![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robić Wigilia
Masz psychopatyczną, chorą, toksyczną matkę.
Serio. Moim zdaniem ochłodzenie kontaktów i zerwanie pępowiny to najlepsze, co możesz zrobić.
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
I z takimi ludźmi zrywa się kontakt, albo co najmniej go ochładza.
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Autorko takiej relacji jaka panuje u Ciebie to ja nie ogarniam. Jak dla mnie jedyna osoba, która ma problem ze sobą to Twoja mama. Nie rozumiem jej zachowania. Mogłaby zrobić wigilię o 18:30 żeby również Twój mąż zdążył. Taka głodna będzie, że nie wytrzyma 2,5 godziny czy co ? Po wigilii u mamy moglibyście jeszcze pojechać na wigilię do teściów.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz gdy jestem z Tż i planuję ślub. Powoli zaczynam zmieniać myślenie ale naprawdę mi ciężko. Może ma to znaczenie, że jestem jedynaczką i mam bardzo dobre relacje z rodzicami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani z matką, ani z ojcem ślubu nie weźmiesz, reszty życia nie spędzisz, bo jeśli wszystko potoczy się naturalnie, to oni umrą pierwsi, a ty zostaniesz sama. Matka i ojciec są tylko jedni, to jest oczywistość wynikająca z praw natury, ale te same prawa nakazują łączyć się w pary i płodzić własne potomstwo. To jest normalne, że "młode" w pewnym momencie opuszcza gniazdo. Twoja mama ma słuszne podejście i powinnaś jej posłuchać, jeśli planujesz ślub ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wiesz, tak się stało,że nie mam żyjących już ani rodziców, ani teściów - i nie umarli oni jako starzy ludzie, więc takie podejście "rodziców ma się jednych, a mężów można wymienić"- znaczy, że zamykasz sobie drogę do dobrego i stabilnego związku, w którym oboje dla siebie jesteście najważniejsi- i nikt nie mówi, że od rodziców się należy odciąć się(no chyba że jacyś toksyczni czy patologiczni na maksa) , ale nauczyć się stworzyć swoją własną rodzinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Całe szczęście. Życie w trójkącie z rodzicami to koszmar, z tego co czytam na wizażu i obserwuję wokół. Słuchaj mamy bo mądrze mówi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
To małżonek musi być na pierwszym miejscu. Przed rodzicami i przed dziećmi. To małżonka wybierasz na całe życie i na zawsze. Z domu rodzinnego odchodzisz i swoje dzieci też wychowujesz tak, żeby wyfrunęły na swoje. Ale małżonek i relacja małżeństwa to ma być właśnie ta relacja, którą sam wybierasz, która jest na zawsze, która zakłada wybór i wolę. Rodziców się nie wybiera, dzieci się wychowuje, ale też nie wybiera. Natomiast małżonek to jest ta jedna, jedyna specjalna osoba, która ma dzielić z Tobą życie.
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
BAN stały
|
pikuś w tym, że nie potrzebujesz żadnych argumentów, masz męża i z nim takie rzeczy ustalasz, matkę tylko informujesz i możesz w ramach sprawienia jej przyjemności posiedzieć z nią dłużej ale to nie oznacza, że masz zaniedbywać siebie i męża, swoją nową rodzinę, i skoro tego nie rozumiesz to nasuwa się pytanie, co Ty robisz w małżeństwie, skoro jesteś taka niedojrzała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
a co mnie poradzicie? Maż obraził się na mnie ponad rok temu, nie siądzie ze mną i synem do stołu wigilijnego, musze go zostawić samego, co robić? mam podobne odczucia jak Lunola. Ciężki czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
dlaczego obraził się na Ciebie i Waszego syna że nie chce usiąść do wigilijnego stołu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
Żyjesz z obrażonym od roku facetem (zapewne nie pierwszy taki numer)? I jak długo tak jeszcze zamierzasz? Chyba Wigilia i siadanie razem do stołu jest tu NAJMNIEJSZYM problemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
bo zawsze dyrygował dziećmi, obojgiem, nawet obecnie dorosłych dzieci, w końcu się "postawiły" a ja zostałam oskarzona o przerost uczuć macierzyńskich i zmuszona ten rok temnu do dokonania wyboru on albo dzieci wybrałam dzieci, ale jakoś nadal cierpię
---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- a żyję, bo dobiegam 60-tki, a razem z nim jestem od 16 roku życia, trudny odwyk teraz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Olej, dorosłego człowieka nie zmienisz. Bo z tego, co piszesz pan mąż od dawna był do d... ojcem i mężem, a nagle przykro, "bo święta". Cóż, efekty naszych własnych wyborów czasami są przykre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A dziad niech siedzi sobie sam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się Gosiaczek.
Co do Autorki wątku, kwestia Wigilii to prosta sprawa - najpierw kilka godzin u mamy ( razem z mężem, bez męża bym chyba nie przyszła tym bardziej po sposobie jakim matka Cie szantazuje, kategorycznie bym oznajmiła- albo ja i mąż albo żadne z nas i zostaniesz na święta sama), a pózniej do Teściów. To sa Wasze święta a nie Twojej Matki. Jesteś dorosła, masz męża, mąż to Twoja rodzina, numer 1. Z nim spedzaszświeta, one sa wasze. Mnie ciekawi czemu nie chcesz rozmawiać z mężem na ten temat- zakładam, ze pewnie męża denerwuje Teściowa i jej podejście do własnej córki. Mnie tez to by denerwowało. Rozmowa z mężem i ustalenie co i jak to podstawa. Wyjdzie wszystko z Wigilia w praniu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Zgadzam się.
A najgorsze jest to, że autorko jesteś mężatką, a wybacz Twój post brzmi jak dylemat nastolatki. Po ślubie jednak to mąż powinien być najważniejszy i wtedy jego rodzina to też Twoja rodzina, więc oczywiste jest, że skoro można to warto odwiedzić choć na trochę teściów w Wigilię itp. Jak jest możliwość, to dlaczego nie? Chcesz, by mąż sam jechał? To naprawdę bez sensu. Jak ludzie nie są jeszcze małżeństwem to też inaczej, ja z moim facetem jeszcze Wigilii nie spędzam, tylko resztę świąt od 25 grudnia włącznie ale niewątpliwie wkrótce to się zmieni, bo staż już długi (6 lat), traktujemy się na poważnie i chcemy tego, a po ślubie to już tym bardziej razem całe święta już, trochę tu, trochę u jego rodziców. Warto byś przecięła pępowinę autorko, a Twoja mama zachowuje się naprawdę egoistycznie. Ja bym powiedziała twardo co o tym myślę. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Autorko, i jak poszło?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Tak w kwestii spędzania wigilii - my z mężem spędzamy kolację wigilijną osobno.
On u swoich rodziców, a ja z matką w jej rodzinie. Nie robimy tego z powodów, ze ktoś jest obrażony, nie zaproszony czy się nie lubi (wręcz przeciwnie). Po prostu podtrzymujemy zwyczaj sprzed naszego poznania się. Dla mnie kolacja wigilijna nie jest jakimś wielkim wydarzeniem, które muszę koniecznie spędzać z mężem. Na dodatek u mnie wigilia zawsze była wieloosobowa (dalsza rodzina) i huczna, a u męża cicha, spokojna, ograniczona do najbliższej rodziny (rodzice-dzieci). On woli swoją, ja swoją. A jak mąż u siebie zje, odsapnie to przyjeżdża do mnie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
nie planujemy.
Układ działa już ponad 10 lat. Kuzyni z dziećmi robią na zmianę - w jednym roku u jednej rodziny w drugim u drugiej. A w czasie Wielkanocy na odwrót. Czyli np. wigilia u mamy, Wielkanoc u teściów, a w następnym roku na odwrót.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-01-03 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wasze rodziny akceptują wasza zachowanie, u Autorki tego nie ma a nie potrafi ustawić sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
napisałam to tylko po to, by zburzyć powszechne przekonanie, że mąż i zona spędzają obowiązkowo wigilię razem
![]() Problemem autorki jest autorka i jej mama a nie święta.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.