Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-12, 22:26   #1771
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Monika Wiem, że zrobiłam błąd nie zabierając wcześniej butelki tak jak radziła logopeda, że do roku Teraz mam większy problem.

Barbie
A ten film o czym?
Nie wiem czy blad, ja tez nie zabralam od razu po wizycie u logopedy, wydawalo mi sie ze ma czas i sam sie nauczy. Teraz wiem ze wtedy nie chcial sie uczyc sam ale teraz, kilka miesiecy pozniej tez nie chcial. Wtedy byloby to samo. Albo definitywne zabranie alno to co bylo czyli dalej butla. A nie wiem czy roczniakowi tak radykalnie bym zabrala, teraz jednak duzo wiecej rozumie. Zreszta.. mowe mial w normie, dolna granica ale jednak norma, pojawialy sie nowe slowa i butla zostala. Teraz.. mowi dziwnie. Np. o, tu wymawia tak jakby z zamknietymi ustami, takie stlumione choc dla nas jednoznaczne, tak samo dzwiek pociagu: tu tu tu. Ostatnio lubi "h". Snieg to hań, szlaban to habam, mowi hak (w dzwigu), lycha (w koparce) ale.. nic nie koryguje. Tzn.. od dawna mowi Aba zamiast Ewa i nie zamierza zmienic, i tak z innymi slowami rowniez. Ja staram sie poprawiac, mowic normalnie na zasadzie ze jak gaworzyl to tez nie ograniczalismy sie do gaworzenia do niego tylko normalnie mowilismy zeby szedl dalej z mowa ale np przyjdzie tesciowa i w kolko: gdzie brum brum? Pobawimy sie brum brum? Bedzie juz chlapu chlapu? A bylo am? I wszystko na takiej zasadzie. Ja z kolei zupelnie inaczej: brum brum?- Szukasz samochodu?; tu tu tu - mozemy bawic sie pociagiem; taka - poczytac traktor tadka? Itd, itp. Jak na zlosc do poradni rehabilitacji pojdzie z nim tz bo ja w pracy a trzeba zalatwic kontrole u logopedy.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 22:39   #1772
fiolusiek
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

Monika U nas też do około 18 ms wszystko było w normie z mową. Chodziliśmy do logopedy w OWI, ale te wizyty nic nie dawały dosłownie, bo ona tylko pokazywała mu książki, zabawki, dotykała różnymi fakturami rączek i tyle. S. jest przywiązany do stałych rytuałów dnia. W okolicach roczku można było coś zmienić, bo pić z kubka umiał już jak miał 11-12 ms, ale wydawało mi się, że jest za mały na odstawienie, a potem wydawało mi się, że mamy czas, zaszłam w ciąże, czasem nawet wygodniej dać butlę niż prosić przez godzinę, by wypił w kubku, a teraz obudziłam się z ręką w nocniku.
Nam logopeda powiedziała, że przy butelce język się inaczej układa i S. jak próbuje powtarzać coś to czasem go wysuwa i nie umie ułożyć.
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 22:52   #1773
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
spokojnie, jeszcze masz czas do wywoływania. kładziesz się co dzień z myślą, że może tej nocy?

Nie. Ale od teraz chyba już będę

Cytat:
Zapomniałam się pochwalić; Pojawiły się u nas nowe słowa (Ola, lala, Ala, As, las)
super!

Cytat:
Napisane przez h0pe Pokaż wiadomość
~~~~~~~~••••~~~~~~~••••
Przyjechalismy na wies robic w pokoju przemeblowanie pod malego...
Kiedys mama mi sciagnela jakies pudlo dziewczynskich ciuszkow i to przebralam. Stan jest taki ze w pokoju burdello bum bum, pralka pierze, tz zaczal od konca bo sie wzial za skladanie lozeczka ktore dzisiaj przyszlo, a ja siedze w fotelu i mysle... oblecial mnie blady strach... Boze, zeby wszystko bylo dobrze... i wiem,wiem, co ma byc to i tak bedzie i nie ma zapeszania, ale ciezkie to wszystko jest... strach, radosc, ekscytacja, niedowierzanie...tyle mocnych uczuc na raz...
chyba każda z nas zna ta mieszaninę myśli i uczuć...
takie momenty są tak bardzo słodko-gorzkie...

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 01:05   #1774
zebrawpaski
Zakorzenienie

fiol- tekst o dzieciach wieszam na lodówce

monika, fiol- u mnie Kasia dalej z butlą, to znaczy ona pięknie piej z kubeczka, czasem wylewa ale jak się postara to pije tyle, że ona do snu musi mieć butelkę- czasem z niej pije a czasem tylko trzyma w ręce jak maskotkę, w ciągu dnia też woła o kakao w butli i to jedyny czas kiedy ona w ciągu dnia leży kilka minut więc daję jej to kakao w butelce...
nie mam jak wybrać się do logopedy, Tz-et na mnie burczy, że nic tylko wymyśłam dziecku dolegliwości i na siłe chcę ją chorą robić, ostatnio byliśmy u chirurga z wędziedełkiem i lekarz mnie wyśmiał (ku radości mojego Tz-eta) o logopedzie nie chce słyszeć bo przecież pediatara też się ze mnie śmiała (przy nim) twierdząc, że Kasia ma czas na mówienie, zresztą pomaleńku jakieś nowe słowa wymawia....
monia- u nas też niestety jest brum, hau, miau mimo, że poprawiam i zachęcam do powtarzania poprawnie

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 01:07   #1775
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
szkolisz się w makijażu? [COLOR="Silver"]

Oglądam sobie dla przyjemności i rozrywki.
Kiedyś dużo kupowałam z polecenia youtube'owego, głównie pielęgnacji, ale teraz praktykuję mocny minimalizm kosmetyczny, jednak i tak lubię pooglądać te ładne buźki

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Fiol - Jakub odbutelkowany. Na dobre podjelam decyzje i wyrzucilam butelki do kosza, zostala tylko taka do odmierzania wody, z miarka ale bez smoka. Musial sie nauczyc. Pije z bidonu, bardzo malo, jak ma dobry dzien moze ok 300 ml a niedawno z butli wypijal ponad litr (razem z mlekiem). Czasem z lovi 360 ale woli bidon. Lubi tez wciagac wode i nie polykac wiec bywa caly zalany. Takze butli nie ma, nauka w trakcie.
Wczesniej pytalas o obcinanie smoka w butli, zrobilam tak juz dawno ale bez efektow. Nie dzialaja zadne sztuczki u nas...
Monika Ty go tak intensywnie odbutelkowałaś z powodu tych wszystkich diagnoz, które dostałaś x miesięcy temu? Bo przyznam szczerze, Artek 1,5 roku, a ja wcale o tym nie myślę
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 01:11   #1776
zebrawpaski
Zakorzenienie

jojla- ale Ty będziesz mieć cudowną gwiazdkę...

hope- magiczne chwile uwierz, że wszystko będzie ok i ciesz się tym stanem bo wiecznie w ciąży nie będziesz a to wyjątkowy czas

---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

a z bidonu dziecko może pić na leżąco?

BERBIE- KRzyś nie śpi z powodu zębów a AnTośka z powodu kataru, dzisiaj Kasia u dziadków (dawno tam nie była) i chciałam coś podziałać w domu i jak na złość mała ma katar - ciężko się jej je i nie mogła spać....

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 04:09   #1777
iza243
Zakorzenienie

Witam

Cytat:
Spokojnie.. U nas F. przybierał na granicy normy około 500 g miesiecznie. Przystawiałam go jeszcze częściej i w ostatnim miesiacu przybrał 1.200 Z 3 centyla wskoczył na 25 Pediatra sugerował, że jest gruby W cycu jest moc

Który tc u Was? Jak wyprawka?

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Zeberko, Anitko Tak mi się skojarzyło;

Pierwsze dziecko, drugie dziecko, trzecie dziecko Twoje ubrania
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę.
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe stają się twoimi normalnymi ciuchami.
Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.
Ciuszki dziecięce
Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?
Płacz
Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.
Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.
Gdy upadnie smoczek
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.
Przewijanie
Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.
Zajęcia
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.
Twoje wyjścia
Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.
W domu
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.
Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.
Połknięcie monety
Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
Drugie dziecko: Czekasz aż wydali.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.
Wnuki
Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Monika Jak wam idzie odbutelkowanie?
U nas też w toku, bo butelka S. już stara i wysłużona. Tż kupił nową z innym smoczkiem i przez 1.5 dnia wogóle nie pił, z porcji 210ml zszedł DO 120 ml.. Za to wypije troche Holle owsianej w kubku.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Zapomniałam się pochwalić; Pojawiły się u nas nowe słowa (Ola, lala, Ala, As, las)

Cytat:
ćwiczycie?

tż nie ma w domu, oglądam film "Od początku" nigdy go nie oglądajcie

Cytat:
Hehe dobre z tymi dziecmi... musze gdzies zapisac

I oklaski za nowe slowa!

~~~~~~~~••••~~~~~~~••••
Kiedys mama mi sciagnela jakies pudlo dziewczynskich ciuszkow i to przebralam. Stan jest taki ze w pokoju burdello bum bum, pralka pierze, tz zaczal od konca bo sie wzial za skladanie lozeczka ktore dzisiaj przyszlo, a ja siedze w fotelu i mysle... oblecial mnie blady strach... Boze, zeby wszystko bylo dobrze... i wiem,wiem, co ma byc to i tak bedzie i nie ma zapeszania, ale ciezkie to wszystko jest... strach, radosc, ekscytacja, niedowierzanie...tyle mocnych uczuc na raz...
dla Stasia.

Dzis tez do pracy jak mi sie nie chce...

Wysłane z mojego GT-S5830i

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 04:10   #1778
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Iza od nas właśnie wyszli znajomi i kładę się spać

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 05:01   #1779
iza243
Zakorzenienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;49324193]Iza od nas właśnie wyszli znajomi i kładę się spać

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]

Ale ci fajnie,poimprezowałaś

Stary 2014-12-13, 06:01   #1780
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Spokojnie.. U nas F. przybierał na granicy normy około 500 g miesiecznie. Przystawiałam go jeszcze częściej i w ostatnim miesiacu przybrał 1.200 Z 3 centyla wskoczył na 25 Pediatra sugerował, że jest gruby W cycu jest moc

Który tc u Was? Jak wyprawka?

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Jeszcze muszę wózek i kolyske do spania kupić i przewijak a tak to chyba wszystko mam a jak nie mam to się na szybko kupi

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

---------- Dopisano o 05:57 ---------- Poprzedni post napisano o 05:56 ----------

Teraz 32 tydzień

Super że nowe słowa są:p

---------- Dopisano o 06:01 ---------- Poprzedni post napisano o 05:57 ----------

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Ale ci fajnie,poimprezowałaś

A Ty dziś do pracy?

201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 08:06   #1781
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Jeszcze muszę wózek i kolyske do spania kupić i przewijak a tak to chyba wszystko mam a jak nie mam to się na szybko kupi

---------- Dopisano o 05:57 ---------- Poprzedni post napisano o 05:56 ----------

Teraz 32 tydzień

Super że nowe słowa są:p

---------- Dopisano o 06:01 ---------- Poprzedni post napisano o 05:57 ----------

A Ty dziś do pracy?

Tak ja juz w pracy od 6

Stary 2014-12-13, 08:58   #1782
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Tak ja juz w pracy od 6

Współczuję

Stary 2014-12-13, 09:15   #1783
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
fiol- tekst o dzieciach wieszam na lodówce

monika, fiol- u mnie Kasia dalej z butlą, to znaczy ona pięknie piej z kubeczka, czasem wylewa ale jak się postara to pije tyle, że ona do snu musi mieć butelkę- czasem z niej pije a czasem tylko trzyma w ręce jak maskotkę, w ciągu dnia też woła o kakao w butli i to jedyny czas kiedy ona w ciągu dnia leży kilka minut więc daję jej to kakao w butelce...
nie mam jak wybrać się do logopedy, Tz-et na mnie burczy, że nic tylko wymyśłam dziecku dolegliwości i na siłe chcę ją chorą robić, ostatnio byliśmy u chirurga z wędziedełkiem i lekarz mnie wyśmiał (ku radości mojego Tz-eta) o logopedzie nie chce słyszeć bo przecież pediatara też się ze mnie śmiała (przy nim) twierdząc, że Kasia ma czas na mówienie, zresztą pomaleńku jakieś nowe słowa wymawia....
monia- u nas też niestety jest brum, hau, miau mimo, że poprawiam i zachęcam do powtarzania poprawnie
Zebra widze że jednak mnie pobilaś, a ja i tak zbyt poźno odstawiłam.... wygoda rodzica nie jest korzystna dla dziecka...
Nam na szczęscie tylko pieluchy na noc i do żłobka zostały (w żłobku cos wołać nie chce, chyba zapomina) wszystko raczej bezboleśnie wyszło, z perspektywy czasu wiem że ze smoka i butelki trzeba było max w 18mcu zrezygnować, później to juz niepotrzebe przyzwyczajenie a nie potrzeba
Choć teraz znów jest rozumny i rozumie że po umyciu zębów tylko wode może z kubka pić....

Wiki tak pięknie się z mową rozkręcił, normalnie zdaniami mówi, wiadomo przekręca wyrazy (choinka to boinka) ale idzie go zrozumieć

My zaś mamy etap niejadka, angina i antybiotyk powodują że Wiki żyje na kakale i soczkach :/

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Co się pochwalę zdrowiem dziecka to choroba się trafi :P
więcej sie w tej kwesti nie odzywam :P
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 09:28   #1784
fiolusiek
Zakorzenienie

Alfa A jak Twoje ciążowe samopoczucie? Kiedy wizyta

Zeberko
Nam też pediatra mówił, że wszystko ok, a logopeda wyśmiała ten pogląd. Gdyby nie to, że S. miał infekcję wrodzoną to czekałabym do 3 r.ż na rozgadanie.

Kucyk Kiedy dziecko powinno się na boczki przekręcać? Ja już nie pamiętam jak to było..

F. Właśnie ćwiczy przekręcanie się z brzucha na plecki Potrafi się obrócić ale tylko przez jeden bok.
Stary 2014-12-13, 09:34   #1785
201704210903
Konto usunięte

Cytat:

Zeberko
Nam też pediatra mówił, że wszystko ok, a logopeda wyśmiała ten pogląd. Gdyby nie to, że S. miał infekcję wrodzoną to czekałabym do 3 r.ż na rozgadanie.

Kucyk Kiedy dziecko powinno się na boczki przekręcać? Ja już nie pamiętam jak to było..

F. Właśnie ćwiczy przekręcanie się z brzucha na plecki Potrafi się obrócić ale tylko przez jeden bok.
Super. Niedługo 2 bok opanuje:p

Stary 2014-12-13, 09:38   #1786
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49323959]Monika Ty go tak intensywnie odbutelkowałaś z powodu tych wszystkich diagnoz, które dostałaś x miesięcy temu? Bo przyznam szczerze, Artek 1,5 roku, a ja wcale o tym nie myślę [/QUOTE]

Nie do konca bo to bylo jakis czas temu i wtedy nic z tym nie zrobilam. Jakub dopoki mial butle nie chcial sie napic z niczego innego. Dla niego jedyne rozwiazanie to takie radykalne. Po prostu stwierdzilam ze juz czas bo na wiosne 2 lata bedzie mial a umial pic tylko z butelki i wszedzie z butelka chodzilismy.
Stary 2014-12-13, 09:39   #1787
iza243
Zakorzenienie

Tż zaprosił mnie po pracy na obiad na miasto

Stary 2014-12-13, 09:44   #1788
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Zeberka - z bidonu na lezaco raczej sie nie napije.
Stary 2014-12-13, 09:52   #1789
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Iza super

Fiol koło 4 miesięca oklaski dla Franusia.

Dziewczyny ja oczywiście już też głopoty logopedyczne widzę u M
Dalej głuży ale nie gaworzy I tak dziwnie język wysuwa do przodu. Tak mocno ma spięty, jak jaszczurka I często w ten sposób się uśmiecha. A jak chce mu do buzi zajrzeć do odrazu język wysuwa. Ale skoro od początku na butli (na bardzo miękkich smoczkach, chciałam go na twardszy avent przestawić to nie chciał ssać), wędzidełko i do tego ja mało gadaliwa jestem... Mało mówię do niego :/ Częściej śpiewam

A z czego taki roczniak ma mm pić? Z niekapka? A jak w nocy je?

3 letnia córeczka koleżanki dalej ze smokiem...
Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 09:55   #1790
201704210903
Konto usunięte

Cytat:

Mam nadzieję że będzie już dobrze

Stary 2014-12-13, 10:00   #1791
fiolusiek
Zakorzenienie

Kucyk S. nie je w nocy od 3 ms. Skoro umie pic z kubka wode, herbate, sok to czemu nie mialby mleka? Nam logopeda odradzała bidon, a polecała słomke.
Mam nadzieję, że F. nie bedzie chciał butli

Logopeda mowiła, ze diagnozowała dzieci 9 ms nie gaworzace. Daj mu czas..

Edytowane przez fiolusiek
Czas edycji: 2014-12-13 o 10:02
Stary 2014-12-13, 10:07   #1792
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Kucyk S. nie je w nocy od 3 ms. Skoro umie pic z kubka wode, herbate, sok to czemu nie mialby mleka? Nam logopeda odradzała bidon, a polecała słomke.
Mam nadzieję, że F. nie bedzie chciał butli

Logopeda mowiła, ze diagnozowała dzieci 9 ms nie gaworzace. Daj mu czas..
Daje daje
Maks je w nocy dwa razy... :/
Połowa jego racji dobowej jest w nocy...

A niekapek dla takiego malucha jest ok? Bo chyba słomki nie załapie?
Stary 2014-12-13, 10:21   #1793
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość

wypadek przy pracy
zdrówka!

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
Częściej śpiewam
i pięknie!

nie mam spinki na mowę. jest komunikatywny (odkąd nie na wszystko jest NIE, jest super), choć mówi po swojemu. pojawiają się nowe słowa. bez szału, do Olka Magi mu daleko
np. przedwczoraj bułka to było "BU", od wczoraj jest "buła"; wczoraj mój brat był "M-MMM" dziś już jest "DAM" (ma na imię Adam).
widzę duży rozwój werbalny od kiedy ma bezpośredni kontakt z dziećmi (nie wiem czy to zasługa rówieśników czy cioć )

a babciowe brum-brumowanie i am'anie traktuję krótko. "Michałku babcia pyta gdzie jest twój samochód", "babcia pyta czy chcesz jeść". niech on sobie amuje i brumuje, ma prawo. babcia powinna posługiwać się językiem polskim i mam w nosie, że chamska jestem

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:

A niekapek dla takiego malucha jest ok? Bo chyba słomki nie załapie?
Tymek Kubkowy pił z kubeczka jak był taki mały
niby półroczniakowi już można wprowadzać alternatywy smoczka. Torres dłuuuuuugo nie łapał, a wszelkie gadżety nabywałam :/

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 10:21   #1794
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Artek wszystko powtarza. Mówię mu dziś miś, on mówi my i pokazuje wszystkie misie w pokoju <3 Szczere mówiąc akurat mowa myślę, że u niego dość sprawnie się rozwija. Ale to fakt, ja gadam do niego non stop, ludzie się na mnie gapia jak na idiotke, jak zastanawiam się na głos jaki jogurt mu wziąć czy ile bułek, ale mam to gdzieś.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 10:36   #1795
pani22ka
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49325402] Ale to fakt, ja gadam do niego non stop[/QUOTE]to chyba różnie bywa.
dobry "grunt". ma potencjał i już

T. też mówi "miś". a "ś" wymawia tak jakby od tego losy świata zależały.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 10:45   #1796
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Kucyk - Jakub na rok juz nie pil w nocy. Dla mnie roczniak, przynajmniej moj byl za maly na odstawienie butli ale sa dzieci ktore w tym wieku potrafia pic inaczej.
Stary 2014-12-13, 10:46   #1797
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Maksiu właśnie obyczaja niekapka. bardzo mu się podoba i pije nawet.
Stary 2014-12-13, 10:56   #1798
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Nam logopeda odradzała bidon, a polecała słomke.
A czym sie rozni? Z bidonu przeciez wystaje slomka..

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
niech on sobie amuje i brumuje, ma prawo. babcia powinna posługiwać się językiem polskim i mam w nosie, że chamska jestem [COLOR="Silver"]
O to to.
I chyba tak zrobie nastepnym razem. Ciezka sprawa bo t. koszmarnie trudna kobieta, zaraz znowu bedzie wszystkim wokol gadac jak utrudniam jej kontakt z wnukiem i nie pozwalam z nim rozmawiac albo znowu sie obrazi i przez kilka miesiecy bedzie udawac ze nie ma wnuka. A na przyklad ze do dziecka mozna seplenic, gugac, brum brumowac, zmuszac do ogladania tv od urodzenia itp podaje dziecko ktore na 2 urodziny nie powiedzialo zadnego slowa, bo przeciez to nie ma zadnego zwiazku... taa... jednak wolalabym nie sprawdzac tego na swoim dziecku.
Stary 2014-12-13, 11:02   #1799
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:

Zeberko

samopoczuje już w sumie oki, mam straszny apetyt w końcu, o ile się nie przejem ani nie przegłodze to jest oki, dalej o 20 śpię
Wizyta 29.12 badanie przezierności... mam nadzieje że maluch ma się dobrze, czasem zapominam że w ciąży jestem, tyle że spodni nie dopnę i mnie wybrzuszylo sporo
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-13, 11:02   #1800
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Barbie [/B]A ten film o czym?
o kobiecie która urodziła martwe dziecko
Cytat:
po narodzinach Kubusia będziecie mieszkać z Twoimi rodzicami?
pokaż łóżeczko.
wszystko będzie dobrze
Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
BERBIE- KRzyś nie śpi z powodu zębów a AnTośka z powodu kataru, dzisiaj Kasia u dziadków (dawno tam nie była) i chciałam coś podziałać w domu i jak na złość mała ma katar - ciężko się jej je i nie mogła spać....
w nocy jakoś śpi na szczęście ale w dzień ciężko. widać, że boli biedaczka. co dajesz na katar? smarujesz maścią majerankową?
Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
więcej sie w tej kwesti nie odzywam :P
zdrówka dla Wiktora
Cytat:
ocieplenie stosunków? super
Cytat:
Dziewczyny ja oczywiście już też głopoty logopedyczne widzę u M
Dalej głuży ale nie gaworzy I tak dziwnie język wysuwa do przodu. Tak mocno ma spięty, jak jaszczurka I często w ten sposób się uśmiecha. A jak chce mu do buzi zajrzeć do odrazu język wysuwa. Ale skoro od początku na butli (na bardzo miękkich smoczkach, chciałam go na twardszy avent przestawić to nie chciał ssać), wędzidełko i do tego ja mało gadaliwa jestem... Mało mówię do niego :/ Częściej śpiewam
język wysuwa bo zęby chowa albo masuje Krzyś ciagle tak robi jak chcę zajrzeć. będzie mały śpiewak!
Cytat:
a babciowe brum-brumowanie i am'anie traktuję krótko. "Michałku babcia pyta gdzie jest twój samochód", "babcia pyta czy chcesz jeść". niech on sobie amuje i brumuje, ma prawo. babcia powinna posługiwać się językiem polskim i mam w nosie, że chamska jestem
jesteś wielka
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49325402]Artek wszystko powtarza. Mówię mu dziś miś, on mówi my i pokazuje wszystkie misie w pokoju <3 Szczere mówiąc akurat mowa myślę, że u niego dość sprawnie się rozwija. Ale to fakt, ja gadam do niego non stop, ludzie się na mnie gapia jak na idiotke, jak zastanawiam się na głos jaki jogurt mu wziąć czy ile bułek, ale mam to gdzieś.[/QUOTE]
ja też tak mam. jak chodzimy po sklepie to wszyscy na nas patrzą
Cytat:
T. też mówi "miś". a "ś" wymawia tak jakby od tego losy świata zależały.

Cytat:
Maksiu właśnie obyczaja niekapka. bardzo mu się podoba i pije nawet.

widzę, że temat butelek i smoczków się rozwinął i zgłupiałam. kiedy najlepiej odsmoczkować? ja staram się dawać smoczek w ostateczności. jak już zasypia a nie chce puścić sutka, do samochodu i na spacer (inaczej nie ma mowy o nie płakaniu) i jak już bardzo nieszczęśliwy.
co z piciem gdy karmię piersią. do tej pory nie dopajałam go niczym. kiedy mam zacząć coś dawać? co? i w czym?
w szafce kuchennej stoją dwa niekapki, jedna butelka avent, jedna disney i chyba cała zastawa dziecięca z ikei. oczywiście wszystko prezenty więc nie miałam wpływu na to co to takiego jest. tylko avent użyty kilka razy, reszta nówki.
no i oczywiście kilka soczków bobovita.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości