Panny Młode 2015, część 33 ! <3 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-11, 22:40   #4801
kruella_de_mon
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015, część 33 ! <3

Cytat:
Napisane przez sloneczna457 Pokaż wiadomość
Oooo szczęście się do mnie uśmiechnęło, nie wywala mnie z wizażu
Faktycznie lipa z tymi meldunkami, bo gdyby szczęśliwe przyjmijmy w rok po ślubie udało nam się kupić mieszkanie, to zaś będzie trzeba wymieniać dokumenty... bez sensu.

Dziewczyny, same wypisujecie nazwiska gości na zaproszeniach czy dajecie do personalizacji? I czy dla Was jako gościa weselnego ma to jakieś znaczenie?
Ja bym chciała ręcznie wypisac, ale.. zobaczy się.

Jesli mam moowic z perspektywy goscia- bez roznicy.
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 22:42   #4802
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Oooo szczęście się do mnie uśmiechnęło, nie wywala mnie z wizażu
Faktycznie lipa z tymi meldunkami, bo gdyby szczęśliwe przyjmijmy w rok po ślubie udało nam się kupić mieszkanie, to zaś będzie trzeba wymieniać dokumenty... bez sensu.

Dziewczyny, same wypisujecie nazwiska gości na zaproszeniach czy dajecie do personalizacji? I czy dla Was jako gościa weselnego ma to jakieś znaczenie?
mnie bardziej się podobają wydrukowane nazwiska i tak zrobiłam ale jako gość ani trochę na to uwagi nie zwracam
Stary 2014-12-11, 22:43   #4803
sloneczna457
Raczkowanie

No ja właśnie jako gość mam podobnie, no chyba że ktoś walnie błąd... zdarzyło się kiedyś, że TŻ otrzymał zaproszenie z osobą towaŻyszącą
Stary 2014-12-11, 22:47   #4804
Anabele23
Zakorzenienie

ja wypisuję ręcznie chociaż w sumie nie wiem dlaczego
co przypomina mi o tym, że w święta rozdamy pierwsze zaproszeniaa

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
No ja właśnie jako gość mam podobnie, no chyba że ktoś walnie błąd... zdarzyło się kiedyś, że TŻ otrzymał zaproszenie z osobą towaŻyszącą
spoko u nas było u przyjaciółki, że robiła wszystko hurtowo i w zaporszeniach dla swoich przyjaciółek nie spersonalizowała imion i nazwisk naszych tżtów tylko wszędzie wpisała z osobą towarzyszącą. Dla mojego to był troszkę niemile bo od 5 lat jesteśmy zaręczeni w sumie a ona o tym wiedziała (5 lat mieszkalyśmy razem) i teraz się śmieje, ze my zaprosimy ją Aldona jakaśtam z mężem
Stary 2014-12-11, 22:52   #4805
dotuniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaa91 Pokaż wiadomość
Myślę, że nie tylko dzieciaki tak mają...
Moje teraz wyjątkowo, masakra - po wielkich bojach 3ke udało się wysłać na zakupy, mieli wydać 150zł wydali 100 i zdziwieni, że mam do nich pretensje, jak jajek zamiast 40 kupili 20, chleba połowę tego co mieli kupić mieli kupić polędwicę z warzywami - nie było to nie wzięli nic, ale jak nie będzie nic do jedzenia w poniedziałek po za dżemem to będzie lament, że lodówka pusta! o sprzątaniu lepiej nie wspomnę, że dramat jakiś... tragedia w 3 aktach normalnie - do poprawek w sprzątnięciu WCtu wołałam jednego dzisiaj 4 razy, nic tylko

Cytat:
Napisane przez misiaa91 Pokaż wiadomość
Ależ mi się chce urlopu... Przymiarki, rozdawania zaproszeń, próbnej fryzury i makijażu, spisywania protokołu, zajęć w poradni, rozmowy z dekoratorką, Panią od sali i tortu. Chcę już!

Co planujecie mieć na słodkim stole? Zamawiacie jakieś słodkości, robicie same?
ja tam mam dość... właśnie wpadamy w wir kumulacji ;/ tż od poniedziałku do końca roku na urlopie, więc musimy wszystko w tym czasie ogarnąć, jutro idziemy spisywać protokół - mam nadzieję, że będzie bezproblemowo, a po spisanym protokole do kościoła gdzie będzie ślub, zaklepać już wszystko na tip top - organistę, awaryjnego księdza (bo znając moje szczęście żaden z 4 zaproszonych nie dotrze ;/) i jeszcze z zakonnicą ubranie kościoła dogadać co i jak, i mam nadzieję tylko, że wszyscy oni będą jutro na miejscu

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
Ej, hola hola! W całym tym zamieszaniu prawie bym zapomniała, dzisiaj dokładnie 7 miesiecy do wesela! Fanfary!!
Jestem juz na lotnisku, za 40 minut odlot...
odliczanie czas zacząć

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
u mnie juz nie ma co odliczac w miesiacach do slubu... bo zostal mi miesiac i 20 pare dni...

nie zdaze. slodki stol, podziekiwania, kwiaty, dekoracje...

dziewczynki polecam wszystkim, aby na 3 miesiace przed slubem miec zrobione i zamowione wszystko.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
za każdym razem jak widzę taki twój wpis to mnie panika ogarnia, bo ja tylko tydzień po tobie, a jesteśmy w tz czarnej

ja również polecam... trochę nerwów zaoszczędzicie, bo my to jak z piórkiem w 4literach latamy

a i zapomniałam........ zadzwonił dzisiaj do mnie mój brat i pyta:
B: jakie są prawa i obowiązki świadka?
D: ale po co ci to?
B: bo przecież jako wasz świadek muszę wiedzieć co mam robić :sciana:
D: aha

i w taki o to sposób dowiedziałam, że świadkował będzie nam mój brat

Edytowane przez dotuniek
Czas edycji: 2014-12-11 o 22:55
dotuniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 22:55   #4806
sloneczna457
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anabele23 Pokaż wiadomość
ja wypisuję ręcznie chociaż w sumie nie wiem dlaczego
co przypomina mi o tym, że w święta rozdamy pierwsze zaproszeniaa

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

spoko u nas było u przyjaciółki, że robiła wszystko hurtowo i w zaporszeniach dla swoich przyjaciółek nie spersonalizowała imion i nazwisk naszych tżtów tylko wszędzie wpisała z osobą towarzyszącą. Dla mojego to był troszkę niemile bo od 5 lat jesteśmy zaręczeni w sumie a ona o tym wiedziała (5 lat mieszkalyśmy razem) i teraz się śmieje, ze my zaprosimy ją Aldona jakaśtam z mężem
No to my mieliśmy w tym roku podobnie, dobry kolega TŻ wypisał mu zapro z os. tow. mimo że my dłużej razem mieszkamy niż oni ze sobą są, no i też mieliśmy już wtedy ustaloną datę ślubu... także tego nie ukrywam, że trochę mnie to ubodło, bo Pana Młodego znam tak samo długo jak mojego narzeczonego, więc wie jak się nazywam ale jak wręczali zaproszenie to chyba widział że trochę mi mina zrzedła bo się tłumaczył że wszystkim tak wypisywali
Stary 2014-12-11, 23:04   #4807
sQuaara
Zakorzenienie

przyszła moja sukienka na poprawiny z msq!!!
Załączam fotencje sorka za jakos/tło/skarpetki

zostaje pasek przeszyje sobie nizej (i ciasniej) kokardke moze dam w innym miejscu tzn troche ładniej bo jest na pętelke na tym pasku i mozna ją ruszać wiec tez kijowo sie układa :P

i kiecka na poprawiny jest!!
"zona idealna" tez szara zostaje do niej dodam jakas spodnice (tiulowa różowa przed kolano MASAKRA! :O odpadła zanim założyłam...) albo szorty ;-) bo to na wieczór na gryla
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_2715.jpg (69,0 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_2716.jpg (72,1 KB, 313 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_2717.jpg (70,2 KB, 367 załadowań)
Stary 2014-12-11, 23:08   #4808
dotuniek
Zakorzenienie

Cytat:
No to my mieliśmy w tym roku podobnie, dobry kolega TŻ wypisał mu zapro z os. tow. mimo że my dłużej razem mieszkamy niż oni ze sobą są, no i też mieliśmy już wtedy ustaloną datę ślubu... także tego nie ukrywam, że trochę mnie to ubodło, bo Pana Młodego znam tak samo długo jak mojego narzeczonego, więc wie jak się nazywam ale jak wręczali zaproszenie to chyba widział że trochę mi mina zrzedła bo się tłumaczył że wszystkim tak wypisywali
a ja Wam powiem tak... kiedyś też bym się na to obraziła, ale jak wczoraj pamiętam wesele mojej psiapsióły mnie i mojego ówczesnego TŻta znała ona ponad 10 lat dłużej niż swojego przyszłego męża, my też już byliśmy zaręczeni, coś koło 5-6 lat razem i gdy przyszło do jej wesela dostałam zaproszenia ja z os towarzyszącą, nie powiem byłam na nią lekko zła, ale że starsza i mądrzejsza powiedziała mi wprost: nie wiadomo jak będzie, a jak stanie się dramat i się rozstaniemy to zawsze będę mogła zabrać kogoś innego... i faktycznie rok później się rozstaliśmy się praktycznie z dnia na dzień

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Załączam fotencje sorka za jakos/tło/skarpetki

zostaje pasek przeszyje sobie nizej (i ciasniej) kokardke moze dam w innym miejscu tzn troche ładniej bo jest na pętelke na tym pasku i mozna ją ruszać wiec tez kijowo sie układa :P

i kiecka na poprawiny jest!!
"zona idealna" tez szara zostaje do niej dodam jakas spodnice (tiulowa różowa przed kolano MASAKRA! :O odpadła zanim założyłam...) albo szorty ;-) bo to na wieczór na gryla
śliczna ta sukienka, szczególnie góra mi się podoba
Stary 2014-12-11, 23:10   #4809
sloneczna457
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dotuniek Pokaż wiadomość
a ja Wam powiem tak... kiedyś też bym się na to obraziła, ale jak wczoraj pamiętam wesele mojej psiapsióły mnie i mojego ówczesnego TŻta znała ona ponad 10 lat dłużej niż swojego przyszłego męża, my też już byliśmy zaręczeni, coś koło 5-6 lat razem i gdy przyszło do jej wesela dostałam zaproszenia ja z os towarzyszącą, nie powiem byłam na nią lekko zła, ale że starsza i mądrzejsza powiedziała mi wprost: nie wiadomo jak będzie, a jak stanie się dramat i się rozstaniemy to zawsze będę mogła zabrać kogoś innego... i faktycznie rok później się rozstaliśmy się praktycznie z dnia na dzień
Nie no jasne, każdy sądzi po swojej sytuacji i doświadczeniach nie mówię też, że się obraziłam na śmierć, broń Boże po prostu trochę dziwnie wyszło.

sQuaara pięknie wyglądasz
Stary 2014-12-11, 23:11   #4810
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
O to to
E, to ja wolę zaoszczędzić na tej tajemnicy. Chociaż ja akurat lubię gorsety, ale raczej w wersji na wyjście niż bieliźnianej.

Jako gość nie zwracam zupełnie uwagi na to czy wypisane ręcznie czy komputerowo. My personalizujemy, bo oboje z TŻem jesteśmy wtórnymi analfabetami i już nie umiemy ładnie pisać. Napis "z osobą towarzyszącą" też by mnie zirytował, gdybym dostała zaproszenie, będąc już długo w związku.
krolewna_smieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 23:11   #4811
aneta_91
Zakorzenienie

Sq, super ta sukienka

Ja bym wolała spersonalizowane zaproszenia, bo żadne z nas nie jest mistrzem kaligrafii Ale dla Tż to nie problem, bo jak to powiedział: "skołowałoby się kogoś kto ładnie pisze"

Jako gość nie zwracam na to szczególnej uwagi, choć wydaje mi się, że teraz coraz częściej dostawaliśmy zaproszenia z wydrukowanymi nazwiskami niż te z wypisanymi.
Stary 2014-12-11, 23:14   #4812
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Fajna. Pasek faktycznie mógłby być niżej.
krolewna_smieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 23:20   #4813
sloneczna457
Raczkowanie

Dobra, ja się żegnam na dziś. Kolorowych snów!
Stary 2014-12-11, 23:21   #4814
Anabele23
Zakorzenienie

Cytat:
a i zapomniałam........ zadzwonił dzisiaj do mnie mój brat i pyta:
B: jakie są prawa i obowiązki świadka?
D: ale po co ci to?
B: bo przecież jako wasz świadek muszę wiedzieć co mam robić :sciana:
D: aha

i w taki o to sposób dowiedziałam, że świadkował będzie nam mój brat
no i świetnie dobrze że już się dowiedziałaś a nie godzinę przed ślubem

Cytat:
z jednej strony masz rację ale dla mnie jako osoby planującej ślub w niedalekiej przyszłości i jej najbliższej przyjaciółki to trochę faux paux no bo w sumie to myślać w ten sposób to z mężem też możesz rozwód wziąć wiec po co z męża z imienia i nazwiska wymieniać lepiej napisać, że z mężęm
sq sukieneczka bardzo apetyczna na poprawinki w sam raz
Stary 2014-12-11, 23:22   #4815
dotuniek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no jasne, każdy sądzi po swojej sytuacji i doświadczeniach nie mówię też, że się obraziłam na śmierć, broń Boże po prostu trochę dziwnie wyszło.

sQuaara pięknie wyglądasz
no mi też było wtedy nie miło chodzi mi o to, że zrozumiałam poczasie po długiej rozmowie z psiapsiółą - a najbardziej dotarło do mnie jak rozstaliśmy się na 6 miesięcy przed ślubem, a ja byłam z zaproszeniami na nas oboje na 2 wesela po drodze
Stary 2014-12-11, 23:42   #4816
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez aneta_91 Pokaż wiadomość
No ale chwila, z tego co mi wiadomo to jeśli zmienisz dowód po ślubie to masz go ważny wg daty na dowodzie, nie obowiązuje Cię zmiana w 2016 jak wejdzie nowy wzór dowodu. On będzie obowiązywał tych, którzy będą wyrabiać dowód w 2016 (czy to po raz pierwszy czy kolejny), a starych dowodów nie trzeba będzie wymieniać dopóki nie upłynie ich ważność.
Tak mi się wydaje, ale mogę jeszcze o to dokładnie dopytać jak chcecie.
A wiesz może, czy można zmienić nazwisko i zameldowanie jednocześnie? Żeby wyrobić dowód od razu z dwoma zmianami? Bo ja zameldowanie będę zmieniać w 2015, czyli będę je mieć na dowodzie.
Stary 2014-12-11, 23:47   #4817
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
A wiesz może, czy można zmienić nazwisko i zameldowanie jednocześnie? Żeby wyrobić dowód od razu z dwoma zmianami? Bo ja zameldowanie będę zmieniać w 2015, czyli będę je mieć na dowodzie.
ja będę mieć tak samo no ale w sumie jeśli pójdziesz zmienić zameldowanie to potem we wniosku o nowy dowód chyba już wpiszesz nowy adres i gotowe, nie? No tak mi się wydaje i taki mam plan
Stary 2014-12-11, 23:52   #4818
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że da radę. Bo wypełniasz wniosek o zameldowanie, babeczka w urzędzie Ci to wklepuje od razu na Twój 'profil' w systemie (nie powiem Ci niestety teraz jakie dokumenty musisz mieć żeby się zameldować) i wtedy składasz wniosek o wydanie dowodu już wpisując adres zameldowania ten co Ci wklepała i czekasz na odbiór. Jeśli chcesz to dowiem się jutro dokładnie i napiszę.

Doczytałam, że chodzi Ci o zmianę nazwiska, przepraszam Ale słuchaj, bierzesz ślub konkordatowy tak? No to USC przesyła do UM akt ślubu i zostaje tam naniesiona zmiana nazwiska i stanu cywilnego na Twoim 'profilu'. A Ty sobie przychodzisz, meldujesz się, dalsza procedura jak wyżej napisałam. Na zmianę dokumentów masz 3 miesiące po ślubie, więc lepiej byś zmieniała zameldowanie po ślubie, wtedy nazwisko będzie już w systemie, a Ty się zameldujesz i złożysz wniosek o nowy dowód.

Edytowane przez aneta_91
Czas edycji: 2014-12-11 o 23:56
aneta_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 23:52   #4819
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
ja będę mieć tak samo no ale w sumie jeśli pójdziesz zmienić zameldowanie to potem we wniosku o nowy dowód chyba już wpiszesz nowy adres i gotowe, nie? No tak mi się wydaje i taki mam plan
Tyle że zameldowanie chciałabym zmienić po ślubie.
Stary 2014-12-11, 23:55   #4820
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Tyle że zameldowanie chciałabym zmienić po ślubie.
no tak, ja też ale w czym to przeszkadza?
Bierzesz ślub, przemeldowujesz się a potem dowód wyrabiasz.

takie coś znalazłam:
"Wymiana dowodu osobistego

Zmiana adresu zameldowania stałego wymaga wymiany dowodu osobistego (ponieważ w dowodzie umieszczona jest informacja o adresie zameldowania). Wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego należy zgłosić w terminie 14 dni od daty zameldowania się w nowym miejscu."
Stary 2014-12-11, 23:56   #4821
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Wydaje mi się, że da radę. Bo wypełniasz wniosek o zameldowanie, babeczka w urzędzie Ci to wklepuje od razu na Twój 'profil' w systemie (nie powiem Ci niestety teraz jakie dokumenty musisz mieć żeby się zameldować) i wtedy składasz wniosek o wydanie dowodu już wpisując adres zameldowania ten co Ci wklepała i czekasz na odbiór. Jeśli chcesz to dowiem się jutro dokładnie i napiszę.

Doczytałam, że chodzi Ci o zmianę nazwiska, przepraszam
No właśnie, teraz już się poplątałam i nie wiem w końcu jak to jest
Stary 2014-12-12, 00:00   #4822
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
takie coś znalazłam:
"Wymiana dowodu osobistego

Zmiana adresu zameldowania stałego wymaga wymiany dowodu osobistego (ponieważ w dowodzie umieszczona jest informacja o adresie zameldowania). Wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego należy zgłosić w terminie 14 dni od daty zameldowania się w nowym miejscu."
No to tak jak mówię: USC przesyła akt małżeństwa do UM( nie pamiętam w jakim czasie po ślubie), tam babka do systemu zmienia Twoje nazwisko i stan cywilny, Ty idziesz do UM, meldujesz się, babka nanosi to w systemie, następnie składasz wniosek o wydanie nowego dowodu już z nowym adresem (bo ten już widnieje w systemie)
Stary 2014-12-12, 00:02   #4823
viva91
na przekór do celu

Cytat:
no tak, ja też ale w czym to przeszkadza?
To co wkleiłaś brzmi dobrze i byłoby fajne
Tylko kiedyś czytałam historię dziewczyny, która była w takiej sytuacji i musiała jakieś tymczasowe zaświadczenia o zameldowaniu mieć, bo w miejscu X nie mogli jej wydać czegoś tam, bo tamto było w Y i odwrotnie, ogólnie pomieszane z poplątanym, suma summarum wyszło na to, że przy równoczesnym załatwianiu tych dwóch spraw miała problemy
Stary 2014-12-12, 00:06   #4824
existence
Zakorzenienie

Cytat:
No to tak jak mówię: USC przesyła akt małżeństwa do UM( nie pamiętam w jakim czasie po ślubie), tam babka do systemu zmienia Twoje nazwisko i stan cywilny, Ty idziesz do UM, meldujesz się, babka nanosi to w systemie, następnie składasz wniosek o wydanie nowego dowodu już z nowym adresem (bo ten już widnieje w systemie)
no właśnie dokładnie tak sobie to wyobrażałam w sumie nie myślałam nigdy, że to będzie poblemem. Specjalnie powiedziałam tż że nie chcę się meldować przed ślubem żeby nie wymieniać 2x dowodu bo mi szkoda zachodu
teraz mnie viva trochę zbiłaś z tropu historią tej dziewczyny ale liczę jednak na wersję optymistyczną
Stary 2014-12-12, 00:06   #4825
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Masz na myśli różne UM, prawda?
A od kiedy jest ten system? Bo może te kłopoty o których czytałam były jeszcze wtedy, jak wszystko było "ręczne"
Stary 2014-12-12, 00:14   #4826
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
Masz na myśli różne UM, prawda?
A od kiedy jest ten system? Bo może te kłopoty o których czytałam były jeszcze wtedy, jak wszystko było "ręczne"
Oj, od kiedy to nie pamiętam, ale długo jakoś już. Od lat 80. chyba coś mi się kojarzy.
Kiedyś było tak, że musisz w dwóch różnych urzędach to załatwiać, bo musisz się w jednym wymeldować, w drugim zameldować, od 2015 mają być jakieś zmiany w tym systemie, które mają sprawiać że przychodzisz do jednego UM i załatwiasz co chcesz. Bo karta danego człowieka ma być widoczna nie tylko w jego dotychczasowym miejscu zameldowania (w sensie właściwym urzędzie), ale w każdym urzędzie w Polsce. Mówię, musiałabym dokładnie dopytać jak to będzie od nowego roku funkcjonować.

Edytowane przez aneta_91
Czas edycji: 2014-12-12 o 00:32
aneta_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 00:17   #4827
kreciorek85
Zakorzenienie

Dlatego ja po ślubie nie zmieniam miejsca zameldowania i jeden problem mniej

Anabele no weź uważaj na szwy, bo będę Cię na sumieniu miała

Pora spać..Dobranoc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaż
Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15
http://czarnakretka.blogspot.com/

kreciorek85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 00:18   #4828
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Oj, od kiedy to nie pamiętam, ale długo jakoś już. Od lat 80. chyba coś mi się kojarzy.
Kiedyś (i teraz też) jest tak, że musisz w dwóch różnych urzędach to załatwiać, bo musisz się w jednym wymeldować, w drugim zameldować, od 2015 mają być jakieś zmiany w tym systemie, które mają sprawiać że przychodzisz do jednego UM i załatwiasz co chcesz. Bo karta danego człowieka ma być widoczna nie tylko w jego dotychczasowym miejscu zameldowania (w sensie właściwym urzędzie), ale w każdym urzędzie w Polsce. Mówię, musiałabym dokładnie dopytać jak to będzie od nowego roku funkcjonować.
O to to, chyba o to operację wymeldowanie-zameldowanie chodziło. Jakieś schody przy tym były. Ale może to jakaś jednorazowa specyficzna sytuacja, mam nadzieję, a jak w 2015 ma być lepiej to się cieszę
Stary 2014-12-12, 00:21   #4829
existence
Zakorzenienie

a ja znalazłam, że od 2013 nie trzeba się wymeldowywać tylko to się dzieje automatycznie...znowu mnie okłamali? https://ewnioski.pl/formularze/zamel...aly/informacje
tyle, że u mnie w sumie to jest ten sam UM wiec chociaż tyle
Stary 2014-12-12, 00:27   #4830
viva91
na przekór do celu

Cytat:
a ja znalazłam, że od 2013 nie trzeba się wymeldowywać tylko to się dzieje automatycznie...znowu mnie okłamali? https://ewnioski.pl/formularze/zamel...aly/informacje
tyle, że u mnie w sumie to jest ten sam UM wiec chociaż tyle

nie zdziwiłabym się, jakby każdy urząd miał inaczej, w końcu to Polska

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości