![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ciężarna zmarła, ale lekarze ratują żyjący w niej płód.
Inkubator? Równie dobrze można by na takie ciało mówić pogardliwie "worek z organami", bo przecież od takich ludzi w stanie śmierci mózgowej pobiera się organy, które latami podtrzymują życie innych ludzi, lub je ułatwiają. Ja nie widzę w tej sytuacji niczego, co by odzierało człowieka, jego ciało z godności. Uważam, że to niesamowite i szlachetne, że ciało może się przysłużyć drugiemu człowiekowi także po śmierci. Przez te dwa-trzy miesiące podtrzymają życie rozwijającego się człowieka, a potem cesarka i może będzie opcja pobrania organów i dalszego wykorzystania dla ratowania życia. Zgodnie z wolą zmarłej oczywiście. Podziwiam też ludzi, którzy decydują się poświęcić swoje ciało po śmierci dla rozwoju nauki, czy dla szkolenia lekarzy. Jeśli by to była moja rodzina i bym wiedziała, że kobieta chciała tego dziecka, to jedynie kwestia, czy płód ma możliwość zdrowego rozwoju, by mnie martwiła i mogła nakłonić do zmiany zdania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
W ramach eksperymentu można próbować, co pewnie objawi się dość dużą niechęcią społeczną (jak zapewne było w czasie pierwszych przeszczepów organów) i w zależności od wyników reakcja będzie pozytywna bądź wyjątkowo negatywna (a bo bóg, bezczeszczenie zwłok etc). ja dla potencjalnego rozwoju nauki bym próbowała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Zachowanie lekarzy jest obrzydliwe. I zgadzma sie ze to bezczeszczenie zwlok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
No super. Widzisz roznice? Nawet 50 lat temu w polsc potrzebna byla zgoda rodziny. Nikt na sile nie wyszarpywal organow. Tutaj stanowisko rodziny masz jasne. Spytaj Religi czy komus bez zgody serce wycial
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Jakby rodzina chciala to niech sobie eksperymentuja. Ale przechodzi to moje pojecie ze robia to bez ich zgody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tylko tutaj by mnie ciekawiła jedna kwestia, zakładając że płód przetrwa i przyjdzie na świat z deformacjami, chorobą która uniemożliwi mu samodzielne funkcjonowanie, kto bedzie to utrzymywał? Państwo? bo rodzina nie wyraziła zgody na podtrzymywanie życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że każda matka dziecka chciałaby żeby było ono ratowane za wszelką cenę, nawet po jej śmierci. Dla mnie to oczywiste, że obowiązkiem lekarzy jest ratować życie za wszelką cenę i poszerzać granice medycyny Dzięki temu kto wie może już za 50 lat ta procedura będzie oczywista w razie zaistnienia tak tragicznej sytuacji jak teraz przetaczanie krwi czy przeszczep organów.
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Ja juz słyszałam o takim przypadku i dziecko sie urodziło zdrowe, więc nie uwazam, zeby to miał byc eksperyment. Mnie zachowanie rodziny dziwi, bo jesli zmarła byłaby mi bliska, to jej dziecko tez byłoby mi bliskie, bo byłaby to jej część. Uweazam, ze lekarze robią dobrze ratując to dziecko, a rodzina z pogrzebem moze poczekac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Zgadzam sie, ze gdyby ciaza byla wysoka, to nalezaloby ratowac dziecko. Jednak w przypadku 17 tygodnia wydaje mi sie to mocno makabryczne - dla rodziny jak i dla samego dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
To jest mały człowiek i chore jest rozmyślanie czy go zabić czy nie, totalnie chore.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Naczelna Nastolatka
|
aha, ale podtrzymywanie życia płodu w MARTWYM ciele matki nie jest obrzydliwe??
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Dziecko jest częścią matki, a matka jest martwa, więc nie wiem czy tak do końca odłączenie aparatury byłoby zabiciem dziecka. Na chwilę obecną jego życie jest sztucznie podtrzymywane.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Niektorzy chyba nie wiedza co ma a czego nie ma 17 tygodniowy plod.
Z reszta o jakim czlowieku tu mowa? Idac logika golgie katolicy po smierci zaczna pobierac co zostalo z jajeczek bo "to moze byc czlowiek". Co to za chory swoat ze po smierci sztucznie podtrzymuja twoje zycie zeby wyrosl w tobie inny czlowiek. Bez zgpdy twoich bliskicj. Po to dzieci maja ojcow zeby decydowali. Ojciec dziecka zadecydowal ze nie zyczy sobie. Tak jak moze ojciec zadecydowac ze nie odda organow dziecka tak jak moze nie zgodzic sie na eksperymentalne leczenie tak nie musi sie na to zgadzac. Golgie chyba chce zostac dyktatorem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
To okropne i smutne, brak poszanowania dla tej kobiety, taki żywy (martwy) inkubator... To już zahacza nawet o bezczeszczenie zwłok.
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszelkie tego typu eksperymenty są niebezpieczne. I to jeszcze dokonywane pod przykrywką rzekomej "obrony życia". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Bo w siódmym miesięcy już wywołuje się poród lub cc i dziecko może przeżyć samo poza organizmem matki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Dla mnie takie rzeczy sa obrzydliwe i sliskie gdy rodzina nie wyraza na to zgody. A nie wyraza. Niedlugo bedziemy na sile pobierac organy bez zgody moze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to dziwne - kobieta dziecka najpewniej chciała, lekarze twierdzą, że mogą je uratować... Naprawdę nie ogarniam, jak można twierdzić, że robią z niej sztuczny inkubator. Idąc tym tokiem myślenia rzeczywiście można stwierdzić, że ciała z którego pobiera się organy do przeszczepu robi za "worek z organami" i jest bezczeszczone.
Zgrzyt jest jeden - cały "eksperyment" prowadzony jest wbrew woli rodziny. Tylko ja tę wolę nie bardzo rozumiem właśnie, chyba że po prostu nie znamy szczegółow. ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Chodzi Ci o pobieranie organów bez zgody rodziny, jeśli zmarły wyraził przed śmiercią wolę bycia dawcą? Ja jestem jak najbardziej za. Jeśli zmarły równiez zgody nie wyraził - jestem przeciw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Tak. Dla mnie jesli lekarze wezma organy bez zgody rodziny to pptraktuja zmarlego jak worek z organami. Dla mnie dosc logiczne
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Jesli zmarly nigdzie nie wyrazil pisemnej zgody to nie doiekniesz. Tytaj tez lekarze sobie gdybaja ze aaa moze by chciala bo to matka a moze nie bo costam. Nie mamy stanowiska zainteresowanego wiec decyduje rodzina. Jakby kobieta wydala oswiadczenie woli to co innego |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie, jeśli chodzi o przeszczepy wystarczy zgoda (a właściwie brak niezgody) osoby od której organy mają być pobrane. Dla mnie ten przypadek różni się od przeszczepów bo:
1. 17-tygodniowy płód to nie człowiek 2. Nie słyszałam o tym, aby chorą osobę podłączano do nerek takiej ze śmiercią mózgową, aby ta dokonywały dializy. Dla mnie ta sprawa to własnie takie korzystania z tego ciała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- 1 miesiąc jest długi. Samo bez specjalistycznej pomocy raczej nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem, że są ludzie przeciwni wszelkim działaniom wbrew naturze, jak in vitro na przykład. Być może ta kobieta była jedną z nich i rodzina walczy o poszanowanie jej woli - wtedy jestem w stanie ich zrozumieć. ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
nie pojmuje jak ktoś może nie postrzegać tego jako nieetyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Buc
|
dokładnie, kryterium powinno być takie samo jak przy terminacji ciąży jak - do 24 tygodnia płód nie jest ratowany, po 24 tygodniu jest ratowany.
![]() |
#60 |
O RLY?
|
Zgadzam się z dziewczynami, które są na "nie".
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.