|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy!
Po latach gromadzenia rzeczy, doszłam do wniosku, że mniej = lepiej. Mniej rzeczy, to mniej bałaganu, mniejszy bałagan = mniejszy chaos, a brak chaosu to jasny umysł.
Wyrosłam w czasach kiedy nic nie było w sklepach, kupowało się to, co aktualnie "rzucili" i gromadziło się, bo nie wiadomo było kiedy kolejny raz uda się to dorwać. W moim rodzinnym domu nadal są 30letnie buty z metkami i belki materiałów, a rodzice nadal jedzą cukier, który kupili na kartki. Poza tym niczego się nie wyrzucało. Stare ubranie przeznaczało się na ścierki lub cięło i szyło z niego coś nowego. Wełniane swetry zostawiało się, pruło i robiło nowe. Pojedyncze śrubki, opakowania wszelki zostawiało się "bo jeszcze się przyda". Niby idea recyclingu słuszna, ale siaty ze ścinkami wysypywały się z wersalki, a kłębki wełny z pufy. Sama powieliłam ten wzorzec i na początku samodzielnego życia "dorabiałam się" i gromadziłam rzeczy. Moje niespełna 40metrowe mieszkanie wypchane było pod sufit. Wszędzie szafy od podłogi do sufitu, półki na ścianach i pawlacze. Z całym tym majdanem przeprowadziłam się do domku, gdzie mam bardzo dużo powierzchni gospodarczej i... dojrzałam do pozbywania się rzeczy. Paradoks, nie? I po co ja to wszystko przewoziłam przy przeprowadzce, jak teraz wyrzucam czy oddaję. Ciuchy przejrzane kilkukrotnie. Nic zbędnego w szafie nie mam. Kosmetyki wykańczam. Od ponad roku nie kupiłam żadnego do makijażu. Butów od dawna mam mało. Mam tylko problem przy niektórych rzeczach. Mam wrażenie że pozbywam się pamiątek czy rzeczy sentymentalnych. Jak podchodzicie do takich przedmiotów? Kilka wyrzuciłam i teraz żałuję
|
|
|
|
#2222 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, macie jakiś patent żeby nie wyglądac w domu jak fleja?
Przyznam, że ja zaraz po powrocie do domu przebieram się w gorsze ciuchy. Inaczej obawiam się, moje wyjściowe ubrania nie przeżyłyby starcia ze sprzątaniem, gotowaniem i zwierzakami.
|
|
#2223 |
|
Lux Mundi
|
Po domu chodzę zazwyczaj w dresie lub spodniach dresowych + do tego koszulka/bluza - niekoniecznie z tego samego zestawu
. Natomiast są to zawsze rzeczy, w których nie wstydziłabym się wyjść do sklepu i pokazać ludziom . Nawet w takim stroju idę walczyć z piwnicą etc. . 'Gorszych' rzeczy nie ma już w mojej szafie i oby tak pozostało .
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Na zimę mam taką puchata bluzę i granatowe puchate spodnie, ładne i ciepłe. Jak się zniszczą to wyrzuce i zastąpie nowymi. Na lato mam lekkie spodnie dresowe (tzn. musze właśnie na wiosnę kupić nowe, bo stare juz zajechalam i poleciały do smieci). W zasadzie w lecie łatwiej mi chodzić chociażby w sukience czy jeansach . Ale zestaw zimowy mam obowiązkowy.
|
|
|
|
#2225 | ||||||
|
Paul's girl
|
Cytat:
Temu noszę to co mam a kupuję tylko to co już naprawdę muszę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dobrym wyjściem jest sfotografowanie przedmiotu, który darzysz sentymentem, ale nie chcesz go już mieć u siebie. Osobiście tego nie próbowałam, ale myślę, że pomysł jest niezły. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez istari Czas edycji: 2014-12-06 o 12:44 |
||||||
|
|
|
#2226 |
|
Raczkowanie
|
Ja przyznam się, że po przyjściu do domu najczęściej zdejmuję po prostu spodnie albo wkładam luźne i niezwykle wygodne spodnie, które dostałam od siostry
Reszta pozostaje bez zmian, chyba, że planuję robić coś "brudzącego", wtedy przebieram się na czas wykonywania tej czynności w sentymentalny t-shirt ![]() Próbuję właśnie zrobić sobie wizualną listę wszystkich ubrań, które chciałabym posiadać Taka szafa marzeń
|
#2227 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj mam wolne, więc poza ogólnym sprzątaniem mieszkania wezmę się też za szafę, zrobię listę i jutro pewnie skoczę na rozeznaniowe zakupy. Mam ochotę coś zmienić w swojej szafie, nadać jej pazura, bo ostatnio mi tego brakuje
|
#2228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga rzecz to pamiątki z czasów studiów typu karty stołówkowe (takie dziurkowane albo na pieczątki). Wyrzuciłam, a akurat ktoś mnie pytał jak to kiedyś wyglądało i chciał obejrzeć. |
|
|
|
|
#2229 | |
|
Paul's girl
|
Cytat:
Pamiątki ze studiów - jeśli ktoś chce je obejrzeć to może znajdzie zdjęcia w internecie? |
|
|
|
|
#2230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2231 |
|
Paul's girl
|
|
|
|
|
#2232 |
|
Rozeznanie
|
Zaznaczam i biore sie za czytanie.
Ja zainteresowalam sie minimalizmem w kontekscie podejscia do zycia (trafilam na Leo Babauta i jego blog). Probuje sobie poukladac zycie i priorytety - minimalizm bardzo mi pomogl i pomaga - zaczynajac od poukladania w szafie, konczac na mojej glowie, co chyba jest najwiekszym wyzwaniem ![]() Na poczatek chetnie poczytam o Waszych doswiadczeniach i rekomendacjach jezeli chodzi o ubrania. Musze wymienic dwie koszule do pracy i szukam takich, ktore beda dobre gatunkowo. Obecnie mam z Zary i niestety.... mysle o Wolczance. Jezeli chodzi o rzeczy sentymentalne to mozna poczytac troche tutaj: http://zenhabits.net/clutter-answers/ http://www.theminimalists.com/sentimental/ http://blog.timesunion.com/simplerli...learned/24212/
|
#2233 |
|
Zakorzenienie
|
Kupilam sobie sweter. Jest piekny, szary, ze spora domieszka welny. Co smieszne, mialam upatrzony inny w sklepie, ale ze zamykali nie mialam czasu przymierzyc. I tak siedzial mi w glowie, a z braku czasu trwalo kilka tygodni zanim wybralam sie ponownie do sklepu. W sklepie zastalam obnizke i kilka nowych rodzjow swetrow. Finalnie po 30 min mierzenia wzielam inny sweter, idealny, piekny itd, przeceniony prawie 50%.
I moja konkluzja jest po raz kolejny taka, ze nie warto kupowac od razu. Lepiej z pomyslem nawet na potrzebny zakup pochodzic, przemyslec, poczekac. Powoli oswajam sie z tym sposobem kupowania, to moj pierwszy zakup ciuchowy od miesiaca. Na razie wiecej pokus w zasadzie brak. Ostatnio mialam faze na ogladanie na YT wszelkiej masci declutter vlogow. Jedna dziewczyna z gigantyczna iloscia kolorowki zrobila serie filmow o pozbywaniu sie i zuzywaniu kosmetykow. Robila tez aktualizacje przez prawie 3 lata. Wciaz jak dla mnie ma tego duzo, ale w porownaniu z poczatkiem to jest to juz akceptowalne. Pisze tu o tym dlatego, ze wymyslila fajny sposob na goraczke "musze miec" natychmiast i kupic bo mi sie podoba i na pewno potrzebuje ![]() Mianowicie zrobila spis wszystkich kosmetykow podzielonych na kategorie i ta mala liste wraz z ilosciami zalaminowala na malej karteczce i nosila w portfelu. I za kazdym razem kiedy chciala cos kupic, wyciagala ta kartke i patrzyla np: pomadki: 116 szt. I to pozwolilo jej ochlonac. W pierwszym roku dala sobie zakaz na zakupy calkowity. W drugim roku ustalila limit ile szt. kosmetykow moze kupic przez caly rok. Miala tez druga kartke gdzie napisala ilosci jakie chcialaby miec po odwyku, wiec mogla caly czas na biezaco kontrolowac w jakim miejscu jest i gdzie zmierza. Swietna lekcja i proba charakteru. Jej filmiki dla ciekawych: https://www.youtube.com/results?sear...ter+pinksofoxy |
|
|
|
#2234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na jak długo wyjeżdżasz? Mi się bardzo rzadko zdarza aż 15 dni, więc nie potrzebowałabym tylu zestawów zakładając nawet, że każdą rzecz ubierasz tylko raz. Przepranie letniego ciucha w ręku trwa moment, więc dla mnie to większa wygoda niż taszczenie walizy z całą szafą. Na tygodniowy wyjazd pakuję się w bagaż podręczny jak do samolotu.
|
|
#2235 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja również pakuję się zawsze w bagaż podręczny Ale jakoś nie wyjeżdżam nigdy na dłużej niż 2 tygodnie. Nie mam problemu z kosmetykami, bo używam ich niewiele, z ubraniami również. Lekki problem mam w przypadku butów, bo zawsze mi ich mało. Pakuję zwykle jedne sportowe, myślę, że przydadzą się i wyjściowe i sandały itd. Niestety buty zajmują dużo miejsca ![]() Swoją drogą chciałabym częściej wyjeżdżać i mieć takie miejsce do wracania (inne niż rodzinny dom ). Chciałabym jeździć w góry raz w miesiącu Marzy mi się też (z tych bliższych miejsc) Bornholm, ale mój tż od razu mówi, że drogo i nie ma co robić więc możemy się wybrać tam na kilka godzin ![]() Ostatnio zaczynam się martwić coraz bardziej o swoją przyszłość, zabezpieczenie finansowe. Mam niby konto oszczędnościowe (a nawet dwa), ale moje oszczędności są bardzo nikłe. Muszę wdrożyć plan oszczędzanie przez zarabianie Niestety wszystkie moje prace są tylko zleceniami i nigdy nie wiem ile zarobię w danym miesiącu. Aż tak mi to nie przeszkadza, gdyby nie fakt, że po prostu zarabiam zbyt mało ![]() Niestety wczoraj znów upadłam - kupiłam na allegro sweterek. Rozważam ograniczenie zakupów do dwóch, trzech razy w roku. Mogłabym np. dwa razy w miesiącu wyjść do lumpeksu, ale konkretne zakupy tylko dwa razy w roku lub jeśli czegoś naprawdę (realnie) potrzebuję. Do tego właśnie służy mi drugie konto oszczędnościowe - żeby mieć konkretne środki na zakup naprawdę dobrych ubrań, nawet gdyby miały to być 2 sztuki rocznie
“the problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence” Mój blog minimalistyczno - modowy Edytowane przez Bonjour_tristesse Czas edycji: 2014-12-09 o 10:26 |
|
|
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
Bonjour_tristesse to może załóż sobie, że dochody ze zleceń od jednej z firm odkładasz?
(nie mogę tego podkreślenia zlikwidować, przepraszam) |
|
|
|
#2237 | ||
|
Paul's girl
|
Cytat:
Nie sądziłam, że można mieć tyle kolorówki. Moja mieści się w małej kosmetyczce ![]() Cytat:
Ja też o tym myślę. Pakując letnie rzeczy do pudeł, od razu zrobiłam w nich czystkę i zapisałam w telefonie czego mi brakuje w garderobie wiosenno - letniej. To dla mnie duże ułatwienie, bo wiem, że chodzenia po sklepach nie uniknę więc przynajmniej skupię się na tym czego faktycznie potrzebuję. |
||
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
2 lata temu jak leżałam całą ciążę obejrzałam multum filmików na YT o takiej tematyce - nie do uwierzenia jak dużo jest antyminimalistek, zwłaszcza wśród Amerykanek - oczywiście tak się nie zowią, ale wiele z nich publikuje filmiki jak np. zorganizować w domu te tony rzeczy, które kupują - ten filmik też widziałam, ale to jeszcze nic w porównaniu z np. myhousewifelife, która ma cały wielki pokój przeznaczony na przechowywanie tylko dekoracji do domu na różne pory roku i święta i 2 całe dni zajmuje jej taka zmiana dekoracji (dziewczyna ma 30 lat, nie pracuje, nie ma dzieci, gotuje mąż, do sprzątania domu ma 2 panie i ogrodnika i wciąż jest zmęczona, zestresowana i z niczym nie może zdążyć, a tworzy też ogromne plany organizacji wszystkiego w domu - btw bardzo fajne niektóre, część rozwiązań zgapiłam od niej). Jeśli chodzi o makijaż to kolekcja z wklejonego filmiku nie umywa się do Makeupby TiffanyD
|
#2239 | |
|
Paul's girl
|
Cytat:
I pomyśleć, że mnie jest ciężko z jednym regałem książek i właśnie kombinuję jak się pozbyć części z nich
|
|
|
|
|
#2240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokazalam filmy tej dziewczyny nie dlatego ze gromadzila, ale dlatego ze w ciagu 3 lat z totalnego szalenstwa zaczela wychodzic na prosta. I mi sie to podoba, bo wykazala sie sila woli i konsekwencja. A ja to szanuje, nawet jesli wczesniej uczestniczyla w calym tym cyrku
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-12-09 o 12:21 |
|
|
|
|
#2241 | |
|
Paul's girl
|
Cytat:
). Jednak do tej pory nigdy nie widziałam tak imponującej kolekcji i do głowy by mi nie przyszło żeby mieć 10 bronzerów czy 40 szminek
|
|
|
|
|
#2242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi też nie! ![]() Zrobiłam przegląd moich ubrań, a wczoraj byłam na zakupach i... nic nie kupiłam
|
|
#2243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam jeden brazer i jeden róż a i tak brazera używam sporadycznie, raczej w lecie. Mi aktualnie trudno coś w sklepach znaleźć dla siebie, ale jak już znajdę to gust mam ekskluzywny bo cena mnie zabija i stwierdzam że nie kupię
|
|
|
|
|
#2244 | ||||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
. Cytat:
.Np. w maju wyjeżdżałam na ponad tydzień organizować wesele przyjaciółki i uwierz, że ostatnią rzeczą, o której marzyłam po północy będąc od 8 na nogach, to pranie w ręku .Poza tym są to rzeczy lekkie, nie zajmują dużo miejsca dlaczego więc nie miałabym mieć komfortu mogąc ubrać się codziennie w co innego? Pomijam już kwestię, że lubię ładnie wyglądać i niechętnie pokazuję się w tym samym dwa razy. I odpada stanie przy umywalce - jeśli jest to wyjazd z pieczątką 'odpoczynek' niech taki będzie od a do z. A jeśli taki, podczas którego coś załatwiam - jak powyżej, wolę się wyspać czy dłużej posiedzieć w wannie .Cytat:
Cytat:
![]() Co do vlogu, który podesłała favianna - ilości przerażające , ale progres bardzo widoczny
|
|
|
#2245 | |
|
Lux Mundi
|
Cytat:
, nie wszystkie porady są dla mnie hm... pomocne, a niektóre w ogóle nie mieszczą się w głowie - jak chociażby chowanie kremu w butach . Kremu, który po wyjęciu muszę umyć, bo inaczej nie wchodzi w grę, bym nałożyła go na usta [jak było proponowane] . Jednak obłożenie kosmetyków pierwszego kontaktu - jak to mówię, chociażby w papier śniadaniowy i dopiero włożenie gdziekolwiek indziej, niż kosmetyczka miałoby sens. Podobnie z balerinami, których podeszwy nie są idealnie czyste - nie wkładam takich rzeczy bezpośrednio do walizki, never .
|
|
|
#2246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zminimalizowałam zapasy kosmetyków, staram się mieć więcej uniwersalnych, w tym tygodniu poleciało jakieś 5 lub więcej opakowań do kosza, dokupiłam tylko glinkę do twarzy, bo zostałam bez maseczki ![]() Z ubraniami jest gorzej niestety. |
|
|
|
|
#2247 |
|
Konto usunięte
|
jak to się stało, że nie odkryłam go kilka lat temu? moja walka z bajzlem była taka mozolna i samotna
|
|
|
|
#2248 |
|
Konto usunięte
|
Oo dzień dobry
![]() Też właśnie się zdziwiłam że dopiero teraz wpadłam na ten wątek, można? ![]() Z Tż prowadzę odwieczną walkę z cyku "nie wyrzucaj, przyda się kiedyś" tiaa z tym wątkiem już czuje się raźniej
|
|
|
|
#2249 | ||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
.Wyrzuciłaś wykończone opakowania. przeterminowane czy takie, których nie będziesz używać? Czerwonej glinki [używam tylko tej i to prawie do wszystkiego ] mam jeszcze ponad pół kg Cytat:
.Witaj w naszych skromnych progach .U mnie akurat z Tż nie ma problemu, choć pochodzi z domu, w którym się chomikuje , szczególnie jego ojciec przydasiów ma pół podwórka .
|
|
|
#2250 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U nas na odwrót, u niego rodzice wyrzucali aż za dużo a on chomik a u mnie mama taki mały zbieracz a ja odczuwałam dziką rozkosz w wyrzucania czegokolwiek Całe szczęście, że tato był po mojej stronie![]() Ja z kosmetykami odkąd nauczyłam się czytania składów nie mam problemu z ich za dużymi ilościami. Nie kusi mnie też nic w drogeriach bo wg mnie są tam same chemiczne buble (jedynie te rossmanowskie alterry i babydeamy lubię) a te które uważam za rozsądne zazwyczaj są dostępne tylko w necie. Kolorówki używam mało więc też bez problemu![]() Z ciuchami już kiedyś zrobiłam porządek więc jest ok. Jedyne czego mam dużo to zielonych i białych herbat ale to takie moje małe zboczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.

Przyznam, że ja zaraz po powrocie do domu przebieram się w gorsze ciuchy. Inaczej obawiam się, moje wyjściowe ubrania nie przeżyłyby starcia ze sprzątaniem, gotowaniem i zwierzakami.
. Nawet w takim stroju idę walczyć z piwnicą etc.
Temu noszę to co mam a kupuję tylko to co już naprawdę muszę.
Będzie jeszcze mniej, bo musze jeszcze wszystko poprzymierzać i sprawdzić w które jeszcze wchodzę, które są za duże itd. Jest tak pięknie pusto w szafie! 
Taka szafa marzeń 

Niestety wszystkie moje prace są tylko zleceniami i nigdy nie wiem ile zarobię w danym miesiącu. Aż tak mi to nie przeszkadza, gdyby nie fakt, że po prostu zarabiam zbyt mało 
Nie sądziłam, że można mieć tyle kolorówki. Moja mieści się w małej kosmetyczce
. Kremu, który po wyjęciu muszę umyć, bo inaczej nie wchodzi w grę, bym nałożyła go na usta [jak było proponowane]
Całe szczęście, że tato był po mojej stronie