|
|||||||
| Notka |
|
| Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
BAN stały
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
|
|
|
|
#4652 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie spotkałam się z żadnymi dziwnymi hasłami póki co, ale moja przyjaciółka dowiedziała się, że musi kiblować w wigilię w robocie, bo "nie ma rodziny" (gdy jesienią wpisywała się na listę urlopową, to nikomu ten fakt nie przeszkadzał, a teraz okazuje się, że jakaś mamuśka za późno ogarnęła temat i jojczy, że z racji "posiadania rodziny" należą się jej wolne święta)
A ja się pytam czy siostra+szwagier+siostrze nica, z którymi przyjaciółka zwykła spędzać sporo okazji rodzinnych to pies? Taka sama rodzina jak mąż czy dzieciątka dla innych.Nie cierpię takich tekstów i takiej dyskryminacji i coś mnie trafia, gdy o tym słucham
|
|
|
|
#4653 | |
|
jestę wieszczę
|
OYE, brakiem kultury wypowiedzi nazywam hasła w stylu "żal ... ściska". To, że tamta wypowiedź grzeczna może nie była, to swoją drogą.
Co do świątecznych życzeń, zawsze mi życzą wszyscy męża, pracy i dzieci. Nie wiem, czy mogę zrobić coś lepszego, poza hasłem "dziękuję za dzieci, ale reszta mile widziana" i do tego szeroki uśmiech ![]() ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#4654 |
|
Konto usunięte
|
No też mi się tak wydaje, obie są takimi samymi pracownikami, mają takie same obowiązki, ale przywileje to niekoniecznie?
|
|
|
|
#4655 |
|
Zakorzenienie
|
Oye rzucasz tekst o tym, ze niczym sie nie interesujemy, ale to ty nie piszesz na innych watkach. Kazda z nas udziela sie na wielu roznych plaszczyznach zycia i forum. Piszemy o swoich zaiteresowaniach, zwierzakach, mamy tu znajomych. Inne mamy, ktore tu wchodza tez pisza na innych dzialach, m.in. na mzk. A ty co? Matka co siedzi tylko na bezdzietnym. Czy to nie dziwne?
|
#4656 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
#4657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
udzielam sie zadko na fitness, plotkowy, emigracja, podroze, dietetyka, mzk I tez w klubie dla mam z 2011 |
|
|
|
|
#4658 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wyskoczylam do nowego kolegi z pracy z zyczeniami w stylu wszystkiego naj... dla ciebie i calej rodziny. I sie kolega rozkleil, bo staraja sie z zona o dziecko dosc dlugo i nie wychodzi. I pomyslalam sobie, ze jak mi ktos zyczy dzieci to co najwyzej sie zbulwersuje, ale dla ludzi, ktorzy nie moga to musi byc trauma
|
#4659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Potwierdza to tylko moje przypuszczenia, że jak ludziom włącza się instynkt macierzyński to jest tylko jeden temat: dziecko. I we wszystkim widzą tylko to. Nie neguje, że brak posiadania dzieci, gdy się chce jest bardzo przykry, ale bez przesady. Trzeba żyć dalej i nie doszukiwać się podtekstów tam, gdzie ich nie ma.
|
|
#4660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jesli zapytali milo, czy moze sie zamienic, to calkiem co innego. Bo jednak wybaczcie, co innego pani domu, ktora musi zrobic te wieczerze wigilijna a co innego pani, ktora na te wieczerze idzie do rodziny, niosac ewentualnie salatke i prezenty ![]() Mysmy mialy taki uklad w pracy, ze w Wigilie dyzurowaly "panienki" a w Sylwestra "panie". Mozna tez bylo sie swobodnie zamieniac i nie bylo kwasow, jelsi o to chodzi. Cytat:
Naprawde nie ma sie czemu dziwic, kazdy ma swoja wrazliwosc i mola co go gryzie.
|
|
#4661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopoki sa etapie staran beda zafiksowani na dziecko. Pewnie jesli sie nie uda (licze na to, ze tak nie bedzie) beda musieli przewatosciowac zycie i swiatopoglad. Mam w bliskiej rodzinie dwa malzenstwa, ktore wiele lat sie staraly o dziecko. Bez skutku niestety. Kilka podejsc do in vitro. Lata leczenia. I nic. Smutna sprawa. Ale zyja dalej. I ciesza sie z tego co maja.
|
|
#4662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałyśmy taką samą umowę,stawkę etc. W końcu nie wytrzymałyśmy i zgłosiłyśmy z innymi dziewczynami sprawę do agencji. No sorry,ale właśnie dlatego nie mam dzieci ,żeby nie czuć się ograniczoną, więc dlaczego mam cierpieć z powodu wyborów innych ludzi? ![]() Właściciel agencji podzielił zmiany sprawiedliwie - ku jej niezadowoleniu i oburzeniu oczywiście. |
|
|
|
|
#4663 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
No i analogicznie – wcale nie jest powiedziane, że pracownica-bezdzietna nie organizuje u siebie kolacji wigilijnej. To, że nie ma dzieci nie znaczy, że nie ma w swoim domu wieczerzy.
|
|
#4664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą nie wiem co ma posiadanie dzieci do tego - z nimi widzi się 365 dni w roku , ja spotykam się w takim gronie kilka razy do roku.
|
|
|
|
|
#4665 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
.Luba, masz rację, ja przy życzeniach w Wigilię potrafię się rozpłakać z byle powodu. W tym roku jak mi ktoś będzie życzył zdrowia, to chyba popłynę, bo tego mi najbardziej brak ostatnio
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#4666 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię składać życzeń. Nie lubię też jak mi się życzenia składa.
Nie to, żebym innym dobrze nie życzyła. Po prostu nie lubię. |
|
|
|
#4667 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Mam tak samo.
|
|
|
|
#4668 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zdrowia, szczęścia, samych dobrych ocen, przyjaciół, chłopaka blablabla. Dobrze że w tym roku spędzam święta tylko z rodzicami i nie będzie chodzenia z opłatkiem tylko tak o przy stole złożymy sobie wszyscy życzenia ![]() Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
#4669 |
|
Konto usunięte
|
Leze w szpitalu i jest laska bzw ktora kazdemu opowiada jak bardzo nie chce miec dzieci. I mowi ze figura jej sie zepsuje i slucham jak pielegniarki mowia "jeszcze ci sie zmieni" "dorosniesz" " przyjdzie czas" itd :/
|
|
|
|
#4670 |
|
Zakorzenienie
|
Po co się wywnętrza obcym ludziom?
|
#4671 |
|
Naczelna Nastolatka
|
A w sumie racja. Ja nie mówię obcym czy chce dzieci. Raz byłam u takiej pani ginekolog, która nie mogła tego pojąć. I takie gadki, że młoda jestem, zdrowa, rodzic powinnam. Szlag mnie trafił i więcej do niej nie poszłam.
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
Z lekarzami mam to samo :/ Byłam w ub. roku u sympatycznej, młodej babki. A ta zaczyna cisnąć na wizycie, że ona na akord rodziła żeby przed 30. dwójkę urodzić
A ja już po terminie jestem, ale jak się pospieszę to jeszcze w "normalnym" czasie będę mieć dzieci Nie miałam zamiaru jej tłumaczyć, że nie chcę dzieci i dlaczego. Uważam, że to moja prywatna sprawa. Więcej do nie pójdę i tyle.
|
#4673 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja tez uważam, że nikomu nic do tego. Nawet ginekologowi. Owszem, musi wiedzieć czy rodziłam czy byłam w ciąży i tyle. A dlaczego nie byłam to nie jego sprawa.
|
#4674 |
|
niecnotliwa dziewica
|
W temacie urlopów: wszystko, jak wszędzie, zależy od ludzi.
U mnie w firmie jest obowiązek ( ![]() A panią ginekolog mam normalną, tematu rozmnażania nie porusza.
|
#4675 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, po co o tym mówi (pewnie niepytana) obcym osobom? Prędzej zrozumiem osobę, która bardzo chce mieć dzieci i w kółko o tym klepie - instynkt rozmnażania, nad którym ciężko zapanować.
Ja tam nie widzę potrzeby informowania, że nie chcę dzieci, że ciąża i poród jest fu, strata figury, rozstępy i takie tam. No chyba, że tu. Tu, to co innego.
|
|
|
|
#4676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do brania wolnego czy zmian w pracy...to, że ktos nie ma dziecka nie znaczy, że nie ma rodziny, zktóra chce być, czy której musi pomóc. Moja siostra ma 2 córki, teraz juz dorosłe a na Wigilię ZAWSZE przychodzi do mamusi, więc raczej sie nie narobi. Dopiero od kilku lat trochę pomaga w przygotowaniach.
|
|
#4677 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko to dobra wymówka na wszystko. Dobrze, że w moim dziale jest tylko jedna kobieta, z dorosłą córką i nie mamy żadnych problemów z dogadaniem urlopu.
|
#4678 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Nie wiem ile miał, jedyne słowo jakie mówił to było "mama/maaaamaaaaaaa/mammmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!! !" matka tylko na początku powiedziała do dzieciaka że go nie weźmie na ręce bo jest cały mokry i zaraz wysiadają, a potem już stała jak słup soli Próbował wyskoczyć z wózka i ogólnie darcie ryja bez przerwy na złapanie oddechu ![]() W dodatku godziny szczytu, korek nieziemski więc przejechanie jednego przystanku zajęło z 10min I guzik mnie obchodzi z jakiego powodu (niewyspania czy czegoś), przeszkadzało mi to. BARDZO. Jednak mogłam się przejść... ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
Ta... przecież to takie oczywiste, że ślub=dziecko za moment.... |
||
|
|
|
#4679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Masakra, dlatego nie chcę być matką Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
#4680 |
|
Wredny kotecek
|
Ciężka sprawa, rozumiałam ją z tej strony że wszystko mokre więc nie ulegnie. Tylko nie można wymagać od osób postronnych, że przymkną oko, oleją i może jeszcze do zapuchniętego od płaczu dziecka uśmiechną
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

A ja się pytam czy siostra+szwagier+siostrze nica, z którymi przyjaciółka zwykła spędzać sporo okazji rodzinnych to pies? Taka sama rodzina jak mąż czy dzieciątka dla innych.

Haters Gonna Hate 

A ja już po terminie jestem, ale jak się pospieszę to jeszcze w "normalnym" czasie będę mieć dzieci ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

matka tylko na początku powiedziała do dzieciaka że go nie weźmie na ręce bo jest cały mokry i zaraz wysiadają, a potem już stała jak słup soli
Próbował wyskoczyć z wózka i ogólnie darcie ryja bez przerwy na złapanie oddechu