![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciężarna zmarła, ale lekarze ratują żyjący w niej płód.
Cytat:
Dodatkowo co z tego skoro polski na to nie stac? Bedziemy miec coraz wiecej sierot? Gwarantuje ci ze na poprawe warunkow w domach dziecka nie mamy co liczyc, o otwieraniu nowych nawet nie wspomne. Wyslane przez tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
w łeb bym się puknęła gdyby po mojej śmierci za wszelką cenę wbrew mojej rodzinie ratowano płód który waży tyle co kubeczek jogurtu. w ogóle nie jestem za ratowaniem wcześniaków za wszelką cenę a granicę wciąż i wciąż przesuwają i przesuwają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Zasadnicza różnica, dziecko w 7 miesiącu jest już w zasadzie ukształtowane, w razie komplikacji i wywołania porodu może przeżyć. Ponadto przez pełne 7 miesięcy rozwijało się w ciele ŻYJĄCEJ matki. W przypadku 17 tygodniowego płodu nie wiadomo czy mimo podtrzymywania rozwinie się prawidłowo.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ratuje się usilnie płody, a skrajne wcześniaki, które potem wraz z rodzinami borykają się ze strasznymi konsekwencjami. To "ratowanie za wszelką cenę" to często ratowanie za cenę jakości życia, i nie mówimy tu o drobnej niepełnosprawności, ale na przykład o przypadku Dawida Spałka, niech zainteresowani się zapoznają: http://fakty.tvn24.pl/reportaze,65/h...ka,379731.html Ciekawe, kto będzie się zajmował tym dzieckiem z tematu wątku, którego nie uda się donosić, urodzi się ciężko chore? Dokończy żywota w jakimś specjalnym zakładzie? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-12-21 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z drabineczką i vixen.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Widać Ty i ta rodzina macie inne poglądy, no bywa. Ja po prostu nie bardzo to rozumiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
no na mnie mogą eksperymentować po śmierci. ale eksperymentować nie na zasadzie sprowadzania nowych członków rodziny które potem niepełnosprawne zostaną zwalone mojej rodzinie na łeb albo oddane na wieczne przechowanie do przytułku przy ostracyzmie spolecznym, heloł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
Chociaż fakt, rodzina może odbierać to jako brak szacunku. Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-12-21 o 15:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
bo to jest brak szacunku skoro rodzina nie wyraża zgody.
---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- z resztą jaka tu obawa? jak to dziecko będzie zdrowe to stawiam ci wódkę belweder, bo to raczej nie będzie miało miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
No dla mnie niekoniecznie. Jak już powiedziałam, moim zdaniem najważniejsza powinna byc wola samej zainteresowanej. Na początku myślałam, że skoro ciąży nie usunęła to dziecko chciała, ale być może nie chciałaby żeby rozwijało się w jej martwym ciele i rodzina walczy o poszanowanie jej woli. Wtedy ich rozumiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Nie znamy woli matki, więc zdanie ojca i reszty rodziny powinno być brane pod uwagę. Z tym się zgadzam. Ja mogę tylko mówić za siebie, że na miejscu tej rodziny nie widziałabym nic złego w podtrzymaniu funkcji życiowych, żeby płód mógł się dalej rozwijać. Mam w rodzinie osobę z przeszczepionym sercem i nie myślę o niej w ten sposób, że ma w sobie część zwłok, choć nie jedna osoba by tak to określiła. Dla mnie to jest zbliżone. Jeślibym była w ciąży, to chciałabym, żeby pozwolono mojemu dziecku żyć w moim ciele.W końcu nie mówimy tutaj o rozkładających się zwłokach, ono jest w dużym stopniu żywe, mózg jest martwy, ale inne organy pracują. Jest to chyba bardziej zbliżone do śpiączki jeśli chodzi o sytuację dziecka? Nawet nazywa się to "nieodwracalną śpiączką". Na pewno przeprowadziłabym długą rozmowę z lekarzem i to nie jednym, żeby rozwiać wątpliwości.
Z ciała można wykorzystać bardzo dużo do przeszczepów. Tak naprawdę nie przeszczepia się tylko tego, czego się po prostu nie da. Tutaj jest granica, nie jest ona ustawiona pod kątem etycznym, że coś się nie godzi. Całe zwłoki wykorzystuje się np. do nauki przyszłych lekarzy, czy to jest etyczne? Klonowanie to totalnie inny temat. Nie widzę związku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
To jest w ogole brak szacunku do zycia, specjalnie utrzymywac plod zeby pozniej go porzucic i podac sobie rece mowiac good job lol
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Ja sie zastanawiam czy chociażby ten płód będzie dobrze dotleniony w sytuacji, kiedy za matkę oddycha maszyna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Buc
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Słyszałam kiedyś rozmowę dwóch starszych panów na temat ratowania wcześniaków. Zapamiętałam jedną dość drastyczną kwestię: "po co ratować takich wypierdków?". Brzmi to jak brzmi, ale coś w tym jest. Bardzo daleko posuwamy się w ratowaniu na siłę - bez zastanowienia, czy łatwiej przeżyć raz stratę dziecka, czy żyć dalej ze świadomością, że np. jest niepełnosprawne i to niepełnosprawne w znaczeniu zupełnie zależne od rodziców do końca życia, a później: co się z nim stanie, gdy rodziców zabraknie. To samo z uporczywymi terapiami dla podtrzymania życia bez względu na jego jakość przy jednoczesnym braku prawa do eutanazji.
Oczywiście fajnie przeprowadzić ratowanie dziecka w ramach eksperymentu, bo taaaka sława, fajnie, jak się uda i rodzina nie będzie miała warzywa na stanie (przepraszam za dosadność) - ale nie zawsze się uda. Bohaterscy lekarze nie wyłożą z własnej kieszeni na utrzymanie takiego dziecka, NFZ rehabilitacji sponsorować nie będzie, a Ty się bujaj od telewizji do telewizji, żeby wybłagać 1% podatku. Jeśli ze względów religijnych nie dopuszcza się aborcji, to nie wiem, czemu jednocześnie zezwala się na tak sprzeczne przeciwstawianie się jakiejś tam boskiej woli poprzez podtrzymywanie rozwoju dziecka w ciele martwej matki. To dla mnie nie do pojęcia ![]() Zgadzam się z opiniami, że jest w tym coś nieetycznego. I jeśli dziecko urodzi się zdrowe to będzie wielki zachwyt, ale gdy chore - nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności, to jest oczywiste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Buc
|
Cytat:
i jest gdzieś dla mnie różnica potrzymania wczesnej ciąży a ratowania płodu, który jest niezdolny do życia w 99% poza organizmem matki czyli do 24 tyg ciąży.
![]() Edytowane przez suszarka Czas edycji: 2014-12-21 o 16:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Dziecko, które nie ma niestety szans na normalne życie i być może za ileś lat trafi do domu opieki, kiedy rodzicom przestanie starczać sił.
http://www.wczesniak.pl/dla-rodzicow...wczesniakow/70 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie chciałabym być martwym inkubatorem dla 17tygodniowego płodu i nie chciałabym, żeby potem moja rodzina musiała z czymś takim żyć. to jest po prostu straszne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
A ja się zastanawiam, jak to jest z rozwojem "emocjonalnym" takiego malucha. Zwykle kobieta w ciąży/ojciec mówi do brzucha, głaszcze go itd. Tu tego raczej nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spędziłam w ramach praktyk masę godzin na patologii ciąży, nie ma absolutnie żadnego ograniczenia co do wieku ciążowego. Także leżą tam i kobiety we wczesnych ciążach, nawet 7 tygodniowych. Takich do 12-13 tyg. też jest sporo. Cytat:
Gdybym miała się zająć takim dzieckiem po urodzeniu nie wiem czy bym podołała.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Nie mogę zacytować, nie wiem, czemu.
Nie wiem., Wiem, że matki tak robią, puszczają muzykę, głaszczą po brzuchu itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
bo przecież dziecko o tę matkę kiedyś zapyta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Buc
|
Cytat:
![]() Co do tego co napisała apropos patologii ciazy i 24 tyg możliwe ze to głupota.
![]() |
![]() |
#87 | |
... choć nie Westwood
|
Dla mnie to przekroczenie pewnych granic. Nie wiem czy ta kobieta chciałaby, żeby jej dziecko rozwijało się w jej martwym ciele. Ja bym nie chciała. Nie znam się na medycznej stronie, ale jaka jest szansa, że to dziecko urodzi się zdrowie? Pewnie niewielka, bo lekarze wolą poeksperymentować. Tak to widzę- że to eksperyment. Szkoda, że nie myśli się o tym, co będzie potem. Kto tym niekoniecznie zdrowym dzieckiem się zajmie?
Już nie mówiąc, że śmierć kobiety najprawdopodobniej i tak była wielką traumą. patrzeć na nią nieżyjącą przez kilka miesięcy? Nie wyprawić pogrzebu? To nieludzkie w stosunku dla tych osób, które w spokoju nie mogą przeżyć żałoby. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą śmieszne trochę, że teraz wszyscy krzyczą, żeby tą kobietę (a zarazem jej płód/dziecko) odłączyć od respiratora, a chwilę wcześniej gdy była mowa o transplantacjach, padał stwierdzenia: "ale jak to! skąd mamy wiedzieć, a może ten człowiek żyje, a może czuje, możliwości regeneracyjne mózgu nie zostały jeszcze do końca poznane!!!"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.