Ciężarna zmarła, ale lekarze ratują żyjący w niej płód. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-21, 14:23   #61
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Ciężarna zmarła, ale lekarze ratują żyjący w niej płód.

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że każda matka dziecka chciałaby żeby było ono ratowane za wszelką cenę, nawet po jej śmierci. Dla mnie to oczywiste, że obowiązkiem lekarzy jest ratować życie za wszelką cenę i poszerzać granice medycyny Dzięki temu kto wie może już za 50 lat ta procedura będzie oczywista w razie zaistnienia tak tragicznej sytuacji jak teraz przetaczanie krwi czy przeszczep organów.
Tak ale to dziecko nie nalezy do nauki, to dziecko ma ojca, ktory chce zrobic inaczej.
Dodatkowo co z tego skoro polski na to nie stac? Bedziemy miec coraz wiecej sierot? Gwarantuje ci ze na poprawe warunkow w domach dziecka nie mamy co liczyc, o otwieraniu nowych nawet nie wspomne.

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 14:28   #62
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wisienki
Wydaje mi się, że każda matka dziecka chciałaby żeby było ono ratowane za wszelką cenę, nawet po jej śmierci.
to źle ci się wydaje i przestań wymyślać oraz mówić głosem narodu
w łeb bym się puknęła gdyby po mojej śmierci za wszelką cenę wbrew mojej rodzinie ratowano płód który waży tyle co kubeczek jogurtu. w ogóle nie jestem za ratowaniem wcześniaków za wszelką cenę a granicę wciąż i wciąż przesuwają i przesuwają.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 14:30   #63
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Ale co za różnica? To znaczy rozumiem, że płód miałby większe szanse normalnie się rozwinąć gdyby to była późna ciąża, ale dlaczego sztuczne podtrzymywanie ciąży przez 4 miesiące jest obrzydliwe, a przez dwa już nie?
Zasadnicza różnica, dziecko w 7 miesiącu jest już w zasadzie ukształtowane, w razie komplikacji i wywołania porodu może przeżyć. Ponadto przez pełne 7 miesięcy rozwijało się w ciele ŻYJĄCEJ matki. W przypadku 17 tygodniowego płodu nie wiadomo czy mimo podtrzymywania rozwinie się prawidłowo.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 15:02   #64
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
w łeb bym się puknęła gdyby po mojej śmierci za wszelką cenę wbrew mojej rodzinie ratowano płód który waży tyle co kubeczek jogurtu. w ogóle nie jestem za ratowaniem wcześniaków za wszelką cenę a granicę wciąż i wciąż przesuwają i przesuwają.
Myślę tak samo.

Ratuje się usilnie płody, a skrajne wcześniaki, które potem wraz z rodzinami borykają się ze strasznymi konsekwencjami.

To "ratowanie za wszelką cenę" to często ratowanie za cenę jakości życia, i nie mówimy tu o drobnej niepełnosprawności, ale na przykład o przypadku Dawida Spałka, niech zainteresowani się zapoznają:

http://fakty.tvn24.pl/reportaze,65/h...ka,379731.html

Ciekawe, kto będzie się zajmował tym dzieckiem z tematu wątku, którego nie uda się donosić, urodzi się ciężko chore? Dokończy żywota w jakimś specjalnym zakładzie?

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-12-21 o 15:03
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 15:14   #65
Linka25
Zakorzenienie

Zgadzam się z drabineczką i vixen.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 15:29   #66
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Nie, nie przeszczepiasz ciała tylko dany/e organ/y. Klonowanie organu jest dozwolone, a klonowanie człowieka, osoby, tylko na przeszczepy już nie, widzisz różnicę?
O jakim klonowaniu Ty mówisz? Przeszczep to nie klonowanie. I tak, przeszczep to robienie przedmiotu użytkowego z części czyjegoś ciała, niestety. Z jakiegoś powodu ludzie musieli się przekonywać do transplantacji ładnych parę lat. Mnie to szczerze mówiąc wisi. Po śmierci mogą mnie całą dać na organy, myślę że nie miałabym też problemu z tym żeby na moim martwym ciele eksperymentowano - alternatywą jest spalić się na popiół albo robić za jedzonko dla robaczków.

Widać Ty i ta rodzina macie inne poglądy, no bywa. Ja po prostu nie bardzo to rozumiem.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 15:32   #67
201604181004
Konto usunięte

no na mnie mogą eksperymentować po śmierci. ale eksperymentować nie na zasadzie sprowadzania nowych członków rodziny które potem niepełnosprawne zostaną zwalone mojej rodzinie na łeb albo oddane na wieczne przechowanie do przytułku przy ostracyzmie spolecznym, heloł.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 15:35   #68
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Zasadnicza różnica, dziecko w 7 miesiącu jest już w zasadzie ukształtowane, w razie komplikacji i wywołania porodu może przeżyć. Ponadto przez pełne 7 miesięcy rozwijało się w ciele ŻYJĄCEJ matki. W przypadku 17 tygodniowego płodu nie wiadomo czy mimo podtrzymywania rozwinie się prawidłowo.
Ok, rozumiem.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
no na mnie mogą eksperymentować po śmierci. ale eksperymentować nie na zasadzie sprowadzania nowych członków rodziny które potem niepełnosprawne zostaną zwalone mojej rodzinie na łeb albo oddane na wieczne przechowanie do przytułku przy ostracyzmie spolecznym, heloł.
Ale ja to rozumiem. Serio czaję że ktoś może się bać, że to dziecko urodzi się chore, że ludzie będą je uważać za kosmitę i bóg wie co jeszcze. Chodzi mi o to, że mi by po śmierci robienie za martwy inkubator nie przeszkadzało, a niektórzy mówią że to brak szacunku dla ciała tej kobiety.

Chociaż fakt, rodzina może odbierać to jako brak szacunku.

Edytowane przez 201607111042
Czas edycji: 2014-12-21 o 15:36
Stary 2014-12-21, 15:37   #69
201604181004
Konto usunięte

bo to jest brak szacunku skoro rodzina nie wyraża zgody.

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

z resztą jaka tu obawa? jak to dziecko będzie zdrowe to stawiam ci wódkę belweder, bo to raczej nie będzie miało miejsca.
Stary 2014-12-21, 15:40   #70
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
bo to jest brak szacunku skoro rodzina nie wyraża zgody.

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

z resztą jaka tu obawa? jak to dziecko będzie zdrowe to stawiam ci wódkę belweder, bo to raczej nie będzie miało miejsca.
No dla mnie niekoniecznie. Jak już powiedziałam, moim zdaniem najważniejsza powinna byc wola samej zainteresowanej. Na początku myślałam, że skoro ciąży nie usunęła to dziecko chciała, ale być może nie chciałaby żeby rozwijało się w jej martwym ciele i rodzina walczy o poszanowanie jej woli. Wtedy ich rozumiem.
Stary 2014-12-21, 15:41   #71
LuckyJane
Rozeznanie

Nie znamy woli matki, więc zdanie ojca i reszty rodziny powinno być brane pod uwagę. Z tym się zgadzam. Ja mogę tylko mówić za siebie, że na miejscu tej rodziny nie widziałabym nic złego w podtrzymaniu funkcji życiowych, żeby płód mógł się dalej rozwijać. Mam w rodzinie osobę z przeszczepionym sercem i nie myślę o niej w ten sposób, że ma w sobie część zwłok, choć nie jedna osoba by tak to określiła. Dla mnie to jest zbliżone. Jeślibym była w ciąży, to chciałabym, żeby pozwolono mojemu dziecku żyć w moim ciele.W końcu nie mówimy tutaj o rozkładających się zwłokach, ono jest w dużym stopniu żywe, mózg jest martwy, ale inne organy pracują. Jest to chyba bardziej zbliżone do śpiączki jeśli chodzi o sytuację dziecka? Nawet nazywa się to "nieodwracalną śpiączką". Na pewno przeprowadziłabym długą rozmowę z lekarzem i to nie jednym, żeby rozwiać wątpliwości.

Z ciała można wykorzystać bardzo dużo do przeszczepów. Tak naprawdę nie przeszczepia się tylko tego, czego się po prostu nie da. Tutaj jest granica, nie jest ona ustawiona pod kątem etycznym, że coś się nie godzi. Całe zwłoki wykorzystuje się np. do nauki przyszłych lekarzy, czy to jest etyczne? Klonowanie to totalnie inny temat. Nie widzę związku.
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 15:41   #72
chwast
Zakorzenienie

To jest w ogole brak szacunku do zycia, specjalnie utrzymywac plod zeby pozniej go porzucic i podac sobie rece mowiac good job lol

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 15:42   #73
_vixen_
Zakorzenienie

Ja sie zastanawiam czy chociażby ten płód będzie dobrze dotleniony w sytuacji, kiedy za matkę oddycha maszyna.
Stary 2014-12-21, 15:53   #74
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Myślę tak samo.

Ratuje się usilnie płody, a skrajne wcześniaki, które potem wraz z rodzinami borykają się ze strasznymi konsekwencjami.

To "ratowanie za wszelką cenę" to często ratowanie za cenę jakości życia, i nie mówimy tu o drobnej niepełnosprawności, ale na przykład o przypadku Dawida Spałka, niech zainteresowani się zapoznają:

Ciekawe, kto będzie się zajmował tym dzieckiem z tematu wątku, którego nie uda się donosić, urodzi się ciężko chore? Dokończy żywota w jakimś specjalnym zakładzie?
Ja pierdziele, biedny ten maluch
Stary 2014-12-21, 15:58   #75
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Myślę tak samo.

aż dziwne, bo normalnie do 24 tygodnia ciąży to na patologie ciąży nawet nie przyjmują.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 16:07   #76
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
aż dziwne, bo normalnie do 24 tygodnia ciąży to na patologie ciąży nawet nie przyjmują.
skąd masz takie informację? leżałam na patologi ciąży w 9 tygodniu, leżały dziewczyny już w 6-7 tygodniu...
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 16:07   #77
201606270916
Konto usunięte

Słyszałam kiedyś rozmowę dwóch starszych panów na temat ratowania wcześniaków. Zapamiętałam jedną dość drastyczną kwestię: "po co ratować takich wypierdków?". Brzmi to jak brzmi, ale coś w tym jest. Bardzo daleko posuwamy się w ratowaniu na siłę - bez zastanowienia, czy łatwiej przeżyć raz stratę dziecka, czy żyć dalej ze świadomością, że np. jest niepełnosprawne i to niepełnosprawne w znaczeniu zupełnie zależne od rodziców do końca życia, a później: co się z nim stanie, gdy rodziców zabraknie. To samo z uporczywymi terapiami dla podtrzymania życia bez względu na jego jakość przy jednoczesnym braku prawa do eutanazji.

Oczywiście fajnie przeprowadzić ratowanie dziecka w ramach eksperymentu, bo taaaka sława, fajnie, jak się uda i rodzina nie będzie miała warzywa na stanie (przepraszam za dosadność) - ale nie zawsze się uda. Bohaterscy lekarze nie wyłożą z własnej kieszeni na utrzymanie takiego dziecka, NFZ rehabilitacji sponsorować nie będzie, a Ty się bujaj od telewizji do telewizji, żeby wybłagać 1% podatku.

Jeśli ze względów religijnych nie dopuszcza się aborcji, to nie wiem, czemu jednocześnie zezwala się na tak sprzeczne przeciwstawianie się jakiejś tam boskiej woli poprzez podtrzymywanie rozwoju dziecka w ciele martwej matki. To dla mnie nie do pojęcia

Zgadzam się z opiniami, że jest w tym coś nieetycznego. I jeśli dziecko urodzi się zdrowe to będzie wielki zachwyt, ale gdy chore - nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności, to jest oczywiste.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 16:21   #78
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
skąd masz takie informację? leżałam na patologi ciąży w 9 tygodniu, leżały dziewczyny już w 6-7 tygodniu...
może to zależy od szpitala? nie wiem, może napisałam bzdurę.

i jest gdzieś dla mnie różnica potrzymania wczesnej ciąży a ratowania płodu, który jest niezdolny do życia w 99% poza organizmem matki czyli do 24 tyg ciąży.

Edytowane przez suszarka
Czas edycji: 2014-12-21 o 16:23
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 16:45   #79
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Ja pierdziele, biedny ten maluch
Dziecko, które nie ma niestety szans na normalne życie i być może za ileś lat trafi do domu opieki, kiedy rodzicom przestanie starczać sił.

http://www.wczesniak.pl/dla-rodzicow...wczesniakow/70

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 16:51   #80
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że każda matka dziecka chciałaby żeby było ono ratowane za wszelką cenę, nawet po jej śmierci. Dla mnie to oczywiste, że obowiązkiem lekarzy jest ratować życie za wszelką cenę i poszerzać granice medycyny Dzięki temu kto wie może już za 50 lat ta procedura będzie oczywista w razie zaistnienia tak tragicznej sytuacji jak teraz przetaczanie krwi czy przeszczep organów.
przykro mi, źle ci się wydaje.
nie chciałabym być martwym inkubatorem dla 17tygodniowego płodu i nie chciałabym, żeby potem moja rodzina musiała z czymś takim żyć.
to jest po prostu straszne.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 17:55   #81
201708160922
Konto usunięte

A ja się zastanawiam, jak to jest z rozwojem "emocjonalnym" takiego malucha. Zwykle kobieta w ciąży/ojciec mówi do brzucha, głaszcze go itd. Tu tego raczej nie będzie.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 18:06   #82
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam, jak to jest z rozwojem "emocjonalnym" takiego malucha. Zwykle kobieta w ciąży/ojciec mówi do brzucha, głaszcze go itd. Tu tego raczej nie będzie.
Myslisz ze plod, dziecko w brzuchu wie ze sie mówi do niego a nie konwersuje np z kimś obok?
Stary 2014-12-21, 18:08   #83
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
Nie wiem skąd masz takie informacje i gdzie są takie praktyki?
Spędziłam w ramach praktyk masę godzin na patologii ciąży, nie ma absolutnie żadnego ograniczenia co do wieku ciążowego. Także leżą tam i kobiety we wczesnych ciążach, nawet 7 tygodniowych. Takich do 12-13 tyg. też jest sporo.

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
przykro mi, źle ci się wydaje.
nie chciałabym być martwym inkubatorem dla 17tygodniowego płodu i nie chciałabym, żeby potem moja rodzina musiała z czymś takim żyć.
to jest po prostu straszne.
Ja również nie wyobrażam sobie, żeby być martwym inkubatorem, w imię "nauki" czy niewiadomo czego jeszcze.
Gdybym miała się zająć takim dzieckiem po urodzeniu nie wiem czy bym podołała.
Stary 2014-12-21, 18:09   #84
201708160922
Konto usunięte

Nie mogę zacytować, nie wiem, czemu.

Nie wiem., Wiem, że matki tak robią, puszczają muzykę, głaszczą po brzuchu itd.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 18:16   #85
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

już mniejsza z tym głaskaniem czy mówieniem do brzucha. ale sama świadomość dziecka, że żyło w martwym ciele matki, to już nieźle może zakręcić psychiką.
bo przecież dziecko o tę matkę kiedyś zapyta.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 18:22   #86
suszarka
Buc

Cytat:

No nie wszystkie chyba

Co do tego co napisała apropos patologii ciazy i 24 tyg możliwe ze to głupota.
Stary 2014-12-21, 18:49   #87
Vivienne
... choć nie Westwood

Dla mnie to przekroczenie pewnych granic. Nie wiem czy ta kobieta chciałaby, żeby jej dziecko rozwijało się w jej martwym ciele. Ja bym nie chciała. Nie znam się na medycznej stronie, ale jaka jest szansa, że to dziecko urodzi się zdrowie? Pewnie niewielka, bo lekarze wolą poeksperymentować. Tak to widzę- że to eksperyment. Szkoda, że nie myśli się o tym, co będzie potem. Kto tym niekoniecznie zdrowym dzieckiem się zajmie?

Już nie mówiąc, że śmierć kobiety najprawdopodobniej i tak była wielką traumą. patrzeć na nią nieżyjącą przez kilka miesięcy? Nie wyprawić pogrzebu? To nieludzkie w stosunku dla tych osób, które w spokoju nie mogą przeżyć żałoby.

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
ale sama świadomość dziecka, że żyło w martwym ciele matki, to już nieźle może zakręcić psychiką.
bo przecież dziecko o tę matkę kiedyś zapyta.
"Ciooooocia, jakim cudem mamusia zmarła 1 grudnia 2014 r., a ja się urodzilam 4 kietnia 2015 r.?". makabryczne...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 18:52   #88
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Dla mnie to przekroczenie pewnych granic. Nie wiem czy ta kobieta chciałaby, żeby jej dziecko rozwijało się w jej martwym ciele. Ja bym nie chciała. Nie znam się na medycznej stronie, ale jaka jest szansa, że to dziecko urodzi się zdrowie? Pewnie niewielka, bo lekarze wolą poeksperymentować. Tak to widzę- że to eksperyment. Szkoda, że nie myśli się o tym, co będzie potem. Kto tym niekoniecznie zdrowym dzieckiem się zajmie?

Już nie mówiąc, że śmierć kobiety najprawdopodobniej i tak była wielką traumą. patrzeć na nią nieżyjącą przez kilka miesięcy? Nie wyprawić pogrzebu? To nieludzkie w stosunku dla tych osób, które w spokoju nie mogą przeżyć żałoby.

"Ciooooocia, jakim cudem mamusia zmarła 1 grudnia 2014 r., a ja się urodzilam 4 kietnia 2015 r.?". makabryczne...
Śmierci nie stwierdza się formalnie po ustąpieniu wszystkich czynności życiowych (szczególnie bicia serca), czyli po odłączeniu od aparatury?
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 18:56   #89
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Pokaż wiadomość
Śmierci nie stwierdza się formalnie po ustąpieniu wszystkich czynności życiowych (szczególnie bicia serca), czyli po odłączeniu od aparatury?
Hm, właściwie to nie wiem . Z prawa cywilnego mgliście pamiętam, że śmierć staiwrdza się w momencie śmierci mózgu. To już nastąpiło, podtrzymywane są tylko pozostałe funkcje. Ale czy formalnie człowiek nie żyje...? Nie wiem, przyznaję, że w tej kwestii brak mi wiedzy.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 19:12   #90
_Mia
Zakorzenienie

Swoją drogą śmieszne trochę, że teraz wszyscy krzyczą, żeby tą kobietę (a zarazem jej płód/dziecko) odłączyć od respiratora, a chwilę wcześniej gdy była mowa o transplantacjach, padał stwierdzenia: "ale jak to! skąd mamy wiedzieć, a może ten człowiek żyje, a może czuje, możliwości regeneracyjne mózgu nie zostały jeszcze do końca poznane!!!"
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości