A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-01, 20:48   #1171
20160901857
Konto usunięte

Dot.: A kto studiuje prawo?

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
przyznam, że nie wiem. podobno prawo na UKSW trzyma poziom, ale bazuję tylko na opiniach z internetu. na pewno na forum są jakieś studentki/studenci z UKSW którzy mogliby Ci udzielić odpowiedzi na to pytanie.
Według mnie (wiedza z autopsji) średnio trzyma, ale uczelnia sama w sobie jest ok.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-01, 20:56   #1172
white_power88
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czekam więc na progi punktowe z lat 2013/2014 na UKSW, jeśli ktoś je ma...
pozdrawiam,
white_power88
white_power88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 10:34   #1173
Karolos
Przyczajenie

Ja osobiście polecam prawo na Łazarskim. Świetna kadra kształcąca oraz wysoki poziom. W rankingu na najlepszą uczelnię niepubliczną w trzeciej edycji Rankingu Wydziałów Prawa "Rzeczpospolitej" Łazarski zajął I pierwsze miejsce. Więc tym bardziej polecam spojrzeć na ofertę
Karolos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 08:27   #1174
Raptis
Przyczajenie

Dot.: studia prawnicze

"A ja mam pytanie na temat kryminologii. Wiem, że w Polsce chyba tylko na UW jest taki kierunek, ale słyszałam że po tym to można pracę jedynie jako klawisz dostać i że lepiej iść na prawo i wybrać specjalizację. Ktoś mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda? Naprawdę lepiej wybrać prawo (wiem, że na pewno większe możliwości, ale czy konkretnie do kryminologii nie lepiej jednak iść na kryminologię ?)"

Możesz sobie wybrać specjalność na prawie, ale dobrym pomysłem według mnie jest zrobienie jednolitych studiów prawa, zeby zaznajomić się z ogólnątematyyką, a na kryminologię pójść na podyplomowe (są też na Uniwersytecie Wrocławskim).
Raptis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 20:41   #1175
khaleesi11
Przyczajenie

Oczywiście, że tak się da - teraz wszystko opiera się na punktach ECTS. Jeśli na poprzednim kierunku uzbiera się odpowiednią ilość punktów z przedmiotów, które się pokrywają z prawem (a może to być chociażby lektorat i takie ogólne przedmioty typu socjologia, filozofia, obecne na większości kierunków z obszaru nauk społecznych). Sama tak po 2 latach administracji wskoczyłam od razu na 2 rok prawa - część przedmiotów musiałam nadrobić z 1 roku, ale niektóre miałam przepisane nawet z 3 roku - np. prawo administracyjne, które na administracji jest przecież szczegółowo omawiane.
khaleesi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-15, 11:12   #1176
Peppa 3
Raczkowanie

Dot.: Prawo-warto studiować?

Warto czy nie warto? Dziś nic nie wiadomo, choć jeśli mogę podzielić sie moimi obserwacjami - mam kuzyna, który niedawno skończył prawo i dostał się na aplikacje do fs kanlcelari w poznaniu - zasuwał przez te 5 lat to prawda a teraz już zbiera tego owoce w tym finansowe i lubi to co robi. Z drugiej strony - znam też absolwentkę prawa, która przysięgam ledwo zdanie potrafi sklecić i ona pracuje w firmie tatusia jako konsultant bo inaczej by nie dała rady. W sumie jej współczuje, bo całe życie na plecach rodziny jechac to zadna fajna sprawa. Moim zdaniem wniosek z tego jest jeden - warto studiować jesli ma się głowe na karku i plan na siebie. bez tego zaden kierunek nie da nam odp. kompetencji. Na temat rynku pracy się nie będę wypowiadać, bo każdy wie jak jest...
Peppa 3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 15:30   #1177
NulZero
Przyczajenie

Prawo.

Cześć dziewczyny
Chciałabym się dowiedzieć coś o tych studiach, bo wiem, że są tu studentki prawa
Jak wygląda z nauką, plan zajęć, czy po zaocznym prawie jestem tak samo traktowana jak ci z dziennych?
I przede wszystkim aplikacja! Mnie interesuje prokuratorska, więc jak mogłaby któraś uchylić rąbka tajemnicy to miło by było
Czy ciężko jest z tą aplikacją i czy bez "rodzinnych znajomości" jestem w stanie stać się tym prokuratorem?
NulZero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 21:02   #1178
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Prawo.

Cytat:
Napisane przez NulZero Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Chciałabym się dowiedzieć coś o tych studiach, bo wiem, że są tu studentki prawa
Jak wygląda z nauką, plan zajęć, czy po zaocznym prawie jestem tak samo traktowana jak ci z dziennych?
I przede wszystkim aplikacja! Mnie interesuje prokuratorska, więc jak mogłaby któraś uchylić rąbka tajemnicy to miło by było
Czy ciężko jest z tą aplikacją i czy bez "rodzinnych znajomości" jestem w stanie stać się tym prokuratorem?
Nauki sporo, nie oszukujmy się, trzeba znać kodeksy, przepisy, ustawy. Bez umiejętności logicznego myślenia i dobrego gadania też nie da się obyć Zdarza się, że na niektórych uczelniach zaoczni traktowani są trochę "lżej", bo wykładowcy bywają bardziej wyrozumiali, ale zakres materiału jest ten sam, więc nie jest się traktowanym inaczej w późniejszych etapach
Aż tak ciężko nie jest, znajomości się przydają, fakt ale jak się jest po prostu dobrym to nie powinno być problemów.
Stary 2014-12-10, 11:20   #1179
ifeelfine
Przyczajenie

Cytat:
Cześć dziewczyny
A gdzie chcesz studiować to prawo?
Stary 2014-12-10, 15:16   #1180
NulZero
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ifeelfine Pokaż wiadomość
A gdzie chcesz studiować to prawo?
UG
myślałam, o tym by iść najpierw na psychologię(ew. mam pare innych pomysłów, ale myślałam, żeby wybrać coś czym będę mogła się zajmować jeżeli z prawem nie wyjdzie)- ponieważ nie piszę matury z historii i przez rok się do niej przygotowywać.
Ale spróbuje teraz też się dostać chociażby na zaoczne. A wtedy przenieść się na dzienne o ile będzie to możliwe
Stary 2014-12-11, 16:35   #1181
Florice
Raczkowanie

Cytat:
UG
myślałam, o tym by iść najpierw na psychologię(ew. mam pare innych pomysłów, ale myślałam, żeby wybrać coś czym będę mogła się zajmować jeżeli z prawem nie wyjdzie)- ponieważ nie piszę matury z historii i przez rok się do niej przygotowywać.
Ale spróbuje teraz też się dostać chociażby na zaoczne. A wtedy przenieść się na dzienne o ile będzie to możliwe
Ja studiuję prawo na UG, mogę poopowiadać Z aplikacją prokuratorską i sądową to nie wiadomo jak teraz będzie, bo od przyszłego roku (z tego co pamiętam) likwidują aplikację ogólną i skracają czas prokuratorskiej i sądowej, a MS chyba jeszcze konkretów nie podało, sprawdzę w wolnej chwili. Znajomości - myślę, że akurat po prokuratorskiej nie mają znaczenia.

A trochę z innej beczki: dziewczyny, czy któraś z Was studiuje drugi kierunek oprócz prawa? Dajecie radę?

Edytowane przez Florice
Czas edycji: 2014-12-11 o 16:37
Florice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-11, 16:57   #1182
NulZero
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Florice Pokaż wiadomość
Ja studiuję prawo na UG, mogę poopowiadać Z aplikacją prokuratorską i sądową to nie wiadomo jak teraz będzie, bo od przyszłego roku (z tego co pamiętam) likwidują aplikację ogólną i skracają czas prokuratorskiej i sądowej, a MS chyba jeszcze konkretów nie podało, sprawdzę w wolnej chwili. Znajomości - myślę, że akurat po prokuratorskiej nie mają znaczenia.

A trochę z innej beczki: dziewczyny, czy któraś z Was studiuje drugi kierunek oprócz prawa? Dajecie radę?
Ooo!
Na którym roku jesteś? I czy aplikacje będziesz chciała robić? Jak tak to z czego? ;>
Jak to mają skrócić prokuratorską? Na ile?
A jak to jest z tą aplikacją? Jak to wygląda z prokuratorską?
I jeśli możesz mi powiedzieć, to czy na 100% nie dostanę się na dzienne bez historii? Bo chce teraz spróbować bez niej ale no zobaczymy
Stary 2014-12-11, 17:54   #1183
ewanka1989
Zakorzenienie

Cytat:

Faktycznie likwidują aplikację ogólną, tegoroczny nabór był najprawdopodobniej ostatnim naborem na ogólną. Natomiast jeśli nowelizacja ustawy o KSSiP i innych ustaw wejdzie w życie to aplikacja sędziowska (nie sądowa ) i prokuratorska zostaną wydłużone o 6 miesięcy.

Co do studiowania innych kierunków łącznie z prawem to ja dałam radę, chociaż było ciężko, nie miałam życia prywatnego i wiele na to poświęciłam.

Edytowane przez ewanka1989
Czas edycji: 2016-12-08 o 18:49
ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 18:43   #1184
201604130936
Konto usunięte

Cytat:

Ja zaczelam i moje zycie towarzyskie, nie liczac soboty, - umarlo. Gdyby nie tz, to ze mieszkam z przyjaciolka i kumpel na tej samej dzielnicy, to za przeproszeniem bym calkiem ocipiala. Zanim nie zaczelam drugiego, mialam bardzo bujne zycie towarzyskie i przez dom przewijalo sie zawsze milijon ludzi i nigdy ni to na nic nie rzutowalo.

Ale jest to zasługa tego, ze to drugi kierunek jest zdecydowanie tym bardziej wymagajacym, nie prawo.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-12-11 o 18:45
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 00:31   #1185
hurricaneee
Raczkowanie

piszecie, że nie trzeba mieć pleców po aplikacji prokuratorskiej- a po sędziowskiej?
hurricaneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 06:03   #1186
oh audrey
Rozeznanie

Na sędziowską ciężko się dostać, mój wykładowca (praktyk do tego) od razu na jakichś pierwszych zajęciach zaznaczył, że jeżeli ktoś chce, to może się srogo rozczarować.
No ale na pewno szanse się zwiększają zdobywając doświadczenie w innych zawodach prawniczych
Stary 2014-12-12, 09:23   #1187
hurricaneee
Raczkowanie

ja myślałam właśnie o sędziowskiej lub prokuratorskiej, ale nie za bardzo jestem jeszcze obeznana w temacie, bo studiuję dopiero I rok. Mój wybór jest uwarunkowany przede wszystkim brakiem "pleców" w tej branży. Kiedy rekrutowałam na studia wierzyłam, że bez nich również dam sobie radę jeśli będę ambitnie dążyła do celu i się przyłożę.Teraz...cóż, słucham co mówią nam o tym wszystkim wykładowcy i pomału zastanawiam się czy te studia były rzeczywiście dobrym wyborem. Jeśli chodzi o materiał na studiach, to jest ok, podoba mi sie to czego się uczę. Gorzej potem będzie z pracą niestety.
Stary 2014-12-12, 09:52   #1188
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hurricaneee Pokaż wiadomość
ja myślałam właśnie o sędziowskiej lub prokuratorskiej, ale nie za bardzo jestem jeszcze obeznana w temacie, bo studiuję dopiero I rok. Mój wybór jest uwarunkowany przede wszystkim brakiem "pleców" w tej branży. Kiedy rekrutowałam na studia wierzyłam, że bez nich również dam sobie radę jeśli będę ambitnie dążyła do celu i się przyłożę.Teraz...cóż, słucham co mówią nam o tym wszystkim wykładowcy i pomału zastanawiam się czy te studia były rzeczywiście dobrym wyborem. Jeśli chodzi o materiał na studiach, to jest ok, podoba mi sie to czego się uczę. Gorzej potem będzie z pracą niestety.
To juz zalezy naprawde od Ciebie. Dlatego ja wzielam drugi kierunek, jestem w klinice, a od stycznia w academii iuris plus trzeba się rozejrzeć tak serio za jakimś stazem na wakacje bo z samym prawem, nawet piatkach, to my obecnie jesteśmy w wielkiej, czarnej d.

A co do tego, czego się uczysz. Spokojnie. Ja na drugim roku ju mialam przedmiot, ktorego nauka byla dla mnie katorga xd

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-12-12 o 09:55
Stary 2014-12-12, 10:03   #1189
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
To juz zalezy naprawde od Ciebie. Dlatego ja wzielam drugi kierunek, jestem w klinice, a od stycznia w academii iuris plus trzeba się rozejrzeć tak serio za jakimś stazem na wakacje bo z samym prawem, nawet piatkach, to my obecnie jesteśmy w wielkiej, czarnej d.

A co do tego, czego się uczysz. Spokojnie. Ja na drugim roku ju mialam przedmiot, ktorego nauka byla dla mnie katorga xd
To prawda, nawet mając same 5 ma się małe szansę na zdobycie sensownej pracy za sensowne pieniądze jeśli nie zrobiło się nic więcej staże, praktyki, kursy itp ale to wszystko przede mna- studiuję prawo dopiero trzeci miesiąc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 10:16   #1190
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
To prawda, nawet mając same 5 ma się małe szansę na zdobycie sensownej pracy za sensowne pieniądze jeśli nie zrobiło się nic więcej staże, praktyki, kursy itp ale to wszystko przede mna- studiuję prawo dopiero trzeci miesiąc
No wiem wiem. To tak na przyszłość sobie gadam
Stary 2014-12-12, 10:46   #1191
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

To zależy jeszcze co chcesz robić. Jeśli chcesz iść na aplikację, zwłaszcza sędziowską i prokuratorską, to tak szczerze doświadczenie ze staży w kancelariach, koła naukowe nie są konieczne. Nie przyda Ci się to jeśli nie zdasz egzaminu, także w tym przypadku to głównie kucie, kucie, kucie. Przydatna może być praca w prokuraturze lub jako asystent sędziego/ zastępca asystenta itp., ogólnie tam gdzie masz styczność z tym co będzie na aplikacji.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 11:33   #1192
hurricaneee
Raczkowanie

czyli najbliższe 5 lat zapowiada sie bardzo ciekawie- kucie kucie i jeszcze raz kucie
Stary 2014-12-12, 11:39   #1193
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
czyli najbliższe 5 lat zapowiada sie bardzo ciekawie- kucie kucie i jeszcze raz kucie
To wielkie kucie osobiście wrzucam między jednorozce i inne mity.

A tak odnośnie rynku pracy, kopiuje z plotkowego

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Chciałabym to zobaczyć w praktyce

Świeżynka sprzed paru dni:
Huue hue hue
Stary 2014-12-12, 11:41   #1194
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
To wielkie kucie osobiście wrzucam między jednorozce i inne mity.

A tak odnośnie rynku pracy, kopiuje z plotkowego

Huue hue hue

trzeba było iść na kulturoznawstwo albo animatora kultury
hahahaaaa
Stary 2014-12-12, 12:04   #1195
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Bardziej chodziło mi o kucie przed egzaminem na aplikacje i w trakcie.
Same studia... no nie wiem, ja bym nie powiedziała że są trudne.

Stary 2014-12-12, 12:52   #1196
ewanka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na pierwszym wykładzie inauguracyjnym na studiach usłyszałam, że stricte w zawodzie będzie pracowało może 5 % z nas... Motywujące Na I roku bym tak jeszcze się nie nastawiała na konkretny zawód, mi się kilka razy zmieniała koncepcja. Do 5 roku twierdziłam, że nigdy bym nie chciała być radcą prawnym I co? Później podeszłam do egzaminu wstępnego m.in. na aplikację radcowską

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
To zależy jeszcze co chcesz robić. Jeśli chcesz iść na aplikację, zwłaszcza sędziowską i prokuratorską, to tak szczerze doświadczenie ze staży w kancelariach, koła naukowe nie są konieczne. Nie przyda Ci się to jeśli nie zdasz egzaminu, także w tym przypadku to głównie kucie, kucie, kucie. Przydatna może być praca w prokuraturze lub jako asystent sędziego/ zastępca asystenta itp., ogólnie tam gdzie masz styczność z tym co będzie na aplikacji.

Jeśli chce się być np. prokuratorem to warto pójść na praktyki do Prokuratury (analogicznie z sędzią) i zobaczyć jak rzeczywiście wygląda taka praca. Również trzeba zobaczyć czy psychicznie dałoby się radę, bo bywają ciężkie sprawy.

Edytowane przez ewanka1989
Czas edycji: 2016-12-08 o 18:49
ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 13:05   #1197
hurricaneee
Raczkowanie

Super, dziękuję Wam wszystkim za rady, bardzo mi pomogłyście
Stary 2014-12-12, 14:40   #1198
NulZero
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewanka1989 Pokaż wiadomość
Jeśli chce się być np. prokuratorem to warto pójść na praktyki do Prokuratury (analogicznie z sędzią) i zobaczyć jak rzeczywiście wygląda taka praca. Mi się akurat podoba praca prokuratora, chociaż widzę również wady tego zawodu, ale tam bardzo dużo się dzieje. Również trzeba zobaczyć czy psychicznie dałoby się radę, bo bywają ciężkie sprawy... chociaż tego na praktykach w sumie można nie uświadczyć (wszystko zależy od prokuratora który kieruje naszymi praktykami).
A ciężko jest znaleźć "chętnego " prokuratora?
Trzeba odbyć praktyki podczas studiów a na aplikacji to tak samo wygląda?
Stary 2014-12-12, 14:44   #1199
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A ciężko jest znaleźć "chętnego " prokuratora?
Trzeba odbyć praktyki podczas studiów a na aplikacji to tak samo wygląda?
Na aplikacji praktycznie ciągle masz praktyki, tylko w różnych miejscach.

Stary 2014-12-12, 16:30   #1200
gottsu
Raczkowanie

Usłyszałem kiedyś opinię, że bardzo mała ilość studentów, którzy skończą prawo robi aplikację - możecie to potwierdzić?
gottsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości