Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-19, 13:45   #4741
201711281320
Konto usunięte

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Babcia mi opowiadała ze znaleźli wino malinowe z 17 wieku tzn chyba było sokiem ale zrobił się winem i to w dodatku galaretkowatym.... Było pyszne tylko po dwóch lyzeczkach wszyscy byli grubo wstawieni
Fajne
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 14:15   #4742
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nie będę wchodzić w dyskusje na ten temat, bo i tak wiecie najlepiej przecież, nie ma dla was autorytetow i wiarygodnych źródeł, a naukowcy sie myła.
No bo jednak z opakowań tylko głupio się przyznać Innej możliwości nie ma robiąc zakupy w markecie ..:P

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Kupiliśmy z Tż szklaną skarbonkę świnkę w której otwór jest tak mały, że nie ma szans podbierać no i nie ma wylotu Trzeba będzie ją zaciukać młotkiem, a szkoda by było ;D Z 5zł mamy już ponad 400zł
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 14:24   #4743
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

GrumpyCat a gdzie kupiliście bo szukam i znaleźć nic fajnego nie mogę.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 14:28   #4744
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Kupiliśmy na jarmarku świątecznym na straganie z rękodziełami Za 40zł. Znalazłam identyczną w necie tylko 3x droższą ;P
http://allegro.pl/elegancka-szklana-...817573923.html
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 16:12   #4745
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Mi nie wyszłoby taniej i zdrowiej - czas i jazda do sklepu z ekologiczna żywnością, kupno jej i gotowanie tych mikroporcji co 2-3 dni ze śmiesznych ilości produktów, z których części gotować nie umiem to pewnie wyszłoby co najmniej na to samo. Wole ten czas poświecić na coś innego.

Nie wiem czy będę potrzebowała takiej ilości jak kupiłam, bo byc moze córka wcześniej przestanie z nich korzystać. Tak czy siak wydałam mniej niż wy pisaliście, a całe opakowania bez problemu odsprzedam.

Ja prasuje wszystko i nie widze powodu żebym miAla dziecko traktować gorzej niż siebie.

A co do ulewania to musiałabym upaść na głowę zeby nie przebierać dziecka po ulaniu. Niech sobie leży w mokrym smrodzie tak?
Sprzedasz po cenie promocyjnej czy regularnej?

Mówiłam o ludziach, którzy prasują tylko maluchom, sobie nie, ale spoko, wiesz lepiej

Widocznie nie umiem sobie wyobrazić, jak mocno i jak często ulewało twoje dziecko, trudno. Pytanie o pieluszki tetrowe zignorowałaś, rozumiem, że wolałaś przebierać dziecko 15 razy niż korzystać z tetry?

Cytat:
Logiczne ze nie w te z opakowań
A jakie?

Cytat:
Nie będę wchodzić w dyskusje na ten temat, bo i tak wiecie najlepiej przecież, nie ma dla was autorytetow i wiarygodnych źródeł, a naukowcy sie myła.
Czekam na porównanie do Hitlera

Nie rozumiem, co kieruje producentem, który zdobywa/płaci za jakiś certyfikat i nie umieszcza takiej informacji na opakowaniu. To tak, jakby doktor zrobił habilitację i nikogo o tym nie informował, pomimo tego, że mógłby dzięki temu mieć fajniejszą prace i lepszą kasę. Ale co ja tam wiem.

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
ja w opakowania też nie wierzę.
zawsze dokładnie czytam zanim coś kupię, czytam skład, kto rekomenduje daną rzecz
a nowe sprawdzam w necie
Ja nie, zwłaszcza po tym, jak Ewa Wachowicz rekomendowała jakieś czekoladopodobne gunwo.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 17:36   #4746
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
.

Ja nie, zwłaszcza po tym, jak Ewa Wachowicz rekomendowała jakieś czekoladopodobne gunwo.
no właśnie o tym mowie
co raz częściej osoby znane (choć szczerze - nie wiem kim jest Ewa W.) reklamują byle co, byle by sprzedać
więc czasem wolę kupić coś co nie jest reklamowane czyimś nazwiskiem
Stary 2014-12-19, 17:45   #4747
201711281320
Konto usunięte

Tak, swojego czasu Ania Wyszkoni reklamowała biuro podróży specjalizujace się w wakacjach w Grecji. Zapytana przez dziennikarza co najbardziej podoba się jej w tym kraju odpowiedziała, że nigdy tam nie była
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 19:21   #4748
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Kupiliśmy z Tż szklaną skarbonkę świnkę w której otwór jest tak mały, że nie ma szans podbierać no i nie ma wylotu Trzeba będzie ją zaciukać młotkiem, a szkoda by było ;D Z 5zł mamy już ponad 400zł
Cytat:
Ja zrobiłam alternatywną wersję świnki - słoik
Co prawda niedokończony ale mam ochotę w całości go tak ozdobić sznurkiem, coby ładnie się prezentował i było szkoda zbić
Piątaki ledwo wchodzą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20141219_191431.jpg (37,7 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20141219_191440.jpg (47,3 KB, 20 załadowań)
Stary 2014-12-19, 20:44   #4749
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Chyba też na słoiku się skończy troszke juz mam do wlozenia a kusi
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 20:52   #4750
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba też na słoiku się skończy troszke juz mam do wlozenia a kusi
Spróbować zawsze można
Stary 2014-12-19, 22:11   #4751
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
no właśnie o tym mowie
co raz częściej osoby znane (choć szczerze - nie wiem kim jest Ewa W.) reklamują byle co, byle by sprzedać
więc czasem wolę kupić coś co nie jest reklamowane czyimś nazwiskiem
Była miss. Prowadziła program Ewa gotuje.
Stary 2014-12-20, 21:27   #4752
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
No bo jednak z opakowań tylko głupio się przyznać Innej możliwości nie ma robiąc zakupy w markecie ..:P

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Sprzedasz po cenie promocyjnej czy regularnej?

Mówiłam o ludziach, którzy prasują tylko maluchom, sobie nie, ale spoko, wiesz lepiej

Widocznie nie umiem sobie wyobrazić, jak mocno i jak często ulewało twoje dziecko, trudno. Pytanie o pieluszki tetrowe zignorowałaś, rozumiem, że wolałaś przebierać dziecko 15 razy niż korzystać z tetry?

A jakie?

Czekam na porównanie do Hitlera

Nie rozumiem, co kieruje producentem, który zdobywa/płaci za jakiś certyfikat i nie umieszcza takiej informacji na opakowaniu. To tak, jakby doktor zrobił habilitację i nikogo o tym nie informował, pomimo tego, że mógłby dzięki temu mieć fajniejszą prace i lepszą kasę. Ale co ja tam wiem.

Szkoda, ze żadna z was nie wpadła na to, ze mozna mieć taka prace, ze ma sie dostęp do pewnych informacji.

Jak rozumiem trzymałas dziecko owinięte tetra 24/7? Bardzo cieżko ulewalo, nawet byliśmy w szpitalu z tego powodu.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 22:01   #4753
xxxescapismxxx
Pani Pech

Ja swojej malej nakladam sliniaczek wygodny i zmieniam tylko sliniaczki bo lubi sie bardzo slinic
Stary 2014-12-20, 22:09   #4754
juli_jka
now or never

nie obraźcie się, ale przez ostatnich kilka stron ciągnie sie temat pieluch nijak mający sie na przyklad do mnie i na serio mnie to nie interesuje - jakbym chciała poczyta o tetrze i innych takich to od tego sa wątki na tym forum. ....

a tak w temacie taniego życia - zabiły mnie dzis promocje - jeśli chodzi o ubrania, do którego sklepu bym nie weszła wszystko przecenione i to po 50%, 70% ...
w sumie super
Stary 2014-12-20, 22:14   #4755
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
nie obraźcie się, ale przez ostatnich kilka stron ciągnie sie temat pieluch nijak mający sie na przyklad do mnie i na serio mnie to nie interesuje - jakbym chciała poczyta o tetrze i innych takich to od tego sa wątki na tym forum. ....

a tak w temacie taniego życia - zabiły mnie dzis promocje - jeśli chodzi o ubrania, do którego sklepu bym nie weszła wszystko przecenione i to po 50%, 70% ...
w sumie super
A wczesniej była dyskusja na parę stron o kociej karmie....
To ze cos cie nie interesuje nie oznacza ze nie dotyczy innych i jest jak najbardziej o oszczędzaniu.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 22:25   #4756
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
A wczesniej była dyskusja na parę stron o kociej karmie....
To ze cos cie nie interesuje nie oznacza ze nie dotyczy innych i jest jak najbardziej o oszczędzaniu.
tia
Stary 2014-12-21, 10:35   #4757
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Moja babcia się ostatnio przeprowadzała i porządkowaliśmy jej piwnicę. W samym tyle półki znaleźliśmy kompot truskawkowy w słoiku z naklejką 1997 r.
Z ciekawości otworzyliśmy i okazało się że kompot nie jest zepsuty. Jednak i tak nikt nie miał odwagi, żeby wypić więcej niż pół łyczka na skosztowanie
Mam w spiżarni starsze przetwory. Jeśli po otwarciu nie widzę pleśni, konsumuję do dna.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 11:28   #4758
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Szkoda, ze żadna z was nie wpadła na to, ze mozna mieć taka prace, ze ma sie dostęp do pewnych informacji.
Zgadzam się z Grumpy Cat

Nie widzę sensu zdobywania certyfikatu, żeby go ukrywać. Ale spoko ^^
Stary 2014-12-21, 12:24   #4759
Czekoladowe_Serce
Zakorzenienie

Jezeli sloik jest szczelnie zamkniety to watpie zeby komfitury itp byly zepsute.
Sprawdzone na grzbkach marynowanych. Jeden wzielam z piwnicy ciemniejszy jakis w srodku i jeden co srodek tak swiezo i ok wygladal. Okazalo sie ze ciemniejszy sie latwo otworzylo a grzyby byly popsute a drugi byl dobrze zaszczelniony i mimo ze grzyby byly kilka lat temu robione to byly dobre. Podobno im dluzej to stoi tym jest lepsze byle bylo dobrze zaszczelnione.

Z moim A
Czekoladowe_Serce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 12:40   #4760
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Zgadzam się z Grumpy Cat

Nie widzę sensu zdobywania certyfikatu, żeby go ukrywać. Ale spoko ^^
Tez sie zgadzam

Co do oszczedzania - caly rok robilam zakupy na promocjach i teraz nie musze na raz duzej kwoty wydawac na prezenty i wyszlo mi sporo taniej bo teraz musialabym za to samo sporo wiecej zaplacic

I mam wiekszosc prezentow z glowy , zostalo mi tylko dokupic antyramy na zdjecia malej i to wszystko juz

Zrobie po swietach liste tego co mam w zapasach i wtedy bez grzebania w szafkach bede mogla sobie zobaczyc co mam i w kazdym momencie planowac

Co do dzieci - kazdy mowi ze to ogromny wydatek - nieprawda.
Moi znajomi kupili wozek za 1500 zl i po co ?
Ja mam wozek gondole za 150 zl i spelnila swoja funkcje , odsprzedaje kolezance jak mala zacznie siadac za 100 zl a kupuje nowa spacerowke za 250 zl.
Lozeczko + materacyk itp nowe udalo mi sie znalesc za 300 zl za komplet. A lozeczko jest na kilka lat
Za trzy worki ubranek i to ladnych zaplacilam 100 zl + jakies 100 na nowki typu kurtka. A ubranka mam do 1.5-2 latek bede dokupowac na ciuchach po kilka zl.

Trzeba rozplanowac.
Dekoracje do domu mozna zrobic samemu i to tanio

Przetwory itp jesli je sie duzo warto robic samemu ale jesli np ja jem jeden dzem na miesiac-dwa wole kupic ekologiczny bo to bez sensu robic i czas tracic bo czas to tez pieniadz.

Niewarto wyrzucac kosmetykow przed terminem nawet kilka dni , bo mozna sie wymienic ktos moze akurat chce tylko potestowac i mu termin nie przeszkadza. Resztki kosmetykow ktore nam nie pasuja warto zebrac i sprzedac nawet za pare zl - lepsze to niz wyrzucac

Ja teraz podkladu uzywam bardzo malo i pozwolilam sobie na drogi podklad bo jest bardzo wydajny i w przeliczeniu na rok wychodzi mi taniej niz tansze co mc-dwa bo musze ich nakladac wiecej.

Perfumy tez kupuje raz a lepsze bo psikam sie raz i pachne caly dzien a nie dopsikuje w ciagu dnia i tez w przeliczeniu drozsze wychodzi taniej.

O i to tak ode mnie mam nadzieje ze kogos zaciekawie
Stary 2014-12-22, 10:35   #4761
kjd3
only smart shopping

escapism, masz rację co do początkowych wydatków na dziecko. Można wydać na wyposażenie każde pieniądze, tylko po co? Ani go cieszą, ani będzie pamiętać wypasiony wózek i inne leżaczki. Później sytuacja się trochę komplikuje i koszty oraz wymagania dziecka rosną.

Jeśli chodzi o prezenty, też kupuję znacznie wcześniej. Kiedy widzę coś interesującego dla przyszłego jubilata w jakiejś fajnej ofercie - biorę i jest jak znalazł, bez biegania w ostatniej chwili i szaleństwa w oczach.
kjd3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 10:55   #4762
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

My też nie wykosztowywaliśmy się na wyprawkę. Łóżeczko dostaliśmy w prezencie od rodziców, wózek po bratanku TŻta, większość ubranek po dzieciach z rodziny albo od teściowej. Tak naprawdę sami kupowaliśmy jedynie kosmetyki, kocyki i może ze 2-3 ubranka. I to tylko dlatego, że były tak słodkie, że nie mogłam się powstrzymać Nie przekonuje mnie ta cała paranoja na punkcie kupowania wszystkich drogich sprzętów, jakie tylko można wymyślić, by naciągać młodych rodziców. To jest dobry biznes, którego nie zamierzam nakręcać
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 11:00   #4763
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez kjd3 Pokaż wiadomość
escapism, masz rację co do początkowych wydatków na dziecko. Można wydać na wyposażenie każde pieniądze, tylko po co? Ani go cieszą, ani będzie pamiętać wypasiony wózek i inne leżaczki. Później sytuacja się trochę komplikuje i koszty oraz wymagania dziecka rosną.

Jeśli chodzi o prezenty, też kupuję znacznie wcześniej. Kiedy widzę coś interesującego dla przyszłego jubilata w jakiejś fajnej ofercie - biorę i jest jak znalazł, bez biegania w ostatniej chwili i szaleństwa w oczach.
Wiadomo ze pozniej dziecko rosnie i ksiazki itp. Ale ksiazki mozna odkupic od starszej osoby i zmniejszyc wydatki do minimum teraz np ida swieta to prosze o prezenty jakie chce dla malej nie chce kolejnych ubranek tylko zabawki bo mam same misie i dwie grzechotki a ona juz sie bawic zaczyna i jej jedna babcia chce sie po spacerowki dorzucic
Stary 2014-12-25, 19:47   #4764
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
My też nie wykosztowywaliśmy się na wyprawkę. Łóżeczko dostaliśmy w prezencie od rodziców, wózek po bratanku TŻta, większość ubranek po dzieciach z rodziny albo od teściowej. Tak naprawdę sami kupowaliśmy jedynie kosmetyki, kocyki i może ze 2-3 ubranka. I to tylko dlatego, że były tak słodkie, że nie mogłam się powstrzymać Nie przekonuje mnie ta cała paranoja na punkcie kupowania wszystkich drogich sprzętów, jakie tylko można wymyślić, by naciągać młodych rodziców. To jest dobry biznes, którego nie zamierzam nakręcać
ja nie mam koleżanek i rodziny z małymi dziećmi i wszystko kupowałam sama, nie kupowałam wszystkich drogich sprzętów, jakie tylko można wymyślić, tylko potrzebne rzeczy, nie żałuję żadnego zakupu poza wanienką (ale to akurat raptem 20zł na ikei), której nie używałam, bo mam wielką umywalkę i tak było wygodniej, ale i tak na wyprawkę poszła kupa kasy

kupowałam rzeczy również używane, np. część ubranek w sh, ale nikt mnie nie przekona do kupna np. używanego wózka, bo mnie to brzydzi, całej gondoli nie wsadzi się do pralki żeby wyprać

najtańszy wózek, który spełniał moje wszystkie oczekiwania kosztował 2,5 tys, płacę za swoją wygodę, jak mnie stać, to nie jest to żadne nakręcanie biznesu i paranoi, tylko ułatwianie sobie życia

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-12-25, 19:55   #4765
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Moja gondola ma wkład, który można wyjąć i uprać (podłoże + boczki).
Widocznie mam mniejsze wymagania niż scarlet bo mój wózek 3lata temu kosztował 350zł (gondola + spacerówka). Użytkowany nonstop codziennie od 2 lat 7 miesięcy i spokojnie jeszcze pojeździ.

Święta mnie kosztowały zdecydowanie mniej niż zakładałam. Planowałam przygotować mniej jedzenia niż zwykle, żeby nie jeść do Sylwestra. Kupiłam mniej, zrobiłam mniej, a jedzenia i tak mam mnóstwo.

Pamiętacie mój dylemat prezentowy? Dzieci dostały zabawki + skarpetki (babcia ma świra na tym punkcie), a ja chciałam bony do hipermarketu. Okazało się że moi rodzice w tym roku nie dostali na święta bonów w pracy, tylko kaskę na konto, a że nie chciało im się bonów załatwiać, to dali pieniądze w kopercie. Dla mnie to najlepsza opcja z możliwych. Gdybym wprost poprosiła o pieniądze, oburzyliby się z pewnością i kupili jakąś durnostojkę.
Stary 2014-12-25, 20:18   #4766
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Moja gondola ma wkład, który można wyjąć i uprać (podłoże + boczki).
Widocznie mam mniejsze wymagania niż scarlet bo mój wózek 3lata temu kosztował 350zł (gondola + spacerówka). Użytkowany nonstop codziennie od 2 lat 7 miesięcy i spokojnie jeszcze pojeździ.
Moja również, nie wyobrażam sobie jednak mieć używany mimo to - są i inne materiałowe części, których nie ma jak wyprać

może masz mniejsze wymagania, a może mniejsze potrzeby - ja mam takie, jakie mam i chciałam sobie minimalnym kosztem zapewnić maksimum komfortu - i kupiłam najtańszy wózek, który spełniał moje oczekiwania - i chyba o to chodzi w byciu oszczędnym

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-12-25, 21:01   #4767
xxxescapismxxx
Pani Pech

Ja tylko niewiem co ma.wozek za 2500 zl.czego moj nie ma Bo porownalam.wszystkie i nie widze roznicy
Stary 2014-12-25, 21:20   #4768
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
Ja tylko niewiem co ma.wozek za 2500 zl.czego moj nie ma Bo porownalam.wszystkie i nie widze roznicy
Widać nie patrzylas na to na czym mi zależało - wymiary, wagę, łatwość składania.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-12-25, 21:48   #4769
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Widać nie patrzylas na to na czym mi zależało - wymiary, wagę, łatwość składania.
Moj sklada sie jednym ruchem , jest leciutki i nieduzy
Stary 2014-12-25, 21:53   #4770
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowanie patrzyłam na co innego.
Wymiary i waga bez znaczenia, bo nigdzie go nie wnoszę. Składanie też bez znaczenia, bo nie wożę go autem.
Zależało mi za to na wielkiej gondoli i taką mam. Ponad 80cm w środku (83 lub 86, nie pamiętam już).
I na obszernej spacerówce rozkładanej na płasko, bardzo stabilnej "topornej".
PS Też kupiłam nówkę, bo planowałam więcej niż jedno dziecko, a bałam się że używany mi tyle nie przetrzyma.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości