Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 10:45   #2851
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlatego też jestem przeciwna obowiązkowym mundurkom. Uważam, że zmniejszy to komfort wielu osób, a właściwie niczego dobrego nie przyniesie.
Zgadzam się. Zwłaszcza z tym podkreślonym.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 10:46   #2852
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Według mnie mundurek to beznadziejny pomysł. Sama w życiu nie chciałabym chodzić w narzuconym mi odgórnie stroju Zwłaszcza, że większość mundurków (oceniam to, co widziałam) jest według mnie zwyczajnie kiepska i kompletnie nie pasuje do figury przynajmniej połowy uczniów.

Poza tym, jak sama napisałaś, zostaną telefony, tablety, buty, torby. Zostanie fryzjer, biżuteria, kurtka i masa innych rzeczy.

Według mnie taki strój jest zwyczajnie brzydki. A gdyby ktoś mi kazał nosić sukienkę albo spódniczkę to już w ogóle bym zwątpiła.

Czyli w razie czego mają zerową możliwość powiadomienia o czymś złym kogokolwiek spoza szkoły?
Nie sadze, że mundurki rozwiazuja kwestie rywalizacji rowiesniczej, Ale na pewno w tej kwestii pomagają.
Wybór fasonów jest dość duży, więc można znaleźć coś w czym czlowiek czuje się dobrze.

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Nie, "dress code" i mundurek to nie jest to samo. Wręcz niewiele mają ze sobą wspólnego

Tak, dokładnie. A nie, przepraszam, przecież mogą iść zadzwonić z sekretariatu albo gabinetu dyrektora
Ja rozumiem, że niektórzy nauczyciele mają problem z zapanowaniem nad młodzieżą z telefonami, ale całkowity zakaz to jest trochę wylewanie dziecka z kąpielą. Technologia istnieje, ale po co z niej korzystać... Nie mówię, że dałabym dziecku smartfona do szkoły, absolutnie nie. Raczej jakąś starą Nokię, w sensie jak zgubi, to będzie mała strata. Ale sorry - wolałabym jednak mieć pewność, że jak coś się stanie, to dziecko może się ze mną skontaktować. Albo jeżeli dziecko będzie zwolnione z ostatniej lekcji czy coś, to też dobrze dostać sms-a "mamo nie przyjeżdżaj po mnie po pracy, jesteśmy zwolnieni z muzyki i wrócę autobusem". Itd.
Problem telefonów był poruszany w innym wątku.
Jak dziecko kończy wcześniej zajęcia to szkoła mnie informuje. Gdyby mogło wracać do domu samo to, by wróciło.
Starsze klasy zostawiają telefony w sekretariacie po przyjściu do szkoły.
Dzieci nie mają potrzeby noszenia przy sobie telefonów.
Stary 2014-12-08, 10:48   #2853
201604130936
Konto usunięte

W gimnazjum bardzo krotko obowiazywaly mnie mundurki. Ustawowo dalej byc musialy, ale nikt potem tego nie egzekwowal bo się nie dalo. Martwy przepis. U mnie mundurek skladal sie z tshirtu lub polowki. Przechodzilam wredy okres buntu, wiec na tshirt zakładalam przykrywajaca go bokserke i na to kurtka. Plus lubilam się obwiesic haj choinka. Byl mundurek. Byl.

Rozwiązaniem faktycznie byłby pelny stroj a nie takie g jak moje. No i sprawa elektroniki. Bo tu już nie wiem co myslec. Z jednej strony jak nie bajera (serio? Nie jestem taka stara, a osobiscie nie znalam przypadku odrzucenia kogos przez telefon, ale skoro mowicie, ze tak hest to ok, nie znam wszystkich szkół świata) strojem, to telefonem. A osobiscie popieram telefony w szkolach. Wole miec kontakt bezpośredni z dzieckiem niż dzwonić do sekretariatu. Ba. Niech mi nawet szybko i dyskretnie odpisze na smsa pod lawka, jesli sytuacja jest pilna.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-12-08 o 10:49
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 10:52   #2854
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Owszem, szkoła to nie rewia mody, ale też nie widzę powodu, by każdy w szkole musiał wyglądać tak samo. Nie powiedziałabym też, że zwykła spódniczka i prosty sweterek każdemu będą pasować. Zwłaszcza, że pozostaje jeszcze kwestia kolorów. No i dodatkowo sama spódniczka wymaga jeszcze noszenia rajstop, które według mnie są bardzo niepraktyczne.
Dlatego też jestem przeciwna obowiązkowym mundurkom. Uważam, że zmniejszy to komfort wielu osób, a właściwie niczego dobrego nie przyniesie.
Dziewczynki mogą nosić spodnie.
Co do ostatniego zdania: przykład brytyjski pokazuje coś innego.
Stary 2014-12-08, 10:57   #2855
201604130936
Konto usunięte

W jednym z lubelskich lo młodzież sama zaprojektowala sobie bluzy. Jest tez kilka wersji kolorystycznych do wyboru i są naprawdę ladne. Czesto je tez widac na miescie, wiec nie sa od razu chowane ze wstydem do plecaka. Jak się chce to mozna.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:02   #2856
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Wybór fasonów jest dość duży, więc można znaleźć coś w czym czlowiek czuje się dobrze.
W Wielkiej Brytanii w jednej szkole obowiązuje kilka fasonów mundurka? Każdy uczeń sam sobie może wybrać np. spodnie z wyższym stanem i dajmy na to zieloną bluzkę? A inny spodnie z niższym stanem i granatową bluzkę? Czy coś źle zrozumiałam?

Cytat:
Problem telefonów był poruszany w innym wątku.
Jak dziecko kończy wcześniej zajęcia to szkoła mnie informuje. Gdyby mogło wracać do domu samo to, by wróciło.
Starsze klasy zostawiają telefony w sekretariacie po przyjściu do szkoły.
Dzieci nie mają potrzeby noszenia przy sobie telefonów.
Czyli, gdyby stało się coś złego w szkole, to nie ma bezpośredniego kontaktu z rodzicem. Według mnie nie jest to właściwe, bo jednak zmniejsza bezpieczeństwo dziecka.
Stary 2014-12-08, 11:02   #2857
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Co do ostatniego zdania: przykład brytyjski pokazuje coś innego.
Could you please elaborate? Tylko nie o brytyjskich szkołach prywatnych, tylko raczej o takich, do których uczęszcza brytyjski odpowiednik rumianych buź ze Szlachetnej Paczki (paaaaaanie, tam to dopiero mają benefity!).
Stary 2014-12-08, 11:07   #2858
cholernarejestracja
Copyraptor

Pisanie, że szkoła to nie rewia mody, i każdy ma nosić fason X bo tak, to głupota i skazywanie dzieciaków na niezłe docinki. Dzieciaki są okrutne, zwłaszcza w stosunku do osób odstających od normy. Ja miałam (i dalej mam) np. dość grube nogi, ot, taką mam figurę. Gdybym musiała nosić spódniczkę do kolanka, to chyba bym wyła przed każdym wyjściem do szkoły, bo zwyczajnie się nóg wstydziłam i nie chciałam ich odsłaniać. W dodatku to trochę zmusza np. do golenia nóg, a nie każda dziewczynka w gimnazjum chce/może/powinna to robić (kiedyś musiałam się przebrać w gimnazjum w krótkie spodenki, bo zapomniałam długich dresowych - co ja się nasłuchałam o byciu małpą, to moje, a miałam zwykłe, dziecięce włoski na nogach). Ogólnie trzepie mnie jak słyszę o mundurkach "bo to ładnie wygląda".
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:24   #2859
cornflower_girl
Zakorzenienie

Odnośnie mundurków akurat rozumiem argumenty za i przeciw. Nigdy dotąd nie zdarzyło mi się zobaczyć uniwersalnych mundurków, które byłyby ładnie i solidnie wykonane - była zazwyczaj przepaść między zdjęciami ze szkół angielskich a rodzimymi pomysłami, na niekorzyść tych drugich.

A docinki - podejrzewam, że jak trafi się wyjątkowo złośliwa dzieciarnia, to nie ma znaczenia, czy normalny ubior, czy mundurek, czy kiecka z Zary.

Uważam, że mundurki pewnie rozwiązywałyby wiele problemów, jakie są teraz w szkołach wprowadzających dress code. Niestety w tej opcji rodzi się wiele problemów - kolory i wzory zakazane, dość obszerna lista i to w publicznej szkole. W rodzinie mam gimnazjalistkę, która nasłuchała się kazań, że prosta bluzka w marynarskie paski nie jest stosowna, a że kolor odzieży nie ten. Rozumiem, że celem było ukrócenie pępków na wierzchu i stroju imprezowego w szkole, ale niekiedy tego dress code'u nie ogarniam

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:34   #2860
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
W rodzinie mam gimnazjalistkę, która nasłuchała się kazań, że prosta bluzka w marynarskie paski nie jest stosowna, a że kolor odzieży nie ten. Rozumiem, że celem było ukrócenie pępków na wierzchu i stroju imprezowego w szkole, ale niekiedy tego dress code'u nie ogarniam
Dokładnie. Celem było ukrócenie pępków na wierzchu, ale szkoły pakują się w takie absurdy, że granatowe polo jest cacy, ale szare albo czarne jest strojem nieodpowiednim. Nic dziwnego, że młodzież nie chce się do absurdalnych i nielogicznych zasad stosować.

Inna sprawa - przecież delikwenta w nieprzepisowym szarym albo czarnym polo, albo wręcz z pępkiem na wierzchu, i tak nie można wyprosić z lekcji. Można ewentualnie stracić trochę czasu na pogadankę.
Stary 2014-12-08, 11:35   #2861
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Do gimnazjum nie chodziłam, to etap mundurków mnie ominął, ale załapałam się na fartuszki. Cel niby ten sam. Mimo że wszystkie były granatowe, widać było kto ma szyte z lepszego materiału, a kto najzwyklejszy ze sklepu.
Po transformacji ustrojowej i półkach, które nagle zapełniły się towarami, szkoła postanowiła zadbać o biedniejszych uczniów by nie czuli się gorsi i zabroniła przynosić do szkoły banany (synonim luksusu). Cześć rodziców była tym oburzona, innym się podobało, a dzieci i tak wiedziały kto jest biedny, kto bogaty i podobnie jak jest obecnie wyśmiewały się z biedy.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:42   #2862
ajah
wańka wstańka

Cytat:
W Wielkiej Brytanii w jednej szkole obowiązuje kilka fasonów mundurka? Każdy uczeń sam sobie może wybrać np. spodnie z wyższym stanem i dajmy na to zieloną bluzkę? A inny spodnie z niższym stanem i granatową bluzkę? Czy coś źle zrozumiałam?

Czyli, gdyby stało się coś złego w szkole, to nie ma bezpośredniego kontaktu z rodzicem. Według mnie nie jest to właściwe, bo jednak zmniejsza bezpieczeństwo dziecka.
Nie do końca.
Dla przykladu szkoła ma kolor zielony
wymaga zielonych bluz/swetrów dla chłopców, sweterkow dla dziewczynek. Góra to polo lub koszula.
Dół np ma być szary. Chłopcy spodnie- fasony różne, ale tylko te z serii szkolnej. Dziewczynki spodnie, spódnice, sukienki. I podobnie: fason może być różny, byle to były ubrania szkolne.
Nie ma reguły w szkołach publicznych: spódniczki plisowane do kolan i tyle. Jest wybór. Dziewczynki mogą wybrać co noszą (spodnie, spódnice, sukienki) , w jakim fasonie- byle by to było w odpowiednich kolorach.
Latem można korzystać z mundurkow letnich, ale nie jest to obowiązkowe.

Cytat:
Could you please elaborate? Tylko nie o brytyjskich szkołach prywatnych, tylko raczej o takich, do których uczęszcza brytyjski odpowiednik rumianych buź ze Szlachetnej Paczki (paaaaaanie, tam to dopiero mają benefity!).
mówię o szkołach publicznych.
Normalnie mundurki są tu kwestia normalna, naturalna i zadanych problemów nie kreują.
Mało tego jest mniej chorej rywalizacji mdzy rodzicami dzieci, czy rywalizacji mdzy rówieśnikami.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2014-12-08 o 11:51
ajah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:53   #2863
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Celem było ukrócenie pępków na wierzchu, ale szkoły pakują się w takie absurdy, że granatowe polo jest cacy, ale szare albo czarne jest strojem nieodpowiednim. Nic dziwnego, że młodzież nie chce się do absurdalnych i nielogicznych zasad stosować.

Inna sprawa - przecież delikwenta w nieprzepisowym szarym albo czarnym polo, albo wręcz z pępkiem na wierzchu, i tak nie można wyprosić z lekcji. Można ewentualnie stracić trochę czasu na pogadankę.
Dzięki temu dowiedziałam się, że ciemny, stonowany brązowy (coś jak gorzka czekolada) jest kolorem niestosowym

Może wzorniki kolorów dozwolonych wprowadźmy? Inna sprawa, że są rodziny gorzej sytuowane - owszem, dzieci mają schludne, czyste ubrania o stosownym kroju, ale w nieprzepisowym kolorze. I co? Kupować nowe pod dress code? Narażać dziecko na umoralniające i upokarzające gadki?

Wywalić - raczej nie wywalą. Ale mogą obniżyć ocenę za zachowanie. Wg mnie jest to naprawdę chore - przyjdzie kilka razy w "nieprzepisowym" kolorze i ma obniżoną ocenę - podobnie do osoby, która jest chamska względem kolegów lub inne zachowania.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 11:58   #2864
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Mało tego jest mniej chorej rywalizacji mdzy rodzicami dzieci, czy rywalizacji mdzy rówieśnikami.
Tzn. uważasz, że to mundurki magicznie powodują, że dzieciaki przestają rywalizować na telefony? Bo w Polsce to nie wyszło. Może to po prostu taka kultura?

Tak mi się skojarzyło swoją drogą - Szwecja jest bardzo egalitarna i nie ma tam mundurków. W szkole jest rewia mody, owszem. Tylko chyba panuje przekonanie, że szkoła ma uczyć matekatyki i takich spraw, więc liczy się to co w głowie, a nie, czy panienka ma bluzkę zieloną, czy różową.
Stary 2014-12-08, 12:02   #2865
Chatul
ma zielone pojęcie

Ta rozmowa już by się bardziej kwalifikowała do jakiegoś wątku o mundurkach niż do wątku o Szlachetnej Paczce Przenosimy się do innego wątku? Zakładamy nowy?

Cytat:
Nie do końca.
Dla przykladu szkoła ma kolor zielony
I wtedy wszyscy uczniowie muszą nosić ubrania w odpowiednim odcieniu zieleni?

A, ile lat musi mieć w Zjednoczonym Królestwie dziecko, żeby mogło samodzielnie wybrać szkołę, do której idzie?

Cytat:
wymaga zielonych bluz/swetrów dla chłopców, sweterkow dla dziewczynek.
Dałabyś jakiś przykład tych ubrań?

Cytat:
Góra to polo lub koszula.
Ja bym się źle czuła i w jednym, i w drugim. Zwłaszcza, gdybym miała nosić na stałe.

Cytat:
Ja ze swoich szkolnych lat nie przypominam sobie chorych rywalizacji We wcześniejszych latach nikogo za bardzo nie interesował strój pozostałych osób, a w późniejszych latach co najwyżej chwaliło się cudzy gust, ale nie było nigdy wyśmiewania osób, których nie było stać na markowe ubrania
Stary 2014-12-08, 12:03   #2866
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Wywalić - raczej nie wywalą. Ale mogą obniżyć ocenę za zachowanie. Wg mnie jest to naprawdę chore - przyjdzie kilka razy w "nieprzepisowym" kolorze i ma obniżoną ocenę - podobnie do osoby, która jest chamska względem kolegów lub inne zachowania.
Ocena z zachowania liczy się do rekrutacji na kolejny etap edukacji? Bo jak nie, to szczerze... powiedziałabym swojemu dziecku, żeby olało ciepłym moczem. Gdyby mieli mu obniżyć ocenę z zachowania, bo przeklina i pali pod szkołą, to co innego. Ale za brązowy sweterek zamiast granatowego?... Bądźmy poważni...
Stary 2014-12-08, 12:09   #2867
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ta rozmowa już by się bardziej kwalifikowała do jakiegoś wątku o mundurkach niż do wątku o Szlachetnej Paczce Przenosimy się do innego wątku? Zakładamy nowy?

I wtedy wszyscy uczniowie muszą nosić ubrania w odpowiednim odcieniu zieleni?

A, ile lat musi mieć w Zjednoczonym Królestwie dziecko, żeby mogło samodzielnie wybrać szkołę, do której idzie?

Dałabyś jakiś przykład tych ubrań?

Ja bym się źle czuła i w jednym, i w drugim. Zwłaszcza, gdybym miała nosić na stałe.

Ja ze swoich szkolnych lat nie przypominam sobie chorych rywalizacji We wcześniejszych latach nikogo za bardzo nie interesował strój pozostałych osób, a w późniejszych latach co najwyżej chwaliło się cudzy gust, ale nie było nigdy wyśmiewania osób, których nie było stać na markowe ubrania
Załóż wątek
przyklady wrzucę jak będę przy kompie.
Stary 2014-12-08, 12:24   #2868
Chatul
ma zielone pojęcie

Osobny wątek o mundurkach, zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=791061

Cytat:
Załóż wątek
przyklady wrzucę jak będę przy kompie.
Tak jest
Stary 2014-12-08, 20:33   #2869
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Mundurki które widuję i o których mówię to koszula + krawat + marynarka + spódnica/spodnie. Ładne kolorystycznie, nie wiem co z jakością. A co do telefonów, to właśnie waham się, czy ich zakazywanie jest dobre...
Nie uściśliłam. Chodziło mi w większości o szkoły podstawowe, zwłaszcza o młodsze klasy, gdzie dzieci przeważnie przyprowadzają i odprowadzają rodzice.
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-08, 21:58   #2870
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Nie uściśliłam. Chodziło mi w większości o szkoły podstawowe, zwłaszcza o młodsze klasy, gdzie dzieci przeważnie przyprowadzają i odprowadzają rodzice.
Chodzi mi o ewentualny kontakt z rodzicem, gdy coś się dzieje. To jeszcze ważniejsze w młodszych klasach niż później.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 07:11   #2871
dacn
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49255432]Nie pasuje do figury? Ale to nie wizyta na Savile Row, ale dzien w szkole. Dzieci nie ida tam meza/zony szukac, ale sie uczyc. Mnie zupelnie nie interesuje, ze mundurek "nie pasuje do figury".[/QUOTE]

Aha jasne
Spróbuj więc pochodzić przez tydzień i pracować w spodniach opinających się na udach i rozciągniętych na brzuchu i w bluzie spłaszczającej biust za to odstającej w pasie.
Pewnie zastąpmy ocenienie ciuchów na wyśmiewanie się z tych którzy w mundurkach będą wyglądać pokracznie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 17:55   #2872
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Chyba w jednym z przypadków marzeniem był pies rasy Labrador.

Wklejam komentarz:

Cytat:
Re: Darmowy labrador w szlachetnej paczce? Dodaj do ulubionych

essa_to_ja 04.12.14, 11:23
Odpowiedz

A ja sądzę, że komentarze też są potrzebne.
Marzenia nie uwzględniają szarej rzeczywistości, z którą zderzy się nie tylko podarowany pies, ale cała rodzina. Trzy problemy nasuwają się automatycznie i to w stosunku do zwykłego dorosłego kundla ze schroniska: skąd pieniądze na wyżywienie i szczepienia, kto będzie z nim chodził na spacery (chłopak jest na wózku), co z psem, jeśli chłopak trafi do jakiegoś ośrodka (rodzice niemłodzi, pies żyje 10 lat)?
I tu pole do popisu dla opiekuna rodziny. Może inne, mniejsze zwierzątko, może kot, który na wsi sam nałapie sobie myszy... Może jakaś sąsiadka, która będzie przychodzić w odwiedziny z własnym labradorem.
No dokładnie. Skoro już teraz ludzie nie mogą związać końca z końcem to skąd mają wziąć na utrzymanie sporego psa? Co do kotów, to nie jest tak, że sam się wyżywi myszami. Każde zwierzę potrzebuje treściwej i zbilansowanej karmy, więc suma summarum koszt wychodzi taki sam jak koszt utrzymania człowieka (oczywiście zależy kto, jak karmi, bo kiedyś Judith pisała o taniej i dobrej metodzie BARF).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-12-09 o 17:56
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 18:06   #2873
zakonna
Naczelna Nastolatka

bosze, mam nadzieję, że nikt nie będzie szalony i labradora tym ludziom nie podaruje.
A propos BARF to naprawdę poprawny jadłospis dla labradora nie jest taki tani wcale.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 18:14   #2874
An Ka
Zadomowienie

U mojego syna w gimnazjum są mundurki tzn. kamizelka bez rekawów . O ile chłopcy wyglądaja znośnie to dziewczyny okropnie. Granat je przygasza i wygladaja jak w worku.

Co do pełnego mundurku (kurtki chyba tez się zaliczają itp. ) bardziej by zaszkodziło niż pomogło. Nie rozumiem takiego podejścia szkoły. To że Pania X nie stac na buty, kurtkę dla dziecka za ponad 200 zł to nie mój / innych problem.

Odnośnie telefonów w szkole maja byc wyciszone by nie rozpraszały na lekcji . Na przerwach korzystać mogą.
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 18:29   #2875
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
No dokładnie. Skoro już teraz ludzie nie mogą związać końca z końcem to skąd mają wziąć na utrzymanie sporego psa? Co do kotów, to nie jest tak, że sam się wyżywi myszami. Każde zwierzę potrzebuje treściwej i zbilansowanej karmy, więc suma summarum koszt wychodzi taki sam jak koszt utrzymania człowieka
no ja tez nie wiem czemu ktos kto prosi o kase na swoje utrzymanie uwaza, ze bedzie w stanie dodatkowo utrzymac psa ale pewnie zalozenia czyni podobne jak rodzice 12 z kolei rumianej buzki

a moze to efekt kiepskich ocen z matematyki w szkole
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 18:30   #2876
zakonna
Naczelna Nastolatka

ale co wy potrzebujecie żeby psa utrzymać? Przecież to zeżre resztki z obiadu i będzie zadowolone. Tak mówicie jakby psa trzeba było szczepić, leczyć, dobrze karmić czy obrożę jakąś kupić. Phii.
Stary 2014-12-09, 18:32   #2877
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez An Ka Pokaż wiadomość
U mojego syna w gimnazjum są mundurki tzn. kamizelka bez rekawów . O ile chłopcy wyglądaja znośnie to dziewczyny okropnie. Granat je przygasza i wygladaja jak w worku.

Co do pełnego mundurku (kurtki chyba tez się zaliczają itp. ) bardziej by zaszkodziło niż pomogło. Nie rozumiem takiego podejścia szkoły. To że Pania X nie stac na buty, kurtkę dla dziecka za ponad 200 zł to nie mój / innych problem.

Odnośnie telefonów w szkole maja byc wyciszone by nie rozpraszały na lekcji . Na przerwach korzystać mogą.
Kurtki się nie zaliczają. Istnieje osobny wątek na temat mundurkow i tam przeniosła się dyskusja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 18:52   #2878
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
bosze, mam nadzieję, że nikt nie będzie szalony i labradora tym ludziom nie podaruje.
A propos BARF to naprawdę poprawny jadłospis dla labradora nie jest taki tani wcale.
Nie jest. Ale i tak trochę tańszy niż te naprawdę dobre, zbilansowane gotowe karmy w sklepach dla zwierząt. Labrador to naprawdę spory psiak i jeśli policzyć i doliczyć szczepienia, suplementy, wizyty u weterynarza to koszt i tak będzie porównywalny w utrzymaniem kolejnej, dorosłej osoby w rodzinie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-12-09, 18:54   #2879
zakonna
Naczelna Nastolatka

no mi akurat nie trzeba tego tłumaczyć, w tym miesiącu wydaliśmy 300 zł na leczenie uszu. Na BARF wychodzi średnio 200 zł na labradora.
Stary 2014-12-09, 19:00   #2880
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
no mi akurat nie trzeba tego tłumaczyć, w tym miesiącu wydaliśmy 300 zł na leczenie uszu. Na BARF wychodzi średnio 200 zł na labradora.
wiem, ze Tobie nie

No pasaran!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości