|
|
#121 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zmiana zaowdu ? Co jest teraz na topie ? Dobre zarobki ?
Cytat:
-ludzie dobrze placa(albo fachowycy duzo biora ) a chyba nie tak trudno sie tego nauczyc
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście praca w usługach wykonczeniowych dobra opcja w tych czasach, wbrew pozorom brakuje specjalistów, i oczywiście programiści, informatycy dobrze mają w obecnym czasie
|
|
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
nom wiem co i jak. Potrafię położyć panele płytki, za malować pod malować, hydraulika, spawanie, mechanika, pod ciągnąć całą instalacje np na dom... Ale brak tej drugiej osoby bo samemu nie dam rady ogarnąć... Ale to już dalej w polskę trzeba jechać bo tutaj gdzie mieszkam, jest wielkie bezrobocie... Co sprzedawcy na kasach zarabiają po 5,5godz, murarze, 8-11zł więc śmiech... Nie wiem właśnie czy rzucać robotę, bo dostałem umowę na czas nie określony, co miesiąc wpada dobry grosz, ale zdrowie siada... Po roku czasu 0,75 wzrok się po gorszył... Aa o kręgosłupie nie chcę mówić.... A chcę się czegoś do robić... Musze się rozglądać puki czas jest jeszcze. Chociaż dobrze, że nie mam nikogo... Mam wolną rękę.
|
|
|
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
A co teraz robisz?
Jeżeli zdrowie Ci siada, a szczególnie kręgosłup to budowlanka to nie jest chyba najlepsza branża. W końcu nie wyobrażam sobie, że ktoś za Ciebie nosi płytki/deski/panele/pustaki, a Tobie zostaje tylko układanie. Co do tego czy to branża opłacalna zlaeży też czy pracowałbyś sam czy z kimś, czy oferowałbyś jedną czy wiele usług, no i wielu klientów "dostaje" sie z polecenia więc trzeba być cierpliwym w rozbudowaniu swojej sieci. No chyba, że chciałbyś pracować np. jako jakiś inspektor to wtedy można liczyć na mniejsze obciążenia fizyczne. Co do pracy, którą mógłbyś zacząć wykonywać dodatkowo z możliwością przejścia na cały etat to sprzedaż internetowa produktów, których nie ma na Polskim rynku może być dobrym pomysłem. No ale to trzeba dobrze rozeznać rynek i sprawdzić potencjalne możliwości. Jednym słowem dobry wywiad. Podobno BHP jest teraz na topie, ale zawsze zostaje pytanie czy jeśli skończysz kursy itp. to czy nie będzie przesytu na rynku. Jeśli też ogarniasz informatykę możesz pomyśleć o np. szkoleniach z baz danych, certyfikatach (niektóre są mile widziane u pracodawców), zarządzaniu sieciami. Pozostają też możliwości tworzenia apek na iOS i Androida, ale musiałbyś wtedy podszkolić się z programowania. Wszystko zależy też od tego co już umiesz i co mógłbyś już wykorzystać w przyszłej pracy. |
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
A pracuje jako spawacz, ślusarz, monter zawód bardzo szkodliwy. Zapotrzebowanie jest na ten zawód cały czas... Ale trzeba się liczyć, że zdrowie siada i może kiedyś będę chciał założyć rodzinę i nie uda mi się...
Rozglądam sie cały czas nad innymi branżami... Tirami jeździć po EU też mi sie nie uśmiecha.. Gmyrać w samochodach to też... Jedno i to samo wałkować... Aa programowania nie na uczysz się z dnia na dzień... W trudnej sytuacji jestem można powiedzieć. |
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Na topie jest IT i wydaje mi się, że w tym kierunku warto się rozwijać
|
|
#127 |
|
Przyczajenie
|
Wymieniłabym 2 najlepsze dziedziny: IT, finanse i bankowość. To najprężniej rozwijające się branże i jest dużo ofert.
|
|
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Jednak zostaję tutaj... Dali mi znowu podwyżkę
Może aż tak sobie zdrowia nie zniszczę
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Zmiana pracy - dylemat
Cześć Dziewczyny,
mam dość spory dylemat jeśli chodzi o moją pracę. W tej chwili jestem lektorem języka angielskiego w jednej z warszawskich szkół językowych. Pracuję 20 godzin tygodniowo + ok. 10 godzin tygodniowo dochodzi z przygotowania do zajęć w domu, przygotowania przedstawień, wywiadówki, itp. Moje zarobki to 82,50 zł brutto za 90 min zajęć, prawdopodobnie od następnego miesiąca stawka wzrośnie jakieś 2 lub 3 zł. Pracuję ok. 9 miesięcy w roku, średnio wychodzi mi ok. 2500 zł miesięcznie netto, przeliczając zarobki na 12 miesięcy. Nie za bardzo odpowiada mi ta praca, męczy mnie, nie lubię chodzić na zajęcia i prowadzić tych zajęć. Jednak jest również sporo zalet, począwszy od wolnych dni, których jest dość sporo (niepłatne), wakacje, itp. A jak wiadomo, pieniądze są bardzo ważną kwestię. Ponad to, w tej chwili jestem jeszcze studentką, dlatego szkoła zatrudnia mnie na umowę zlecenie, jednak po najbliższych wakacjach, chcąc pracować w tej szkole, musiałabym założyć własną działalność gospodarczą, a co za tym idzie, opłacać ZUS w wysokości ok. 1100 zł miesięcznie (nie płaciłabym Zus-s preferencyjnego). Jakiś czas temu aplikowałam na stanowisko sekretarza w jednym z urzędów. Wczoraj zostałam zaproszona na rozmowę na najbliższy poniedziałek. Z tego co zdążyłam się zorientować, praca nie jest raczej ustawiona pod konkretną osobę, spełniam wszystkie wymagania, a nawet sporo ponad to i wydaje mi się, że mam bardzo duże szanse na przyjęcie. Praca jest jednak tylko na zastępstwo (chyba za osobę będącą na macierzyńskim), a pensja to 2248 brutto. Praca sama w sobie by mi odpowiadała, byłam już na stażu, gdzie wykonywałam podobne czynności, jednak problemem jest pensja, dużo niższa niż w miejscu, w którym pracuję obecnie, oraz to, że jest to umowa na zastępstwo. Zdaję sobie sprawę, że praca w urzędzie jest jeszcze niepewna i może nic tego nie być, jednak chciałabym na wszelki wypadek wiedzieć, co zrobić, jeśli by się okazało, że zechcą mnie zatrudnić. Jeśli chodzi o moją ogólną sytuację finansową, to jest bardzo dobra. Mieszkam wraz z narzeczonym w mieszkaniu własnościowym, narzeczony ma dobrą, stabilną pracę i dość dobre zarobki, dlatego nie mam noża na gardle, jeśli chodzi o pracę i zarobki w tej chwili. Co byście zrobiły na moim miejscu? |
|
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana pracy - dylemat
Ja bym założyła własną działalność, pozostała w aktualnej pracy i dodatkowo poszukała zajęcia - korepetycje, druga szkoła językowa, zlecenia do tłumaczeń, itd. Czy jesteś pewna, że nie obejmują Cię pomniejszone składki na ZUS skoro by to była (prawdopodobnie) Twoja pierwsza działalność?
Czemu bym tak zrobiła? Mimo wszystko lepsze pieniądze i możliwość dodatkowego zarobkowania; pewność, że nie jestem na zastępstwo; wydaje mi się, że ciekawsze zajęcie /ale to kwestia indywidualna/. Ponadto rozwijając umiejętności językowe, masz możliwość później zatrudnienia w outsourcingu - na rynku jest masa ofert z firm, które szukają ludzi z solidną znajomością języka. Powodzenia. |
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym jak najszybciej szukała zmiany zajecia |
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Złe odbieranie własnej pracy i złe czucie się w niej odbija się nie tylko na Tobie, ale i uczniach, czyli zmierza po równi pochyłej. Zmień pracę - pod warunkiem, że druga będzie tego warta. |
|
|
|
|
|
#133 |
|
Przyczajenie
|
Weź kartkę papieru i rozpisz sobie plusy i minusy. Martwi mnie fakt, że jest to tylko umowa na zastępstwo, ale zgadzam się, że nie należy pracować w miejscu, które nas męczy. Choćby płacili więcej
|
|
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
Przebranżowienie ?
Witam wszystkich,
skończyłam inżynierię chemiczną, niestety praca jaką znalazłam mnie w ogóle nie satysfakcjonuje. Zarabiam najniższą krajową, bez szan na podwyżkę, przekręty w firmie z umowami, itp. Chciałabym się "przebranżowić", niestety kompletnie nie wiem, co jest przyszłościowe i jakie jest zapotrzebowanie na rynku pracy.
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przebranżowienie
Trochę to mało poważne, co piszesz, bo jak ktoś napisze, że przyszłościowa jest architektura wnętrz i krajobrazu to pójdziesz na kolejne studia? Powinnaś sama wiedzieć, do jakiej grupy zawodów się nadajesz, bo może paść tu mnóstwo propozycji.
P.S. Wiele się pisze o informatyce, że to wzięta branża. |
|
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie widzę sensu robienia czegoś tylko dla lepszej płacy. Może poszukaj innej pracy i oceń obiektywnie siebie na jaką pracę masz szanse ( znajomość języków, doświadczenie, odbyte staże i praktyki, specjalizacja) |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do informatyki to ostudzę zapędy Autorki - jeśli nie zna się na programowaniu/zarządzaniu sieciami/analizie to marne widzę dla niej szansę na sensowną karierę. Nauka tego trochę zajmie, a i bez praktyki może być ciężko. |
|
|
|
|
|
#138 |
|
Rozeznanie
|
Informatyka dla kobiet? Proszę was, jak już to was dadzą na help desk albo na rekrutację. Mimo, że mamy XXI wiek, to nadal jest stereotyp, że kobieta-informatyk to jak świnka morska - ani świnka, ani morska
.Nikt poważnie kobiety-informatyka nie potraktuje, przykre to ale i prawdziwe. Z chemią jak już to może coś związanego z kosmetykami/lekarstwami? Moim zdaniem nie warto Ci robić kolejnych studiów, bo czasy są niepewne i nie da się w 100% doradzić czy zawód X jest rentowny, najlepiej będzie zrobić jakąś specjalizację związaną już z nabytą wiedzą |
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pracuję w IT i wszystkie kobiety mają się dobrze, są specjalistkami w swoich dziedzinach i nikt im nie umniejsza zdolności w żaden sposób znam też ogólnopolskie środowisko IT/startupowe i wszędzie pracuje masa programistek, wszyscy traktowani są na równi, a wręcz rzekłabym, że kobiety mają lepiej
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
Gdybym miał się przebranżawiać to na:
- Specjalistę ds. social media - Marketingowca - Finanse [choć nie w kredytach / pożyczkach, bo tutaj rynek jest przesycony] Wszystko na co podałem jest spore zapotrzebowanie. |
|
|
|
|
#141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do pomysłu z kosmetyką nie jest to zły pomysł. Trzeba się rozejrzeć czy da się przebranżowić w ramach tej samej gałęzi |
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję bardzo wszystkim za informację i podpowiedzi.
Z informatyką niewiele mam wspólnego i ogólnie jestem zielona w tych sprawach, więc choćbym bardzo chciała, to nie da rady. W odpowiedzi na pytania, oczywiście, że jakby mi ktoś zaproponował, np. architekturę krajobrazu, czy wspomnianą wcześniej informatykę, to ja bym nie skorzystała, bo to w ogóle nie moje dziedziny. Ale może zapląta się na ten wątek jakaś zbłąkana duszyczka i zainspiruje się waszymi pomysłami
|
|
|
|
|
#144 |
|
Konto usunięte
|
Zamiast rozważać zmianę branży rozważyłabym wyjazd, poszukanie miejsca, gdzie zarobisz więcej.
W Polsce w większości zawodów nie zarabia się kokosów. Za granicą zresztą też nie, ale za zagraniczne "niekokosy" częściej można bez problemu wyżyć. |
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Pewnym zawodem jest optometrysta, bo nie ma żadnego problemu z pracą. Jednak nie jest zbyt dobrze płatny, kierownicy z kilkunastoma latami doświadczenia zarabiają max 5k, a pracują praktycznie od otwarcia do zamknięcia.
|
|
|
|
|
#146 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez wgrolik Czas edycji: 2015-01-20 o 12:54 |
|
|
|
|
|
#147 |
|
BAN stały
|
Też raczej bym zmieniała. Do tej pory podejmowałam ryzyko i mi się to opłaciło. Zmiana pracy to ryzyko - ale masz duże szanse, że Ci się to opłaci.
|
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#150 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.

) a chyba nie tak trudno sie tego nauczyc

serio