z Phuket do BKK wiec nie musi wracać pociągiem/autobusem z Surat Thani. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1492 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Khao Sok to obowiązkowo dwa dni ![]() Moni a jak wspominasz swoje lekcje gotowania? ![]() jeszcze nad jednym drobiazgiem sie zastanawiam: kremy do opalania/reepelenty brac ze soba czy kupic na miejscu? dzieki Dziewczyny za pomoc ![]() ![]() Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2014-12-11 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Krem do opalania - na miejscu kup olej kokosowy, naturalnie, skutecznie i tanio ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1494 |
Podróżniczka
|
Pinki mi się bardzo podobało
![]() ![]() Co do planu to nasz też był napiety i sporo osób mówiło, ze za ambitnie i że nie damy rady. a jednak oprócz Khao Sok ( wybrałyśmy jeden dzień odpoczynku na phi hpi ) to udało nam sie zrealizować wszystko , a takie pozytywne zmeczenie to też forma odpoczynku ![]() My w styczniu zabieramy sie za obmyślanie nowego plany azjatyckiego ![]() Repelenty polecam kupić na miejscu, skutecziejsze i łatwo dostępne. Najskuteczniejsze było Sketolene z cirtonelka dostępne w każdym sklepie 7/11 Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2014-12-12 o 06:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1495 |
Zakorzenienie
|
ja sobie zawsze mówie ze w tym roku na spokojnie, a kończy sie zawsze tak samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1497 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podóżowanie, jak dla mnie, wiąże się właśnie ze znalezieniem chwili na wsiąknięcie w miejsce, na relaks i wczucie się w atmosferę. Zwiedzając wolniej wbrew pozorom widzi się więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1498 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie typowa turystyka kojarzy się w dniem ściśle dopasowanym do pór posiłków w hotelu, malkontenctwem nad zbyt małą różnorodnością dań i walką o najlepszy leżak nad hotelowym basenem. Jeszcze miesiąc i 5dni!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
jasne, chciałabym pojechac na urlop paromiesięczny ale niestety, nie ma takiej opcji, wiec korzystam i przeważnie chce w tych mojch 3 tygodniach zobaczyc jak najwięcej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1500 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 3 tygodnie to dla mnie nieosiągalne marzenie, najdłuższy mój wyjazd to 16 dni. Dlatego w lutym jadę 4 raz i zaplanowałam tylko krótki wypad do Chaing Mai, Khao Sok i Koh Tao. Po październikowym rajdzie po Indiach mam dość szalonego tempa. Tym razem mam osiagnąć błogostan ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.