Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-14, 14:03   #3031
201604301943
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Nic tylko zgłosić kolegę do akcji ...

Dokładnie. Niestety wiem o dość radykalnych nurtach katolickich, które wręcz nakazują posiadanie jak najwięcej dzieci (bez oglądania się na zdrowie, warunki materialne i inne ważne czynniki) - NPR tam jest zabroniony. Smutne to, bo ludzie mają gromadkę dzieci, narzekają, że źle się im wiedzie, ale nie motywuje ich to do poprawy warunków (chcę mieć 5-tkę dzieci, to szukam dobrej pracy).
Kolega do akcji się nie nada, bo mają tylko jedno dziecko bo wiedzą, że na więcej ich nie stać.

A czy to zgodne z zasadami wiary, żeby płodzić dzieci, które będą głodować i marznąć?
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:06   #3032
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Mnie też już nic nie zdziwi jak pod #mojapaczka na fb znalazłam zdjęcie, na którym było.. 71 paczek dla jednej rodziny.

Chociaż robione przez przedszkole, podstawówkę, gimnazjum i liceum, no to mogło się nazbierać..

Relacja z dostarczenia paczki:
Dziewczynki otwierają wszystkie paczki jedna po drugiej, a było ich , aż 18, tylko słychać oh i ah....i w tle chichot... dobrały się do tableta radość przeogromna , a gdy zobaczyły drugiego tableta to już w ogóle w siódmym niebie były obie... na koniec został jeden karton otwierają go i jedna do drugiej:
-Zobacz ciekawe co to jest??!!
-Otwieraj szybciej- mówi druga
-Patrz to chyba telewizor!!
-Tak to telewizor !!!
-Wiesz co to chyba Tata nam go załatwił..... (Tata zginął w wypadku samochodowym w styczniu 2014r)
- Starsza podchodzi do okna, patrzy w niebo i mówi TATUSIU DZIĘKUJE

Kto to pisze
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:08   #3033
201604181004
Konto usunięte

co

skąd to macie

LOL
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:10   #3034
exist_
Zakorzenienie

#mojapaczka na fb - te inne kfiatki

ja wiem co powinnam teraz robić a czego nie robię
Stary 2014-12-14, 14:16   #3035
201801191006
Konto usunięte

fejs:
Cytat:
ja tez przez 2 lata dostawalam szlachetna paczke i plynely mi lzy ze sa ludzie ktorzy pomagaja
czy paczki sie nie powinno dostawac tylko raz?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:22   #3036
tuRmaNIA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Kolega do akcji się nie nada, bo mają tylko jedno dziecko bo wiedzą, że na więcej ich nie stać.

A czy to zgodne z zasadami wiary, żeby płodzić dzieci, które będą głodować i marznąć?
Ej, ale ktoś tu przytaczał bezdzietne małżeństwo, które zakwalifikowało się do SzP

_________________________ _________________
Pociągnięte z mojego małego traktora 8)

bynajmniej =/= przynajmniej
tuRmaNIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:25   #3037
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
fejs:

czy paczki sie nie powinno dostawac tylko raz?
Gdzieś mi mignęło, że mozna max 3 razy.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 14:36   #3038
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tuRmaNIA Pokaż wiadomość
Ej, ale ktoś tu przytaczał bezdzietne małżeństwo, które zakwalifikowało się do SzP
Ale odbiega od 'trendu' SzP, czyli 8 rumianych buziek, każde z innym ojcem, 9 w drodze, bez alimentów itd.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 15:30   #3039
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Mnie też już nic nie zdziwi jak pod #mojapaczka na fb znalazłam zdjęcie, na którym było.. 71 paczek dla jednej rodziny.

Chociaż robione przez przedszkole, podstawówkę, gimnazjum i liceum, no to mogło się nazbierać..

Dziewczynki otwierają wszystkie paczki jedna po drugiej, a było ich , aż 18, tylko słychać oh i ah....i w tle chichot... dobrały się do tableta radość przeogromna , a gdy zobaczyły drugiego tableta to już w ogóle w siódmym niebie były obie... na koniec został jeden karton otwierają go i jedna do drugiej:
-Tak to telewizor !!!
-Wiesz co to chyba Tata nam go załatwił..... (Tata zginął w wypadku samochodowym w styczniu 2014r)

Padlam

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 15:47   #3040
cranberry juice
ctrl alt delete

No co do papieża moje drogie... to ośmioro dzieci zapewne poczęto jak najbardziej zgodnie z prawdami wiary. I to dokładnie Kościół powinien takie rodziny wspierać. Więc myśle, że dobór rodziny w tym wypadku jak najbardziej trafny.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 15:53   #3041
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No co do papieża moje drogie... to ośmioro dzieci zapewne poczęto jak najbardziej zgodnie z prawdami wiary. I to dokładnie Kościół powinien takie rodziny wspierać. Więc myśle, że dobór rodziny w tym wypadku jak najbardziej trafny.

To niech Kościół wspiera, a nie państwo.

Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 15:55   #3042
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Już ponad 10 000 paczek doręczonych. Jak tam komcie na fb? Wszyscy zadowoleni czy są tacy co tableta nie dostali?
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 15:58   #3043
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Już ponad 10 000 paczek doręczonych. Jak tam komcie na fb? Wszyscy zadowoleni czy są tacy co tableta nie dostali?
Nie zaglądam, po co sobie wieczór psuć

Stary 2014-12-14, 15:59   #3044
WackelDackel
BAN stały

ha ha wczoraj do 'Szkła Kontaktowego' zadzwonił facio bodajże z Gdyni i łamiącym się głosem opowiedział swoją niemiłą przygodę z panią, którą obdarował w ramach S. P.
Otóż zaangażował do pomocy swoje czeteroletnie dziecko, ostatnich kilka dni poświęcili na gromadzanie potrzebnych rzeczy dla wybranej przez siebie rodziny, pozałatwiali co tam trzeba było i przekazali paczkę do dostarczenia.
Tego samego dnia wieczorem facet dostał telefon od wolontariusza, że kobieta, której rodzinę obdarowali chce się spotkać.
Pojechali więc na spotkanie z nią do magazynu S. P., a tam baba na niego z pretensjami wyskoczyła, że wózek tylko jeden kupił (nie zrozumiałam, czy taki dla lalek, czy jaki) i że córki się teraz o niego kłócą, że jeszcze coś tam innego chciała, a nie dostała (czy to było nie takie jak chciała) i inne tego typu miłe komunikaty wysyłała w stronę swoich darczyńców
Facet był autentycznie wstrząśnięty i pytał co on ma teraz powiedzieć swojemu dziecku.
Żal.pl

Edytowane przez WackelDackel
Czas edycji: 2014-12-14 o 16:01
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 16:09   #3045
tuRmaNIA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WackelDackel Pokaż wiadomość
ha ha wczoraj do 'Szkła Kontaktowego' zadzwonił facio bodajże z Gdyni i łamiącym się głosem opowiedział swoją niemiłą przygodę z panią, którą obdarował w ramach S. P.
Otóż zaangażował do pomocy swoje czeteroletnie dziecko, ostatnich kilka dni poświęcili na gromadzanie potrzebnych rzeczy dla wybranej przez siebie rodziny, pozałatwiali co tam trzeba było i przekazali paczkę do dostarczenia.
Tego samego dnia wieczorem facet dostał telefon od wolontariusza, że kobieta, której rodzinę obdarowali chce się spotkać.
Pojechali więc na spotkanie z nią do magazynu S. P., a tam baba na niego z pretensjami wyskoczyła, że wózek tylko jeden kupił (nie zrozumiałam, czy taki dla lalek, czy jaki) i że córki się teraz o niego kłócą, że jeszcze coś tam innego chciała, a nie dostała (czy to było nie takie jak chciała) i inne tego typu miłe komunikaty wysyłała w stronę swoich darczyńców
Facet był autentycznie wstrząśnięty i pytał co on ma teraz powiedzieć swojemu dziecku.
Żal.pl
Masakra
Ludzie nie doceniają tego co dostają...
Na miejscu tego gościa powiedziałabym tej babie, że jak się nie podoba to może oddać i nie mieć nic

_________________________ _________________
Pociągnięte z mojego małego traktora 8)

bynajmniej =/= przynajmniej
tuRmaNIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:09   #3046
I ona
Zakorzenienie

1.W ogóle w paczce nie powinny pojawiać się rodziny, których dochód na członka po opłacenia rachunków wynosi 300 i więcej osób. Ja rozumiem, że nie jest to mało, ale nie można tego też nazwać biedą na litość!
Bo:
rodzina z 2 dzieci to 4*300=1200 zł na samo jedzenie tylko. Przepraszam czy jest to mało? Nie jest to szał, ale nie jest to kwota za którą nie można kupić jedzenia. Trzeba tylko gospodarności, no i oczywiście nie palenia papierosków czy popijania piwek przez rodziców.

2. Rodziny nie powinny być zgłaszane przez innych ludzi, bo tak o to koleżanka koleżanke zgłosi, a ta koleżanka inną - może którejś się uda. A co z ludzmi najbardziej biednymi? Nic. Wolontariusze powinni udać się do każdego Domu Pomocy Społecznej i stamtąd otrzymać lliste rodzin faktycznie biednych i z jasną sytuacją rodzinną. Do nich powinni udać się na wywiad.
Pochodze z wioski gdzie jest masa rodzin czy ludzi samotnych żyjących naprawde biednie i utrzymujących się za 200-300 zł na osobę ale z rachunkami włącznie a nie po odliczeniu. Więc o czym my w ogóle mówimy.

3. Paczka ma być podobno impulsem do zmiany sytuacji. Obawiam się, że w niektórych przypadkach na gorsze. Impulsem do zmiany byłoby np opłacenie jakiegoś kursu podnoszące kwalifikacje dla bezrobotnego a nie telewizor. Tablety, pjelki dla dzieci - sa chyba tylko impulsem do odciągania od nauki.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:11   #3047
skazana_na_bluesa
.

was zaskakuje średnia wartość paczki, a mnie średnia liczba osób, która robiła paczkę. szok.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:17   #3048
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
czyli to nie jest tak, że jak wpłacam 700zł to całość otrzymuje w jakiś sposób to dziecko?
dobra, dlaczego mnie to w ogóle zdziwiło...
Przecież te dzieci nie mają swojego subkonta
Za moich czasów było tak, że poszukiwano szkół do projektu, tam wybierano dzieci - jeśli znalazł się wolontariusz, to dziecko miało swojego tutora. Nie było żadnych wpłat.

Ze strony mamy wyliczony koszt udziału dziecka w projekcie:
Prawdziwa, partnerska rekrutacja Tutaj faktycznie koszt pozyskania tutora - materiały promocyjne no i szkolenia (często prowadzone pro bono przez innych wolontariuszy).
Osobisty tutor - praca wolontariusza
Cotygodniowe zajęcia - czas i dojazd wolontariusza - nikt tu nic nie płaci
Wyprawka na początek roku To rzeczywiście otrzymuje dziecko --
indeks sukcesów, teczka, materiały firmowe - ale koszty nie są powalajace. Poza tym częściowo fundują je sponsorzy strategiczni - są miejsca na logówki.
Inauguracja na wyższej uczelni Owszem, jest taka inauguracja i ona kosztuje - wynajęcie sali - występy w ramach programu artystycznego - ale dużo rzeczy załatwia się pro bono albo po niższych kosztach
Wypracowanie partnerskiego kontraktu chyba cecha współpracy -
Spotkania z inspirującymi ludźmi To również często jest pro bono, sami wolontariusze często mają bardzo nietypowe zainteresowania i dzielą się nimi w większej grupie
Odkrywcze wyprawy i przygody Zdarzają się wyjścia - ale bardzo rzadko. Kiedyś naprawdę musiałam się o nie dopraszać, funduszy nie było. Teraz być może jest lepiej, ale nie sądzę, żeby było to raz w miesiącu
Dzień Dziecka w fotelu prezesa Załatwiane przez partnerów strategicznych i sponsorów - dla nich to świetna forma reklamy
Gala Sukcesów Podobnie jak w przypadku inauguracji

Tak jak pisałam wcześniej, to zupełnie inaczej wygląda w praktyce. Faktycznie koszt udziału dziecka i wolontariusza w projekcie jest znacznie mniejszy niż wymieniona kwota. Reszta idzie na funkcjonowanie organizacji, ośrodków w różnych miastach.

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
A oni nie sprawdzają tych paczek?
Bo jeśli nie to nie dziwię się, że wolą zaznaczyć, że to ma być nowe. Z drugiej strony jak ktoś wrzuci używane to też się tego nie wyłapie.
Nie sprawdzają - paczki często są opakowane ładnym papierem, są solidnie obklejone - każdą ingerencję byłoby widać. Natomiast wolontariusze są przy otwarciu paczki i stąd można się dowiedzieć, co było w środku.

Cytat:
Napisane przez tuRmaNIA Pokaż wiadomość
Witam!
Trafiłam dzisiaj na ten wątek, nadrobiłam drugą połowę (od wilanowej małgorzaty) a godzinę później dziadek do mnie przyszedł, żeby mu wysłać SMS na SzP
Witaj w wątku Ale nie wiem, czy przebrniesz przez całość bez nerwów, bo tu non stop w prezentach pojawia się prośba o PERFUMĘ

Cytat:

-Tak to telewizor !!!

Gdzie to znalazłaś? Nie umiem się dokopać przez morze selfików wolontariuszek z dziubkami.
Na ten opis nie mam co powiedzieć, witki mi opadły. Na pewno z zazdrości, bo nie mamy TV ani tableta.

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość

E, widywałam rodziny z jednym dzieckiem, dwójką ( i to dziećmi zdrowymi, dwójka rodziców).

Co do drugiego - na zdrowy rozum (nawet u wierzącego człowieka) jednak jest to robienie dzieciom krzywdy. O liczbie dzieci w rodzinie mają decydować sami małżonkowie, kierując się roztropnym namysłem i wielkodusznością (...) - to z encykliki.
Natomiast trochę mnie zaszokował wybór rodziny przez papieża i wzmianka o tym, że wybierając taką rodzinę chciał wskazać, jaki powinien być ideał rodziny

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Jak zanalizujesz telewizyjne reportaże albo artykuły z wręczania paczki od hierarchów kościelnych, to zobaczysz że dostają ją tylko małżeństwa, wielodzietne. Chore dziecko to bonusik. Wielu ludziom włącza się instynkt, kiedy słyszą o potrzebującej rodzinie z dziećmi.

Cytat:
Napisane przez WackelDackel Pokaż wiadomość
Żal.pl
Nie chciałabym być na miejscu tego pana i jego rodziny.
Mądry wolontariusz zapisze, że rodzina roszczeniowa i nie włączy jej do akcji. Wolontariusz będzie się wykłócał o to, że zabrakło wszystkiego.

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-12-14 o 17:19
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:20   #3049
skazana_na_bluesa
.

albo cytat z fb: "Szymon, lat 4 (gdy wnosilismy 60 paczek do dwupokojowego mieszkania): Prosze Pani!! Ale ten Mikolaj to nas musi kochac!!"

dziz, 60 paczek o.O

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:21   #3050
20160901857
Konto usunięte

Mnie zaskakuje ilośc rodzin w paczce. Biorąc pod uwage możliwości rozpłodowe tych ludzi, za parenascie lat dojdzie do sytuacji, gdzie normalna mniejszość bedzie utrzymywać patologiczna i nieporadna życiowo większość.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:22   #3051
Mania Mufina
Raczkowanie

My w szkole z dzieciakami z wolontariatu robiliśmy paczki dla 25 rodzin pomimo wszystko trzeba przyznać że dzieciaki bardzo chętnie angażują się w akcje charytatywne
Mania Mufina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:29   #3052
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mania Mufina Pokaż wiadomość
My w szkole z dzieciakami z wolontariatu robiliśmy paczki dla 25 rodzin pomimo wszystko trzeba przyznać że dzieciaki bardzo chętnie angażują się w akcje charytatywne
Tak dzieci są zawsze chętne jak to dzieci, szkoda że za pieniążki rodziców.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:29   #3053
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Gdzie to znalazłaś? Nie umiem się dokopać przez morze selfików wolontariuszek z dziubkami.
Na ten opis nie mam co powiedzieć, witki mi opadły. Na pewno z zazdrości, bo nie mamy TV ani tableta.
Przekopałam się przez to - dziś miało powstawać dzieło mojego życia (praca lic ) więc musiałam coś robić żeby tego nie pisać Słit buźki i zdjątka są takie inspirujące
Telewizor mamy, ale na tableta nas nie stać
I mikołaj też nam nie przyniósł

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
albo cytat z fb: "Szymon, lat 4 (gdy wnosilismy 60 paczek do dwupokojowego mieszkania): Prosze Pani!! Ale ten Mikolaj to nas musi kochac!!"

dziz, 60 paczek o.O
60, 71, kto da więcej?!

Cytat:
Tia, niektóre dzieci bardzo chętnie. Wręcz rezygnują z własnego mikołaja żeby kupić tablecika rumianym pociechom ze SzP.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 17:31   #3054
Mania Mufina
Raczkowanie

Dzieci w tym roku poważnie się postarały!

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Tak dzieci są zawsze chętne jak to dzieci, szkoda że za pieniążki rodziców.

Liczą się chęci
Stary 2014-12-14, 17:34   #3055
a34
Zakorzenienie

Cytat:

Liczą się chęci
Podobnie jak u rodziców rumianych buziek szukających pracy od lat
Stary 2014-12-14, 17:34   #3056
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
To niech Kościół wspiera, a nie państwo.
No toż właśnie Kościół w osobie papieża wsparł

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 17:35   #3057
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

Tia, niektóre dzieci bardzo chętnie. Wręcz rezygnują z własnego mikołaja żeby kupić tablecika rumianym pociechom ze SzP.
jak sobie o tym przypomnę to od razu mi ciśnienie skacze.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 17:39   #3058
Mania Mufina
Raczkowanie

Oj przesadzacie. Uczę w gimnazjum i siedzę w wolontariacie z kilkoma innymi babeczkami więc musze bronić moje dzieciaki! Świetnie się spisują jeśli chodzi o różnego rodzaju akcje... Co z tego że za pieniądze rodziców? Mają isc zarabiać na ulice czy co? Zastanówcie się trochę 😂
Stary 2014-12-14, 17:40   #3059
zakonna
Naczelna Nastolatka

lepiej byście w tej szkole na schronisko zrobili zbiórkę, większy pożytek i naprawdę edukacyjnie.
Stary 2014-12-14, 17:42   #3060
Mania Mufina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
lepiej byście w tej szkole na schronisko zrobili zbiórkę, większy pożytek i naprawdę edukacyjnie.

Oczywiście że mamy zbiórki na nasze schronisko i ściśle z nim współpracujemy, ale to nie moja działka. Jak mówiłam, jest nas kilka i każda zajmuje się czymś innym
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości