![]() |
#151 |
Rzabbocop
|
Dot.: Dzieci rok po roku - przydałoby sie wsparcie :))
U mnie w szpitalu odwiedziny są od 12 r.ż. ale nie obowiązuje to własnych. Mąż i dzieci moga siedzieć ile chcą, nawet w nocy, dla innych odwiedzających są wyznaczone godziny. Jest też osobna sala gdzie można przyjąc gości.
Tutaj nie ma osobnych pokoi tylko jedna wielka sala poporodowa podzielona na kilka wnęk a w nich po 4 łózka które można oddzielić zasłonami w centrum tego wszystkiego dyżurują położne i są na każde wezwanie jakoś nie odczuwałam specjalnie braku intymności ale za to jak tylko mała zaczynała płakać to zaraz któraś położna przychodziła sprawdzić czy czegoś nie potrzebuję Helenka przychodziła mnie odwiedzać kilka razy bo strasznie za nią tęskniłam i znosiłam tę rozłąkę gorzej niż ona ![]() Przyjechała też odebrać "bejbi" ze szpitala i była cała dumna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Rozeznanie
|
Blondie, w Hiszpanii była wersja letnia i zimowa chusty
![]() ![]() I znamienne jest to co Rzabba pisze - że zamówiła za dużą chustę (zapewne taką szytą z kółkiem). W Polsce to jednak jest kompletna egzotyka - i tak dobrze że jest chociaż "one size" - to Bebelulu za dzikie pieniądze ![]() Rzabbo, nam kuzyneczka przywiozła z Frankfurtu taki wirus, że Marianka zachorowała na trzydniówkę, a babcia, tata i mąż zapadli na przeziębienie, babcia dostała nawet antybiotyk, nastepnie Marianka długo walczyła z katarem, a teraz mamy wszyscy drugi rzut tego choróbska, złapał mąż, ja, mama, znowu babcia i Marianka też. Co za jakieś zjadliwe swiństwo! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Rzabbocop
|
To chyba ten wirus do nas zawitał bo gorączka minęła po 3 dniach. Helena już dzisiaj dobrze choć wczoraj jeszcze kaszel miała ale dzisiaj Miśka zaczyna kaszlec i smarkać a ja od 3 dni nie jestem w stanie przz nos oddychac taki mam katar upierdliwy.
A chustę zamówiłam taką bardzo prostą http://cgi.ebay.co.uk/RooBaby-Pouch-...QQcmdZViewItem brałam pod uwagę obwód ramion i klatki ale jest za długa, powinnam chyba zamówić M |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Rozeznanie
|
A stosujesz coś u maluszka na katar, bo ja tylko wpsikiwałam jej wodę do noska jak miała zachniete gilki. A teraz jej się znowu leje z nosa
![]() ![]() W dodatku dwa razy wyskoczyła jej wysypka i czerwone poliki - albo od jogurtu z truskawkami Hippa (dozwolony chyba od 5 czy 6 miesiąca) albo od żywych malin, bo takie tu mamy nowości na wakacjach ![]() ![]() A chusta zupełnie bez regulacji... też wygodnie, nic nie uwiera. Można by ją skrócić. Rzabbo, a jaki konkretnie masz wózek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Rzabbocop
|
Wózek mam taki, tylko inna kolorystyka
http://cgi.ebay.co.uk/Graco-Stadium-...QQcmdZViewItem kiedyś wklejałam fotki na razie nic nie wkrapiam ale kropelki na pewno są dla takich maluszków, bo Helenka miała jak była mała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
watka-patrzylam na allegro i na razie nie ma tych chust
![]() ![]() ![]() Pytałaś o spanie... wklejam zdjęcia kołyski i Rozalinki po kąpieli ![]() Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia ![]() ![]() rzabba-bardzo fajny wózek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Rzabbocop
|
Blondie ja jestem z wózka bardzo zadowolona
![]() Mam też fotelik samochodowy Graco więc jak Miśka zaśnie w samochodzie to ją przekładam do wózka z fotelikiem bez budzenia. Jedyne co to budki trochę ciężko chodziły zanim mąż nie naoliwił. Jest lekki, łatwo sie składa i rozkłada, dobrze sie prowadzi, chyba nawet lepiej niż pierwszy wózek Heleny. Tylko jak go wkładam do bagażnika to musze demontować przednią budkę i blacik, żeby się zmieścił |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
BAN stały
|
Rzabba- A widziałaś może takie podwójne spacerówki marki Jeep? Ja ogladałm na Allegro i były tak samo interesujące jak Graco. Ale nie wiem jak w rzeczywistości...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Rzabbocop
|
Nie widziałam
![]() Tutaj były tylko 3 rodzaje takich wózków o Graco najbardziej mi podpasował a jeszcze dałam za niego tylko 100Ł bo był ostatni w sklepie, normalnie kosztował 150Ł No i są jeszcze takie gdzie dzieci siedzą obok siebie ale taki: - nie zmieściłby mi się tutaj na chodnikach i ścieżkach - nie przeszedłby przez wiekszośc drzwi w sklepach - nie wszedłby do autobusu - do samochodu pewnie tez by mi nie wszedł a ja sama z dziećmi jeżdżę do miasta, robię zakupy, załatwiam lekarzy, ważenie i inne sprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
Blondie, tu są recenzje podwójnych wózków, ale o Jeepie chyba nic nie ma
http://www.blizniaki.net/index.php?p=kacik_porad_3 Co do spania, to ja chciałabym mieć dostawkę do łóżka, żeby spać "prawie" razem z dzieckiem. Do Marianki musiałam wstawać co 2-3 godziny na karmienie cyckiem, które trwało z usypianiem ok. godziny, żeby zasnęła na tyle głęboko żeby ją odłożyc do łóżeczka. Nie wyobrażam sobie znowu takiego funkcjonowania w nocy, a potem dzień z dwójką dzieci. Teraz uważam że w imię nie wiadomo czego tak się katowałam tym wstawaniem, zamiast spać po prostu z dzieckiem przy piersi ![]() ![]() ![]() A u was to lepiej wygląda??? A tu dostałam świeżutkie zdjęcia rocznej brataniczki w dwóch różnych chustach, tej oryginalnej i z kółkiem. Fakt że noworodka lepiej mieć z przodu. Edytowane przez watka Czas edycji: 2007-08-06 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
A co do spania to ja jednak nie mogę narzekać.
Kamilka śpi całą noc pod warunkiem że ma gdzieś w zasięgu ręki kubek z wodą. Jest okropnie "ciepłym" dzieckiem i strasznie się poci więc w związku z tym kilka razy w nocy pociaga z kubka ![]() Emilka przesypia całą noc od ukończenia 1,5 mies więc wydaje mi się że mam całkiem wygodnie. Jedynie nawet jesli dziewczynki rano pośpią to jak i tak najpóźniej już jestem u dziadków żeby im śniadanie przygotowac i "poubierac" ich ( nie są jeszcze przykłuci do łóżek, ale dziadka trzeba ze wszystkim pilnowac bardziej niż Kamili a babci wszystko przynieść bo okropnie słabo chodzi więc ciuszki jej szykuję)
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]() ![]() Na szczęście katarek znacznie zelżał i chyba juz będzie koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
BAN stały
|
Cytat:
A ze spaniem w nocy nie mamy problemów, Rozalka przesypia całe nocki od 8 miesiąca. Czasami na początku budziła się na picie. I od 8mies. również nie karmię jej piersią... a jak karmiałam to też było dobrze, bo zasypiała pod koniec karmienia i zaraz odkładałam ją do łóżeczka, czyli pobudka trwała mniej więcej 25 min. Tylko, że teraz ma takie dni, ze wstaje o 6 rano i wtedy właściwie do 8 leżymy, ale spania już nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Rozeznanie
|
No tak, u nas też nocna pobudka trwa teraz moment, bo Marianka w zasadzie juz nie je, tylko potrzebuje tego cycka do ponownego zaśnięcia. Mimo to te dwa-trzy razy sa męczące, zwłaszcza trudno mi ją wwindowac do opuszczonego nisko łóżeczka.
Ale może mój kotek tez się odstawi od piersi do tego czasu, kiedy będę na tym etapie co ty ![]() ![]() Ale pamiętasz, że noworodek inaczej zasypia - najpierw jest te 20-30 minut lekkiego snu kiedy się łatwo wybudza i które trzeba przeczekać. Blondie, widzę że ty masz bardzo optymistyczne podejście ![]() W wózku chyba ważna jest wielkość tego tylnego siedzonka po rozłożeniu, bo dzieciak przez kilka miesięcy będzie tam leżał. Jak się urządza to legowisko??? Trzeba wstawić jakąś miękką gondolę-torbę? A, no i u nas tez się coś poprzestawiało i mamy pobudkę o 6 względnie o 7. Ja leżę nieprzytomna, a mała po mnie łazi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
BAN stały
|
watka-ja po prostu mam takie grzeczne dziecko, dlatego tak to wszystko ładnie wyglądało
![]() ![]() Na prawdę rozumiem, ze Ci cieżko wkładać dziecko do łóżeczka... Mnie na szczęście nie bolą plecy, ale brzuch mam pognieciony ![]() A będę miała teraz chlopca Marcelka ![]() W wózek chyba rzeczywiście albo gondolę trzeba włożyć albo fotelik-nosidełko(ja bym tak chciała jeśli go kupię). Czy Marianka ma ząbki? Nie gryzie Cię po sutkach? Rozalce wyszedł pierwszy na 11 miesiąc wieć nie wiem czy takie rzeczy się zdarzają... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
Ma dwa fantastycznie ostre ząbki i w nocy, kiedy byle jak łapie cycka pomaga sobie nimi, żeby się nie wyślizgnął
![]() Natomiast jak miała trzydniówkę i teraz, kiedy TŻ wyjechał, parę razy zdecydowałam się spać z nią w duzym łóżku, i o dziwo nie budzi sie w ogóle! Sama moja bliskość wystarcza żeby spała jak anioł. I budzi sie z usmiechem szczęścia, kiedy pierwsze co widzi to moja twarz. To dlatego tak intensywnie myślę o spaniu z drugim dzieckiem. A jak ty usypiasz Rozalkę - opowiedz proszę! Na naszym wątku mamusiowym to teraz gorący temat, bo większość dziewczyn ma hocki-klocki z rykami, butelkami, wstawaniem w łóżeczku itp itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Rzabbocop
|
Blondie fajny wózek
![]() rama i kółka chyba takie jak w moim ale siedzenia wyglądają na fajniejsze, tylko nie doczytałam jak z rozkładaniem W moim tylne rozkłada sie na płasko i Miśka tam sobie leży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
Rzabbo, tak po prostu leży bez niczego???
Blondie, widzę że nasmarowałam o chuście to samo,co jest w opisie Hoppediz na Allegro ![]() ![]() Świetnie wygląda ta Hoppediz, chyba też sobie taką sprawię, jeszcze teraz dla Marianki. Fajnie że ją pokazałaś. Podejrzałam wasz wątek dzieciaczkowy - twoja Rozalka jest śliczności. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
BAN stały
|
watka-dzięki za komplementy
![]() ![]() ![]() Zaraz wskakuję na allegro kupić chustę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Rozeznanie
|
Aaaa, no to faktycznie twoja córcia to jeden z tych fenomenów w zasypianiu
![]() ![]() Nam się podoba Antiqua, ale nie było jej w zakońćzonych aukcjach na Allegro. Poza tym zastanawiam się nad tą delikatniejszą i bardziej elastyczną chustą dla noworodków i wcześniaków, ale jej też nie było na Allegro, nie wiem czy w ogóle dałoby się ją od nich kupić. A sprowadzenie z Niemiec rzeczywiście wychodzi drożej. O niej piszą że jest bardziej komfortowa w noszeniu dla ramion, można ją wiązać przed włożeniem dziecka (wyobraź sobie to wyjmowanie do przewijania i wiązanie na nowo) i nadaje się do dzieci do 9 kg. Marianka ma obecnie 7,5 kg. Nie wiem czy Wiewiórek też będzie taki drobny, ale jeśli tak, to byłoby wygodniej. Edytowane przez watka Czas edycji: 2007-08-06 o 10:45 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Raczkowanie
|
Dot.: szukam mamuś spodziewających się obecnie drugiego dzieciątka "rok po roku"...
mam nadzieję, że w tej ciąży nie będę się tak męczyła jak w poprzedniej. wtedy mdłości i wymioty były na porządku dziennym praktycznie przez pierwsze 4 miesiące. no i oczywiście cały czas byłam okrutnie zmęczona. teraz też jestem... tylko że wtedy mogłam wziąć L4 i spokojnie poleżeć w domu, a teraz kto mi da wolne od małego
![]() też praktycznie w ogole nie myślę o tym, że jestem w ciąży. przy malym dziecku trudno skupic sie na sobie ![]() myślałaś już może o kupnie takiego podwónego wózka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
BAN stały
|
watka-ale zbieg okoliczności! Ja też jestem zdecydowana na kolor Aniqua!
![]() ![]() A chusta dla noworodków to też dobry pomysł, ale myślę, że jak wszystkie dzieciaczki noszoną są w standard i rodzice sobie radzą to i ja dam radę. Fajnie, że Marianka jest taka drobna, Rozalka też ![]() ![]() Widzę, że obie liczymy na to iż drugi potomek będzie drobny po siostrzyczkach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Rozeznanie
|
Ojej, a czy Rozalka mieści sie z tą wagą w siatce centylowej?
Mój wuj-pediatra ostatnio uciął dywagacje na temat zdrowia-niezdrowia "małej" Marianki - zrobił mały wywiad i okazało się że dwie prababcie i mama TŻeta to bardzo niziutkie i drobnokościste kobiety. A apetycik to ona ma ![]() Myślę, że mogą nam się trafić klopsy ![]() ![]() Tu jest internetowa wersja Dr. Searsa - o noszeniu w chuście: http://www.askdrsears.com/html/5/t051100.asp Zbieram się do poczytania tego forum Gazety o chustach. Wiesz, ja w Warszawie jeden jedyny raz spotkałam mamę z chustą wiązaną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Rozeznanie
|
Dot.: szukam mamuś spodziewających się obecnie drugiego dzieciątka "rok po roku"...
Adriano, marzenie o zwolnieniu!!!
![]() Dla mnie pierwszy trymestr był stokroć cięższy, niż moje obecne samopoczucie. Nieodparta potrzeba drzemki w czasie, kiedy mała śpi i można ugotować obiad, rosnące zaległości w domu i puste garnki kiedy mnie skręcało z głodu itp. A ja jak zwykle grałam chojraka, tesciowie olewali moje nieśmiałe napomknięcia o złym samopoczuciu, mama pomagała tyle co zwykle, mąż też tyle co zwykle, czyli wcale ![]() ![]() ![]() A o wózku myślałam, bo ja w ogóle jestem maniaczka wózkowa, a teraz jeszcze bardziej myślę o chuście. Gawędzimy na ten temat na tamtym drugim wątku na głównym forum MzK - zapraszam tam tam cię serdecznie. Mamuś "rok po roku" jest jak na lekarstwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na allegro Pani odpisała mi, że 20 sierpnia wystawi kolejne aukcje i będzie Antiqua. ![]() Ja też na żywo to widziałam w Gdańsku raz babkę z tą chustą. ![]() O i Rozalce wyszedł wczoraj 8 ząbek - dolna jedynka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
witam
wpadłam tylko na szybko się przedstawić. niedawno dowiedziałam się, że znowu jestem w ciąży. jestem przerażona, bo moj tymon ma dopiero 7 miesięcy. pisałyście o chustach, ja mam taką http://www.sling.com.pl/. jestem zadowolona. faktycznie wiązanie na początku trochę trudne, ale szybko można się nauczyć. kupilam ja jak tymek mial jakies 3 miesiące. wtedy nie chciał jej nosić, potem się przyzwyczaił i polubił. ta chusta to właśnie jakby długaśny ręcznik, ale z materiału przypominającego płótno. niestety grzeje, więc na lato raczej się nie nadaje. później napiszę coś więcej, teraz wracam do małego, bo już się denerwuje ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Rozeznanie
|
Oj grzeje grzeje... Ale cóż, jeśli się chce być mamą kangurzycą, to pewne standardy higieny trzeba sobie zmodyfikować
![]() Ja tylko raz niosłam córeczkę brata - na calodziennej wycieczce gorskiej w Hiszpanii, było ze 30 stopni, mała wychodziła z chusty mokra, a niosący mial głownie mokrą plamę na dekolcie - tam gdzie ślinka ciekła z buzi we śnie ![]() ![]() W Hiszpanii w tym klimacie chusta się wydawala czymś naturalnym, natomiast jak to będzie u nas np. w zimie? Kurtkę czy plaszcz wkladać na wierzch czy pod spód??? Czy odpuścić sobie o tej porze roku? Ja rodzę w styczniu ![]() Adriano, może jak sobie sprawimy w koncu te chusty to się usmiechniemy do ciebie o instrukcję wiązania dla porównania? Blondie, z tym centylem możemy sobie podać rękę. Marianka przez pierwsze miesiące sie wspięła prawie na 25, a potem spadła ponizej 10 - zbieglo sie to z moim zajsciem w ciaze i jej rozwojem ruchowym, i tak już chyba zostanie. A jakie dajesz mleko, modyfikowane czy już krowie? Krowie musi być tluste, a w zamian zawsze można dać więcej jogurtów, serkow i sera żłótego itp. w kluskach, naleśnikach, z ryzem, z makaronem, w koktajlu owocowym - lubicie takie rzeczy? Poza tym dość trudno o inne żródła wapnia - bo to jest w mleku najważniejsze. Brokuly, łosoś, sardynki - tego dziecko dużo nie zje. Nie wymądrzam się tak z glowy, zrzynam z mojej ksiazki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
BAN stały
|
adrian83-witaj! I nie mart się. Ja też mniej więcj w tym czasie skapnęłam się, ze jestem w ciąży.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A chusta ile kosztowała? bo nie mogę sprawdzić na stronce, którą podałaś... A i znlazłam jeszcze takie chusty: http://www.allegro.pl/item221134845_..._polekont.html http://www.allegro.pl/item222274271_...a_gratis_.html Co o nich sądzicie? watka-daję mleko modyfikowane, Bebiko 3 ale ona na prawdę już mało go pije, może trzy razy po 50 ml. Za to podaję jogurty, serki homogenizowane, puddingi. Lubi też serki toipione, zółtego niezbyt. Ona włąśnie nie lubi kanapeczek. Najlepiej parówkę w rękę, skórkę suchą w rękę i tyle. Dobrze je owoce i obiadki ![]() Czyli Marianka od początku była szczuplutka? Rozalka ważyłą w normie, przy urodzeniu 3520g. Patrzyłam teraz w jej książeczkę to w 10mies. ważyła 8600g. Schudła jak zaczęła się wiecej ruszać no i przyszły te ciepłe dni to w ogóle nie chciała jeść.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Rzabbocop
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.