|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich
Cytat:
Skoro zakładasz, że chcesz mieć 1 dziecko to oczywiście NPR nie jest dla Ciebie. Bo z takim założeniem nawet popierany przez kościół NPR jest grzechem. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Napisalas:
"I nie wyorażam sobie ,że by Kościół zmienił zasady. To nie sa zasady ustalone przez ludzi tylko przez Boga, m.in w 10 przykazaniach. " i dodalas: "Mówie o zasadach Koscioła które nie uznaje sztucznego regulowania cyklu i poczęcia. O życiu i smierci powinien decydować Bóg a nie ludzie." Sorry, ale to dla mnie nadal niejasne, gdzie sa w Bibli zakazy dotyczące sztucznego regulowania cyklu? Jak dla mnie sa to tylko i wylacznie nakazy danego Kosciola a nie wynikajace bezposrednio z swietych pism. Dlatego wlasnie dziwie sie osobom okreslajacym sie jako katoliczki, biorace katolicki slub w katolickim kosciele, przed katolickim ksiedzem, a jawnie wykazujacym swoja sympatie do srodkow antykoncepcyjnych. Przeciez przystepujac do spowiedzi przedslubnej powinno sie wykazac "szczera chec poprawy" aby spowiedz byla wazna. A jaka to chec poprawy, kiedy sie spowiada z pelna swiadomoscia stosowania antykoncepcji? W koncu jesli ktos chce slubowac Bogu -Jahwe, moze to zrobic wszedzie i bez swiadkow. Nie musi robic cyrku z cudzej religii i kaplana. BTW. Kazdy czlowiek decyduje samodzielnie o poczeciu zycia wspolzyjac bez zabezpieczen w dni plodne. Po co wciagac w to Boga?
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też sie dziwie takim ludziom. Niestety nawet niektórzy na tym forum napisali, że biora slub kościelny tylko dlatego, że można założyc suknie i że ma on ładniejsza oprawę niz cywilny. To jest obłuda na maksa!!! Jesli wierzy sie w Boga, to wie sie, że nawet współżyjąc w najbardziej płodny okres, nie zajdzie sie w ciąże, bez ingerencji Boga. Nic nie dzieje sie poza Nim. |
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powódź. Człowiek siedzi na dachu, wokół pełno wody. Modli sie do Boga: Panie prosze pomóż mi, uratuj mnie. Po paru minutach przypływa motorówka z ratownikami, którzy chcą uratowac poszkodowanego, ale on odmawia mówiąć: Czekam na znak od Boga, on mnie uratuje. I znowu powtarza swoje proźby do Pana, a woda zaczyna sięgać coraz wyżej, zbliżając sie do powierzchni dachu. Po kolejnych minutach nadlatuje helikopter z pomoca. Ale i tym razem facet odmawia. Wkońcu jest juz prawie pod woda i z wyrzutem woła do Boga: Dlaczego mnie nie uratowałeś??!!! Bóg odpowiada|: przecież wysłałem do Ciebie pomoc, a Ty nie skozystałeś!!! Dlatego porównanie antykoncepcji do operacji czy inkubatorów jest bezsensu. One ratuja życie, a nie pozbawiaja go. |
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty nigdy się nad naszą religią nie zastanawiałaś? Jak ksiądz powiedział, tak jest albo ma być? Na ostatnich naukach przedślubnych ksiądz powiedział, że nie można dosłownie odczytywać słów zapisanych w Biblii (co oczywiście wiem od dawna ). Ja mam (mam nadzieję) jeszcze trochę życia przed sobą i mam nadzieję, że znajdę odpowiedzi na te swoje pytanie i wątpliwości...
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiam sie po co ludziom w takim razie caly ten zlozony proses biologicznego rozmnazania, skoro i tak potrzebny jest do tego "palec boży" ![]() W Bibli Bog albo jego prorocy mowia rowniez o tym, zeby nie gotowac kożlecia w mleku jego matki (to jest akurat jedno z oryginalnych 10 przykazan, wyrzucone z rankingu przez Koscol Katolicki), nie jesc nieczystych zwierzat, poddawac obrzezaniu dzieci plci meskiej, izolwac od spoleczenstwa kobiety w czasie menstruacji, kamieniowac cudzoloznice itd Bog starostestamentowy nie ma nic przeciwko masowym ludobojstwom (np. Jerycho), cudzołóstwu (Jakub zdradza Rachele z jej niewolnica), czy wspołżyciu córek z ojcami. Wszystkie te działania aprobuje i pochwala. Czy do tych zasad stosujesz sie rownie pilnie jak do antykoncepcji? |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skora tak dobrze znasz Stary Testament to pokaż mi w którym momencie Bóg pochwala takie zachowanie?!! Nie przypomi9nam sobie żeby gdziekolwiek napisane było ,że Bóg to aprobuje. Do tych zasad sie nie stosuje, nie jestem żydówką. |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
Kościół interpretuje sobie Biblie bardzo wybiórczo... To co mu pasuje...
Kiedyś wmawiano nam że w Adwencie nie wolno "urządzać hucznych zabaw", ale że wiele osób sie do tego nie stosowało to przykazanie zniesiono... Mam wrażenie za za kilkanaście/kilkadziesiąt lat podejście kościoła do antykoncepcji też sie zmieni. |
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to watek do dyskusji teologicznej, ale naprawde moglabym rzucac ci godzine cytatami, w ktorych w imie Boze prorocy i wybrancy Boga mordowali masowo ludzi, w tym i dzieci i robili wiele innych bezeceństw. (Hehehe, znam ST na wylot ze wzgledu na moje hobby - dyskusje ze swiadkami Jehowy) Piszesz, ze nie jestes zydowka. Ale przeciez katolicy powoluja sie na Stary Testament. Skoro tak, to dlaczego jego zapisy i prawa stosuja tak wybiorczo? Tylko to co pasuje do z gory okreslonej koncepcji. Tak naprawde wielka zasługa Jezusa jest jego prawie calkowite zerwanie z krwawa i bezwzgledna tradycja ST. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
Byłam wczoraj na kolejenj części nauk. Było o tym że każdy z nas pochodzi z róznych domów, jest inaczej wychowany itp. Pani opowiedziała historię opowiedzianą przez pewnego znajomego księdza...Facet miał problem z żoną, bo nie potrafiła utrzymaporządku w domu, ciągle był bałagan, nie było obiadu itp. Poszeł po poradę do księdza. Ksiądz doradził mu by wychodząc rano do pracy...uderzył żonę w twarz
Wystarczyły tylko 3 takie poranki i żona zaczęła sprzątac dom i gotowac obiady...My z moim Tż zaniemówiliśmy, para obok umierała ze śmiechu...Pani jeszcze wyjaśniła dlaczego niektórzy mężowie po pracy zamiast wracac jak najszybcieje do domu idą na piwo po pracy, spotykają się z kumpalami i piją. Zgadnijcie dlaczego Bo to wina żon, które nie dbają o sibie, chodza źle ubrane po domu, nieumalowane, nie gotują pysznych obiadków dla swojego męża itpSzkoda że przedwcześnie na tym forum chwaliłam panią od nauk przedmałżeńskich. Drugie spotkanie i wyszło szydło z worka... |
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Marzenax, serio? Czyżby pani chciała być świętszą od papieża? Nasz ksiądz na naukach wyraźnie powiedział, że to oboje z małżonków mają się starać po ślubie w budowaniu małżeństwa, pielęgnowaniu miłości, a nie tylko żona. Słowa o Biblijnym stworzeniu kobiety z żebra mężyczyzny podkreślają równorzędność kobiety i mężczyzny.
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiesz Twoje wypowiedzi pachną mi naukami ojca Rydzyka...
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec jest to nadinterpretacja, która mnie obraża. Jakie wypowiedzi pachną Ci naukami Rydzyka? |
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast "Milujcie nieprzyjaciol (..) bo słońce jego wschodzi nad złymi i dobrymi" to znieksztalcony cytat z Seneki ("czyń dobro! Bo słońce wschodzi nawet dla zbrodniarzy") , ktory Mateusz Ewangelista wlozyl w usta Jezusowi. Co wiec ustanowil takiego nowego Jezus? Otoz dazyl do uproszczenia i zblizenia wiezi pomiedzy Bogiem z wiernym, WYKLUCZAJACA zorganizowana hierarchie koscielna i ceremonial. Kazal sie modlic samemu, bez skladania ofiar w swiatyniach, bez posrednikow. Byl reformatorem judaizmu a nie tworca nowej religii.
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A do tego strasznie szybko się obrażasz. A jeśli zwracasz innym uwagę to wymagasz on nich pokory. Najpierw sama się tego naucz. A tak w ogóle to dobra rada: Wyluzuj troszkę... |
|
|
|
|
|
#199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich
Cytat:
Fanatyzm – postawa oraz zjawisko społeczne polegające na ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakichś poglądów politycznych, religijnych lub społecznych. Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów. Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Fanatyzm" Jesli piszesz pod moim adresem jakieś oskarżenia to proszę Cie abyś poparła to odpowiednim cytatem. Ja bronie swoich pogladów,ale NIKOGO nie potepiam za inne przekonania. Nigdzie nie napisałam, że tylko ja słusznie postępuję. Nikomu nie zabraniam wypowiada swojego zdania. Co znaczy strasznie szybko sie obrażasz??Napisałam, że obraziło mnie Twoje stwierdzenie, że jestem antysemitką. Oskarżyłaś mnie bezpodstawnie. Od nikogo nie wymagam pokory. Własnie dla przypomnienia temat jest o naukach przedmałżeńskich. Cytat:
Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-08-21 o 00:40 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
|
#200 |
|
Zadomowienie
|
Czytam czytam i włos się na głowie jeży - oby tylko tam
na samą myśl co będę musiała przejść w styczniu. Ale dzięki Wasm będę wiedziała przynajmniej z czym mogę się ewentualnie spotkac i oczywiście będę miała czas spokojnie wszystko przemyśleć i zadać konkretne pytania budzące moje wątpliwości. Dziękuję Was za Wasze opinie. |
|
|
|
|
#201 |
|
Rozeznanie
|
O, nie tylko ja wyczułam w wypowiedziach marta_d1 ducha Ojca Dyrektora
![]() http://www.lamed.dt.pl/strange_stuff/test1.html
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
"Wywalenie się" - piękne określenie na przyjęcie pozycji horyzontalnej. Tyle, że jeśli ktoś chce taką przyjąć i się położył, to nie nazywamy tego wywaleniem (wywróceniem się). Natomiast w momencie, kiedy przyjęcie owej pozycji jest nagłe i... nieplanowane - no to o położeniu się jakoś nie mówimy. ![]() Tak samo jest z wpadką, nie?
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Postów nie usuwamy.
Dziewczyny proszę Was, abyście koncentrowały się na idei wątku. Dla przypomnienia tytuł brzmi: "Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich" (a ojca R. zostawmy w spokoju) Dziękuje
|
|
|
#205 |
|
Rozeznanie
|
Nauki Przedmałżeńskie
hej dziewczyny, jesli taki watek juz byl to prosze was wskazcie mi go gdyz szukałam i nieznalazłam. chodzi mi o to ze ile trwaja nauki przed małzenskie, no i czy sa one obowiazkowo tylko w weekendy??? studjuje zaocznie i niedałabym rady chodzic co tydzien na nie, jestem ze slaska.
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nauki Przedmałżeńskie
Na stronie "na ślubnym kobiercu" są dwa wątki o tym: "strach przed sprawami kościelnymi" i "wyraźmy nasze zdanie o naukach przedmałżeńskich"
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
ile wkoncu trwaja nauki przedmałżenskie??? słyszalam juz rozne wersje. no i mozna je odbyc rok przed slubem???
dzieki wielkie pozdrawiam
Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-08-16 o 23:19 Powód: post pod postem |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
Wiesz, to zależy na jakie pójdziesz.
Ja z moim TŻ chodzilismy na takie miesięczne katechezy, były 4 spotkania po 2 godziny, raz w tygodniu. A możesz również chodzić na weekendowy kurs. Taki weekendowy to trwa mniej więcej od rana w sobotę od 8.00 do 19 i w niedzielę od 9 do 16 (z przerwami na obiady). Te weekendowe są droższe. Ja oczywiście piszę Ci jak jest w mojej parafii (one kosztują 140zł od pary, bo wliczone są obiady). A te, na które ja chodziłam to płaciło się tylko 50zł. Więc wybór należy do Was. A jesli chodzi o to czy możesz rok wcześniej, to wydaje mi się że tak. Te nauki nie tracą ważności. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nauki Przedmałżeńskie
Przed założeniem wątku proszę korzystać z wyszukiwarki.Wątek łącze z już istniejącym.
|
|
|
#210 |
|
Rozeznanie
|
byłam wczoraj w swojej parafi i sa 4 spotkania w niedziele (kazda pod rzad) i problem w tym ze ja studjuje zaocznie. ksiadz mi odpowiedział a dokładnie proboszcz, ze mam poszukac sobie innej parafi gdzie nauki sa w tygodniu, ze nie koniecznie musze miec w tej parafii. jednak moze uda mi sie isc na te nauki gdyz studia zaczynaja sie w ostatni weekend wrzesnia no i bede po naukach
. no i do tej poradni rodzinnej to trzeba isc od razu po naukach czy mozna isc troche pozniej.?? mam nadzieje ze mozna isc wczesniej (rok wczesniej). moj narzeczony mial okazje zrobic nauki juz w wojsku wiec wydaje mi sie ze sa one bezterminowe. bo bylo by bez sensu gdyby mialy jakis tam okreslony termin. moze jest ktos taki na forum kto chodzil na nauki duzo wczesniej przed slubem???
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

). Ja mam (mam nadzieję) jeszcze trochę życia przed sobą i mam nadzieję, że znajdę odpowiedzi na te swoje pytanie i wątpliwości...

Wystarczyły tylko 3 takie poranki i żona zaczęła sprzątac dom i gotowac obiady...My z moim Tż zaniemówiliśmy, para obok umierała ze śmiechu...
Bo to wina żon, które nie dbają o sibie, chodza źle ubrane po domu, nieumalowane, nie gotują pysznych obiadków dla swojego męża itp![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)