Ateiści idą święta - chowacie się już po piwnicach? ;) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-23, 17:25   #31
201604250941
Konto usunięte

Dot.: Ateiści idą święta - chowacie się już po piwnicach? ;)

Ja bym się najchętniej łamała andrutem, bo smaczniejszy.

Dla mnie to jedna z dwóch okazji w roku, zeby zjesc posilek z rodzina, nigdy tego u nas nie bylo. Natomiast symboli chrzescijanskich nie ma, jedzenie jest doprawione, nie jest postne. Tylko babcia ten oplatek przynosi, ale wolalabym bez, niestety slabo mi idzie wymyslanie nieszczerych zyczen. Takze u mnie jest coca cola a nie szopka.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 17:41   #32
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

To postne jedzenie ma nie być doprawione?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 17:47   #33
201803290936
Konto usunięte

Uwielbiam święta. Od dawna nie mają dla większości nic wspólnego z Bogiem, więc nie kolidują z moim brakiem wiary.

Czemu uwielbiam? Bo kocham dawać prezenty - planować je, wyszukiwać, pakować. W tym roku obdarowałam kilku współpracowników, sąsiadów, panie w zaprzyjaźnionych sklepach itd. A najbardziej lubię obdarowywać i zaskakiwać mojego kochanego TŻ.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 17:48   #34
Imperialista
BAN stały

W sumie skrajni lewacy dla zasady powinni sobie odpuścić święta.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 17:51   #35
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja bym się najchętniej łamała andrutem, bo smaczniejszy.

Dla mnie to jedna z dwóch okazji w roku, zeby zjesc posilek z rodzina, nigdy tego u nas nie bylo. Natomiast symboli chrzescijanskich nie ma, jedzenie jest doprawione, nie jest postne. Tylko babcia ten oplatek przynosi, ale wolalabym bez, niestety slabo mi idzie wymyslanie nieszczerych zyczen. Takze u mnie jest coca cola a nie szopka.
?
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 18:21   #36
201604181004
Konto usunięte

Jestem ateistką, choinki w domu nie mamy. Może byśmy mieli ale jakoś mi to wisi, nie chce mi się głowy zawracać. Na święta nie sprzątałam ale to jest raczej spowodowane tym że lada moment się wyprowadzamy to i tak mi się nie opłaca pucować. Do rodziców idę na Wigilię, rodzice są wierzący, teściowie podobnie, nie widzę powodu dla którego nie miałabym przyjść na kolację jeśli jestem proszona z pełną ich świadomością mojego stosunku do kościoła. Opłatkiem się dzielę, to nawet wzruszające i czasem płaczemy. To są raczej życzenia życiowe a nie "niech ci Jezus rozświetli drogę" bardziej "jestem z ciebie bardzo dumna obyś robiła dalej to co robisz, przynosisz nam wielką radość" itp. Odkąd się wyprowadziłam święta są na większym lajcie nawet z mamą wino piłam, gdzie kiedyś to było niepojęte. Świat się zmienia

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Ano i że rodzice wierzący to u mnie rzecz jasna czyta się biblie, jest sianko, ogólnie jest cała duchowa oprawa zgodnie z zasadami ich religii.

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ja jestem taka wygodna, że co mi się podoba (choinka) to używam tłumacząc, ze to zwyczaj pogański, a co mi się nie podoba (opłatek) tego odmawiam, tłumacząc, że to katolickie

Jak już będę duża to będę miała choinkę i koniec. Żadnych świętów.

Na szczęście mam wywalone na to co sobie myślą o mnie jacyś tam katolicy. Ale fakt, to ciekawe co według nich powinno się zrobić z ateistyczną częścią rodziny?
oczywiście nie powinna być zapraszana. tak samo jak na śluby i pogrzeby kościelne, a fe, ateista zanieczyszcza święta katolikom
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 18:54   #37
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
A prawilni mężczyźni przez duże M powinni dla zasady odpuścić sobie pisanie na babskim forum, ale cóż
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-23, 19:03   #38
nebraska
Zakorzenienie

Na szczęście te święta mają korzenie pogańskie, więc kazdy może sobie świętować jak mu się żywnie podoba.
Dla mnie to po prostu okazja do zjedzenia wspólnej kolacji i spotkania, bo to taki żelazny termin w roku, kiedy wiadomo, że będzie można na pewno się zobaczyć. Symboli chrześcijańskich raczej nie ma, choć nie wszyscy przy stole są ateistami.
Jednak gdybym miała wyjechać w tym czasie na wakacje, nie płakałabym zbytnio za tradycją. Raz juz byłam w czasie Wielkanocy i szczerze mówiąc była to przyjemna odmiana.

Póki co przed świętami do szału mnie doprowadzają reklamy i zewsząd dobiegające pitolenie o tym jak to wszyscy tęsknią za śniegiem... Śniegu nie ma juz od kilku lat, ogarnijcie się ludzie. I NIE WSZYSCY za nim tęsknią

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:07   #39
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ah, Imperialisto....a ja miałam nadzieję, że w wigilię i Ty przemówisz ludzkim głosem...Moje życie to cmentarz nadziei....

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Na szczęście te święta mają korzenie pogańskie, więc kazdy może sobie świętować jak mu się żywnie podoba.
Dla mnie to po prostu okazja do zjedzenia wspólnej kolacji i spotkania, bo to taki żelazny termin w roku, kiedy wiadomo, że będzie można na pewno się zobaczyć. Symboli chrześcijańskich raczej nie ma, choć nie wszyscy przy stole są ateistami.
Jednak gdybym miała wyjechać w tym czasie na wakacje, nie płakałabym zbytnio za tradycją. Raz juz byłam w czasie Wielkanocy i szczerze mówiąc była to przyjemna odmiana.

Póki co przed świętami do szału mnie doprowadzają reklamy i zewsząd dobiegające pitolenie o tym jak to wszyscy tęsknią za śniegiem... Śniegu nie ma juz od kilku lat, ogarnijcie się ludzie. I NIE WSZYSCY za nim tęsknią
Też mnie to dobija. Dla mnie to dodatkowy czas spędzony na machaniu miotełką po aucie i skrobaniu szyb.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:08   #40
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
to postne jedzenie ma nie być doprawione?
:d
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:11   #41
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Też mnie to dobija. Dla mnie to dodatkowy czas spędzony na machaniu miotełką po aucie i skrobaniu szyb.
Mnie żal ale tylko ze względu na brak fajnego klimatu w te kilka dni no i dziecko, które dostało w listopadzie na urodziny sanki - i nie zapowiada się, by mogło skorzystać no i bałwanka sobie ulepić
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:14   #42
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
I trzeba się samobiczować podczas jedzenia Jak post to pełną gębą
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:24   #43
pannajoanna71
Zakorzenienie

Chyba nie ma znaczenua czy ktoś jest ateistą czy katolikiem. Ważne, żeby spędzać święta tak jak sie lubi nawet jedząc pizzę popijając coca colą przed tv.

Ja lubie nastrój świąt- lampki, kolędy, choinki, stroiki, choinki natomiast niezbyt przepadam za spotkaniem z rodziną, gdzie na sile wszyscy wymagaja wymuszonej grzeczności, albo nieszczerych życzeń przy oplatku, ktorego tradycji nie mogę znieść. Bo to, ze nie ma się z kims dobrych kontaktów, bo ktos przez cały rok albo i dłużej nie byl po

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 19:26   #44
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
Chyba nie ma znaczenua czy ktoś jest ateistą czy katolikiem. Ważne, żeby spędzać święta tak jak sie lubi nawet jedząc pizzę popijając coca colą przed tv.

Ja lubie nastrój świąt- lampki, kolędy, choinki, stroiki, choinki natomiast niezbyt przepadam za spotkaniem z rodziną, gdzie na sile wszyscy wymagaja wymuszonej grzeczności, albo nieszczerych życzeń przy oplatku, ktorego tradycji nie mogę znieść. Bo to, ze nie ma się z kims dobrych kontaktów, bo ktos przez cały rok albo i dłużej nie byl po
Mam to samo. Życzenia albo 'na odwal' albo w tonie 'modlę się abyś wzięła w końcu ślub kościelny' gdy od paru lat żyję bez i nie chcę tego zmieniać. Opłatek to dla mnie najgorszy moment, potem jest już fajnie
Stary 2014-12-23, 19:33   #45
pannajoanna71
Zakorzenienie

Chyba nie ma znaczenia czy ktoś jest ateistą czy katolikiem. Ważne, żeby spędzać święta tak jak sie lubi nawet jedząc pizzę popijając coca colą przed tv.

Ja lubie nastrój świąt- lampki, piosenki, stroiki, choinki natomiast niezbyt przepadam za spotkaniem z rodziną, gdzie na sile wszyscy wymagaja wymuszonej grzeczności, albo nieszczerych życzeń przy oplatku, ktorego tradycji nie mogę znieść. Bo to, ze nie ma się z kims dobrych kontaktów, bo ktos przez cały rok albo i dłużej nie byl po prostu kims bliskim, to nie oznacza, ze w święta/wigilie nadrobi to wszystko, a ja mam prawo takiej osobie tego wszystkiego nie wybaczyc. Marzę o świętach po swojemu, tak jak pisało kilka Wizażanek wyżej- na swoim i po swojemu, bez awantur, bez płaczu, że jestem antychrystem i na pewno skończę w piekle, ze przez to mi się nie powiedzie w życiu etc mieszkam sama, to ten plus, że jak mnie cos mocniej zdenerwuje w domu rodzinnym to siadam w tramwaj pod pretekstem bólu głowy i koniec. Świeta sa dla każdego.dla jednego to święta Bożego Narodzenia, a dla innych Święta 24-26 grudnia. Niech kazdy spedza je tak jak lubi

Kurde wyslalo sie w polowie, przepraszam za zamieszanie

Edytowane przez pannajoanna71
Czas edycji: 2014-12-23 o 19:35
Stary 2014-12-23, 20:06   #46
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Mam to samo. Życzenia albo 'na odwal' albo w tonie 'modlę się abyś wzięła w końcu ślub kościelny' gdy od paru lat żyję bez i nie chcę tego zmieniać. Opłatek to dla mnie najgorszy moment, potem jest już fajnie
Załamać się można, gdy zwykła znajoma umie powiedzieć przy życzeniach coś naprawdę miłego, a dla rodziny opłatek to świetna okazja do dosrania, wbicia szpili i wypominania, co się da.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 20:38   #47
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Załamać się można, gdy zwykła znajoma umie powiedzieć przy życzeniach coś naprawdę miłego, a dla rodziny opłatek to świetna okazja do dosrania, wbicia szpili i wypominania, co się da.
I najczęściej im się wydaje, że te życzenia są całkiem spoko, bo oni to dla naszego dobra.

Właśnie dlatego wymiksowałam się z opłatka, brawo ja!
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 20:41   #48
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Miło byłoby, gdyby chrześcijanie zdawali sobie z tego sprawę.
cicci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 20:49   #49
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
I najczęściej im się wydaje, że te życzenia są całkiem spoko, bo oni to dla naszego dobra.
Życzenia i opłatek to idealna okazja na zakopanie toporów wojennych w rodzinie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-23, 20:51   #50
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
i obok kominka na baraniej skórze
jak będzie sztuczna, to może być

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 20:52   #51
pannajoanna71
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cicci Pokaż wiadomość
Miło byłoby, gdyby chrześcijanie zdawali sobie z tego sprawę.
A w zyciu! Jak pare lattemu powiedzialam to mojej cioci, to mnie wyklęła w swieta, kazała "wyjsc" z kolacji i nie wracać, bo tym co powiedzialam "zaprzeczam istnieniu świąt, psuję je, szatan mnie opętał" i "dostane za swoje" czy coś w tym stylu, już średnio pamietam true story.

Stary 2014-12-23, 20:53   #52
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
tak, często tylko w teorii bo ja na 'życzę Ci ślubu kościelnego' mam ochotę równie szczerze odpowiedzieć 'życzę Ci wreszcie rozwodu (z tym palantem)'. No ale uważam, że kulturalny człowiek powinien sobie tak intymne uwagi w tej chwili odpuszczać, więc zaciskam zęby i głupio się uśmiecham.
Stary 2014-12-23, 20:58   #53
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
A w zyciu! Jak pare lattemu powiedzialam to mojej cioci, to mnie wyklęła w swieta, kazała "wyjsc" z kolacji i nie wracać, bo tym co powiedzialam "zaprzeczam istnieniu świąt, psuję je, szatan mnie opętał" i "dostane za swoje" czy coś w tym stylu, już średnio pamietam true story.
I poszłaś na wódkę? Ja bym poszła.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:

Ohh, gdyby opłatek miał taką moc to kupowałabym go hurtowo!
cicci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 21:12   #54
pannajoanna71
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cicci Pokaż wiadomość
I poszłaś na wódkę? Ja bym poszła
A nie pamiętam juz dokładnie, poszłam zapalić, chyba nawet łezka mi jakaś poleciała. A potem zamknęłam sie w innym pokoju i czytałam książkę i słuchałam kolęd w radio, wiec wieczor skończył się nie najgorzej tak czy siak niesmak pozostał.Plus jest taki tej sytuacji, ze od tamtej pory już ani ciotka ani mama nie zmuszają mnie do chodzenia w swieta do koscioła na siłę. Zawsze narzekają, że nie chodzę, ale bez nacisku. Takze generalnie wyszłam na plus.

Stary 2014-12-23, 21:20   #55
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
jestem ateistką, mój TŻ agnostykiem. Przedwczoraj przytargał choinkę więc ubraliśmy i stoi. I święta są dla mnie pretekstem żeby upiec dużo, dużo, dużo dobrych słodkości. Nie mam z tym żadnego problemu ani żadnych wyrzutów na sumieniu.
U nas nie jest odwrotnie - to ja jestem agnostyczką. Lubię gotować i piec, także dla mnie to pretekst do zamiecenia diety pod choinkę. Która uwielbiam. Kiedyś kupię sobie krzaczek ozdobny i będę wieszać bombki i światełka cały rok Opłatkiem się podzielę z rodziną i najbliższymi. U nas nie ma rodzinnego spędu, więc nie ma problemu dzielenią się opłatkiem z rodziną której nie znosze i nie znam. Lubię ozdabiac dom i sprzątać. A święta to zawsze jakiś pretekst.

O i kocham świąteczne przeboje Michaela Buble. A trochę głupio słuchać tego w lato. No i to nie to samo

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.

Edytowane przez pannaatopowa
Czas edycji: 2014-12-23 o 21:23
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 21:23   #56
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
opłatek to dla mnie najgorsza rzecz w całych świętach z jednej strony nie lubię składać życzeń nie ważne czy święta czy inna okazja bo nigdy nie wiem co powiedzieć, a z drugiej strony jak pokolenie moich rodziców składa życzenia mojemu pokoleniu to połowa tych życzeń ma pokazać jacy to niedoskonali jesteśmy, a 90% z nich to nie życzenia nie w stylu "życzę tobie żeby..." tylko w stylu "życzę sobie żebyś..." oczywiście nikt tego nigdy tak nie sformułował ale tak to często odbieram
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 21:49   #57
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
opłatek to dla mnie najgorsza rzecz w całych świętach z jednej strony nie lubię składać życzeń nie ważne czy święta czy inna okazja bo nigdy nie wiem co powiedzieć, a z drugiej strony jak pokolenie moich rodziców składa życzenia mojemu pokoleniu to połowa tych życzeń ma pokazać jacy to niedoskonali jesteśmy, a 90% z nich to nie życzenia nie w stylu "życzę tobie żeby..." tylko w stylu "życzę sobie żebyś..." oczywiście nikt tego nigdy tak nie sformułował ale tak to często odbieram
Cudowne. CU-DO-WNE. Pozwolę sobie użyć tego jutro
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 21:55   #58
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
No jak, nie slyszalyscie o tym? Sol i pieprz, ale bez przesady, ma byc skromnie. A pierogi powinny być na wodzie bo mleko to juz niepostne. Ja sie tego nie trzymam, bo nie obchodzę tego religijnie, ale nieraz mnie odrzuca jak nastepnego dnia ide do kogos i mnie czestuje woda po bramkach i kapusta zamknięta w mace z woda.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 22:07   #59
Imperialista
BAN stały

A ktoś z was pójdzie na Pasterkę albo na mszę drugiego dnia Świąt?
Stary 2014-12-23, 22:12   #60
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
A ktoś z was pójdzie na Pasterkę albo na mszę drugiego dnia Świąt?
nie ja nigdy nie chodze xd

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości