![]() |
#1171 |
Konto usunięte
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Według mnie (wiedza z autopsji) średnio trzyma, ale uczelnia sama w sobie jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czekam więc na progi punktowe z lat 2013/2014 na UKSW, jeśli ktoś je ma...
pozdrawiam, white_power88 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście polecam prawo na Łazarskim. Świetna kadra kształcąca oraz wysoki poziom. W rankingu na najlepszą uczelnię niepubliczną w trzeciej edycji Rankingu Wydziałów Prawa "Rzeczpospolitej" Łazarski zajął I pierwsze miejsce. Więc tym bardziej polecam spojrzeć na ofertę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 |
Przyczajenie
|
Dot.: studia prawnicze
"A ja mam pytanie na temat kryminologii. Wiem, że w Polsce chyba tylko na UW jest taki kierunek, ale słyszałam że po tym to można pracę jedynie jako klawisz dostać
![]() ![]() Możesz sobie wybrać specjalność na prawie, ale dobrym pomysłem według mnie jest zrobienie jednolitych studiów prawa, zeby zaznajomić się z ogólnątematyyką, a na kryminologię pójść na podyplomowe (są też na Uniwersytecie Wrocławskim). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że tak się da - teraz wszystko opiera się na punktach ECTS. Jeśli na poprzednim kierunku uzbiera się odpowiednią ilość punktów z przedmiotów, które się pokrywają z prawem (a może to być chociażby lektorat i takie ogólne przedmioty typu socjologia, filozofia, obecne na większości kierunków z obszaru nauk społecznych). Sama tak po 2 latach administracji wskoczyłam od razu na 2 rok prawa - część przedmiotów musiałam nadrobić z 1 roku, ale niektóre miałam przepisane nawet z 3 roku - np. prawo administracyjne, które na administracji jest przecież szczegółowo omawiane.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1176 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prawo-warto studiować?
Warto czy nie warto? Dziś nic nie wiadomo, choć jeśli mogę podzielić sie moimi obserwacjami - mam kuzyna, który niedawno skończył prawo i dostał się na aplikacje do fs kanlcelari w poznaniu - zasuwał przez te 5 lat to prawda a teraz już zbiera tego owoce w tym finansowe i lubi to co robi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 |
Przyczajenie
|
Prawo.
Cześć dziewczyny
![]() Chciałabym się dowiedzieć coś o tych studiach, bo wiem, że są tu studentki prawa ![]() Jak wygląda z nauką, plan zajęć, czy po zaocznym prawie jestem tak samo traktowana jak ci z dziennych? ![]() I przede wszystkim aplikacja! Mnie interesuje prokuratorska, więc jak mogłaby któraś uchylić rąbka tajemnicy to miło by było ![]() Czy ciężko jest z tą aplikacją i czy bez "rodzinnych znajomości" jestem w stanie stać się tym prokuratorem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1178 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawo.
Cytat:
![]() ![]() Aż tak ciężko nie jest, znajomości się przydają, fakt ![]()
![]() |
![]() |
#1179 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 |
Przyczajenie
|
UG
![]() myślałam, o tym by iść najpierw na psychologię(ew. mam pare innych pomysłów, ale myślałam, żeby wybrać coś czym będę mogła się zajmować jeżeli z prawem nie wyjdzie)- ponieważ nie piszę matury z historii i przez rok się do niej przygotowywać. Ale spróbuje teraz też się dostać chociażby na zaoczne. A wtedy przenieść się na dzienne o ile będzie to możliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A trochę z innej beczki: dziewczyny, czy któraś z Was studiuje drugi kierunek oprócz prawa? Dajecie radę? Edytowane przez Florice Czas edycji: 2014-12-11 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Na którym roku jesteś? I czy aplikacje będziesz chciała robić? Jak tak to z czego? ;> Jak to mają skrócić prokuratorską? Na ile? A jak to jest z tą aplikacją? Jak to wygląda z prokuratorską? ![]() I jeśli możesz mi powiedzieć, to czy na 100% nie dostanę się na dzienne bez historii? Bo chce teraz spróbować bez niej ale no zobaczymy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie likwidują aplikację ogólną, tegoroczny nabór był najprawdopodobniej ostatnim naborem na ogólną. Natomiast jeśli nowelizacja ustawy o KSSiP i innych ustaw wejdzie w życie to aplikacja sędziowska (nie sądowa ![]() Co do studiowania innych kierunków łącznie z prawem to ja dałam radę, chociaż było ciężko, nie miałam życia prywatnego i wiele na to poświęciłam.
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2016-12-08 o 18:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale jest to zasługa tego, ze to drugi kierunek jest zdecydowanie tym bardziej wymagajacym, nie prawo. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-11 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Raczkowanie
|
piszecie, że nie trzeba mieć pleców po aplikacji prokuratorskiej- a po sędziowskiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 |
Rozeznanie
|
Na sędziowską ciężko się dostać, mój wykładowca (praktyk do tego) od razu na jakichś pierwszych zajęciach zaznaczył, że jeżeli ktoś chce, to może się srogo rozczarować.
No ale na pewno szanse się zwiększają zdobywając doświadczenie w innych zawodach prawniczych ![]()
![]() |
#1187 |
Raczkowanie
|
ja myślałam właśnie o sędziowskiej lub prokuratorskiej, ale nie za bardzo jestem jeszcze obeznana w temacie, bo studiuję dopiero I rok. Mój wybór jest uwarunkowany przede wszystkim brakiem "pleców" w tej branży. Kiedy rekrutowałam na studia wierzyłam, że bez nich również dam sobie radę jeśli będę ambitnie dążyła do celu i się przyłożę.Teraz...cóż, słucham co mówią nam o tym wszystkim wykładowcy i pomału zastanawiam się czy te studia były rzeczywiście dobrym wyborem. Jeśli chodzi o materiał na studiach, to jest ok, podoba mi sie to czego się uczę. Gorzej potem będzie z pracą niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do tego, czego się uczysz. Spokojnie. Ja na drugim roku ju mialam przedmiot, ktorego nauka byla dla mnie katorga xd Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-12 o 09:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1191 |
Ekspert od Dupy Strony
|
To zależy jeszcze co chcesz robić. Jeśli chcesz iść na aplikację, zwłaszcza sędziowską i prokuratorską, to tak szczerze doświadczenie ze staży w kancelariach, koła naukowe nie są konieczne. Nie przyda Ci się to jeśli nie zdasz egzaminu, także w tym przypadku to głównie kucie, kucie, kucie. Przydatna może być praca w prokuraturze lub jako asystent sędziego/ zastępca asystenta itp., ogólnie tam gdzie masz styczność z tym co będzie na aplikacji.
![]() |
#1192 |
Raczkowanie
|
czyli najbliższe 5 lat zapowiada sie bardzo ciekawie- kucie kucie i jeszcze raz kucie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak odnośnie rynku pracy, kopiuje z plotkowego Huue hue hue |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1195 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Same studia... no nie wiem, ja bym nie powiedziała że są trudne.
![]() |
![]() |
#1196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2016-12-08 o 18:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 |
Raczkowanie
|
Super, dziękuję Wam wszystkim za rady, bardzo mi pomogłyście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Trzeba odbyć praktyki podczas studiów a na aplikacji to tak samo wygląda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Na aplikacji praktycznie ciągle masz praktyki, tylko w różnych miejscach.
![]() |
#1200 |
Raczkowanie
|
Usłyszałem kiedyś opinię, że bardzo mała ilość studentów, którzy skończą prawo robi aplikację - możecie to potwierdzić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.