Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-17, 22:05   #3661
a34
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
lekarze stracili z tego co wiem prawo do wykonywania zawodu i zostali skazani
:P
Tak właśnie było
http://www.tvn24.pl/poznan,43/lekark...zy,380705.html
Stary 2014-12-17, 22:05   #3662
201604181004
Konto usunięte

Nie zna się na antykoncepcji, była w ciąży już dziewięć razy i jest lekko upośledzona - według sądu lekarze postąpili słusznie, sterylizując kobietę bez jej zgody. - Tak samo uzasadniano eugenikę w Szwecji - ostrzega autor książki o podobnych praktykach na świecie

Cały tekst: http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,360...#ixzz3MCAtlZB8

musze przesztac to czytac xD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:06   #3663
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ktos pytal o ubezplodniona kobiete.

Tak, to jest przyklad z Polski, sprzed kilku lat. Kobieta w srednim wieku, wygladajaca na wiecej, z opoznionym umyslowo mezem byla w kolejnej ciazy. Czesc dzieci w DD czy innych placowkach typu rodzina zastepcza, czesc dzieci z nia, bieda, brod, alkohol. No i podczas cesarki lekarz przecial jej jajowody, poniewaz kolejna ciaza bylaby zagrozeniem dla jej zycia. No to pani poszla do telewizji z tym.
piszecie o tym http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...nde,nId,597711 ?
Na dole jest więcej linków z opisem sytuacji i historii rodziny.

Zastrzyk mnie nie przekonuje, mimo wszystko trzeba o nim pamiętać co 3 miesiące. Kobieta ma dostawać wezwanie co 3 miesiące? To się zaraz okaże, żę dzieci nie mogła z nikim zostawić, przeziębiła się i nie mogła przyjść, a teraz to już za późno, bo to 2 miesiąc Do tego dochodzą przeciwwskazania i pewnie odszkodowania za skutki uboczne od Państwa, które zmusiło.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:08   #3664
monstrosity_inside
Przyczajenie

Czytam wątek od początku, ale wcześniej się nie udzielałam. Te zdjęcia, które @drabineczka znalazła na fb są przerażające. W życiu takiej biedy nie widziałam.

Zresztą, moim zdaniem, to nie tyle bieda, co patologia - znam serio ubogie osoby i mimo to, że mają bardzo mało środków mieszkanie i dzieci są czyste...

Zszokowało mnie to.

wysłane przy uzyciu Tapatalk
Stary 2014-12-17, 22:10   #3665
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Po to, by nie spłodził kolejnego dziecka?

Za to trzeba go regularnie przyjmować. No i nie każdy organizm dobrze go toleruje.
Bożeno... napisałam żeby był przymus stawiania się jak w zegarku co 3 mies! I nie zakładajcie od razu, że szlachta na pewno będzie źle go tolerować jeny.

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Zastrzyk mnie nie przekonuje, mimo wszystko trzeba o nim pamiętać co 3 miesiące. Kobieta ma dostawać wezwanie co 3 miesiące? To się zaraz okaże, żę dzieci nie mogła z nikim zostawić, przeziębiła się i nie mogła przyjść, a teraz to już za późno, bo to 2 miesiąc Do tego dochodzą przeciwwskazania i pewnie odszkodowania za skutki uboczne od Państwa, które zmusiło.
Tak powinna dostawać wezwanie a jak się nie stawi to cofać wszelkie zasiłki. To by była wystarczająca mobilizacja. Zastrzyk nie trwa 24 godzin, kilka sekund...
Tak wiem, popłynęłam z marzeniami...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:11   #3666
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
dlatego uwazam i zawsze bede uwazac ze takie organizaje jak Barnevernet sa potrzebne. Niestety Polacy sa mentalnie 20 lat za Czechami, i mamy to co mamy. Do bialej goraczki dopwoadzaja mnie artykuly pt ZABRALI DZIECI BOJESTEM BIEDNA i pelnw oburzenia komentarze katoli.
Pamiętam sprawę dziewczynki, która 'ratowal' Rutkowski, bo B. Ja zabrał.

Jestem przeciwna takiej totalnej władzy jaka ma B.

O co chodzi z katolami ?
Stary 2014-12-17, 22:12   #3667
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ludzie weźcie się opamietajcie , myślicie że te zdjęcia wstawione są po to by można było wytykać błędy, umoralniać itd ? . Raziły butelki , teraz rażą popielniczki ?Co mieli je ukryć ? Żeby jakaś przewrażliwiona Pani nie wszczęła histerii ? Ławo jest krytykować stojąc z boku , tu trzeba dostrzec ogrom prac jaką wykonała fundacja i dostrzec ile jeszcze przed nimi pracy , Bo chyba żadna z krzyczących tu że brudno itd nie zaproponowała pomocy w sprzataniu ....
Stary 2014-12-17, 22:13   #3668
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Że tak zapytam: nigdy nie widziałyście takiej biedy w realu ?
Aż takiej to chyba nie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:13   #3669
Ingel
Rozeznanie

Cytat:
Nie zna się na antykoncepcji, była w ciąży już dziewięć razy i jest lekko upośledzona - według sądu lekarze postąpili słusznie, sterylizując kobietę bez jej zgody. - Tak samo uzasadniano eugenikę w Szwecji - ostrzega autor książki o podobnych praktykach na świecie

och, czy nie wzrusza Cie wzrok pani wioletki, pelen matczynej milosci?
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:16   #3670
201604181004
Konto usunięte

tutaj pełniejszy opis sprawy
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-..._rodzinny.html

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

polecam przeczytać te obcasy jeśli kogoś zainteresowała historia
Stary 2014-12-17, 22:19   #3671
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
hmmm
patrzcie
https://www.facebook.com/media/set/?...1039494&type=1

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

nie kumam co tu sie dzieje
https://www.facebook.com/49059789103...type=3&theater
Ok, ja rozumiem, że bieda. Ale żeby mieć syf w domu taki, jak na tych fotkach to chyba trzeba brzydzić się sprzątania. Jest różnica między ubóstwem a brudem. Na tych zdjęciach wygląda tak, jakby nikt nigdy w tym domu nie sprzątał. Sama nie cierpię sprzątać, ale jest taki poziom bałaganu, gdzie chwytam za ścierki i odkurzacz.

BTW
Ciekawe, po jakim czasie te nowe sprzęty będą tak samo zasyfione, jak te na zdjęciach.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:20   #3672
Ingel
Rozeznanie

Cytat:
Pamiętam sprawę dziewczynki, która 'ratowal' Rutkowski, bo B. Ja zabrał.

Jestem przeciwna takiej totalnej władzy jaka ma B.

O co chodzi z katolami ?
Tak, podobno BV usilowal wspolpracowac z ta rodzina przez ostatni rok, ale rodzina chetna do wspolpracy nie byla, miala wszystko w dupie, no bo co mi zrobisz. I sie doczekali. Matka tej dziewczynki podobno byla w wiecznej depresji i to sie odbijalo na corce, teksty typu ;to przez ciebie nie mamy kasy, nie zapraszaj kolezanek: itd.
Oczywiscie polskie media przedstawily BV jako nazistow, wrecz bandytow, Rutkowskiego jako bohatera, a rodzice malej to aniolowie na ziemi. I te historie, ze porwali dziewczynke, bo byla smutna... tak, i porywaja dzieci w supermarketach, jak zaplacza, aha.

no katole, bo tylko katole wierza w swietosc i milosc w kazdej rodzinie, wystarczy napisac ze zabrali dziecko to od razu sie oburzaja.
Stary 2014-12-17, 22:21   #3673
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
nie kumam te dyskusji tego typu
jak w tym albumie
https://www.facebook.com/media/set/?...1039494&type=3

"dzieci nie maja czystych ubran bo jeszcze ich nie dostały"
"nie wszystko na raz"

NO WTF ludzie...

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

ja się nie dziwię że ludzie się ciśnieniują
co drugie foto to albo piwo albo pety
https://www.facebook.com/49059789103...type=3&theater
i to mnie wkurza, nie mam kasy to nie kupuję fajek czy piwa bo mnie nie stać, tym bardziej gdy mam rodzinę to odpowiedzialny człowiek kupiłby najpierw coś dziecku a potem na fajki czy piwo.
a idąc po pomoc przynajmniej wywaliłbym butelki a nie że butelki musiały być na widoku. no i kto poważny pali w mieszkaniu przy dzieciach i to w mieszkaniu które ledwo zostało wyremontowane?

spojrzałem na zdjęcia z innej zbiórki i widać już poważniejszą rodzinę gdzie ojciec sam wziął się za remont a i przed nim dzieciaki przynajmniej były czyste a i takiego bałaganu nie było, choć było bardzo biednie.
a tu nawet mieszkania nie uprzątnęli...

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
co ja czytam?
no słabo to brzmi.
bo czy trzeba mieć bieżącą wodę aby wiedzieć czym jest higiena?
przecież zwierzęta nie maja bieżącej wody a dbają o higienę, myją się więc co dorosły człowiek nie potrafi ruszyć się po wodę ze zbiorników z tzw wodą kredową czy inną chociażby i potem wykorzystać to aby się umyć?
skoro mój dziadek jest w stanie pokonać 5 kilometrów rowerem po taką wodę aby móc się napić (podobno zdrowa jest) to tata w tamtej rodzinie nie może skoczyć po wodę aby umyć dzieciaki?

a i jeszcze z mojego miasta, wybudowano nowe osiedle bloków socjalnych, ludzie dostali klucze, kilka dni później wielkie otwarcie z prezydentem i całą elitą. wchodzą do środka a tam się woda leje bo niektórzy to co mogli to wywieźli na złom, czyli wanny i grzejniki, jak widać nie potrzebowali, pewnie też nie byli przyzwyczajeni do takich luksusów.

Cytat:
Napisane przez Motylek Truskawkowy Pokaż wiadomość
To się działo w Polsce? Bo nie słyszałam o takiej historii.
nie pamiętam czy to ta sprawa o której pisałem, ale tu podobna i chyba najgłośniejsza http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,360....html#TRrelSST
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:22   #3674
Motylek Truskawkowy
Raczkowanie

Stracili prawo do wykonywania zawodu?! Mi się w to w głowie nie mieści. Nawet nie wiem, jak to skomentować, ludzie uczyli się tyle lat, potem pracowali jeszcze dłużej i nagle przez kogoś takiego to wszystko im odebrano?
Stary 2014-12-17, 22:23   #3675
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Biedę widziałam, ale takiego syfu to nigdy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-17, 22:24   #3676
201604181004
Konto usunięte

no ja widziałam gorszy syf ale to nie kończyło się tak że zalał ich kontener produktów, tylko porozdzielano dzieci a najstarsze przenieśli z matką do kontenera socjalnego z prądem na monety
Stary 2014-12-17, 22:24   #3677
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ludzie weźcie się opamietajcie , myślicie że te zdjęcia wstawione są po to by można było wytykać błędy, umoralniać itd ? . Raziły butelki , teraz rażą popielniczki ?Co mieli je ukryć ? Żeby jakaś przewrażliwiona Pani nie wszczęła histerii ? Ławo jest krytykować stojąc z boku , tu trzeba dostrzec ogrom prac jaką wykonała fundacja i dostrzec ile jeszcze przed nimi pracy , Bo chyba żadna z krzyczących tu że brudno itd nie zaproponowała pomocy w sprzataniu ....
NO jasne. Teraz jeszcze sprzątać za niepracującą szlachtę? No way, Jose!

No pasaran!
Stary 2014-12-17, 22:28   #3678
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://www.tvn24.pl/poznan,43/lekark...zy,380705.html a ja myślałam że to dziadek tych dzieci to on jeszcze może.... niezły ogier
Stary 2014-12-17, 22:38   #3679
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
http://www.tvn24.pl/poznan,43/lekark...zy,380705.html a ja myślałam że to dziadek tych dzieci to on jeszcze może.... niezły ogier
Ok, to było ósme dziecko, tak? A co się dzieje z pozostałą siódemką?

Moim zdaniem, lekarka zrobiła dobrze. Ci ludzie naprawdę nie powinni mieć już więcej dzieci- choćby ze względu na wiek ojca (67 lat) i lekkie upośledzenie matki. Lekarka podjęła mądrą decyzję.

Oczywiście, uposledzonej kobiecie ruszą w sukurs prawicowi prawnicy. I jakoś to się potoczy za pieniądze puszczonej z torbami lekarki. Szkoda, że mądra decyzja, mająca na względzie dobro dzieci i matki wywolała taką nagonkę i histerię.

No pasaran!
Stary 2014-12-17, 22:39   #3680
201604181004
Konto usunięte

mijanou było wyjaśnione w moim linku z wysokich obcasów
Stary 2014-12-17, 22:39   #3681
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Że kurde czego?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:44   #3682
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
BV to organizacja zajmujaca sie szeroko pojetym dobrem dzieci. BV ma wysokie kompetencje i nie ma instytucji nad soba.
Najwiecej BV przeszkadza wlasnie Polakom, ktorzy przyzwyczajeni sa do tego, ze dzieci sa ich i wara od mojego domu (co sie pan wpierdalasz itd) W opinii Polakow BV to zlodzieje, nazisci, zydy itd., i o matko bosko, dzieci porywaja.
Dziwnym trafem normalne polskie rodziny zyjace w NO nigdy problemow z BV nie mialy. Nikt im dzieci z domu ani szkoly nie porwal.
BV moze zabrac dziecko natychmiast, bez wyroku sadu, odzyskac dziecko jest bardzo trudno, poniwaz, jak pisalam wczesniej, BV nie ma nad soba zadnej instytucji.
Zabranie dziecka jest wtedy, gdy sa awantury, bicie, pijackie imprezy, ale takze gdy np. dziecko jest niedozywione, nieodpowiednio ubrane.
Kazda informacja nt zlego traktowania dziecka jest dokladnie przez BV sprawdzana. W NO nie ma czegos takiego jak donos, tylko spoleczny obowiazek informowania odpowiednich sluzb.
Oczywiscie nie jest to system idealny, bo zdarzaja sie pomylki itd., ale przynajmniej dzieci nie mieszkaja wsrod nedzy i patoli.

Przyklad tej rodziny pokazuje, ze BV jest w PL potrzebne.
W Polsce niedawno chciano zabrać 5 letnie dziecko dziadkom bo było za grube.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:45   #3683
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Widzialam. Niestety. I niech mi nikt ((-%# nie wmawia ze tak samo wychodzi - taki syf kolo siebie maja osoby kompletnie niewydolne zyciowo uzaleznione od alkoholu czy narkotykow. Kazde dziecko w takim domu to osobna tragedia. Dom ludzi biednych, ale porzadnych wyglada zupelnie inaczej.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:50   #3684
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Nie, nie byłoby lepiej.
Spotkania z psychologiem mają sens tylko wówczas, gdy ktos chce z nich skorzystać i widzi w nich sens.
Podobnie z antykoncepcją.
Ludzie powinni iec wybór, jak równiez powinni ponosić za te wybor konsekwencje.

Znałam rodziny żyjące w róznych warunkach. MOim zdaniem dzieci, z niektórych zdjęć tu pokazanych, powinny zostać od rau umieszczone w rodzinie zastępczej lub domowym pogotowiu opiekuńczym, do czasu znalezienia stałego miejsca pobytu.
To nie sa godne warunki. Remont, remontem, ale te dzieci potrzebują więcej niż kafelek i sensownej podłogi.
Wybór wyborem, ale tylko dla ludzi zdolnych podejmować takie decyzje. A wątpię, że osoby upośledzone podołają. Znam przypadek takiej właśnie pani, której jej opiekunka z MOPSu załatwiła tabletki, bo już kupę dzieci miała. A potem bach, kolejna ciąża. I pytanie: ale jak? Okazało się, że synek jej "wydłubał" kilka tabletek z blistra Dla takich osób nie są tabletki, prezerwatywy. To są osoby nieporadne, skazane na pomoc państwa, więc państwo powinno mieć więcej do powiedzenia w tej kwestii.
Dzieci powinno się często zabierać dużo wcześniej, niż to się robi. I częściej odbierać rodzicom prawa rodzicielskie, żeby łatwiej było o adopcję.

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Jeszcze komentarz spod zdjęć od Drabiny:
Nie przesadzajcie. Dzieci nie wygladaja na az tak brudne, niewiele roznia sie od moich. To tylko dzieci, a dzieci uwielbiaja sie brudzic. I kazda rozsadna mama wie ze nie ma sensu przebierac bluzki czy spodni bo cos sie poplamilo.jak dziecko brudne to znaczy ze zabawa byla przednia. Mam wode w domu ale nie biegam za swoim maluchem zeby co rusz mu myc buzie.
Jest różnica miedzy dzieckiem, które ubrudziło się w czasie zabawy/jedzenia, a kilkudniowym brudem...

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ktos pytal o ubezplodniona kobiete.

Tak, to jest przyklad z Polski, sprzed kilku lat. Kobieta w srednim wieku, wygladajaca na wiecej, z opoznionym umyslowo mezem byla w kolejnej ciazy. Czesc dzieci w DD czy innych placowkach typu rodzina zastepcza, czesc dzieci z nia, bieda, brod, alkohol. No i podczas cesarki lekarz przecial jej jajowody, poniewaz kolejna ciaza bylaby zagrozeniem dla jej zycia. No to pani poszla do telewizji z tym.
Cytat:

Czasem kobiety nie kwalifikujące się do patologii, sprawne umysłowo, wykształcone, nie rozumieją, że kolejna ciąża może być dla nich niebezpieczna. Nie przyjmują tego do wiadomości i już. Można ręce załamać. Ale jak to rozwiązać tak, żeby nie było nadużyć i posądzeń o eugenikę - nie wiem.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 22:53   #3685
Ingel
Rozeznanie

[QUOTE=przylaszczka50;4938 5693]W Polsce niedawno chciano zabrać 5 letnie dziecko dziadkom bo było za grube.[/QUO

Znamy tylko 1 strone medalu.
W kazdym systemie zdarzaja sie bledy.
Szkoda, ze w stosunku do tej rodziny urzednicy okazali sie bardziej laskawi.
Stary 2014-12-17, 22:56   #3686
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
W Polsce niedawno chciano zabrać 5 letnie dziecko dziadkom bo było za grube.
tzn. ile konkretnie ważyło? bo ten, jestem w stanie sobie wyobrazić, że to mogło być uzasadnione. Tzn. raczej tu nie mówimy o 5 kilo nadwagi niestety.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 23:02   #3687
przylaszczka50
BAN stały

Dostali tyle ciuchów dla dzieci, że pewnie sobie dorobią jeszcze kilkoro aby się ubrania nie zmarnowały.
Gdzie oni to wszystko pomieszczą?

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
tzn. ile konkretnie ważyło? bo ten, jestem w stanie sobie wyobrazić, że to mogło być uzasadnione. Tzn. raczej tu nie mówimy o 5 kilo nadwagi niestety.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
31 kg. Dziecko w tym wieku może ważyć najwyżej 24 kg.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 23:07   #3688
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
mijanou było wyjaśnione w moim linku z wysokich obcasów
ooops! wybacz, link mi umknął przy okazji nadrabiania 3 stron komentarzy^^

No pasaran!
Stary 2014-12-17, 23:10   #3689
whoaboa
Zadomowienie

A propos screenów - zapewne część wie od czego zaczęło się ukrywanie recenzji i komentarzy, ale gdyby ktoś nie pamiętał - mały dowód na to, że w przyrodzie (a raczej internecie ) nic nie ginie...
Dyskusja była baardzo długa, nie mam teraz czasu wrzucać wszystkiego, więc dodaję początkowe posty.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg screen.jpg (70,3 KB, 208 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paczka.jpg (150,6 KB, 224 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paczka2.jpg (169,1 KB, 161 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paczka3.jpg (162,3 KB, 133 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg paczka4.jpg (209,2 KB, 150 załadowań)
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-17, 23:16   #3690
201604181004
Konto usunięte

nie skumalam. nieczytelne xd o co chodzi?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości