|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
![]() Ano widzisz, wydaje mi się, że każdy może postrzegać inaczej wiek, w którym człowiek "nie jest już dzieckiem" stąd pytam o granicę ![]() I jak będę mieć 5 osób w takim wieku ponad 15 lat to jestem cacy, a jak 4 osoby to jestem be? Chyba zrobię ankietę na temat ustawiania tych granic![]() Tak dokładniej to będę mieć dwoje 17-latków, dwoje 16 latków, a potem na każdy niższy rocznik po jednej osobie (no 12-latków będzie dwóch). Czyli wychodzi 5 osób, jestem cacy
|
|
|
|
#2012 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
|
|
|
|
#2013 |
|
Dostojna peema.
|
Czepialstwo.
Przejrzałam ten wątek i od jakiegoś czasu więcej tu spin o wszystko niż faktycznego opisywania faux pas więc już nie będę kontynuowała tego fascynującego tematu zapraszania 17-latki mającej chłopaka od 2 lat bez osoby towarzyszącej. Zieeeeew. ![]() Z faux pas, że tak pozwolę sobie wrócić na właściwe tory tego wątku, to kojarzę jeszcze parę młodą, która prawie w ogóle nie interesowała się gośćmi. W moim odczuciu fajna para młoda to taka, która choć stara się z każdym chwilę zagadać, natomiast widziałam parę, gdzie, szczególnie panna młoda, zero kontaktu między młodymi a gośćmi. Ważniejsze było poprawianie makijażu, rozmawianie ze starszą, Bóg wie co tam jeszcze. Dla mnie to nieeleganckie, na swoim będę starała się z każdą ciotką, wujkiem czy sąsiadką zamienić choć słówko, okazać im swoje zainteresowanie i szacunek bo naprawdę kiepsko,jak młodzi mają wywalone na gości którzy przyszli, wystroili się i jeszcze szarpnęli na prezent.
|
|
#2014 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Ale dość ryzykowne, chyba bym się jednak bała późniejszych konfliktów...Cytat:
Z tą liczbą nastolatków przed 18-stką mnie zaskoczyłaś, bo nigdy o tym nie myślałam, stąd zapytałam. Wyszło tak, że "mieszczę się" w podanych przez Ciebie granicach, jednak zastanawia mnie skąd ten podział: 4 osoby poniżej 18-stki powinny być zapraszane z os. tow. a 5 osób poniżej tego wieku już może być zapraszane bez os. tow. No i pytam dlaczego akurat tak i czy dla wszystkich to takie oczywiste
|
|
|
|
#2015 |
|
Dostojna peema.
|
Podałam w przybliżeniu te 3-4 osoby czy ile tam, myślałam że to dość logiczne. Jedna osoba w te czy wewte to żadna różnica. No ale może tylko dla mnie.
|
|
#2016 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
To znaczy wiem, że jedni powiedzą tak, a inni nie, a to właśnie pokazuje, że nie da się tej sprawy ugryźć tak, żeby zawsze było dobrze, nie ma złotej reguły.
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
No u mnieto nie tyle kwestia ze szkodakasy mi na te osoby dodatkowe co uwazam ze jakas gramice przyjacmusze nie martwie sie upiciem bo dziewczynki obie sa grzeczne i nie wierze by sprawialy problemy . po prostu mam duzo nastolatkow 16 i 17 lat i idac tum tropem powinnam dać wszystkim wtedy zaproszenie z osob. Tow.
Ja uwazam ze kazde rozwiazanie jest ok o ile dobrze sie z nim czujemy zjadam literki i gubie polskie znaki na moim lenovo )
|
|
|
|
|
#2018 |
|
Rozeznanie
|
Z osobą towarzyszącą zapraszałam te osoby, które miały bierzmowanie w roku mojego ślubu, czyli chyba 16 lat (trzecia klasa gimnazjum). To też może być jakaś granica, chociaż wtedy nie analizowałam tego pod tym kątem. Albo właśnie fakt, że kończą gimnazjum.
Miałam chyba 7 osób w wieku 16-19lat i kilku 14 -latków, których zaprosiłam z rodzicami. tak jak ich młodsze rodzeństwo. Pamiętam, że z tych 7 tylko dwie przyszły z osobami towarzyszącymi. |
|
|
|
|
#2019 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wynudziłam się straszliwie. U mnie 17 latkowie dostaną zaproszenie z os tow. Tak się jakoś trafiło, że ani jednego/jednej w wieku 16 nie ma w naszych rodzinach. Natomiast jedna 15 latka dostanie zaproszenie oddzielne, ale bez os tow. Tak samo 14 latki. Mam nastoletnia siostrę i tak mniej więcej pamiętam jej rozwój dla mnie ta granica 15 lat jest dosyć wyraźna. 15 latkowie to jeszcze meeega dzieci ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2020 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie podział gimnazjum jeszcze bez, a liceum juz z os.towarzyszącymi
|
|
|
|
|
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;49253866]U mnie podział gimnazjum jeszcze bez, a liceum juz z os.towarzyszącymi
[/QUOTE]U mnie było podobnie, osoby (mniej więcej) od 16 lat w górę zaprosiliśmy z os. tow. Większość i tak przyszła sama ale pozostawiliśmy im wybór. Na szczęście było kilka osób w podobnym wieku i bawili się razem
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie jedyną niepełnoletnią osobą (poza 2 letnią córką kuzynki) był mój prawie 17 letni brat. Jak się spytałam czy chce osobę towarzyszącą to kazał się w głowę popukać, więc ten
Reszta "młodzieży" to ludzie na ostatnich latach studiów/zaraz po studiach byli, więc dylematów z "granicą" nie miałam
|
|
|
|
|
#2023 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#2024 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nigdy nie bralam kolegi na wesele,wolalam isc sama.Jak ide z kolega to wypada dac wiekszy prezent,a ten prezent to wiadomo ze to ja musialabym dac za siebie i za niego.Wiem,wiem jestem materialistka.
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
W temacie zaproszeń nastolatków - gdyby rzeczywiście był u nas ktoś w długim związku, a nie miał 18 lat, dostałby zaproszenie z osobą towarzyszącą. Natomiast zaproszenie takiej osoby samej nie jest faux pas. Rozumiem powody.
U nas było trochę małolatów, siedzieli przy stoliku z młodzieżą - uważam, że miało to większy sens niż sadzanie ich z dziadkami, rodzicami. Nie było ekscesów alkoholowych. Natomiast wręczanie osobom pełnoletnim (nieważne, czy singlom, czy sparowanym) zaproszeń bez osoby towarzyszącej bardzo nie gra. Nie jest to tylko i wyłącznie moje odczucie, a wrażenia osób tak zaproszonych.
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49256267]nie, wcale nie wypada
[/QUOTE]Zgadzam się, u nas młodzież w większości dawała skromne prezenty lub wspólne z rodzicami. Ja jako nastolatka też tak robiłam, kiedy chodziłam na wesela z rodzicami |
|
|
|
|
#2028 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież wiadomo, że taki nastolatek nie zarabia, a nawet jeśli to z rozdawania ulotek kokosów nie ma... |
|
|
|
|
|
#2029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak teraz moj brat (22) idzie ze swoja dziewczyna do rodziny to rodzice w koperte za nich wkladaja wiecej bo skad maja wziac jak zaczynaja studia dopiero ![]() kazdy wie kogo zaprasza, nie przelicza na kase goscia :P
|
|
|
#2030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo trochę to dla mnie śmieszne gdy czytam że 22 latek idzie z dziewczyną na wesele i podpisują się pod prezentem rodziców. Ja miałam 18 lat, byłam jeszcze w technikum, pracowałam całe wakacje i potrafiłam się złożyć z chłopakiem i dać fajny prezent, i tak co roku. |
|
|
|
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
Ok to rownie dobrze tata zamiast wkladac 400zł za mnie do koperty mogl mi je dac zebym kupila kartke napisala wierszyk i włożyła.
Bylby lepiej? yy jak ja mialam 20lat to na imprezie nie wydawalam 50zł bo piwko bylo za 4-5zł w studenckich knajpach. A dostawalam zaproszenie sama, szlam sama i wg mnie przerost formy nad trescia czy tata dał wiecej czy pozwolil mi samej wreczyc 400zł :P a tez wszyscy by wiedzili ze od taty bo gdzie studentka mialaby 400 dla kuzynki ![]() wiec ja dałam winko za paredziesiat złoty ale tez nie jakas wysoka półka tylko 40-50zl nie ma co gosci przeliczac na kase, ze 1 gosc to 1 koperta;p ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- ja na 1 - 2 roku nie pracowałam, wiem ze to nie sztuka ale robilam darmowe praktyki zawodowe + studia i gdyby mialo zalezec od prezentu to bym nie poszła na ten slub w takim razie bo tez nie byly to sluby najblizych mi osob zebym pol roku odkladala... a rodziców stac to mogli dac wiecej za mnie i wg mnie żaden wstyd ![]() teraz tez zapraszam 2 studentki 1 roku.. no kuzynki.. no raz na swieta sie widujemy... zapraszam bo rodzina i chce zaprosic ale nie przeliczam ze maja isc teraz 2miesiace na wakacje do pracy zeby odłożyć na moj prezent. (a w wieku 22lat zabranie chlopaka i zrzuta po 50zł to tak hm. nie zeby wyszlo ze przeliczam 1osobe na okresloną kwotę bo wyjdzie, że sama sobie zaprzeczam. ale gdyby to byla osoba towarzyszaca ktorej Młodzi nie znają to poczulabym sie do podarowania wiecej niż 50zł) jak zaczelam pracowac to i zaczelam dawac od siebie i chodzic z chlopakami
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mówię tutaj o samotnym pójściu na wesele tylko z partnerem. I nie mówię, że zrzuta po 50 zł i to 100 zł do koperty tylko że za te pieniądze idzie fajny komplet ręczników np kupić i to jest fajny prezent. Bo jeśli przysłowiowy stary byk idzie z dziewczyną na wesele to nie wypada podpisać się na kartce z rodzicami. Przynajmniej w moim mniemaniu.
|
|
|
|
|
#2033 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem ,osobne zaproszenie to osobny prezent,chyba ze kupuje sie bogaty prezent .Ja niedawno razem z siostra kupilysmy wspolnie prezent,piekna walizka ze sztuccami,wiedzialysmy ze para mlodych chce taki prezent ale kartki z zyczeniami to kazda z nas dala swoja.
|
|
|
|
|
#2034 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy mogłabym napisać jeszcze wyraźniej niż napisałam
nie piszę, że macie dać w kopertę 50 zł, tylko że za 100 zł też idzie fajny prezent kupić
|
|
|
|
|
#2036 |
|
damn good coffee
|
Ale młodzi nie zawsze chcą dostawać prezenty materialne, a ja nie chcę ich na siłę uszczęśliwiać ręcznikami (to jest fajny prezent?
) czy innymi pierdołami.
|
|
|
|
|
#2037 |
|
Konto usunięte
|
Ja jak miałam 15 lat to kupiłam parze młodej wałek do pierogów
Owinęłam wstążką i powiedziałam Pannie Młodej że jakby coś mój kuzyn fikał to ma go użyć A ręczniki to moim zdaniem średnie. Już lepiej jakieś filiżanki itp. |
|
|
|
|
#2038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ręczniki to tylko przykład. W home&you znajdziecie wiele świetnych prezentów do 100 zł. Choćby filiżanki jak koleżanka wyżej wspomniała.
|
|
|
|
|
|
#2039 |
|
damn good coffee
|
Trochę offtopując, moim zdaniem home&you to też taki trochę kicz, i (chyba) też chińszczyzna, nigdy nie wpadłabym na to żeby kupić tam ślubny prezent
Filiżanki które kiedyś dostałam na urodziny po krótkim czasie popękały w środku i wyglądają jakby były niedomyte. Jeśli już musiałabym kupić coś materialnego, to kupiłabym coś porządnego, niesieciowego, za 100zł nic takiego nie kupisz.
|
|
|
|
|
#2040 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Oczywiście jak go już dostanę to ładnie podziękuję, ale chyba oddam go komuś, bo ręczników aktualnie nie mam gdzie trzymać nawet... Także wolę, żeby ta osoba 20+ dołożyła się do koperty rodziców lub sama dała małą sumę, jeśli już coś chce dawać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.