|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
To na pewno ten przedświąteczny okres gdzie wszyscy są zabiegani i nikt nie ma czasu na forum
|
#3152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() . Fakt faktem do ogłoszenia upadłości od złożenia wniosku jest dłuuuuuuuuuuga droga no ale prędzej czy później w razie czego i tak się kasę z zusu dostanieNo cisza na forum, wszyscy ze szmatami latają, pierniki pieką itd ![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Mi już tylko połowa okien została do mycia a teraz czekam na szanowną teściową, która nie wiem o której przyjedzie bo MUSI wcześniej iść na paznokcie ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Swoją drogą jeżeli któraś z Was ma te kaszki Holle o numerze serii które wcześniej podałam to Gemini zwraca kasę za nie. Może komuś ta inf się przyda |
|
|
|
|
#3153 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pytanie. Wiem że cześć dzieci już jest ochrzczona (jak nie wszystkie). Ja będę chrzcic Emila teraz 27.12 i mam pytanie. Co ja do tego chrztu (samej ceremonii) potrzebuje? Jestem kompletnie zielona. Podobno jakąś koszulkę i świecę? Prawda? Jeszcze coś?
|
#3154 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie się witam w przerwie od sprzątania
![]() do chrztu potrzeba szatke (koszulke) i świece. Do świecy przydaje się okapnik na wosk ![]() Przeczytałam wszystko ale nie pamiętam do czego chciałam się odnieść ![]() Idąc za rada Limonki chciałam ponarzekać że moje dziecko dalej nie chce zupek i często budzi się w nocy Dziś dałam mu pieroga na sprobowanie - głupi pomysł Z plusów Kuba 25 minut leżał dziś przed drzwiami tarasowymi i podziwiał drzewka i krople na szybie zdążyłam spokojnie zjeść śniadanie i wypić kawę a co to będzie jak będzie śnieg prószył ![]() Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
|
#3155 |
|
Zadomowienie
|
Czy ktoś mi może pożyczyć trochę cierpliwości ?
![]() Niech mu już wyjdą te dwójki, są już pod samym dziąsłem i coś się przebić nie mogą.
|
#3156 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
Kate- witaj i odzywaj się częściej ![]() Ela- wyobraź sobie, że dziś nawet zupkę brokułową zjadła ładnie, chociaż ostatnio warzywa są u nas na cenzurowanym ![]() Chociaż teraz, gdy ją pochwaliłam, pewnie znów się popsuje, bo o ile dobrze pamiętam, moc tego forum działa w dwie strony ![]() Ola jadła warzywa i przestała czy nigdy nie była ich smakoszką? A jak u Was z jedzeniem kaszek, owoców itd.? Tygrysku- głupie głupoty mówisz... Prawie każda z nas biega po lekarzach. Moja Emilka też miała robione echo serduszka (też mamy się na kontrolne zgłosić za rok), była u neurologa, na USG przezciemiączkowym. Wydaje mi się, że teraz większość maluchów jest badanych wzdłuż i wszerz, pewnie dlatego, że obecna diagnostyka na to pozwala. Filupka- u nas to się nazywa "szatka" i wygląda jak serwetka. Ciekawe czy to to samo co koszulka? Plus świeca oczywiście. I pieniążki na opłatę Ag9- kciuki za szybkie przebicie się dwójek! Mara- dodatkowa kasa przed świętami to fajna sprawa. Byłam wczoraj u lekarza. Mam zapalenie ucha i gardła. Najbardziej podobało mi się, gdy lekarz zapytał czy chcę zwolnienie. Gdyby mnie tak gardło nie bolało, to bym się głośno i serdecznie uśmiała Z porządkami świątecznymi nie zamierzam się w tym roku spinać. Uważam, że taka czystość jaką utrzymuję na co dzień w zupełności wystarczy, tym bardziej, że to raczej my będziemy jeździć w gości, a nie odwrotnie. Jak mi brudne okna będą przeszkadzać, to zasłonię rolety ![]() Moja firma pozytywnie mnie zaskoczyła, bo dziś dostałam maila, że mam odebrać bony świąteczne. Mimo, że cały rok nie było mnie w pracy. Jestem w szoku, to do nich nie podobne! ![]() Poza tym umówiłam się w środę na sesję świąteczną Milki. Znalazłam dziewczynę, która zgodziła się ją zrobić za bardzo rozsądną cenę i to u nas w domu, więc nawet nie muszę się nigdzie fatygować. Potem okazało się, że mamy wspólną znajomą i cena zrobiła się jeszcze bardziej rozsądna ![]() Milka naprawiona. Po moim kryzysie nie ma śladu. I tyle u mua.
|
#3157 |
|
Rozeznanie
|
Alwa, Limonka dziękuję
widziałam, że ta szatka to ma postać albo serwetki albo koszulki albo sliniaka. ..ja wezmę jednak serwetke (husteczke).Limonka a taka świąteczną sesję robicie? To czekamy na fotki
|
#3158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kuba napraw sie Cytat:
za szybkie przebicie!Limonka graty za rozsadna cene sesji!! no i za bony, milo z ich stronyWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#3159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
am zrobić![]() p ół chałupy wysprzątałam ale ogólnie śpi jak Adaś wychodzi do przedszkola tak od 8-10 potem idzie spac koło 13 na pół do godziny potem śpi jeszcze raz tak koło 16 czasem 17 i najpóźniej o 21 już śpi wię to mały leniuszek
|
|
#3160 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3161 | |
|
Zadomowienie
|
Hey córo marnotrawna
Fajnie, że się odezwałaś![]() Łączę się z Tobą w bólu- u nas też jedna drzemka około 11:30-13:00 Hanka wstaje zwykle przed 6 więc po 16:30 już załącza się maruda i tak do 19 Kate a Majka czemu na rehabilitację ![]() Limonka ale masz fajnego pracodawcę, miło z ich strony Zdrówka dla Ciebie ![]() Tygrysku i bardzo dobrze, że chodzicie po lekarza i specjalistach. Lepiej na zimne dmuchać, żeby coś nie umknęło. My nie chodziliśmy i mam do siebie pretensje, bo pewnie by ktoś wcześniej zdiagnozował Hankę i już byśmy byli przynajmniej w połowie rehabilitacji ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
Dwójki w końcu wyjda i Gabryś znów będzie kochanym synkiem mamusi![]() (ale rozumiem Cię doskonale, bo u nas trójki idą i idą i idą... i wyjść nie mogą Hanka znów płacze przy ćwiczeniach, ale są poprawne reakcje
|
|
#3162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Maja ma asymetrię i słabe napięcie mięśniowe od pasa w górę. Czekałam na te rehabilitacje 5miesięcy i na początku chodziłam jeszcze odpłatnie. Miałyśmy identyczne ćwiczenia co Ty .Dodatkowo musiałam z nią ćwiczyć w domu to samo, ale efekt był. Teraz mamy inne ćwiczenia bo Maja umie chodzić przy meblach dodatkowo w pakiecie jest jeszcze logopeda i psycholog czyli full wypas
|
|
|
|
|
#3163 |
|
Zadomowienie
|
Kate - a kto i na jakiej podstawie zdiagnozował to słabe napięcie?
Bo tak się zastanawiam, nas nigdy nikt pod tym kątem nie badał Dziewczyny, trójki idą u maluchów czy czwórki? Bo jak patrzę w kalendarz ząbkowania, to najpierw powinny wychodzić czwórki a dopiero potem trójki..
|
#3164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co ząbków to nie mam pojęcia u nas na przykład dwójki górne wyszły przed jedynkami górnymi to się nie zdziwę jak pojawią się najpierw czwórki
|
|
|
|
|
#3165 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ależ mi się jej żal zrobiło! dobrze, że jest poprawa i efekty widać! Podziwiam Was, że dałyście radę ćwiczyć mimo wszystko![]() Cytat:
Obecnie chodzimy prywatnie i czekamy na rehabilitację na nfz. Wtedy mamy też wizytę u neurologa i w pakiecie tak jak Kate psycholog, logopeda. Ja żałuję, że nie poszłam wcześniej sama do neurologa, choćby prywatnie a nasz wcześniejszy pediatra, a nawet dwóch nic nie widział---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Zmyliło mnie to, że Hanka od 4m-ca dźwigała/podnosiła głowe i ramiona-jakby do siadu. Więc myślałam- silna jest. Akurat Jak kiedyś będę mieć 2 dziecko to na bank idę do neurologa-na wszelki wypadek i na rehabilitację chyba tuż po urodzeniu zapiszę-na zapas bo terminy są koszmarne
|
|
#3166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, że efekty ćwiczeń już są. A dlaczego jeszcze do logopedy? W tym wieku? |
|
|
|
|
#3167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Frogutka dostaniesz zaraz w tyłek weź się nie obwiniaj Ja też nie przejmowałam się i nie przejmowałabym się gdyby Ola nie siadała, czy coś, więc też popełniłabym ten "błąd" i nie poszła do lekarza myśląc, ze dziecko rozwija się w swoim tempie. Także wyluzuj, nie jesteś specjalistką, masz prawo nie wiedzieć czegoś. Za rok już nikt nie będzie pamiętał o waszych rehabilitacjach, a Hanka będzie w rozwoju pewnie dalej niż nie jedne dziecko z naszego wątku ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- A i jeszcze jedno. Gdyby nie ten wątek, to nawet nie wiedziałabym co to neurolog i od czego on jest
|
|
#3168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Frogutka super ze juz widac efekty cwiczen! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3169 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem trochę sceptycznie nastawiona do ćwiczeń z niemowlakami, nie wiem jakoś w moim odczuciu efekty ćwiczeń mogą być po prostu kolejnym etapem rozwoju albo... efektem placebo. Ale to tylko moje zdanie
![]() Nie chodzi mi tu oczywiście o jakieś poważne schorzenia czy zaburzenia rozwoju, ale takie np. problemy z napięciem mięśniowym albo trochę wolniejszy rozwój... A teraz z innej beczki, znacie jakieś domowe sposoby na kaszel u malucha?
|
#3170 |
|
Zadomowienie
|
Ela87 dzięki za postawienie do pionu
Masz sporo racji i doceniam Twoją szczerość oraz zdrowo-rozsądkowe podejścieAg też miałam podobne podejście do rehabilitacji. Myślałam może trochę taka modna, może nadopiekuńczość rodziców i lekarzy itp. Dopóki nie okazało się, że Hankę też trzeba rehabilitować ![]() Może akurat poprawa u Hanki wynikła sama z siebie, a może to efekt ćwiczeń-tego nie wiem.
|
#3171 |
|
Raczkowanie
|
Cześć ja na chwilkę u nas czarna seria trwa- po doustnie antybiotyku zniknęła gorączka ale pojawiły się biegunki po 6 razy dziennie i Emilka dostała zastrzyki :-( a jeszcze teraz ja mam angina i tez antybiotyk a do pracy muszę niestety chodzić :@ mam już dość bo ile można.
Panna Emilka nadal budzi się w nocy po 5 razy,kaszki i zupki nadal fee a waga ciągle stoi. Może po tej chorobie coś zacznie tyc. Co do lekarzy tygrysku to ja obeszłam juz gastrologa neurologa rehabilitana laryngologa a pediatre w ostatnich 2 tyg chyba 10 razy i jeszcze wizyta na izbie w szpitalu- wiec ja poproszę juz nowy rok. W oczekiwaniu na zbudzenie się małej pozdrawiam i uciekam spać
Emilka 3.04.2014 Edytowane przez TynkaG Czas edycji: 2014-12-13 o 21:09 |
|
|
|
#3172 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Co do kaszlu niestety nie pomogę, ale chętnie poczytam jeśli ktoś coś wie na ten temat
|
|
|
|
|
#3173 |
|
Zakorzenienie
|
witam stare i nowe mamuśki, które zdecydowały się wyleźć zza krzaka :P
życzę wszystkim potrzebującym dużo zdrówka i siły! i... sama proszę o to samo, bo Ewa dziś wieczorem zagorączkowała i stwierdziła, że boli ją ucho (katar od wczoraj, z kaszlem od razu, tydzień pochodziła do przedszkola po tym zapaleniu uszu...). idę sobie |
|
|
|
#3174 |
|
Moderator
|
Tynka - przykro mi
Dużo zdrówka dla Was ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Margo - dla Ewy też |
|
|
|
#3175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do kaszlu to nam pomógł syrop z sosny . Moja mama robiła go wiosną. Pomaga i jest bardzo smaczny. Tylko, że teraz nie da się go zrobić dobry tez jest syrop z cebuli ale nie wiem czy można takim maluchom go podać.
|
|
#3176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A nie wiem właśnie jak syrop z cebuli, bo surowa cebula jednak dość ciężkostrawna. No nic, zobaczymy, mam nadzieję że mały sam sobie poradzi z tym kaszlem, narazie nie jest on często więc poczekamy... A to mój mały pomocnik mikołaja w poszukiwaniu zaginionego worka z prezentami
|
|
#3177 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla Ewy i Emilki dużżżżżżżżżżżo zdrówka!!!
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Co do ćwiczeń to u nas na przedostatniej wizycie neurolog mówiła, żeby ćwiczyć kilkadziesiąt razy dziennie obroty, bo inaczej na rehabilitację wyśle( młoda się bardzo mało obracała). Ćwiczyłam kilka dni kilka serii dziennie , ale młoda często się tak napinała, że nie dało się jej obrócić. W końcu dałam jej luzu iw ogóle nie ćwiczyłam. Na ostatniej wizycie u neurologa już było wszystko ok. Nic nie wspomniała o asymetrii, młoda się ładnie obraca, pełza do przodu, opiera się na kolankach i rękach (jeszcze nie raczkuje, nie siada sama...) Wszystko jest ok wg neurolog. Ja z młodą nie ćwiczyłam, sama się wszystkiego nauczyła |
|
|
|
#3178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ten co mama robiła to jest dla Emila więc sama sosna i cukier
|
|
#3179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Syrop z cebuli można, a przynajmniej ja Oliwierowi dawałam i nic mu po tym nie było - w końcu to tylko cebula i cukier. No chyba, że któreś dziecię jest wrażliwe na cebulę i ma po tym jakieś sensacje typu gazy czy coś... A tak w ogóle to dzień dobry bo ostatnio tu nie zaglądałam, miałam bardzo intensywny weekend i w ogóle czas mi ucieka przez palce teraz podwójnie, bo chodzę na rehabilitację (podleczam swój kręgosłup...) i zjada mi to 2 godziny dziennie.
|
|
|
|
|
#3180 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

widziałam, że ta szatka to ma postać albo serwetki albo koszulki albo sliniaka. ..ja wezmę jednak serwetke (husteczke).

za szybkie przebicie!
no i za bony, milo z ich strony
hej współczuję zapalenia ale zazdroszczę spania. U nas została jedna drzemka przed południem i to krótka a popołudniu zaczyna się jeczenie aż do pory spania 
Dwójki w końcu wyjda i Gabryś znów będzie kochanym synkiem mamusi
.Dodatkowo musiałam z nią ćwiczyć w domu to samo, ale efekt był. Teraz mamy inne ćwiczenia bo Maja umie chodzić przy meblach dodatkowo w pakiecie jest jeszcze logopeda i psycholog czyli full wypas
u nas na przykład dwójki górne wyszły przed jedynkami górnymi to się nie zdziwę jak pojawią się najpierw czwórki
weź się nie obwiniaj