|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek dla kawoszy
Ja lubiłam Woseba Brasil, delikatna w smaku ale nie słaba, ale wymagań też wielkich nie mam, ot żeby nie była kwaskowa i cierpka
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zadomowienie
|
Podpinam się do grupy wsparcia. Kocham kawę, dzień bez przynajmniej 3 kubków to dzień stracony
![]() Czołowe miejsce w mojej kuchni zajmują ekspres i kawiarka. A ostatnio oszalałam na punkcie gotowanej kawy w-g kuchni 5 przemian
"Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć." Edytowane przez Negra1987 Czas edycji: 2014-12-03 o 08:09 |
|
|
|
|
#273 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim. Dołączam do wątku!
![]() Uwielbiam Kawę - nie ze względu na kofeinę ale dla jej smaku i aromatu. Poranna kawa to mój rytuał - nie pamiętam kiedy zaczęłam bez niej dzień. Ale piszę bo może ktoś z was mi pomoże znaleźć kawę, albo jakiś jej substytut, który zachowa smak kawy a będzie miał mało substancji drażniących. Moje pytanie wynika z problemów żołądkowych i trawiennych związanych właśnie z kawą.
|
|
|
|
|
#274 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#275 |
|
Przyczajenie
|
Bananowiec76 pisał kilka stron wcześniej o jakiejś kawie z apteki. Więc przegrzeb forum
|
|
|
|
|
#276 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za podpowiedzi -rzeczywiście powinnam zacząć od przeglądnięcia całego forum.
![]() Bananowiec76 możesz napisać coś więcej o tej kawie Gentile? W jakiej aptece ją kupiłeś? Rzeczywiście mniej drażni żołądek? |
|
|
|
|
#277 |
|
BAN stały
|
Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs ½ szklanki wody łyżka stołowa śmietany kremówki 1 jajko 3 łyżeczki cukru 2-3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Zaparz kawę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Żółtko oddziel od białka, utrzyj z cukrem na białą, gładką masę, a następnie wymieszaj z czekoladą i śmietaną kremówką. Białko ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do kremu. Krem połóż na wierzch kawy. Możesz udekorować napój ziarnami kawy. |
|
|
|
|
#278 |
|
Przyczajenie
|
Witam po krótkiej przerwie
![]() Kawa o której pisałam jest znanej włoskiej marki bristot, a kawa nazywa się gentile. Kupiłam ją w aptece zdrowie ![]() Jeśli chodzi o smak to jest bardzo delikatna i kremowa – nie jest ani kwaśna ani gorzka. No i najważniejsze, na co zwraca uwagę sam producent, kawa nie podrażnia żołądka. Jest ona wskazana dla osób ze zgagą, niestrawnością i problemami trawiennymi. Ja sama po kawie miewałam różne dolegliwości, odkąd przestawiłam się na gentile widzę dużą poprawę. |
|
|
|
|
#279 |
|
Przyczajenie
|
bananowiec76 - dzięki za odpowiedź
Chyba zachęciłeś mnie i sama przejdę się do apteki ![]() Zastanawiam się tylko jakim cudem kawa ta nie drażni żołądka skoro inne tak działają? Czy aby na pewno smakuje ona jak kawa? Edytowane przez Lisaaaa Czas edycji: 2014-12-15 o 14:23 |
|
|
|
|
#280 |
|
Przyczajenie
|
Sama byłam sceptycznie nastawiona do gentile - próbowałam już wielu kaw i niemal wszystkie wywoływały u mnie złe skutki.
![]() O tej kawie trochę poczytałam, zresztą w aptece dostałam ulotkę. ![]() Z informacji tam zawartych wynika, że ziarna kawy są pokryte woskami, które mogą wywoływać problemy trawienne. Gentile jest pozbawiona tych wosków przez co łatwiej ją przyswoić. Wujek google niewiele o tym mówi, ale znalazłam takie informacje: http://www.i-apteka.pl/product-pol-4...adka-250g.html http://www.suppleo.pl/bristot-kawa-gentile-250-g,3,4,33 Edytowane przez bananowiec76 Czas edycji: 2014-12-16 o 11:58 |
|
|
|
|
#281 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za informacje - też nie wiedziałam że kawa ma woski
Chyba skuszę się na to gentile. Po jakimś czasie opiszę swoje wrażenia
Edytowane przez Lisaaaa Czas edycji: 2014-12-17 o 15:19 |
|
|
|
|
#282 |
|
Przyczajenie
|
Ku mojemu zaskoczeniu w sobotę udało mi się kupić kawę gentile w Rossmannie. Była degustacja i promocja tej kawy, więc się skusiłam
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#285 |
|
Konto usunięte
|
Piję od niedawna kawę, po 2-4 szklanki dziennie, ale nie na stałe tylko w ramach pewnej kuracji ;-). Piję taką sypaną, w sumie nie znam się na kawach i nie wiem czy taka mocniejsza czy ta rozpuszczalna.
|
|
|
|
|
#286 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim
![]() Obiecałam, że opiszę moje wrażenia na temat kawy Gentile. Kupiłam ją na promocji w Rossmanie i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona Gentile piję już ponad miesiąc i widzę efekty. Zgaga zniknęła a moje problemy żołądkowe się zmniejszyły. i co najważniejsze Kawa ma smak kawy - choć dla mnie mogłaby być mocniejsza W rossmanie rozdawane były też ulotki z informacjami o kawi, więc odsyłam do9 strony podanej na ulotkach: https://www.suppleo.pl/bristot-kawa-...e-250-g,3,4,33 |
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Pił ktoś zieloną kawę? Ostatnio co raz częściej widzę w sklepach , ciekawa jestem jak smakuje.
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś widziałam ją w Realu.
|
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek dla kawoszy :)
Wiem, ze kawiarki sie nie myje detergentami. A co z taka typu mukka? Niewymyte mleko brzydko pachnie. Jak sobie radzicie?
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
Skusiłam się na pójście do rossmana niestety nie było już kawy gentille
Weszłam również do apteki i ku mojemu zdziwieniu leżała tam ulotka gentile i właśnie tak udało mi się zakupić tą kawę. Faktycznie nie jest bardzo mocna ale akurat ja wolę takie. Mogę polecić. Piję ją już dwa tygodnie mam nadzieję, że na dłuższą metę mój organizm ją zaakceptuje.
|
|
|
|
|
#293 |
|
Przyczajenie
|
Kiedyś, leżąc w domu na zwolnieniu lekarskim surfowałam po palarniach kawy, jako że uwielbiam zakupy przez internet, zamówiłam sobie świeżo palona kawusię z profesjonalnej palarni kawy, powiem szczerze, że jest duża różnica pomiędzy popijaną przeze mnie kawa Tchibo a kawą zamówioną w palarni FinestCoffee.pl mają tam różne rodzaje kaw, w tym zieloną. Szczerze mówiąc nie piłam jeszcze kawy zielonej ale jak zamówię nie omieszkam napisać.
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Pani Pech
|
Cytat:
Dla mnie smakuje jak zaparzona trawa ![]() Jest to tak ohydne, że nawet siłą nie mogłam się zmusić do picia ;-) |
|
|
|
|
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
Odkopuję: jaki NIE ELEKTRYCZNY młynek do mielenia kawy polecacie? Mam upatrzony Hario Skerton, ale jeszcze się waham (wolałabym coś tańszego i szczerze mówiąc nie poraża mnie wyglądem, ale z drugiej strony nie chcę wtopić w coś, co będzie miało głównie funkcję dekoracyjną). Nie musi mieć bajerów. Oby dobrze mielił i nie miał tendencji do rozlecenia się po pół roku używania.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-07-12 o 12:25 |
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak trzeba się troszkę namęczyć z mieleniem
Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam Wymieniam się Edytowane przez Figarro Czas edycji: 2015-07-12 o 13:40 |
|
|
|
|
|
#297 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#298 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wątek dla kawoszy :)
A ja jestem po prostu obsesyjną fanką irish coffe! Mogłabym ją pić codziennie, najlepiej po powrocie z pracy. Naprawdę taka duża kawka od razu mnie relaksuje. Robicie sami w domu? Z jakiej whisky korzystacie? Ja dodaję Jamesona, ale jeżeli jest jakiś sprawdzony zamiennik to chętnie sprawdzę
http://whisky.pl//delikatne/jameson.html
|
|
|
|
|
#299 |
|
Przyczajenie
|
A próbowaliście Mezcla Especial z Polo? Hiszpańska, bardzo dobra
|
|
|
|
|
#300 |
|
BAN stały
|
Jakie jest Wasze zdanie o kawie Rene India w kapsułkach?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.