Grudniowe Mamusie cz. V - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-24, 23:54   #3901
Trusiulandia
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe Mamusie cz. V

Pięknych i spokojnych Świąt Kochane!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uploadfromtaptalk1419461634318.jpg (89,1 KB, 42 załadowań)

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-24, 23:59   #3902
Trusiulandia
Zakorzenienie

Basia a może spróbuj mu dac saszetke lacido baby. Rozpuszcza się w mleku mamy. Ja dałam swojemu i przyniosło ulgę. To wit c + kultury bakterii taki probiotyk

My Zostaliśmy w domu w trójkę Tz objechał domy i złożył życzenia a Zabrał jedzonko. Niestety się rozchorował i wigilii w ogóle nie było. A teraz śpi w salonie bo na gorączkę :-(

---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:58 ----------

Ja zjadlam barszcz biały z ziemniakami i liczę ze małemu nic nie będzie bo był pycha!

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-12-25, 02:13   #3903
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Pytanie do doświadczonych mam...tak z ciekawości to mniej więcej kiedy przechodzi się z pampersów 2 na 3 ??
Mi pieluchy wydają się za małe gdy pod pępkiem się zapinają. Mam trzy paczki 2 i tak myślałam żeby po nich przejść na 3 już, a dowieźli mi dzisiaj trzy paczki małych.... 1 no kurde biodrówki, ale co nie wyrzucę, wzięłam od razu i będę zmieniać co sik pewnie...
Jak sięgnę pamięcią to dość szybko na 3 przeskakiwałam, a potem na 4 w których dzieć najdłużej chodził.
Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
pije jakieś dziadostwo laktacyjne z herbapolu z anyżkiem i koprem i czysty koper.... mówisz rumianek? cholera już sama nie wiem...może to te antybiotyki wciąż gdzieś mu zalegają? ale teoretycznie podawane do żyły nie odbijają się na przewodzie pokarmowym...
Mi niby położna kazała pić koper na lepsze gazy u malucha, ale nie piję, bo wyczytałam, że po tym albo pomoże, albo pogorszy i będzie większy płacz. A rumianek dobry na zaparcia to zapewne dlatego działa

Nakarmiłam i sen mi odszedł. A mała też dziś niespokojna, ale przez gwar w domu, bo byłonas 18 bardziej jak zwykle to nie płakała tylko spała na moim brzuchu. Zjadłam 4 pierogi z kapustą, uszka, śledzia i nic ;p

Mi chyba cykl ruszył, chyba mam dni płodne ciekawe czy się ne mylę... poprzednim razem przy kp @ wróciła po 6 miesiącach
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 03:05   #3904
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

Pozdrowionka ode mnie i Lilki ♡

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 03:55   #3905
TheN4ti
Rozeznanie

Wesołych Świąt Kochane, oby byle ciepłe, radosne i wśród najbliższych. Podczytuję Was, ale nie mam weny na pisanie😣 U nas dobrze, uczymy się nawzajem, juz wiem, ze mały lubi siedzieć przy cycu i nie lubi spać sam. Jutro pozna dziadków a ja się stresuje na wszystkie rady... Ogólnie to wszystkie kobiety - matki czują się w obowiązku radzić nam we wszystkim. Jak mnie to wkurza, szczególnie, że mają bardzo przestarzałe poglądy. U Was jak? Póki co nawet nie staram się tłumaczyć poprostu ignoruje ☺
Stary 2014-12-25, 05:05   #3906
mysza88
Rozeznanie

ja jade na laktatorze... u mnie na szczescie nie ma poki co za wiele "dobrych rad"wiec cieszy mnie to
ile srednio u was trwa karmienie cycem?
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 05:50   #3907
Joanna XL
Zakorzenienie

U mnie wg tutejszych standardow szpitalnych- 15 min jedna,15 min druga piers( ale bez oszukiwania mala ma ciagnac wiec moja budzic musze) , potem dostaje odciagniete od taty, ktory przewija i odbekuje☺ a ja w tym czasie odciagam przez kwadrans.... Tj teraz odciagac bede w srodku przerwy miedzy karmieniami(karmimy co 3-4 h - jak spi to po 4 budzimy) no jak jest glodna to dokarmiamy mm( wczoraj robilismy probe i ja mam ok 60 ml na karmienie mleka wiec zdeczka malo).

Nic z tym nie kombinuje bo mala przybiera pieknie(jeszcze 15 g do urodzeniowki), ssanie z cyca tez ogarnela a my i czas wyspac sie mamy i inne rzeczy ogarnac...karmie dalej przez nakladki i raczej przy tym pozostane bo brodawki nieporanione a w sumie co za roznica☺

---------- Dopisano o 05:50 ---------- Poprzedni post napisano o 05:45 ----------

Jedyny problem ze spac nie moge-jestem matka czekajaca az dziecko sie obudzi na karmienie i cos sie zadzieje

Dzis wyciagaja mi cewnik wiec moze to stres? Od tego zalezy kiedy do domu....plus chyba przez ciaze przywyklam do spania na boku a z cewnikiem wygodnie na plecach tylko( a tak nigdy nie sypialam) ... Mam nadzieje ze to to...i ze przejdzie jak pozbede sie diabelstwa
Joanna XL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 06:23   #3908
maczuma
Rozeznanie

Mysza, u mnie karmienie trwa 10-15 min aktywnego ssania jednej piersi
Stary 2014-12-25, 08:54   #3909
basiabasia989
Rozeznanie

Dzień dobry miałam tyle siły i energii ze dom posprzatalam wczoraj prawie sama, dzień wcześniej upieklam kilka.świątecznych ciast a konkretnie 7...cały dzień spędziłam w kuchni, ubrałam dwie choinki, stroiki świąteczne porobilam...nachodzilam się nalatalam po schodach w te i z powrotem i dalej nic się nie dzieje...teraz bym już chciała urodzić
Ale ja cale życie na takich obrotach to pewnie dlatego nie działa chociaż wczoraj to myślałam ze mi wody odchodzą ale to chyba tylko taki śluz wodnisty. Ani czopa ani skurczy chyba nie urodzę tak szybko jak wszyscy myśleli
Stary 2014-12-25, 10:08   #3910
Roksape
Zadomowienie

Basiabasia niezłe tempo jak na końcówkę ciąży co do porodu to nie znasz dnia ani godziny, teraz się czujesz dobrze, a nie wiadomo jak będzie jutro
Stary 2014-12-25, 11:01   #3911
alekaz1
Zakorzenienie

Ja mam jeszcze 3 paczki 2 dwa razy pampers i jedne z babydremu a wykanczam dade. Dada chyba wieksza od pampersa, nie wiem jeszcze jak vabydream
Stary 2014-12-25, 11:06   #3912
Trusiulandia
Zakorzenienie

Potwierdzam to co mówi Roksi :-D ja miałam pracowity dzień a wieczorem zaczęłam rodzić

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-12-25, 11:15   #3913
Suqub
Zakorzenienie

Witam
BASIABASIA ja też ciągle na wyższych obrotach i na mnie nie działa na razie nic. Chyba, ze te nasze Gabrysie takie uparte od samego początku;-)

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 11:16   #3914
alekaz1
Zakorzenienie

Dzis z tzidziemy do kina nie moge sie juz doczekac
Stary 2014-12-25, 12:18   #3915
mysza88
Rozeznanie

joanna, maczuma dzięki to tylko u mnie trwa to nawet dwie godz

basiabasia o matko! 7 ciast! podziwiam
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:30   #3916
Basjenia
Zadomowienie

U nas karmienie trwa tyle ile młody je.nie ograniczam mu i moze dlatego taka pyzaalekaz twoje maleństwo niedługo miesiąc!widzisz różnice jesli chodzi o twoja obecność?zazdradzczam tego kina...moj wczoraj po godz się zanosil mimo ze z tata był...

Sent from my Lumia 610 NFC using Tapatalk
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:38   #3917
19Inka90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Mi pieluchy wydają się za małe gdy pod pępkiem się zapinają. Mam trzy paczki 2 i tak myślałam żeby po nich przejść na 3 już, a dowieźli mi dzisiaj trzy paczki małych.... 1 no kurde biodrówki, ale co nie wyrzucę, wzięłam od razu i będę zmieniać co sik pewnie...
Jak sięgnę pamięcią to dość szybko na 3 przeskakiwałam, a potem na 4 w których dzieć najdłużej chodził.

Mi niby położna kazała pić koper na lepsze gazy u malucha, ale nie piję, bo wyczytałam, że po tym albo pomoże, albo pogorszy i będzie większy płacz. A rumianek dobry na zaparcia to zapewne dlatego działa

Nakarmiłam i sen mi odszedł. A mała też dziś niespokojna, ale przez gwar w domu, bo byłonas 18 bardziej jak zwykle to nie płakała tylko spała na moim brzuchu. Zjadłam 4 pierogi z kapustą, uszka, śledzia i nic ;p

Mi chyba cykl ruszył, chyba mam dni płodne ciekawe czy się ne mylę... poprzednim razem przy kp @ wróciła po 6 miesiącach
Skąd pomysł ze masz juz dni płodne ?? To nie za szybko ??

Kurcze mojej Ems chyba zaszkodziło cos co zjadlam bo znowu męczy się z kupka :/

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:48   #3918
sasia25
Rozeznanie

ANTOSIA URODZIŁA!!! o 6:36

Napisała, że nigdy więcej sn i bedzie na zawsze miala traume przez ruską polożną

Mam nadzieje, ze jednak nie było tak strasznie i niedługo ochłonie.
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:52   #3919
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość

aa zapomniałam dodac ze toxo spadła małemu z 180 na 100 , mały ma bezdech senny-ponoc połowa dzieciaczkow to ma spowodu miękkiej krtani ejszcze, a dowiedzialam sie o tym bo mam moniotr odechu, ale jak nie przejdzie do miesiaca to abdania bedziemy robic czy jednak powodem nie ejst cos inengo jakaś choroba, u adiologa na razie ok wszytsko ale bedziemy meic abdanie w szpitalu jeszce jedno z elektroda w uszku, u okulisty ok ale elkarz widzi juz ze maly bedzie miał wade wzroku na plusy- tak jak ja :P, u neonatologa ok, nastepna wizyta za miesiac, na usg glowki czekamy do stycznia i do neurologa tez na styczen, potem usg bioderek.
Kciuki by badania wychodziły dobrze.

Wesołych Świąt Kochane!
Dużo zdrówka dla Was, miłości i radości z macierzyństwa!
A tym w dwupaku życzę szybkiego i bezbolesnego porodu !

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:57   #3920
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość

Napisała, że nigdy więcej sn i bedzie na zawsze miala traume przez ruską polożną

Gratuluję!!!

U nas nadal cisza, już zaczynam się denerwować

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 12:58   #3921
skrzatek24
Rozeznanie

Hej, radosnego świętowania Wam życzę

Antosia gratulacje!!!
Basjenia my też ciągle na pieluchach 1, a z Natalki tez juz spora dziewczynka - wczoraj ważyła 4400g. Co do płaczu i prężenia Kubusia to pewnie kolkowe bóle. Nie wiem co poradzić. U mnie przy pierwszym dziecku tylko suszarka pomagała. Żadne kropelki nie dawały rady.
Wczoraj byłam z małą u lekarza, bo ma czerwone, szorstkie policzki i wolałam sprawdzić przed świętami co się dzieje i prawdopodobnie to alergia. Jeszcze nie wiem na co, bo nabiału w czystej postaci jadłam do tej pory naprawdę niewiele. Przy okazji na brzuszek zaleciła nam Bobotic w kapsułkach (którego nigdzie nie mogę dostać). Niby kolek póki co nie ma, ale brzuszek wzdęty i też mocno pręży się przy wypróżnianiu.
Justysia a dlaczego martwisz się, że Kuba dużo przybiera? To chyba lepiej niz miałby nie przybierać Moja mała od wypisu ze szpitala w niecaly miesiąc przybrała już 1,4 kg. Mie to akurat cieszy, bo młoda silnie ulewa i byłby powód do zmartwień, gdyby nie rosła. Nasza pediatra mówi, że minimum 1 kg na miesiąc jest ok.
Roksape oj to szybko byloby z tą owulacją. Mi poprzednio okres wrócił bo jakichś 15-16 miesiącach. Karmiłam 14. Nie obraziłabym się jakby teraz było podobnie

Edytowane przez skrzatek24
Czas edycji: 2014-12-25 o 12:59
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 13:16   #3922
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 13:59   #3923
jojla
Zakorzenienie

Cytat:

Gratulacje!!!

No nie, to ja już nic nie mówię... Wciąż nie urodziłam, założony wczoraj balonik się nie sprawdził mam podłączoną oksytocynę ale położne twierdzą, że bez sensu bo nie ma u mnie w ogóle gotowości
Piszą się skurcze ale na razie bez regularności więc nie wiem jak to będzie...

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 14:27   #3924
maczuma
Rozeznanie

Gratulacje dla Antosi

Jojla, trzymam kciuki i myślami jestem z Tobą, trzymaj się
Stary 2014-12-25, 15:00   #3925
Suqub
Zakorzenienie

ANTOSIA gratuluję!!

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 15:04   #3926
19Inka90
Wtajemniczenie

Antosia gratulacje
Jojla będzie dobrze !! zaraz na pewno coś się ruszy

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 15:05   #3927
Roksape
Zadomowienie

Antosia gratulacje
Ciekawe co u NaamaaH ?

Inka i skrzatek ja też nie miałam poprzednim razem @. Teraz jeszcze plamie, ale wczoraj to takie sluzowate bylo jak w dni plodne i kiedys badalam szyjke to mniej wiecej wiedzialam jak to jest i wydalo mi sie,ze jest tak samo. Dzisiaj juz inaczej. Z tz juz wrocilismy do pozycia, wiec wolałam nie ryzykować
Stary 2014-12-25, 15:08   #3928
Joanna XL
Zakorzenienie

Gratulacje dla Antosi

Cos jest z tymi "fachowcami" ze wschodu - byla u mnie fizjoterapeutka z Rosji/ Bialorusi i tez porazka... Ani mojego stanu nie znala( komp jej nie wyswietlil) ani na pytania nie potrafila odpowiedziec... Wydeklamowala swoj monolg jak na szkolnej akademii ( z zwbojczym akcentem) i uciekla.....

Jojla trzymam kciuki- no niestety nie wszystkie kobiety sa stworzone do szybkich porodow.

Pozbylam sie cewnika i moge spacerowac po oddziale nie zeby bylo po co- ale herbatke sobie sama przynosze jutro prawdopodobnie do domu( jeszcze urolog i usg nerek przede mna)
Ewa odzyskala wage urodzeniowa ( a nawet przekroczyla o 15 g)
Joanna XL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-25, 15:09   #3929
maczuma
Rozeznanie

Mój opis porodu.

Na nic się zdała lista niezbędnych rzeczy do zabrania w ostatniej chwili do szpitala, która wisiała na lodówce od jakichś dwóch tygodni niecierpliwego oczekiwania na Jana... Na ip okazało się, ze zapomniałam dowodu, ale udało się jakoś rozwiązać ten problem, a wiadomo, że ze służbą zdrowia, publiczną w dodatku, u nas różnie bywa.

Nie było jak na filmach - wody nie odeszły mi jak z wiadra, nie zaatakowały bóle, nie upuściłam teatralnie talerza. Po prostu pojechaliśmy do szpitala. Zostałam przyjęta na patologie ciąży w czwartek 18.12 popołudniu. Gdy następnego dnia skurcze były śmieszne, a rozwarcie na "opuszek palca", powoli godziłam się z myślą świąt w szpitalu. Wieczorem zjadłam dwie mandarynki na pocieszenie, bo mniej ruchów czułam. W odpowiedzi Jan zaczął kopać bardzo intensywnie, aż brzuchem szarpało dosłownie. Wytrzymałam tak kilka godzin, około północy fakt ten zgłosiłam położnej, która wysłała mnie do zabiegowego. Doktor zbadał mnie na fotelu, udało mu się w końcu złapać tętno małego, tak się wierzgał. Nieprzekonany, patrząc na mnie trochę jak na panikarę, skierował piętro niżej na porodówkę, w celu nierodzenia bynajmniej, tylko dłuższego zapisu ktg. Wzięłam najpotrzebniejsze rzeczy i grzecznie zeszłam po schodach, kilkunasty raz od początku pobytu w szpitalu (taką rozrywkę sobie znalazłam).

Na porodówce pisały się jakieś skurcze, po około pół godzinie przyszła położna i miłym głosem stwierdziła, że chyba będziemy rodzić. Ja trochę zszokowana, bo już nieraz taki fałszywy alarm miałam, ale pani powiedziała, że i rozwarcie już (!) 2,5 cm. Szybki telefon do męża, do mojej położnej okazał się niepotrzebny, skurcze się wyciszyły, ja załamałam i poszłam spać. A, wcześniej już nawet zdążyli mi zrobić lewatywę i zastrzyk na zgładzenie resztek szyjki. Wszystko na próżno.

Poszłam spać, mąż też kimał mając pod głową jakąś paczkę podkładów porodowych O 8 zbudziły mnie skurcze. Dużo bardziej intensywne niż ostatnio. A na monitorze pisały się marne 20-30, ale to kwestia tych pelotów, o których Wam pisałam wcześniej. W każdym razie, zaczęło się. Moja położna przyjechała drugi raz. Skurcze były bardzo intensywne, ale co 6-7 min, więc sobie spałam miedzy nimi, nawet miałam sny Czułam się głodna, dostałam elektrolity, nie chciano ryzykować glukozy przy mojej cukrzycy. O 10.10 lekarz zdecydował o przebiciu pęcherza płodowego. Rozwarcie poszło błyskawicznie, nim się zorientowałam było 10 cm. Bóle parte mnie zaskoczyły do tego stopnia, że zesikałam się na łóżko (przepraszam za detale), ale wszyscy przyjęli to jako coś normalnego. Wydarłam się przy okazji, pierwszy i ostatni raz podczas całej akcji. Parte nie były takie straszne, mąż dociskał mi głowę a położna i lekarka chwaliły za współpracę. Najpierw urodziła się główka, przy kolejnym skurczu reszta. Jarek przeciął pępowinę, ja musiałam dostać tlen, ale Jaś był już z nami, słyszałam go. Mąż mnie ucałował, pierwszy raz zobaczyłam łzy w jego oczach...

Schodząc z łóżka, czułam się strasznie słabo, jak się okazało cukier skoczył mi do 220, więc na położnictwo pojechałam na wózku, dostałam jednoosobową salę, gdzie dochodziłam do siebie.

"To był łatwy, szybki poród", "poszło migiem", "już?" - tak komentowali to na dyżurze, więc pozostaje mi wierzyć, że własnie tak było, bo teraz zdarzenia tamtej nocy i poranka wydawałyby się snem, gdyby nie nie żywy dowód śpiący teraz smacznie obok mnie w łóżeczku...
Stary 2014-12-25, 15:17   #3930
Roksape
Zadomowienie

Maczuma fajny opis i rzeczywiście jak się zaczęło na dobre to szybko poszło

Tak sobie pomyślałam, ze dawno nie odzywała się BothSides
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości