![]() |
#301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz.III
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem, nie rozumiem sadzania 6-8-miesięcznego dziecka, ale już roczniak ma szansę coś załapać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie rozumiem wysadzania dziecka.
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
no nie wiem. mi takie wysadzanie jest na rękę, bardzo rzadko spotykam dzieci, które do 2 roku życia nie poznały nocnika i nie widzi mi się czekanie aż pewnego dnia dziecko powie, że chce na ubikację. ale to nasz sposób, który raczej nikogo nie męczy i nie zmusza do niczego.
wg mnie tak wygląda życie, że ktoś nam coś pokazuje, uświadamia, proponuje, uczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko mi uwierzyc ze wysadzanie dziecka jest na rękę. Ja wole 5 razy na dobę zmienić pampka a jak nadejdzie ten moment to wierze ze pójdzie łatwo jak u dzieci które znam. Ja zawsze takie umiejętności (bez urazy) traktuje jak jakas rywalizacje miedzy rodzicami. Ostatnio na basenie przysluchiwalam się takiej rozmowie i aż mibuszy puchly.
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam dziecko rehabilitowane i pod opieką kilku poradni, także w tym przypadku nie mogę się zgodzić na czekanie na chodzenie, mowę, itp., a pewnie w większości przypadków tak właśnie jest, że dziecko zaczyna samo. dla mnie jak pisałam, rywalizacja i coś czego nie rozumiem może być przy 6-8-miesięcznych dzieciach a znam i takie "przechwałki", potem to jakaś naturalna kolej rzeczy przy takich wyborach. my też szybko byliśmy sadzani na nocnik. czego się nasłuchałaś na basenie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a jeśli chodzi o te zakupy dla dziecka to powiedzcie jakie ubrania i e jakich rozmiarach warto kupować? Jakieś body i kaftaniki? Bo ja się na tym zupełnie nie znam a ciągnie mnie juz pomału do tego typu zakupów ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tym ze jak dziecko skończyło 7 miesięcy to babka juz ani jednej pieluchy nie użyła. (Potem ja przyuwazylam jak zakładała swojemu dwuletnie mu pieluchy) A druga lamentuje ze jej ma półtora roku i nie chce sikac do nocnika i ona każe mu siedzieć dopóki nie zrobi.... A potem nasluchalam się o wahaniach stawianym nianiom Wszystko ąę .... Każda giga specjalista... A nie slyszalam tam ani słowa o dobru dziecka tylko non stop rywalizacja miedY matkami To smutne. .... Bo ja myślę ze jednak dziecko jest najważniejsze. Nie ważne czy mówi jak ma rok, dwa czy trzy Czy sika tu czy tam.... Czy śpi z rodzicami czy samo... To nie ma znaczenia bo ze wszystkiego wyrośnie prędzej niż się obejrzymy .... ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
Ja nie znosilam kaftanikow i spuochow i w ogóle nie uzywalam. Najwygodniejsze były pajace Rozmiary to 56,62 Dwa takie pierwsze Niektórzy noszą tez 50 Ale ja bym zapasów tych rozmiarów nie robiła bo albo ponosi 2 tygodnie albo w ogóle.
![]() |
#310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W lecie nosił krótkie i latał w samym body ale miał juz 10miesiecy.... Ekstra są rampersy!!!! Myślę ze to najlepsza opcja ... Ale zaraz po porodzie to pewnie i tak bez wzgledu na upały ubiera się w pajace. I generalnie pierwsze parę miesięcy mój syn nie nosił nic innego niż pajace i bodziaki bo wszystkie inne rzeczy są totalnie niewygodne. Jednak dziecko leży wiec najważniejszą jest swoboda ruchów.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
Mój synek urodził się 11 lipca. W szpitalu i w domu, gdy był chłodniejszy dzień zakładałam mu bodziaka z krótkim rękawem + pajacyk, a jak było bardzo ciepło to tylko bodziaka lub rampersa. Wiadomo, dużo zależy od pogody/temperatury. Ale najczęściej właśnie tak jak opisałam go ubierałam na samym poczatku. I tak jak pisze Tassia- żadnych kaftaników- to niepotrzebna "zabawa" z tak maleńkim dzieckiem.
#313 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 62 (tak mniej więcej do końca 3 m-ca służy) na samym początku bałam się zakładania bodziaków przez głowę, do tego wystający kikut pępowiny i zakładałam głównie kaftaniki i śpiochy. bodziaki od 62 raczej zakładałam już bez problemu i obaw. na początek fajne były kopertowe, z 2 warstwami na brzuchu, bo dziecko leży, to w plecy mu ciepło a z przodu podwójna warstwa. pajaców też trochę miałam, ciągle w użyciu. Cytat:
porównywanie i tego typu rozmowy zawsze będą. fajnie mieć w takiej sytuacji odwagę powiedzieć, że robi coś czy nie, i tak jest wspaniały, a wszystkiego się nauczy w swoim czasie. ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
moje dziecko z marcowej śnieżycy, więc prędko się nie dowiedział co to sam bodziak z krótkim rękawem, dopiero latem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
co do ubranek to tak jak Tassia nie znosilam kaftaników i śpiochów.
Zakladalam body z długim + półśpiochy czy legginsy , albo body z krótkim + pajac. Takie zestawy były na początek, bo najwygodniejsze. Ale ja rodzilam na początku paxdziernika, to już chlodniej. W lato miala dużo rampersów, super sie sprawdzały ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sobie chwaliłam body + pajac od początku. I jakoś się nie bałam. Zresztą od początku miałam tak, że niczego z dzieckiem robić się nie bałam. A myslałam, ze będę mieć kłopot. A obracałam nim bardzo sprawnie od początku (uczyłam się od Zawitkowskiego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#316 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mogłam się oprzeć ![]()
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- A czapeczki to się noworodkom zakłada czy to też jakiś przeżytek? ;-) |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Co do ciuszkow to ja tez najbardziej lubilam body z krotkim plus pajacyk albo body z dlugim plus jakies elastyczne spodenki. Na poczatek polecam body cale rozpinane zeby uniknac wkladania przez glowe (wiekszosc dzieci tego nie lubi). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
haha ja pamietam jak mieliśmy przewinąć pierwszy raz Milenkę w szpitalu
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ja jakoś nie mam obaw, Mili póki co jest naprawde super dzieckiem, nie mam z nią większych problemów, więc myślę optymistycznie,że nie ja pierwsza mam dzieci z taką różnicą wieku i sobie ludzie radzą,ięc czemu ja nie mam sobie poradzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
ja też czapeczek w domu nie zakladalam
![]() ale latem to pewnie i tak trzeba jakąś cieńką założyć, czy opaskę na uszka.. |
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Połowę słownictwa ciuszkowego musiałam sprawdzić w googlach
![]() ![]() Nie kupuję jeszcze nic, poczekam aż będę znała płeć czyli do polowy stycznia. Witam w poniedziałek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Ja właśnie będąc wczoraj na pierwszych maluszkowych ciuszkowych zakupach też miała dylemat czy kupować te z serii " new born" czy te powyżej pierwszego mc. Te pierwsze wydawały mi się mega małe, ale ja w sumie nie mam żadnego doświadczenia z noworodkami i nie ukrywam, że wiele rzeczy napawa mnie strachem, ale mam nadzieje, że to z czasem przejdzie ![]() ![]() Też własnie widziałam super zimowe pajace - np jakieś niedźwiadki czy króliczki ![]()
OD KIEDY CIE POZNAŁAM ROZPOCZĄŁ SIĘ NAPIĘKNIEJSZY RODZIAŁ MOJEGO ŻYCIA ![]() Jedna z wielu Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe Czasem walczy ze wspomnieniami Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Konto usunięte
|
W ogóle nie wiem o czym piszecie
![]() Ja ciuszki zacznę kupować chyba w marcu lub kwietniu ![]() O ile ktos znajomy nie poratuje, byłoby z bani ![]() Edytowane przez 201710041131 Czas edycji: 2014-12-22 o 07:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
Fajnie poczytać doświadczone mamuśki
![]() Też nie wiedziałam o rampersach, fajna sprawa ![]() Ja na szczęście powinnam mieć większość ubranek od siostry ale muszę z nią jeszcze porozmawiać, bo nie wiem czy nie wydała ich w świat ![]() A mi się tak tydzień cudownie zaczął, że aż mnie trzęsie ![]() Tż miał już mieć wolne, i co? Rano telefon i goń na JUŻ do roboty... Myślałam, że się rozpłaczę:/ tyle mieliśmy zaplanowane, tyle jeszcze do zrobienia;/ aż mnie jeszcze trzęsie ![]()
#328 |
Wtajemniczenie
|
Czesc dziewczyny, ale duzo piszecie, juz 3 czesc.
Co do ciuszkow to na poczatek tez kupie kilka bodziakow, pajacow i rompersow i to pewnie tyle. 26 grudnia sa super przeceny w Next ale jest niezle szalenstwo. Sklep otwieraja o 6 rano a ciuszki dzieciece to schodza w ciagu 15 min. Ja to raczej kupie pajace i bodziaki z Nexta, ale uzywane z ebay. Super jakosc i wzory |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama tez panikuje jak ja dam rade..... Ale ona miala tylko mnie wiec kazda sytuacja z jedbym dodatkowym fzueckiem napawa ja strachem Cytat:
![]() Nie dość ze miał doświadczenie to poza tym faceci są mniej panikujacy i sprawdza się to przy kolkach. Ja juz ryczalam nad dzieckiem po 3 godzinach wrzaskow z powodu bólu brzucha, byłam podenerwowana i w ogóle ... A dziecko wyczuwa atmosferę i to raczej niebpomaga. Przychodził TŻ brał na rękę i tulil przez kolejna godzinę w totalnie spokoju i opanowaniu. A poza tym dzień dobry!!! Kolejna noc spać nie mogę. Szuuu jak znajdziesz sposób to daj znać!
![]() |
#330 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edit: Tassia, dzisiaj z kilkoma przerwami do 4 spałam wiec lepiej ale i tak czuje sie jakby mnie przejechał walec... ![]() Edytowane przez 201710041131 Czas edycji: 2014-12-22 o 08:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.