Stopniowe odchudzanie i zmiana nawyków - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-16, 13:13   #91
tojaroza
Raczkowanie

Dot.: Stopniowe odchudzanie i zmiana nawyków

Cytat:
Najzdrowszym olejem jeżeli chodzi o smazenie jest olej rzepakowy
A olej lniany albo ryżowy ?
tojaroza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 13:43   #92
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tojaroza Pokaż wiadomość
Ja się z tym nie zgadzam. Olej rzepakowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a one tworzą podczas smażenia szkodliwe izomery. Lepiej smażyć na tłuszczach zawierających dużo kwasów tłuszczowych nasyconych (masło, smalec) lub ewentualnie w gorszym wypadku jednonienasyconych (oliwa). Smażenie na olejach zawierających dużo omega 3 i omega 6 to pomyłka.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-19, 23:31   #93
IWyatt1901
Przyczajenie

Co było dla Was najtrudniejsze przy zmianie nawyków żywieniowych? W moim przypadku najciężej było ograniczyć jedzenie czekolady. Słone przekąski odstawiłam z łatwością, ale słodkości często mnie kusiły.
IWyatt1901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 17:46   #94
krystyna77
Rozeznanie

jakby to była gorzka czekolada to nawet na zdrowie by wyszło.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 13:45   #95
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IWyatt1901 Pokaż wiadomość
Co było dla Was najtrudniejsze przy zmianie nawyków żywieniowych? W moim przypadku najciężej było ograniczyć jedzenie czekolady. Słone przekąski odstawiłam z łatwością, ale słodkości często mnie kusiły.
A po co odstawić czekoladę? Ja schudłam 20 kilo jedząc czeko. To normalny produkt spożywczy o ile jesz czekoladę a nie syf. W dodatku prawdziwa czekolada jest zdrowa. Na pewno zdrowsza od chleba czy makaronu.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez tojaroza Pokaż wiadomość
Na lniany NIE WOLNO smażyć! Tylko do spożycia na zimno

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 18:34   #96
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Też uważam że czekolada to nic złego i nawet będąc na diecie można czasem ją zjeść. Z tego co wiem lepiej jeść gorzką czekoladę, bo mamy więcej pewności że jest bardziej naturalna niż np. czekolada biała.
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 19:16   #97
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Biała to tylko słodki ulepek, żadnych wartości nie ma.

Tylko co zrobić, skoro mleczna najsmaczniejsza?
Powiem Wam, że ja uznałam, że lepiej po prostu stopniowo odzwyczajać się - zaczęłam zagryzać czekoladę owocami i marchewką, w końcu ją odstawiłam całkiem - teraz już nie jestem od niej uzależniona, jestem w stanie zjeść kilka kostek i odstawić.
Myślę, że to dobre wyjście, bo tak naprawdę odchudzanie to zmiana nawyków na całe życie, a nie jakiś głodowy zryw, po którym rzucamy się na słodycze.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 19:58   #98
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kori_Yoitama Pokaż wiadomość
Też uważam że czekolada to nic złego i nawet będąc na diecie można czasem ją zjeść. Z tego co wiem lepiej jeść gorzką czekoladę, bo mamy więcej pewności że jest bardziej naturalna niż np. czekolada biała.
Biała czekolada to tylko tłuszcz i cukier. Plus trochę chemii typu emulator i jakiś zapach,konserwant.
Mleczna niewiele lepsza. ..no ale z dwojga złego jak juz jeść mleczna to chociaż z orzechami laskowymi albo migdałami. No i bez lecytyny sojowe czy slonecznikowej i E....ale i tak nic się nie umywa do prawdziwej czeko. To już może nie taki ulepek cukrowy, ale całkiem solidne pożywienie.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2014-12-22, 23:45   #99
Zeb_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja się z tym nie zgadzam. Olej rzepakowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a one tworzą podczas smażenia szkodliwe izomery. Lepiej smażyć na tłuszczach zawierających dużo kwasów tłuszczowych nasyconych (masło, smalec) lub ewentualnie w gorszym wypadku jednonienasyconych (oliwa). Smażenie na olejach zawierających dużo omega 3 i omega 6 to pomyłka.
Tylko i wyłącznie używać do smażenia olej kokosowy!. Opisów na necie jest bez liku, proszę poczytać o właściwościach .
Jeżeli ktoś próbował to nie ma porównania do żadnego innego oleju, a np. smażone kotlety na nim to bajka .
Olej lniany polecam do picia na co dzień, niestety na zimno i tylko świeży. Najlepszy stosunek omega3/6.
Polecam w przypadku diet odchudzających i dla zdrowia!

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Biała czekolada to tylko tłuszcz i cukier. Plus trochę chemii typu emulator i jakiś zapach,konserwant.
Mleczna niewiele lepsza. ..no ale z dwojga złego jak juz jeść mleczna to chociaż z orzechami laskowymi albo migdałami. No i bez lecytyny sojowe czy slonecznikowej i E....ale i tak nic się nie umywa do prawdziwej czeko. To już może nie taki ulepek cukrowy, ale całkiem solidne pożywienie.
A nie lepiej zamiast czekolady pogryźć ziarna kakao lub też okresowo łyknąć sproszkowane, mielone, bez dodatków ?.
Przecież czekolada jest robiona z kakao. Po co oprócz składnika jedynie zdrowego ( kakao) ładować w siebie wszelkie inne szkodliwe EEE... i cukier?

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Omega-3 w wybranych produktach w g/100g (~)
Tuńczyk 4,2 Śledź 4,0 Szprotki 3,8
Łosoś 3,6 Makrela 2,3 Sardynki 1,5
Leszcz 1,5 Siemię lniane 16,7
Orzechy włoskie 7,3
Olej lniany w 100 gramach zawiera
66 g !!!

Zawartość kwasu linolowego i alfa-
linolenowego w olejach:
lniany
15% Li i 58% AL!!!
kukurydziany
57% Li + 1% AL
słonecznikowy
63% Li + 0,5% AL
sojowy
56% Li + 8% AL

Proporcja pomiędzy omega 6, a omega 3 w olejach:
olej lniany 1:4 !!!
olej rzepakowy 2:1
olej sojowy 7:1
oliwa z oliwek 11:1
olej z orzechów włoskich 8:1
olej słonecznikowy 122:1
Zeb_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 01:28   #100
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zeb_ Pokaż wiadomość
Tylko i wyłącznie używać do smażenia olej kokosowy!. Opisów na necie jest bez liku, proszę poczytać o właściwościach .
Jeżeli ktoś próbował to nie ma porównania do żadnego innego oleju, a np. smażone kotlety na nim to bajka .
Olej lniany polecam do picia na co dzień, niestety na zimno i tylko świeży. Najlepszy stosunek omega3/6.
Polecam w przypadku diet odchudzających i dla zdrowia!

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

A nie lepiej zamiast czekolady pogryźć ziarna kakao lub też okresowo łyknąć sproszkowane, mielone, bez dodatków ?.
Przecież czekolada jest robiona z kakao. Po co oprócz składnika jedynie zdrowego ( kakao) ładować w siebie wszelkie inne szkodliwe EEE... i cukier?

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Omega-3 w wybranych produktach w g/100g (~)
Tuńczyk 4,2 Śledź 4,0 Szprotki 3,8
Łosoś 3,6 Makrela 2,3 Sardynki 1,5
Leszcz 1,5 Siemię lniane 16,7
Orzechy włoskie 7,3
Olej lniany w 100 gramach zawiera
66 g !!!

Zawartość kwasu linolowego i alfa-
linolenowego w olejach:
lniany
15% Li i 58% AL!!!
kukurydziany
57% Li + 1% AL
słonecznikowy
63% Li + 0,5% AL
sojowy
56% Li + 8% AL

Proporcja pomiędzy omega 6, a omega 3 w olejach:
olej lniany 1:4 !!!
olej rzepakowy 2:1
olej sojowy 7:1
oliwa z oliwek 11:1
olej z orzechów włoskich 8:1
olej słonecznikowy 122:1
W mojej czekoladzie nie ma składników "E" a cukier owszem jest bo go lubię i czasem się przydaje w życiu np.podczas wysiłku albo po prostu dla smaku. Nie jest to ilość zabójcza. Jednak ziarna kakao nie są aż tak smaczne jak czeko.

Stary 2014-12-23, 02:35   #101
Zeb_
Przyczajenie

W temacie jest skakanka, więc z nią idą poświęcenia. Musimy coś wybrać.
Albo skakanka i związane z nią poświęcenia , albo tylko maskujemy trening.
Zamiast skakanki , jest propozycja zastępcza.
Każdy ma wybór i decyduje sam.
Jeżeli chodzi o czekoladę:
Za każdym gryzem ładujemy niepotrzebny wsad do naszej fabryki chemicznej jaką jest nasze ciało.Jeżeli nie stosujermy diety, treningu ... to wagi będzie przybywać.
Należy zdać sobie sprawę że jesteśmy na przegranej pozycji zakładając że panujemy nad łakomstwem.
Albo, albo. Albo cukier i niechęć do wszystkiego, albo trening i życie!.
Trening nie musi wcale być intensywny. Każdy sam decyduje na co go stać, co jest wstanie wykonać a co nie.
Ważne aby podjąć właściwą decyzję i dążyć do obranego celu.
Stary 2014-12-23, 08:22   #102
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zeb_ Pokaż wiadomość
W temacie jest skakanka, więc z nią idą poświęcenia. Musimy coś wybrać.
Albo skakanka i związane z nią poświęcenia , albo tylko maskujemy trening.
Zamiast skakanki , jest propozycja zastępcza.
Każdy ma wybór i decyduje sam.
Jeżeli chodzi o czekoladę:
Za każdym gryzem ładujemy niepotrzebny wsad do naszej fabryki chemicznej jaką jest nasze ciało.Jeżeli nie stosujermy diety, treningu ... to wagi będzie przybywać.
Należy zdać sobie sprawę że jesteśmy na przegranej pozycji zakładając że panujemy nad łakomstwem.
Albo, albo. Albo cukier i niechęć do wszystkiego, albo trening i życie!.
Trening nie musi wcale być intensywny. Każdy sam decyduje na co go stać, co jest wstanie wykonać a co nie.
Ważne aby podjąć właściwą decyzję i dążyć do obranego celu.
Buhaha. ...ale mi zrobiłaś dzień.
Albo albo. życie nie jest tylko czarne albo białe. Albo trening i zdrowie albo obzarstwo. ...a po środku nie ma u ciebie nic?
U mię jest umiar. I to się sprawdza na dłuższą metę. Ale co kto lubi. Ty możesz sobie odmawiać czegoś całe życie. Twój wybór. Ja tam lubię jeść zdrowo. ..ale lubię też jeść czekoladę.
Umiar. Słowo klucz

Stary 2014-12-23, 14:37   #103
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Też uważam, że jest coś pośrodku, bo jednak nie wszyscy są albo otyli albo ze sportową sylwetką, jest wiele stanów pośrednich
Stary 2014-12-28, 01:47   #104
Zeb_
Przyczajenie

Przecież nic nie było mówione o rzucaniu swojego trybu życia!!! . Dziewczyny ! Poprawcie się! Każda ma problem z nadwagą, dietą... .

Regards

---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ----------

Już po świętach i pomimo wstrzemięźliwości brzuszek jakby lekko większy...

Regards
Stary 2014-12-30, 20:51   #105
marissaPP
Przyczajenie

Zmiana nawyków to kwestia... lat, co sama widzę po sobie. Stopniowo wyrzucałam te niezdrowe, zastępując lepszymi, ale najtrudniej było mi się nauczyć umiaru. Wcześniej jadłam niskokaloryczne posiłki o dużej objętości, żeby się zapchać. Potem odkryłam, że jedzenie bardziej kaloryczne, ale mniejsze objętościowo (w sensie ta sama ilość kcal w mniej objętościowym posiłku) może działać nawet bardziej sycąco, a mój żołądek dużo lepiej to znosi

http://pretty-perfection.blogspot.com/

fit&healthy blog o psychologii odchudzania pisany okiem studentki medycyny
marissaPP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-30, 21:50   #106
201605161006
Konto usunięte

Tak, olej kokosowy też jest dobry do smażenia bo również z tego co wiem ma dużo kwasów tłuszczowych nasyconych ;-).
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 03:45   #107
Zeb_
Przyczajenie

Olej kokosowy jest u mnie na porządku dziennym i polecam wszystkim!

Regards
Stary 2015-01-03, 12:22   #108
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Dzięki diecie schudłam i teraz utrzymuje to co osiągnęłam, ale kurczę denerwują mnie skutki uboczne diety. Otóż gdybym chciała jeszcze trochę schudnąć to zaczynam mieć biegunki, a gdy pije alkohol (w średniej ilości np. 3-4 lampki wina/szampana) to następnego dnia mam kaca czego do tej pory w swoim życiu nigdy nie miałam O.o
Stary 2015-01-03, 14:48   #109
Dorotii83
BAN stały

Witajcie
Dołączam do wątku. Po ciąży schudłam już 27 kg (pryz czym warto zaznaczyć, że w ciąży przytyłam 12). Od zawsze byłam lekko przy tuszy, teraz karmienie piersią i gotowanie dla półrocznej córki okazało się wybawieniem, bo zupełnie zmieniłam swoje odżywianie. Niestety skóra nie jest już taka "apetyczna" i ciało nie wygląda atrakcyjnie. Ale do rzeczy…

Zastanawiam się jak, gdzie i skąd zaczerpnąć sensownej wiedzy by prawidłowo i zdrowo kształtować nawyki żywieniowej córki i przy okazji swoje oraz TŻ Myślałam o wizycie i dietetyka ale to trochę trudne, bo musielibyśmy wszyscy we troje pójść i każdego z nas należałoby traktować jako osobnego pacjenta a zależy mi na podejściu holistycznym do nas jako do rodziny.

Jak to jest u Was?
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości