![]() |
#3451 |
KOTerator
|
Dot.: Koty - część X
Tak, trujaca...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3452 |
Zakorzenienie
|
Chyba trzeba futro przetrzepac...
![]()
#3453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekolada jest trująca, rodzynki trujące, Bożenka wczoraj zjadła kawał sernika z rodzynkami, niech te Święta się skończą, bo inaczej zamiast kota będę miała bałwana... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
... choć nie Westwood
|
Cudowna Bożenna
![]() A Lady schudła i wazy 4,2 kg ![]() Za to co się dziś dzialo przy podawaniu lekarstwa Lunie ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2014-12-26 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3456 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A u nas był qpon 24.12. i od tego czasu znowu nic. ![]() ![]() W nocy była za to absolutnie nieznośna, bo wyspała się w dzień i w nocy skakała po mnie, obracała się na pleckach z łapkami w górze i trącała mnie łebkiem, żebym się z nią zaczęła bawić. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() ![]() Panuje taka opinia, że koty czy też inne zwierzęta wszystko w domu niszczą. A jeśli meble są nowe to tu jest problem. Druga sprawa jest taka, że podobno w mieszkaniu może brzydko pachnieć z kuwety+ być nabałaganione, a mój TŻ lubi porządek delikatnie mówiąc. I kolejna sprawa- myślimy, że może wyprowadzanie kota na dwór uchroni przed zniszczeniami , bo tam by się wybiegał itp. Ale z drugiej strony chyba jakby się go wypuściło to wróciłby kiedy by chciał, o ile w ogóle by wrócił cały i zdrowy ![]() Podsumowując- czy jest jakaś możliwość żeby uniknąć niszczenia w mieszkaniu i innych tych rzeczy których się obawiamy? Jeśli tak to w jaki sposób i na co zwrócić uwagę? Proszę bardzo o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli kot będzie wychodził, to będzie pewnie dokładnie tak, jak mówisz- będzie wracał, kiedy będzie chciał, może nie wrócić albo wrócić ranny, poza tym wtedy oczywiście będzie przynosił do domu więcej brudu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na moim przykladzie Ci powiem: siersc na ciemnych ubraniach, rozkopana ziemia z donicy (pozbylam sie), porwane firanki (pozbylam sie), rozniesiony zwirek, zbity talerzyk czy szklanka ![]() Charakter kota ma znaczenie, nie wszystkie np. skacza po szafach pod sufitem, sa koty bardziej naziemne
![]() |
#3460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwestia bałaganu. Trzeba codziennie odkurzyć bo wiadomo sierść. Żwirek się lubi nosić, ale są wycieraczki przed kuwety. Kuwety też masz do wyboru kryte, które mają filtry i ograniczają ewentualny smrodek. Do tego dobry żwirek i sprzątanie raz dziennie i po kłopocie. Z moich rad: lepiej nie brać kota w tak młodym wieku jak ja brałam. Musieliśmy z Tż go uczyć wszystkiego sami. Wybranie kota rasowego lub odchowanego z domu tymczasowego też ułatwi Wam późniejsze życie- łatwiej będzie określić charakter, kot będzie ogarniał podstawy.
![]() |
#3461 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przepraszam za brak polskich liter pisze z telefonu.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3462 |
Rozeznanie
|
Szczere, ale spoznione zyczenia Swiateczne! Wesolych Swiat ode mnie, Myszy i Banana!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3463 |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo dziewczyny za odpowiedzi!
![]() Dla jasności- to TŻ planuje kupno kota do swojego mieszkania, ja pomagam w podjęciu dobrej decyzji ![]() I zapomniałam o czymś bardzo istotnym- TŻ chciałby żeby kot był zwinny, szybki, sprytny, w stylu dobrego agenta specjalnego ![]() ![]() 1) Dorosły kot- tzn. w jakim mniej więcej wieku powinien być żeby był już choć w pewnym stopniu odchowany? Czy takiego kota można nauczyć różnych sztuczek jakby chciał TŻ? 2) Jak poznać charakter kota przy kupnie? Czy dana rasa kota zawsze ma taki sam, konkretny charakter? 3) Czy wyprowadzanie kota żeby nie uciekł na smyczy etc. ma jakiś sens? TŻ coś mówił o tym, ale kot na smyczy to chyba niezbyt dobry pomysł... ![]() Domyślam się, że będzie brudził itp. i TŻ też zdaje sobie z tego sprawę. Szukam jednak sposobów na to, żeby bałaganił i niszczył jak najmniej się da. O ile to jest możliwe przy bardzo ruchliwym kocie, którego chciałby TŻ. I żeby nie było- jeśli TŻ zdecyduje się na kota to będzie to przemyślana decyzja i na pewno nie zostanie on oddany z powrotem czy porzucony, niezależnie od tego jakby rozrabiał. Oboje bardzo lubimy i szanujemy zwierzęta i nigdy żadnemu nie zrobiliśmy krzywdy, nie moglibyśmy tego zrobić. Jak czasami słyszy się że ktoś zrobił krzywdę zwierzęciu to najchętniej bym takiego... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2) Tak jak wcześniej Iwona odpisała... są zachowania typowe dla danych ras. Jednak pamiętaj, że może Wam trafić się zupełne zaprzeczenie. Dobry hodowca to zauważy. Jedna z klientek ma brytyjczyka, który jest zupełnym przeciwieństwem danej rasy. Jego siostra z miotu-100% się zgadza z opisem. 3) Wyprowadzanie kota na smyczy ma sens jeśli uczy się go tego od małego. Mi niestety przypomniało się po 9 miesiącach. Kot dosłownie dostawał zawału na dworze, nie chciał chodzić, bardzo się stresował. Odpuściłam sobie. Jednak w mojej okolicy chyba z 3 osoby spacerują codziennie z kotami na smyczy i przestaje to już budzić sensację.
![]() |
#3466 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Juli-Juli To skoro jesteście nastawieni jednak na te straty, bałagan itp. sprawy to weźcie sobie kociaka. Ten okres szybko minie a jest cudowny. Za młodu można kotki najwięcej nauczyć ![]() ![]()
![]() |
#3467 |
Zadomowienie
|
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź dziewczyny
![]() Właśnie TŻ (nie mąż ![]() ![]() A co do wyprowadzania kota na smyczy to się zdziwiłam z lekka, myślałam że to coś niezbyt powszechnego ![]() Książkę już mam, dzięki Mycho ![]() ![]() Malinki, mam głupie pytanie- "kociak" to miałaś na myśli kotkę, czy kocura? O ile chodziło Ci o płeć (tak się mówi u kotów?), bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam ![]() I jeszcze jedno- jak poznać dobrą hodowlę kotów? Wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie, bo piszecie że osoba która tym się zajmuje, zna się na kotach, ich charakterze itp. A biorąc kota ze schroniska to chyba tego się nie dowiemy od razu? |
![]() ![]() |
![]() |
#3468 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli kot będzie sprytny, zwinny i ruchliwy to zawsze coś zwali, bo kot czasem próbuje się wcisnąć w szparę między ścianą a doniczką, okazuje się, że szpara jest jednak za mała itd. Kot moż ewskoczyć z rozpędu na stół i zjechać ze stołu razem z zastawą i obrusem itd. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Raczkowanie
|
Ma któraś z Was drapak Catherine? o ten http://www.zooplus.pl/shop/koty/drap.../200_cm/294238 zastanawiam się nad jego zakupem, bo jest bardzo "zgrabny", szerszego raczej nie miałabym jak wcisnąć, ale mam wątpliwości czy aby na pewno jest stabilny. Może któraś z Was go ma i podzieli się wrażeniami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3471 |
Zakorzenienie
|
Mała słodka Bożenka nasikała mi właśnie na kołdrę, help
![]() Miała brudna kuwete, może to dlatego? A już tak dobrze było. .. |
![]() ![]() |
![]() |
#3472 |
... choć nie Westwood
|
No pańciu, kuwetę tak wymagającym pannom trzeba sprzątać. ...
![]() U mnie załatwiają sie do jednej. W drugiej sporadyczne siku. Chyba ja zlikwiduje... najwyżej będzie czekac w pogotowiu ![]() Pudełko najfajniejsze ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2014-12-28 o 13:08 Powód: połącznie 2 postów |
![]() ![]() |
![]() |
#3473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
popieram w 100%. Zwierzę to zwierzę, a jak chcecie mieć czysto polecam pluszaki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3475 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3476 |
Zakorzenienie
|
![]() To moze powiem co u nas zostalo zniszczone: wszystko co bylo ze skory lub eko ![]() Wiekszosc polek jest zamknieta. A te otwarte sa puste i sluza kotom do skokow i spania ![]() Ze stolu raz zrzucily duza szklana miske. Na szczescie nic im sie nie stalo. Balam sie, ze lapki beda pociete, ale nie.
#3477 |
Konto usunięte
|
Kurczę... jak brałam małą, to miała rok i nie zniszczyła mi nic. Absolutnie nic. Zaczynała drapać róg obicia pufy, ale po kilku przegonieniach jej stamtąd, ogarnęła, po co jest drapak. Nigdy nie mam nic zrzucone, rozcięte itp. Chyba anioł nie kot
![]() edit: ok, raz zrzuciła mi w łazience półkę z kosmetykami, ale sporo w tym mojej winy, bo to taki koszyczek czteropiętrowy, a mała była ciekawska i się wspięła łapkami i wywaliła. Odkąd rozdzieliłam to na 2 koszyczki 2-poziomowe, to mała się opiera, niucha sobie i nic nie przeważa ![]() Edytowane przez 201608251020 Czas edycji: 2014-12-28 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3478 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny orientujecie się gdzie oprócz zoo+ można korzystnie kupić Purizon dla kota? Przestawiłam moje koty na tą karmę (4 bo jeden tylko RC tyka) i chętnie ją zjadają. Przed świętami była na nią promocja i kupowałam za 155 zł/7.5 kg. Teraz jest już droższa
![]() ![]()
#3479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3480 |
Konto usunięte
|
Budzę się w nocy na skraju poduszki, a na 3/4 leży rozparta w najlepsze moja kota
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.