|
|
#91 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stopniowe odchudzanie i zmiana nawyków
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
Ja się z tym nie zgadzam. Olej rzepakowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a one tworzą podczas smażenia szkodliwe izomery. Lepiej smażyć na tłuszczach zawierających dużo kwasów tłuszczowych nasyconych (masło, smalec) lub ewentualnie w gorszym wypadku jednonienasyconych (oliwa). Smażenie na olejach zawierających dużo omega 3 i omega 6 to pomyłka.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
Co było dla Was najtrudniejsze przy zmianie nawyków żywieniowych? W moim przypadku najciężej było ograniczyć jedzenie czekolady. Słone przekąski odstawiłam z łatwością, ale słodkości często mnie kusiły.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
jakby to była gorzka czekolada to nawet na zdrowie by wyszło.
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Na lniany NIE WOLNO smażyć! Tylko do spożycia na zimno
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Też uważam że czekolada to nic złego i nawet będąc na diecie można czasem ją zjeść. Z tego co wiem lepiej jeść gorzką czekoladę, bo mamy więcej pewności że jest bardziej naturalna niż np. czekolada biała.
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Biała to tylko słodki ulepek, żadnych wartości nie ma.
Tylko co zrobić, skoro mleczna najsmaczniejsza? Powiem Wam, że ja uznałam, że lepiej po prostu stopniowo odzwyczajać się - zaczęłam zagryzać czekoladę owocami i marchewką, w końcu ją odstawiłam całkiem - teraz już nie jestem od niej uzależniona, jestem w stanie zjeść kilka kostek i odstawić. Myślę, że to dobre wyjście, bo tak naprawdę odchudzanie to zmiana nawyków na całe życie, a nie jakiś głodowy zryw, po którym rzucamy się na słodycze. |
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mleczna niewiele lepsza. ..no ale z dwojga złego jak juz jeść mleczna to chociaż z orzechami laskowymi albo migdałami. No i bez lecytyny sojowe czy slonecznikowej i E....ale i tak nic się nie umywa do prawdziwej czeko. To już może nie taki ulepek cukrowy, ale całkiem solidne pożywienie.
|
|
|
|
#99 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś próbował to nie ma porównania do żadnego innego oleju, a np. smażone kotlety na nim to bajka .Olej lniany polecam do picia na co dzień, niestety na zimno i tylko świeży. Najlepszy stosunek omega3/6. Polecam w przypadku diet odchudzających i dla zdrowia! ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
Przecież czekolada jest robiona z kakao. Po co oprócz składnika jedynie zdrowego ( kakao) ładować w siebie wszelkie inne szkodliwe EEE... i cukier? ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Omega-3 w wybranych produktach w g/100g (~) Tuńczyk 4,2 Śledź 4,0 Szprotki 3,8 Łosoś 3,6 Makrela 2,3 Sardynki 1,5 Leszcz 1,5 Siemię lniane 16,7 Orzechy włoskie 7,3 Olej lniany w 100 gramach zawiera 66 g !!! Zawartość kwasu linolowego i alfa- linolenowego w olejach: lniany 15% Li i 58% AL!!! kukurydziany 57% Li + 1% AL słonecznikowy 63% Li + 0,5% AL sojowy 56% Li + 8% AL Proporcja pomiędzy omega 6, a omega 3 w olejach: olej lniany 1:4 !!! olej rzepakowy 2:1 olej sojowy 7:1 oliwa z oliwek 11:1 olej z orzechów włoskich 8:1 olej słonecznikowy 122:1 |
||
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
W temacie jest skakanka, więc z nią idą poświęcenia. Musimy coś wybrać.
Albo skakanka i związane z nią poświęcenia , albo tylko maskujemy trening. Zamiast skakanki , jest propozycja zastępcza. Każdy ma wybór i decyduje sam. Jeżeli chodzi o czekoladę: Za każdym gryzem ładujemy niepotrzebny wsad do naszej fabryki chemicznej jaką jest nasze ciało.Jeżeli nie stosujermy diety, treningu ... to wagi będzie przybywać. Należy zdać sobie sprawę że jesteśmy na przegranej pozycji zakładając że panujemy nad łakomstwem. Albo, albo. Albo cukier i niechęć do wszystkiego, albo trening i życie!. Trening nie musi wcale być intensywny. Każdy sam decyduje na co go stać, co jest wstanie wykonać a co nie. Ważne aby podjąć właściwą decyzję i dążyć do obranego celu. |
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo albo. życie nie jest tylko czarne albo białe. Albo trening i zdrowie albo obzarstwo. ...a po środku nie ma u ciebie nic? U mię jest umiar. I to się sprawdza na dłuższą metę. Ale co kto lubi. Ty możesz sobie odmawiać czegoś całe życie. Twój wybór. Ja tam lubię jeść zdrowo. ..ale lubię też jeść czekoladę. Umiar. Słowo klucz
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
Też uważam, że jest coś pośrodku, bo jednak nie wszyscy są albo otyli albo ze sportową sylwetką, jest wiele stanów pośrednich
|
|
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
Przecież nic nie było mówione o rzucaniu swojego trybu życia!!! . Dziewczyny ! Poprawcie się! Każda ma problem z nadwagą, dietą... .
Regards ![]() ---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ---------- Już po świętach i pomimo wstrzemięźliwości brzuszek jakby lekko większy... Regards
|
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
Zmiana nawyków to kwestia... lat, co sama widzę po sobie. Stopniowo wyrzucałam te niezdrowe, zastępując lepszymi, ale najtrudniej było mi się nauczyć umiaru. Wcześniej jadłam niskokaloryczne posiłki o dużej objętości, żeby się zapchać. Potem odkryłam, że jedzenie bardziej kaloryczne, ale mniejsze objętościowo (w sensie ta sama ilość kcal w mniej objętościowym posiłku) może działać nawet bardziej sycąco, a mój żołądek dużo lepiej to znosi
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Konto usunięte
|
Tak, olej kokosowy też jest dobry do smażenia bo również z tego co wiem ma dużo kwasów tłuszczowych nasyconych ;-).
|
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Olej kokosowy jest u mnie na porządku dziennym i polecam wszystkim!
Regards
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki diecie schudłam i teraz utrzymuje to co osiągnęłam, ale kurczę denerwują mnie skutki uboczne diety. Otóż gdybym chciała jeszcze trochę schudnąć to zaczynam mieć biegunki, a gdy pije alkohol (w średniej ilości np. 3-4 lampki wina/szampana) to następnego dnia mam kaca czego do tej pory w swoim życiu nigdy nie miałam O.o
|
|
|
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
Witajcie
![]() Dołączam do wątku. Po ciąży schudłam już 27 kg (pryz czym warto zaznaczyć, że w ciąży przytyłam 12). Od zawsze byłam lekko przy tuszy, teraz karmienie piersią i gotowanie dla półrocznej córki okazało się wybawieniem, bo zupełnie zmieniłam swoje odżywianie. Niestety skóra nie jest już taka "apetyczna" i ciało nie wygląda atrakcyjnie. Ale do rzeczy… Zastanawiam się jak, gdzie i skąd zaczerpnąć sensownej wiedzy by prawidłowo i zdrowo kształtować nawyki żywieniowej córki i przy okazji swoje oraz TŻ Myślałam o wizycie i dietetyka ale to trochę trudne, bo musielibyśmy wszyscy we troje pójść i każdego z nas należałoby traktować jako osobnego pacjenta a zależy mi na podejściu holistycznym do nas jako do rodziny.Jak to jest u Was? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

.