![]() |
#121 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Ile dokładacie się do rachunków?
Cytat:
o to to ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
to, że nie znasz, nie znaczy, że nie ma takich ludzi. ale zaraz mi napiszesz:Szukasz wyjątku? Pewnie znajdziesz. każdy sądzi po sobie. Ty uważasz, że mieszkanie samemu bez względu na warunki, jest lepsze niż mieszkanie z rodzicami. Racja jak doopa, każdy ma swoją, a ty próbujesz na siłę udowadniać, ze 'moja racja jest mojsza' ![]() Wiesz ja wolę mieszkać z odzicami dokładac się do rachunków (oddając nawet większośc pensji), niż mieszkać w wynajmowanym (tak dla zasady, bo w pewnym wieku się z rodzicami nie powinno mieszkać!) i nabijać kabzę komuś innemu,a i tak nic z tego nie będę miała...
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2014-12-27 o 12:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
a no jeśli nic z tego nie będziesz miała, to ...co ja Ci poradzę
![]() Ja miałam - szkołę życia, prywatność, samodzielność ![]() ale rozumiem, że to mniej wygodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i dla wielu osób, które studiują w rodzinnym mieście także. oczywiście nie zamierzam mieszkać z rodzicami do 30 i chętnie bym się wyprowadziła, dlatego mam motywacje do rozwijania się i szukania lepszej pracy, ale wolałabym mieć do tego czasu jakieś bezpieczeństwo finansowe (bo wyprowadzać się po to, żeby brać pieniądze od rodziców to bezsens, odpadają staże i praca za pół-darmo w ramach zdobywania doświadczenia) i skończone studia. jasne, że to jest niezła szkoła życia, ale jak ktoś przyjeżdża na studia do innego miasta to prawie zawsze w jakiś podbramkowych sytuacjach może liczyć na pomoc rodziców. zresztą to zależy o jakim mieście mówimy, w jakimś małym za 1500 zł to może i już można wynająć samodzielnie kawalerkę, ale np. w Warszawie płaci się często prawie 1000 zł za sam pokój + jedzenie + jakieś podstawowe rzeczy typu chemia kosmetyki, bilet miesięczny, w przypadku autorki jeszcze leki, a np. w moim czesne, kursy językowe, żarcie dla psa, jakieś przyjemności, kosmetyki, raz na jakiś czas coś do ubrania, wypadałoby coś odłożyć na jakieś nieprzewidziane wydatki i, żeby chociaż raz do roku pojechać na wakacje. mnie by nie było zwyczajnie stać na to, żeby wyprowadzić się od rodziców i żyć na normalnym dla mnie poziomie, jak wielu innych osób. jak ktoś się wybiera na studia w innym mieście to nie ma za bardzo wyjścia. i pewnie przeżył i nic mu się nie stało, ale jak ktoś ma wybór to woli sobie spokojnie żyć, a nie zastanawiać się czy w danym miesiąc to zapłacić za czesne czy może jednak za mieszkanie.
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Mi by było wstyd gdyby moja studiująca siostra sama utrzymywała się i ze swoich 700 zł dokładała się coś, a ja jako dorosła pracująca kobieta dawałabym ze swoich 2200 tylko 200 zł. Oczywiście w sytuacji gdzie rodzice oczekują więcej..
Ja uważam, że powinno się dawać tyle ile rodzice oczekują, lub się wyprowadzić.
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam z rodzicami, też jestem niepełnosprawna
![]() Wiadomo, że trochę mi przykro jak słyszę od ludzi, że dokładają 300 max 500 zł, ale cóż, nikt mi nie każe mieszkać z rodzicami ![]() ![]()
Książki 2021 ![]() (2020-125, 2019 - 67, 2018 - 87, 2017 - 108, 2016 - 56, 2015 - 54, 2014 - 42, 2013 - 66) Edytowane przez Naomi21 Czas edycji: 2014-12-27 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Chyba dlatego, ze ona doklada znacznie wiecej co miesiac
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwestia wyboru, ja póki relacje w domu są ok a ja nie mam perspektyw zarobienia tyle żeby się utrzymać na poziomie lepszym niż 'jem bułkę z chlebem i nie mogę wyjść ze znajomymi na imprezę bo nie stać mnie na piwo w pubie" uważam za rozsądniejsze mieszkanie razem - ofc oby jak najkrócej a nie do starości ![]() A samodzielność można jako tako zdobywać w domu z rodziną - iść do pracy, gotować, sprzątać itd, ja się od dawna nie pozwalam rodzicom niańczyć i wiem, że jak się wyprowadzę to nie umrę z głodu ani brudu, pewnie tylko się zdziwię jak dużo pieniędzy idzie na różne rzeczy... W ogóle skoro nie mam TŻ, ani nawet psa, z Poznania się nie ruszę, to wynajmowanie malutkiego pokoju z obcymi ludźmi kawałek dalej od domu rodzinnego to dla mnie kosmos.
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Piecykiem o jakiej mocy? Chyba nie jednym? Ja grzeje bojlerem wode i dogrzewam dziennie farelka lazienke przy kapieli plus czasem olejowym grzejnikiem i place max. 150 zl. Pradu za 850 zl moglby zuzyc piecyk/grzejnik o mocy 4kW chodzacy caly dzien a ciagnacy prad na pelnej mocy przez ok 14h dziennie - co chyba nie ma miejsca.
Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2014-12-27 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Można mieszkać z rodziną i mieć pełną samodzielność - ba, jeszcze przy okazji wspierać rodziców, więc mieć przy okazji dodatkowe zobowiazanie. Jak ktoś nie umie się nauczyc pewnych rzeczy poki nie opusci domu, to juz jego problem (vide osoby, ktore po 20ce nie maja pojecia o praniu, sprzataniu...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
- nigdy nie potrafiłam zrozumieć co jest takiego skomplikowanego w konieczności robienia sobie samodzielnie prania, zakupów czy pilnowania rachunków, żeby to tak gloryfikować jak to ma miejsce na wizażu ![]() oraz, że rodzice lubili mieć nad Tobą kontrolę albo miałaś malutkie mieszkanie przez co miałaś zero prywatności. Nie wszyscy mieszkają w domu rodzinnym na takich zasadach (ciasno, każdy się wtrąca, i nikt nie wymaga) jak Ty. ![]() Niektórzy mają duże domy czy własne pokoje, normalne relacje z rodzicami, którzy wiedzą, że mają do czynienia z dorosłymi już ludźmi i poza tym może ich (dzieci, rodziców zresztą też) zwyczajnie nie być od rana do wieczora i bardzo im rzeczywiście przeszkadza rodzina za ścianą zamiast współlokatora albo upierdliwej sąsiadki, szczególnie, jak ich nie ma po ileś godzin dziennie. Niektórzy też nie mają chłopaka/dziewczyny, i nie mają ochoty wracać do pustego mieszkania. To tyle a propos wyższości jakiejś formy pomieszkiwania nad inną. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-12-27 o 18:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Hultaj, lepiej Ci?
bo trafić nie trafiłaś z niczym, ale jeśli poprawiłaś sobie nastrój, to było warto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Pogodz sie z tym ze nie masz monopolu na racje....
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
A napisałam, że mam monopol na cokolwiek?
Już pisałam, że jak dla mnie możecie mieszkać do emerytury z rodzicami ![]() i robić pseudoanalizy mojego domu rodzinnego ![]() A tamto o traceniu pieniędzy na odsetki to była ironia, rozumiem, nie dla każdego do wyłapania ![]() wad wyprowadzki od mamusi i tatusia nie widzę, a w przeciwieństwie do Was, mam porównanie - mieszkałam z rodzicami, w wynajmowanym pokoju, mieszkaniu, a teraz we własnym ![]() I tego Wam życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Strzelaj lub emigruj!
|
No wlasnie w kazdym poscie podkreslalas jakimi nieudacznikami zyciowymi sa ci co z nimi mieszkaja...
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
Dopowiedziałaś sobie o tych nieudacznikach. A może sama tak myślisz?
![]() I nie pisałam, że masz mega głupie poglądy na przykład ![]() EOT ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Strzelaj lub emigruj!
|
No raczej sobie nie dopowiedzialam... pisze z tel wiec nie wkleje twojego posta ale sama wyglosilas taka opinie o swojej 33 letniej kolezance...
![]() |
#147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz powiedz, gdzie tu znalazłaś coś, co by wskazywało na nieudacznika. Podpowiem może, że jeśli coś wydaje się kosmosem, to znaczy, że jest trudne do osiągnięcia, nierealne. I nie ma to nic wspólnego z byciem nieudacznikiem. Widzisz to, co chcesz, a nie to co piszę. Dlatego dyskusja nie ma sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
ja się wyprowadziłam z domu po studiach więc w sumie rodzice mnie utrzymywali, ale kiedyś rozmawiałam z mamą na temat mojego ewentualnego dokładania się do budżetu domowego. temat się wywiązał z tego, że mój ex dokładał rodzicom jakieś 500zł jak z nimi mieszkał, no co moja mama stwierdziła, że nigdy w życiu by ode mnie nie wzięła tyle kasy ani w ogóle nic by nie wzięła, bo skoro tyle czasu z nimi mieszkałam i było ok, to dziwnie żeby teraz nagle ode mnie oczekiwała pieniędzy.
ciężko mi powiedzieć jakbym sama z siebie postąpiła, pewnie głupio by mi było mieszkać z rodzicami, mieć wypłatę i nic nie dołożyć. no ale rodzice by tego nie oczekiwali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Może dla ciebie to była tylko ironia, gigantyczne odsetki jakie narastają podczas spłacania kredytu hipotecznego zwłaszcza bez wkładu własnego są faktem i realną wadą tego rozwiązania, znacząca dla wielu osób...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.